USA – Nizozemsko 2:0 (kon.)
konec
USA
2:0 (0:0)
Nizozemsko
Neděle 07.07.2019, 17:00 • Stade de Lyon, Lyon (FRA) • Mistrovství světa - ženy • Finále
Předzápasové kurzy
     
    To už je z mistrovství světa žen vše. Já se s vám loučím a přeji příjemný zbytek nedělního večera. (19:22:20)
     
    Oslavy mohou začít! Carli Lloydová pozvedla trofej pro mistryně světa!
     
    A teď už přicházejí na řadu šampionky! Američanky přebírají zlaté medaile!
     
    Nizozemské fotbalistky si jdou pro stříbrné medaile z mistrovství světa.
     
    Také rozhodčí v čele s Francouzkou Frappartovou si jdou pro pamětní medaile
     
    Třetí nejlepší fotbalistkou celého mistrovství byla vyhlášena Rose Lavelleová. Ihned po ní si přebírá trofej pro nejužitečnější hráčku Megan Rapinoeová.
     
    Nejlepší brankářkou je vyhlášena Sari Van Veenendaalová ze stříbrného Nizozemska.
     
    Stříbrnou kopačku získává Alex Morganová. Tu zlatou po nejlepší střelkyni mistrovství přebírá Megan Rapinoeová!
     
    Prezident FIFA Gianni Infantino společně s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem už přicházejí na hrací plochu k předávání medailí a ocenění.
     
    V Lyonu už se vše připravuje na závěrečný ceremoniál.
    Nejužitečnější hráčkou finále byla vyhlášena Megan Rapinoeová!

     
    Statistiky finále mistrovství světa žen

    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:1.
    Střely mimo: 5:2.
    Rohy: 8:2.
    Ofsajdy: 3:1.
    Fauly: 9:7.
     
    Američanky obhajují světové zlato! Ve finále předvedly vynikající výkon, Nizozemky téměř k ničemu nepustily a zcela po zásluze došly znovu až na vrchol!

    Američanky vlétly na soupeřky jak je jejich zvykem. Z tlaku v prvních minutách ale nevytěžily jedinou nebezpečnou ránu. Tempo se začalo stupňovat až se závěrem první půle, hned dvakrát musela Sari Van Veenendaalová řešit pokus Morganové, ale udržela míč před brankovou čárou. Po rohovém kopu se opřela do dělovky také Julie Ertzová, ale i nyní byla nizozemská brankářka na správném místě.

    Po hodině hry přišel klíčový okamžik. Stefanie Van Der Gragtová faulovala v pokutovém území Morganovou, nařízenou penaltu poté proměnila Megan Rapinoeová a dostala Spojené státy do vedení. Nizozemky následně zatlačily soupeřky, ale Naeherovou příliš neprověřily. Naopak Rose Lavelleová přidala pojistku po individuální akci druhým zásahem k pravé tyči.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Zámořský tým dominuje na balonu. Lavelleová si pomohla narážečkou s Morganovou, ta poté po kontaktu s Groenenovou skončila na trávníku, ale nepískalo se.
     
    90+4
    Až nyní se Nizozemky dostaly k míči. Lavelleová si pomohla při zpracování rukou. Američanky se však zcela zadarmo udržely na útočné polovině po chybě Van Lunterenové.
     
    90+3
    Američanky si hlídají míč na útočné polovině. Mewisová ještě pozdržela autové vhazování, poté držela balon u rohového praporku Morganová.
     
    90+2
    Nizozemky s musely vracet do obrany po ztrátě Groenenové. Lloydová mířila do pokutového území, vybojovala pro Američanky alespoň rohový kop.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase pět minut.
     
    90
    Střídající Roordová si nerozuměla v kombinaci se Spitseovou. Následně však balon jen prolétl pokutovým územím a skončil mimo tři tyče. Gólmanka Chicaga tak může opět rozehrávat.
     
    89
    Shanice Van De Sandenová marně naháněla nakopnutý balon. Alyssa Naeherová mohla opět ušetřit několik sekund před rozehrávkou od vlastní branky.
     
    88
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Tobin Heathová, přichází Carli Lloydová.
     
    87
    Po nákopu Van Veenendaalové se Nizozemky u balonu neudržely. Naopak do protiútoku mohla jít Mewisová, ale ani tak už neměla potřebou energii na zakončení.
     
