Magnus Carlsen - Fabiano Caruana (7. partie) (kon.)
konec
Magnus Carlsen - Fabiano Caruana (7. partie)

Neděle 18.11.2018, 16:00Mistrovství světa v šachu
     
    Z mé strany je to dnes vše, loučím se s vámi a těším se u některého z dalších, nejen šachových přenosů. Hezký zbytek dne přeje Daniel Juráš. (20:06:20)

     
    Dnešní, poměrně krátká hra, je u konce. Jako i v šesti předchozích ani nyní nenašla vítěze. Magnus Carlsen nedokázal ani tentokrát využít výhodu bílých figur. Začal tahem d4, poté hra pokračovala variantou indické hry (1. d4 Jf3; 2. Jf3 d5). Důležitý moment přinesl dvacátý, respektive jednadvacátý tah, kdy došlo k výměně obou věží. Dvatřicátým tahem poté byly vyměněny také obě dámy, dále už bylo téměř jasné, že hra skončí 1/2 – 1/2. Po několika dalších tazích došlo na opakování a hra skončila.
    Konečná pozice na šachovnici.
     
    40.tah
    Magnus Carlsen znovu provádí tah Kf2 a dnešní hra je tím pádem minulostí.
     
    39.tah
    Norský šachista opět volí možnost postupu krále na e3, černý okamžitě reaguje stejně, jako před chvílí – střelcem na f1. Pokud nyní Magnus Carlsen zopakuje potřetí tah Kf2, končí hra remízou.
     
    38.tah
    Carlsen se vrací králem zpět na f2 a napadá tak soupeřova střelce, Caruana s ním poodjíždí na původní pozici (Sa6).
     
    37.tah
    A stejného názoru je i náš americký kolega, který na šachovnici provádí Sf1.
     
    37.tah
    Nakonec je zahráno Ke3, Caruana získal několik zajímavých možností pokračování – mezi ty nejsilnějších bych nejspíše zařadil fxe5 a Sf1, mně osobně se druhá varianta líbí mnohem více.
     
    37.tah
    Magnus opět využívá své časové výhody a ubírá se k delšímu přemýšlení. Situace je podobná jako před chvílí – nabízí se několik rovnocenně silných variant pokračování.
     
    36.tah
    Nyní už tolik voleb Magnus neměl, kromě zmiňovaného c4 se nabízel ještě další postup králem – Kf2. Tento tah byl také zahrán. Soupeř opět, bez delších úvah, hraje nejlepší možnou reakci v podobě Kd7.
     
    35.tah
    Odehrána je nakonec druhá varianta, tedy Kg1. Caruana, vědom si své častové diskomfortibility, volí hned Ke7, čímž ale rozhodně nechyboval.
     
    35.tah
    Carlsenovo dlouhé přemýšlení je logické, protože se mu nabízí velké množství rovných tahů a je potřeba zjistit, který z nich je nejvýhodnější hrát. Z tahů pěšci je nejsilnější volba c4 díky dobře vyvinutému koni na d6; dobrým tahem je i vrácení krále zpět na g1.
     
    35.tah
    Nor po delší době opět hluboce přemýšlí; nad tímto tahem už strávil deset minut. Může si to ale dovolit, protože disponuje komfortním časovým náskokem – zbývá mu ještě pětadvacet minut. Jeho soupeř je na tom hůře, šest následujících tahů musí zahrát do minut osmi.
     
    34.tah
    Carlsen zatím neskáče, což vypadá jako dobrá volba – místo toho raději hraje f4, což je jeho nejlepší možný tah. Odpovědí Caruany je alternativa z minulého tahu – Kf8.
     
    33.tah
    Nyní už správně volí Caruana pěšcový gambit na poli f6, jako alternativní tah se nabízelo Kf8, osobně bych ale také zvolil odehranou možnost.
     
    32.tah
    Magnus Carlsen správně nepřijímá nabídku výměny a raději volí Kd6, čímž nabízí soupeři gambit dam. Ten následně Caruana přijímá tahem bxc3 a hra se pomalu začíná blížit k remíze.
     
    31.tah
    Bílý poodjíždí králem na h2, černý měl poté dvě rovnocenně silné možnosti – buď jít do nabídky výměny střelce za koně skrze Sa6, nebo do nabídky gambitu pěšců tahem f6. Caruana zvolil možnost číslo 1.
     
    30.tah
    I nadále mají obě strany několik rovnocenných možností, z nichž si nakonec Carlsen vybírá f5 a jeho soupeř odpověď v podobě Dc5+.
     
    29.tah
    V dalším pokračování měl bílý na výběr několik srovnatelně kvalitních tahů, z nich si nakonec vybral poklidný postup e4. Více možností bylo i na druhé straně, zde dochází k tahu Dc7.
     
    28.tah
    Následuje, možná trošku překvapivě, obranný tah od Carlsena, kdy přijímá výměnu střelce za koně a hraje Sxg6. Stejně jako před několika tahy, i Caruana bere h-pěšcem (hxg6).
     
