Verdasco – Berdych 1:2 (kon.)
konec
Fernando Verdasco
Fernando Verdasco (8)
1
6 3 5  
Tomáš Berdych
Tomáš Berdych (WC)
2
4 6 7  
Středa 02.01.2019, 19:15 • Centrální kurt, Dauhá (KAT) • ATP Dauhá - Qatar ExxonMobil Open (tvrdý povrch) • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Krásný středeční podvečer, vítám všechny příznivce tenisu. V katarském Dauhá odstartovala nová tenisová sezona! Poprvé po půlroční pauze zaviněné zraněním zad se na kurtech představuje také Tomáš Berdych, který v osmifinálovém duelu vyzve zkušeného Španěla Verdasca.
     
    Fernando Verdasco

    Verdasco se i v pětatřiceti letech drží stále v elitní třicítce světového žebříčku. V loňském roce se vedl nejlépe na antuce v Riu de Janeiru, kde prosvištěl přes Thiema nebo Fogniniho až do finále. O souboji o titul už ale Verdasco uhrál proti Diegu Schwartzmanovi pouze pět gemů. Z grandslamů se zkušenému Španělovi dařilo nejvíce na French Open, z Paříže si odvezl osmifinále, když nestačil v duelu o nejlepší osmičku podlehl Novaku Djokovičovi jasně ve třech setech.

    V Dauhá startuje levoruký Španěl již posedmé, ale pouze v jednom případě přešel přes druhého soupeře. Před dvěma lety přehrál Pospisila, Goffina i Karloviče, ale v semifinále ho zastavil opět Djokovič.

    I letos v Kataru uspěl v prvním kole. S Paolem Lorenzim strávil na kurtu pouze něco před hodinu a po setech 6:3 a 6:4 postoupil do osmifinále.
     
    Tomáš Berdych

    Berdych vinou zranění zad odehrál v předešlé sezoně pouze dvaadvacet zápasů. Posledním soupeřem byl českému tenistovi v polovině června Julien Benneteau v prvním kole turnaje v Queensu, který rodáka z Valašského Meziříčí přehrál ve třech vyrovnaných setech. O čtrnáct dní později už musel vynechat oblíbený Wimbledon a nakonec do sezony již nezasáhl. Více než půlroční pauza se výrazně projevila také na postavení ve světovém žebříčku, třiatřicetiletý Čech se propadl z první dvacítky až na aktuální 71. pozici. Navíc další propad může přijít, z Australian Open totiž Berdych obhajuje vydřené čtvrtfinále!

    Právě úvodní grandslam sezony byl z pohledu českého reprezentanta vynikající. Berdych smetl ve třetím kole Juana Martína Del Potra ve třech jednoznačných setech, následně ale v boji o semifinále neměl proti Rogeru Federerovi příliš šancí.

    Původně měl Tomáš Berdych naplánovaný návrat do turnajového kolotoče po zranění až v příštím týdnu v novozélandském Auckladnu. Změna přišla až s udělením divoké karty od organizátorů z Dauhá, kde se českému hráči tradičně daří. V roce 2015 zde dokonce hrál finále proti Davidu Ferrerovi. Následně dvakrát bojoval v semifinále, ale na titul z Kataru nedosáhl.

    V prvním kole si Berdych po solidním výkonu poradil s Philippem Kohlschreiberem z Německa. Proti zkušenému tenistovi ztratil na servisu pouze první gem, po zlepšeném výkonu ale stačil zvítězil ve dvou setech.
     
    Bilance vzájemných zápasů

    Ze čtrnácti vzájemných zápasů se z vítězství radoval Tomáš Berdych hned desetkrát! Poprvé se ještě jako mladíci potkali před dávnými čtrnácti lety v Sydney, kde Verdasco vyzrál na Berdycha ve třech setech. Také zatím poslední měření sil už něco pamatuje. V roce 2012 na prestižním turnaji v Madridu vyřídil rodák z Valašského Meziříčí španělského soka jasně ve dvou setech 6:1 a 6:2.
     
    Fernando Verdasco i Tomáš Berdych už jsou na centrálním dvorci. Po krátkém rozehrání může osmifinálový duel začít.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    0-15
    Tomáš Berdych vstupuje do zápasu na podání. A začíná přímým bodem po servisu k boční lajně.
     
    0-30
    Berdychův první servis dopadl opět k postranní čáře. Verdasco se sice udržel ve výměně, ale na volej českého hráče už nemohl reagovat.
     
    0-40
    Vynikající start do zápasu od českého reprezentanta. Berdych zapisuje první eso zápasu, míček dopadl do středu dvorce.
     
    15-40
    Až nyní se bodově prosazuje také Španěl. Berdych si šel pro ukončení výměnu do středu kurtu, ale forhendem napálil pouze síť.
     
    30-40
    Další komplikace pro rodáka z Valašského Meziříčí. Po lehkém druhém servisu vytáhl Verdacso prudký return pod nohy.
     
    0:1
    Nyní už ale úvodní gem končí. Tomáš Berdych se opřel do prvního podání, poté přispěchal blíže k síti a nechytatelným forhendem zakončil výměnu.
     
