Feyenoord – Utrecht 1:0 (kon.) | Emmen – Zwolle 0:1 (kon.) | Groningen – Alkmaar 1:3 (kon.)
Eindhoven – Ajax 3:0 (kon.)
konec
PSV Eindhoven
3:0 (3:0)
Ajax Amsterdam
Neděle 23.09.2018, 16:45 • Philips Stadion, Eindhoven • Nizozemská Eredivisie • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:45.
     
    Krásné nedělní odpoledne, vítejte u přenosu z utkání 6. kola nizozemské Eredivisie. Celé kolo uzavře souboj úřadujícího mistra s vicemistrem a aktuálně prvního s druhým týmem tabulky – PSV Eindhoven na svém hřišti přivítá Ajax Amsterdam.
     
    PSV Eindhoven

    Eindhoven zažívá skvělé roky, z posledních čtyř sezon byl hned třikrát korunován mistrem domácí soutěže a svou sbírku už rozšířil na celkem 24 titulů. Letos vykročil za obhajobou ve velkém stylu – pod vedením nového trenéra Marka van Bommela neztratili mistři v pěti kolech ani bod a připsali si pět výher při působivém skóre 21:3. Naposledy sílu PSV odnesl Haag, který na vlastním hřišti padl potupně 0:7.

    V týdnu ovšem van Bommelova parta narazila – jakožto nizozemský šampion se samozřejmě účastní Ligy mistrů, ve které patří do skupiny s Barcelonou, Interem Milán a Tottenhamem. Hned na úvod PSV cestoval do Katalánska, kde po hattricku Lionela Messiho a krásném gólu Ousmana Dembélého padl 0:4.

    Domácí tak mají v tomto utkání co napravovat. Pomoci by jim měl produktivní útok – vždyť jen Steven Bergwijn, Gastón Pereiro a Hirving Lozano nastříleli dohromady 12 gólů, tedy víc, než za pět kol stihlo třináct týmů Eredivisie!
     
    AFC Ajax

    Ajax se po boku PSV a Feyenoordu Rotterdam řadí mezi velkou trojku holandské kopané. Poslední ligový titul ale vyhrál v roce 2014 a od té doby marně čeká na jakoukoli trofej. Letos by se to možná mohlo změnit, to by ale svěřenci Erika ten Haga museli udržet svou výbornou formu a hodilo by se jim rovněž brát body v přímých zápasech proti ostatním silným týmům.

    Stejně jako Eindhoven kráčí zatím i Ajax ligou neporažen, ovšem body už ztratil. Hned v prvním kole totiž remizoval s Almelem 1:1, od té doby však nejenže vyhrává, ale sbírá i čistá konta. Celkem dokázali De Godenzonen nastřílet v pěti zápasech 14 branek, inkasovali potom pouze jednou. V posledním ligovém utkání vyhrálo mužstvo z hlavního města doma nad Groningenem přesvědčivě 3:0.

    Amsterdamští nemají tak produktivní útok jako PSV, ovšem i oni mají své kanonýry. Mazák Klaas Jan Huntelaar má na kontě už 6 branek a skvěle ho doplňuje čtyřgólový Dušan Tadić, jenž se do Eredivisie vrátil při letním přestupu ze Southamptonu.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    PSV Eindhoven: Zoet – Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño – Rosario, Pereiro, Hendrix – Bergwijn, L. de Jong (C), Lozano.
    Náhradníci: Room, van Osch – Sainsbury, Malen, É. Gutiérrez, Ramselaar, Isimat-Mirin, Behich, Mauro Júnior.

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, F. de Jong, Blind, Tagliafico – Schöne, Neres, Eiting – Zijach, Huntelaar, Tadić (C).
    Náhradníci: Lamprou – Dolberg, Kristensen, Schuurs, van de Beek, Wöber, Labyad, de Wit, Gravenberch.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra.
     
    Oba týmy už nastupují na trávník a za pár chvilek začneme!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Danny Makkelie odpískal začátek tohoto utkání. Úvodního výkopu se zhostili domácí hráči, kteří nastupují v tradičních červenobíle pruhovaných dresech. Ajax hraje v černozlaté kombinaci.
     
    2
    Lasse Schöne si posunul balon do pohybu a obhodil si Bergwijna, který jej sice neúmyslně, leč velmi nešetrně dohrál.
     
    3
    David Neres měl na levém křídle dost prostoru, jeho následný centr si však pohlídal dobře postavený Denzel Dumfries.
     
    4
    Lozano získal míč v souboji s Tagliaficem a zkusil kolmým pasem vyslat do vápna Luuka de Jonga, ten ale na míč nedosáhl.
     
