SB LII: New England Patriots - Philadelphia Eagles 33:41 (kon.)
konec
Super Bowl LII: New England Patriots - Philadelphia Eagles

33:41

(3:9, 9:13, 14:7, 7:12)

Pondělí 05.02.2018, 00:30 • U.S. Bank Stadium, Minneapolis, Minnesota • Americký fotbal • Super Bowl
Předzápasové kurzy
     
    Sezóna 2017 je u konce. Sezóna 2018 začíná draftem ve dnech 26. – 28. dubna, po srpnových přípravných utkáních startuje základní část utkáním úřadujícího mistra proti zatím neznámému soupeři ve čtvrtek 6. září. Play off odehraje první kolo o víkendu 5. – 6. ledna 2019 a na kompletní vyřazovací boje se opět můžete těšit v našich textových přenosech. Do té doby děkuji za pozornost a mějte se co nejlépe. (05:19:53)
     
    Čím vším ještě se Super Bowl LII zapsal do dějin?

    Eagles a Patrots dohromady získali v zápase 1 151 yardů. Tak velký kombinovaný zisk dosud nikdy nepadl. Nejen v play off, ale vůbec nikdy.

    Tom Brady se stal druhým hráčem historie po Philipu Riversovi, který naházel přes 500 yardů bez jediné interception a přesto prohrál zápas. Na rozdíl od Riverse se to Bradymu stalo v play off.

    Nick Foles se stal prvním quarterbackem historie, který v Super Bowlu zachytil touchdown.
     
    Zároveň pokračují před zápasem zmíněná prokletí. Ani letos nedokázal MVP sezóny vyhrát Super Bowl v témže roce a tento "polibek smrti" trvá již 18 let. Zároveň dosud nikdy quarterback s nejvíce naházenými yardy v sezóně nevyhrál titul. Již 6x takový quarterback prohrál finále, sám Tom Brady v této situaci podruhé.
     
    Tom Brady jako první hráč v historii naházel v play off přes 500 yardů, stal se třetím quarterbackem dějin, který překonal tuto hranici v kariéře více než jednou, ale na vítězství to přesto nestačilo. Jen toto je důkaz, jak neuvěřitelný zápas se odehrál.
    Obyvatelé Philadelphie již slaví v ulicích města

    Základní statistiky Nicka Folese v Super Bowlu LII

     
    Nejužitečnějším hráčem Super Bowlu LII byl vyhlášen po zásluze quarterback vítězů Nick Foles, který předvedl téměř bezchybný výkon a nejen, že 3 touchdowny naházel, dokonce sám jeden touchdown zachytil. Ještě na začátku prosince byl pouze náhradníkem za skvěle hrajícím Carsonem Wentzem. Klasický hollywoodský příběh.
    Lombardi Trophy v rukách Philadelphia Eagles
     
    Jak již bylo řečeno, utkání sledovalo přímo na stadionu 67 612 diváků a ti byli před malou chvílí svědky předání Lombardiho trofeje do rukou hráčů Philadelphie Eagles. Svatý grál tohoto sportu donesl na pódium člen síně slávy, bývalý vynikající cornerback a dvojnásobný vítěz Super Bowlu, Darrell Green.
     
    Další dechberoucí Super Bowl je minulostí a v Philadelphii dnes nikdo neůjde spát! Eagles vstupovali do druhého poločasu s desetibodovým náskokem, ale soupeři se probrala jeho největší zbraň. Rob Gronkowski prakticky sám několika chycenými přihrávkami přešel celé hřiště a závěrečným 5yardovým catchem snížil. Ale Nick Fole pokračoval ve skvělém výkonu, vedl další úspěšný drive, na jehož konci byl fantastický 22yardový catch Coreyho Clementa a Eagles znovu vedli o 10 bodů. Jenže to by na druhé straně nesměl stát Tom Brady. Ještě ve třetí čtvrtině zařídil další snížení 26yardovým hodem na Chrise Hogana. Philadelphia i tentokrát dokázala odpovědět, ale pouze 42yardovým field goalem Jaka Elliotta. To dalo šanci New Englandu jít poprvé v zápase do vedení a favorit zápasu toho využil. Proti unavené obraně zářil Amendola, ale finální 4yardový catch měl na svědomí opět obrovitý tight end Rob Gronkowski. Patriots vedli 33:32 a zbývalo přes 9 minut. Eagles se nesložili a perfektním sedmiminutovým drivem přešli celé hřiště. Zakončili ho 11yardovým catch and runem Zacha Ertze, který dlouho zkoumalo video, ale platil. Vzápětí defenzívní end Brandon Graham dokázal vyrazit Bradymu míč z rukou a kolega z D-line Derek Barnett ho zalehl, čímž se ti dva postarali o rozhodující moment zápasu. Eagles byli na dostřel, konzervativní hrou nechali utéct hodně času a 70 sekund před koncem Jake Elliott 46yardovým field goalem zvýšil na rozdíl 8 bodů. Patriots museli nutně dojít pro touchdown a potvrdit ho za 2 body, ale to nedokázali, neboť Hail Mary z půlky hřiště na Gronkowskiho nevyšla a Eagles mohli začít slavit.
    Lombardi Trophy už kráčí
     
    PHILADELPHIA EAGLES POPRVÉ V HISTORII VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU A ZÍSKÁVAJÍ DO SVÉHO DRŽENÍ LOMBARDIHO TROFEJ! CELKOVĚ JDE O JEJICH ČTVRTÝ TITUL V NFL.
    PHILADELPHIA EAGLES VÍTĚZÍ!

     
    Konec utkání.
    PHILADELPHIA EAGLES VÍTĚZÍ! Hail Mary nevyšla
     
    0:09
    NE, 2&10, NE 49
    PHILADELPHIA EAGLES VÍTĚZÍ! Hail Mary byla velmi blízko úspěchu, Brady hodil míč až do end zóny, kde se po něm natahoval Gronkowski, ale míč se odrazil od klubka hráčů a spadl na zem! Mezitím uplynul čas, je konec!
    Nekompletní přihrávka
     
    0:13
    NE, 1&10, NE 49
    Nekompletní přihrávka na Dorsetta a Patriots mají poslední šanci, Brady musí házet Hail Mary!
     
    0:13
    Poslední timeout Eagles.
     
    0:20
    NE, 1&10, NE 33
    Další přihrávka Gronkowskému, který po 16 yardech opouští hřiště.

    Libor Štěpán

    Gene Steratore
    67 612
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NE, 3&5, PHI 42 – U míče je New England, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Philadelphie.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Kkaždý tým má také tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15, nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri