Diamantová liga – Londýn (2. den) (kon.)
konec
Diamantová liga – Londýn (2. den)

Neděle 21.07.2019, 14:30Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:30.
     
    Diamantová liga v Londýně pokračuje v neděli večer svým druhým závodním dnem. Během odpoledního programu se uskuteční dalších 7 soutěžních disciplín, ve kterých se bude bojovat o body do průběžného hodnocení Diamantové ligy.
     
    Během nedělního programu se představí také Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů překážek. Česká atletka je aktuálně na průběžném čtvrtém místě v této disciplíně a je blízko postupu do finálového závodu celé ligy. Jedná se o poslední ze závodů této sezony před finálovým kláním, které se poběží na konci srpna v Curychu.
     
    Hlavní program 2. dne Diamantové ligy v Londýně
    14:50 Hod diskem mužů
    15:04 400 metrů mužů
    15:20 Skok do výšky mužů
    15:40 Skok do dálky žen
    15:56 5000 metrů žen
    16:29 400 metrů překážek žen
    16:50 100 metrů žen
     
    Přenos byl zahájen.
     
    Hezký den při atletickém odpoledni. V Londýně na oválu právě probíhají doplňkové závody juniorů či legend. Ještě než se dostaneme k první disciplíně hlavního programu, představí se na trati mužská štafeta na 4x100 metrů. Tato disciplína se nezapočítává do hodnocení Diamantové ligy.
     
    Na startu budou kvarteta Polska, Číny, Velké Británie, Nizozemska, Brazílie, Japonska a Tchajwanu. Hlavními favority budou domácí Britové, ale velký pozor si musí dát například na Japonce, kteří už letos zaběhli štafetu za 38 sekund rovných.
     
    Mužská štafeta měla dramatický závěr a skutečně se nesla v duchu souboje mezi Brity a Japonci! Domácí, za které běžel Ujah, Hughes, Kitty a Mitchell-Blake, zvítězili v čase 37,60, což je nejlepší zaběhnutý čas v této sezoně. Japonci na druhém místě ztratili 18 setin sekundy. Třetí Nizozemsko s časem 37,99 prolomilo vysněnou hranici 38 sekund a pokořilo národní rekord.
     
    Nás už ale pomalu může zajímat první disciplína hlavního programu. Tou bude hod diskem mužů. V závěrečném ze čtyř závodů v této disciplíně se na finálový závod na konci srpna kvalifikují poslední závodníci.

    Jistotu kvalifikace už mají Švéd Daniel Stahl, Rakušan Lukas Weisshaidinger a Jamajčan Fedrick Dacres. Všichni tři startují i v Londýně. Startovat budou rovněž diskaři jako Piotr Malachowski, Andrius Gudzius či Christoph Harting.
     
    Disk
    Zajímavostí v diskařském sektoru je domácí Lawrence Okoye, mistr světa z mistrovství Evropy do 23 let z Ostravy 2011. Sedmadvacetiletý atlet dal v roce 2012 atletice vale a věnoval se americkému fotbalu. Získal sice několik kontraktů v týmech NFL, ale nikdy se nestal plnohodnotným členem a ve slavné lize nenastoupil k jedinému utkání.
     
    Disk
    První závod od roku 2012 zahájil Okoye výkonem 60 metrů a 80 centimetrů.
     
    Disk
    Povedený byl pokus Oly Stunese Iseneho z Norska, který se výkonem dlouhým 63,66 metrů posunul do čela závodu.
     
    400m
    Za pár minut se na dráze bude chystat závod na 400 metrů mužů, který se počítá do hodnocení Diamantové ligy. A Luka Janežič ze Slovinska bude mít možnost se přiblížit ke kvalifikaci na finálový závod. Kromě londýnského mítinku se však čtvrtka poběží ještě jednou, než dojde k určení finalistů na konec srpna.
     
    Disk
    Po první sérii se na čele závodu usadil Jamajčan Dacres, který hodil 67,09 metrů. Druhý je Litevec Gudzius, třetí Nor Stunes. Vůbec první série nevyšla Němci Hartingovi, který vyšlápl.
     
    400m
    V těžké konkurenci se dokázal nejlépe prosadit Akeem Bloomfield z Jamajky s časem 44,40. Druhý skončil v novém národním rekordu Jonathan Jones z Barbadosu, který zaběhl za 44,63. Třetí byl Nathon Allen, další Jamajčan.

    Luka Janežiš skončil sedmý a trochu si zkomplikoval pozici s postupem do finálového závodu. Na dalším mítinku, kde se čtvrtka poběží, bude muset doufat v menší zázrak. Dostali se před něho v pořadí Jones a Allen, na záda mu dýchá Bloomfield.
     
