Atlanta United – New York RB 3:0 (kon.) | Portland – Kansas City 0:0 (kon.)
konec
Portland Timbers
0:0 (0:0)
Sporting Kansas City
Pondělí 26.11.2018, 01:45 • Providence Park, Portland • Americká MLS • Semifinále
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, mějte se fajn. (04:11:59)
    Vyprodaný Providence Park se regulérního gólu nedočkal. O postupujícím rozhodně až odveta.

     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 16:15.
     
    Je dobojováno! Zatímco dvojzápas mezi Atlantou a New Yorkem Red Bulls je po dnešku s největší pravděpodobností rozhodnutý, tak postupujícího z dvojice Portland – Kansas City bude bude muset určit až odveta, jež je na programu v noci na pátek. Timbers svého domácího prostředí nevyužili, v součtu všech šancí sice byli nebezpečnější, ale když už to vypadalo nadějně, tak Meliovi pomohla levá tyč, anebo gól odvolal videorozhodčí, jak tomu bylo u trefy Guzmána. Sporting žádnou stoprocentní možnost neměl, ale i tak bude na svém hřišti výrazným favoritem na postup do velkého finále.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Až v úplném závěru přichází první střídání Sportingu. Ze hry hodně pomalu odchází Johnny Russel, jehož místo převezme Johnny Russell.
     
    90+2
    Diváci stojí na nohou a ženou domácí hráče kupředu. Za ohlušujícího rámusu zleva centroval Villafaña, nicméně obrana Kansasu odolala.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány dvě minuty. V první z nich se hosté dostali ke střele z delší vzdálenosti, ovšem před Attinellou ji zablokoval Ridgewell.
     
    90
    Sallóiova přihrávka pod sebe se stala kořistí pro domácí fotbalisty. Ti opět mohli promptně přejít do útoku, ale to by Asprilla nesměl přijít o balón.
     
    89
    Menší zámek Kansasu uťal Charou sražený centr z pravé strany. Portland se z něj vymanil a jen kvůli žlutě ohodnocenému taktickému faulu Sallóie se nedostal k rychlému protiútoku.
     
    88
    Daironu Asprillovi se dnes nedá upřít snaha. Velká část útoků Timbers jde právě přes něj, nicméně k ničemu vážnému do většinou nevede. Kolumbijskému hráči nyní hrubě nesedl centr a míč putoval do autu.
     
    87
    Pár nebezpečných balónů hned vzápětí přiletělo i před Meliu. Nikdo v zeleném se k zakončení ale nedostal a balón se na chvíli vrátil do středu pole.
     
    86
    Felipe Gutiérrez měl trochu času na ose hřiště. Míč si několikrát posunul a nakonec udělal to nejhorší co mohl, protože vystřelil do zad Tuilomy.
     
    85
    První ze dvou zápasů konferenčního finále je stále naprosto otevřený. Poslední vteřiny přece jenom patří Sportingu, kterému by vstřelená branka do odvety hodně pomohla.
     
    84
    Skotský útočník Russell se hezky uvolnil k finálnímu pasu z pravého konce pokutového území. Attinella ho v pádu lehce tečoval a zřejmě proto na něj Shelton před malým vápnem nedosáhl.
     
    83
    Přes jednadvacet tisíc fanoušků o sobě dává pořádně vědět. Ani teď slavit ale nemůžou, protože Guzmánova dalekonosná přízemní střela proletěla hodně vedle pravé tyče Meliovy brány.
     
    82
    Rychlonohý Argentinec Melano se hned zapojil do hry a zprava centroval na Asprilu. Gutiérrez odehrál balón na roh, jenž rozehrál Valeri, ovšem Bill Tuiloma neumístil hlavičku dostatečně k tyči, takže Melia si pro balón doskočil.
     
    81
    Střídání v týmu Portland Timbers: ze hřiště odchází Jeremy Ebobisse, přichází Lucas Melano.
    80. Johnny Russell (KAN)
     
    80
    Johnny Russell si navedl míč na levačku a udělal pár kroků směrem do středu. Z nějakých jednadvaceti metrů nevystřelil vůbec špatně, ale balón putoval kousek nad břevno.
     
