Boca Juniors – River Plate 2:2 (kon.)
konec
CA Boca Juniors
2:2 (2:1)
River Plate
Neděle 11.11.2018, 20:00 • Estadio Alberto José Armando (La Bombonera), Buenos Aires • Copa Libertadores • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    "Zápas století" nebo "Finále všech finále", tak je v Jižní Americe titulován zápas, který nás čeká dnes večer na stadiónu La Bombonera v Buenos Aires, kde se střetnou odvěcí rivalové Boca Juniors a River Plate, poprvé v historii ve finále Copa Libertadores, jihoamerické obdoby Ligy mistrů!
     
    Boca Juniors

    Finále se hraje na dva zápasy a v tom prvním je domácím týmem Boca Juniors. Boca v semifinále přešla přes brazilský Palmeiras celkovým součtem 4:2 z obou zápasů a může se těšit na první finále od roku 2012, kdy výsledkem 0:2 podlehla dalšímu brazilskému celku Corinthians.

    V aktuálním ročníku argentinské ligy se Boca po jedenácti kolech nachází na osmé příčce s bilancí 5-3-3, naposledy v domácím utkání proti Tigre (4:1) přerušila sérii tří zápasů bez vítězství v řadě.

    V rámci letošního Copa Libertadores měla Boca značné problémy v základní skupině H, kde před posledním kolem neměla postup ve svých rukou, okolnosti ji ale pomohly k postupu mezi šestnáct nejlepších celků soutěže.

    Do playoff byla Boca nasazena až z pozice číslo čtrnáct a v osmifinále na ni čekal třetí nejlepší tým základních skupin, s paraguajským Libertad Asunción si ale dokázala poradit stejně jako později s brazilskými celky Cruzeiro a Palmeiras, pátým a prvním nasazeným celkem ve vyřazovací fázi.

    Trenér Guillermo Barros Schelotto, bývalý útočník, který za Bocu odehrál rovných 300 ligových utkání, se bude muset obejít bez brankářské jedničky Estebana Andrady, ten je mimo hru až do ledna kvůli zlomené čelisti. Ze zdravotních důvodů jsou mimo hru i obránci Frank Fabra a Lucas Olaza.

    V domácí sestavě najdeme evropským fanouškům také velmi známá jména, na trávníku by neměli chybět Carlos Tévez, Mauro Zárate, kapitán Fernando Gago či Cristian Pavón, mladý objev Argentinců ze světového šampionátu.
     
    River Plate

    River Plate sídlí v Belgranu, takovém předměstí Buenos Aires, a je rekordním šestatřicetinásobným argentinským šampiónem, jeho dnešní soupeř je o tři ligová prvenství chudší.

    V probíhajícím ročníku argentinské ligy si River Plate vede podobně jako Boca, po nekompletním jedenáctém kole obývá desátou příčku tabulky s dvoubodovou ztrátou na Bocu, disponuje ale ještě jedním zápasem k dobru.

    V Copa Libertadores River Plate ovládlo skupinu D, byť k bilanci 3-3-0 jim v šesti zápasech stačilo pouhých šest vstřelených branek, včetně domácích bezbrankových remíz s Flamengem a Santa Fé.

    Do vyřazovacích bojů River Plate vstoupilo z pozice čtvrtého nasazeného celku a v prvních dvou kolech si poradilo s krajany z Racingu a Independiente, v obou případech po bezbrankových remízách na hřišti soupeře jasně ovládlo domácí zápas.

    Pořádnou divočinu tak River Plate zažilo až v semifinále, kdy po domácí prohře 0:1 vyhrálo odvetu na hřišti Gremia 2:1 a postoupilo tak díky pravidlu více vstřelených branek soupeře, přičemž tu rozhodující "Los Milionarios" vstřelili až v nastaveném čase odvety z pokutového kopu, což vyvolalo obrovské emoce v hledišti i na hřišti.

    Zatímco domácí tým trápí zranění v zadních řadách, tak River Plate se musí obejít bez dvou útočníků, neboť zraněni jsou Rodrigo Mora a Nicolas De la Cruz.
     
    Superclásico

    Bitvy Bocy Juniors s River Plate jsou dlouhá léta označována jako Superclásico a celosvětově uznávány jako jedno z největších derby, ne-li vůbec to nejslavnější.

    Oba celky proti sobě dosud sehrály 246 soutěžních zápasů, přičemž s bilancí 88-77-81 je úspěšnější Boca Juniors. Té se daří lépe také v rámci Copa Libertadores, kde vyhrála 10 z 24 vzájemných zápasů, přičemž River Plate uspělo sedmkrát.