    0-15
    Také Fernando Verdasco se poprvé v zápase představí na podání. Pětatřicetiletý Španěl nezahajuje gem nejlépe. S druhým servisem si Berdych dokázal poradit returnem do středu kurtu a poté už přišla Verdascova chyba.
     
    15-15
    Verdasco ale okamžitě srovnává krok. Prudké podání sice Berdych vrátil, ale druhým úderem trefil místo pod páskou.
     
    30-15
    Španělský tenista pokračuje přímým bodem po servisu ven z kurtu.
     
    40-15
    Ani nyní se Berdych příliš dlouho ve výměně neudržel. Verdasco diktoval hru od základní lajny a nakonec přinutil Čecha k nepřesnému úderu mimo vymezený prostor.
     
    40-30
    Berdych se ještě drží v gemu. Po prvním podání dokázal odolávat tlaku Španěla, který výměnu zakončil těsným autem za postranní lajnu.
     
    1:1
    Také Fernando Verdasco si s přehledem drží svůj servis. Na závěr gemu vystřihl zkušený tenista trpělivou hru od základní lajny a vítězný kraťas ideálně za pásku.
     
    15-0
    Verdasco se prosazuje také na returnu. Berdych trefil první podání, ale to Španěla nezaskočilo a poté už přišla pouze Berdychova chyba do autu.
     
    15-15
    Český reprezentant srovnává krok. Verdasco čelil pouze druhému servisu, ale nedokázal toho využít, když zahrál zpoza základní lajny do sítě.
     
    30-15
    Berdychův první servis skončil v milimetrovém autu. Po druhém podání se prosazuje Verdasco, který se dokázal natáhnout pro umístěný forhend českého hráče a poté si počkal na chybu.
     
    30-30
    Berdych musel využít i druhého servisu. Španělský hráč nebyl daleko od brejkbolů, ale od základní lajny nedokázal držet krok s Berdychem a nakonec nečistým úderem poslal míček mimo.
     
    40-30
    Brejkbol pro Verdasca! Španěl se štěstím posadil vysoký return na koncovou lajnu a poté zakončil výměnu forhendem křížem.
     
    2:1
    To je nepříjemnost pro Tomáše Berdycha! Rodák z Valašského Meziříčí sice trefil první podání, následně se ale dostal pod tlak, kterému nedokázal čelit. Verdasco proměnil brejkbol tvrdým forhendem po lajně.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    0-15
    Fernando Verdasco může při vlastním servisu potvrdit získaný brejk z předešlé hry. Zkušený Španěl vstupuje do gemu forhendem pouze do pásky.
     
    15-15
    Větší vedení al Berdychovi nedovoluje. Po druhém servisu se prosadil Vercasco aktivní hrou od základní lajny.
     
    30-15
    Španělský hráč pokračuje ve vynikajícím výkonu. S tvrdým servisem do středu kurtu si Berdych nevěděl rady.
     
    40-15
    Verdasco přidává v rychlém sledu i neskutečný vítězný forhend podél postranní lajny. Berdych byl daleko od míčku.
     
    40-30
    Tomáš Berdych se ale ještě dostává do gemu. Verdasco musel hrát pouze po druhém servisu a toho využil český reprezentant.
     
    3:1
    Brejk je potvrzen! Verdascův první servis zamířil do středu kurtu a Berdych returnoval pod tlakem do deblového koridoru.
     
    0-15
    Tomáš Berdych zahajuje pátou hru prvního setu kvalitním pohybem po kurtu. S kraťasem Verdasca si snadno poradil a zakončil mimo dosah soupeře.
     
    0-30
    Také Berdych se zlepšuje na servisu. Verdasco byl sice ve hře po lehkém returnu, ale poté už nestačil reagovat na raketový forhend českého tenisty.
     
    0-40
    Verdasco se nemůže dostat do výměny. Tentokrát poslal míček po krátké rozehře daleko do zámezí.
     
    15-40
    Až nyní boduje také Španěl. Berdych musel použít druhý servis a to potrestal Verdasco vítězným returnem po lajně.
     
    30-40
    Berdych bude muset o své podání ještě zabojovat. Verdasco se štěstím returnoval ihned za síť a to překvapilo českého tenistu.
     
    3:2
    Tomáš Berdych snižuje ztrátu v prvním setu na rozdíl jediného gemu. Na závěr vystřihl rodák z Valašského Meziříčí přímý bod po servisu ke středové čáře.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    0-15
    Na tahu se servisem je opět zkušený Španěl. Verdascovo první podání trefilo přesně raketu Berdycha, který se dostává na returnu do vedení.
     
    15-15
    Verdasco ale okamžitě odpovídá. Po tvrdém servisu se Verdasco zaskvěl vítězným bekhendem.
     
    30-15
    A další bod pro levorukého Španěla. Fernando Verdasco se prosazuje po výměně u sítě, Berdych si neporadil s těžkým volejem a toho dokázal využít španělský hráč.
     
    40-15
    Verdascův servis dopadl přesně k boční lajně a Berdych se už nezmohl na přesný return.
     
    4:2
    Fernando Verdasco opět odskakuje do vedení o dva gemy. Ani tentokrát se český reprezentant nedostal do výměny returnem.
     