    79
    Sallói šel do souboje na kraji šestnáctky. Nepříjemně po něm dopadl z výšky na zem a nemohl pomoct při útoku, který záhy skončil.
     
    78
    Několikaminutová převaha Portlandu přece jenom trochu vyšuměla. Může za to i několik útočných faulů mužů v zelených dresech.
     
    76
    Do konce zápasu zbývá poslední čtvrthodina. Kromě vynuceného příchodu Tuilomy přitom nadále platí, že žádný z trenérů nesáhl k žádnému taktickému střídání.
     
    75
    Na hřišti se ocitly dva míče, nicméně rozhodčí na to vůbec nebrali zřetel. Akce Kansasu chvíli pokračovala, ale k ohrožení Attinellovy branky nedošlo.
     
    74
    Chará neudržel neposedný balón, který domácím zase vrátil Sallói svou nepřesnou přihrávkou za obranu.
     
    73
    Dairon Asprilla si pomohl faulem, ale hosté u balónu nevydrželi ani pár vteřin. Hned z první přihrávky směrem dopředu vzešel ofsajd.
     
    72
    Neuznaná trefa ještě více přilila olej do ohně. Domácí fanoušci freneticky ženou své miláčky do dalších útoků.
    71. Guzmánův gól neplatil kvůli ofsajdu
     
    71
    Gólu kostarického záložníka skutečně předcházel ofsajd nabíhajících hráčů Timbers. Skóre tak zůstává bezbrankové i v jednasedmdesáté minutě!
     
    70
    David Guzmán po centru Valeriho nadvakrát dostal balón do sítě. Sporting okamžitě reklamoval ofsajd a o platnosti gólu bude muset rozhodnout až video!
     
    69
    Dairon Asprilla si chytře předkopl míč a narazil do Sinovice. Je z toho faul a standardní situace pro Portland!
     
    67
    Ridgewell prudkým pasem do vápna nečekaně zrychlil trochu statickou kombinaci Timbers. Ebobisse dvojici stoperů ale neobehrál a míč se zase vrátil do klidnějších vod.
     
    66
    Matt Besler fauloval hned v zárodku domácího útoku. Za stažení Ebobisseho vyfasoval od pana Sibity žlutou kartu.
     
    65
    Maďarský útočník Dániel Sallói na levém kraji velkého vápna neutančil Valentina a nedostal míč k dalším ofenzivním hráčům Kansasu.
     
    64
    Ebobisse v souboji o Attinellův odkop fauloval ve středovém kruhu Matta Beslera. Kopat se mohlo proti brance Timbers, nicméně hosté zvolili zpátečku.
     
    63
    Sinovic předvedl hodně nejistý obranný zákrok po centru Sebastiána Blanca. Míč se od něho těla nebezpečně odrazil směrem k brance a skočit po něm musel dvaatřicetiletý gólman Melia.
     
    62
    Asprilla na pravé straně unikl Sinovicovi. Tim Melia ale mohl zůstat v klidu, neboť Diega Valeriho v šestnáctce zradilo zpracování.
     
    61
    Jorge Villafaña dostal od Blanca míč do běhu a pronikl do šestnáctky. Poté šel ochotně k zemi po kontaktu s Russellem a nevymodlil si chtěný pokutový kop.
     
    60
    Sheltonova přihrávka byla pro Russella hodně dlouhá. Timbers toho využili a ve čtyřech zaútočili, nicméně po chvilce museli akci zpomalit.
     
    59
    Po dlouhé době přišly i nevynucené ztráty míče a hra se tak malinko zasekla uprostřed hřiště.
     
    58
    Dániel Sallói zakončoval akci tři na tři trochu vynucenou střelou zpoza pokutového území. Po pasu od Gutiérreze trefil jenom Ridgewella.
     
    57
    Prakticky při každém útoku se nyní něco děje. Portland pro sebe získal rohový kop, ale Ridgewellova těžká hlavička do prostoru branky neletěla.
    56. Seth Sinovic (KAN)
     
    56
    Sallói nedokázal zkrotit Espinozův centr. Balón opět putoval před šestnáctku, kde si ho zpracoval Sinovic a z druhého doteku vypálil ze svého pohledu k pravé tyči, kam se Attinella stihl přesunout.
     
