Atlanta United – Portland 2:0 (kon.)
konec
Atlanta United FC
2:0 (1:0)
Portland Timbers
Neděle 09.12.2018, 02:00 • Mercedes-Benz Stadium, Atlanta • Americká MLS • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Z MLS je to pro tuto sezónu už všechno, děkujeme za pozornost! (04:56:41)
     
    Třiadvacátý ročník zámořské Major League Soccer tedy vstoupil do minulosti. Ze zisku cenné trofeje se raduje vítěz Východní konference Atlanta, která má ve svém středu i nejužitečnějšího hráče celé soutěže. Tím se stal venezuelský útočník Josef Martínez, jenž v základní části nastřílel 31 a výrazně zastínil i největší hvězdu Zlata Ibrahimoviće. Své zastoupení měla také Česká republika, jejíž reprezentant Bořek Dočkal posbíral nejvíce asistencí (18). Nejlepším brankářem se stal strážce branky New Yorku Red Bulls Luis Robles, který nastřádal hned čtrnáct čistých kont.
    Tradiční oslavy s pohárem, který jako první zvedl nad hlavu kapitán Michael Parkhurst.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 4 – 3
    Střely mimo branku: 5 – 2
    Držení míče: 48% – 52%
    Rohové kopy: 2 – 2
    Ofsajdy: 2 – 1
    Fauly: 12 – 13
    Žluté karty: 1 – 1.
     
    Když před dvěma lety United přibyli na mapu MLS, asi nikdo si nedokázal představit, jaký dopad to na celou ligu bude mít. Atlanta se okamžitě stala ozdobou americké kopané, připsala si několik návštěvnických rekordů a hned ve své druhé sezóně slaví zisk MLS Cupu. Je to pro ni o to sladší, že se ji to podařilo na svém stadionu, který dnes neviděl příliš atraktivní úvod zápasu. Vše se změnilo až ve 39. minutě, kdy vítězný gól United vstřelil nejužitečnější hráč celé soutěže Josef Martínez. Za ještě důležitější moment by se ale dal označit druhý gól Escobara z 54. minuty, jenž na dlouhou dobu nahlodal sebevědomí hostů z Portlandu. Ten si vytvořil tlak až v poslední čtvrthodině, nicméně žádnou vyloženou gólovku neměl. United si svůj náskok uhlídali až do samétného konce a kromě titulu mohou slavit i vydařenou derniéru svého trenéra Gerarda Martina, jenž se po úspěšné štaci v Atlantě přesune na lavičku mexického národního týmu.
    Bezprostřední radost Atlanty
     
    Je dobojováno! Atlanta se své druhé sezóně stává šampionem MLS pro rok 2018!
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Chris McCann strávil na hřišti jen pár vteřin a hned se stihl zapsat do statistik. Za tvrdší zákrok ve středu hřiště si vysloužil žlutou kartu.
     
    90+3
    Brad Guzan si stáhl ze vzduchu neškodný centr z pravé strany a před rozehrávkou si ještě pohrál s publikem, které vybídl k ještě bouřlivější atmosféře.
     
    90+2
    Poslední střídání této sezóny MLS. Na trávník se ještě podívá Chris McCann, který na kraji obrany nahradí Grega Garzu.
     
    90+1
    Slastné pocity si nyní vychutnává Miguel Almirón, kterého slavící tribuny doprovází na střídačku. Zbytek zápasu místo něj odehraje Ezequiel Barco.
     
    90
    K mírné nelibosti sedmdesáti tisícovek fanoušků je nad rámec druhého poločasu přidáno celých pět minut.
     
    89
    United se chvíli rozmýšleli, zda skutečně vyrazí do nabízejícího se rychlého protiútoku. Villalba z levého konce vápna přihrával do druhé vlny na Gressela, jehož střela ze sedmnácti metrů proletěla nad horní tyčkou.
     
