Orenburg – Dunajská Streda 1:0 (kon.) | Ufa – Nitra 0:0 (kon.) | Černomorec Oděsa – Jihlava 2:3 (kon.)
Ol. Doněck – Ostrava 3:0 (kon.) | FK Sūduva – Zlín 0:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Dobrovice 2:0 (kon.)
BATE – Brno 1:0 (kon.)
konec
BATE Borisov
1:0 (1:0)
FC Zbrojovka Brno
Úterý 06.02.2018, 15:00 • Mardam stadium (Turecko, Belek) • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    FC Zbrojovka Brno
    Brněnská Zbrojovka prožívá velice příjemné období. Po velmi úspěšném účinkování v Tipsport lize, ze kterého si dokonce odvezla titul pro mistra tohoto ročníku, odehrála utkání se špičkovým rakouským celkem.
    FK Austria Vídeň na soupisce s Patriziem Stronatim nestačila na domácí půdě rozjeté Zbrojovce. Brzo po začátku utkání vstřelil svou první branku v červeném dresu Konstantin Bazeljuk. A co víc! Stejný jmenovaný se trefil i na začátku půle druhé. Po vyloženě excelentním výkonu Dušana Melichárka si připsala Zbrojovka cenné vítězství.

    Prakticky souběžně hrála poněkud méně vytížená jedenáctka utkání v Hradci Králové. Sestava doplněná o několik juniorů uhrála remízu 1:1, to když se Milan Lutonský trefil z přímého kopu v 55. minutě. Deset minut před koncem pak srovnával Zorvan.

    Neporažená Zbrojovka tak odcestovala do Turecka na herní soustředění, kde je jako první soupeř čekal celek ze Slovenska – DAC Dunajská Streda. A přišlo první klopýtnutí. Už ve 23. minutě otevřel skóre Pačinda. On sice Tomáš Pilík o tři minutky později srovnal skóre brilantním přímým kopem, do konce poločasu převážil misky vah na stranu slovenského celku Herc. Po nepříliš přesvědčivém výkonu, ve kterém si Brno nevypracovalo příliš šancí, vyhrála Dunajská Streda 2:1.

    Brněnskou Zbrojovku čekají ještě dvě utkání. Dnešní soupeř – BATE Borisov, generálku na HET ligu pak s trápícím se ruským celkem SKA Chabarovsk.
    V posledním týdnu do Turecka přicestoval Ladislav Krejší, Michal Škoda a Antonín Růsek. Hráči, kteří buď byli vytíženi reprezentačními povinnosti, nebo doléčovali drobná zranění.

    Zbrojovka prošla v zimě několika změnami v kádru.
    Odchody počítáme na prstech jedné ruky. V týmu skončil Tomáš Jablonský (konec kariéry), Dominik Janošek (Slovácko) a angažmá si podle webu hledá i stoper Josip Jovanovič, křídelní hráč Alvin Fortes a forward Francis Koné.

    Příchody vyvolaly poměrně pozitivní reakce. Obranu vyztužili Ondřej Sukup (Varna), Lukáš Kryštůfek (Jihlava), Konstantin Bazeljuk (CSKA Moskva) a Rafael Acosta (Veracruz). Dále do týmu přibyli navrátilci z hostování Musefiu Ashiru a Antonín Růsek.
     
    BATE Borisov
    Běloruský celek znovu obhájil titul v tamní nejvyšší soutěži, ta je totiž již u konce. BATE v posledním zápase uhrálo remízu 3:3, přičemž srovnali až v poslední minutě nastaveného času, což nakonec znamenalo stejný počet bodů jako druhý Dinamo Minsk. Ten ale kvůli horšímu vzájemnému utkání musel zkouskout hodně hořký bonbónek.

    Další změnou po konci sezony je odchod trenéra Aleksandra Jermakoviče. Ten zamířil do daleko lukrativnější a známější ruské ligy, kde bude vykonávat pozici asistenta trenéra ve slavném CSKA Moskva.
    Na jeho pozici pak zamířil běloruský trenér Oleg Dulub.