    Při tradičně bouřlivé kulise na obou stadiónech je poněkud překvapením, že ve čtyřech z pěti posledních soutěžních duelů se pokaždé radovali hosté a ten pátý se v rámci letošního argentinského Superpoháru hrál na neutrální půdě v Mendoze.

    V roce 2018 všechna tři vzájemná utkání vyhrálo River Plate a dokonce se jim to pokaždé podařilo s nulou na kontě inkasovaných branek.

    V Copa Libertadores se naposledy hrálo "Superclásico" v květnu 2015 a odveta osmifinále se na La Bombonera nedohrála! Při nástupu k druhému poločasu totiž domácí příznivci nastříkali hráčům River Plate do očí pepřový sprej, čtyři z nich museli být ošetřeni v nemocnici a utkání bylo kontumováno ve prospěch River Plate.
    Utkání je odloženo kvůli silnému dešti na neděli.

    Aktuální podmínky v Buenos Aires se s fotbalem moc neslučují, předpověď na následujících 24 hodin navíc nevěští moc zlepšení.

     
    Úvodní sestavy:

    CA Boca Juniors: Rossi – Jara, Magallán, Izquierdoz, Olaza – Perez, Barrios, Nández – Pavón, Ábila, Villa
    Náhradníci: Lampe, Goltz, Buffarini, Gago, Benedetto, Zárate, Tevez

    River Plate: Armani – Montiel, Maidana, Martínez Quarta, Pinola, Casco – Palacios, Pérez, Martínez – Santos Borré, Pratto
    Náhradníci: Lux, Mayada, Zuculini, Fernández, Quintero, Alvarez, Moya

    Rozhodčí: Tobar – Schiemann, Rios (vš. Chile).
     
    Počasí se v Buenos Aires přeci jen umoudřilo a tolik očekávané první finále Copa Libertadores se bude moci uskutečnit!
    Stadión La Bombonera je připraven na úvodní výkop, ten se uskuteční za půl hodiny.

    Domácí příznivci byli dobře naladěni už před stadiónem.

     
    Podle očekávání panuje na stadiónu La Bombonera mimořádná atmosféra, čeká nás opravdu velký duel.

    Nelze očekávat mnoho branek, měl by se hrát velmi opatrný fotbal se snahou o minimum chyb, ale na trávníku to jistě bude jiskřit a bude se bojovat o každý centimetr hrací plochy.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujali tradičně v modrých dresech hrající domácí, hosté jako obvykle hrají v bílých dresech s červeným pruhem.
     
    1
    Boca hned v úvodní minutě vybojovala dva rohové kopy, hned před prvním rozhodčí Tobar musel tlumit emoce v pokutovém území.
     
    2
    Ani po druhém rohu domácí nedokázali ohrozit brankáře Armaniho a hraje se ve středu hřiště.
     
    4
    Jara byl podražen u postranní čáry a rozčiluje se, že rozhodčí Tobar zatím nebude vytahovat žlutou kartu.
     
    5
    Martínez se rozběhl po útočné polovině, u rohu pokutového území padl k zemi a vybojoval zajímavou standardní situaci pro svůj tým.
     
    6
    Rozehrávky volného kopu se ujal Martínez a střílel přímo na branku, prudkou střelu do horního rohu brankář Rossi výborně vyrazil!
    6. Martinezovu dobrou střelu do horního rohu brankář Rossi vyrazil.
     
    7
    Po následném rohovém kopu domácí trestuhodně nechali osamoceného Martineze Quartu, jehož hlavička těsně míjí branku Bocy! To byla takřka stoprocentní příležitost pro River Plate.
    7. Martinez Quarta měl na hlavě první branku River Plate, v obrovské šanci ale branku netrefil.
     
    9
    Další útočná snaha hostů končí nezdarem, rozehrávat od své branky může brankář Rossi.
     
    11
    Domácí vybojovali rohový kop a mohou se nastěhovat před brankáře Armaniho.
     
    12
    Centru Villy od rohového praporku se River Plate ubránilo.
     
    13
    Další standardní situace pro Bocu, ani v tomto případě centr Villy nenašel nikoho v modro-žlutém.
     
    14
    První výraznější příležitost Bocy, Ábila se v pokutovém území šikovně protáhl kolem Maidany, poté ale v tísni vystřelit nedokázal a protože míč se mu od soupeře odrazil do ruky, tak se píská proti domácím.
     