    5
    Schöne rýsoval pas z pravé strany někam na hranici vápna, úmysl dánského záložníka nicméně dokonale přečetl Nick Viergever a balon odkopl do bezpečí.
     
    6
    Neres si na levé straně narazil balon s Tadićem, prohnal se po lajně kolem Rosaria, potom už ho však dokázal zakřižovat obránce Dumfries.
     
    7
    Zoet měl teď spoustu starostí, protože po Rosariově skluzu na středu hřiště balon nebezpečně rychle mířil směrem na rohový kop. Domácí gólman tak vyběhl z branky, aby situaci zachránil, jeho odkop trefil jen blokujícího Tadiće a až od něj se odrazil do zámezí.
     
    8
    Lozanův centr z pravé strany nešťastně přizvedl Daley Blind a Luuk de Jong se zkusil pověsit do vysokého balonu nůžkami, ty však neprovedl dobře a balon jen protečoval do autu.
     
    9
    Hosté se vydali dopředu po levé straně a na konci akce hledal Tadić kolmým pasem do vápna nabíhajícího Eitinga. Toho dokázal odclonit obránce Schwaab a míč končí mimo hrací plochu, Zoet odkopává.
     
    10
    Angeliño si na levé straně narazil míč s Bergwijnem a pak ho obloučkem poslal do vápna. Tam se k němu sice natahoval de Jong, ale nedosáhl na něj a jen ho srazil k Schönemu.
     
    11
    Hakím Zijach se málem dostal do úniku na pravé lajně, na poslední chvíli ho v rozletu zastavil důrazný a čistý zákrok pohotového Viergevera, který marockému fotbalistovi ukopl míč do autu.
     
    12
    Po faulu Carla Eitinga rozehraje volný kop uruguayský špílmachr PSV Pereiro. S jeho centrem si sice obrana docela v klidu poradila, na balonu však zůstávají domácí.
     
    13
    Argentinský bek Tagliafico odklidil míč do zámezí a Eindhoven může pokračovat ve své útočné snaze. Angeliño ale svým pasem pouze odevzdal hostům.
     
    14
    Teď se vpřed posunuje celý blok Amsterdamských. Na levé straně se otevřela ulička pro Tagliafica, jenž neváhal a centrem málem našel hlavu Huntelaara, tomu chybělo k úspěšnému zakončení jen pár decimetrů.
     
    15
    Zijach čechral balon do vápna, kde se nejvýše dostala hlava Viergevera a odpravila jej do bezpečné vzdálenosti od Zoetovy branky.
     
    16
    Teď se domácí hráči i diváci hodně zlobí na rozhodčího Makkelieho, který zůstal trochu za hrou a jen z dálky sledoval souboj Lozana s Frenkiem de Jongem ve vápně Ajaxu. Mladý zadák hostů tam nestačil rychlému Mexičanovi a zezadu jej rukou postrčil do zad, načež Lozano padl k zemi. Penalta se každopádně nepíská.
     
    17
    Bergwijn nezachytil prudký pas od Hendrixe a pouze jej usměrnil k nohám Blinda. Ten okamžitě otáčí hru na druhou stranu.
     
    18
    Tadić vnikl do vápna a krátkým pasem posunul míč na Schöneho, toho dobře zablokoval Daniel Schwaab. Balon míří na roh pro hosty.
     
    19
    Defenziva PSV si s bráněním rohu věděla rady a do rychlého kontru mohl vyrazit Lozano, kdyby jej tedy nepodrazil Tadić. Makkelie ukazuje kapitánovi Ajaxu žlutou kartu.
     
    20
    Stejný souboj i nyní, akorát v opačném gardu. Tadić si pokryl míč a napadající Lozano jej zezadu stáhl k zemi, i tady se bude žlutit.
     
    21
    PSV právě vstřelilo branku!
    Bergwijn zleva vběhl do vápna a vyslal prudkou přízemní ránu. Onana míč vyrazil na hranici vápna, kde si ho našel GASTÓN PEREIRO, zasekl kolem Eitinga a přesnou ranou kolem několika bránících hráčů prostřelil zkoprnělého brankáře.
    21. Gastón PEREIRO - 1:0
     
    22
    Málem se do šance dostával i rychlík Lozano, na poslední chvíli mu zezadu míč vypíchl skluzující Nicolás Tagliafico.
     
    23
    Souboj Tagliafica s Dumfriesem u postranní čáry dopadl lépe pro domácího beka, i když se asi klidně mohlo pískat, protože při clonění balonu Dumfries loktem trefil svého soka do tváře.
     