    V přípravném období nejprvě BATE narazila na celky z tamní země. Konkrétně šlo o Luch Minsk, které mistr ligy porazil 1:4, 0:1 pak BATE porazilo i Torpedo Minsk.

    Po odletu do Turecka došlo k pikantnímu souboji, alespoň z pohledu českého fanouška. Fastav Zlín byl dalším soupeřem Borisova.
    Utkání začalo pro český celek dobře, Ubong Ekpai už ve 21. minutě otevřel skóre. Signevich a Dragun otočili skóre v rozmezí tří minut (32. a 34.). Aby těch branek nebylo málo, o čtyři minuty později srovnával Hronek. Poslední propnutí sítě měl na svědomí ve 46. minutě Skavych a stanovil tak konečný stav 2:3. Ze zlínského tábora jsme pak v mediich byli svědky poměrně pozitivních ohlasů.

    V lize byl nejlepším střelcem týmu jednoznačně Mikhal Gordejchuk, který si připsal ve 29-ti utkání hned 18 branek. O deset méně pak nastřílel druhý nejlepší střelec týmu – Vitali Rodionov.
     
    Úvodní sestavy:

    BATE Borisov: Šcarbicki – Baha, Vasilevič, Milunovič, Filipovič, Drahun, Simovič, Ivanič, Skavysh, Sihnevič, Stasevič (C)

    FC Zbrojovka Brno: Halouska – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák – Juhar, Krejčí, Acosta, Ashiru – Růsek.
     
    -1
    Oba týmy nastupují na přírodní trávu v Beleku. Český celek v červených dresech, BATE Borisov má pro dnešní utkání nachystanou bílou.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop utkání obsatarali hráči Zbrojovky. První útok vede po levé straně, kde kombinuje Juhar s Vraštilem.
     
    3
    Nachvíli se hra zasekla ve středu hřiště, poté však vysoký míč šikovně zalepil Juhar a postupoval s Vraštilem po levém křídle. Následný centr prvního jmenovaného však nenašel svého adresáta.
     
    4
    Nepřesný křižný míč z kopačky stopera běloruského celku ukončil jeho snažení.
     
    5
    Teď se naopak hráči BATE usadili na míči. Zbrojovce míč přiřkl až hvizd sudího, který uviděl hru rukou u hráče v bílém dresu.
     
    6
    První pokus na branku Pavla Halousky končí hodně vysoko nad bránou.
     
    7
    Antonín Růsek se srdečně pral se skákavým míčem se stoperem BATE, se svou postavou bohužel neměl příliš šancí na úspěch proti urostlému obránci.
     
    9
    Hráči BATE měli k dispozici velmi slučný brejk 3 na 2, jen svoji nepřesností se sami vyřadili z možné šance.
     
    10
    Milunovič fauloval v souboji Acostu, který se společně s Juharem rvali o míč na levé straně vápna. Zbrojovka tak má k dispozici volný kop.
     
    11
    Martin Juhar poslal do vápna slušný míč, což o to, ani jeden z hráčů Zbrojovky si k němu však nenašel cestu.
     
    12
    Dobře to zkoušel Acosta. Ten pěkným lobem vyzval Vraštila, který se zapojil do ofenzivního snažení, do samostatného úniku. Až na poslední chvíli Šcarbicki lapil míč.
     
    14
    Zbrojovka se teď usadila u vápna soupeře. Několik centrů do vápna vypadalo velice nebezpečně, zejméne na ten poslední Růsek nedosáhnul jen o malý kousek.
     
    15
    Krásně to udělalo trio Vraštil, Juhar a Ashiru, ti na křídle krásně vykombinovali běloruské obránce, přihrávka pod sebe na Acostu také měla oči, ten však míč nedokázal rychle zkrotit a nakonec o něj přišel.
     
    16
    Martin Juhar se dostal do zakončení! To když pro změnu nezvolil přihrávku na tandemujícího Vraštila, ale rovnou střelbu z hranice šestnáctky. Míč se ale zvedl alespoň metr nad břevno.
     