    16
    Třetí velká šance pro River Plate! Na výborný centr Casca si naskočil Borre a jeho už takřka gólovou hlavičku brankář Rossi skvělým zákrokem vyráží!
    16. Brankář Rossi skvělým zákrokem proti hlavičce Borreho zachránil domácí od inkasování.
     
    17
    Následnému rohovému kopu celku z Belgrana se Boca ubránila.
     
    17
    Villa potáhl míč podél pravé postranní čáry a vybojoval autové vhazování pro domácí tým.
     
    19
    Palaciosova přihrávka před domácí branku jen proletěla pokutovým územím, Pratto u vzdálenější tyče měl k míči daleko.
     
    21
    Po pádu Ábily v pokutovém území se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu, chilský rozhodčí ale zůstal v klidu.
     
    22
    Villa z velké dálky výrazně přestřelil hostující branku, rozehrávat může Franco Armani. Ten si své premiérové starty nečekaně připsal na světovém šampionátu, kde nahradil chybujícího Willyho Caballera.
     
    23
    Casco se pustil do drobné šarvátky se dvěma domácími hráči a rozhodčí Tober musí řešit první výraznější potíže v chování, zatím ale karty nepotřeboval.
     
    25
    Rohový kop pro River Plate, kolem centrujícího Martineze létaly různé předměty, nakonec se hostujícímu fotbalistovi podařilo nasměrovat svůj centr před branku, Piňola v záklonu hlavičkuje mimo branku.
     
    26
    Velký problém pro Bocu Juniors, Cristiana Pavóna trápí svalové problémy a argentinský reprezentant v zápase nebude moci pokračovat, což sám těžce nese.
    26. Cristian Pavón nemůže v zápase pokračovat.
     
    27
    Střídání v týmu CA Boca Juniors: ze hřiště odchází Pavón, přichází Benedetto.

    Pavón odchází se slzami v očích, na trávníku jej nahrazuje Darío Benedetto.
     
    29
    Borre se na hranici pokutového území pokusil obhodit Izquierdoze, ten mu ale výborným obranným zákrokem dokázal míč ustřelit od kopačky.
     
    31
    Po souboji Palaciose s Perezem se míč odrazil za postranní čáru od domácího fotbalisty, což fanoušci těžce nesou a dožadují se vhazování pro Bocu.
     
    32
    Montielův centr doletěl do rukavic brankáře Rossiho, ten rozehrává na své spoluhráče.
     
    34
    Boca Juniors právě vstřelilo branku!
    Bouře radosti na La Bombonera! RAMON ÁBILA svůj individuální průnik zakončil prudkou střelou, kterou brankář Armani vyrazil jen zpět k domácímu útočníkovi, jenž poté v pádu propasíroval míč do sítě!
     
    35
    River Plate právě vstřelilo branku! Neskutečná reakce River Plate! Hosté vyrovnávají hned po několika sekundách od rozehrávky. Martínez kolmicí po ose hřiště vysunul LUCASE PRATTA, jenž obstřelil brankáře Rossiho a nasměroval míč ke vzdálenější tyči jeho branky!
     
    37
    Leonardo Jara ostrým skluzem poslal k zemi Martineze a stává se prvním žlutě napomenutým fotbalistou finále.
     
    38
    Zdravotní potíže tentokrát trápí Barriose, tentokrát ale domácí trenér Barros Schelotto může zůstat v klidu, středopolař bude moci v zápase pokračovat.
     
    40
    Další gólová příležitost hostů! V pokutovém území dostal hodně prostoru Martinez, aby se mohl opřít do odraženého míče a jeho prudkou střelu brankář Rossi skvěle vyrazil.
    40. Martinez se parádně položil do střely, brankář Rossi ji vyrazil.
     
    41
    A další tutovka pro River Plate! Martinezovu kolmici bránící Magallan srazil jen k Borremu, jenž se řítil zcela osamocen vstříc brankáři Rossimu, zakončení ale nezvládl a branku míjí!
    41. Borre běžel sám na brankáře Rossiho, branku ale netrefil.
     
    43
    V přerušené hře Montiel padl k zemi po souboji se Sebastianem Villou, domácí útočník vidí žlutou kartu, ovšem velmi přísnou.
     
    45
    Sebastian Villa si od rohu pokutového území navedl míč ke středu hřiště, zpoza pokutového území pak branku netrefil.
     