    86
    Alex Morganová posunula míč Heathová, která proti sobě měla už jen poslední Van Der Gragtovou, ale ke střele se nakonec nedostala. Následně v pokutovém území faulovala.
     
    85
    Do otevřené obrany mířila také Tobin Heathová. Nyní ale zastavila hru a počkala na spoluhráčky. Z velkého úhlu poté pálila Pressová, ale skvěle znovu zasáhla Van Veenendaalová.
     
    84
    Od Naeherové putoval míč k Morganové. Útočnice Orlanda poté mířila z úhlu na Van Veenendaalovou, ale nizozemskou brankářku neprostřelila.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Nizozemky se pomalu dostávají do tlaku, ale Van De Sandenová netakticky faulovala.
     
    82
    Střídající Pressová nyní pomohla v defenzivě. Van De Sandenová mířila do útoku, ale Pressová ukázala, že má dostatek sil a obrala soupeřku o míč.
     
    81
    Z volného přímého kopu se opřela do balonu Spitseová. Balon ale jen prosvištěl kolem tyče. Naeherová se marně natahovala, ale nakonec zasahovat ani nemusela.
     
    80
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Megan Rapinoeová, přichází Christen Pressová.
     
    79
    Groenenová přišla s přihrávkou na Beerensteynou, ta poté z dvou kroků pálila směrem na americkou branku, ale Alyssa Naeherová skvěle zasáhla.
    78. Van Veenendaalová ještě udržela Nizozemsko ve hře
     
    78
    Crystal Dunnová mohla nadobro rozhodnout. Po parádním průniku do pokutového území byla zcela sama před Van Veenendaalovou, ale z blízka trefila právě brankářku Nizozemska.
     
    77
    Nizozemské fotbalistky se snaží útočit, ale nyní ztratila míč nepřesnou přihrávkou Bloodworthová. Heathová ihned hledala ve vápně Morganovou, ale ta byla ubráněna.
     
    76
    Groenenová si poradila s bránící Dunnovou, poté odcentrovala do vápna, kde se ale k míči jak první dostala Sauerbrunnová. Následně už faulovala Spitseová.
     
    75
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Anouk Dekkerová, přichází Shanice van de Sandenová.
     
    74
    Také Alex Morganová se hnala do nebezpečného prostoru. Než ale vystřelila, tak měla pod nohama Van Veenendaalovou..
     
    72
    Američanky nebyly daleko od třetího zásahu. Heathová si připravovala míč ve vápně, ale než se odhodlala ke střele, tak u ní byla Dekkerová. Následně nezakončila přesně ani Rapinoeová.
     
    71
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Lieke Martensová, přichází Jill Roordová.
    70. Rose LAVELLEOVÁ - 2:0
     
    70
    Američané právě vstřelili branku!
    Američanky se ještě více přibližují k obhajobě zlata! Před ROSE LAVELLEOVOU couvala nizozemská obrana, záložnice Washingtonu dnes nebyla příliš vidět, ale tentokrát to vyřešila skvěle. Potáhla si míč na levačku a umístěnou ránu k tyči nedala Van Veenendaalové šanci na zákrok.
     
    70
    Daniëlle Van De Donková skončila po souboji s Mewisovou na trávníku, ale nepískalo se a Američanky mohly do protiútoku. Morganovou si ale před vápnem pohlídala Dekkerová.
     
    69
    Rapinoeová číhala na šanci na hranici ofsajdu. Prudkou přihrávku na kapitánku Spojených států však dokázala hlavou zblokovat Bloodworthová.
     
    68
    Nizozemky rozhodně zvýšily útočnou aktivitu. Groenenová přihrávala podél postranní lajny k Miedemaové, ta však v souboji s Dunnovou míč neudržela ani pro spoluhráčku.
     
    67
    Mewisová skvěle vybojovala míč pro Morganovou, ta ale nabídnutou šanci nevyužila. Protiútok vedle naopak Spitseová, ale opět přehnala kličkovanou v pokutovém území.
     
    66
    Zápas nabírá ještě více na obrátkách. Tobin Heathová se udržela u míčem na pravé straně, s Kriegerovou si ale příliš nerozuměla. Američanky se musí vracet.
     
    65
    Ale Rapinoeové je při chuti po vstřelené brance. Po přihrávce od Heathové mohla ještě posunout míč Morganové, která ale byla pouze v ofsajdu.
     
