Tisková konference SFC Opava (kon.)
konec
Tisková konference SFC Opava

Středa 26.09.2018, 10:00Tiskové konference
     
    12:45
    Tisková konference je u konce. (12:44:52)
     
    12:44
    Hájek: "Je pravdou, že opravdu končím. Buď na základě nového vedení města, kde mi bylo vzkázáno už v únoru, že skončím po volbách, nebo kvůli strategického partnera, který si dosadí někoho svého."
     
    12:39
    Hájek: "Kdyby o nás někde jenom něco napsali, tak to není problém a možná se tomu zasmějeme. Problémem je, že když přijdeme za podnikateli, dozvíme se od nich, že krademe osm milionů a proto nás podporovat nebudou."
     
    12:35
    Štěrba: "Navrhněte termín a můžeme se s pány Gazdou a Drastíkem všichni sejít."

    Hájek: "Nemám s tím problém. Je to ale špička ledovce. Každý půlrok se něco vynoří. S Lojzou jsme ani nebyli pozváni na město po postupu do ligy."
     
    12:30
    Štěrba: "Mohu vám garantovat, že Piráti podporují fotbal. Jestli máte dojem, že pánové Gazda a Drastík půjdou proti fotbalu, garantuji vám vlastním jménem, že to tak nebude."
     
    12:26
    Hájek momentálně diskutuje se zástupcem Pirátů Janem Šterbou. Ten jeho argumenty vyvrací. "Kdybychom měli jako Piráti řešit vše, co se o nás napíše na Facebooku, nezůstala by na nikom nit suchá. Nepovažuji sociální sítě jako hlavní zdroj důvěryhodných informací."
     
    12:22
    Marek Hájek: "Věřím, že toto bude alespoň malé varovní pro ty, kteří zneužívají sociální sítě a přichází z bezprecedentními útoky. Pana Gazdu nechápu. Co my máme společného s hokejem? Proč se neustále vymezuje vůči fotbalu? Proč působí tihle lidé zrovna u Pirátů, kteří si zakládají na transparentnosti?"
     
    12:20
    Marek Hájek: "Problém mám i s paní Hanou Brňákovou. Zneužila proti SFC politickou moc nepřetržitými ataky prostřednictvím kontrolního nebo finančního výboru tím, že kritizuje, kontroluje a negativizuje výběrové řízení na turnikety, které SFC realizoval pod dohledem odboru veřejných zakázek města. Vše přitom probíhalo tak, jak má, i obyčejná výměna žárovek. Výsledek ataků je všeobecně známý: radní se obávají dalších trestních oznámení, a proto zatím neodkoupili turnikety, byť jde o majetek na stadionu a turnikety patří do majetku města. Klubu tak chybí cca dva miliony korun, což je asi cíl paní Brňákové. Slavia má větší stadion a stály je turnikety čtyři miliony. Bylo by fajn, kdyby si politici trochu zjišťovali informace z jiných stadionů."
     
    12:15
    Dále Marek Hájek promluvil o transparentnosti dotací a opět zmínil Andrease Drastíka, jež transparentnost napadá. "Máme od Transparency International potvrzenu stoprocentní transparentní dotaci, kterou můžou jiní Opavě závidět a je příkladem pro další města. Každý argument se dá vždy nějak pokřivit. Transparency International vždy hledá hlavně negativní stránky, nás ale vyzdvihli a ukázali jako příklad toho, jak se to dělá dobře. Je pro mě nepochopitelné, že nás Andreas Drastík takto napadá. Jde o ohrožení celého sportovního prostředí v Opavě. Kluby díky dotacím mají vykrytých možná i 50 procent rozpočtu. Jeho nový model transparentnosti je hrozbou, že zlikviduje něco, co tady osm let dokonale funguje. Nechápu, že Piráti, kteří mají transparentnost jako hlavní zásadu, vezmou mezi sebe takového člověka."
     