    88
    Dairon Asprilla se rozběhl vstříc pokutovému území a zpoza něj natáhl pravou nohou ke střele, která měla jen průměrné parametry a nemohla stačit na vstřelení potřebného gólu.
     
    87
    Diego Valeri převzal přihrávku z levé postranní čáry a zajímavou kolmicí se snažil uvolnit Lucase Melana. Před argentinským útočníkem však stihl zasáhnout Guzan.
     
    86
    Po jednom z faulů Valeri pokazil rozehrávku standardní situace. Nákop poslal do velké výšky a míč proletěl nad hlavami všech hráčů do rukavic Brada Guzana.
     
    85
    S odchodem Martíneze se Atlanta prakticky vůbec nedostává do ofenzivy. V závěru zápasu se zaměřuje pouze na bránění svého náskoku, který se zdá být jako dostatečný.
     
    84
    Alvas Powell mohl vykřesat jiskřičku naděje pro Portland. Během cesty z pravé strany k ose hřiště si parádně narazil se spoluhráčem a pronikl do vápna. Střela z první mu ale nesedla a Guzan nemusel zasahovat.
     
    82
    Střídání v týmu Portland Timbers: ze hřiště odchází David Guzmán, přichází Alvas Powell.
     
    82
    Bylo to vůbec první napomínání tohoto zápasu, který se pomalu blíží ke konci. Almirón se nechal ošetřit a pozvolna odchází mimo hrací plochu.
     
    81
    Diego Chará na půlící čáře zatáhl za záchranou brzdu a taktickým faulem zastavil bleskovný kontr tažený Almirónem. Dvaatřicetiletý středopolař může být za žlutou kartu ještě rád.
     
    80
    Diego Valeri se postavil k rozehrávce z levé autové čáry. United klíčovou hlavičkou zvládli a mají možnost přejít do rychlého protiútoku.
     
    79
    Tempo hry v posledních desítkách vteřin výrazně opadlo. Portland po své nepřenosti bude sledovat rozehrávku Guzana, který nikam nespěchá.
    77. Finálový duel v Atlantě sleduje rekordních 73 019 fanoušků!
     
    76
    Střídání v týmu Atlanta United FC: ze hřiště odchází Josef Martínez, přichází Héctor Villalba.
     
    75
    Obrovský rámus vyprovází z hrací plochy Josefa Martíneze! Venezuelský kanonýr je po zásluze odměněn za svých pětatřicet gólů!
     
    74
    Asprilla neměl šanci zachytit prudkou přihrávku před domácí vápno a míč propadl před Guzana. Diváci jsou ve velkém očekávání, od mistrovských oslav je nedělí už ani dvacet minut.
     
    73
    Ještě jednou v akci Diego Valeri. Kapitán Portlandu doběhl dlouhou diagonálu k pravému kraji velkého vápna. Všichni čekali centr, nicméně přišla střela a ta prosvištěla jen pár čísel nad Guzanovým břevnem.
     
    72
    Diego Valeri vybojoval pro Timbers rohový kop, který na pravém konci hřiště sám rozehrál. Martínez se však vrátil do obrany a před první tyčkou odhlavičkoval míč do bezpečí.
    71. Josef Martínez (ATA)
     
    71
    Mohlo být vymalováno! Julian Gressel dostal trestuhodně času na přípravu centru, který posadil přesně na hlavu zabijáka Martíneze. Jeho pokus šel přímo do Attinelly, což ještě zachránilo naděje Portlandu.
     
    70
    Krajní bek Portlandu Jorge Villafaña se jen zřídka dostává k podpoře ofenzivy. Nyní se tak stalo, jenomže přihrávka z levého křídla na nikoho v bílém neprošla.
     
    69
    Na první finálový dotek s míčem nebude Asprilla vzpomínat v dobrém. U pravé autové čáry podklouzl a umožnil domácím vhazovat.
     
    68
    Střídání v týmu Portland Timbers: ze hřiště odchází Andy Polo, přichází Dairon Asprilla.
     
    67
    Atakovaný Polo ještě dostal míč na Valeriho. Ten se dostal do obležení tří protihráčů a Eric Remedi jej čistě odzbrojil ještě předtím, než došlo k ohrožení Guzanovy branky.
     