    24
    PSV právě vstřelilo branku!
    Domácí odskakují do dvoubrankového rozdílu. Onanův odkop vracel k vápnu Hendrix a Frenkie de Jong nesmyslně bránil probíhajícího Lozana, jenž by stejně byl v ofsajdu, a tím se otevřela cesta pro LUUKA DE JONGA. Ten si snadno poradil s gólmanem a navýšil skóre.
    24. Luuk de Jong - 2:0
     
    26
    Výpad hostů končí obranným zákrokem Dumfriese, který dokázal odzbrojit v nebezpečném prostoru manévrujícího Dušana Tadiće.
     
    27
    Gastón Pereiro u postranní čáry pozdě dohrál Tagliafica a vidí z ruky rozhodčího naprosto zasloužený žlutý trest.
     
    28
    Dumfries dokázal předskočit Nerese a odehrál balon do autu. Ajax může pokračovat v útočení.
     
    29
    Další výtečný zákrok Dumfriese, který přetlačil Tadiće a vyvezl míč dopředu, načež dobře přenesl hru na volnou levou stranu.
     
    30
    Po skvělém Zijachově centru z pravé strany nabíhal na zadní tyč Tadić a nebýt zákroku Schwaaba, který usměrnil míč do zámezí přes nohu srbského fotbalisty, mohlo být vyrovnáno.
     
    30
    Po Zijachově centru od praporku se k míči dostal Noussair Mazraoui, jeho oblouček do vápna se stal snadnou kořistí Dumfriese, který odhlavičkoval do zámezí.
     
    31
    Mazraoui stáhl k zemi Luuka de Jonga, tady se asi taky mohlo žlutit. Je z toho jen volný kop pro domácí tým.
     
    32
    Tadić vybojoval balon na Viergeverovi a společně se Zijachem a Neresem vyráží po pravé straně na útočný nájezd.
     
    33
    Tadićův centr nenašel hlavu Huntelaara, balon totiž přizvedl Viergever a Zoet tak měl dost času vyběhnout pro vysoký balon.
     
    34
    Pereiro zbytečně srazil k zemi Nerese a lavička Ajaxu se zlobí, že měl dostat žlutou kartu a tím pádem být vyloučen. Hned nato navíc fauloval Dumfries, na hřišti planou emoce.
     
    35
    Po volném kopu se k odraženému míči na hranici vápna dostal Blind, jeho přízemní ránu ale v pohodě lapil Zoet.
     
    35
    PSV právě vstřelilo branku!
    Bergwijn zase vlétl do vápna a z úhlu vystřelil. Onana odrazil balon zpátky na jeho nohu, načež jej domácí forvard nesobecky předložil na malé vápno, kde byl připravený HIRVING LOZANO. Jeho ránu sice zpomalil blok obránců, míč se přesto dostal za čáru.
    35. Hirving LOZANO - 3:0
     
    38
    Domácí nepřestávají útočit. Vybojovali si rohový kop, který rozehraje Lozano.
     
    39
    Hned po centru je hra přerušena, Makkelie viděl faul Schwaaba proti Tagliaficovi. Hrát tak mohou hosté.
     
    41
    Tagliafico našel za obranou Tadiće, nicméně hostující kapitán nenačasoval svůj náběh ideálně, a tak je z toho ofsajd.
     
    42
    Rosario fauloval Tadiće a hosté se mohou posunout dopředu. Zkusí to zleva přes aktivního Tagliafica.
     
    42
    Ke střele z hranice vápna se dostal trestuhodně nepokrytý Zijach, ke kterému propadl balon z levé strany. Rána Maročana však končí tečována obráncem v zámezí.
     
    44
    Trochu jalová pasáž kombinace Ajaxu. Hosté se snažili probít se středem pole, tam byl však obranný blok dostatečně kompaktní. Balon nakonec skončil u Zoeta.
     
    45
    Eiting sklepával míč pro Huntelaara, toho dobře pokryl Angeliño. Balon se opět odrazil do rukavic pozorného domácího brankáře.
     
    45+1
    Nastavena je jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas domácím vyšel naprosto snově. Nejprve poslal úřadujícího mistra do vedení utaženou střelou z vápna Gastón Pereiro. Prakticky hned z dalšího útoku potom navýšil skóre kapitán Luuk de Jong a na střeleckou listinu se potom zapsala i mexická hvězdička Hirving Lozano, jemuž připravil výbornou pozici skvěle hrající Steven Bergwijn. Naproti tomu Ajax nepředvedl téměř nic a Zoeta v domácí brance pořádně nezaměstnal. Největší příležitost měl ke konci poločasu Zijach, jenže jeho sražená rána skončila těsně vedle branky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Erik ten Hag sáhl ke dvojitému střídání – místo Schöneho a Huntelaara naskočí do druhé půle v dresu Ajaxu Donny van de Beek a Kasper Dolberg. Pro toho se jedná o vůbec první letošní ligové utkání.
     