    64
    Nizozemky se snaží o rychlou odpověď Spitseová se ale zamotala do své kličky před pokutovým územím a dala tak šanci k odkopnutí Dahlkemperové.
    62. Megan RAPINOEOVÁ - 1:0
     
    62
    Američané právě vstřelili branku!
    Tíhu okamžiku na sebe vzala jedna z nejzkušenějších. MEGAN RAPINOEOVÁ si postavila míč na značku pokutového kopu. Příliš toho nevymýšlela, zakončila rychle k pravé straně, Van Veenendaalová zůstala ve středu branky a na míč nedosáhla.
    61. Penaltový zákrok
     
    61
    Stefanie Van Der Gragtová faulovala Morganovou a Američanky mají penaltu! Navíc je to za žlutou kartu.
     
    60
    Alex Morganová upadla v pokutovém území a bude se zkoumat penalta. Hlavní rozhodčí se jde na souboj podívat na video.
     
    60
    Ani hodina hry branku nepřinesla. Také ve druhém poločase jsou více u balonu Američanky, ale k zakončení ještě nedošlo.
     
    58
    Crystal Dunnová vhodila míč k Morganové. Američanky ještě přitlačily rozehrávající Dekkerovu a zámořské fotbalistky budou opět vhazovat. Mezitím se do hry vrátila Sauerbrunnová.
     
    57
    Van De Donková přihrávala Martensové, která však nedokázala zpracovat. Američanky hrají stále v deseti bez ošetřované Sauerbrunnové.
    56. Tvrdý souboj odnesla zraněním Becky Sauerbrunnová
     
    56
    Mewisová posunula míč hlavou jen ke Spitseové. Následně skončila na trávníku Sauerbrunnová, která má dokonce roztržené obočí.
     
    55
    Lavelleová hledala na levém kraji Rapinoeovou. Balon nakonec propadl až k Morganové, která si ale nepohlídala ofsajdové postavení a musela míč odevzdat.
     
    54
    Ali Kriegerová našla autem Morganovou, ta ustála atak Van Der Gragtové. Americký tým se udržel před vápnem, ale pokus Dunnové se do branky nevešel o pořádný kus.
     
    53
    Beerensteynová se drala do pokutového území, ale skluzem se předvedla na poslední chvíli Dahlkemperová. Američanky následně mířily do útoku, ale Morganová nebyla přesná při zpracování.
     
    52
    S Rapinoeovou si narazila na levém kraji Mewisová, následně se zapojila i Morganová, ale kličkou si na Van De Donkovou nepřišla. Nizozemky však u míče příliš dlouho nevydržely.
     
    51
    Také Nizozemky se poprvé ve druhém poločase dostaly na útočnou polovinu. Spitseová však rozběhnutou Martensovou nenašla. Ani Mewisová ale poté nebyla přesná.
     
    50
    Rapinoeová se řítila s balonem z levé strany do vápna. Mohla ještě přihrávat pod sebe k Morganové, ale místo toho pouze posunula balon do rukavic Van Veenendaalové.
     
    49
    Američanky jsou v úvodu druhé půle o poznání aktivnější. Střídající Kriegerová vhazovala zpoza postranní lajny, ale poté nedokázala lépe přihrát Sauerbrunnová.
     
    48
    Rapinoeová centrovala do vápna, na první tyči hlavičkovala Lavelleová, ale branku netrefila. Navíc u ní byly hned dvě soupeřky.
     
    47
    Morganová ihned po rozehrávce získala míč a velmi rychle vybojovala pro Američanky rohový kop.
     
    46
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Kelley O'Harová, přichází Ali Kriegerová.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:04.
     
    Hlavní rozhodčí nakonec nastavila v první půli hned čtyři minuty. Ty jsou ale minulostí a hráčky obou reprezentací odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Američanky vlétly na soupeřky jak je jejich zvykem. Z tlaku v prvních minutách ale nevytěžily jedinou nebezpečnou ránu. Tempo se začalo stupňovat až se závěrem první půle, hned dvakrát musela Sari Van Veenendaalová řešit pokus Morganové, ale udržela míč před brankovou čárou. Po rohovém kopu se opřela do dělovky také Julie Ertzová, ale i nyní byla nizozemská brankářka na správném místě.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Američanky ještě rozehrávaly ve středu pole. Nizozemské fotbalistky se ale dostaly do nebezpečné pozice v pokutovém území. Spitseová však pálila pouze vysoko nad branku.
     