    0-15
    Tomáš Berdych zahajuje gem na servisu aktivní hrou od základní lajny. Verdasco musel běhat ze strany na stranu a nakonec tlaku českého hráče podlehl.
     
    0-30
    Berdych si připisuje další fiftýn. Po přesném prvním podání uklidil míček nechytatelně forhendem mimo dosah Verdasca.
     
    15-30
    Fernando Verdasco se ale dostává do gemu. Rodák z Valašského Meziříčí musel použít jen druhé podání a hned to bylo znát.
     
    15-40
    Český reprezentant se dostává do pohodlného vedení po dalším přímém bodu po servisu k boční čáře.
     
    4:3
    Snadná záležitost pro Berdycha. Po prvním servisu stačilo třiatřicetiletému Čechovi zahrál přesný forhend do otevřeného dvorce.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    15-0
    Fernando Verdasco se může při vlastním servisu výrazně přiblížit k zisku první sady. Pětatřicetiletý Španěl zahajuje důležitou hru fiftýnem po přetaženém returnu českého hráče.
     
    30-0
    Verdasco musel opakovat první servis. Španělský tenista se ale dokázal zkoncentrovat a napálit míček přesně k boční lajně.
     
    40-0
    Tři gemboly pro Verdasca. První podání skončilo pouze v síti, po tom druhém ale rozhodl Španěl nechytatelným forhendem.
     
    40-15
    Berdych se ještě dostává do gemu. Verdasco totiž neustál Berdychův tlak od základní lajny a odpověděl forhendem do sítě.
     
    40-30
    Levoruký Španěl sice trefil první podání, ale poté se rychle dostal pod tlak. Na umístěný forhend českého hráče už se pouze odhlédl.
     
    5:3
    Fernando Verdasco ale drží i další své podání a je pouhý gem od zisku první sady. Berdych se udržel ve výměně přesným returnem, ale poté už přišel výrazně přetažený forhend za koncovou lajnu.
     
    15-0
    Berdych servíruje proti ztrátě prvního setu a nezačíná nejlépe. Verdasco vystřihl povedený return křížem a výměnu následně zakončil umístěným bekhendem.
     
    15-15
    Tomáš Berdych rychle srovnává stav gemu. Druhé eso v zápase pro českého hráče.
     
    15-30
    A další blesková výměna na konto Tomáše Berdycha. Verdascův vysoký return se do kurtu nevešel.
     
    15-40
    Tomáš Berdych sice přetáhl první podání daleko do autu, ale dokázal se prosadit i po tom druhému. Ani nyní nedokázal Španěl umístit return do kurtu.
     
    5:4
    První část Berdych zvládl. Na závěr gemu ukončil výměnu smečí do volného místa a drží si svůj servis.
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    0-15
    Fernando Verdasco podává na ukončení prvního setu. Pětatřicetiletý Španěl zahajuje veledůležitý gem druhým servisem za vymezené území. Aut potvrzuje i jestřábí oko.
     
    15-15
    Verdasco srovnává krok v tomto gemu přímým bodem po prvním servisu k boční lajně.
     
    15-30
    Levoruký Španěl se nemohl spolehnout na první podání. S druhým servisem si Berdych dokázal poradit a poté zatlačil Verdasca tak, že musel hrát jen do autu.
     
    15-40
    Dva brejkboly pro Berdycha! Verdascovi nefunguje v kritickém okamžiku první podání. Po prudkém returnu musel pod tlakem hrát do autu.
     
    30-40
    První brejkbol je pryč. Fernando Verdasco trefil po delší době první podání do středu kurtu, dostal se do výhodné pozice a forhendem zakončil výměnu.
     
    40-40
    Shoda, ani druhý brejkbol není proměněn. Verdascův první servis se sice do kurtu nevešel, ale Berdych si neporadil ani s druhým podáním.
     
    A-40
    Setbol pro Verdasca! Španělský tenista vymetl prvním servisem místo u středové čáry.
     
    40-40
    Ani Verdasco ale nedokázal zatím gem zakončit. Dvojchybou se dostává Berdych znovu do hry.
     
    A-40
    Druhá možnost pro španělského hráče! Berdych čelil pouze druhému podání, ale returnem se neprosadil. Verdasco odvrátil prudký return a poté už mohl pustit míček do autu.
     
    6:4
    První sada míří na konto Fernanda Verdasca! Levoruký Španěl zahrál povedený druhý servis do bekhendu Berdycha, který returnoval pouze vedle postranní lajny.
     
    0-15
    Do druhého setu vstupuje na podání Tomáš Berdych. A český tenista si zajistil také úvodní fiftýn, když Verdasco vyhodil naskočený return do autu.
     
    0-30
    Berdychův první servis zamířil do středu kurtu a donutil Verdasca zahrál return do pásky.
     
    0-40
    Tomáš Berdych vstupuje do druhé sady ve velkém stylu. Další bod po chybě Verdasca do sítě.
     
    15-40
    Tentokrát už se raduje z fiftýnu také hráč na returnu. Berdych riskoval na druhém servisu, ale Verdasca nepřekvapil. Ten naopak přistoupil k síti a forhendem zakončil výměnu.
     
    30-40
    Tomáš Berdych se nemohl spolehnout na první podání, které skončilo v síti. Po druhém servisu byl Verdasco ve hře od základní lajny. Dlouhou výměnu zakončil parádním prohozem křížem.
     