    55
    A zase rychle na druhou stranu. Atakovaný Ebobisse se ve vápně neprosadil, balón ale skončil u Guzmána a ten ho z nějakých dvaadvaceti metrů poslal doprostřed branky k připravenému Meliovi.
     
    54
    Felipe Gutiérrez se nebál rozběhnout proti mnoha obráncům. Od jednoho z nich se na kraji šestnáctky odrazil jak od zni, ovšem sudí zůstal úplně v klidu.
     
    53
    Zusi vystoupil proti přihrávce, ale ta přesto prošla do křídelního prostoru. Hosté měli štěstí, že následný centr letěl do míst, kde ho Tim Melia mohl zastavit.
     
    52
    Besler odkopl Asprillův přízemní pas za branku na rohový kop. Valeriho centr z levé strany nicméně odhlavičkoval ven z vápna Khiry Shelton.
     
    51
    I na startu druhé půle má hra spád a přelévá se z jedné strany na druhou. Doufejme, že to tak zůstane co nejdéle.
     
    50
    Další aut Sinovice se už odehrál v hloubi útočné poloviny. Kansas se na levém křídle neprosadil, avšak po faulu Guzmána se k míči vrátí.
     
    49
    Diego Chará startoval na levé autové čáře Blanca. Ten ale ztratil stabilitu a společně s ní také balón, který zpět do hry vhodí Zusi.
    48. Johnny Russell (KAN)
     
    48
    První šance Sportingu! Dvojice jeho hráčů se po nákopu z obranné poloviny dostala za obranu. Pro přihrávku z koncové čáry si z druhé vlny přiběhl Johnny Russell a jen o kousek přestřelil Attinellovu bránu!
     
    47
    Domácí rozehráli rohový kop na krátko. Valeri se pak trochu unáhlil a střelou z levé strany o značný kus minul bližší tyč.
     
    46
    Gutiérrez nepřipravenou střelou trefil Charu. Portland rychle přešel do útoku, který svým defenzivním zákrokem zpomalil Graham Zusi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První desetiminutovka finále Západní konference diváky pořádně navnadila. Domácí se v ní málem dostali do vedení, když Villafaña orazítkoval levou tyč. Netrvalo však dlouho a hra se začala nesmírně kouskovat. Portland byl u míče rozhodně časněji, ale k dalším střelám se dostal až v nastaveném čase. Melia obě hlavičky zlikvidoval a do šaten se tak jde za stavu 0:0.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+4
    Espinoza si došel pro faul a všechno se schylovalo k rozehrávce hostující standardky. K velké nelibosti Kansasu City se po chvilce ukázalo, že celé situaci předcházel ofsajd.
     
    45+3
    Další faul, ke kterému došlo u středového kruhu. Valeri znovu výborně nakopl míč do ohně, kde byla hlava Liama Ridgewella. Pomalá střela mířila k levé tyči a Tim Melia ji vyboxoval do bezpečí.
    45+2. Dairon Asprilla (POTS)
     
    45+2
    Diego Valeri se postavil k rozehrávce standardní situace. Zprava nacentroval přesně na hlavu Asprilly, jehož zakončení šlo přesně do místa, kde byly Meliovy rukavice.
     
    45+1
    Seth Sinovic si po svém faulu v křídelním prostoru neodpustil nějaké poznámky směrem k hlavnímu rozhodčímu a ten ho zato odměnil žlutou kartou.
     
    45+1
    Kvůli několika ošetřováním jsou nastaveny celé čtyři minuty.
     
    45
    David Guzmán si píchl míč dál před sebe a snažil se prosmýknout mezi soupeři. Po pádu na zem žádný hvizd nezazněl, nicméně Sporting po autu o balón rychle přišel.
     
    44
    Billl Tuiloma rychle dostoupil Russella a po přihrávce od Matta Beslera ho k ničemu nepustil. Je z toho aut pro Zareka Valentina.
     