    66
    Valeriho přihrávka skončila u Melana, který si sbíhal na osu hřiště, ale jeden z obránců mu na hranici šestnáctky ukopl balón do Guzanovy náruče.
     
    65
    Nově příchozího Melana fauloval Larentowicz. Valeri rozehrál standardku z levé postranní čáry, ovšem dvojice centrů žádné problémy v defenzivě Atlanty nenadělala.
     
    64
    Valentinův centr nebyl úspěšný. Krajní bek Portlandu se musel velmi rychle vracet s přechodem United. Ti přenesli hru doprava, jenže Escobarův centr odvrátila noha Ridgewella.
     
    63
    Vyvrátit to mohl Sebastián Blanco, který si připravil střelu zpoza pokutového území. Pálil však po zemi doprostřed branky a po vyražení Guzana ve vápně nikdo nečíhal na případnou dorážku.
     
    62
    Timbers neměli vůbec špatný nástup do druhé půle. Inkasovaný gól je však hodně opařil a aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že by ještě měli najít síly na zvrat.
     
    61
    United se tentokrát k ničemu nedostali, nicméně půlhodinu před možným koncem zápasu mají i nadále balónu a hru pod svou kontrolou.
     
    60
    Martínezův rychlý přechod do útoku zastavil až neoddiskutovatelný nedovolený zákrok. Na řadu tak přijde další standardní situace, o kterou se zřejmě postará čtyřiadvacetiletý Paraguayec Miguel Almirón.
     
    59
    Střídání v týmu Portland Timbers: ze hřiště odchází Jeremy Ebobisse, přichází Lucas Melano.
     
    58
    Slovní varování pro Larentowicze, který fauloval Blanca a po hvizdu se po něm ještě malinko ohnal. Stále se hraje bez žlutých karet, což je trochu v nesouladu s hodně tvrdou hrou.
     
    57
    Naopak Portland musí velmi rychle jednat. Na jeho střídačce se už chystá první střídající hráč, kterým bude Lucas Melano.
     
    56
    Pětatřicet minut do konce zápasu hraje domácímu týmu všechno do karet. Atlanta za svou krátkou v historii ještě nikdy nepřišla o dvougólový náskok!
     
    55
    Hodně laciná ztráta Timbers pár vteřin po rozehrávce ze středového kruhu. Naštěstí pro ně Martínez vybíhal za přihrávkou z ofsajdového postavení.
    54. Franco ESCOBAR - 2:0
     
    54
    Atlanta právě vstřelila branku!
    United slaví druhý gól, po kterém už jsou hodně blízko celkovému triumfu! Mabiala šel hodně důrazně do Martíneze, kterého bezesporu fauloval. Standardní situaci Atlanty rozehrála levačka Almiróna. Martínez jeho centr hlavou prodloužil na zadní tyč a nepokrytý FRANCO ESCOBAR bez přípravy dorazil balón do protipohybu Attinelly.
     
    53
    Valeriho rozehrávka propadla na Ridgewella a posléze i na Guzmána, jenž se marně snažil ze vzduchu dopravit míč do sítě z malého vápna a k tomu všemu byl v signalizovaném ofsajdu.
     
    52
    Blancovi prošel tvrdý zákrok, po kterém Timbers rychle rozehráli autové vhazování a z akce Pola po pravé straně vytěžili svůj první rohový kop.
     
    51
    Valeriho spolupráce s Blancem nevyšla podle představ. Volný míč propadl do pokutového území a Brad Guzan jej na poslední chvíli vykopl mimo hrací plochu.
     
    50
    Nenápadný centr Blanca z levé autové čáry hledal Ebobisseho. Ten na něj jen o kousek nedosáhl, jinak by určitě mohl sklepávat míč za vybíhajícího Guzana.
     
