Djoković – Zverev 2:0 (kon.) | Čilić – Isner 2:1 (kon.)
konec
Novak Djoković
Novak Djoković (1)
2
6 6  
Alexander Zverev
Alexander Zverev (3)
0
4 1  
Středa 14.11.2018, 15:12 • O2 arena, Londýn (GBR) • Turnaj mistrů - Nitto ATP Finals (krytý tvrdý povrch) • Skupina Gugy Kuertena
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Všem tenisovým fanouškům přeji krásné středeční odpoledne. V polovině týdne se do druhé poloviny dostává také program základních skupin Turnaje mistrů, na kterém nechybí ani Novak Djoković a Alexander Zverev, kteří proti sobě sehrají svůj druhý zápas na turnaji pro osm nejlepších tenistů světa. Oba tenisté první duel zvládli vítězně ve dvou sadách. Kdo uspěje v klání, které se rozjede krátce po 15:00?
     
    Novak Djoković

    Od pátého listopadu můžou tenisoví nadšenci vidět Novaka Djokoviče na prvním místě světa. To však nepřišlo samo z nebe, přispěly k tomu především triumfy ve Wimbledonu, Cincinnati, Šanghaji. Na svém posledním turnaji v Paříži dokráčel do finále, kde však ve dvou sadách nestačil na Karena Chačanovova. V průběhu turnaje si Djokovič poradil s Čiličem nebo Federerem.
    Na Turnaji mistrů se v prvním zápase postavil proti Johnu Isnerovi, kterého porazil 6:4, 6:3, aniž by v průběhu utkání čelil jedinému brejkbolu. Sám naopak využil tři z devíti.
     
    Alexander Zverev

    Jednadvacetiletý tenista opět prožil výbornou sezónu, ve které však znovu nedokázal uspět na grandslamech, kde třikrát uhrál třetí kolo, a prvně čtvrtfinále. Stalo se tomu tak na French Open. I přes neuspokojující výsledky na turnajích velké čtyřky Zverev zvládl dobýt Mnichov, Madrid a Washington, v Miami a Římě postoupil do finále. Celkově letos vydoloval jedenáctkrát čtvrtfinále.
    Rovněž německý tenista na úvod svého počínání v Londýně neztratil jediný set, po dvou tiebreacích přehrál Marina Čiliče. V obou dějstvích byl ke všemu brejk pozadu.
     
    Vzájemné zápasy

    Tenisté se spolu potkali dvakrát, každý slavil jednu výhru. Komu se vydaří třetí duel?
     
    Novak Djoković i Alexander Zverev už jsou na centrálním dvorci londýnské O2 areny. Po krátkém rozehrání může zápas ve skupině Gugy Kuertena začít. Jako první se představí na podání srbský tenista.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    15-0
    Novak Djoković vstupuje do prvního setu na podání. Světové jednička rozehrála zápas servisem k boční lajně, Zverevův return se do kurtu nevešel.
     
    30-0
    První podání tentokrát přistálo ve středu kurtu. Němec se sice udržel ve hře na malý moment, ale poté přetáhl bekhend do zámezí.
     
    30-15
    Také Alexander Zverev se bodově prosazuje. Srb zkracoval hru, ale Zverev byl včas u míčku a snadno zakončil do otevřeného kurtu.
     
    30-30
    Novak Djoković vystřihl další povedený první servis. Od základní čáry byl ale o něco aktivnější Zverev, který tvrdým forhendem do rohu kurtu přinutil soupeře k chybě.
     
    40-30
    Djokovićův první servis dokázal zatlačit německého hráče. Zverev stačil stabilizovat hru, když už to vypadalo, že by mohl přejít do útoku, tak přišla chyba.
     
    1:0
    Novak Djoković opět trefil první podání. Poté se však musel daleko za koncovou lajnou bránit. Srb dokázal se Zverevem dlouho držet krok a nakonec rozhodla trpělivost světové jedničky.
     