    Disk
    Druhá série přinesla výrazné zlepšení Švéda Stahla, který s 66,61 metry zaujal průběžné druhé místo za Jamajčanem Dacresem.
     
    100m
    Na dráze byly odstartovány dva rozběhy na ženské stovce, ze kterých vzejdou účastnice pozdějšího hlavního závodu o body do hodnocení Diamantové ligy.
     
    Výška
    Odstartovala také soutěž výškařů. Celkem devět závodníků zahajuje disciplínu na 2 metrech a 15 centimetrech.
     
    Disk
    Daniel Stahl hodil 68,56 metrů a jde do čela závodu diskařů! Stahl překonal rekord mítinku, který v roce 2010 stanovil Gerd Kanter a měl hodnotu 67,82 metrů.
     
    100m
    V hlavním závodě budou později odpoledne startovat nakonec Fraserová-Pryceová (JAM), Pintová (GER), Ahouréová (CIV), Schippersová (NED), Ayheová (TTO), Asher-Smithová (GBR), Ta Louová (CIV), Okagbareová (NGR) a Luckenkemperová (GER).
     
    Výška
    Skáče se už na 220 centimetrech a favorizovaný Katařan Mutaz Essa Barshim má za sebou první úspěšný pokus v závodě.
     
    Disk
    Piotr Malachowski, polská závodící legenda, si polepšil na 63,81 metrů a posunulse na páté místo! Bojuje o postup do finálového závodu.
     
    Disk
    V diskařském sektoru se nakonec z prvenství raduje Švéd Daniel Stahl po 68,56 metrech. Druhý skončil Fredrick Dacres a třetí Andrius Gudzius. Čtvrtý Nor Stunes Isene a pátý již zmíněný Malachowski.

    Všichni tito diskaři se kvalifikovali na finálový závod. Kromě nich také Rakušan Weisshaidinger, Iránec Hadadi a Němec Harting.
     
    V Londýně odstartovala další disciplína, kterou je skok do dálky žen. Kromě toho se již pomalu chystá ženský běh na 5 000 metrů.
     
    Výška
    Na 224 centimetrech skončil závod pro Keňana Mathewa Saweho a Brita Chrise Bakera. Dál pokračuje sedm výškařů.
     
    Dálka
    Hlavní favoritka závodu, Němka Malaika Mihambová, prvním pokusem přešlápla.
     
    Výška
    Laťka ve výši 227 centimetrů zatím dělá závodníkům velké problémy. Všech šest ji shodilo na první pokus. Novozélaňdan Kerr vynechává.
     
    Dálka
    Mihambová ve druhé série zaostala za sedmimetrovou hranicí o pouhé 4 centimetry a pronikla na první příčku! Druhá je Američanka Brittney Reeseová za 6,70 metrů, třetí Ukrajinka Bech-Romančuková (6,63).
     
    Výška
    Syřan Majd Eddin Ghazal jako první (na druhý pokus) zdolal 227 centimetrů!
     
    Výška
    Ukrajinec Andrij Procenko, který letos skočil zatím jen 228 cm (umí 240), končí třetím shozem na 227 centimetrech. Závod skončil také pro domácího Toma Galea.
     
    5000m
    Závod na pět kilometrů žen vyhrála v novém rekordu mítinku s časem 14 minut, 20 vteřin a 36 setin Keňanka Hellen Obiriová. Na prvních devíti místech se umístilo hned osm keňských závodnic, mezi než se vmísila pouze na třetím místě Nizozemka Sifan Hassanová, která s časem 14:22,12 vylepšila své osobní maximum.
     
    Výška
    Třetím pokusem zdolal 227 centimetrů Mutaz Essa Barshim, který spolu s Ghazalem pokračuje v soutěží. Naopak třikrát shodili také Rus Ivanjuk a Bulhar Ivanov.
     
    Výška
    Novozélanďan Hamish Kerr se při neúspěšném prvním pokusu na 224 centimetrech podle všeho zranil. Vynechává totiž i 230 centimetrů, což je jeho osobák.
     
    Výška
    Ghazal skáče prvním pokusem 230 centimetrů! Barshim prvním pokusem shazuje. A podle očekávání si schovává dva pokusy na laťku ve výši 2,32 metrů.
     
    200m
    Mimo hodnocení Diamantové ligy se uskutečnil závod na 200 metrů mužů, který vyhrál v novém osobním rekordu Číňan Sie v čase 19,88! Poprvé se dostal pod 20 sekund.
     
    Dálka
    Ve čtvrté sérii Němka Mihambová skočila 7 metrů a 2 centimetry! O jeden centimetr překonala dva roky starý rekord mítinku!
     
