Tour Down Under 5. etapa Víťaz: Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) (kon.)
konec
Tour Down Under 5. etapa

Víťaz: Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)

sk Sobota 19.01.2019, 04:15Cyklistika
     
    AKTUALIZÁCIA: Víťazom piatej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019 sa napokon stáva Jasper Philipsen z tímu UAE Team Emirates. Dôvodom je odsunutie Caleba Ewana na koniec skupiny, ktorá prišla do cieľa v rovnakom čase ako víťaz. Dôvodom je zrejme spomínané vytváranie si pozície za pomoci hlavy. Peter Sagan sa tak posunul na druhé miesto a na tretie Danny Van Poppel. (06:53:22)
     
    Víťazom piatej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under sa stáva domáci pretekár Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal. V závere predviedol najlepšiu akceleráciu a podobne ako na kritériu pred týmto podujatím sa raduje z víťazstva. Druhý skončil Jasper Philipsen a tretí Peter Sagan. Napriek pádu necelých desať kilometrov pred koncom si okrový dres udržal Patrick Bevin. Hlavná skupina rešpektovala jeho pozíciu lídra a počkala ho. Klobúk dole pred týmto športovým gestom – najmä tímu Mitchelton-Scott, ktorého jazdec (Daryl Impey) mohol ísť do vedenia. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný víkend.
     
    Priebežné poradie po piatej etape:

    1. Patrick Bevin (CCC Team) 17:00:25 hod.
    2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) +0:07
    3. Luis León Sánchez (Team Astana) +0:16
    4. Ryan Gibbons (Dimension Data) +0:26
    5. Jan Polanc (UAE Emirates)
    6. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
    7. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
    8. Christopher Hamilton (Sunweb)
    9. Wout Poels (Team Sky)
    10. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling).
     
    Konečné výsledky dnešnej etapy:

    1. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 3:37:00 hod.
    2. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
    5. Jens Debusschere (Kaťuša – Alpecin)
    6. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep)
    7. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
    8. Cees Bol (Sunweb)
    9. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
    10. Wout Poels (Team Sky) – rovnaký čas.
    Víťazom dnešnej etapy sa stal Caleb Ewan.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva CALEB EWAN! Austrálčan si nie najčistejším spôsobom robil pozíciu, keď hlavou atakoval jedného z pretekárov. Následne sa dostal za Petra Sagana, vyštartoval spoza neho, čím ho trošku zavrel. Slovák nemal voľný vzduch a hoci mal dnes dobré nohy, skončil "iba" na treťom mieste.
     
    1 km
    Dostávame sa do posledného kilometra. Situácia je tradične veľmi neprehľadná, no Peter Sagan sa drží zadného kolesa Eliu Vivianiho. Taliansky majster vyhral úvodnú etapu, uvidíme či nadviaže na tento úspech.
     
    3 km
    Poďme sa venovať súboju o víťazstvo. Do konca etapy zostáva ešte 3000 metrov a vpredu máme všetkých hlavných favoritov. Peter Sagan má k dispozícii ešte jedného tímového kolegu, čo môže byť výhoda.
     
    5 km
    Musíme povedať, že hlavná skupina sa zachovala nesmierne športovo, nejde naplno a umožňuje Patrickovi Bevinovi dostať sa späť. Ten kľučkuje pomedzi doprovodné vozidla a čo chvíľa sa zaradí na koniec hlavnej skupiny.
     
    7 km
    Na čelo pelotónu sa dostáva tím Deceuninck – Quickstep. Patrick Bevin sa zúfalo snaží priblížiť hlavnej skupine, no v cieli bude počítať straty. Samozrejme, okamžite sa k nemu dostali jeho tímoví kolegovia.
    Líder priebežného poradia Patrick Bevin skončil na zemi.

     
    9 km
    Tak toto je malá športová tragédia pre Patricka Bevina. Novozélanďan jazdiaci v okrovom drese lídra priebežného poradia mal pád a zrejme vypadáva z hry o celkové víťazstvo. Jazdec Teamu CCC dostal náhradný bicykel a pokračuje napriek zakrvavenej ruke.
     