    15-0
    Také Alexander Zverev se poprvé představí na servisu londýnskému publiku. Djoković ale zahajuje gem přesným returnem, který ještě podpořil tvrdým bekhendem.
     
    15-15
    Alexander Zverev srovnává stav povedeným prvním servisem přesně k postranní lajně.
     
    15-30
    Německý tenista se opřel do prvního podání, míček dopadl nechytatelně k boční čáře a Djoković byl bez šance.
     
    15-40
    Zverevův první servis dokázal Djoković zreturnovat, poté se Srb dostal do ofenzivní pozice, kterou ale bekhendem do deblového území promarnil.
     
    1:1
    Alexander Zverev si po prvním podání přešel více do kurtu a dvěma voleji v řadě ukončil výměnu i celou hru.
     
    15-0
    Djoković byl po druhém podání pod tlakem, Němec si to namířil znovu k síti, ale světová jednička měla o poznání více času na prohoz a ten také proměnila.
    0:0; 1:1; 15-0 - Novak Djoković
     
    30-0
    Novak Djoković předvedl tvrdý forhend křížem a Zverev se již na přesný úder přes síť nezmohl.
     
    40-0
    První podání srbského šampiona dolétlo jen těsně do autu. I po druhém servisu se ale dostal Djoković do výhodné pozice. Zverev zkoušel přejít do útoku, ale neuspěl. Naopak Djokovićův náběh k síti byl přesný.
     
    40-15
    Djoković si zapisuje na své konto také první dvojchybu.
     
    2:1
    První podání skončilo daleko v autu. Po druhém servisu dokázal Zverev držet krok jen chvíli. Druhý bekhend od základní lajny totiž umístil pouze pod pásku.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    15-0
    Alexander Zverev musí v prvním setu při vlastním servisu dotahovat vedení soupeře. Djokovićův return měl k dokonalosti daleko, ale hned dvakrát se poté Srb dokázal ubránit smeči a následně už Zverev smečoval do autu.
     
    30-0
    Zverev se opřel do první podání, Djoković se tak tak udržel ve hře, ale poté si pohrál se soupeřem na síti. Němec se dostává na servisu do potíží.
     
    30-15
    První podání ale německého hráče podrželo. Novak Djoković se již k returnu nestačil natáhnout.
     
    30-30
    Ani nyní Zverev brejkboly nedovolil. Po prvním podání přešel k síti a teď už dokázal bránícího se soupeře udolat smečí.
     
    30-40
    Zverev napálil první podání jen do poloviny sítě. Po druhém servisu byl Djoković více ve hře, ale na prudký forhend soupeře už reagoval jen chybou.
     
    2:2
    Alexander Zverev dokázal otočit nepříznivé skóre při svém servisu. Na závěr gemu vytáhl eso do středu kurtu.
     
    0-15
    Novak Djoković rozehrál pátou hru prvního setu přetaženým bekhendem v pohybu. Míček dopadl až za koncovou lajnu.
     
    15-15
    Už to vypadalo, že bude i Djoković v problémech na servisu. Od základní lajny mu ale chybou do sítě daroval fiftýn Zverev.
    0:0; 2:2; 15-15 - Novak Djoković
     
    30-15
    Novak Djoković přidává také přímý bod po prvním podání k postranní lajně.
     
    40-15
    První podání světové jedničky trefilo prostor u boční lajny. Následně Djoković zkrátil hru, Zverev byl včas u míčku, ale trestuhodně ho následně vyhodil do autu.
     
    3:2
    Snadná práce pro Djokoviće. Na závěr se mu podařilo trefit první podání na téčko a Zverev už returnoval jen daleko do autu.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    0-15
    Na tahu se servisem je znovu německý tenista. Zverev začíná esem do středu kurtu.
     
    15-15
    Teď už první podání zastavila páska. Po tom druhém se dokázal Djoković nevést do returnu, přitáhl si soupeře k síti a znovu ho neskutečně prohodil.
     
