Japonsko – Mali 1:1 (kon.) | Rusko – Brazílie 0:3 (kon.) | Norsko – Austrálie 4:1 (kon.)
Bulharsko – Bosna 0:1 (kon.) | Turecko – Irsko 1:0 (kon.) | Maďarsko – Kazachstán 2:3 (kon.)
Řecko – Švýcarsko 0:1 (kon.) | Saúdská Arábie – Ukrajina 1:1 (kon.) | Srbsko – Maroko 1:2 (kon.)
Německo – Španělsko 1:1 (kon.) | Nizozemsko – Anglie 0:1 (kon.) | Polsko – Nigérie 0:1 (kon.)
Portugalsko – Egypt 2:1 (kon.) | Rakousko – Slovinsko 3:0 (kon.) | Skotsko – Kostarika 0:1 (kon.)
Argentina – Itálie 2:0 (kon.) | Francie – Kolumbie 2:3 (kon.)
konec
Skotsko
0:1 (0:1)
Kostarika
Pátek 23.03.2018, 20:45 • Hampden Park, Glasgow • Mezinárodní přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký páteční večer přeji všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Přestože byly ligové soutěže na pár dnů pozastaveny, o potěšení z nejpopulárnějšího sportu světa rozhodně nebude nouze. My se v tomto online přenosu zaměříme na zápas, ve kterém se proti sobě postaví Skotsko a Kostarika. Úvodní výkop je naplánován na 20:45.
     
    Skotsko

    Skotům se v posledních letech příliš nedaří, poslední velkou akcí, na které se jejich fotbalový tým objevil, bylo mistrovství světa ve Francii v roce 1998. Na druhou stranu ale musíme podotknout, že o postup na nadcházející světový šampionát bojoval celek z Britských ostrovů velmi srdnatě. V kvalifikační skupině F posbíral za deset zápasů solidních osmnáct bodů, což mu nakonec stačilo jen na třetí pozici, tedy tu první nepostupovou. Druzí Slováci na tom byli lépe jen díky menšímu rozdílu ve skóre, tento neúspěch tak musel svěřence trenéra McLeishe mrzet o to více. K doposud poslednímu utkání nastoupilo Skotsko na začátku listopadu, když v přátelském měření sil podlehlo favorizovanému Nizozemsku 0:1.
     
    Kostarika

    Poslední světový šampionát kostarickým fotbalistům, kteří se dali považovat za nejpříjemnější překvapení celého turnaje, náramně povedl. V základní skupině La Tricolor dokonale šokovala fotbalovou veřejnost, když za sebou nechala Uruguay, Itálii a Anglii. Tím kostarická pohádka neskončila, v osmifinále vyřadila parta okolo zkušeného záložníka Ruize Řecko, hrdinou se stal penaltový mág Keylor Navas. Druhý rozstřel už La Sele nezvládla, když ve čtvrtfinále nestačila na později bronzové Nizozemsko. Letos se svěřenci kouče Ramíreze pokusí o zopakování zázraků, kvalifikací prošli bez problémů, v její čtvrté fázi ovládli skupinu B, v té závěrečné obsadili druhé místo za Mexikem.
     
    Poslední vzájemný zápas je již vskutku staršího data. Na mistrovství světa v roce 1990 se oba týmy potkali v základní skupině. Z výhry 1:0 se tehdy radovala Kostarika a postoupila díky ní ze skupiny do vyřazovacích bojů. Skotsko tehdy zůstalo na třetí, nepostupové příčce skupiny C.
     
    Úvodní sestavy:

    Skotsko: McGregor – Robertson, McKenna, Hanley, Paterson – McDonald, Mulgrew – Cairney, McTominay, Ritchie – McBurnie
    Náhradníci: Archer, McLaughlin, Christie, Forrest, McGinn, Phillip, McGregor, Armstrong, Douglas, Murphy, Cummings, McLean, Fraser, Hendry

    Kostarika: Navas – Oviedo, Duarte, Acosta, González, Gamboa – B. Ruiz, Guzmán, Borges, Colindres – Ureňa
    Náhradníci: Briceňo, Moreira, Smith, Calvo, Waston, Gutierrez, Segura, Wallace, Azofeifa, Tejeda, Y. Ruiz, Mitchell

    Rozhodčí: Tobias Stieler – Jan Seidel, Markus Häcker (všichni Německo).
     
    Stadionem zní státní hymny obou dnešních soupeřů.
     
    Skotsko dnes nastupuje v modrých dresech, soupeř z Kostariky v dresech červených.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    4
    První roh utkání vybojoval pro hosty průnikem po levé straně hřiště Colindres. Obrana domácích však bezpečně odvrací.
     