    11 km
    Televízne kamery si teraz našli Petra Sagana, ktorý jazdí tesne za tímovým kolegom Maciejom Bodnarom. Okrem toho si kontroluje pozíciu Caleba Ewana, ktorého má po ľavej ruke. Samostatnú líniu si vyberá Elia Viviani.
     
    14 km
    Pelotón je naďalej pohromade a čoraz je menej času na realizovanie nejakého sólového útoku. Ide sa vo vysokej rýchlosti, takže to vôbec nebude ľahké. Trošku sa trápi Luke Durbridge, naopak v pohode kontroluje situáciu Richie Porte z tímu Trek – Segafredo.
     
    17 km
    Pomaly sa dostávame k spomínanému nekategorizovanému stúpaniu, ktoré ešte môže zamiešať kartami. Okrem toho sme si všimli, že nastolené tempo spôsobilo riadnu medzeru v pelotóne, no zakrátko sa znovu spojil.
    Bora-Hansgrohe sa snaží trošku preriediť pelotón.

     
    20 km
    Prichádzajú jazdci tímu Bora-Hansgrohe. Daniel Oss spoločne s rakúskym šampiónom Lukasom Pöstlbergerom zvýšili obrátky a niektorým pretekárom narobili problémy. Favoriti ako Elia Viviani či Caleb Ewan sa však držia v dobrých pozíciach.
     
    23 km
    Opäť sa niektoré tímy snažia zvýšiť tempo. Teraz prebral iniciatívu do svojich rúk Team Sky, ktorého dnešným lídrom bude Dylan Van Baarle. Jeho umiestnenie na pódiu by ale bolo menším prekvapením.
     
    26 km
    Pelotón je znovu pohromade a etapa smeruje k očakávanému šprintérskemu koncu. Ešte možno upozorniť na stúpanie od méty 15 do 10 kilometrov pred cieľom. Aj tú je možnosť ešte preriediť pelotón.
     
    29 km
    Pelotón je síce natiahnutý, sú v ňom aj drobné trhliny, ale zrejme si favoriti etapy i celkového poradia situáciu postrážili a nenechali sa nachytať. Už aj snaha tímu Team Jumbo-Visma ustupuje, čo je trošku škoda.
    Jazdci tímu Jumbo-Visma sa snažili roztrhať pelotón.

     
    32 km
    Dopredu sa vysúvajú jazdci tímu Team Jumbo-Visma a podobne ako pred niekoľkými minútami Bora-Hansgrohe sa snažia využiť bočný vietor a roztrhať pelotón. Pripájajú sa k nim aj dva jazdci Teamu Sky, čo je určite príjemné oživenie etapy.
     
    35 km
    Tak to ani dlho netrvalo. Po 35 kilometroch sa končia hviezdne chvíle dvojice Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) a Ayden Toovey (Austrálska reprezentácia). Nenarobili hlavnej skupine väčšie problémy, a tak pelotón jazdí znovu pohromade.
     
    37 km
    O ďalšie tri kilometre sme bližšie k prejazdu cieľovým priestorom. Náskok úniku len na úrovni 25 sekúnd, čo prakticky nič neznamená. Je otázkou času, kedy pelotón usúdi, že je správny čas zlikvidovať túto malú stratu.
     
    40 km
    V posledných desiatich kilometroch išiel pelotón priemernou rýchlosťou viac než 55 km/h. Mal by si však začať spievať populárnu pieseň "Spomaľ", pretože už v tejto fáze etapy stráca na únik iba 35 sekúnd.
     
    43 km
    Takisto sme si mohli všimnúť, že Peter Sagan dnes nastúpil v drese slovenského šampióna. Ten uprednostnil pred modrým, ktorý mu síce nepatrí, ale líder bodovacej súťaže Patrick Bevin je zároveň lídrom celkovej klasifikácie, čiže dnes ide v okrovom drese.
     
    46 km
    Pelotón zrýchlil a v priebehu niekoľkých minút skresal svoje manko o celú minútu. Dá sa povedať, že má situáciu pod kontrolou a všetko smeruje k záverečnému šprintérskemu dojazdu aj s našim Petrom Saganom.
    Záber na francúzskeho pretekára Matthieua Ladagnousa.