    0:1
    Berdych se dostává ve druhém setu do vedení. Závěrečný fiftýn prvního gemu ukončil Verdascův kiks zpoza základní lajny. Míček se odrazil od rámu rakety na tribunu.
     
    0-15
    Také Fernando Verdasco se ve druhém setu představí divákům na servisu. Berdych se prosazuje přesným returnem pod nohy podávajícího hráče.
     
    15-15
    Španělovi se daří odpovědět. Berdychův return se do kurtu nevešel.
     
    30-15
    A další přímý bod pro pětatřicetiletého hráče na servisu.
     
    30-30
    Berdych srovnává krok. Český tenista zahrál soupeře returnem křížem a rychle bere bod na svou stranu.
     
    40-30
    Fernando Verdasco ale kontroluje průběh gemu. Po razantním prvním servisu se vydal Verdasco k síti, kde sice ještě neuspěl, ale trpělivou hrou překonal Berdycha.
     
    40-40
    Shoda. Po druhém podání se dostal Berdych do výhodnější pozice, dostal se více do kurtu a výměnu zakončil tvrdým forhendem.
     
    40-A
    Brejkbol pro Berdycha! Verdasco má v úvodu druhé sady problémy se servisem. Berdych vytáhl další parádní return, poté přispěchal k síti a tam už hrát nemusel.
     
    40-40
    Shoda, Berdych nedokázal brejkbol proměnit. Verdasco trpělivě čekal na chybu českého hráče, který bleskově přišla z bekhendu.
     
    A-40
    Nyní už se do výhody dostává Španěl. Verdascův první servis nedokázal Berdych zreturnovat přes síť.
     
    40-40
    Po dělovém servisu do středu kurtu si vzal Berdych jestřábí oko a to prokázalo těsný aut. Verdasco následně po druhém servisu neuspěl a gem bude pokračovat. Shoda.
     
    40-A
    Brejkbolová šance pro českého hráče! Berdych si poradil se servisem na tělo, poté stabilizoval hru od základní lajny a Verdasco přepálil bekhend do autu.
     
    40-40
    Shoda, ani nyní se nedokázal Berdych prosadit k brejku. Berdych byl ve výměně, ale pasivita se mu nevyplatila.
     
    40-A
    Verdasco ještě dává českému hráči jednu příležitost. Berdych předvedl povedený return pod nohy podávajícího soupeře.
     
    0:2
    Skvěle! Třetí brejkbol v tomto gemu už je proměněn. Verdasco sice trefil pořádně tvrdé první podání do středu kurtu, Berdych se tak tak ubránil, ale poté už sledoval jen letí míček od soupeře do sítě.
     
    0-15
    Berdych vstupuje lépe i do potvrzovacího gemu. Od sítě dokázal parádním forhendem překonat obranu soupeře.
     
    15-15
    Verdasco se ale ve druhém setu nevzdává. Berdych naopak uspěchal útok zpoza koncové lajny.
     
    30-15
    Fernando Verdasco se dostává do nadějného vedení na returnu. Český tenista se nemohl spolehnout na první podání, navíc poslal forhend jen do sítě.
     
    30-30
    Okamžitě je srovnáno. Berdych trefil dělové první podání do středu kurtu, podpořil ho bekhendem po lajně a Verdasco byl bez šance.
     
    30-40
    Berdych je blízko potvrzení brejku. Nyní si český hráč pomáhá bodem po prvním servisu.
     
    40-40
    I o tento gem se musí bojovat přes shodu. Berdych ustupoval přes prudkým returnem a ze záklonu nedokázal míček umístit do kurtu.
     
    40-A
    Tomáš Berdych trefil ze středu kurtu tvrdý forhend mimo dosah španělského hráče.
     
    40-40
    Shoda. S prvním servisem si dokázal Verdasco poradil a následně uklidil míček ideálně podél postranní lajny.
     
    40-A
    Berdych má ale stále navrch. Verdascův krátký return dokázal Čech dostihnout a navíc také poslal míček do volného kurtu.
     
    0:3
    Brejk je po problémech potvrzen. Na závěr gemu si Tomáš Berdych připisuje eso k boční lajně.
     
    0:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    0:3
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    15-0
    Fernando Verdasco zahajuje gem při vlastním servisu fiftýnem po esu přesně na středovou lajnu.
     
    30-0
    Levoruký Španěl pokračuje druhým esem v řadě. Do této chvíle neměl na svém kontě ani jedno.
     
    30-15
    Berdychovi se podařilo umístit return přesně pod nohy španělského hráče.
     
    30-30
    A je srovnáno. I další český return měl potřebnou kvalitu. Verdasco si to přesto namířil k síti a neudělal nejlépe, protože Berdych vytáhl parádní prohoz po lajně.
     
    40-30
    Fernando Verdasco se prezentuje dalším přímým bodem po prvním servisu.
     
    1:3
    Ve druhém setu je sníženo. Verdasco nyní musel do výměny od základní lajny, ale trpělivou hrou dokázal Berdycha přehrát.
     
    15-0
    Verdasco se prosazuje také na returnu. Po prvním podání poslal Španěl parádní první úder křížem.
     
