Dopolední program (2. den) (kon.) | Večerní program (2. den) (kon.)
konec
Dopolední program (2. den)

Úterý 07.08.2018, 08:35 • Olympijský stadion, Berlín • Mistrovství Evropy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:35.
     
    Vítám všechny fanoušky atletiky u druhého dne mistrovství Evropy! Po zahřívacím pondělním odpoledni se kolotoč disciplín roztáčí naplno a poprvé je v programu i dopolední blok. Ten začíná v 8:35 a končit by měl někdy po půl jedné.
     
    Časový program

    8:35 – chůze na 50 km, finále M
    8:35 – chůze na 50 km, finále Ž
    9:30 – 100 m, desetiboj M
    9:40 – hod diskem, kvalifikace M
    10:00 – 400 m překážek, kvalifikace Ž
    10:10 – vrh koulí, kvalifikace Ž
    10:25 – skok do dálky, desetiboj M
    10:35 – 400 m, kvalifikace M
    11:05 – 800 m, kvalifikace Ž
    11:40 – 3000 m překážek, kvalifikace M
    11:50 – vrh koulí, desetiboj M
     
    Dopolední části programu budou v Berlíně patřit převážně kvalifikačním bojům a vícebojařům. Z medailových disciplín se v tuto část dne uskuteční pouze ty mimo stadion a dvě takové uvidíme právě v úterý. Jedná se o chodecké závody mužů a žen na 50 km, které se uskuteční najednou.
     
    Češi a Slováci v akci

    České barvy bude v úterních chodeckých soutěžích hájit pouze Lukáš Gdula, který může pouze překvapit. Na stadionu se jako první představí desetibojaři Jan Doležal a Marek Lukáš, jejichž ambice ale k medailím zdaleka nesahají. Zuzana Hejnová je nasazena až do semifinále a rozběhů je ušetřena. Koulařka Markéta Červenková bude bojovat v kvalifikaci o co nejlepší výsledek, ale postup do finále je zatím nad její síly. Pavel Maslák bude chtít v rozběhu čtvrtky ušetřit co nejvíce sil, to Michal Desenský a Patrik Šrom budou muset o postup do semifinále tvrdě bojovat.

    Slováci mají hned na úvod úterního programu jedny z největších medailových nadějí celého mistrovství. Chodec Matej Tóth je největším favoritem závodu na 50 km, jeho kolegyně Mária Czaková si letos vylepšila osobní rekord a také je adeptkou cenného kovu. Tótha v závodě mužů doplní ještě Dušan Majdán. Na dráze už to tak slavné nebude. U překážkářek Daniely Ledecké a Emmy Zapletalové by byl postup z rozběhu senzací. Mnohem větší šance na postup má půlkařka Gabriela Gajanová.
     
    Vše se chystá na start chodeckého maratonu mužů i žen. Ten samozřejmě neprobíhá na stadionu, ale v ulicích Berlína na okruhu měřícím 2 kilometry.
     
    Začátek dopoledního programu 2. dne.
    Start první disciplíny druhého dne.
     
    CH50
    Matej Tóth okamžitě po startu vyrazil do čela, vytvořil si asi 10metrový náskok a čeká, zda jeho tempo bude někdo akceptovat.
     
    CH50
    V závodě žen se pole závodnic okamžitě rozdrobilo, zdá se, že na čele je skupinka 4 chodkyň.
     
    CH50
    Matej Tóth už má náskok možná 30 metrů a to ještě není v cíli prvního okruhu. Z pronásledovatelů je nejaktivnější Ital De Luca.
     
    CH50
    V průběhu druhého okruhu Matej Tóth zvolnil tempo a skupina pronásledovatelů ho právě dotáhla. Nejedná se ale o klasickou chodeckou skupinu, je natažená do hada, ve kterém jdou maximálně 2 závodníci vedle sebe, a má 12 členů.
     
    CH50
    V závodě žen se na čele osamostatnila 38letá Portugalka Ines Henriquesová. Na druhém místě jde v průběhu třetího kola také osamocená Běloruska Nastassia Jacevičová, k radosti slovenských fanoušků je na třetím místě také nikým neohrožovaná Mária Czaková.
     
    CH50
    Po třech kolech se vedoucí skupina závodu mužů smrskla na 9 jmen, mezi kterými překvapivě chybí jeden ze spolufavoritů Ital Michele Antonelli. Matej Tóth si neustále hlídá čelo závodu.
     
    CH50
    V závodu žen žádné změny. Každá z prvních tří jde úplně osamocena, náskok Henriquesové na Jacevičovou je na konci 3. kola přes minutu a půl! Mária Czaková má Bělorusku stále na dohled.
     
    CH50
    Čech Lukáš Gdula je po 3 kolech na 24. místě, ztrácí 1:10 min. Druhý slovenský závodník Dušan Majdán je na 34. místě, neboli třetí od konce, 8 sekund za Gdulou.
     
    CH50
    Po 4 kolech u mužů na čele žádné změny. To u žen se zvyšují rozdíly. Inês Henriquesová má náskok rovných 2 minut na Nastassiu Jacevičovou, kterou má Mária Czaková stále na dohled.
     
    DesM
    Na rozcvičovacím stadionu se dostávají do provozní teploty desetibojaři, jejichž úvodní disciplína, sprint na 100 metrů, začíná již za několik minut.
     
    CH50
    Chodci mají za sebou pětinu závodu, tj. 5 kol, 10 km. Vedoucí skupina je aktuálně osmičlenná a Matej Tóth zatím na rozhodující útok čeká.
     