    6
    Kostarika zkouší přehrát domácí centry ze stran. Ani jeden ze tří centrů však nenašel ve vápně spoluhráče.
     
    8
    Skotsko zatím kombinuje převážně na své polovině a k vápnu soupeře se mu nedaří přiblížit.
     
    10
    Při dlouhém nákopu stoperů za obranu byl v ofsajdové pasti chycen domácí Robertson.
     
    12
    Další z centrů Kostariky do pokutového území, první pokus odvrátila obrana zpět k postranní čáře, druhý na roh.
     
    13
    Roh však byl opět v poklidu odvrácen domácími hlavičkáři.
     
    14
    Kostarika právě vstřelila branku!
    Kostarice se taktika útoků po křídle přeci jen brzy vyplácí. Po kombinaci na levé straně nezvolil Oviedo centr, ale přízemní přihrávkou pod sebe našel MARCOSE UREŇU, který střelou mezi nohami obránce posílá Kostariku do vedení.
    14. UREŇA - 0:1
     
    17
    Brzy po inkasované brance mohli fotbalisté Skotska vyrovnat. Na dobře kopnutý rohový kop si naskočil Paterson, jehož hlavička však končí těsně vedle levé tyče.
    17.
     
    21
    Výborní diváci tlačí Skotsko k vyrovnání. Jeho snahy však končí převážně ve středu hřiště.
     
    23
    Chybu ve středu pole hasil držením protihráče Guzman a zaslouženě vidí první žlutou kartu utkání.
     
    24
    Následný centr do šestnáctky vracel hlavou do malého vápna jeden z hráčů Skotska. Nikoho však svojí přihrávkou nenašel.
     
    28
    Ke slibnému zakončení uvnitř pokutového území se nyní dostal debitující McBurnie. Jeho přízemní, nepříliš razantní střela doprostřed brány však Navasovi žádné problémy nenadělala.
     
    32
    Skotsko se pokouší o vysunutí svého napadání až k pokutovému území Kostariky. Ta se však i s pomocí Navase dokáže ze sevření vymanit a vyráží do rychlých brejků. Po jednom z nich se k dalekonosné střele dostal Ureňa, jeho střela však byla zablokována obráncem.
     
    34
    Hezká akce domácích po levé straně, po které přišel přízemní centr, který směřoval na McBurnieho. Nakonec však prolétl přes málé vápno až k obránci, který uklízí míč do bezpečí. Domácí si ještě zkoušeli vymodlit penaltu za zákrok na McBurnieho, ale německý rozhodčí Stieler ji správně nenařídil.
     
    39
    Kolmicí do šestnáctky se domácím podařilo uvolnit opět aktivního McBurnieho, jehož střela bez přípravy byla opět zablokována obráncem.
     
    41
    Náznak skotského tlaku nyní přerušuje poklidná kombinace Kostariky.
     
    43
    Do zakončení se dalším centru z pravé strany dostával kostarický Borges. Pomohl si však při výskoku faulem a rozehrávat tak budou domácí.
     
    44
    Roh domácích propadl někam k penaltovému puntíku, odtud se však odrazil jen k obránci, který uklízí míč za postranní čáru.
     
    45
    Postupnou kombinací se Kostarika dostala až ke střele Colindrese, kterou tečoval jeden z bránících hráčů na rohový kop. Kostarika ze svých rohových kopů ovšem není příliš nebezpečná. Jiné to mohlo být v následném závaru, ale hráči si slibnou příležitost vytvořit nedokázali.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:50.
     
    Zápas, který zatím se zatím neodehrává ve zrovna strhujícím tempu, dospěl do své poloviny. Kostarika vsadila na taktiku centrů z křídel. Adresáta ve vápně domácích našel však jen jediný, kdy se po přízemní přihrávce Ovieda pod sebe prosadil Ureňa.
    Žádná zřejmá taktika nebyla k vidění od týmu Skotska, jehož výkon je pro diváky pravděpodobně zklamáním. Skotsko má však v dnešním zápase velmi silnou lavičku a je tak s otazníkem, zda a kolik změn do druhého poločasu domácí trenér vymyslí.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po faulu na Paterson domácí rozehrávali přímý kop z nebezpečné pozice. Po centru se míč dvakrát odrazil k nohám útočícího hráče, obě střely z hranice šestnáctky však byly zablokovány.
     
    48
    Vypadá to však, že trenér hráčům Skotska v kabině důrazně domluvil. Sledujeme tlak domácích, na jejichž pohybu je patrná velká změna.
     
    49
    Po rychlém brejku se však mohlo měnit skóre paradoxně na druhé straně. Špatného bránění své osoby využil kostarický kapitán Bryan Ruiz, který z velkého úhlu trefuje břevno domácí svatyně.
    49.
     
    53
    McBurnie byl opět na konci skotské akce, ani tentokrát však nedokázal vystřelit. Do střely mu obětavým způsobem padl hostující Guzman, který tento svůj počin odnesl lehkým zraněním a musí být ošetřován.
     
    56
    Zranění Guzmana bylo pravděpodobně vážnějšího rázu, na hrací ploše ho nahrazuje Yeltsin Tejeda.
     
    58
    Dvojí střídání na straně Skotska. Prvním je McGregor za Cairneyho. Druhým pak Armstrong za McTominaye,
     
    60
    Na hřišti proběhla strkanice mezi Robertsonem a Acostou, rozhodčí však situaci zatím vyřešil bez karetních trestů.
     