    15-15
    Tomáš Berdych okamžitě srovnává skok se španělským hráčem. Přímý bod po servisu do středu kurtu.
     
    30-15
    Verdasco ale myslí na zvrat. S druhým servisem si Verdasco nemusel dělat hlavu, míček vylétl těsně do autu.
     
    40-15
    Dva brejkboly pro Verdasca! Berdych se vydal po prvním podání k síti, ale musel se rychle vracet za základní lajnu a poté ho zradila páska, který odmrštila jeho úder do autu.
     
    2:3
    Tomáš Berdych ztrácí gem na servisu! Český reprezentant napálil první podání do sítě, to druhé dokázal Verdasco lehce zreturnovat po lajně a Berdych už se po odpovědi nenatáhl.
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    15-0
    Fernando Verdasco může srovnat stav druhého setu při svém servisu. A španělský tenista nezačíná vůbec zle. Eso do středu kurtu.
     
    15-15
    Také Berdych se prosazuje na returnu. Verdasco mohl ukončit výměnu úderem do protipohybu soupeře, ale trefil jen síť.
     
    15-30
    Druhý fiftýn v řadě pro českého hráče. Berdych trefil milimetrově přesný return do rohu kurtu a poté zakončil výměnu u sítě.
     
    15-40
    Další dva brejkboly pro Tomáše Berdycha! Fernando Verdasco se musel sklonit před dalším parádním returne českého hráče.
     
    30-40
    První brejkbol je pryč. Berdych se sice udržel ve hře, ale poté nedokázal čelit tlaku španělského hráče. Prudký forhend zastavila opět páska.
     
    40-40
    Shoda. Fernando Verdasco trefil první podání k boční lajně a rychle srovnává stav gemu.
     
    A-40
    Verdasco se dostává do výhody. Španělův první servis nedokázal Berdych vrátit přesně do kurtu.
     
    40-40
    O šestou hru se bude ještě bojovat. Berdych nebyl v ideálním postavení, dokázal odvrátit smeč a poté poslal prohoz skvěle na boční lajnu.
     
    40-A
    Ještě jeden brejkbol pro českého hráče. Už už to vypadalo na nepřesný return, ale míček se štěstím dopadl na boční lajnu a poté už Verdasco zahrál do sítě.
     
    40-40
    Ani třetí brejkbol Berdych neproměnil. Do shody se dostává Verdasco po parádním bekhendu křížem.
     
    A-40
    Fernando Verdasco boduje po přechodu k síti po prvním podání a přesným forhendem.
     
    40-40
    Drama v šestém gemu pokračuje. Verdasco sice trefil první podání, ale následně vyhodil z kurtu snadný forhend.
     
    40-A
    Tomáš Berdych má v tomto gemu již čtvrtý brejkbol! Verdasco byl bez prvního podání, to druhé dokázal Berdych posadit na koncovou lajnu.
     
    2:4
    První podání odhodila páska do autu. Druhý servis Berdych returnoval jen lehce. Od základní lajny ale držel krok se soupeře, postupně se dostával do tlaku a nakonec rozhodl Verdascův úder do sítě.
     
    0-15
    Tomáš Berdych může znovu potvrdit získaný brejk, k dispozici k tomu má nové míčky. A začíná fiftýnem po tvrdém forhendu křížem.
     
    0-30
    Berdych přidává v rychlém tempu také přímý bod po servisu do středu kurtu.
     
    0-40
    Snadná práce pro českého hráče. Po servisu k boční lajně se prosazuje Berdych forhendem do volného kurtu.
     
    15-40
    Verdasco se dostává do gemu parádním returnem po lajně po druhém servisu.
     
    2:5
    Tomáš Berdych ale zakončuje gem servisem do středu kurtu, Verdasco nedokázal returnovat přes pásku.
     
    2:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:5
    Konec přestávky, podávat bude Fernando Verdasco.
     
    15-0
    Fernando Verdasco servíruje proti ztrátě druhého setu. Pětatřicetiletý Španěl zahajuje gem přímým bodem.
     
    30-0
    Verdasco trefil první podání pouze do poloviny sítě. Přesto se po druhém servisu snadno prosazuje, Berdych returnoval mimo kurt.
     
    40-0
    Španělský tenista pokračuje esem přesně na boční lajnu. Berdych byl bez šance.
     
    40-15
    Tomáš Berdych se ještě dostává do gemu. Po druhém podání španělského hráče přišel parádní return po lajně na který už nedokázal Verdasco odpovědět.
     
    40-30
    Berdych se udržel ve výměně ideálním returnem, poté stabilizoval hru a nakonec si počkal na chybu soupeře.
     
    40-40
    Shoda! Zničehonic je Berdych dva fiftýny od zisku setu. Verdasco zapisuje třetí dvojchybu v zápase.
     
    40-A
    Setbol pro Berdycha! Fernando Verdasco musel hrát znovu jen přes druhé podání. Berdych práskl do returnu, zatlačil soupeře a ten hrál jen daleko do autu.
     
    40-40
    Shoda. Verdasco zvolnil na podání. Po lehkém returnu křížem snadno zakončil do protipohybu soupeře.
     