    43
    Espinoza roztáhl hru doprava na Zusiho, který si přehodil balón na levačku, ale Sallói jeho solidní centr k penaltovému bodu hrudníkem nezpracoval.
     
    42
    Guzmán těsně před šestnáctkou předával míč Asprillovi. Toho bohužel pro Portland zradil první dotek a posunul si balón za koncovou čáru.
     
    41
    Graham Zusi a Sebastián Blanco po dnešku asi nebudou nejlepší kamarádi. Několikátý vzájemný střet tentokrát skončil Zusiho faulem u půlící čáry.
     
    40
    Jeremy Ebobisse nebyl stoprocentně ustrážený, a tak mohl zakončovat po centru Valeriho. Hlavička však byla slaboučká a nemohla Meliu překonat.
     
    39
    Jorge Villafaña se jako krajní bek zjevil skoro na pozici hrotového útočníka. Po narážečce s Ebobissem získal alespoň roh.
     
    38
    Sportingu se vůbec nedaří podržet míč po delší časový úsek. Obrana mu naopak funguje výtečně, takže se kromě tyčky z úvodu zápasu hraje bez šancí.
     
    37
    Diego Valeri v pokutovém území neúspěšně bojoval o míč po dalším odvráceném centru, kterých před hostující branku létá docela dost, ale zatím se žádný z nich pořádně neujal.
     
    36
    Sporting byl v útoku jen ve dvou lidech. Gutiérrez vytěžil z nastalé situace asi maximum, David Guzmán jej fauloval a dokonce viděl žlutou kartu.
     
    35
    Jorge Villafaña měl trochu více času na levé straně. Jeho centr opět neprošel, neboť kromě Zusiho v hostující defenzivě pracuje výborně i kapitán Besler.
     
    33
    Kansas přišel o balón v hodně nebezpečném prostoru vedle vlastního vápna. Valeriho centr ale odvrátil Zusi a následovala rychlá otočka v podání Russella. Úprk po pravé straně přesto k ničemu nevedl.
     
    32
    Bill Tuiloma šel na hraně šestnáctky do skluzu a Sheltonovi vypíchl balón tak šikovně, že se bude pokračovat odkopem od branky Jeffa Attinelly.
     
    31
    Valeri si naběhl do hostující zdi. Sporting se mohl usadit na útočné polovině, jenomže všechno zhatilo přetažené přenesení hry na levou stranu.
     
    30
    Po půlhodině hry se míče dotkl také Jeff Attinella, který dával pozor a bez větších problémů schoval do svých dlaní centr Sheltona.
     
    29
    Guzmán startoval na levé straně Blanca. Americký reprezentant Zusi se s ním vrátil a snadno mu sebral míč ještě před centrem.
     
    28
    Zusi vedle soupeřovy šestnáctky vhodil míč na Sheltona. Ten odpadl ze souboje s Guzmánem, ale o nedovolený zákrok se v žádném případě nejednalo.
     
    27
    Domácí se bleskově přesunuli na útočnou třetinu hřiště. Rychlá akce žádnou šancí ale neskončila, protože Asprillův přízemní centr před Valerim zneškodnil Zusi.
     
    26
    Jeremy Ebobisse dělal co mohl, ale přes svého strážce se k dlouhému nákopu z poloviny hřiště nedostal. Míč propadl až k Meliovi.
     
    25
    Valeri malinko přišlápl nohu Esponozy a ten jako podťatý padl k zemi. U honduraského záložníka už je i realizační tým Sportingu.
     
    24
    Khiry Shelton dostal dlouhý pas po ose hřiště, kousek před vápnem na domácí stopery ale nevyzrál a nepomohl mu ani žádný ze spoluhráčů.
    Předzápasové choreo domácího kotle

     
    23
    Valentinův centr odhlavičkoval Besler a Timbers se po několika dalších soubojích museli stáhnout na vlastní polovinu.
     
    22
    Po zajímavém úvodu se hra přece jenom trochu zklidnila. Stále ale platí, že mnohem více ze hry má domácí Portland.
     