    27.tah
    Carlsen volí tah f3 až nyní, kdy už není až tolik silný. I tak je to ale stále nejlepší možnost. Poté následuje malá chyba i ze strany Caruany, který měl nabízet střelce skrze Sd5, místo toho ale raději volí jeho zatažení na b7.
     
    26.tah
    Další tah bílého se dá považovat za drobnou chybu, protože mělo následovat silné f3. Místo toho ale bylo zahráno Sd3. Vzápětí našel černý nejlepší svoji možnost, kterou bylo b6.
     
    25.tah
    Figury na šachovnici postupně mizejí, protože další tah Caruany směřuje střelcem na g3 – Sxg3. Magnus opět zvolil správný způsob skákání a při výběru fxg3 a hxg3 hraje druhou možnost. Po krátkém přemýšlení mezi tahy Dd8 a Dd7 si vybral Američan druhou variantu.
     
    24.tah
    Caruana se pouští do gambitu koní (Jxc3), když opět odmítá zmiňované h6. Carlsen pochopitelně opět skáče dámou.
     
    23.tah
    Dále se opět nabízelo vyvinutí h-pěšce tahem h6, černý se ale této variantě stále brání a raději volí Jd5, což není vůbec špatná volba. Jeho soupeř opět hraje téměř okamžitě a volí tah pro kontrolu středu hracího pole přes Dd4.
     
    22.tah
    Po kratší odmlce opět pokračujeme ve svižném herním tempu – Fabiano přijal i gambit druhé věže tahem Vxd1+. Carlsen měl následně tři možnosti, jak skočit věž, nakonec volí tu nejjednodušší a nejlepší – Dxd1.
     
    21.tah
    Hra nyní začíná být opravdu zajímavá, protože Carlsen nabízí i gambit druhé věže (Vd1). Tento tah se nezdá být nejlepším možným, lépe vypadající je Jd2, nicméně se rozhodně nedá hovořit o chybě.
     
    20.tah
    Magnus Carlsen přijímá gambit věží a následují tahy Vxd8+ a Vxd8.
     
    19.tah
    V dalším tahu si opět Nor spočítal dobře všechny své možnosti a zahrál věží Vfd1. Caruana ihned nabízí gambit a volí symetrický tah Vfd8.
     
    18.tah
    I dále hra pokračuje bez delšího přemýšlení, protože Magnus volí Jxc4, Fabiano správně odmítá výměnu střelce za koně, a proto volí variantu Sc7.
     
    17.tah
    Hra nyní plyne velmi svižným tempem, Carlsenovi se okamžitě podařilo najít nejsilnější tah Sg3, který zahrál. Svůj nejlepší možný tah objevil hned i soupeř, kterému se Sc6 poměrně nabízelo.
     
    16.tah
    Ani další tah netrval příliš dlouho – Carlsen měl na výběr mezi poměrně agresivním Jxc4, méně agresivním a hezkým útokem střelcem na f4 a defenzivnějším Je5. Zahrána byla druhá možnost. Hned poté reagoval černý logickou obranou koně tahem Jg6.
     
    15.tah
    Černý s odpovědí nečekal vůbec dlouho a volí vůbec nejlepší tah, který byl za dané situace možný – Sd7.
     
    15.tah
    Caruana volí bez většího překvapení Je5, opět se mi tento tah z možných líbil nejvíce, a to především díky kontrole středu hracího pole. Patnáctý tah zahájil Carlsen okamžitě malou rošádou.
     
    14.tah
    Oběma šachistům zbývá přibližně 55 minut, bílý odehrává Jd2, musím přiznat, že mně osobně se tento tah líbí více, než zdánlivě silnější Sxc4. Caruanovi jako odpověď zůstává stále možnost napadení střelce přes h6, nově ale také, což je pravděpodobnější, rozvinutí c-koně přes tah Je5/Ja5, kterým si pokryje visícího c4 pěšce.
     
    13.tah
    Po půlhodině čekání přichází to, co přijít mělo – dxc4. Na straně Carlsena jsou teď možné pouze 3 tahy – nejjednodušší je Sxc4, dále Jd2 a jako třetí se nabízí možnost výměny střelce za koně přes Sxf6.
     
    13.tah
    Fabiano Caruana přemýšlí už 23 minut nad svým třináctým tahem. Uvidíme, jak se bude dále hra vyvíjet, ale tento čas by mu mohl za několik desítek minut chybět.
     
    13.tah
    Časomíra začíná pomalu ukazovat u obou hráčů stejně, protože Fabiano přemýšlí nad svým tahem momentálně už 15 minut.
     
    13.tah
    Co se týče času – na straně bílého ukazují hodiny 1:07, u Caruany potom 1:14.
     
    13.tah
    Caruana by měl nyní skákat c-pěšce, jako méně efektivní možnosti se nabízejí například pokrytí středu hracího pole věží skrze tah Vd8 nebo také rozvinutí pěšce z královského křídla s napadením rozvinutého střelce na g5 (h6).
     
