Tisková konference k výsledkům Hokejového fóra (kon.)
konec
Tisková konference k výsledkům Hokejového fóra

Středa 30.01.2019, 11:00 • Síň slávy českého hokeje, OC Harfa, Praha 9 • Tiskové konference
     
    12:19
    Z Prahy přejeme klidný zbytek odpoledne, na počtenou. (12:19:57)
     
    12:19
    Tisková konference po téměř hodině a půl končí.
     
    12:18
    „Vytvořit časový prostor pro biologicky mladší, poskytnout jim kategorii 14-15, nebo 15-16 rok navíc, navrhuje za akademickou obec Martin Musálek.“
     
    12:17
    Co s tím?

    „Vytváříme projekt s ČSLH. Ten by měl umožnit vytvořit metodiku pro trenéry. Ti by mohly za využití jednoduchých parametrů to, jestli je hráč, nebo není napřed, především o kolik.“
     
    12:16
    „Biologicky pomalejší hráči často končí mezi 14. a 16. rokem, nejsou pro trenéra perspektivní, protože momentálně nestačí fyzicky. I přes to, že má potenciály a je šikovný, ze sportu odejde. Základna českého mládežnického hokeje je výrazně užší, než byla kdysi. Myslet si, že motor pro hráče, který to v hokeji přežije, je mylná. Je tu o třetinu méně hráčů, navíc je tu větší boj s jinými sporty,“ říká Musálek.
     
    12:15
    „Dlouhodobě pravděpodobně hráči nedostávají relevantní objem zatížení a není kontrolována intenzita, s jakou trénují, protože trenér šije trénink pro všechny hráče bez rozdílu biologického věku. To je můj předpoklad, zatím pro to nemám data,“ dodává Musálek. Podle něj to má následný důsledek v tom, že hráči "nemakají na plný plyn, protože nemusejí."
     
    12:14
    Martin Musálek pokračuje: „Vyspělejší hráči mají svůj výkonový zenit kolem 17,5 roku“
     
    12:13
    Závěr Martina Musálka:
    "Velké rozdíly v biologické vyspělosti mezi 14. a 15. rokem (hmotnost, výška), to upřednostňuje výběr vyspělejších hráčů," říká Musálek.
    "Upřednostňování biologicky akcelerovaných hráčů má bumerangový efekt v kategorii U18 a výš. Hráči v off-ice testech výkonově stagnují," tvrdí Musálek.
     
    12:10
    Mezi hráči je podle Musálka mezi 14. a 15. rokem 16 centimetrů výškového rozdílu, v hmotnosti 22 kg.
     
    12:08
    Proč se nedaří reagovat na zlepšení zahraniční konkurence? To je otázka, kterou Musálek pokládá a ukazuje vizualizaci rozdílů.
     
    12:07
    Musálek srovnává český hokej se švédským, kanadským a americkým.
     
    12:06
    Do 14 let věku podle Musálka čeští hokejisté dokáží obstát s konkurencí ze zahraničí, v 15 letech ale dochází ke zlomu a prvním rozdílům
     
    12:04
    Musálek má další prezentaci, kterou bude předčítat a komentovat.
     
    12:03
    Slovo dostal i Martin Musálek z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.
     
    12:02
    „Registrujeme v žákovských kategoriích 14 tisíc hráčů. Ročně dojde mezi těmito hráči ke 1 500 přestupům. Ve Švédsku jich mají registrovaných 42 tisíc a ročně se jich pohybuje jen 38,“ říká Tomáš Král a zmiňuje finanční stránku záležitosti a přestupy mezi kluby v souvislosti s vyplácením přestupů z klubů do klubů. To by podle něj měly platit kluby, nikoliv rodiče.
     
    12:00
    Martin Urban už končí své slovo, jenže o něj se opět přihlásil Tomáš Král. Údajně zapomněl přečíst jednu stranu z prezentace.
     
    11:57
    Generální sekretář znovu opakuje svého předřečníka – mluví o kontrole trenérů a klubů, zmiňuje podle něj potřebnou osvětu a potřebu toho, aby kluby vychovávaly své hráče.
     
    11:55
    Martin Urban ve značně velké míře opakuje to, co tu 45 minut říkal Tomáš Král. Mluví například o výchově mladých hráčů a přímých sestupech ze soutěží/do soutěží. Má na to přitom stejné názory jako prezident ČSLH.
     
    11:52
    Podle Urbana chce ČSLH diskutovat o možnostech zahrnujících úprav přestupních řádů, systémů soutěží, struktur mládežnických soutěží a věkových kategorií, práci s trenéry (kontrola tréninkového procesu) a osvětě mezi manažery, trenéry i rodiči.
     
    11:46
    Martin Urban zmiňuje všeobecně známé informace o činnostech ČSLH, nyní srovnává ČR se Skandinávií nebo Švýcarskem.

    Vojtěch Drbohlav

    Hosté TK
    Tomáš Král (prezident ČSLH)
    Martin Urban (generální sekretář ČSLH)
    Martin Musálek (FTVS UK)
    bahis siteleri