Sturm Graz – Austria 0:2 (kon.) | Rheindorf Altach – Admira 1:2 (kon.) | Rapid – St. Pölten 2:1 (kon.)
Wolfsberger – Mattersburg 0:2 (kon.)
konec
RZ Pellets Wolfsberger AC
0:2 (0:0)
SV BauWelt Koch Mattersburg
Sobota 07.04.2018, 18:30 • Lavanttal-Arena, Wolfsberg • Rakouská Bundesliga • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Dobré odpoledne, zdravím všechny fotbalové fanoušky u sledování zápasu 29. kola rakouské Tipico Bundesligy. Domácí Wolfsberger AC, který v nejvyšší soutěži našich jížních sousedů působí od sezony 2012/13, se střetne s týmem SV Mattersburg.
     
    SV Mattersburg
    Pohled na tabulku je více než vypovídající. Oba týmy se krčí ve spodní polovině, avšak sestupu se bát nemusí. Mattersburg je sice až sedmý, ale v teoretické rovině má ještě šanci na umístění do první čtverky, jež by mu zajistila podzimní zápolení v rámci pohárové Evropy. Ztráta deseti bodů je ale značná a navíc jsou zde další kluby s většími ambicemi.

    V zápasech Mattersburgu padá pravidelně velký počet branek, a tak se můžeme těšit na atraktivní fotbal. Hosté prohráli dvě utkání v řadě za sebou a naposledy podlehli vídeňskému Rapidu 2:4. Slavný rakouský klub si vypracoval čtyřgólové vedení už v prvním poločase a domácí se zmohli jen na dvě odpovědi, které už ke změně rozložení bodu nevedly.

    Největší útočnou silou je Bosňan Smail Prevljak, jenž v dosavadním průběhu Bundesligy vstřelil 13 branek.
     
    RZ Pellets Wolfsberger AC
    Vlci z města ležícího blízko slovinských hranic rozhodně neprožívají dobrou sezonu. Patří jim předposlední příčka a především na jaře předvádí slabé výkony. Z posledních deseti kol získal Wolfsberger jen pět bodů, přičemž vstřelil pouhé čtyři góly. Střelecká produktivita tohoto týmu výrazně pokulhává za průměrem soutěže. Jedinou světlou výjimkou je forvard Bernd Gschweild, který má na svém kontě 7 přesných zásahů.

    V posledním utkání nestačili vlci na Salzburg, jenž na svém domácím stadionu zvítězil 2:0.

    Povede se Wolfsbergeru konečně bodově zabrat a definitivně tím odskočit poslednímu St. Pöltenu? Začínáme v 18:30.
     
    Úvodní sestavy:

    RZ Pellets Wolfsberger AC: Kofler – Sollbauer, Rnić (C), Igor – Flecker, Rabitsch, Offenbacher, Ashimeru, Wernitznig – Topcagic, Ouedraogo.
    Náhradníci: Dobnik – Drescher, Frieser, Gschweidl, Jovanović, Orgill, Ranacher.

    SV BauWelt Koch Mattersburg: Kuster – Höller, Malic (C), Ortiz, Novak – Ertlthaler, Jano – Okugawa, Perlak, Gruber – Prevljak.
    Náhradníci: Böcskör – Hart, Mahrer, Maierhofer, Pink, Rath, Renner..
     
    Ještě jednou dobré odpoledne, oba týmy už nastoupily na hrací plochu, utkání za malou chvíli začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned v úvodu utkání předvedl hodně tvrdý zákrok Masaja Okugawa, který u středového kruhu sestřelil jednoho z domácích hráčů, který se jen těžce zvedá. Žádná karta se zatím udělovat nebude, přestože si to zákrok možná vyžadoval.
     
    2
    Nákop Fleschera zastavila hostující obrana, Kuster nemusel zasahovat. Domácí se však snaží být v úvodu aktivní, dnes by body potřebovali jako sůl.
     