    13.tah
    Ve třináctém tahu volí po několika málo minutách Magnus níže zmiňované Sg5, dle mého názoru měl tento tah přijít dříve, pokud jej chtěl hrát. Nikdo ovšem nemůže vědět, co přesně má tento šachista za lubem.
     
    12.tah
    Po deseti minutách je zahrán poslední zmiňovaný tah, tedy De7. Oba hráči tedy volí defenzivnější postup.
     
    12.tah
    Černý může naprosto vyrovnat průběh, pokud zahraje dxc4, jako poměrně efektivní tahy se ale nabízejí taky Sd7, popřípadě De7.
     
    12.tah
    Po patnácti minutách je zahráno Se2 ze strany Carlsena, což se dá považovat za velmi zajímavý tah. Sg5 nejspíše považoval Carlsen za agresivní, proč ale nepřišlo Vd1 nelze říci.
     
    12.tah
    Čekání na tah Carlsena trvá už téměř 10 minut. Kromě níže zmíněné varianty se nabízí ještě teoreticky Sg5, tento tah je ale z pohledu bílého slabším.
     
    12.tah
    Norský šachista opět přemýšlí už několik minut, za současné situace vypadá nejlépe krytí středu hracího pole skrze věž, nejkorektnější tah by měl být Vd1.
     
    11.tah
    Carlsen už na tomto tahu strávil přes devět minut, nakonec se rozhodl pro Jb3. Fabiano neváhá téměř vůbec a hraje Sb6.
     
    10.tah
    Bílý přesouvá svého koně na d2, černý krátce na to stahuje zpět dámu na d8.
     
    9. tah
    Ani jeden z hráčů zatím výrazně nad svými tahy nepřemýšlí, pokračuje se a3 a Da5.
     
    8. tah
    Magnus Carlsen poměrně překvapivě volí Dc2, čímž se začíná odchylovat od druhé partie, soupeř téměř okamžitě odpovídá s Jc6.
     
    7. tah
    Nyní dochází k výměně pěšců jakožto prvních skočených figur – dxc5 a Sxc5.
     
    6. tah
    Stále se pokračuje stejně jako ve druhé hře – e3 od Magnuse a c5 od Caruany.
     
    5. tah
    V pátém tahu rozvíjí bílý c střelce tahem na c4, černý praktikuje krátkou rošádu.
     
    4. tah
    Partie pokračuje stejně jako první, ve které zahajoval Carlsen s d4, nyní je na řadě Jc3 a Se7.
     
    2. tah
    Dále se pokračuje s Jf3 a d5, ve třetím tahu volí Magnus c4 s odpovědí v e6.
     
    1. tah
    Partie právě započala, Carlsen zahajuje s d4, Caruana odpovídá Jf6.
     
    Příjemné odpoledne všem příznivcům sportu hraném na čtyřiašedesáti polích! Je mi velkou ctí, že vás můžu provést i tímto krásným sportem, konkrétně Mistrovstvím světa, jenž se letos odehrává v londýnském univerzitním kampusu a o titul bojují trojnásobný vítěz Magnus Carlsen s vyzivatelem Fabianem Caruanou.
     
    Samotný šampionát se koná na holburnské univerzitě v Londýně. Hraje se od 9. do 28. listopadu, celkem 12 her, pokud bude po nich stav nerozhodný, vítěze určí poslední den partie ve zrychleném tempu. Hraje se dva dny po sobě, poté mají šachisté jeden den volna. Momentálně je za námi prvních šest her, každý otestoval 3x své schopnosti s černými i bílými figurami. Ve všech dosavadních hrách byla zatím k vidění jen remíza, současný stav je tedy 3/3. Časová pravidla jsou následující – oba hráči mají 100 minut na prvních 50 tahů, poté 50 minut na dalších 20 tahů a následně 15 minut na zbytek hry. Za provedení každého tahu se přičítá třicet vteřin. Hráči se nemohou dohodnout na remíze před 30. tahem černého.
    V dnešní sedmé partii začne s bílými Carlsen, předchozí hry ovšem ukázaly, že oba hráči dokáží vyvinout tlak i s černými.
     
    Magnus Carlsen

    Tento 27letý norský šachista je často nazýván Mozartem šachu, či dokonce nejlepším šachistou celé světové historie. Jeho současné elo dosahuje 2835 bodů, maximum má poté na 2882 bodech, což je nejvíce v historii šachu. Titul mistra světa má ve svém držení nepřetržitě od roku 2013, kdy sesadil Inda Viswanathana Ananda.
     
    Fabiano Caruana

    Jeho vyzyvatelem je vítěz Turnaje Kandidátů, italsko-americký šachista Fabiano Caruana. Itálii reprezentoval až do roku 2015. Oproti svému soupeři je o rok mladší. V posledních letech strmě stoupá na šachový vrchol, jeho současné elo (2832) je téměř na úrovni jeho absolutního maxima (2844 bodů). O titul mistra světa bojuje poprvé v životě, i proto byl od začátku považován za outsidera.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.

    Daniel Juráš

    bahis siteleri