    15-30
    Zverev přidává druhé eso v tomto gemu. Nyní trefil přesně růžek vymezeného prostoru.
     
    15-40
    Djoković čelil pouze druhému servisu, dokázal se returnem udržet ve hře. Od základní lajny následně Srb zahrál nepřesně do sítě.
     
    3:3
    Alexander Zverev bez potíží srovnává skóre prvního setu. Tentokrát neměla světové jednička příliš šancí na returnu.
     
    15-0
    Djoković přetáhl první podání do autu. Zverev zkoušel hrát bekhend po čáře, ale jeho úder zastavila páska.
    0:0; 3:3; 15-0 - Novak Djoković
     
    15-15
    První podání pohltila páska, s druhým servisem si Zverev věděl rady. Přestřelku od základní čáry ukončil až německý tenista, který parádně prohodil Djokoviće.
     
    30-15
    Novak Djoković si dal záležet na prvním servisu. Následně se opět vydal k síti a tentokrát už nadvakrát soupeře volejem udolal.
     
    40-15
    Po druhém podání srbského tenisty přišel na řadu jen mizerně zahraný return Zvereva. Míček doplachtil daleko do zámezí.
     
    40-30
    Alexander Zverev se ale na returnu ještě nevzdává. Po přechodu do středu kurtu dokázal německý tenista umístit bekhend po lajně ideálně do rohu kurtu.
     
    4:3
    Novak Djoković neměl ani teď potíže se servisem. Na závěr sedmé hry boduje přímo podáním k boční čáře.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    0-15
    V prvním setu už začíná jít do tuhého. Alexander Zverev má k dispozici na podání nové míčky a náležitě toho využívá. Eso k boční čáře.
     
    15-15
    Zverevův první servis dokázal Djoković tvrdě zreturnovat, poté se Srb dostal do výměny od základní lajny a trpělivou hrou donutil soupeře k chybě do sítě.
     
    15-30
    Alexander Zverev reaguje na předešlou chybu náběhem do středu kurtu a vítězným forhendem do protipohybu Djokoviće.
     
    15-40
    Ani německý tenista nemá větší potíže na servisu. Djoković neměl znovu šanci míček vrátit do kurtu.
     
    4:4
    První podání tentokrát zastavila páska. Po druhém servisu byl Djoković ve hře od základní čáry, ale příliš dlouho nedokázal vzdorovat. Zverev už na síti hrát nemusel.
     
    0-15
    Djokovićovi se nevyvedl první servis. Zverev se stačil ubránit přesným úderům od základní lajny a poté už srbský hráč přetáhl forhend do autu.
    0:0; 4:4; 0-15 - Alexander Zverev
     
    0-30
    To už je větší komplikace. Djoković mířil k síti, ale Zverevovi pomohla při prohozu po lajně páska, která nadzvedla míček a Srb už byl bez šance na reakci.
     
    15-30
    Djoković trefil první podání, ale o fiftýn musel bojovat od základní čáry. Zverev nebyl daleko od třech brejkbolů, ale jeho finální úder o metr minul postranní lajnu.
     
    30-30
    Zverev se popasoval se servisem na tělo, následně byl v ofenzivnější pozici, ale Djoković se dokázal ubránit a poté rozhodl ve svůj prospěch umístěný forhendem.
     
    30-40
    Novak Djoković se nemohl spolehnout na první podání. Zverev returnoval křížem zatlačil soupeře a nakonec ho také udolal od základní čáry. Brejkbol pro německého hráče.
     
    40-40
    Djoković brejkbol bez potíží odvrací. Zverev totiž trefil return pouze rámem rakety a míček poté odlétl až na tribunu. Shoda.
     
    40-A
    Srbský hráč napálil první podání hluboko pod pásku. Následně páska odhodila druhý servis do autu. Po dvojchybě má Zverev druhou šanci na brejk.
     
    40-40
    Také proti brejkbolu byl Djoković bez prvního servisu. Tentokrát už se Zverev dostal do výměny returnem křížem. Ani jeden z hráčů nechtěl udělat chybu, nakonec se vydal k síti Srb a Zverev už loboval do těsného autu. Shoda.
     