    A-40
    Verdasco se dostává k výhodě. S druhým servisem na tělo si český reprezentant neporadil.
     
    3:5
    Fernando Verdasco dokázal odvrátit setbol a ještě se udržel ve druhém dějství. Na závěr gemu vytáhl prudký bekhend pod nohy Berdycha.
     
    0-15
    Tomáš Berdych servíruje na ukončení druhého setu. Třiatřicetiletý tenista zahajuje důležitou hru přímým bodem po prvním podání. Verdascovu chybu potvrzuje i jestřábí oko.
     
    15-15
    Nyní se už ale prosazuje i Španěl. Berdych v nadějném postavení napálil forhend metr do autu.
     
    15-30
    Berdych ale kontroluje průběh gemu. Tentokrát vytáhl další přímý bod po servisu do středu kurtu.
     
    15-40
    Dva setboly pro českého hráče! Verdasco sice čelil pouze druhému servisu, ale svůj razantní return přetáhl za koncovou lajnu.
     
    3:6
    Druhá sada je u konce! Tomáš Berdych si vynutil pokračování zápasu po prvním podání ven z kurtu a následným forhendem do otevřeného dvorce.
     
    0-15
    Rozhodující set začíná na servisu Fernando Verdasco. Lépe ale začíná český tenista, který boduje po chybě španělského hráče do sítě.
     
    0-30
    Berdych se rychle dostává do nadějného vedení na returnu. Verdasco musel hrát přes druhé podání, dostal se pod tlak, naopak Berdych předvedl parádní volej.
     
    0-40
    Tři brejkboly pro Berdycha! Verdasco se v problémech od úvodu třetího setu. Tentokrát vyhodil Španěl z kurtu nepřipravený forhend.
     
    0:1
    Rychlý brejk pro českého hráče. Verdasco se posouval po prvním podání více k síti, ale toho využil Berdych parádním returnem po lajně.
     
    0-15
    Tomáš Berdych může při svém prvním vystoupení na podání ve třetím setu potvrdit brejk. Rodák z Valašského Meziříčí začíná trpělivou hrou od základní lajny.
     
    0-30
    I šestá rozehra ve třetím setu jde k Berdychovi. Verdasco nenašel odpověď na umístěný forhend do rohu kurtu.
     
    0-40
    Berdych ve třetím setu drtí svého soupeře. Přímý bod znamená tři gemboly.
     
    0:2
    Osmý fiftýn v řadě pro českého hráče. Ani tentokrát se Verdasco nedostal do výměny returnem.
     
    15-0
    Až nyní se bodově prosazuje také Fernando Verdasco. Po přechodu do středu kurtu umístil forhend mimo dosah českého hráče.
     
    15-15
    Berdych zahrál jen krátký return za síť, Verdasco byl u míčku včas, ale poté přišel parádní prohoz českého hráče ideálně na lajnu.
     
    30-15
    Fernando Verdasco se nemohl spolehnout na první podání. I po druhém servisu ale Berdycha dokázal přehrát.
     
    40-15
    Levoruký Španěl přidává své páté eso v zápase.
     
    1:2
    Fernando Verdasco zakončuje třetí gem třetího setu povedenou hrou od základní lajny. Berdych reagoval jen úderem do sítě.
     
    1:2
    Fernando Verdasco si žádá v přestávce mezi gemy ošetření. Vypadá to, že má Španěl potíže s pravým stehenním svalem.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Berdych.
     
    15-0
    Fernando Verdasco je připraven pokračovat ve hře. A ihned se na returnu prosazuje k fiftýnu. Berdych nereagoval včas na prudký return.
     
    30-0
    Verdasco získává také druhý fiftýn v řadě. Berdychův servis se vešel do kurtu, poté ale Španěl vytáhl neskutečný prohoz křížem.
     
    40-0
    Tři brejkboly pro Verdasca! Tomáš Berdych se opět nemohl spolehnout na první podání, to druhé zreturnoval Verdasco přesně pod nohy českého hráče.
     
    40-15
    První brejkbol je pryč. Českému hráči se podařilo zatlačit soupeře i druhým servisem, Verdasco poslal míček těsně do zámezí.
     
    40-30
    Berdych byl znovu bez prvního podání, ale opět dokázal situaci ustát. Verdasco tlačil z forhendu, ale nakonec se musel sklonit před smečí Berdycha.
     
    2:2
    Ve třetím setu je srovnáno! Tomáš Berdych ztrácí servis. Na závěr gemu zahrál český tenista bekhend mizerně do sítě.
     
    15-0
    Verdasca i nadále trápí stehenní sval, ale zdá se, že v pohybu není příliš omezen. Španěl se dostává do vedení po umístěném forhendu do rohu kurtu.
     
    30-0
    Verdascova šňůra pokračuje. Nyní se španělský tenista prosazuje po přetaženém bekhendu českého hráče.
     
    40-0
    Fernando Verdasco přidává v rychlém tempu také eso k boční lajně.
     
    3:2
    Verdasco získává třetí gem v řadě a dostává se v rozhodující sadě do vedení. Na závěr hry vytáhl zkušený Španěl další eso.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Berdych.
     
    0-15
    Tomáš Berdych najednou musí ve třetím setu dotahovat. Do šestého gemu ale vstupuje přímým bodem.
     
