Odpolední program (5. den) (kon.) | Večerní program (5. den) (kon.)
konec
Odpolední program (5. den)

Úterý 01.10.2019, 15:30Mistrovství světa
     
    Odpolední program je za námi. Nás může těšit především suverénní postup Zuzany Hejnové do semifinále běhu na 400 metrů překážek. Od atletiky si teď hodinu odpočineme a v rámci večerního programu jistě budeme fandit především trojici českých oštěpařek, které budou bojovat o medaile! (18:09:38)
     
    3000mp
    Jasno je po postupujících do finále steaplu. Ze třetího rozběhu si ho přímo zajistili Keňané Conseslus Kipruto, Benjamin Kigen a Američan Hillary Bor. Na čas půjde dál i čtvrtý Chala Beyo. Z předchozích rozběhů se pak do finále rovněž na čas vklínili také Matthew Hughes, Fernando Carro, Stanley Kipkoech Kebenei, Andrew Bayer a Zak Seddon.
     
    3000mp
    Poslední událostí odpoledního programu je třetí rozběh na 3000 metrů překážek. Ten se vyvíjí velmi smolně pro Etiopana Takeleho Nigateho, jenž už dvakrát upadl.
     
    Klad
    Skončila kvalifikace kladivářů! V béčku si hned prvními pokusy zajistili finále Pawel Fajdek a Bence Halász. Ve druhé sérii přehodil kvalifikační limit i Mychajlo Kochan a ve třetí Američan Rudy Winkler, který si výkonem 77,06 metrů stanovil nový osobní rekord! Ze skupiny B jde dál ještě Nor Eivind Henriksen. Slovák Marcel Lomnický zapsal nejdelší pokus hned v první rundě, v níž hodil 73,51 a ve skupině B obsadil deváté místo. Ve finále ho tedy neuvidíme.

    Ze skupiny A postoupili přímo Wojciech Nowicki, Quentin Bigot a Javier Cienfuegos. Do finále nakonec prošli i Jevgenij Korotovskij, Brit Nick Miller, Bělorus Gleb Dudarev a domácí Ashraf Amgad El Seify.
     
    3000mp
    Druhý rozběh steaplechase byl pomalejší, než první. Dál určitě postupují vítěz Lamecha Girma z Etiopie, Soufiane El Bakkali z Maroka a Keňan Abraham Kibiwot. Čtvrtý Andrew Bayer má pomalejší čas než čtvrtý a pátý závodník z prvního rozběhu.
     
    Klad
    Přímý postup do finále si druhým pokusem v kvalifikaci zajistil mladý Ukrajinec Mychajlo Kochan. Ten hodil 76,56 metrů a limit tak přehodil o 6 cm.
     
    Výška
    Postupující z kvalifikace výšky mužů:

    Michail AKIMENKO (ANA)
    Mutaz Essa BARSHIM (QAT)
    Ilja IVAŇUK (ANA)
    Brandon STARC (AUS)
    Luis Enrique ZAYAS (CUB)
    Michael MASON (CAN)
    Yu WANG (CHN)
    Jeron ROBINSON (USA)
    Hup Wei LEE (MAS)
    Gianmarco TAMBERI (ITA)
    Luis CASTRO RIVERA (PUR)
    Maxim NEDASEKAV (BLR)
     
    3000mp
    Za námi je první rozběh mužského steaplu. Přímý postup si zajistili Etiopan Getnet Wale, Francouz Djilali Bedrani a Keňan Leonard Kipkemoi Bett. Další závodníci budou čekat, zda budou stačit jejich časy. Španěl Fernando Carro a Američan Stanley Kipkoech Kebenei ale mají velkou šanci.
     
    Klad
    Zahájena byla kvalifikační skupina B kladivářů. Splněno už mají Maďar Bence Halász a Polák Pawel Fajdek. Ten poslal své náčiní dokonce do vzdálenosti 79,24 metrů a to je výkon, který by možná stačil na medaili i ve finále.
     
    V rámci dalšího medailového ceremoniálu byly oceněny nejlepší závodnice ve steaplu. Zlato získala Keňanka Beatrice Chepkoechová, stříbro obhájkyně z Londýna Emma Coburnová z USA a třetí Němka Gesa Felicitas Krauseová.
     
    400mpř
    Mezi semifinalistky v běhu na 400 metrů překážek žen se z posledního rozběhu dostaly také Jamajčanka Rushell Claytonová, Kanaďanka Sage Watsonová, Britka Meghan Beesleyová a Australanka Sarah Carlyová.
     
    400mpř
    Dánka Sara Petersenová byla diskvalifikována ze třetího rozběhu za nepovolený přechod přes překážku! Tohle je pro jednu z kandidátek na medaili sportovní tragédie.
     
    400mpř
    Čtvrtý rozběh ovládly v osobních rekordech Norka Amalie Iuelová a Aminat Jamalová z Bahrajnu. Postupují také Italka Ayomide Folorunsová a Američanka Ashley Spencerová. U ní se ale čekalo, že si bude počínat suverénněji.
     
    400mpř
    Ve třetím rozběhu překážkářek potvrdila pozici největší favoritky americká hvězda Dalilah Muhammadová. Postup do semifinále si zajistily i Dánka Sara Petersenová, Kubánka Zurian Hechavarríaová a Polka Joanna Linkiewiczová.
     
    Výška
    Kvalifikační limit pro výškaře je 231 cm. Zatím se skáče 226. Ze skupiny A vypadl kromě zraněného Bondarenka také Syřan Ghazal. To v béčku už odpadla pětice Eto, Baden, Laine, Sawe a Przybylko.
     
    400mpř
    Rozběh nakonec vyhrála Ukrajinka Anna Ryžykovová, ale Zuzana Hejnová si s přehledem pohlídala druhé postupové místo. Třetí doběhla Britka Jessica Turnerová. Obhájkyně titulu Kori Carterová se bohužel při přeskoku jedné z překážek zranila a do cíle rozběhu nedorazila.
     
    400mpř
    Zuzana Hejnová je již na dráze! Češka si zatím hlídá čelo rozběhu.
     
    400mpř
    První rozběh vyhrála výborným časem 54,45 Američanka Sydney McLaghlinová. Postupují i Švýcarka Lea Sprungerová, Jamajčanka Shiann Salmonová a Portia Bingová z Nového Zélandu. Ruska Vera Rudakovová bude muset čekat, zda její čas bude na semifinále stačit... Pomalu se už chystá druhý rozběh se Zuzanou Hejnovou.
     
    400mpř
    Teď nás budou nejvíce zajímat rozběhy na 400 metrů překážek žen. Ve druhém rozběhu se totiž představí Zuzana Hejnová!
     
    Máme tu také první dnešní medailový ceremoniál. Oceněni byli nejlepší tři závodníci včerejšího běhu na 5000 metrů. Připomeňme si, že bronz získal Kanaďan Mohammed Ahmed a zlato a stříbro pak putují zásluhou Muktara Edrise a Selemona Baregy do Etiopie.

    Martin Augustin

    Postavení na startu:
    15:30 hod kladivem mužů - kvalifikace A
    15:35 400 m mužů - rozběhy
    15:50 skok vysoký mužů - kvalifikace
    16:30 400 m překážek žen - rozběhy (Zuzana Hejnová)
    17:00 hod kladivem mužů - kvalifikace B
    17:15 3000 m překážek mužů - rozběhy
    bahis siteleri