    400mpř
    Na dráze se už chystá běh na 400 metrů překážek, závěrečný závod před finále v Curychu. O svou účast mezi vyvolenými bude bojoval i Zuzana Hejnová.
     
    400mpř
    Česká překážkářka prozatím nasbírala 19 bodů a je na čtvrtém místě. Po odhlášení Kori Carterové ji stačí dnešní závod prakticky pouze dokončit a postoupí do Curychu.
     
    Výška
    Mutaz Essa Barshin shodil dvakrát na 232 centimetrech a končí dnes druhý. Vítězem se stává Majd Eddin Ghazal ze Sýrie, který poslední pokud na 232 cm vynechal a nejspíš zkusí překonat vlastní osobní rekord, který má hodnotu 236 centimetrů.
     
    400mpř
    Čtvrtku s překážkami vyhrála v čase 54,16 Rushell Claytonová z Jamajky! Na výborném druhém místě skončila Zuzana Hejnová s časem 54,33! Česká reprezentantka tím potvrdila výbornou formu a bez obtíží potvrdila také postup na finále do Curychu.
     
    400mpř
    Hejnová nasbírala ve své disciplíně celkem 26 bodů a po 6 závodech ovládla hodnocení Diamantové ligy před Američankou Dalilah Muhammadovou a Jamajčankou Janieve Russellovou. V Curychu bude patřit mezi sedmičku finalistek a zároveň k velkým favoritkám na celkové prvenství.
     
    Výška
    Ghazal nakonec zkusil vyrovnat nejlepší výkon sezony, který drží Rus Ivanjuk, ale na 233 centimetrech shazuje. Přesto vítězí před Barshimem a Bulharem Ivanovem.
     
    Dálka
    V dálce se až do poslední série na stupních vítězek nic nezměnilo. Ještě budou skákat Bech-Romančuková, Reeseová a Mihambová, ale zdá se, že o vítězce je rozhodnuto...
     
    Dálka
    A přeci! Maryna Bech-Romančuková z Ukrajiny skáče 6,78 metrů a dostává se na druhé místo před Brittney Reeseovou! Posledním skokem. Američanka bude nyní odpovídat.
     
    Dálka
    Celý závod dálkařek nepřinášel příliš zvratů a v poslední sérii to přišlo. Po zlepšení Ukrajinky se zlepšila i Američanka a Brittney Reeseová se vrací na druhé místo za 6,82 metrů! Platí, že o vítězce bylo rozhodnuto, tou se stala Němka Malaika Mihambová za 702 centimetrů!
     
    Čeká nás už jen poslední disciplína. Hladká stovka žen.
     
    100m
    Dafne Schippersová ulila start a je diskvalifikována!
     
    100m
    Na druhý pokus bylo vše v pořádku a v čase 10,78 trať prolétla Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky, která porazila domácí Asher-Smithovou a Ta Louovou z Pobřeží Slonoviny.
     
    Mítink skončil.
     
    Londýnský dvoudenní mítink Diamantové ligy je u konce. Jedinou českou zástupkyní během programu druhého dne byla Zuzana Hejnová, která skončila na 400 metrů překážek na skvělém druhém místě a suverénně se kvalifikovala na finále do Curychu, kde se poběží na konci srpna.
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (16:57:20)

    Jan Vojkůvka

    400 metrů překážek žen
    1. Rushell Claytonová (JAM) 54,16
    2. Zuzana Hejnová (CZE) 54,33
    3. Tia-Adana Belleová (BAR) 54,54
    100 metrů žen
    1. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová (JAM) 10,78
    2. Dina Asher-Smithová (GBR) 10,92
    3. Marie-Josée Ta Louová (CIV) 10,98
    Skok do dálky žen
    1. Malaika Mihambová (GER) 7,02
    2. Brittney Reeseová (USA) 6,82
    3. Maryna Bech-Romančuková (UKR) 6,78
    Skok do výšky mužů
    1. Majd Eddin Ghazal (SYR) 2,30
    2. Mutaz Essa Barshim (QAT) 2,27
    3. Tihomir Ivanov (BUL) 2,24
    5000 metrů žen
    1. Hellen Obiriová (KEN) 14:20,36
    2. Agnes Jebet Tiropová (KEN) 14:20,68
    3. Sifan Hassanová (NED) 14:22,12
    Hod diskem
    1. Daniel Stahl (SWE) 68,56
    2. Fedrick Dacres (JAM) 67,09
    3. Andrius Gudzius (LTU) 65,40
    400 metrů mužů
    1. Akeem Bloomfield (JAM) 44,40
    2. Jonathan Jones (BAR) 44,63
    3. Nathon Allen (JAM) 44,85
    bahis siteleri