    21
    Dairon Asprilla si hezky zpracoval pas do pravého křídla. Centr se mu ale vůbec nepovedl a míč nasměroval mimo výseč.
     
    20
    Hosté ho rychle rozehráli na krátko a neudělali nejlépe. O míč brzy přišli a Matt Besler musel sáhnout k taktickému faulu.
     
    19
    Zusi podpořil Sheltona a zprava vběhl dovnitř šestnáctky. Přes dva obránce neprošel, ale získal Kansas aspoň roh.
     
    18
    Střídání v týmu Portland Timbers: ze hřiště odchází Larrys Mabiala, přichází Bill Tuiloma.
     
    18
    S Mabialou to nevypadá vůbec dobře, zapřen o dva muže velmi pomalu kulhá do zámezí, kde pro něj tento zápas asi skončí.
     
    17
    Tím postiženým je konžský obránce Larrys Mabiala, který má nějaký větší problém s pravým kolenem. Dost možná se bude muset předčasně střídat na choulostivém postu stopera.
     
    16
    Snažení Timbers skončilo kvůli faulu Diega Valeriho. Na opačné polovině hřiště mezitím leží jeden z jeho spoluhráčů a hra je kvůli tomu přerušena.
     
    15
    Ebobisse si došel pro míč hodně do hloubky, odkud zkusil i střílet, ovšem napálil jenom předním stojícího Matta Beslera.
     
    13
    Sebastián Blanco se opět potkal na hřišti se Zusim, který ho po odehrání míče lehce pohladil po tváři. Hráč Portlandu se snažil zahrát menší divadlo a svalil se k zemi, jako by inkasoval boxerský direkt. Rozhodčí faul nepískali a hrát budou hosté.
     
    12
    Blanco se hodně diví, že mu byl odpískán nedovolený zákrok na Zusiho. Oba šli do výskoku zhruba stejně, nicméně hlavní rozhodčí Sibita tam viděl nějaký prohřešek argentinského třicátníka.
     
    11
    Felipe Gutiérrez fauloval na útočné polovině hřiště. Timbers se chtěli přesunout vpřed dlouhým nákopem, ale ten pro sebe sebral Sporting.
     
    10
    Od úplného úvodu se hraje ve velmi dobrém tempu a to pomáhá také kulise v Providence Parku, kde panuje parádní fotbalová atmosféra!
     
    9
    Centr na bližší tyč se minul účinkem. Portland rychle přešel do protiútoku, ovšem po centru zleva došlo k útočnému faulu Dairona Asprilly.
     
    8
    Hosté se dobrovolně vrátili na vlastní polovinu. Po nějaké době se přesunuli na pravé křídlo a tam byl Guzmánem jednoznačně faulován Espinoza.
     
    7
    Sporting toho na útočné polovině zatím moc nepředvedl. Změnit to může po autovém vhazování Sinovice nedaleko od velkého vápna.
    6. Jorge Villafaña (POTS)
     
    6
    Trochu nechtěná souhra mezi dvěma krajními beky Timbers málem skončila gólem! Valentinův centr z pravého kraje velkého vápna byl odvrácen na Villafañu, jenž vypálil z první a trefil ze svého pohledu pravou tyč!
     
    5
    Standardní situaci měli k dispozici také hráči Kansasu City, jenže nákop putoval pouze do rukavic Jeffa Attinelly.
     
    4
    Po odvráceném centru z pravé strany se do střely z voleje opřel Blaco, jenže mu to vůbec nesedlo a míč skončil v kotli fanoušků Timbers.
     
    3
    Seth Sinovic šel ostrým skluzem po Charovi a nemohlo se to obejít bez odpískání faulu. Domácí mají k dispozici první standardku.
     
    2
    Asprilla si naběhl za obranu, míč přijal těsně před koncovou čarou. V těžkém úhlu se snažil přihrát před branku, ale balón sebral brankář Melia.
     
    1
    Úvodního výkopu se zhostili domácí, kteří nastupují v kompletně zelených, zatímco hosté ve světle modrých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy již přichází na beznadějně vyprodaný dvacetitisícový stadion v Portlandu. Utkání začne za pár okamžiků!
     