    0-30
    Berdych se dostává zpět do tempa. Nyní sice musel hrát jen přes druhé podání, ale i tak boduje po parádním bekhendu po lajně.
     
    0-40
    Berdych pokračuje dalším přímým bodem po prvním servisu do středu kurtu.
     
    3:3
    Vyrovnaná třetí sada pokračuje. Ani tentokrát se španělský tenista nedostal returnem do výměny.
     
    15-0
    Fernando Verdasco má k dispozici na podání nové míčky. Levoruký Španěl zahajuje gem také přímým bodem.
     
    30-0
    Už už se zdálo, že Verdasco trefil eso, ale je zahlášen aut. Po druhém podání se Španěl prosadil trpělivou hrou od základní lajny. Berdych neudržel tempo se soupeřem.
     
    40-0
    Verdasco musel hrát pouze po druhém servisu, ale i tak se prosazuje. Berdychův obranný return skončil jen na raketě španělského soupeře.
     
    4:3
    Fernando Verdasco se opět dostává do vedení o jeden gem. Na závěr gemu vytáhl zkušený tenista eso k postranní lajně.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Berdych.
     
    0-15
    Tomáš Berdych se pomalu dostává pod tlak, ztracené podání už by znamenalo velké potíže. Úvod gemu ale českému hráči vychází, přímý bod po druhém podání.
     
    15-15
    Verdasco okamžitě srovnává stav gemu. S druhým servisem si Verdasco poradil returnem po lajně.
     
    15-30
    Tomáš Berdych si pomohl prvním servisem, poté přidal také povedený bekhend křížem a zahnal soupeře mimo dvorec.
     
    15-40
    Český reprezentant pokračuje fiftýnem po druhém servisu. Verdascův return skončil sice v kurtu, ale pouze na raketě Berdycha.
     
    4:4
    Ve třetím setu je srovnáno. Tomáš Berdych ustál situaci na podání, na závěr vytáhl dělovku z prvního servisu.
     
    15-0
    Fernando Verdasco vstupuje do gemu tvrdým servisem, nástupem k síti a těžkým volejem mimo dosah českého hráče.
     
    30-0
    Pětatřicetiletý Španěl musel opakovat první podání. Nakonec ale umístil míček k boční lajně, k tomu přidal i parádní forhend do protipohybu soupeře.
     
    30-15
    Berdych se dostává do gemu. Po druhém servisu španělského tenisty přišel vítězný return z rakety Berdycha.
     
    40-15
    Verdasco si ale připravuje dva gemboly. Razantní první podání do středu kurtu nedokázal Berdych vrátit přes pásku.
     
    5:4
    Fernando Verdasco přidává na závěr gemu eso a je jediný gem od postupu do čtvrtfinále.
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Berdych.
     
    0-15
    Tomáš Berdych servíruje proti vyřazení z turnaje! A začíná skvěle, první podání českého hráče skončilo ve středu kurtu. Po náběhu k síti zakončil Berdych výměnu forhendem.
     
    15-15
    Verdasco ale rychle reaguje. Lehkým returnem se dostal do výměny a poté si počkal na Berdychovu nepřesnost.
     
    15-30
    Český reprezentant ale kontroluje gem. Druhým servisem zaskočil hráče na returnu. Verdasco na umístěný bekhend po lajně nedosáhl.
     
    15-40
    Tomáš Berdych pokračuje prvním servisem do pásky. Po druhém podání ale returnoval Verdasco křížem, navíc následně odehrál míček mimo kurt rámem rakety.
     
    5:5
    Třetí sada bude pokračovat. Berdych rozpohyboval Verdasca, ten sice zkusil přejít k síti, ale nedokázal zareagovat na prudký prohoz křížem.
     
    15-0
    Verdasco vstupuje do jedenácté hry třetího setu aktivní hrou od základní lajny. Berdych se ještě natáhl pro úder, ale míček nakonec dopadl metr v autu.
     
    30-0
    Zkušený Španěl minul první podání. Druhý servis už byl přesnější, Berdych v nadějném postavení však přestřelil svůj forhend do autu.
     
    30-15
    Berdych získává fiftýn. Levoruký Španěl riskoval na podání, ale trefil pouze místo, kde byl připraven český tenista.
     
    40-15
    Verdascův první servis skončil u boční lajny, k tomu přidal podávající tenista i nátlakový forhend a má k dispozici dva gemboly.
     
    40-30
    Verdasco se opřel do prvního podání, poté se vydal k síti, ale tam selhal a o gem bude muset ještě bojovat.
     
    40-40
    Shoda. Berdych se dostává k nadějnému stavu. Verdasco ani tentokrát nevyzrál na soupeře těžkým bekhendem.
     
    A-40
    Brejkbol ale nepřichází. Verdasco trefil v klíčovou chvíli první podání, poté byl aktivnějším hráčem od základní lajny a po zásluze bere fiftýn.
     
    40-40
    Shoda. O jedenáctou hru se bude bojovat. Verdasco musel couvat před parádně trefeným returnem a následně odhodil míček do autu.
     
    40-A
    Brejkbol pro Berdycha! Verdasco zvolnil na podání a byl potrestán dělovým returnem a zakončením do volného kurtu.
     