    A-40
    Novak Djoković přidává o poznání snazší bod. První podání zafungovalo na jedničku.
     
    5:4
    Djoković to nakonec ustál. Od základní lajny diktoval tempo, poté změnil rytmus hry kraťasem a ani rychlý Zverev se už k míčku nedostal včas.
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    15-0
    Alexander Zverev měl před malou chvíli k dispozici dva brejkboly, ale nyní servíruje na udržení se v prvním setu. Jednadvacetiletý Němec vstupuje do důležitého gemu lacinou chybou ze středu kurtu.
     
    30-0
    První podání Zverev přetáhl do autu. Djoković stačil od základní lajny bránit a poté už přišla nevynucená chyba Zvereva.
     
    30-15
    Setboly ale Zverev zatím nedovoluje. Eso v pravou chvíli.
     
    30-30
    A další snadný bod pro mladšího z hráčů. Druhým úderem našel Zverev místo v rohu srbské poloviny.
     
    40-30
    Alexander Zverev byl v důležitou chvíli bez prvního podání. Djoković returnoval pod nohy protihráče a zajistil si setbol!
    0:0; 5:4; 40-30 - Novak Djoković

     
    40-40
    Alexander Zverev se sebevědomě vydal k síti a trochu se štěstím umístil smeč až k základní lajně. Shoda.
    0:0; 5:4; 40-40 - Alexander Zverev
     
    A-40
    První podání odmrštila páska do autu. Po druhém servisu byl Srb ve hře od základní lajny, poté Zverev odpálil míček bekhendem do těsného autu a bude čelit druhému setbolu.
     
    40-40
    I nyní to Zverev zvládl. Novak Djoković se returnem do autu připravil o nadějné skóre. Shoda.
     
    A-40
    Alexander Zverev předvádí další nevynucenou chybu od základní lajny. Djoković zadarmo dostává třetí setbol.
     
    6:4
    Zverev se nemůže spolehnout na první podání. A první sadu ukončuje německý tenista dvojchybou!
    1:0; 6:4 - Novak Djoković
     
    0-15
    Do druhého setu vstupuje na podání srbský tenista. Nezačíná ale nejlépe, jeho forhend se do kurtu nevešel.
     
    15-15
    Djoković byl bez prvního podání. Na německého hráče ale stačila trpělivá hra od základní lajny. Zverev minul bekhendem kurt o pořádný kus.
     
    30-15
    Djokovićovi se nedaří první podání. Zverev toho ale nedokáže využít, tentokrát dokonce vyhodil do autu rovnou return.
     
    30-30
    Zverev srovnává stav prvního gemu druhé sady a stačil mu k tomu pouhý return. Srb následně zahrál mizerný forhend do autu.
     
    40-30
    Světová jednička ale trefuje v pravou chvíli dělový servis do středu kurtu.
     
    1:0
    Novak Djoković vstupuje do druhého dějství skvěle. Dvě parádní servisy na závěr gemu a Zverev byl zcela bez šance na přesný return do kurtu.
     
    15-0
    Také Alexander Zverev se poprvé představí ve druhém setu na podání. Djokovićův return měl solidní délku, Zverev se okamžitě dostal pod tlak a na zkrácení hry už neměl šanci dosáhnout.
     
    30-0
    Djoković tentokrát prohazoval z poměrně klidné pozice a našel volný kus dvorce.
     
    30-15
    Alexander Zverev napálil první podání do sítě. Po druhém servisu ale byl Zverev přesný a vymetl forhendem roh kurtu.
     
    30-30
    Německý tenista srovnává stav druhého gemu esem do středu kurtu.
     
    30-40
    Djoković čelil pouze druhému servisu, ale slibnou pozici ve středu kurtu nedokázal proměnit. Jeho forhend skončil jen v deblovém koridoru.
     