    47
    Dolberg byl teď při napadání hodně důrazný a přehnal to při zákroku na Schwaaba, kterému po odehrání míče šlápl na nohu.
     
    48
    Gastón Pereiro se hnal do vápna Ajaxu, na poslední chvíli mu balon sebral skluzující Frenkie de Jong. Onana rozehrává od vlastní brány.
     
    49
    Rosario dostal svým důrazným přístupem pod tlak Tadiće, který potom v pádu odehrál míč jen do autu místo ke spoluhráči. Kapitán Ajaxu se zlobí, že se nepískal faul, hraje se však dál.
     
    51
    Mazraoui vysunul dopředu Zijacha, který protancoval s balonem přilepeným na noze až do vápna a z úhlu zkusil vystřelit na zadní tyč. Jeroen Zoet jeho přízemní pokus vytáhl na roh.
     
    52
    Schwaab nepřesně rozehrál a vpřed se mohl vydat Neres, než ale zkrotil neposedný míč, už mu pod nohy dojel Dumfries a odkopl mu jej do autu.
     
    53
    Po rychlé kombinaci na pravé straně se Zijach opřel do dalekonosné rány, který proplachtila těsně nad břevnem Zoetovy svatyně.
     
    54
    Při vzdušném souboji jmenovců de Jongů přepadl mladý zadák Ajaxu Frenkie přes kapitána PSV Luuka. Makkelie přisoudil balon hostům.
     
    55
    V pozoru se musel mít André Onana, Bergwijn se za vápnem opřel do voleje a tečovaná rána mířila k tyči. Kamerunský gólman v dresu Amsterdamu si však poradil s přehledem.
     
    56
    Carel Eiting dobíhal z druhé vlny k vápnu a míč se mu odrazil příhodně, přímo proti noze. Rána dvacetiletého záložníka Ajaxu však letí výrazně vedle brány.
     
    57
    Lozanova technická střela zpoza vápna přeletěla branku a skončila až na tribuně mezi euforickými příznivci domácího mužstva.
     
    58
    Akci hostí táhl středem pole van de Beek, jenž potom posunul doprava na Dolberga. Ten se opřel do balonu a vypustil dalekonosnou střelu, která zaplachtila přímo do rukavic Zoeta.
     
    61
    Frenkie de Jong namazal příšernou nahrávkou rovnou na nohu Luuka de Jonga a domácí zaútočili z pravé strany, odkud odcentroval Dumfries.
     
    62
    Po centru míč vypadl Onanovi, který byl pod tlakem doskakujícího Luuka de Jonga. Gólman Ajaxu potom míč sebral, ale za předchozí důraz uštědřil Onanovi nesportovní úder loktem do prsou. Měl obrovské štěstí, že to Makkelie nemohl vidět.
     
    62
    Naopak žlutou kartu dostává Luuk de Jong. Těžko říct, jestli mu ji Makkelie uštědřil za souboj s Onanou nebo za následné, domnělé simulování...
     
    64
    Náznak příležitosti pro Ajax, na kolmý pas si do vápna naběhl Tadić a posunul míč podél Zoeta. Ten měl kliku, že kapitán Ajaxu nezamířil přesně do branky a na malém vápně ani nehlídkoval nikdo z hostů.
     
    65
    Neres proskočil kolem Rosaria, ten se však do souboje dokázal vrátit a skluzem sebral Brazilci balon. Navíc to udělal tak šikovně, že ho otřel o nohu Nerese, a tak odkopává Zoet.
     
    66
    Eitingův centr měl hledat Dolberga, dánský mládenec byl však dobře obsazen připravenou obranou a neměl šanci se k balonu protlačit.
     
    68
    Dolberg protáhl Zoeta technickou ranou na zadní tyč, ještě předtím ale pískal Makkelie, který si všiml útočného faulu. Toho se dopustil Neres v souboji se Schwaabem.
     
    69
    Útočná aktivita Amsterdamských pokračuje, jenže stále chybí kvalitní finální nahrávka nebo nebezpečné zakončení. Všechno je to zatím ze strany hostí takové upracované.
     