    40-40
    Berdych ale důležitý brejkbol neproměňuje. Shodu si Verdasco zajistil přímým bodem ze servisu.
     
    40-A
    Ještě jedna brejkbolová šance pro Berdycha! Fernando Verdasco musel hrát v důležitý moment jen přes druhé podání a Berdych znovu trefil parádní return křížem.
     
    40-40
    Shoda. Berdych se stačil vrátit po servisu k boční lajně, následně ale poslal míček daleko do zámezí.
     
    40-A
    Třetí brejkbol pro českého hráče. Verdasco si neporadil s returnem pod nohy a odehrál míček pouze daleko do autu.
     
    5:6
    Tomáš Berdych se dostává do vedení! Verdasco byl proti brejkbolu bez prvního podání. To druhé dokázal Berdych se štěstím zreturnovat a poté už přišla Verdascova chyba do autu.
     
    5:6
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:6
    Konec přestávky, podávat bude Tomáš Berdych.
     
    15-0
    Tomáš Berdych servíruje na postup do čtvrtfinále! Rodák z Valašského Meziříčí nevstupuje do klíčového gemu podle představ. Úvodní fiftýn putuje ke Španělovi po nechytatelném returnu křížem.
     
    15-15
    Berdych srovnává stav gemu po parádním prvním servisu a následném tlaku z forhendu.
     
    30-15
    Verdasco není daleko od brejkbolů. Španělský tenista čelil pouze druhému servisu, který nakonec skončil v autu.
     
    30-30
    Tomáš Berdych trefil první podání, poté chtěl jít k síti, ale Verdascův return se do kurtu nevešel.
     
    30-40
    Mečbol pro Berdycha! Český reprezentant poslal tvrdé první podání, u sítě následně neuspěl a musel se vrátit na zadní lajnu, odkud výměnu pohodlně ukončil z forhendu.
     
    5:7
    Tomáš Berdych si v Dauhá zahraje čtvrtfinále! Závěrečnou výměnu rozehrál Berdych druhým servisem, forhendem si vytvořil prostor k přechodu k síti, ale Verdasco už míček nedokázal dostat přes pásku.
     
    Konec zápasu
     
    Tomáš Berdych přehrál v osmifinále turnaje ATP v Dauhá Španěla Verdasca ve třech vyrovnaných setech 4:6, 6:3 a 7:5!

    Do druhého utkání po zranění nevstoupil Berdych ideálně, ihned druhý gem na servisu nedokázal udržet a to rozhodlo první sadu. V závěru mohl rodák z Valašského Meziříčí srovnat, ale ani jeden ze dvou brejkbolů neproměnil a první dějství tak šlo na konto zkušeného Španěla. Začátek druhého setu ale Verdascovi vůbec nevyšel, velmi rychle prohrával 0:3, následně ale prorazil Berdychův servis, ale poté nesrovnal stav setu. Tomáš Berdych následně proměnil druhý setbol a muselo se do rozhodují sady. Také v ní byl od začátku lepší český reprezentant, který odskočil do vedení 2:0, poté si ale vzal Verdasco medical time out s bolavým stehenním svalem a najednou byl jako vyměněný. Bleskově srovnal s Berdychem krok, ale závěr rozhodujícího setu už patřil českému hráči, který s lehkostí doservíroval zápas do vítězného konce.

    Ve čtvrtfinále se může Berdych těšit na souboj se sedmadvacetiletým Pierrem-Huguesem Herbertem z Francie. (21:35:06)

    Vít Schück

    Čas utkání: 2:07

    3. set: 0:44

    Verdasco Berdych
    3. set Utkání 3. set
    Získané body celkem
    30 96 105 35
    Nejdelší série získaných bodů
    6 6 11 8
    Setboly
    0 2 3 1
    Mečboly
    0 0 1 1
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:15 0:52 0:36 0:10
    Esa **
    5 9 3 0
    Dvojchyby **
    0 3 2 1
    Udržená podání
    4 / 6
    67 %
    11 / 15
    73 %
    12 / 15
    80 %
    4 / 5
    80 %
    Odvrácené brejkboly
    2 / 4
    50 %
    10 / 14
    71 %
    2 / 5
    40 %
    2 / 3
    67 %
    Body při vlastním podání
    22 / 36
    61 %
    66 / 113
    58 %
    58 / 88
    66 %
    21 / 29
    72 %
    Body po 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po 2. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 1. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    1 / 3
    33 %
    3 / 5
    60 %
    4 / 14
    29 %
    2 / 4
    50 %
    Body při soupeřově podání
    8 / 29
    28 %
    30 / 88
    34 %
    47 / 113
    42 %
    14 / 36
    39 %
    Body po příjmu 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po příjmu 2. podání *
    0 %
    0 %
    Informace ke statistikám

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Fernando Verdasco
    Stát: Španělsko
    Datum narození: 15.11.1983
    Věk: 40 let
    Držení: levák
    Výška: 188 cm
    Váha: 81 kg
    Nasazení: 8

    Tomáš Berdych
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 17.09.1985
    Věk: 38 let
    Držení: pravák
    Výška: 196 cm
    Váha: 91 kg
    Nasazení: WC
    bahis siteleri