    45+2
    Nepříjemnou srážku nyní podstoupily O'Harová s Martensovou. Obě fotbalistky jsou v péči lékařů a hra je znovu přerušena.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.
     
    45+1
    Alex Morganová trefila ve střední části trávníku tělem Van De Donkovou, která musí být ošetřována na hrací ploše.
     
    45
    Rohový kop se ale Nizozemkám příliš nevydařil. Po odraženém balonu pálila zpoza vápna Groenenová, ale střela byla příliš slabá a navíc nepřesná.
     
    44
    Sherida Spitseová si postavila míč na místo přestupku. Prudkou ránu však poslala jen daleko od vzdálenější tyče. Heathová ale míč ještě tečovala a bude z toho roh.
     
    43
    Také Rapinoeová se odhodlala ke střele, ale ta byla zablokována. Před šestnáctkou poté faulovala Dahlkemperová Beerensteynovou a je potrestána žlutou kartou.
    42. Střelu Morganové dokázala Van Veenendaalová zlikvidovat
     
    42
    Tlak zámořských hráček před koncem poločasu roste. Alex Morganová si skvěle zpracovala míč, poté vypálila tvrdě k tyči, ale tam dosáhla i Van Veenedaalová.
     
    41
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Dunnovou přistrčila u postranní čáry Van De Donková. Následně se Američanky vydaly do dalšího útoku, ale Heathová se ke střele nedostala.
    40. Rapinoeová našla Morganovou, která ale branku nedala
     
    40
    Akce ještě pokračovala. Rapinoeová skvěle odcentrovala, ale teč Morganové dokázala Van Veenendaalová vytlačit alespoň na tyč.
     
    39
    Američanky pokračovaly od rohového praporku. Heathová zakroutila míč před Van Veenendaalovou, ale jako jediná vyskočila k hlavičce Dekkerová.
     
    38
    Také Američanky měly potíže při rozehrávce. Nizozemské fotbalistky aktivně napadaly Dahlkemperovou, ale poté se zámořské hráčky dostaly do útoku. Morganová padla ve vápně, ale hra pokračovala.
     
    37
    Nizozemské hráčky hrají konstruktivně i před vlastním vápnem. Dekkerová ale měla nyní velké štěstí, že stála Rapinoeová v ofsajdu, jinak by už mohla jít do brejku.
     
    35
    Také Dunnová vhazovala zpoza postranní lajny. Nizozemky lehce zazmatkovaly ve vlastním vápně, ale Van Der Gragtová odhlavičkoval míč do bezpečí. Van Veenendaalová si nekřikla na vysoký centr.
     
    34
    Megan Rapinoeová zkoušela oslovit přízemním centrem najít Ertzovou, ale nizozemské obránkyně snadno odkoply balon daleko od vlastní branky.
     
    33
    Po centru O'Harové se dostala ve vápně do zakončení Rapinoeová, ale proti Dekkerové se neprosadila. Američanky ještě budou rozehrávat rohový kop.
     
    32
    Ani více jak půlhodina hry branku nepřinesla. Američanky stále určují tempo zápasu, ale zdá se, že Nizozemky přežily úvodní nápor soupeřek bez inkasovaného gólu.
     
    31
    Bloodworthová vhazovala zpoza postranní lajny. Poté centrovala do vápna Groenenová, ale míč skončil pouze rukavic americké brankářky.
     
    30
    Hlavní rozhodčí dává hráčkám šanci občerstvit se. Po krátké pauze bude první poločas pokračovat.
    29. Sari Van Veenendaalová opět podržela nizozemskou reprezentaci
     
    29
    Megan Rapinoeová opět kroutila do vápna prudký centr. Následně se míč odrazil přesně proti noze Ertzové, ale Van Veenendaalová parádní ránu vyrazila.
     
    28
    Lavelleová si narazila s Dunnovou, poté mířila za míčem Rapinoeová a ta i tentokrát zařídila pro Spojené státy rohový kop.
     
    27
    Beeresteynová nebyla daleko od jasné šance. Groenenová skvěle přihrávala středem trávníku, ale jako první byla u míče vyběhnutá Alyssa Naeherová.
     
    26
    Van Veenendaalová pouze odkopla míč za postranní lajnu před napadající Heathovou. Američanky se opět usadily na útočné polovině, ale před Heathovou zakročila Bloodworthová.
     