    61
    Skotsko se teď snaží najít cestu ke kostarické bráně po levé straně, centr z rohového kopu i z následujícího odraženého míče však našel vždy jen protihráče.
     
    64
    Wallace si na své střídání muset počkat až po rohovém kopu Kostariky, který vyboxováním míče vyřešil domácí brankář. Wallace na hřišti střídá Colindrese.
     
    65
    Velkou šanci domácích neproměnil Ritchie. Skotsko se dostalo k šanci středem hřiště, domácí hráč však v souboji jeden na jednoho nebyl úspěšný a Navas prudkou střelu doprostřed brány vyrazil zákrokem nad branku.
    65.
     
    69
    Skotsko je nyní aktivnějším týmem, další větší šanci se mu však vytvořit nedaří.
     
    69
    Dalším střídáním reaguje na vývoj zápasu trenér Kostariky a posílá na hřiště Yendricka Ruize namísto střelce zatím jediného dnešního gólu – Marcose Ureňi.
     
    73
    V posledních třech minutách drží míč na svých kopačkách převážně hráči Kostariky, což jim samozřejmě s ohledem na průběh zápasu vyhovuje.
     
    75
    Čtvrté střídání Kostariky. Hrací plochu opustí Gamboa a nahradí ho Ian Smith.
     
    78
    Střídá také tým Skotska. Aktivního McBurnieho nahradí Phillips.
     
    78
    Ve stejném čase také střídání Kostariky. Odchází Oviedo a nahrazuje jej Calvo
     
    79
    Hra je v posledních minutách ovlivněna častými střídáními. Přesto jsme byli svědky tlaku Skotska, kdy byla k vidění po rohovém kopu série centrů do vápna, ani jeden z nich však správného adresáta nenašel.
     
    81
    Další centr z levé strany doputoval až k nohám Ritchieho, jenž však nedokázal svoji střelu dobře načasovat a míč doskákal do rukou Navase.
     
    82
    Ze hřiště odchází skotský kapitán Mulgrew a na posledních 10 minut včetně nastaveného času ho nahrazuje McGinn.
     
    85
    Kostarika již rezignuje na jakoukoliv kombinaci a zaměřuje se na bránění nejtěsnějšího možného výsledku.
     
    87
    Další střídání Skotska. Ritchieho nahrazuje Murphy, kterému se od diváků dostalo vřelého přijetí.
     
    88
    Hlavička domácích po centru Patersona nebyla ani dostatečně razantní, ani dostatečně přesná a Navase nechala v brance hostů naprosto klidným.
     
    90
    Nepovedeným centrem McGinna vstupuje utkání do svého nastavení, které německý rozhodčí vyměřil na tři minuty.
     
    90+3
    Kostarika se nesmělým skotským snahám o závěrečný nápor v pohodě ubránila. Pozoruhodný je především celkový počet zablokovaných střel, čímž kostaričtí obránci výrazně ulehčují práci Navasovi.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání tak končí stejným výsledkem jako tomu bylo před osmadvaceti lety, kdy se týmy Skotska a Kostariky utkali v zatím jediném vzájemném zápase.
    O jedinou branku zápasu se postaral Marcos Ureňa. V průběhu zápasu jsme viděli po jedné nevyužité šanci na každé straně. Výsledek 0:1 z pohledu domácího Skotska se tak dá označit za vcelku spravedlivý.
    Druhý poločas utkání přinesl zajímavější podívanou než tomu bylo v poločase prvním. Přesto jsme byli svědky zápasu s jedinou vstřelenou brankou, minimem zajímavých šancí a nepříliš strhujícím tempem.
    Výhra nad Skotskem se však z pohledu Kostariky jistě počítá. Otázkou však zůstává, zda by podobný výkon stačil na postup ze skupiny na blížícím se Mistrovství světa v Rusku, kam se Kostarika, narozdíl od Skotska, kvalifikovala. Kostarika tam ve skupině narazí na Brazílii, Švýcarsko a Srbsko.
     
    To je z dnešního přenosu vše. Budu se těšit u dalších přenosů a přeji hezký zbytek večera. (22:52:04)

    Martin Jindra

    Branky: 14. Ureňa

    Karty:   23. Guzman (CRC)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 3:3. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 13:7.
    Skotsko: McGregor – Robertson, McKenna, Hanley, Paterson – McDonald, Mulgrew – Cairney, McTominay, Ritchie – McBurnie
    Náhradníci: Archer, McLaughlin, Christie, Forrest, McGinn, Phillip, McGregor, Armstrong, Douglas, Murphy, Cummings, McLean, Fraser, Hendry

    Kostarika: Navas – Oviedo, Duarte, Acosta, Gonzalez, Gamboa – B. Ruiz, Guzmán, Borges, Colindres – Ureňa
    Náhradníci: Briceňo, Moreira, Smith, Calvo, Waston, Gutierrez, Segura, Wallace, Azofeifa, Tejeda, Y. Ruiz, Mitchell

    Rozhodčí: Tobias Stieler – Jan Seidel, Markus Häcker (všichni Německo)
    bahis siteleri