    18
    Ashiru se hezky uvolnil na pravém křídle, nakonec odcentroval prakticky z kroku, obrana si poradila.
     
    19
    Na další vysoký míč by nestačil ani ten nejvyšší útočník na světě. I Šcarbicky měl co dělat, aby míč stáhl ze vzduchu.
     
    20
    Levá strana funguje opravdu skvěle. Krejčí sprintovým náběhem vyzval Vraštila k přihrávce za obranu, ten tak učinil. První jmenovaný ale nedokázal svůj centr vměstnat do hřiště.
     
    21
    Stasevič vypálil alespoň z pětatřiceti metrů. Jeho pokus si nenašel ani z daleka cestu mezi tři tyče.
     
    22
    Hráči Zbrojovky skvěle presují, hráči v bílých dresech mají velký problém vůbec založit akci.
     
    24
    Ashiru nedokázal udržet míč na hrací ploše. Po následném autové vhazování a souboji Sukupa se Sihnevičem míč opustil hrací plochu znovu, pomezní nejspíše otočil výhodu ve prospěch hráčů BATE.
     
    25
    První ofsajdové postavení, v něm se nacházel Sihnevič.
     
    26
    Růsek skvěle udržel míč, to když si stopera pohlídal na zádech, Zbrojovka tak může pokračovat v útočném snažení.
     
    27
    Trochu kostrbatě zahrál Lukáš Vraštil míč domů na Pavla Halousku, ten měl co dělat, aby míč vykopl z vápna.
     
    28
    Obrovská šance BATE! Zkušený Jan Polák přihrál nepřesně na Pavlíka, který se vytáhl do středu hrací plochy. Hráči v bílém pak měli k dispozici brejk 2 na 1, který zakončoval Sihnevič, který šel tváří v tvář Halouskovi. Ten perfektním zákrokem udržel stav 0:0!
     
    29
    Další křižný míč přeletel Vraštila, hráči BATE ale ze situace nedokázali vytěžit maximum a s míčem se dostali zase zpět na svoji půlku.
     
    31
    Skvělý Ashiru se vrátil bránit a zastavil tak Drahuna, který se už hnal na Halousku. Teď Zbrojovka trochu vyklidila střed hřiště.
     
    32
    Dobře sehráné od hráčů Zbrojovky. Ashiru s Polákem řidili celou akci, při které se ne nic neuspěchalo. Nakonec se do zakončení dostal právě Ashiru, který však levou nohou nedokázal zamířit dostatečně přesně.
    33. DRAHUN
     
    33
    BATE Borisov právě vstřelil branku!
    Hráči BATE ovládli v posledních minutách hřiště a tentokrát i pokutové území. Z levé strany přiletěl téměř do malého vápna prudký centr, který stačilo tečovat na bránu, což se útočníkovi povedlo. Autorem branky je STANISLAW DRAHUN – 1:0!
     
    36
    Borisov rázem ožil, všude jsou o krok dříve, než hráči Zbrojovky.
     
    37
    Až ofsajdové postavení útočníka odevzdalo míč hráčům v červených dresech.
     
    38
    Růsek nedokázal udržet míč na svých kopačách, což značí další možnost založení útoku pro běloruský celek.
     
    39
    Křižný míč zastavil Lukáš Vraštil, ten elegantně hlavou poslal míč brankáři a uklidnil tak celou situaci.
     
    40
    Ashiru tančil nad míčem na pravém křídle, svého strážce ale obelstít nedokázal a tak vrátil míč zase na Pavlíka. Zbrojovka je stále na míči.
     
    41
    Ladislav Krejčí se doslova zastavil o hradbu obránců BATE, kteří ho o míč připravili. Škoda, Zbrojovka teď měla územní převahu.
     
    42
    Krejčí již v další akci přihrál šikovně nejeden míč. Sudí pak neodpískal jasný faul na Vraštila. Naopak českému bekovi jasně ukázal, že na zemi hrál rukou. Zajímavé rozhodnutí rozhodčího.
     
    43
    Na hřišti se to teď trochu semlelo. Stasevič zezadu naskočil do Krejčího, což byl minimálně neférový zákrok. Jan Polák poté jako mstitel přispěchal na pomoc. Situace již je zklidněná.
     