     
    49 km
    Zaujímavá situácia. Pelotón prechádzal obrovským kruhovým objazdom, k tomu sa pridal bočný vietor a zrazu bol pelotón natiahnutý. Bora-Hansgrohe sa to snažila využiť, dokonca Peter Sagan sa podieľal na ťahaní, ale zrejme nikoho dôležitého nenachytali.
     
    52 km
    Náskok naďalej osciluje ako hranice troch minút. Na čele pelotónu pracujú najmä tímy Lotto Soudal a CCC Team. Dá sa očakávať, že s blížiacim sa koncom si budú chcieť vytvoriť pozíciu aj tímy ako Bora Hansgrohe či Deceuninck – Quickstep.
     
    55 km
    Cyklisti prechádzajú bufetom, kde majú možnosť zobrať si jedlo či potrebné tekutiny. Vedúca austrálsko-francúzska dvojica má k dobru viac než tri minúty, čo však pre pelotón zrejme nebude znamenať výraznejšiu hrozbu. Ten ide rýchlosťou 40 km/h.
     
    58 km
    Matthieu Ladagnous je skúsený 34-ročný borec, ktorý je verný tímu FDJ od roku 2011. Vo svojej kariére dosiahol zatiaľ jedenásť víťazstiev. Na pretekoch Grand Tours nikdy neskončil lepšie ako na 63. mieste, no v roku 2013 sa zaskvel piatym miestom na monumentálnej klasike Okolo Flámska.
     
    61 km
    Na trati sa teraz toho veľa zaujímavého nedeje, a tak si môžeme predstaviť oboch borcov z úniku.

    Domáci Ayden Toovey má 23 rokov na prvé profesionálnej víťazstvo stále čaká. V tomto roku sa predstavil na majstrovstvách Austrálie, ale preteky nedokončil. V priebežnom poradí 21. ročníka Tour Down Under figuruje na 53. mieste.
     
    64 km
    Náskok vedúcej dvojice Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) a Ayden Toovey (Austrálska reprezentácia) pred pelotónom veľmi rýchlo narastá a sám som zvedavý, na akú hodnotu vystúpi. Zatiaľ je na úrovni 2:10 minúty.
     
    67 km
    Spomínané súboje na rýchlostných prémiách spôsobili, že Novozélanďan Patrick Bevin zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže. Aktuálne má na konte 56 bodov, teda o dvadsať viac než Peter Sagan. Ten sa sústreďuje na samotný dojazd etapy.
    Druhú rýchlostnú prémiu ovládol Patrick Bevin.

     
    70 km
    Jazdci tímu Mittchelton-Scott sa v úvode etapy snažil trošku skresať náskok vedúceho Patricka Bevina, ale Daryl Impey ich prácu nevyužil. Rozdiel zostáva na siedmich sekundách a do úniku sú pustení Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) a Dylan Sunderland (Austrálska reprezentácia).
     
    73 km
    Pred pár sekundami sme sledovali aj druhý šprintérsky súboj o bonifikačné sekundičky. Patrick Bevin tentokrát zdolal Daryla Impeyho a znovu vedie vo virtuálnom poradí o sedem sekúnd. Ako tretí prešiel bodovaným územím Alex Edmondson.
    Súboj o bonifikačné sekundy na prvej rýchlostnej prémii.

     
    76 km
    Na prvej rýchlostnej prémii (102 km) bojovali o bonifikačné sekundy adepti na celkové poradie. Napokon Daryl Impey v tesnom súboji zdolal Patricka Bevina, a tak jeho náskok upravil na šesť sekúnd. Tretie miesto o jednu bonusovú sekundičku zaznamenal Španiel Francisco Ventoso.
     
    79 km
    Máme za sebou jedinú horskú prémiu Sellicks Hill, ktorá bola situovaná 105 kilometrov pred cieľom. Lídersku pozíciu v bodkovanej súťaži potvrdil Jason Lea (Austrálska reprezentácia) a získal ďalších desať bodov. Aktuálne ich má tridsať a nádejný 14-bodový náskokom pred Georgom Bennettom.
     