    3
    První rohový kop pro hosty, vybojoval jej Alois Heller, který se po dlouhém nákopu vydal dopředu. Standardní situaci rozehraje Gruber.
     
    3
    Rohový kop letěl pouze na hráče stojícího u tyče, Ouedraogo jej dostal do bezpečí.
     
    4
    Ouedraogo si při útočném výpadu počínal nedovoleně, když poslal k zemi Hollera.
     
    5
    Prevljak dostal do potíží domácího gólmana Koflera, který po malé domů raději zahral za postranní čáru.
     
    6
    Na první ohrožení branky stále čekáme, blízko k tomu byl Ouedraogo, který však v pokutovém území poslal soupeře k zemi a rozhodčí mu odpískal faul.
     
    6
    Mattersburg kombinuje s míčem na útočné polovině, k žádné střele se však zatím nedostal.
     
    7
    Centr z pravé strany drží ve svých rukavicích Kofler, který s rozehrávkou nijak zvlášť nepospíchá.
     
    9
    Rozehrávka Offenbachera byla zastaveno, nyní se dění odehrává především v blízkosti středového kruhu, oba týmy nechtějí nic riskovat a kombinace vázne.
     
    10
    Další dlouhý nákop přes celé hřiště doletěl až ke Koflerovi, dobrou práci odvedl Rnič, který se postaral o Prevljaka.
     
    11
    Malic pro jistotu zahrál míč do zámezí, Wolfsberger se dostal na útočnou polovinu a může spřádat plány.
     
    11
    Sollbauer centroval z levé strany, před Ouedraogou však byl připravený Kuster.
     
    13
    Míč několikrát propadl mezi bránícími domácími hráči, žádné větší nebezpečí z toho však nepramenilo.
     
    13
    Prevljak si nabral příliš velké sousto a odvezl míč až do zámezí.
     
    14
    První velká šance. Prevljak našel přesnou přihrávkou na kraji malého vápna Perlaka, který se uvolnil a stál tváří v tvář Koflerovi, z velkého úhlu jej však nedokázal prostřelit. Domácí brankář vyrazil míč na rohový kop.
     
    15
    V souboji dvou dvacítek byl Perlak nedovoleně zastaven Rabitschem a hosty čeká zajímavá standardní situace. Na střelu to sice není, ale můžeme čekat zajímavý centr.
     
    15
    To by jej však musel Gruger kopnout o mnoho lépe. Míč byl příliš vysoký i dlouhý a doletěl až za branku. Takto si to hráči Mattersburgu rozhodně nepředstavovali.
     
    16
    Hosté hodně váhali s rozehrávkou, nakonec se Španěl Farinas dopustil chyby při rozehrávce a domácí míří dopředu.
     
    17
    Rabitsch centroval z pravé strany, ale míč se odrazil do zámezí od jeho nohy, a tak se rohový kop nekoná.
     
    18
    Gruberův přímý volný kop odvrací Topcagic na roh, hosté se v těchto chvílích snaží něco vymyslet. Dnes jsou favority, avšak zatím nemají výraznější územní převahu.
     
    19
    Nakonec zakončoval z levé strany hlavou Höller, ale byl v záklonu a nedokázal dát hlavičce razanci. Kofler s přehledem chytá.
     
    21
    Proti Ouedraogovi se vydali hned tři hostující hráči, zastavili jej pouze za cenu faulu, a tak přijde další centr z pravé strany.
     
    22
    Obrana Mattersburgu si však nyní dokázala poradit a Kuster nemusel zasahovat. Zatím sledujeme vyrovnané utkání, kterému chybí větší přesnost na kopačkách.
     
    22
    Pohlednou kombinaci domácích se chystal zakončit Ouedraogo, jenže jeho pokus ze střední vzdálenosti k brance nedoletěl, střela mu totiž vůbec nesedla.
     