    40-40
    Shoda. Zverev sice trefil první podání, ale poté také on chyboval bekhendem těsně za postranní lajnu.
     
    40-A
    Djoković se dlouho držel ve hře, z obranné pozice se dostal k síti, ale Zverev vytáhl nechytatelný bekhendový prohoz po lajně. Djoković pouze kroutí hlavou.
     
    40-40
    Alexander Zverev se trápí s prvním servisem. Tentokrát byl aktivnějším hráče Srb, který rozběhal soupeře a donutil ho k úderu do sítě. Shoda.
     
    40-A
    Djoković returnoval vysokým úderem křížem, poté se oba hráči sešli u sítě. Přesnější ruku měl Zverev, který soupeře přesně přeloboval a poté udolal smečí.
     
    1:1
    První podání německého hráče dopadlo do autu. Zverev zvládl dohrát druhý gem i přes druhé podání, Djoković při náběhu k síti chyboval lehkým forhendem do autu.
     
    15-0
    Novak Djoković diktoval hru od základní lajny, německý tenista se ale dokázal přizpůsobit. Nakonec se ale prosadil Djoković nechytatelným forhendem a londýnské publikum je ve varu.
     
    30-0
    Zverev znovu netrefil čistě svůj bekhend a míček opustil bleskově hrací plochu.
    1:0; 1:1; 30-0 - Novak Djoković
     
    30-15
    Ani Djokovićovi se nedaří první servis. A tentokrát ani ten druhý, po dvojchybě je sníženo.
     
    40-15
    Djoković byl ve výhodné pozici po prvním podání, forhendem soupeře ještě přitlačil a Zverev už odpovídal jen úderem do autu.
     
    2:1
    Třetí hra druhého setu jde jasně na konto světové jedničky. Zverev se chtěl opřít do bekhendového returnu, ale míček skončil pod páskou.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    15-0
    Zverev vstupuje do gemu na servisu přetaženým forhendem po lajně.
     
    30-0
    Němec je znovu v problémech. Djokovićovi stačil jeden slabý return k zisku fiftýnu a nadějnému vedení.
     
    30-15
    Teď už se ale Zverev probouzí. Eso přesně na boční lajnu.
     
    40-15
    Alexander Zverev napálil první podání přesně na tělo soupeře, poté tlačil od základní lajny, ale chybou z forhendu daruje Djokovićovi dva brejkboly.
     
    3:1
    Zverev byl proti brejkbolu bez prvního servisu. Djoković předvedl return s dobrou délkou a s tím se už německý tenista nedokázal vypořádat.
    1:0; 3:1 - Novak Djoković
     
    15-0
    Novak Djoković může při vlastním podání potvrdit získaný brejk. A začíná skvěle, od základní čáry zakončil výměnu forhendem křížem.
     
    30-0
    Djokovićovi se daří diktovat tempo. Zverev dlouho držel se soupeřem krok, ale nakonec podlehl úderem pod pásku.
     
    40-0
    Světová jednička hraje skvěle. Djoković rozdával přesné údery k postranním lajnám a Zverev neměl příliš šancí na úspěch.
     
    4:1
    Brejk je potvrzen čistou hrou. Djoković zatlačil soupeře prvním servisem, poté se přesunul více do středu kurtu a agresivní hrou si došel pro fiftýn.
     
    4:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:1
    Konec přestávky, podávat bude Alexander Zverev.
     
    15-0
    Alexander Zverev je v kritické situaci, pokud chce ještě pomýšlet na obrat ve druhé sadě musí bezpodmínečně uhrát gem na podání. Nezačíná ale nejlépe, první fiftýn putuje po Němcově chyba k soupeřovi.
     
    30-0
    Zverev se nemohl spolehnout na první podání. To druhé odmrštila páska do autu.
     
    40-0
    Tři brejkboly pro Djokoviće! Srb našel geniálním returnem po lajně volné místo, ani Zverev už se míčku nedostal včas.
     