    25
    Dunnová chtěla najít nabíhající Morganovou, ale s nejlepší střelkyní mistrovství světa se výtečně vrátila Anouk Dekkerová.
    24. Nizozemská brankářka snadno sebrala míč do rukavic
     
    24
    Megan Rapinoeová vhodila míč do hry, z druhého doteku poté centrovala do šestnáctky Lavelleová, ale Mewisová neměla ve vápně příliš šancí proti Van Veenendaalové.
     
    23
    Na pravém kraji měla míč pod kontrolou O'Harová. S Bloodworthovou si ale nedokázala poradit v souboji jedné na jednu. Následně ale přihrávala více do středu, kde měla místo pro zpracování Ertzová.
     
    22
    Také nizozemské fotbalistky se snažily kombinovat ve středu pole, ale Spitseová ztratila míč. Protiútok však Američankám nevyšel, Morganová na přihrávku nedosáhla.
     
    21
    Heathovou zradilo v pokutovém území zpracování. Balon poté od americké útočnice odskočil až za koncovou čáru a rozehrávat tak může od své branky Sari Van Veenendaalová.
     
    20
    Úvodní dvacetiminutovka brankovou příležitost nenabídla. Van Der Gragtová měla co dělat s přihrávkou od Groenenové, stoperka nizozemského celku se ale stačila otočit a nedovolila jít Heathové do brejku.
     
    19
    Rapinoeová se vydala za nakopnutým balonem, dokázala si rychlostně poradit s Dekkerovou, ale ta poté zužitkovala svou sílu a kapitánku Američanek odstavila od míče.
     
    18
    Rapinoeová sama rozehrávala od rohového praporku. Po souhře s Heathovou si Lavelleová poradila s Bloodworthovou, ale poté necentrovala přesně.
     
    17
    Spitseová až příliš dlouho otálela s přihrávkou, velmi rychle u ní byla Lavelleová a Američanky snadno získaly balon pro sebe. Následně Rapinoeová získala rohový kop.
     
    16
    Nizozemský tým jsou zatažené před vlastním vápnem. Groenenová zbrzdila prudkou přihrávku a míč poté skončil jen u Sari Van Veenendaalové.
     
    15
    Dunnová přenesla hru z levé na pravou stranu. Heathová pozlobila nizozemskou obranu, ale těsně před vápnem si nedokázala zpracovat prudkou přihrávku. Skvěle si poradila i Anouk Dekkerová.
     
    14
    Lavelleová měla ve středu pole více prostoru, ale místo postupu blíže k vápnu zkoušela těžkou přihrávku na obsazenou Rapinoeovou. Američanky se ale udržely u balonu.
     
    13
    O'Harová vhazovala zpoza postranní lajny k Mewisové. Nizozemky se ujaly balonu ve středu pole, ale po dlouhé přihrávce se skluzem dostata k míči Naeherová.
     
    12
    Tobin Heathová centrovala z místo přestupku do středu vápna, ale Morganovou ani Rapinoeovou nenašla. Nizozemky však u balonu příliš dlouho nevydržely.
     
    11
    Sherida Spitseová vidí jako první žlutou kartu. Na vlastní polovině zajela skluzem do Lavelleové. Američanky mají navíc k dispozici volný přímý kop.
     
    11
    Američanky jsou i nadále u balonu. Už to vypadalo, že O'Harová nepřesně rozehraje, ale od Spitseové se balon odrazil jen mimo hrací plochu.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka byla v režii zámořského celku. I nyní si nabíhala na pravé straně Heathová, ale tentokrát se míč sklouzl po nakropeném trávníku až za koncovou čáru.
     
    9
    Po Dunnové se u balonu zjevila Megan Rapinoeová, následně se ale americká kapitánka dostala do obležení hned třech soupeřek a o míč přišla.
     
    8
    Robin Heathová ještě dostihla nakopnutý balon na hrací ploše před koncovou čárou. Centrem však už nenašla dobře postavenou Morganovou. Nizozemky se stačily ubránit.
     
    7
    Až od Sauerbrunnové musely Američanky rozehrávat. Ve středu pole si chtěla narazit Ertzová s Mewisovou, ale do kombinace se vložila Van De Donková.
     
    6
    Naeherová rozehrávala ze svého vápna až na útočnou polovinu. Už už to vypadalo, že by si Morganová mohla prohodit míč mezi stoperkami, ale Dekkerová skvěle vystoupila proti americké útočnici.
     