    82 km
    Zväčša prenos začíname informáciou o zložení úniku. Čuduj sa svetu, v tomto prípade musíme konštatovať, že aj po odjazdení 68 kilometrov je celý pelotón pohromade. Tempo diktujú pretekári tímu Mitchelton-Scott, ktorí sú na čele pelotónu zastúpení v plnej sile.
     
    85 km
    Vážení čitatelia, v tomto momente začíname náš textový prenos z piatej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019. Do konca etapy zostáva ešte 85 kilometrov, teda niečo vyše dvoch hodín pretekania. V úvodných príspevkoch sa v krátkosti vrátime k doterajšiemu priebehu etapy.
     
    Vážení fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z piatej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019. Meria takmer 150 kilometrov a v itinerári tohto podujatia je vôbec najdlhšia. Finišovať sa bude v meste Strathalbyn, okolo 6:00 nášho času.

    BEVIN NAĎALEJ LÍDROM, SAGAN STRATIL

    Po štyroch etapách je lídrom celkovej klasifikácie Patrick Bevin z novovzniknutého CCC Teamu. Úradujúci majster Nového Zélandu v časovke nechýbal v ostatných troch etapách na popredných priečkach a dokonca sa tešil z jedného víťazstva. Včera zvládol náročné stúpanie Corkscrew Road, finišoval druhý a vďaka získaným bonifikáciám má pred Darylom Impeym náskok siedmich sekúnd. Na priebežných stupňoch víťazov je s odstupom jedenástich sekúnd aj tretí Španiel Luis León Sánchez. Slovák Peter Sagan vo včerajšej etape nestačil nastolenému tempu favoritom a sedem kilometrov pred páskou stratil kontakt s elitnou skupinou. Napokon finišoval na 29. mieste s mankom 32 sekúnd. Sklamaný bol aj Richie Porte, ktorý sa podobne ako v roku 2016 nebál útočiť, ale napokon bol s ďalšími troma borcami dostihnutý v záverečnom kilometri.

    POSLEDNÁ ŠANCA PRE ŠPRINTÉROV

    Dnešná etapa je zvlnená, no v závere nie je taká náročná ako tá včerajšia. Možno ju rozdeliť na dve rozdielne polovice. Prvá je kopcovitá s viacerými stúpaniami. Obsahuje aj horskú prémiu druhej kategórie Sellicks Hill, ktorej sklony sú však len do troch percent. Toto stúpanie nebude robiť problémy šprintérom a dá sa predpokladať, že jednotlivé tímy si situáciu postrážia. Druhá polovica je jednoduchšia a opäť možno očakávať súboj trojice Caleb Ewan, Peter Sagan a Elia Viviani. Rolu môže hrať aj vietor, keďže väčšinu etapy sa cyklisti budú pohybovať po pobreží. Koncovka je pomerne technická – trojkilometrový zjazd a 1000-metrová rovina. Výsledok nebude mať zrejme zásadný vplyv na celkovú klasifikáciu, no môže zamiešať karty v bodovacej súťaži. V nej Peter Sagan stráca dvanásť bodov na Patricka Bevina.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 04:00.

    Miroslav Kováčik

    Aktualizované výsledky dnešnej etapy:
    1. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) 3:37:00 hod.
    2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    3. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
    4. Jens Debusschere (Kaťuša – Alpecin)
    5. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep)
    6. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
    7. Cees Bol (Sunweb)
    8. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
    9. Wout Poels (Team Sky)
    10. Davide Ballerini (Team Astana) – rovnaký čas.
    Šprintérska prémia Inman Valley (75 km):
    1. Patrick Bevin (CCC Team) -3s.
    2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) -2s.
    3. Alex Edmondson (Mitchelton-Scott) -1s.
    Šprintérska prémia Myponga (102 km):
    1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) -3s.
    2. Patrick Bevin (CCC Team) -2s.
    3. Francisco Ventoso (CCC Team) -1s.

    Horská prémia Sellicks Hill (105 km):
    1. Jason Lea (Austrálska reprezentácia) 10 bodov
    2. Clement Chevrier (AG2R La Mondiale) 6b.
    3. Neil Van der Ploeg (Austrálska reprezentácia) 4b.
    4. Manuele Boaro (Team Astana) 2b.
    bahis siteleri