    CH50
    Lukáš Gdula a Dušan Majdán vyráží do šestého kola bok po boku na začátku čtvrté desítky pořadí, bez jedné sekundy ztrácí 2 minuty.
     
    CH50
    Inês Henriquesová jde neuvěřitelně. Jednak se drží předposledního muže, jednak na druhou Nastassii Jacevičovou má po 5 kolech náskok témšř 3 minuty! Třetí Mária Czaková ztrácí na Bělorusku 16 sekund a za sebou má téměř půlminutovou díru.
     
    DesM
    První rozběh stovky desetibojařů vyhrál Bělorus Vitalij Žuk za 11,12, stejný čas měl i nezávislý sportovec Ilja Škurenjov.
     
    DesM
    Jan Doležal i Marek Lukáš jsou nasazeni do druhého běhu, který jde právě na start. Lukáš v 5. dráze, Doležal v 8. dráze.
     
    DesM
    Druhý běh vyhrál Španěl Jorge Ureña, čas 10,87 je pouhou setinu za osobním rekodem. V cíli se hodně radoval. Jan Doležal doběhl třetí za 11,06, což je pro něj vyrovnaný nejlepší letošní výkon a 847 bodů, Marek Lukáš čtvrtý za 11,12, což znamená 834 bodů.
    Čeští desetibojaři vstoupili do své disciplíny poměrně dobře.
     
    DesM
    Třetí běh desetibojařů vyhrál Francouz Ruben Gado za 10,86. Pod 11 sekund se dostali ještě Polák Pawel Wiesiolek a Bělorus Jurij Jaremič.
     
    DiskM
    Začíná také kvalifikace diskařů. Limit na postup do finále je stanoven na rovných 64 metrů.
     
    DiskM
    Robert Harting, olympijský vítěz z Londýna, trojnásobný mistr světa a svojnásobný mistr Evropy, vstoupil do kvalifikace pokusem dlouhým 62,69 metru. To by nejspíše mělo na postup do finále stačit, ale německý diskař určitě půjde na druhý pokus.
     
    DesM
    Nejrychlejší běh desetibojařů jde na start. Papírově je v něm největším favoritem Brit Tim Duckworth. Je v něm i hlavní favorit celého závodu, Francouz Kevin Mayer, stříbrný z olympiády v Riu a úřadující mistr světa, který vyhlásil útok na 9 000 bodů.
     
    DesM
    Kevin Mayer vyhrává poslední rozběh desetibojařské stovky v osobním rekordu 10,64! Fantastický vstup do závodu pro největšího favorita. 942 bodů. Tim Duckworth dosáhl na čas 10,65, Estonec Karl Robert Saluri zaběhl 10,68. Tito tři tak povedou pořadí desetiboje po úvodní disciplíně.
    Kevin Mayer zaběhnul osobní rekord.
     
    DesM
    Jan Doležal a Marek Lukáš jsou po úvodní stovce v pořadí hned za sebou, na 17. a 18. místě.
     
    DiskM
    Prvním diskařem, který přehodil limit, je Švéd Daniel Ståhl, jeden z favoritů na medaili. 67,07 metru. Robert Harting se ve druhém pokusu zlepšil na 63,29 metru, což bude určitě na postup stačit, ale pravděpodobně půjde házet i potřetí.
     
    CH50
    Pozor, důležitá informace z chodeckého závodu žen! Běloruska Nastassia Jacevičová odstupuje ze závodu, viditelně kulhá! Tragédie pro ni, měla našlápnuto ke stříbrné medaili. Na druhou příčku se tak posouvá Slovenka Mária Czaková.
     
    400pŽ
    Rozběhy na 400 metrů překážek žen jsou bez české časti. Zuzana Hejnová je nasazena přímo do semifinále.
     
    400pŽ
    První rozběh ovládla papírově největší favoritka, Polka Joanna Linkiewiczová za 56,66, druhá Britka Kirsten Mcaslanová zaběhla 56,78 a třetí Francouzka Aurelle Chaboudezová 57,08. Tyto závodnice postupují přímo, další čekají, zda bude stačit jejich čas. Slovenka Daniela Ledecká si zaběhla osobní rekord 57,81, ale i tak na postup časem reálně pomýšlet nemůže.
     
    CH50
    V chodeckém závodu mužů vypadl z vedoucí skupiny Fin Aleksi Ojala, který musel zvolnit po obdržení žlutého terčíku. Matej Tóth má po 18 km stále pohodlnou pozici.
     
    CH50
    V závodě žen došlo k další změně na druhém a třetím místě. Výrazně zrychlily Ukrajinky, naopak Slovenku Márii Czakovou asi postihla krize a spadla až na páté místo s minutovou ztrátou na bronz. Za suverénně vedoucí Henriquesovou jdou s odstupem 4,5 minuty Ukrajinky Alina Cvilijová a Vasilina Vitovščiková. To je situace také po 18 kilometrech.
     
    400pŽ
    Druhý rozběh překážkářek vyhrála nezávislá sportovkyně Věra Rudakovová v čase 56,24. Přímo do semifinále postupují také Rumunka Sanda Belgyanová (56,68) a Belgičanka Margo van Puyveldeová (56,70). Slovenka Emma Zapletalová dokončila v čase 58,46 a je baz jakékoliv šance na postup časem.
     
    DiskM
    Druhým diskařem se splněným limitem je Rumun Alin Alexandru Firfirica, posledním pokusem hodil 64,79 metru a náležitě to oslavil.
     