    70
    Střídání v týmu PSV Eindhoven: ze hřiště odchází Gastón Pereiro, přichází Érick Gutiérrez.
     
    71
    Trpělivou kombinací se domácí propracovali až k vápnu soupeře a střelu si připsal právě nově příchozí Gutiérrez, zablokoval mu ji však Blind.
     
    73
    Hakím Zijach vytáhl míč vpřed po volné pravé straně, ale ke střele se neodhodlal a ani jeho nahrávka do vápna nepřinesla žádnou větší šanci.
     
    75
    Mexická spolupráce mezi Gutiérrezem a Lozanem končí nepřesnou střelou druhého jmenovaného. Onana odkopává.
     
    77
    Maročan Zijach vyfasoval žlutou kartu po faulu na Stevena Bergwijna.
     
    79
    Střídání v týmu PSV Eindhoven: ze hřiště odchází Steven Bergwijn, přichází Donyell Malen.
     
    81
    Noussair Mazraoui byl v souboji u lajny faulován Lozanem, míč zůstává na kopačkách Ajaxu.
     
    82
    Rosario si nepovolenými prostředky pomohl v souboji s Neresem a hosté rozehrají volný kop. Mezitím se na střídačce rozcvičuje teprve šestnáctiletý záložník Ajaxu Gravenberch.
     
    83
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází David Neres, přichází Ryan Gravenberch.
     
    84
    Volnému kopu se domácí bez problémů ubránili a teď už sami vyráží středem hřiště dopředu.
     
    85
    Zápas je na chvilku přerušen, Frenkie de Jong si vyžádal ošetření přímo na hřišti. Snad by to ale nemělo být nic vážného.
     
    87
    Střídání v týmu PSV Eindhoven: ze hřiště odchází Hirving Lozano, přichází Bart Ramselaar.
     
    87
    Malen se dostal k míči po pasu Rosaria a na nic nečekal, provětral Onanu přízemním pokusem. Gólman Ajaxu byl připraven a míč lapil.
     
    89
    Hosté se ještě z posledních sil vydávají vpřed, ale času už mnoho nezbývá a náskok Eindhovenu je dostatečně velký.
     
    90
    Nastaveny jsou dvě minuty.
     
    90+1
    Jorrit Hendrix odrazil balon do zámezí, po jeho zákroku bude Ajax rozehrávat rohový kop.
     
    90+2
    Před brankou Zoeta z toho nebylo žádné velké nebezpečí, Amsterdamští ale nadále zkouší útočit po levé straně.
     
    90+2
    Po rychlém brejku zachraňoval z pohledu Ajaxu situaci Blind a odehrál míč do zámezí.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je hotovo, Eindhoven prodloužil svou stoprocentní sérii na šest zápasů naopak Ajax poprvé prohrál a poprvé vyšel gólově naprázdno. PSV se tedy osamostatnilo na čele tabulky, kde bude mít s 18 body už pětibodový náskok na další pronásledovatele. Ajax zůstane se 13 body druhý, ovšem jen o skóre před Feyenoordem a Almelem, které mají také po 13 bodech.

    Ve druhém poločase si domácí jen kontrolovali svůj náskok a soustředili se hlavně na jistotu vzadu, což se jim povedlo. Amsterdamští fotbalisté si nevypracovali prakticky žádnou gólovou šanci a Zoet si připsal poměrně snadné čisté konto.
     
    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 18:12.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost. Přeji příjemný zbytek nedělního dne úspěšný vstup do nového týdne a zase někdy na počtenou. (18:44:02)

    Michal Konvalina

    Branky: 21. Pereiro, 24. L. de Jong, 35. Lozano

    Karty:   20. Lozano (PSV), 27. Pereiro (PSV), 62. L. de Jong (PSV) – 19. Tadić (AJA), 77. Zijach (AJA)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 18:12.
    PSV Eindhoven: Zoet – Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño – Rosario, Pereiro (70. É. Gutiérrez), Hendrix – Bergwijn (79. Malen), L. de Jong (C), Lozano (87. Ramselaar).
    Náhradníci: Room, van Osch – Sainsbury, Malen, É. Gutiérrez, Ramselaar, Isimat-Mirin, Behich, Mauro Júnior.

    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, F. de Jong, Blind, Tagliafico – Schöne (46. van de Beek), Neres (83. Gravenberch), Eiting – Zijach, Huntelaar (46. Dolberg), Tadić (C).
    Náhradníci: Lamprou – Dolberg, Kristensen, Schuurs, van de Beek, Wöber, Labyad, de Wit, Gravenberch.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra
    bahis siteleri