    24
    Malič musel odvracet hrozící nebezpečí před útočníkem z Burkiny-Faso. Pro klid duše raději odehrál míč do autu.
     
    25
    Domácí vybojovali rohový kop poté, co Sollbauer sestřelil Grubera do choulostivých míst. I to je fotbal.
     
    25
    Wolfsberger překvapil soupeře rozehrávkou po zemi, na konci kombinace byl Offenbacher, který po přiklepnutí od svého spoluhráče vystřelil vysoko nad branku.
     
    26
    Okugawa už se dostával do střelecké pozice, jenže rozhodčí posoudili situaci jako offsidovou, a tak z nadějně vypadající šance není nic.
     
    27
    Perlak nejdříve trochu zaváhal s rozehrávkou, nakonec se mu podařilo dostat míč do bezpečí. Poté byl odpískán faul, což se nelíbí hlavně domácím fanouškům.
     
    28
    Domácí se dostávali do nadějné situace, Flecker chtěl přenést hru z pravé strany na levou, kde byl osamocen jeho spoluhráč, vše však zhatil vracející se Okugawa.
     
    30
    Pokus ze střední vzdálenosti od Rabitsche hostující obrana likviduje.
     
    32
    Ertithalerův průnik po pravé straně zastavil kapitán Rnič, hostující záložník se hnal dopředu, ale jeho plány byly zhaceny.
     
    33
    Hollerův centr byl pro Prevljaka příliš náročný na zpracování, hostující útočník jej pouze slabě posunul směrem na branku Wolfsbergeru.
     
    34
    Na druhé straně si však nedovoleně počínal Malic, který zastavil domácího záložníka, a tak je tu standardní situace zhruba z 25 metrů. Předvedou domácí kvalitní přímý volný kop?
     
    34
    Ne, Wernitzig totiž pravačkou netrefil bránu. Kuster nemusel zasahovat.
     
    37
    První žlutá karta dnešního utkání. Gruber u postranní čáry sestřelil Fleckera a zaslouženě je prvním "oceněným".
     
    38
    O rozehrání standardní situace se postaral Offenbacher, ale našel pouze připravenou hostující obranu.
     
    38
    Další tvrdý zákrok, tentokrát Malic sestřelil Topcagice, nyní se však karta udělovat nebude.
     
    39
    Wernitzig vybojoval rohový kop, který rozehraje Offenbacher.
     
    39
    Jeho kop však proletěl nad hlavami všech aktérů a hosté mohou zůstat v klidu. Zatím se však neukázali příliš v dobrém světle, čekalo se od nich víc. Bodová propast se zatím příliš neprojevuje.
     
    40
    Naopak na druhé straně předvedli solidní kombinaci Ashimeru a Ouedraogo, druhý jmenovaný však nakonec vše zabrzdil nepřesnou přihrávkou.
     
    42
    Sollbauer si poradil v tvrdém souboji s Prevljak, rozmíšky mezi hráči zatím převládají nad pěkným fotbalem.
     
    42
    Rničův nákop z pravé strany nenašel adresáta, první poločas se pomalu blíží ke konci a na branku na jedné či druhé straně stále čekáme marně.
     
    42
    Wernitzig nedovoleně zastavil Okugawu. Hosté mají ještě v závěru solidní příležitost na skórování. Jak se jim povede rozehrání standardní situace?
     
    43
    Nakonec z toho bylo slušné nebezpečí! Střílený centr totiž stihl tečovat Jano, ke své smůle však pouze do míst, kde stál připravený Kofler. Ten ukryl míč v rukavicích.
     
    43
    Šance i na druhé straně! Topcagic vyhrál hlavičkový souboj na malém vápně a pořádně prověřil Kustera, který tygřím skokem zabránil gólu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas utkání mezi Wolfsbergerem a Mattersburgem příliš mnoho fotbalové krásy neukázal. Hosté, kteří dnes nastupují v pozici favorita, se mohli ujmout vedení ve 14. minutě, kdy Perlak z blízkosti nepropálil Koflera. Na další větší šance si diváci v podalpském městečku museli počkat až do samotného závěru poločasu, kdy mohl skórovat Jano, ale také na druhé straně Topcagic. Oba gólmani však svůj tým podrželi, a tak se jde do kabin za stavu 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas začíná beze změn, ani jeden tým se neodhodlal ke střídání.
     