    DiskM
    Naprostou senzací je potom výpadek jednoho z favoritů, Poláka Piotra Malachowského, který na tři pokusy nezvládl jediný platný hod a do finále disku nepostoupí!
     
    400pŽ
    Třetí rozběh na dlouhých překážkách vyhrála Švýcarka Robine Schürmannová v čase 56,35. Z přímého postupu se radují také Ukrajinka Marija Mikolenková (56,39) a Belgičanka Justien Grilletová (56,94). Španělka Sara Gallegová na čtvrtém místě už ví, že jí čas 57,18 stačí také.
     
    KouleŽ
    Rozběhla se také kvalifikace koulařek. Limit pro postup do finále byl stanoven na 17,20 metru a v první sérii ho přehodily již čtyři ženy. Běloruska Aliona Dubická (18,67), Polka Paulina Gubaová (18,66), Švédka Fanny Roosová (17,71) a Němka Sara Gambettaová (17,23).
     
    KouleŽ
    Markéta Červenková zahájila kvalifikaci koulařek pokusem dlouhým 15,71 metru. Útěchou jí může být, že v kvalifikační skupině A zatím není poslední.
    Markéta Červenková zahájila kvalifikaci.
     
    KouleŽ
    Ve druhé sérii splnily limit také Bulharka Radoslava Mavrodievová (17,87) a další Němka Alina Kenzelová (17,46).
     
    KouleŽ
    Markéta Červenková se druhým pokusem zlepšila na 16,19 metru, k limitu ale stále chybí celý metr. Zároveň by si musela vylepšit osobní rekord.
    Markéta Červenková se zlepšila, ale na přímý postup to ještě nestačí.
     
    CH50
    Chodci mají za sebou 24 km a Matej Tóth si na čele vytvořil 8sekundový náskok na šestici pronásledovatelů, ve které má Maďar Máté Helebrandt jedno varování. Dále jsou v ní Polák Rafal Augustyn, Ir Brendan Boyce, Ital Marco De Luca, Nor Håvard Haukenes a Fin Veli-Matti Partanen.
     
    CH50
    Ženy jsou teprve v cíli 11. okruhu, tj. 22 kilometrů mají v nohách, a na čele nic nového. Inês Henriquesová vede stále o 4,5 minuty před dvojicí Ukrajinek Cvilijová – Vitovščiková. Vitovščiková má ale dvě varování a musí si dávat velký pozor, aby pro ni závod neskončil předčasně. Mária Czaková je na 5. místě, na bronzovou medaili aktuálně ztrácí téměř 2,5 minuty.
     
    CH50
    Lukáš Gdula je po 24 km na 24. místě, Dušan Majdán na 29. pozici, oba jdou ve stejné skupině.
     
    KouleŽ
    Markéta Červenková posledním pokusem zabojovala a její nejlepší dnešní pokus má délku 16,62 metru. V celkovém pořadí kvalifikace koulařek skončí na 17. místě, s čímž může být celkem spokojena.
    Markéta Červenková se do finále nepodívá.
     
    KouleŽ
    Poměrně neobvyklý úkaz v kvalifikacích. Limit pro postup do finále splnilo hned 11 koulařek, pouze Běloruska Alena Abramčuková postupuje na základě konečného pořadí. Nejlepší výkon nakonec předvedla Němka Christina Schwanitzová, 18,83 metru.
     
    400M
    Začínají rozběhy na hladké čtvrtce mužů, Pavel Maslák hned v tom prvním. Postupoují pouze tři nejlepší z každého běhu, další tři na čas.
     
    400M
    Pavel Maslák bude muset čekat na čas! Letošní venkovní sezóna nepatří k jeho povedeným a na ME se to zatím bohužel potvrzuje. Časem 45,83 obsadil až 4. místo v 1. rozběhu. Přímo postupují Belgičan Kevin Borlée (45,29), Portugalec Ricardo Dos Santos (45,55) a Ukrajinec Vitalij Butrym (45,82). Všichni tři přímo postupující si zaběhli minimálně nejlepší letošní časy, v případě Portugalce jde dokonce o národní rekord.
    Pavel Maslák si bude muset na svůj případný postup počkat.
     
    DesM
    Rozběhla se i dálka desetibojařů. Marek Lukáš zahájil pokusem 693 cm, s čímž nemůže být příliš spokojený. 797 bodů.
     
    DesM
    Nejlepší skok zatím předvedl Nor Martin Roe, který si výkonem 761 cm vylepšil osobní rekord. Kevin Mayer prvním pokusem přešlápl.
     
    400M
    Na startu je druhý rozběh čtvrtkařů, jehož favority jsou Španěl Samuel García a Belgičan Jonathan Borlée.
     
    400M
    Další papírový favorit v problémech. García v cílové rovince vytuhl a na čtvrtém místě musí čekat na čas. 45,63 by ale mělo stačit. Vyhrál Jonathan Borlée za 45,19, výborným finišem se na druhé místo protáhl Ital Matteo Galvani (45,48) a třetí doběhl Lotyš Janis Leitis. Ten dokonce vylepšil národní rekord na 45,56.
     
    DesM
    Jan Doležal skočil prvním pokusem v dálce 691 cm.
     
    DesM
    Marek Lukáš se druhým pokusem zlepšil na 699 cm, což je jeho nejlepší letošní výkon.
    Marek Lukáš skočil svůj nejlepší letošní výkon.
     