    45
    Juhar se po serii odrazů dostal k míči na hranici šestnáctky a se střelou dlouho neotálel. Míč se znovu zaplachtil nad břevno Šcarbickiho brány.
     
    45+1
    Žlutou kartu dostává Simovič (BATE Borisov).
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První dějství je u konce. Náznaků šancí jsme viděli poměrně dost na obou stranách, většinou si však míč vůbec nenašel cestu mezi tři tyče. Výjimkou byl nájezd Sihneviče, jehož doslova zneškodnil Halouska. Pouze hlavička Vladislawa Drahuna skončila v síti, tudíž vede Borisov 1:0,.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Juhar, přichází Pilík.
     
    46
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Růsek, přichází Bazeljuk.
     
    47
    Brno se od úvodních minut snaží vysoko napadat, což se v prvních dvaceti minutách prvního dějství zdálo jako skvělá zbraň.
     
    48
    Krásnou narážečku hráču BATE a jejich následný postup zastavil Vraštil, skvělý obranný zákrok.
     
    49
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Vasilevič, přichází Volkov.
     
    49
    Sudí neodpískal, na první pohled dost ostrý, skluz Ladislava Krejčího. Hráči Borisova však zůstali u míče. Následný centr do vápna vyhlavičkoval Pavlík.
     
    50
    Zbrojovka se nakonec poměrně snadno ubránila. Naopak byl třicet metrů od brány Šcarbickiho faulouván Pilík.
     
    52
    A sám falouvaný skvěle vypálil! Šcarbicki měl co dělat, aby míč vytěsnil na rohový kop.
     
    52
    Ten už tak přesný nebyl, Zbrojovka však zůstane u míče.
     
    53
    A tentokrát to byl Ladislav Krejčí, který natáhl zpoza vápna k ráně, jeho tečovaný pokus Šcarbicky tak tak vytáhl nad břevno!
     
    53
    A z následného centru z rohového kopu se k hlavičce dostal Jan Polák, Ščarbicky v posledních minutách v bráně doslova čaruje!
     
    53
    Žlutou kartu dostává Pilík (FC Zbrojovka Brno).
     
    55
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Ashiru, přichází Lutonský.
     
    56
    Po úvodním tlaku Zbrojovky dostává příležitost k přímému kopu z dobré pozice i Borisov. Sihnevič byl totiž faulován těsně před vápnem.
     
    58
    Stasevič se postavil k volnému kopu, napálil však míč do zdi, od které se odrazil na rohový praporek.
     
    59
    Jan Polák centrovaný míč nešikovně vrátil do malého vápna, Halouska si však poradil a poslal ihned míč na Lutonského, ten se sice se svým sokem pral statečně, nic víc než autové vhazování nezískal.
     
    61
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Polák, přichází Škoda.
     
    63
    Žlutou kartu dostává Stasevič (BATE Borisov).
     
    63
    Velmi nešťastně se teď srazil Pavlík s útočníkem a zůstavá na zemi. Musí být ošetřen. To by byla velká ztráta.
     
    63
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Simovič, přichází Berezkin.
     
    66
    Hra může pokračovat a vypadá to, že snad bude Petr Pavlík v pořádku.
     
    67
    Po serii střídání Zbrojovka přešla na formaci 4-4-1-1, přičemž Michal Škoda pracuje více v podhrotové pozici. Na samotném vrcholu je pak Konstantin Bazeljuk.
     
    68
    Ondřej Sukup zachoval chladnou hlavu a v malém vápně si vysoký centr zpracoval na prsa a odvrátil hrozící nebezpečí.
     
    69
    Krejčí zahrál trochu neortodoxně míč až na Halousku, který si musel poradit dlouhým nákopem.
     
    70
    Brno se teď trochu zatáhlo, možná na některé hráče dopadla únava i z dlouhého soustředění, každopádně jde o přechod do zónové obrany.
     
    72
    Dobře Sukup zastavil kolmou přihrávku na Skavyshe. Přání trenéra, poslat Bazeljuka ihned do brejku, se však nevyplnilo.
     