    46
    Velká šance pro domácí na vstřelení gólu! To je nástup jako hrom. Ouedraogo vyhrál souboj s Malicem, a poté byl faulován Kusterem v pokutovém území. Domácí budou zahrávat pokutový kop!
     
    46
    Gólman však své zaváhání dokázal odčinit a penaltu zlikvidoval! Offenbacher mířil k levé tyči, ale brankář hostů byl připraven. Střelecká nemohucnost domácích v této sezoně pokračuje.
    46. Penalta
     
    48
    Domácí jsou ale stále aktivní, Wernitzig vybojoval rohový kop.
     
    48
    Perlak odehrál míč pouze do zámezí, Wolfsberger se stále drží v blízkosti Kusterovy svatyně.
     
    49
    Nyní snad i hosté pochopili, že takto to dále nepůjde, Rnič musel odvracet nákop z levé strany do autu.
     
    50
    Okugawa tvrdě zasáhl Wernitziga, který se skácel k zemi. Po chvíli se však opět zvedá, tak snad to bude s jeho zdravím v pořádku.
     
    51
    Tvrdý zákrok i na druhé straně, tentokrát z toho však bude žlutá karta. Ouedraogo dohrál Perlaka zezadu a rozhodčí si toho všiml.
     
    52
    Gruber byl nachytán v offsidové situaci.
     
    52
    Na druhé straně zakončoval z hranice velkého vápna Offenbacher, ale jeho pokus zblokovala hostující obrana.
     
    54
    Ashimeru se vymotal z obklíčení tří hráčů, poté přihrál na pravou stranu, odkud centroval Wernitzig, avšak jeho pas zachytil připravený Kuster, který je zatím hrdinou zápasu.
     
    55
    Nepřesnost na straně hostů, Novak nedokázal zachytit dlouhý centr. Mezitím se na lavičce týmu hrajícího ve vínových dresech chystá střídání. Uvidíme, kdo přijde do hry.
     
    56
    Mattersburg právě vstřelil branku!
    Ještě před připravovaným střídáním je tu však první branka utkání. Domácí obrana propadla, Ertlthaler našel přesnou přihrávkou na levé straně ANDREASE GRUBERA, který střelou na vzdálenější tyč překonal Koflera. Hosté se ujímají vedení.
    56. Andreas GRUBER - 0:1
     
    58
    Pro Mattersburg je to voda na mlýn, hosté jsou dnes jasnými favority a nic jiného než tři body neberou.
     
    59
    Ovšem na druhé straně mohl srovnat Ouedraogo. Hosté předvedli výbornou kombinaci, na jejímž vrcholu stál právě útočník z Burkiny-Faso, který však volejem vůbec netrefil branku. Mezitím se na zemi v bolestech svíjí Michael Novak, který inkasoval tvrdý zákrok.
     
    61
    Gruberovi po gólu narostla křídla, vydal se mezi tři hráče soupeře, na všechny si však nepřišel a míč ztrácí.
     
    62
    Domácí se domáhají druhé penalty, Topcagic padl v pokutovém území po souboji s Ortizem, píšťalka rozhodčího však nyní zůstala němá.
     
    63
    První střídání v kádru domácích. Aktivního Ouedraoga nahrazuje Sasa Jovanovič.
     
    66
    Mattersburg právě vstřelil branku!
    Hosté přidávají druhou branku a utkání nyní mají pod svou kontrolou! Gruber našel na hranici velkého vápna SMAILA PREVLJAKA, který z voleje pokořil Koflera.
     