    CH50
    O zlatu z chodeckého maratonu mužů začíná být rozhodnuto! Největší favorit Slovák Matej Tóth zvýšil po 28 kilometrech náskok na 24 sekund a jde vstříc očekávanému vítězství!
     
    CH50
    Dušan Majdán je po 28 km na 24. místě, Lukáš Gdula o 2 pozice a 4 sekundy za ním.
     
    400M
    Třetí rozběh čtvrtakřů a držme palce Patriku Šormovi.
     
    400M
    Třetí rozběh vyhrál Belgičan Dylan Borlée v čase 45,86, což zároveň znamená, že z tohoto běhu na čas nikdo nepostoupí. To se týká i Patrika Šorma, který doběhl pátý, čas 46,53. Kromě vítěze tak do semifinále postupují pouze druhý Francouz Robert Parge (45,99) a třetí Brit Martin Rooney (46,27).
     
    DesM
    Velké problémy Kevina Mayera! Největší favorit desetiboje přešlápl i druhý pokus v dálce a posledním pokusem se bude muset zachraňovat v soutěži!
     
    400M
    V posledním rozběhu čtvrtky se představí Michal Desenský.
     
    400M
    Špatný start! Desenského se netýká, podle startovních reakcí ho ulil Brit Dwayne Cowen, ale je to pouze varování za zhoupnutí v blocích.
     
    400M
    Druhý start už byl v pořádku a Dwayne Cowan nakonec vyhrál poslední rozběh čtvrtky za 45,75. Druhý Izraelec Donald Blair-Sanford (46,00) a třetí Němec Patrick Schneider (46,15) postupují také a o jedinou setinu uspěl také čtvrtý Polák Lukasz Krawczuk (46,17), který z poslední postupové pozice na čas vytlačil krajana Dariusze Kowaluka. Michal Desenský doběhl pátý za 46,68 a individuální soutěžení na ME pro něj končí.
    Desenský doběhnul v posledním rozběhu na pátém místě.
     
    400M
    Z českých čtvrtkařů do semifinále postupuje pouze Pavel Maslák.
     
    DesM
    Jan Doležal se druhým pokusem v dálce zlepšil na 712 cm, což znamená 842 body.
     
    DesM
    Zatím celkem 5 desetibojařů se v dálce dostalo na hranici minimálně 750 cm. Kromě již zmíněného Nora Martina Roea jimi jsou Btir Tim Duckworth, Bělorus Jurij Jaremič, Nizozemec Pieter Braun a Estonec Karl Robert Saluri.
     
    DesM
    Marek Lukáš bohužel posledním pokusem přešlápl, zapisuje tak 699 cm a 811 bodů.
     
    800Ž
    Startují rozběhy žen na 800 metrů. 4 rozběhy, z každého postoupí do semifinále první 3, plus další 4 na čas.
     
    DesM
    Naprostá senzace soutěže desetibojařů! Francouz Kevin Mayer, který vyhlásil útok na 9 000 bodů, potřetí přešlápl v dálce a bude bez medaile! Otázkou je, zda vůbec bude v soutěži pokračovat.
     
    DesM
    Další skok za 7,5 metru v desetiboji. Ilja Škurenjov posledním pokusem zvládl 755 cm.
     
    DesM
    V desetiboji nastala totální pohroma pro Francii. Nejen Kevin Mayer, ale také oba další atleti, Ruben Gado a Romain Martin, nezapsali jediný platný pokus a mají po jakýchkoliv nadějích. Třikrát přešlápl také Němec Mathias Brugger.
     
    800Ž
    První rozběh ženské půlky vyhrála Ukrajinka Olga Ljachovová v čase 2:00,26. Přímo postupují také Britka Lynsey Sharpová a Švýcarka Seline Büchelová.
     
    800Ž
    Ve druhém rozběhu osmistovky byla nejúspěšnější další Britka Adelle Traceyová v čase 2:01,91, kterou do semifinále doprovodí Lucemburčanka Charline Mathiasová a Švýcarka Lore Hoffmanová, která si vytvořila osobní rekord.
     
    DesM
    Jan Doležal v posledním dálkařském pokusu zabojoval, ale 712 cm a 842 body už nevylepšil. Tentokrát 708 cm.
     
    DesM
    Posledním pokusem se ještě za 750 cm v dálce dostal švédský desetibojař Fredrik Samuelsson.
     
    CH50
    Velké věci se dějí v chodeckém maratonu mužů! Po 30 kilometrech zaútočil Ukrajinec Marian Zakalnickij a probojoval se až na vedoucí pozici! Naopak Matej Tóth pravděpodobně prochází krizí a propadl se až na třetí místo za Nora Håvarda Haukenese! Na něj ztrácí 4 sekundy, na Ukrajince 32 sekund. To je situace po 36 kilometrech.
     
    CH50
    V chodeckém maratonu žen se dále propadá pořadím Slovenka Mária Czaková. Po 32 kilometrech byla na 6. místě s nedostižnou ztrátou téměř 4 minut na medailové pozice. Stále vede Portugalka Inês Henriquesová o více než 5 minut před Ukrajinkou Alinou Cvilijovou, která se odpoutala od své krajanky Vasiliny Vitovščikové o další téměř 2 minuty.
     
    800Ž
    Třetí velmi pomalý rozběh ženské půlky vyhrála Ukrajinka Natalija Pryščepová v čase 2:04,07. Do semifinále postupují také Britka Shelayna Oskanová-Clarkeová a Švédka Lovisa Lindhová. Na čas z tohoto běhu nikdo nepostoupí.
     