    49
    Escobarův centr odehrál do bezpečí Zarek Valentin. Následoval nedovolený zákrok Leandra Gonzáleze Pireze, jenže Portland o míč přišel ihned po rozehrávce.
     
    48
    Centrujícímu Valentinovu se v pokutovém území nabízelo hned několik spoluhráčů. Defenziva Atlanty všechny z nich zkušeně ustrážila.
     
    47
    Rozhodně se nemusí jednat o posledních pětačtyřicet minut této sezóny. V případě nerozhodného stavu se půjde do půlhodinového prodloužení a případně i do penalt.
     
    46
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky neudělal žádnou změnu v sestavě, a tak na obou stranách pokračují původní základní jedenáctky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
    Martínezova oslava gólu, po kterém je Atlanta blíže vítězství v MLS Cupu

     
    Je za námi první poločas, který dlouhou dobu nenaplňoval velká očekávání a nenabízel prakticky nic, co by stálo za řeč. Na první premiérovou střelu na branku se čekalo až do devětadvacáté minuty, kdy hostujícího gólmana protáhlo akrobatické zakončení Almiróna. O deset minut později už Atlanta svou šanci využila. Několikátou ztrátu Timbers na vlastní půlce potrestal nejlepší ligový kanonýr Josef Martínez. Hned vzápětí mohl vyrovnat Ebobisse, jenže do to déby nezaměstnaný Guzan jeho hlavičku zneškodnil a udržel vedení Atlanty až do startu přestávky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45
    Josef Martínez a jeho další náběh mezi Ridgewella a Mabialu, který byl pozorný a hlavou posunul míč do dlaní Jeffa Attinelly.
     
    44
    Jeremy Ebobisse nepříjemně dopadl na ruku z velké výšky a vyžádal si ošetření. S bolestivým ramenem však bude moci pokračovat ve hře.
    42. Jeremy Ebobisse (POTS)
     
    42
    Málem bylo rychle vyrovnáno! Ze série tvrdých soubojů vzešli vítězně hosté. Valentin poslal kolmici na pravý kraj velkého vápna, odkud Blanco připravil šanci pro Ebobisseho. Guzan na jeho prudkou hlavičku dosáhl a vynikajícím zákrokem francouzského útočníka Portlandu vychytal!
     
    41
    United jsou při chuti a opět se tlačí do útoku. Ten zneškodnil až dobrý obranný zákrok anglického obránce Ridgewella, za kterého si už zabíhal jeden ze soupeřů.
    39. Josef MARTÍNEZ - 1:0
     
    39
    Atlanta právě vstřelila branku!
    Domácí se v devětatřicáté minutě dostávají do vedení! Michael Parkhurst šel po ztrátě míče do skluzu na útočné polovině a s trochou štěstí dostal míč na JOSEFA MARTÍNEZE, který byl v ten okamžik naprosto nehlídaný. Nejlepší střelec ligy si zkušeně obešel brankáře Attinellu a z rohu malého vápna zakončil do prázdné branky.
     
    38
    Valeri byl zahnán do pravého křídla a tam odzbrojen. Timbers chtěli akci ještě jednou zopakovat, ale další přihrávka na kapitána v bílém dresu už neprošla.
     
    36
    Atlanta zbrzdila přechod do ofenzivy a už zase musela pracně kombinovat do zatažené obrany Portlandu. Ta se šikovně vysunula a donutila soupeře přihrát na vlastního gólmana.
     
    35
    Michael Parkhurst nezaváhal před číhajícím Ebobissem a dal malou domů Guzanovi. Také jeho výkop se dostal až na opačný konec hřiště.
     
    34
    Franco Escobar dělal co mohl, ale přetaženou přihrávku do křídelního prostoru ve hřišti nezastavil. Attinella z klidu rozehrál a míč propadl až k jeho brankářskému protějšku.
     
    33
    Jeremy Ebobisse se zatím vůbec nedostal do hry. Nyní nedosáhl na přihrávku od Diega Valeriho a ve ztraceném souboji o míč fauloval.
     