    Úvodní sestavy:

    Portland Timbers: Attinella – Valentin, Mabiala, Ridgewell, Villafaña – Chará, Guzmán – Asprilla, Valeri (C), Blanco – Ebobisse.
    Náhradníci: Clask – Conechny, Flores, Melano, Olum, Powell, Tuiloma.

    Sporting Kansas City: Melia – Zusi, Opara, Besler (C), Sinovic – Espinoza, Sánchez, Gutiérrez – Russell, Shelton, Sallói.
    Náhradníci: Zendejas – Fontas, Evans, Croizet, Busio, Fernandes, Németh.

    Rozhodčí: Sibita – Morgante, Rockwell.
     
    Vzájemné zápasy

    19.08.2018 Kansas – Portland 3:0
    10.06.2018 Portland – Kansas 0:0
    02.07.2017 Kansas – Portland 1:1
    16.04.2017 Portland – Kansas 0:1
    07.08.2016 Portland – Kansas 3:0.
     
    Portland Timbers

    Domácí tým ve druhé polovině základní části poztrácel spoustu bodů, díky předem vybudovanému náskoku se ale udržel na konečném pátém místě Západní konference s šestibodovým náskokem na sedmé LA Galaxy. Na rozdíl od Sportingu musel Portland naskočit už do čtvrtfinále, ve kterém i v deseti lidech porazil domácí Dallas 2:1. V další fázi už narazil na Seattle, jenž skončil v základní částu na druhém místě. Timbers doma vyhráli 2:1 a v nesmírně dramatické odvetě oslavili postup až díky zvládnutému penaltovému rozstřelu. Před dnešním duelem je v sestavě Portlandu několik otazníků, nejistý start je například u švédského útočníka Armenterose, který v sezoně osmkrát skóroval.
     
    Sporting Kansas City

    Vítěz MLS z roku 2013 má za sebou vynikající základní část. Ze čtyřiatřiceti zápasů vyhrál hned osmnáctkrát, k tomu přidal osm remíz a zajistil si v Západní konferenci konečnou první příčku s náskokem tří bodů na druhý Seattle. Od devátého září Kansas odehrál deset zápasů a našel jediného přemožitele v podobě Phidalelphie Union. V konferenčním semifinále Sporting potkal Real Salt Lake. Na jeho půdě uhrál remízu 1:1 a postup do další fáze si musel vybojovat až na svém hřišti, kde v dramatickém utkání zvítězil 4:2. Sporting je téměř v plné síle, dlouhodobě zraněn je pouze kolumbijský útočník Jimmy Medranda.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z prvního finálového zápasu Západní konference MLS. Od jedné hodiny a třiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi týmy Portland Timbers a Sporting Kansas City!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:30.

    Michal Břuchanský

    Branky:

    Karty:   36. Guzmán (POTS) – 45+1. Sinovic (KAN), 66. Besler (KAN), 89. Sallói (KAN)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 16:15.
    Portland Timbers: Attinella – Valentin, Mabiala (18. Tuiloma), Ridgewell, Villafaña – Chará, Guzmán – Asprilla, Valeri (C), Blanco – Ebobisse (81. Melano).
    Náhradníci: Clask – Conechny, Flores, Melano, Olum, Powell, Tuiloma.

    Sporting Kansas City: Melia – Zusi, Opara, Besler (C), Sinovic – Espinoza, Sánchez, Gutiérrez – Russell (90+2. Croizet), Shelton, Sallói.
    Náhradníci: Zendejas – Fontas, Evans, Croizet, Busio, Fernandes, Németh.

    Rozhodčí: Sibita – Morgante, Rockwell

    Diváci: 21 144
    Pátek 30.11.2018
    Kansas City - Portland 2:3

    Branky: 20. Sallói (Rubio), 81. Fernandes – 52. Blanco (Villafaña), 61. Valeri, 90+9. Valeri (Chará)

    Karty:   45+5. Guzmán (KAN), 47. Rubio (KAN) – 17. Valentin (POTS), 77. Chará (POTS), 90+6. Villafaña (POTS)

    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 7:2. Rohy: 13:3. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 8:13.
    bahis siteleri