    800Ž
    Naopak hodně rychle běžely závodnice v posledním rozběhu osmistovky. V těsném finiši vyhrála Švédka Hanna Hermanssonová časem 2:01,33 o setinu před Francouzkou Renelle Lamoteovou. Přímo postupuje také Christina Heringová a vzhledem k rychlému tempu stačí čas na postup dalším třem závodnicím, Polce Anně Sabatové, Islanďance Anitě Hinriksdóttirové a Litevce Egle Balciunaiteové. Hned za ní doběhla Slovenka Gabriela Gajanová, ale té už čas na postup do semifinále nestačil.
     
    DiskM
    Mezitím zahájila kvalifikaci druhá skupina diskařů. Připomínáme, limit pro postup do finále je rovných 64 metrů.
     
    CH50
    Chodecký maraton mužů vstupuje do posledních 10 kilometrů a je tu další změna na medailových pozicích! Matej Tóth nestačí tempu nejlepších a na 4. místě ztrácí na bronzového Nora Haukenese 13 sekund. Ten jde ve dvojici s Bělorusem Dmitrijem Dzjubinem, který zaútočil ze zadních pozic. Na čele je stále s půlminutovým náskokem Ukrajinec Marian Zakalnickij.
     
    CH50
    V chodeckém maratonu žen útočí Španělka Julia Takácsová, která na čtvrtém místě dotírá na Ukrajinku Vasilinu Vitovščikovou. Ta s dvěma varováními musí hodně dbát na čistotu stylu a její náskok ze ztenčil na půl minuty. Stále vede Portugalka Inês Henriquesová o pět minut před další Ukrajinkou Alinou Cvilijovou, která má za sebou taktéž pohodlnou čtyřminutovou díru. Slovenka Mária Czaková stále na 6. místě. To je stav po 36 kilometrech.
     
    DesM
    Desetibojařská dálka je minulostí a v posledních několika pokusech se už nic zvláštního nestalo. Tuto disciplínu vyhrál v novém osobním rekordu 761 cm (962 body) Nor Martin Roe před Britem Timem Duckworthem, který skočil 757 cm (952 body). Jan Doležal zvládl 712 cm (842 body) a Marek Lukáš 699 cm (811 bodů), což je jeho nejlepší letošní výkon.
     
    3000M
    Na dráze nyní probíhají rozběhy na 3000 metrů steeplechase mužů. Rozběhy jsou dva, z každého postoupí 5 nejlepších do finále, dalších 5 běžců postoupí na čas.
     
    3000M
    První rozběh dospěl až do hromadného finiše velké skupiny, ve kterém byl nejúspěšnější Fin Topi Raitanen v čase 8:28,48, což je jeho nový osobní rekord. Do finále dále postupují Polák Krystian Zalewski, Španělé Daniel Arce a Fernando Carro a Francouz Djitali Bedrani.
     
    DiskM
    Konečně v oficiálním výsledkovém systému mistrovství naběhly výsledky druhé skupiny v kvalifikaci diskařů. Systém zatím v některých disciplínách vůbec nefunguje a získávat průběžné výsledky disciplín, které téměř nejdou do vysílání, je velmi obtížné.
     
    DiskM
    Ze druhé skupiny přehodili limit 64 metrů tři diskaři. Švéd Simon Pettersson druhým pokusem zvládl 64,82, jeden z velkých favoritů Litevec Andrius Gudžius až napotřetí 64,30 a další adept medaile Estonec Gerd Kanter hned napoprvé 64,18. Překvapením je vyřazení Němce Christopha Hartinga, který se letos dostal za 67 metrů, ale v kvalifikaci nezvládl jediný platný pokus a slavnějšího bratra do finále nedoprovodí.
     
    CH50
    Je to prakticky jisté, Slováci budou z chodeckých maratonů senzačně bez jediné medaile! Po 44 kilometrech narostla ztráta Mateje Tótha na bronzovou příčku na 21 sekund a pravděpodobně skončí na 4. místě. Pro zlato si neohroženě jde Ukrajinec Marian Zakalnickij, který má 40sekundový náskok na dvojici Dzjubin – Haukenes.
     
    3000M
    Druhý rozběh na 3000 metrů steeplechase byl podobně dramatický jako ten první, navíc prakticky stejně rychlý. V hromadném finiši vyhrál Ital Yohanes Chiappinelli časem 8:28,41. Přímo postupují jeden z hlavních favoritů Francouz Mahiedine Mekhissi-Benabbad, jeho krajan Yoann Kowal, další Ital Ahmed Abdelwahed a Estonec Kaur Kivistik.
     
    3000M
    Nakonec to dopadlo tak, že z prvního rozběhu postupují časem dva muži, Nor Tom Erling Kårbø a Brit Zak Seddon, z druhého rozběhu tři závodníci, Švéd Napoleon Solomon, Španěl Sebastián Martos a Dán Ole Hesselbjerg.
     
    CH50
    Stalo se to, k čemu se několik kilometrů schylovalo. V chodeckém maratonu žen Španělka Julia Takácsová před hranicí 40. kilometru předešla trápící se Ukrajinku Vasilinu Vitovščikovou a míří za bronzovou medailí. O zlatu Henriquesové a stříbru Cvilijové je rozhodnuto, leda by některou z nich postihl totální kolaps. Slovenka Mária Czaková stále na 6. místě.
     
    DesM
    Rozběhla se třetí disciplína desetibojařů, vrh koulí. V prvních pokusech vrhl nejdále Němec Arthur Abele, 15,64 metru. Kevin Mayer to po kolapsu v dálce zabalil a nepokračuje v soutěži.
     