    32
    Josef Martínez roztáhl hru do levého křídla, odkud odcentroval Greg Garza, ale našel jenom Mabialu, který odhlavičkoval balón do bezpečí.
     
    31
    Chará vybojoval míč pro Timbers. Po nedovoleném zákroku na jeho osobu měli hosté výhodu, jenže Polova přihrávka přes osu hřiště do místa určení neprošla.
     
    30
    Z něj fotbalisté v červenočerných dresech nic podobného nevymysleli a vrátili se až do středu hrací plochy, kde sbírají další procenta do statistiky držení míče.
    29. Miguel Almirón (ATA)
     
    29
    Portland opět přišel o míč v ožehavém prostoru a málem za to byl potrestán! Miguel Almirón šel do nůžek po centru z levé strany. Míč netrefil úplně čistě, ale přesto ho poslal k pravé tyči, ke které se Attinella musel pořádně natáhnout, aby ho vyrazil na roh.
     
    28
    Hosté se ne obranné polovině dostali s míčem do autu. Escobar rychle vhodil míč zpět do hry, ale se Timbers stihli zatáhnout do zformovaného bloku.
     
    27
    Dvaatřicetiletý Argentinec zřejmě inkasoval ránu do žeber, ze které se i tentokrát oklepal. Mezitím United rychle přešli přes střed hřiště, ale vše pokazila nepřesná přihrávka na Nagbeho.
     
    26
    Možná komplikace pro Portland! Jeho kapitán Diego Valeri má od prvních minut zdravotní problémy, kvůli kterým nyní zůstal ležet na hrací ploše.
     
    25
    Druhá střela během několika desítek vteřin od domácího středopolaře Nagbeho. Ani hlavička po centru z levého křídla se mezi tři tyče ale nevešla.
     
    24
    Atlanta se na útočné polovině velmi těžko prosazuje, ale totéž ve dvojnásobné míře platí také o Timbers, kteří vůbec nejsou schopni podržet míč na kopačkách.
    23. Darlington Nagbe (ATA)
     
    23
    Konečně jsme se dočkali prvního zakončení. Po přihrávce Gressela napřáhl z necelých třiceti metrů Darlington Nagbe a o pár decimetrů přestřelil Attinellovu bránu.
     
    22
    Escobar hlavou sklepl míč do vápna, kde před Attinellou zasáhl Ridgewell. Zakončení z toho nebylo, ale akce domácího týmu ještě pokračuje.
     
    21
    Diego Valeri si pokryl míč před Gresselem, jehož faul dal Portlandu standardní situaci. Ani další dvojice nákopů nenadělala v obraně United žádnou paseku.
     
    20
    Almirón si naběhl do bílé zdi, která zatím bez větších problémů odráží útoky aktivnější Atlanty.
     
    19
    Hra zatím nemá tempo a to se odráží také na atmosféře, která rovněž začíná upadat do průměru. Nic na tom nezměnila ani Valeriho standardka, kterou Untied snadno ubránili.
     
    17
    Brad Guzan si konečně sáhl na balón, avšak jednalo se pouze o naprosto rutinní zachycení přetaženého nákopu z půlící čáry.
     
    15
    Larrys Mabiala v pokutovém území nastavil nohu před Martíneze. Ten se snažil dojít pro penaltu, ovšem sudí Kelly zůstal v klidu i po poradě s kolegou u videa.
     
    14
    Hráči obou týmů si rozhodně nic nedarují. Nedovoleným zákrokem ve středu hřiště si tentokrát pomohl kostarický záložník David Guzmán.
     
    13
    Nakonec se balón vrátil k Miguelu Almirónovi, jenomže vysoký nákop se stal snadnou kořistí pro strážce hostující branky.
     
    12
    Gresselův nákop z hloubi pole vyřešil Jorge Villafaña odkopem na premiérový rohový kop. Almirón rozehrál na krátko a domácí to zkusí kombinačně.
     