    74
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Sihnevič, přichází Jablonski.
     
    77
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Acosta, přichází Zikl.
     
    78
    Skvěle se Pilík vymanil z obležení obránců a šajtlí založil akci. Sukup se Ziklem však nedokázali na pravé straně vymyslet kloudné řešení.
     
    79
    Vraštil s Kryštůfkem dobře otočili hru na druhou stranu hřiště. Pilíkovi míč z kopačky uskočil, dále pak měl co dělat, aby zbytečně nefauloval.
     
    80
    Těžký míč pro Lutonského, ten totiž s přihrávkou Krejčího téměř neměl šanci nic udělat.
     
    80
    Žlutou kartu dostává Filipovič (BATE Borisov).
     
    81
    Halouska se prezentoval dlouhým odkopem, to tehdy, kdy byl u míče dříve než útočící hráč.
     
    81
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Ivanič, přichází Tuominen.
     
    82
    Pilík roztáhl hru na Sukupa, který po lajně vyzval Zikla. Ten si pohlídal obránce na zádech, ten mu nakonec míč špičkou kopnul do zámezí.
     
    84
    Brňané znovu aktivují vysoký presink, kterým celý zápas dělají problémy svému soupeři.
     
    85
    Tuominen zůstal ležet na trávníku po souboji s Pilíkem, Petr Pavlík zahrál míč do zámezí a finský útočník bude muset být ošetřen.
     
    86
    Nakonec se to obešlo bez lékařské pomoci a Zbrojovka může pokračovat v útoku.
     
    87
    Bazeljuk dostal od Zikla míč středem, navedl si ho na levačku a vypálil. Schůdnější ale nejspíše by byla kolmá příhrávka na Škodu, ten totiž střelu dostal přímo do zad.
     
    88
    Středoví hráči Brna pracují na velké ploše, což se teď projevuje. Brno má územní převahu.
     
    90
    Škoda dobře udržel míč na svým hrudníku, následná akce s Vraštilem měla oči, nicméně provedení pokulhávalo.
     
    90+1
    Sudí nastavuje hned 3 minuty.
     
    90+2
    Ofsajd zastavil hráče BATE na levém křídle. Zbrojovka má poslední šanci pokusit se se stavem ještě něco udělat.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání máme u konce. I přes velmi vyrovnaný průběh, dokonce bych řekl, že Zbrojovka měla více ze hry, odchází český celek poražen. Rozhodl o tom hlavičkou Vladislaw Drahun už v prvním poločase.
    Obrovské šance na svých kopačkách měl kupříkladu Krejčí nebo z volného kopu Pilík. Stejně tak jako proti těmto šancím, skvěle zasáhl Šcarbicky i proti hlavičce Poláka. I díky bezchybnému výkonu golmana Zbrojovka nevstřelila ani jeden gól.
     
    Všechny důležité momenty dnešního utkání můžete vidět v našem přenosu.
    Já se s vámi loučím, doufám, že jste se příjemně bavili a budu se těšit zase příště.
    Dnešním utkáním vás provázel Ondřej Zoubek. (16:54:08)

    Ondřej Zoubek II

    Branky: 33. Drahun

    Karty:   45+1. Simovič (BAT), 63. Stasevič (BAT), 80. Filipovič (BAT) – 53. Pilík (BNO)


    BATE Borisov: Šcarbicki – Baha, Vasilevič (49. Volkov), Milunovič, Filipovič, Drahun, Simovič (63. Berezkin), Ivanič (81. Tuominen), Skavysh, Sihnevič (74. Jablonski), Stasevič
    Náhradníci: Volkov, Jablonski, Berezkin, Tuominen

    FC Zbrojovka Brno: Halouska – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák (61. Škoda) – Juhar (46. Pilík), Krejčí, Acosta (77. Zikl), Ashiru (55. Lutonský) – Růsek (46. Bazeljuk)
    Náhradníci: Melichárek, Floder – Škoda, Lutonský, Bazeljuk, Pilík, Zikl
    bahis siteleri