    DesM
    Jan Doležal zahájil soutěž pokusem dlouhým 14,03 metru, Marek Lukáš poslal kouli do vzdálenosti 13,64 metru.
     
    DesM
    Druhým pokusem se Marek Lukáš zlepšil na 13,88 metru.
     
    DesM
    Vedoucí muž po dálce Brit Tim Duckworth je slabým koulařem a do čela průběžného pořadí se tak pravděpodobně dostane po dálce třetí Nor Martin Roe, který je v pořadí koule zatím druhý za 15,48 metru.
     
    DesM
    Jan Doležal zvládl druhým pokusem 13,89 metru, nezlepšil se.
     
    CH50
    Tak jsem to zakřikl! Matej Tóth v posledních 4 kilometrech sebral poslední zbytky sil a probojoval se zpět na druhé místo, takže Slováci přeci jen jednu medaili z chodeckého maratonu mít budou!
     
    CH50
    Novým mistrem Evropy v chůzi na 50 km mužů se stává Ukrajinec Marian Zakalnickij, který prochází cílem v čase 3 hodiny, 46 minut a 31,8 sekundy! Ve 23 letech dosáhl zatím největšího úspěchu kariéry.
    Marian Zakalnickij se stal mistrem Evropy v chůzi na 50 km.
     
    CH50
    Slovák Matej Tóth nakonec může slavit stříbrnou medaili, která se 6 kilometrů před cílem zdála ztracená. Na vítěze ztratil 55 sekund. Bronz nakonec bere Bělorus Dmitrij Dzjubin v novém osobním rekordu, došel 32 sekund za Tóthem.
    Slovák Matej Tóth se musí spokojit se stříbrnou medailí.
     
    DesM
    Marek Lukáš se dokázal posledním pokusem zlepšit a poslal kouli do vzdálenosti 14,04 metru, což znamená zisk 731 bodu.
     
    DesM
    Poslední pokusy desetibojařů v kouli přinesly také změny v průběžném pořadí disciplíny. Do čela se dostal Němec Mathias Brugger vrhem dlouhým 15,92 metru, za něj se zařadil Bělorus Vitalij Žuk, 15,65 metru. Pro oba jde o nové osobní rekordy. Zatímco Brugger je po nezdaru v dálce bez šance na slušný výsledek, Žuk se posunul na šesté místo průběžného hodnocení soutěže.
     
    DesM
    Jan Doležal drží vyrovnanou sérii, všechny tři pokusy v kouli vměstnal do rozmezí 15 centimetrů. 13,88 na závěr bylo tím nejslabším.
     
    CH50
    Inês Henriquesová zvolnila, 4 kilometry před cílem chodeckého maratonu se její náskok na Ukrajinku Alinu Cvilijovou smrskl na "pouhé" 4,5 minuty. Třetí je v pohodě jdoucí Španělka Julia Takácsová. Slovenka Mária Czaková stále na šesté pozici.
     
    CH50
    V cíli závodu na 50 km chůze jsou také Slovák Dušan Majdán na 14. místě a Čech Lukáš Gdula, který uzavřel první dvacítku. Oba se v závodě postupně zlepšovali, Majdán si dokonce vytvořil letošní nejlepší výkon.
     
    CH50
    Poslední otočka a Inês Henriquesová míří do cíle závodu v chůzi na 50 km.
     
    CH50
    Portugalka Inês Henriquesová je v cíli a v 38 letech potvrzuje roli největší favoritky závodu v chůzi na 50 km! Úřadující mistryně světa se tak stává také mistryní Evropy! Vítězný čas je 4 hodiny, 9 minut a 21 sekund.
    Závěrečné metry Inês Henriquesové a radost s úvanou v cíli
     
    CH50
    Ukrajinka Alina Cvilijová bere stříbro v novém národním rekordu 4:12:44, z bronzu se raduje Španělka Julia Takácsová, čas 4:15:22.
     
    CH50
    Slovenka Mária Czaková za chvíli projde cílem na 6. místě, s čímž pravděpodobně úplně spokojená nebude.
     
    CH50
    Ano, Mária Czaková končí v chodeckém maratonu na 6. místě, čas 4:24:59. Na medaili ztratila téměř 10 minut, o více než 10 minut pak zaostala za svým letošním osobním rekordem.
     
    Konec dopledního programu 2. dne.
     
    Dopolední program druhého dne mistrovství Evropy v atletice je minulostí. Poznali jsme první dva zlaté medailisty šampionátu. V chůzi na 50 km mužů překvapivě zvítězil Ukrajinec Marian Zakalnickij, pouze stříbro v závěru zachraňoval největší favorit, Slovák Matej Tóth. Mezi ženami hlavní favoritka Portugalka Inês Henriquesová neponechala nic náhodě a suverénně si došla pro nejcennější kov. Slovenka Mária Czaková sice v první fázi závodu šla na bronzové pozici, ale nakonec skončila šestá.
    Největší senzací této části programu se stal kolaps největšího favorita desetiboje. Francouz Kevin Mayer vyhlásil útok na 9 000 bodů a v osobním rekordu vyhrál úvodní stovku, jenže v dálce třikrát přešlápl a bylo po všem. Po třech disciplínách je ve vedení Nor Martin Roe, Češi Jan Doležal a Marek Lukáš podávají průměrné výkony a jsou za sebou na 16. a 17. místě.
    Další senzací je vypadnutí jednoho z favoritů disku, Poláka Piotra Malachowského, už v kvalifikaci. Nezapsal jediný platný pokus. K dalším velkým překvapením nedošlo. Podle očekávání tak z Čechů do dalších bojů postoupil pouze čtvrtkař Pavel Maslák, ze slovenských atletek žádná, ačkoliv půlkařce Gabriele Gajanové chybělo jen velmi málo.
     