    5:1
    První podání napálil Zverev do sítě. Zverev si vytvořil tlak od základní lajny, přešel k síti, ale kraťasem vyzval soupeře k jasnému vítěznému forhendu. Další brejk pro Djokoviće.
    1:0; 5:1 - Novak Djoković
     
    15-0
    Novak Djoković servíruje na vítězství v zápase! Světové jednička začíná důležitý gem fiftýnem po druhém servisu. Zverev prohazoval pouze do sítě.
     
    30-0
    Djoković boduje i nyní. Tentokrát zakončil výměnu druhým úderem ze středu kurtu mimo dosah soupeře.
     
    40-0
    Tři mečboly! Djokoviće tam teď padá úplně vše. Parádní bekhend podél postranní lajny skončil v rohu kurtu.
    1:0; 5:1; 40-0 - Novak Djoković
     
    40-15
    Alexander Zverev se udržel ve hře po prvním podání a poté přišla Srbova chyba do zámezí.
     
    6:1
    Druhý mečbol už je proměněn! Novak Djoković našel prvním servisem místo u postranní lajny, Zverev mohl returnovat z forhendu, ale míček přepálil do autu a zápas končí.
    2:0; 6:1 - Novak Djoković
     
    Konec zápasu
     
    V utkání hráčů s možná nejlepší aktuální formou se raduje ten výrazně zkušenější. Novak Djoković vyprovodil o deset let mladšího Alexandera Zvereva ve dvou setech.

    Úvodní dějství bylo dlouho dobu maximálně vyrovnané. Ani jeden z hráčů nedovolil až do stavu 4:4 ani jeden brejkbol. Následně byl v potížích Srb, Zverev ale dvě šanci na prolomení soupeřova podání nevyužil a poté se sám dostal pod tlak. Při třetím setbolu se německý tenista provinil dvojchybou a první sada tak putovala na konto světové jedničky. Druhá sada už byla o poznání jasnější. Novak Djoković proměnil oba dva nabídnuté brejkboly, odskočil do vedení 5:1 a poté sám bez potíží zápas doservíroval do zdárného konce.

    Na závěr základní skupiny se Djoković utká s Marinem Čiličem, na Zvereva čeká John Isner. (16:36:40)

    Vít Schück

    Čas utkání: 1:14

    2. set: 0:26

    Djoković Zverev
    2. set Utkání 2. set
    Získané body celkem
    28 61 41 11
    Nejdelší série získaných bodů
    13 13 5 3
    Setboly
    2 5 0 0
    Mečboly
    2 2 0 0
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:10 0:30 0:26 0:10
    Esa **
    1 1 9 4
    Dvojchyby **
    1 3 2 1
    Udržená podání
    4 / 4
    100 %
    9 / 9
    100 %
    5 / 8
    63 %
    1 / 3
    33 %
    Odvrácené brejkboly
    0 / 0
    0 %
    2 / 2
    100 %
    2 / 5
    40 %
    0 / 2
    0 %
    Body při vlastním podání
    16 / 20
    80 %
    38 / 52
    73 %
    27 / 50
    54 %
    7 / 19
    37 %
    Body po 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po 2. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 1. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    2 / 2
    100 %
    3 / 5
    60 %
    0 / 2
    0 %
    0 / 0
    0 %
    Body při soupeřově podání
    12 / 19
    63 %
    23 / 50
    46 %
    14 / 52
    27 %
    4 / 20
    20 %
    Body po příjmu 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po příjmu 2. podání *
    0 %
    0 %
    Informace ke statistikám

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Novak Djoković
    Stát: Srbsko
    Datum narození: 22.05.1987
    Věk: 36 let
    Držení: pravák
    Výška: 188 cm
    Váha: 77 kg
    Nasazení: 1

    Alexander Zverev
    Stát: Německo
    Datum narození: 20.04.1997
    Věk: 27 let
    Držení: pravák
    Výška: 198 cm
    Váha: 90 kg
    Nasazení: 3
    bahis siteleri