    45+1
    Boca Juniors právě vstřelilo branku!
    V úvodu tříminutového nastavení se Boca znovu dostává do vedení! Domácí rozehrávali volný kop ze středu hřiště, na Villův centr si naskočil střídající DARÍO BENEDETTO a hlavou prodloužil míč nechytatelně pod břevno!
    45+1. Darío BENEDETTO - 2:1
     
    45+3
    Po Barriosově zásahu rukou bude River Plate rozehrávat standardní situaci od postranní čáry.
     
    45+3
    Po Martinezově centru Maidana hlavičkoval v záklonu vysoko nad branku.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    S poločasovým hvizdem atmosféra na beznadějně vyprodaném stadiónu La Bombonera dosahuje vrcholu, Boca Juniors odchází do šaten s vedením 2:1 a za čtvrt hodiny bude skvělá podívaná pokračovat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po přestávce se pokračuje beze změn v sestavách, tou jedinou oproti zahajovacím zůstává střídání zraněného Pavóna, kterého nahradil střelec zatím rozdílové branky Darío Benedetto.
     
    48
    Ábila dostává žlutou kartu za nafilmovaný pád v pokutovém území, marně se rozhodčího Tobara snažil přesvědčit, ať se jde podívat na video.
     
    49
    Villu z levého křídla nepustil do pokutového území Maidana, domácí budou zahrávat rohový kop.
     
    50
    Následný Villův centr od rohového praporku přeletěl všechny fotbalisty před hostující brankou.
     
    51
    Neúspěšný výpad Casca po levé straně hřiště, hostující obránce si v závěru svého snažení pomohl nedovoleným zákrokem proti Nándezovi.
     
    53
    Po hostujícím zisku míče může rozehrávat obránce Piňola.
     
    55
    Několik nepřesností ve středu hřiště, na trávníku se velmi bojuje.
     
    56
    Martínez se protáhl k pokutovému území, předal míč do křídla Borremu, ten adresoval svoji přihrávku k Prattovi před branku, před ním ale ještě stačil zasáhnout brankář Rossi a míč ukryl do své náruče.
     
    58
    Hostující obránce Casco se pořádně opřel do odraženého míče a jeho projektil z dálky proletěl jen těsně vedle horního rohu domácí branky!
     
    58
    Střídání v týmu River Plate: ze hřiště odchází Martinez Quarta, přichází Fernandez.
     
    59
    Standardní situace pro domácí, před brankou se ale nikomu v modro-žlutém nepodařilo zakončit.
     
    60
    River Plate právě vstřelilo branku! Gólové hody v Buenos Aires pokračují! Na vynikající centr Martineze si naskočil Lucas Pratto a byť se v souboji s CARLOSEM IZQUIERDOZEM k míči neprotlačil, tak smutnit nemusí, neboť hostující obránce jej nešťastně nasměroval do vlastní sítě!
    60. Carlos IZQUIERDOZ - 2:2
     
    62
    Z velké dálky zkusil štěstí Palacios, jeho střela ale branku o několik metrů minula.
     
    64
    Nepřesná souhra Palaciose s Borrem končí jen autovým vhazováním.
     
    67
    Casco u postranní čáry podrazil Nándeze a stává se prvním hostem se žlutou kartou na kontě.
     
    69
    Perezovu přihrávku napříč útočnou polovinou vystihl Montiel a ve skluzu odkopl míč za postranní čáru, domácí budou vhazovat.
     
    71
    Jara se šikovně uvolnil na pravé straně hřiště, poté ale přihrával Benedettovi do pokutového území velmi nepřesně.
     
    73
    Střídání v týmu CA Boca Juniors: ze hřiště odchází Villa, přichází Tevez.
     
    75
    Střídání v týmu River Plate: ze hřiště odchází Perez, přichází Zuculini.
     
    76
    Borre ve středu hřiště nedovoleně atakoval Carlose Teveze, domácí mohou rozehrávat volný kop z podobné pozice, která vedla k druhé brance Bocy.

    Ke své nevoli Borre vidí také žlutou kartu.
     
    77
    Tentokrát modro-žlutí soupeřovu branku ohrozit nedokázali, budou ale ještě pokračovat v akci od rohového praporku.
     
    77
    Střídání v týmu River Plate: ze hřiště odchází Martinez, přichází Quintero.
     
    78
    River Plate se ubránilo také rohovému kopu domácích.
     
    79
    Po souhře s Ábilou Carlos Tevez z dálky prudce střílel těsně vedle hostující branky, to už ale bylo nepodstatné zakončení akce, neboť sklepávající Ábila byl přistižen v půlmetrovém ofsajdu.
     