    Večerní program začíná v 18:30 a bude v něm rozděleno 5 sad medailí. Češi doufají v úspěch Tomáše Staňka v kouli. Do té doby se s vámi loučíme. (13:44:56)

    Libor Štěpán

    Průběžné pořadí desetiboje mužů po 3 disciplínách
    1. Martin Roe (NOR) 2673 b.
    2. Arthur Abele (GER) 2636
    3. Karl Robert Saluri (EST) 2629
    4. Tim Duckworth (GBR) 2596
    5. Fredrik Samuelsson (SWE) 2520
    6. Vitalij Žuk (BLR) 2490
    7. Simone Cairoli (ITA) 2488
    8. Jurij Jaremič (BLR) 2478
    9. Maksim Andraloic (BLR) 2478
    10. Ilja Škurenjov (ANA) 2474
    ...
    16. Jan Doležal (CZE) 2419
    17. Marek Lukáš (CZE) 2376

    Konečné pořadí 50 chůze žen
    1. Inês Henriquesová (POR) 4:09:21 hod
    2. Alina Cvilijová (UKR) 4:12:44 (NR)
    3. Julia Takácsová (ESP) 4:15:22
    4. Christina Judkinová (UKR) 4:20:46 (PB)
    5. Vasilina Vitovščiková (4:23:15 (PB)
    6. Mária Czaková (SVK) 4:24:59
    7. Ainhoa Pinedová (ESP) 4:27:03
    8. Mar Juárezová (ESP) 4:28:58 (PB)
    9. Dušica Topićová (SRB) 4:30:43 (NR)
    10. Mariavittoria Becchetti (ITA) 4:31:41 (PB)
    Konečné pořadí vrhu koulí, desetiboj mužů
    1. Mathias Brugger (GER) 15,92 m (PB)
    2. Vitalij Žuk (BLR) 15,65 (PB)
    3. Arthur Abele (GER) 15,64
    4. Martin Roe (NOR) 15,48 (SB)
    5. Maksim Andraloic (BLR) 15,33 (PB)
    6. Darko Pešić (MNE) 14,97
    7. Maicel Uibo (EST) 14,61
    8. Karl Robert Saluri (EST) 14,54 (PB)
    9. Pieter Braun (NED) 14,22
    10. Karel Tilga (EST) 14,20
    ...
    12. Marek Lukáš (CZE) 14,04
    13. Jan Doležal (CZE) 14,03

    Konečné pořadí 50 km chůze mužů
    1. Marian Zakalnickij (UKR) 3:46:32 hod
    2. Matej Tóth (SVK) 3:47:27
    3. Dmitrij Dzjubin (BLR) 3:47:59 (PB)
    4. Håvard Haukenes (NOR) 3:48:35
    5. Carl Dohmann (GER) 3:50:27 (SB)
    6. Rafal Augustyn (POL) 3:51:37
    7. Nathaniel Seiler (GER) 3:54:08 (PB)
    8. José Ignacio Díaz (ESP) 3:55:28 (SB)
    9. Marco De Luca (ITA) 3:55:47
    10. Andrea Agrusti (ITA) 3:57:03
    ...
    14. Dušan Majdán (SVK) 3:59:21 (SB)
    20. Lukáš Gdula (CZE) 4:05:44

    Konečné pořadí rozběhů 3000 m překážek mužů
    1. Yohanes Chiappinelli (ITA) 8:28,41 (Q)
    2. Topi Raitanen (FIN) 8:28,48 (Q, PB)
    3. Mahiedine Mekhissi-Benabbad (FRA) 8:28,61 min(Q)
    4. Yoann Kowal (FRA) 8:28,75 (Q)
    5. Ahmed Abdelwahed (ITA) 8:28,50 (Q)
    6. Kaur Kivistik (EST) 8:28,84 (Q, NR)
    7. Napoleon Solomon (SWE) 8:29,10 (q)
    8. Krystian Zalewski (POL) 8:29,11 (Q)
    9. Daniel Arce (ESP) 8:29,25 (Q)
    10. Fernando Carro (ESP) 8:29,63 (Q)
    Konečné pořadí skoku do dálky, desetiboj mužů
    1. Martin Roe (NOR) 7,61 m (PB)
    2. Tim Duckworth (GBR) 7,57
    3. Ilja Škurenjov (ANA) 7,55 (SB)
    4. Jurij Jaremič (BLR) 7,55
    5. Pieter Braun (NED) 7,52
    6. Fredrik Samuelsson (SWE) 7,52 (SB)
    7. Karl Robert Saluri (EST) 7,50
    8. Simone Cairoli (ITA) 7,49 (PB)
    9. Arthur Abele (GER) 7,42 (SB)
    10. Thomas van der Plaetsen (BEL) 7,41
    ...
    18. Jan Doležal (CZE) 7,12
    20. Marek Lukáš (CZE) 6,99 (SB)