    5
    Také nizozemské fotbalistky se dostaly do útoku. Martensová mířila do otevřené obrany, ale nepřesnou souhrou s Miedemaovou se připravila o nadějnou příležitost.
     
    4
    Američanky vlétly na své soupeřky hned od úvodních minut. Po Ertzové přihrávala do útoku Lavelleová. Rapinoeová ještě našla Heathovou, ale ta ve vápně nestačila na Dekkerovou.
     
    3
    Alex Morganová vyla odzbrojena Van Der Gragtovou, Američanky ještě pokračovaly v útoku. Rapinoeová si narazil na levé straně s Lavelleovou, ale až do vápna nepronikla.
     
    2
    Po autovém vhazování Dunnové spěchala za míčem na pravém kraji Mewisová, ale Američanky si nedokázaly lépe přihrát do pohybu. Nizozemky se ale míče pouze vzdaly dlouhým odkopem.
     
    1
    O rozehrávku ze středového kruhu se postaraly fotbalisty ze zámoří. Po dlouhém nákopu Ertzové se vydala za balonem Rapinoeová.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Po národních hymnách Spojených států a Nizozemska může finále mistrovství světa žen začít.
     
    Hlavní rozhodčí Stephanie Frappartová již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu lyonského stadionu. Finálový duel mistrovství světa může za několik málo okamžiků začít.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Naeherová – O'Harová, Dahlkemperová, Sauerbrunnová, Dunnová – Mewisová, Ertzová, Lavelleová – Heathová, Morganová, Rapinoeová (C).
    Náhradníci: Harrisová, Franchová – Pughová, Brianová, Horanová, Lloydová, Kriegerová, Davidsonová, Sonnettová, Longová, McDonaldová, Pressová.

    Nizozemsko: van Veenendaalová (C) – van Lunterenová, Dekkerová, van der Gragtová, Bloodworthová – Groenenová, van de Donková, Spitseová – Beerensteynová, Miedemaová, Martensová.
    Náhradníci: Kopová, Geurtsová – van Dongenová, van Esová, van de Sandenová, Pelovaová, R. Jansenová, Kaagmanová, Jansenová, Kerkdijková, Roordová, van der Mostová.

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O'Neillová (IRL).
     
    Nizozemsko

    Nizozemské fotbalistky odjížděly před čtyřmi lety z mistrovství světa již po prvním kole playoff. Nad síly nizozemských reprezentantek bylo Japonsko, až v nastaveném čase snižovala na konečných 1:2 Van De Venová. Z tehdejšího týmu je i nyní na soupisce hned devět hráček. Vyřazení s Japonskem pamatuje Van Veenendaalová, Van Der Gragtová nebo Spitseová s Dekkerovou.

    Letos ale povedenou přípravu zužitkovaly Nizozemky i na samotném šampionátu. Po těsném vítězství nad Novým Zélandem se Nizozemsko vytáhlo v základní skupině i na Kamerun a Kanadu. V playoff přišla na řadu odveta s Japonskem. Tentokrát se dvakrát prosadila Lieke Martensová a poslala Nizozemsko turnajem dále proměněnou penaltou v 90. minutě. Také čtvrtfinále proti Itálii bylo pořádně vyrovnané. Až dvacet minut před koncem se trefila Miedemaová, pojistku poté přidala v koncovce Van Der Gragtová.

    V semifinále byly Nizozemky v souboji se Švédskem mírnými favoritkami. Po velmi opatrných devadesáti minutách branka napadla a muselo se do prodloužení. Jako jediná se nakonec prosadila v 99. minutě Jackie Groenenová a poslala své krajanky do finále!
     
    USA

    Američanky ze všech sedmi předchozích světových šampionátu braly medaili a nejinak tomu je i letos! Hned jedenáct hráček z aktuálního kádru čele s oporami Morganovou, Rapionoeovou, Sauerbrunnovou nebo Lloydovou má doma zlato z před čtyř let!

    Za obhajobou vkročily Spojené státy destrukcí Thajska! Největší měrou se zasloužila o vítězství 13:0 Alex Morganová, která k pěti zásahům přidala také tři asistence. Dále si Američanky v základní skupině poradily i s Chile a Švédskem. Ve vyřazovací části už tak suverénní zámořské fotbalistky nejsou. Postup přes Španělska vystřelila dvěma proměněnými pokutovými kopy Megan Rapionoeová! Také proti silné Francii se dvakrát prosadila Rapionoeové a domácí hráčky se z turnajem předčasně rozloučily již ve čtvrtfinále.

