TK po volbě nového trenéra hokejové reprezentace (kon.)
konec
Tisková konference po volbě nového trenéra hokejové reprezentace

Čtvrtek 07.06.2018, 15:00Tiskové konference

     
    Tisková konference skončila. (15:28:52)
     
    To je ze společné části tiskové konference vše, děkuji vám za pozornost a loučím se s vámi ze Síně slávy českého hokeje.
     
    Zklidní se Miloš Říha? Odpovídá, že národní tým je něco jiného než klub. Určitě se bude chovat jinak, než se choval na střídačce v klubech.
     
    Cítí Říha satisfakci, že se konečně dočkal? Mluvilo se o něm už několikrát. Takhle to nebere, bere to jako fakt. Je to pro něj obrovská pocta. Byl kandidátem na post trenéra národního týmu v Rusku a na Slovensku, vyšlo to až nyní v Česku a je to možná nejlepší řešení. Tady vyrůstal, tady se učil hokej, a teď mu to chce vrátit.
     
    Má Říha v plánu se potkat s hráči NHL? Určitě. S každým hráčem by si chtěl promluvit. Buď přímo on, nebo Petr Nedvěd. Strašně se mu líbilo, že hráči chtějí jezdit.
     
    Říha opakuje, že chce pokračovat v Jandačově práci.
     
    Jak moc nutné bude poznat hráče z extraligy, kterou Miloš Říha až tak podrobně nesledoval? Chce hodně jezdit a dívat se na zápasy. Je pravda, že náhled měl spíš na KHL, ale extraligu také neustále sledoval a hráče registroval. Navíc bude mít tým, který má ty hráče zmapované. Zmiňuje opět Jiřího Fischera.
     
    Sezóna začíná až v listopadu turnajem Karjala. Plánuje Miloš Říha něco předtím? Je tam jedna pauza, kterou by chtěl využít. Buď na kemp mladších hráčů, nebo i přípravné zápasy. Ale už by chtěl něco začít, aby měl větší přehled o hráčích. Jde o přelom srpna a září.
     
    Petr Nedvěd také potvrzuje, že půjde o vzájemnou spolupráci. S Milošem Říhou už se o své vizi bavili.
     
    Tomáš Král doplňuje na otázku kanadského modelu. Generální manažer, který by vybral trenéra i hráče? Takhle je to asi v našich podmínkách těžko představitelné. Kanada staví tým na jeden turnaj, my hrajeme během sezóny mnoho zápasů. U nás je to o koncepční práci.
     
    A co kompetence Petra Nedvěda? Odpovídá Miloš Říha: Vždycky je lepší všechno prodiskutovat, budeme spolupracovat. Nebude to dané striktně, že bych něco řekl a že přes to nejede vlak.
     
    Bude svaz zasahovat do chodu realizačního týmu? Tomáš Král odpovídá, že do toho nebude zasahovat tak, aby například diktoval asistenty. Ale samozřejmě nějakou představu bude mít a bude chtít zapojit trenéry jako Pešán, Varaďa či Petr. Aby s národním týmem spolupracovali. Na mistrovství světa by třeba mohli realizační tým doplnit. V šíři realizačního týmu není problém. Dneska už nejsme pod ekonomickým tlakem, můžeme si dovolit zajistit tým tak, aby byl plně funkční a konkuroval ostatním týmům.
     
    Očekávání od trénování národního týmu? Určitě to bude úplně jiná práce, říká Říha. Tým musíte připravovat dlouhodobě, ale pak vám třeba naopak přijedou nejlepší hráči. V reprezentaci není už moc času něco natrénovat.
     
    Co Jiří Fischer, je v plánu další spolupráce? Říha už s ním mluvil a je to teď otázka na Fischera. Říha myslí, že v realizačním týmu bude.
     
    Jak trenér může ovlivnit toto štěstí? Na to je tam prý celý realizační tým. A i novináři a fanoušci, kteří jsou v poslední době fantastičtí. Musí do toho jít všichni.
     
    Jaká je Říhova vize? Jak řekl, chce navázat na dosavadní práci, zapojit spoustu mladých hráčů. Ale určitě se chce vrátit k medailím. Myslí, že jsme letos nehráli špatně, ale chybělo i štěstí. Chtěl by se vrátit i ke štěstí, jak doslova říká.
     
    Bude se Říha stěhovat ze Slovenska? ptá se Václav Baumann. Říká, že je to jeho soukromá záležitost.
     
    Říha by chtěl navázat na Josefa Jandače, na jeho práci. Čím bude kádr širší, tím bude spolupráce lepší a rozhled všech trenérů také. Bude to jenom plus.

    Martin Voltr

    bahis siteleri