    11
    Liam Ridgewell hodně tvrdým zákrokem sestřelil Blanca. Mezitím zůstal na trávníku ležet i hostující kapitán Diego Valeri, který se chytil za kotník.
     
    10
    United od úplného začátku potvrzují roli papírového favorita a příliš nepouští hosty k balónu.
    MLS Cup už čeká na svého nového majitele

     
    8
    Gresselova kolmice byla určena pro Almiróna, ale defenziva Portlandu ji vystihla. Po další nepřesnosti následuje odkop od branky třicetiletého gólmana Timbers.
     
    7
    Trochu dezorientovaný Larentowicz odehrál míč do autu. O vhazování se postaral Jorge Villafaña, nicméně jeho spoluhráči se záhy prokombinovali zpět do zámezí.
     
    6
    Guzmánovi prošel míč pod kopačkou a Timbers kvůli tomu přišli o míč na vlastní polovině. Naštěstí pro ně se neujala spolupráce mezi Nagbem a atakovaným Martínezem.
     
    5
    Escobar tentokrát dostal přihrávku na kopačky, jenomže vysoký centr si ze vzduchu jednoduše stáhl hostující brankář Jeff Attinella.
     
    4
    Valeri posunul míč na Blanca, kterého ihned odstavil od míče Darlington Nagme. Ten byl po odehrání míče faulován, a tak znovu hraje Atlanta.
     
    3
    Franco Escobar si zpracoval dlouhou diagonálu na pravý kraj hřiště rukou. Zakončení po přihrávce k bližší tyči se tedy do statistik počítat nebude.
     
    2
    Josef Martínez si nabíhal mezi stopery, ovšem ti únikovou přihrávku na jeho osobu zastavili. Balón se vrací k obráncům Atlanty.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v kompletně bílých, zatímco domácí v červenočerných dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy již jsou na hrací ploše beznadějně vyprodaného stadionu. Po zaznění hymny USA půjdeme na věc!
     
    Úvodní sestavy:

    Atlanta United FC: Guzan – Escobar, Parkhurst (C), González Pirez, Garza – Larentowicz, Nagbe, Remedi – Gressel, Martínez, Almirón.
    Náhradníci: Kann – McCann, Kratz, Barco, Robinson, Vazquez, Villaba.

    Portland Timbers: Attinella – Valentin, Mabiala, Ridgewell, Villafaña – Chará, Guzmán – Polo, Valeri (C), Blanco – Ebobisse.
    Náhradníci: Clark – Powell, Tuiloma, Asprilla, Flores, Melano, Olum.

    Rozhodčí: Kelly – Anderson, Weisbrod.
    Poslední zápas sezóny bude hostit Mercedes-Benz Stadium v Atlantě. Supermoderní stánek disponuje kapacitou 72 000 míst, zatahovací střechou a umělým trávníkem.

     
    Pravděpodobné sestavy:

    Atlanta United FC: Guzan — Escobar, Larentowicz, Parkhurst (C), González Pirez, Garza — Nagbe, Remedi, Gressel — Martínez, Almirón.

    Portland Timbers: Attinella — Valentin, Tuiloma, Ridgewell, Villafaña — Chará, Guzmán — Polo, Valeri (C), Blanco — Ebobisse.

    Rozhodčí: Kelly – Anderson, Weisbrod.
    Portland postoupil do boje o MLS Cup i díky této senzační trefě Sebastiana Blanca z odvety konferenčního finále.