    67
    Nyní už to domácí budou mít hodně složité, hosté jsou na koni a ženou se do dalšího útoku.
     
    68
    Výpad Okugawy zastavil offside, každopádně přihrávka Höllera měla oči a nechybělo mnoho.
     
    68
    První střídání u hostů. Střelce první branky Grubera nahrazuje Michael Pink.
     
    70
    Střídání v týmu RZ Pellets Wolfsberger AC: ze hřiště odchází Christoph Rabitsch, přichází Bernd Gschweidl.
     
    71
    Hosté s přehledem kontrolují dění ve hře, domácí provází v útočné fázi zmar, chybí jim finální přihrávka.
     
    72
    Do další šance Mattersburgu se hnal Pink, ale byl zastaven hvizdem rozhodčího, protože se jednalo o offside.
     
    73
    Flecker se uvolnil a poslal míč do vápna, kde se o něj pral domácím kanonýr Gschweidl, jenž se však k zakončení nedostal.
     
    73
    Po rohovém kopu se k ohrožení branky dostal Flecker, který zpracoval odražený balon na hranici velkého vápna, ale tvrdou pumelicí minul branku.
     
    74
    Na druhé straně zakončoval Pink, ale také jemu střela vůbec nesedla a spíše než Koflera ohrozila diváky v nižších řadách tribuny.
     
    75
    Po pravé straně se probil dopředu Wernitzig a vybojoval rohový kop. Domácí se ještě snaží o zvrat.
     
    76
    Wernitzigův pokus z obtížné pozice však na stavu nic nezmění. Domácí záložník vypálil velmi tvrdě, ale opět neměl šanci na úspěch. Branka pro něj byla příliš malá.
     
    77
    Jovanovičův centr proletěl až k Offenbacherovi, který měl dost času na střelu, ale Kustera příliš nevystrašil. Hostující gólman míč lapil do svých rukavic bez větších problémů.
     
    78
    Další pokus domácích končí v náručí Kustera. Po pěkném sklepnutí hlavičkou se k míči dostal Gschweidl, který střílel z kroku, ale pouze doprostřed branky.
     
    78
    Střídání v týmu SV BauWelt Koch Mattersburg: ze hřiště odchází Masaja Okugawa, přichází Rene Renner.
     
    78
    Střídání v týmu RZ Pellets Wolfsberger AC: ze hřiště odchází Mihret Topcagic, přichází Dever Orgill.
     
    79
    Rnič nebyl při rozehrávce příliš důrazný, naštěstí pro něj skončila jeho hlavička v místech, kde nikdo nestál, a tak je z toho pouze aut.
     
    80
    Třetí gól nebylo daleko. Perlak nacentroval míč před branku, kde stál Prevljak, jenž tečoval změnil směr letu míče, ale Kofler dokázal zareagovat a míč vyrazil před sebe. Tam už úřadovala obrana Wolfsbergeru.
     
    80
    Další zakončení Pinka, tentokrát na zadní tyči po rohovém kopu. Míč letí mimo tři tyče.
     
    81
    Domácí si stále nemohou vypracovat závěrečný tlak. Zdá se, že hosté si své vedení pohodlně hlídají. Ani střídající útočník Orgill na tom nyní nic nezměnil.
     
    83
    Gschweidlovi střela z voleje vůbec nesedla, hostující obrana ji zblokovala.
     
    83
    Na druhé straně propadl Rnič v rychlostním souboji s Rennerem, bude z toho rohový kop.
     
    83
    Žádná šance z něj nevzejde, centr byl příliš nízký a domácí obrana si s ním poradila.
     
    84
    Na zemi se nyní svíjí Höller, který si své zránění způsobil sám. Při změně směru pohybu si najednou lehl, zřejmě jej trápí nějaký problém s dolní končetinou. Uvidíme, zda-li bude pokračovat.
     