    Konečné pořadí kvalifikace hodu diskem mužů
    1. Daniel Ståhl (SWE) 67,07 m (Q)
    2. Simon Pettersson (SWE) 64,82 m (Q)
    3. Alin Alexandru Firfirica (ROU) 64,79 m (Q)
    4. Andrius Gudžius (LTU) 64,30 m (Q)
    5. Gerd Kanter (EST) 64,18 m (Q)
    6. Mykyta Nestěrenko (UKR) 63,34 m (q, SB)
    7. Robert Harting (GER) 63,29 m (q)
    8. VIktor Butěnko (ANA) 62,63 m (q)
    9. Lalossonn Djouhan (FRA) 62,54 m (q)
    10. Apostolos Parellis (CYP) 62,32 m (q)
    Konečné pořadí rozběhů 800 m žen
    1. Olha Ljachovová (UKR) 2:00,26 min (Q, SB)
    2. Lynsey Sharpová (GBR) 2:00,32 (Q)
    3. Selina Büchelová (SUI) 2:00,42 (Q, SB)
    4. Angelika Cichocká (POL) 2:01,01 (q, SB)
    5. Hanna Hermanssonová (SWE) 2:01,33 (Q)
    6. Renelle Lamoteová (FRA) 2:01,34 (Q)
    7. Christina Heringová (GER) 2:01,57 (Q)
    8. Anna Sabatová (POL) 2:01,67 (q)
    9- Adelle Traceyová (GBR) 2:01,91 (Q)
    10. Charline Mathiasová (LUX) 2:02,08 (Q)
    ...
    16. Gabriela Gajanová (SVK) 2:02,57
    Konečné pořadí rozběhů 400 m mužů
    1. Jonathan Borlée (BEL) 45,19 s (Q, SB)
    2. Kevin Borlée (BEL) 45,29 (Q, SB)
    3. Matteo Galvan (ITA) 45,48 (Q, SB)
    4. Ricardo dos Santos (POR) 45,55 (Q, NR)
    5. Janis Leitis (LAT) 45,56 (Q, NR)
    6. Samuel García (ESP) 45,63 (q)
    7. Dwayne Cowan (GBR) 45,75 (Q)
    8. Vitalij Butrym (UKR) 45,82 (Q, SB)
    9. Pavel Maslák (CZE) 45,83 (q)
    10. Dylan Borlée (BEL) 45,84 (Q)
    ...
    18. Patrik Šorm (CZE) 46,52
    21. Michal Desenský (CZE) 46,68
    Konečné pořadí kvalifikace vrhu koulí žen
    1. Christina Schwanitzová (GER) 18,83 m (Q)
    2. Aliona Dubická (BLR) 18,67 m (Q)
    3. Paulina Gubová (POL) 18,66 m (Q)
    4. Klaudia Kardaszová (POL) 18,00 m (Q)
    5. Radoslava Mavrodievová (BUL) 17,87 m (Q)
    6. Fanny Roosová (SWE) 17,71 m (Q)
    7. Alina Kenzelová (GER) 17,46 m (Q)
    8. Viktorija Kolbová (BLR) 17,36 m (Q)
    9. Amelia Stricklerová (GBR) 17,31 m (Q, PB)
    10. Sophie McKinnová (GBR) 17,24 m (Q)
    ...
    17. Markéta Červenková (CZE) 16,62 m
    Konečné pořadí rozběhů 400 m překážek žen
    1. Věra Rudakovová (ANA) 56,24 s (Q)
    2. Robine Schürmannová (SUI) 56,35 (Q)
    3. Marija Mykolenková (UKR) 56,39 (Q)
    4. Joanna Linkiewiczová (POL) 56,66 (Q)
    5. Sanda Belgyanová (ROU) 56,66 (Q, PB)
    6. Margo van Puyveldová (BEL) 56,70 (Q)
    7. Kirsten McAslanová (GBR) 56,78 (Q)
    8. Justien Grilletová (BEL) 56,94 (Q)
    9. Aurelle Chaboudezová (FRA) 57,08 (Q)
    10. Sara Gallegová (ESP) 57,18 (q)
    ...
    16. Daniela Ledecká (SVK) 57,81 (PB)
    18. Emma Zapletalová (SVK) 58,46

    Konečné pořadí 100 m, desetiboj mužů
    1. Kevin Mayer (FRA) 10,64 s (PB)
    2. Tim Duckworth (GBR) 10,65
    3. Karl Robert Saluri (EST) 10,68
    4. Arthur Abele (GER) 10,86
    5. Ruben Gado (FRA) 10,86 (SB)
    5. Martin Roe (NOR) 10,86
    7. Jorge Ureňa (ESP) 10,87 (SB)
    8. Simone Cairoli (ITA) 10,94
    9. Pawel Wiesiolek (POL) 10,95 (SB)
    10. Jury Jaremič (BLR) 10,96 (=SB)
    ...
    17. Jan Doležal (CZE) 11,06 (=SB)
    18. Marek Lukáš (CZE) 11,12
    Časový program
    8:35 - chůze na 50 km, finále M (Lukáš Gdula)
    8:35 - chůze na 50 km, finále Ž
    9:30 - 100 m, desetiboj M (Jan Doležal, Marek Lukáš)
    9:40 - hod diskem, kvalifikace M
    10:00 - 400 m překážek, kvalifikace Ž
    10:10 - vrh koulí, kvalifikace Ž (Markéta Červenková)
    10:25 - skok do dálky, desetiboj M (Jan Doležal, Marek Lukáš)
    10:35 - 400 m, kvalifikace M (Pavel Maslák, Michal Desenský, Patrik Šrom)
    11:05 - 800 m, kvalifikace Ž
    11:40 - 3000 m překážek, kvalifikace M
    11:50 - vrh koulí, desetiboj M (Jan Doležal, Marek Lukáš)
    bahis siteleri