     
    Portland Timbers

    Klub z Oregonu je dnes pasován do role velkého outsidera, který se bude muset vypořádat nejen s přetěžkým protivníkem na trávníku, ale také s nepřátelskou atmosférou tvořenou sedmdesáti tisíci fanoušky soupeře. Naopak výhodou pro Timbers mohou být mnohem větší zkušenosti. V roce 2015 tento celek celou soutěž ovládl a v minulé sezóně obsadil v Západní konferenci první příčku. Letos Portland získal ještě o jeden bod více, ale ve dvanáctičlenné tabulce to paradoxně stačilo jen na pátou příčku s bilancí patnácti výher ze čtyřiatřiceti zápasů. Timbers měli podle papírových předpokladů padnout už v předkole play-off, nicméně na hřišti Dallasu zvítězili 2:1. Ještě těžšího soka dostali ve čtvrtfinále – dvojzápas proti Seattlu musel v jejich prospěch rozhodnout až nervydrásající penaltový rozstřel. V konferenčním finále Portland narazil na Kansas a znovu postavil všechny prognózy na hlavu, když doma uhrál bezbrankovou remízu a na hřišti Sportingu otočil nepříznivě se vyvíjející duel do vítězství 3:2. Venezuelský hlavní kouč Giovanni Savarese se po celou sezónu spoléhá na dvojici argentinských záložníků Sebastiana Blanca a oblíbeného kapitána Diega Valeriho. Oba tito fotbalisté v základní části vstřelili po deseti gólech a dohromady zaznamenali úctyhodných 24 asistencí. Třináct dalších branek vstřelili útočník Armenteros a obránce Mabiala. První z nich se dnes ale nepředstaví kvůli zdravotním problémům.
    Atlantu zachvátila fotbalová horečka. Ve své druhé sezóně v MLS je krůček od historického triumfu!

     
    Atlanta United FC

    United se do MLS zapojili teprve na začátku minulé sezóny a už se neoddiskutovatelně stihli vrýt do hlav všech fotbalových fanoušků v USA. Hned v premiérové sezóně nakoukli do play-off a vytvořili rekord v počtu diváků na jednom utkání. V tomto ročníku měla Atlanta o motivaci postaráno, neboť věděla, že se finále odehraje na jejím supermoderním stadionu. Ihned se zabydlela na špici Východní konference a se ztrátou dvou bodů na NY Red Bulls obsadila konečné druhé místo zaručující postup do čtvrtfinále play-off. V něm svěřenci bývalého trenéra Barcelony Gerarda Martina narazili na New York City a poměrně přesvědčivě postoupili po výhrách 1:0 a 3:1. V semifinále proti NY Red Bulls to bylo podobné, Atlanta o svém postupu rozhodla již v prvním utkání, když vyhrála 3:0, a jednu další branku přidala také ve venkovní odvětě. Jestli se dá vypíchnout jedna osobnost, na které výkony United stojí, tak je to Josef Martínez. Venezuelský útočník jen v základní části nastřílel 31 branek a suverénně vyhrál tabulku střelců před Zlatanem Ibrahimovićem, jenž měl o devět zásahů méně. Výrazně favorizované Atlantě dnes hraje do karet prakticky čistá listina zraněných hráčů Otazník visí jen nad irským obráncem obráncem Chrisem McCannem.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z finálového utkání zámořské Major League Soccer. Od dvou hodin se můžeme těšit na vyvrcholení celého ročníku, které obstarají týmy Atlanty a Portlandu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.

    Michal Břuchanský

    Branky: 39. Martínez (Parkhurst), 54. Escobar (Martínez)

    Karty:   90+4. McCann (ATA) – 81. Chará (POTS)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:2. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:13.
    Atlanta United FC: Guzan – Escobar, Parkhurst (C), González Pirez, Garza (90+2. McCann) – Larentowicz, Nagbe, Remedi – Gressel, Martínez (76. Villalba), Almirón (90+1. Barco).
    Náhradníci: Kann – McCann, Kratz, Barco, Robinson, Vazquez, Villaba.

    Portland Timbers: Attinella – Valentin, Mabiala, Ridgewell, Villafaña – Chará, Guzmán (82. Powell) – Polo (68. Asprilla), Valeri (C), Blanco – Ebobisse (59. Melano).
    Náhradníci: Clark – Powell, Tuiloma, Asprilla, Flores, Melano, Olum.

    Rozhodčí: Kelly – Anderson, Weisbrod

    Diváci: 73 019
    bahis siteleri