    86
    Pink hledal před brankou postavené Prevljaka, který nedokázal míč zpracovat. Hosté i v deseti útočí.
     
    86
    Ne, domácí se stále nemohou dostat k vážnějšímu ohrožení branky. Mají potíže s tím, aby udrželi míč na svých kopačkách po delší dobu. Dostanou se ještě v závěru utkání k nějaké příležitosti?
     
    87
    Kuster byl při rozehrávce pořádně zahrán do úzkých, a proto volil jednodušší variantu odehrání balonu do zámezí.
     
    88
    Mattersburg se chystal podniknout útočný výpad, nepřesná přihrávka Rennera však vše zbrzdila. Nyní následuje snažení domácích.
     
    89
    Ke střele z nouze se odhodal Orgill, ani nově příchozí muž na hřišti však domácí trápení nezměnil.
     
    90
    Wernitzigův centr odvrátil Ortiz před skákajícím Kusterem na rohový kop, domácí se stěhují do útočného vápna.
     
    90
    Ještě jedno zakončení si na své konto připsal Orgill, který se v hlavičkovém souboji dokázal dostat nad hlavy ostatních, ovšem branku netrefil.
     
    90+2
    Hosté mají k dispozici ještě jedno střídání, zatím čekají na vhodnou příležitost, kdy do hry vpustit Mahrera.
     
    90+3
    A ta chvíle přichází právě nyní. Ze hřiště odchází Ertlthaler, nahrazuje jej Mahler.
     
    90+4
    Hosté drží míč a kontrolují hru, Wolfsberger už to nestihne a připíše si na své konto další porážku.
     
    90+4
    Mahrer tvrdým zákrokem poslal k zemi Wernitziga a v samotném závěru si vysloužil žlutou kartu.
     
    90+4
    Orgillova střela ze střední vzdálenosti byla zblokována na rohový kop, domácí se ještě snaží alespoň o úpravu skóre.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Mattersburg vítězí v podhúří Alp 2:0 a po dvou porážkách v řadě se konečně může radovat ze zisku tří bodů. Krize domácích se naopak stále prohlubuje, protože vlci prohráli už posedmé v řadě, přičemž opět nedokázali skórovat.

    Nedá se říci, že by domácí neměli šance. Ba právě naopak, byli to oni, kdo mohli ve 47. minutě otevřít skóre. Kuster fauloval ve vlastním vápně a musel čelit pokutovému kopu. Ten však Offenbacher neproměnil a od té chvíle byli na koni hráči v červených dresech.

    Už o necelých deset minut později otevřel brankový účet zápasu Andreas Gruger, uklidńující branku pak přidal Prevljak. Závěr duelu si hosté pohlídali, nepustili Wolfsberger do žádné výraznější šance a mohou odjet domů s hlavou nahoře.
     
    To je ode mě pro tuto chvíli vše, děkuji za pozornost a přeji příjemný večer. (20:26:22)

    Tomáš Kopecký

    Branky: 56. Gruber, 66. Prevljak

    Karty:   51. Ouedraogo (WAC) – 37. Gruber (MTT), 90+4. Mahrer (MTT)

    Neproměněná penalta: 46. Offenbacher (WAC), brankář Kuster zneškodnil


    RZ Pellets Wolfsberger AC: Kofler – Sollbauer, Rnić (C), Igor – Flecker, Rabitsch (70. Gschweidl), Offenbacher, Ashimeru, Wernitznig – Topcagic (78. Orgill), Ouedraogo (63. Jovanović).
    Náhradníci: Dobnik – Drescher, Frieser, Gschweidl, Jovanović, Orgill, Ranacher.

    SV BauWelt Koch Mattersburg: Kuster – Höller, Malic (C), Ortiz, Novak – Ertlthaler (90+3. Mahrer), Jano – Okugawa (78. Renner), Perlak, Gruber (68. Pink) – Prevljak.
    Náhradníci: Böcskör – Hart, Mahrer, Maierhofer, Pink, Rath, Renner.
    thejrc.org