    81
    Cascův přízemní centr se patičkou snažil prodloužit Pratto, prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil.
     
    82
    Zdravotní potíže trápí domácího krajního obránce Leonarda Jaru, ten musí být ošetřen a zřejmě nebude schopen v zápase pokračovat.
     
    83
    Střídání v týmu CA Boca Juniors: ze hřiště odchází Jara, přichází Buffarini.

    Jara je dokonce odnášen na nosítkách.
     
    85
    Nándezův centr před Benedettem hostující defenziva odvrací do středu hřiště.
     
    85
    Také další Nándezův centr se neujal.
     
    87
    Palaciosův centr Borre hlavou jemně tečoval, míč ale nasměroval jen k brankáři Rossimu.
     
    89
    Palacios ve středu pole sice ukopl míč od kopačky Nándeze, ovšem nasměroval jej jen za vlastní branku a Boca tak dostává takřka bez boje rohový kop.
     
    90
    Ze standardní situace od rohového praporku se domácí nedokázali nikterak prosadit.
     
    90
    Boca měla mimořádnou šanci na vítězný gól, protože při akci dva na jednoho Tevez potáhl míč po útočné polovině a předložil jej Benedettovi do čisté gólové šance, brankář Armani ale vytáhl skvělý zákrok a zřejmě zachránil hostům do odvety remízu!
    90. Benedetto v závěru zápasu zahodil vyloženou šanci na vítězný gól.
     
    90+1
    Rozhodčí Tobar oddaluje závěrečný hvizd o pět nastavených minut.
     
    90+2
    Ávila se marně snažil vymodlit nedovolený zákrok na hranici pokutového území, hosté se pak vehementně dožadovali žluté karty za simulování, která by pro Ávilu byla už druhou a domácí útočník by tedy musel být vyloučen, chilský rozhodčí ale hostující žádost nereflektoval.
     
    90+4
    Domácí měli ještě jednu standardní situaci, Cascův centr propadl v pokutovém území, pak jej hosté odkopli do bezpečí.
     
    90+5
    Žlutou kartu v závěru zápasu vidí i Carlos Tevez, ten taktickým faulem zastavil potenciální rychlý protiútok soupeře v poslední minutě nastavení.
     
    90+5
    Konec utkání.
     
    V ostře sledovaném prvním finále Copa Libertadores se fotbalisté Bocy Juniors rozešli smírně s River Plate 2:2, což ponechává odvetu sice otevřenou, výrazně lepší pozici do ni ale bude mít River Plate díky dvěma brankám na hřišti soupeře.

    Viděli jsme dva rozdílné poločasy, ten první nabídl skvělou fotbalovou podívanou, ve které měli herně výrazně navrch hosté, domácí ale vedli 2:1 a po změně stran se odehrával litý boj, z nějž hosté vytěžili vyrovnání po vlastní brance Izquierdoze. V devadesáté minutě pak mohl rozhodnout domácí Benedetto, po skvělé akci Teveze ale v čisté tutovce selhal.
     
    Odveta je plánována na 23. listopadu a také domácí stánek River Plate El Monumental bude praskat ve švech. (21:59:13)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 34. Ábila, 45+1. Benedetto (Villa) – 35. Pratto (Martinez), 60. Izquierdoz (vla.)

    Karty:   37. Jara (BCJ), 43. Villa (BCJ), 48. Ábila (BCJ), 90+5. Tevez (BCJ) – 67. Casco (RIV), 76. Borre (RIV)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 8:6. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:13.
    CA Boca Juniors: Rossi – Jara (83. Buffarini), Magallán, Izquierdoz, Olaza – Perez, Barrios, Nández – Pavón (27. Benedetto), Ábila, Villa (73. Tevez)
    Náhradníci: Lampe, Goltz, Buffarini, Gago, Benedetto, Zárate, Tevez

    River Plate: Armani – Montiel, Maidana, Martínez Quarta (58. Fernandez), Pinola, Casco – Palacios, Pérez (75. Zuculini), Martínez (77. Quintero) – Santos Borré, Pratto
    Náhradníci: Lux, Mayada, Zuculini, Fernández, Quintero, Alvarez, Moya

    Rozhodčí: Tobar – Schiemann, Rios (vš. Chile)
    Neděle 25.11.2018
    bahis siteleri