    Semifinálový duel proti Anglii začal ve velkém tempu. V desáté minutě poslala Američanky do vedení Christen Pressová, po chvíli ale srovnala krok Whiteová. Těsně po půlhodině hry se ale prosadila Alex Morganová a dostala favoritky opět do náskoku. Ve druhém poločase neproměnila penaltu anglická kapitánka Houghtonová, následně byla vyloučena Brightová a bylo rozhodnuto.
     
    Nominace USA

    Brankářky: Alyssa Naeherová (Chicago), Ashlyn Harrisová (Orlando), Adrianna Franchová (Portland)

    Obránkyně: Becky Sauerbrunnová (Utah), Kelley O'Harová (Utah), Abby Dahlkemperová (Carolina), Ali Kriegerová (Orlando), Tiera Davidsonová (Chicago), Emily Sonnettová (Portland), Crystal Dunnová (Carolina)

    Záložnice: Sam Mewisová (Carolina), Morgan Brianová (Chicago), Julie Ertzová (Chicago), Lindsey Horanová (Portland), Rose Lavelleová (Washington), Allie Longová (Reign)

    Útočnice: Mallory Pughová (Washington), Caroli Lloydová (Sky Blue), Alex Morganová (Orlando), Megan Rapionoeová (Reign), Tobin Heathová (Portland), Jessica McDonaldová (Carolina), Christen Pressová (Utah)
     
    Nominace Nizozemska

    Brankářky: Sari van Veenendaalová (Arsenal/ENG), Lize Kopová (Ajax), Loes Geurtsová (Göteborg/SWE)

    Obránkyně: Desiree van Lunterenová (Freiburg/GER), Stefanie van der Gragtová (Barcelona/ESP), Merel van Dongenová (Betis/ESP), Kika van Esová (Ajax), Anouk Dekkerová (Montpellier/FRA), Danique Kerkdijková (Bristol/ENG), Dominique Bloodworthová (Arsenal/ENG), Liza van der Mostová (Ajax)

    Záložnice: Sherida Spitseová (Valerenga/NOR), Daniëlle van de Donková (Arsenal/ENG), Victoria Pelovová (Den Haag), Jackie Groenenová (Frankfurt/GER), Inessa Kaagmanová (Everton/ENG), Jill Roordová (Bayern Mnichov/GER)

    Útočnice: Shanice van de Sandenová (Lyon/FRA), Viviane Miedemaová (Arsenal/ENG), Lieke Martensová (Barcelona/ESP), Renate Jansenová (Twente), Ellen Jansenová (Ajax), Lineth Beerensteynová (Bayern Mnichov/GER)
     
    Krásný nedělní podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu. Z mistrovství světa zbývá odehrát poslední zápas – finále. Ve francouzském Lyonu se proti sobě postaví v souboji o světové zlato výběry Spojených států a Nizozemska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Vít Schück

    Branky: 62. Rapinoeová (pen.), 70. Lavelleová

    Karty:   43. Dahlkemperová (USA) – 11. Spitseová (NED), 61. van der Gragtová (NED)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 5:2. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 9:7.
    USA: Naeherová – O'Harová (46. Kriegerová), Dahlkemperová, Sauerbrunnová, Dunnová – Mewisová, Ertzová, Lavelleová – Heathová (88. Lloydová), Morganová, Rapinoeová (C) (80. Pressová).
    Náhradníci: Harrisová, Franchová – Pughová, Brianová, Horanová, Lloydová, Kriegerová, Davidsonová, Sonnettová, Longová, McDonaldová, Pressová.

    Nizozemsko: van Veenendaalová (C) – van Lunterenová, Dekkerová (75. van de Sandenová), van der Gragtová, Bloodworthová – Groenenová, van de Donková, Spitseová – Beerensteynová, Miedemaová, Martensová (71. Roordová).
    Náhradníci: Kopová, Geurtsová – van Dongenová, van Esová, van de Sandenová, Pelovaová, R. Jansenová, Kaagmanová, Jansenová, Kerkdijková, Roordová, van der Mostová.

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O'Neillová (IRL)
    bahis siteleri