    12:05
    Marek Hájek: "Další problematickou osobou je Pavel Kořízek. Pavel Kořízek připravil dezinformační dokument dehonestující prvního zájemce o partnerství, který byl prezentován zastupitelem jako negativní doporučení od švýcarských obchodních orgánů, aby se společností, resp. se zástupcem investora neobchodovalo. Dezinformační dokument od Kořízka je vygooglovaná informace od rakouského právníka. Jaký měla dezinformace dopad všichni víme – zastupitelstvo stáhlo projednání vstupu investora. Pavla jsem si vždy vážil, byl pro mě zhmotněním transparentnosti, nevím ale, proč tohle udělal. Přinesl papír, na němž stálo, že švýcarský investor je pomalu trestně stíhán, nebyla to ale pravda."
     
    12:02
    Martin Hájek: "Nemám Facebook, vše dostávám zprostředkovaně. Nestačím zírat, co se na sociálních sítích generuje za dezinformace. Budu konkrétní – Andreas Drastík a Pavel Gazda nás od roku 2015 obviňují, že krademe osm milionů u mládeže, že se dá dělat jen za dva miliony ročně. Vše se dá jednoduše vyvrátit. Jen náklady na trenéry jsou o čtyři miliony vyšší, než tito pánové fabulují. Svými lživými informacemi nám způsobují problémy."
     
    11:56
    Martin Hájek: "Daný politik nám zde nechal osmnáctimilionový problém, který jsme s Lojzou Grussmannem vyřešili. Nemyslím si tak, že by bylo vhodné, aby ve svých útocích pokračoval."
     
    11:55
    Marek Hájek: "Vlastník je z politického prostředí. Dostali jsme se do bodu, kdy někteří politické moci zneužívají. Setkali jsme se na klubu s řadou trestních oznámení. Tento prostředek by měl sloužit až jako krajní varianta, zde se ale podává trestní oznámení za každou blbost. Až 40 procent ročního času jsme věnovali vyvrácení výmyslů a obstrukcím, které nás měly poškodit. Závěrem policie i státního zástupce zněl, že vedení SFC postupovalo s péčí řádného hospodáře. Nikdo se nám dosud neomluvil. Nechtěl bych, aby budoucí zastupitelstvo sklouzlo do podobného gardu. Snad bude personálně kvalitnější."
     
    11:52
    Marek Hájek: "Jistě jste si všimli, že jsem nepoděkoval partnerům. Chtěl bych poděkovat patriotům – pánům Vogeloviz Opametalu, Grómanovi z Hagemannu, Schreierovi, Honovi, Pekárkovi i Michalovi Štěpánkovi,
    kteří nás podporují. Dávají ze svého, co můžou. Tím končí pozitiva a dostanu se k tomu, co nás trápilo."
     
    11:49
    Marek Hájek: "Hrozně děkuji fanouškům. Tím, jak nám zaplňují stadion, přinášejí do kasy peníze. Bez nich bychom nikdy v první lize nebyli a neustáli bychom éru postupu ze třetí ligy do nejvyšší soutěže. Je třeba poděkovat i trenérům Janu Barankovi a Romanu Skuhravému. Děkuji ještě jednou Lojzovi Grussmanovi, Jardovi Rovňanovi, zaměstnancům a podporovatelům, kteří za tím stáli."
     
    11:48
    Marek Hájek: "Už v únoru jsem dostal informaci, že po volbách v klubu skončím. Mohu si tak dovolit udělat vyhodnocení. Dělám to nerad, ale zažil jsem v Opavě řadu útoků a negativních věcí."
     
    11:45
    Začíná druhá část tiskové konference, a to za přítomnosti Marka Hájka a Aloise Grussmanna.
     
    11:23
    První část tiskové konference skončila. Následuje přestávka.
     
    11:23
    Marek Hájek: "Sportovní stránka je pozitivní a progresivní. Problémem jsou finance. Pokud se nepodaří sehnat strategického partnery, výhledově vidím budoucnost spíše negativně. I proto budu rád, pokud se vše podaří."
     
    11:20
    Marek Hájek: "S Lojzou jsme začínali od nuly. Jelikož nemá klub standardního vlastníka, ale vlastní ho město jako politický subjekt, neslo to s sebou řadu problémů. Pokud přijde partner, který bude většinovým vlastníkem, provoz klubu se zjednoduší. Nebudeme už řešit napojení politiky na fotbal."

    Filip Lefenda

    bahis siteleri