Kvalifikace na VC Brazílie Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) (kon.)
konec
Kvalifikace na VC Brazílie

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Sobota 16.11.2019, 19:00 • Trať: Interlagos, Sao Paulo, Brazílie • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 19:00.
     
    Příjemný sobotní večer při sledování textového online přenosu z kvalifikace na 20. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Brazílie.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší Alexander Albon z Red Bullu, který zajel čas 1:16.142. Druhému Valtterimu Bottasovi z Mercedesu nadělil 551 tisícin a třetímu Sebastianu Vettelovi z Ferrari dokonce 899 tisícin sekundy. Charles Leclerc z Ferrari dojel čtvrtý a Max Verstappen (Red Bull) s Lewisem Hamiltonem (Mercedes) odjeli pouhá tři kola. Průběh prvního tréninku narušil déšť, ale jakmile se podmínky zlepšily, havaroval vítěz tréninku Albon, po jehož nehodě byl trénink předčasně ukončen. Do smyku se dostali i Max Verstappen a Daniil Kvjat.


    Druhý trénink se stal kořistí Ferrari. Vyhrál jej Sebastian Vettel časem 1:09.217. Jeho týmový kolega Charles Leclerc na něj ztratil pouhých 21 tisícin sekundy. Třetí Max Verstappen byl pomalejší o 134 tisícin sekundy. Valtteri Bottas skončil čtvrtý a Lewis Hamilton pátý. Vítěz úvodního tréninku Alexander Albon až devátý. Ani prostřední tréninkové jízdy se neobešly bez komplikací. Havarovali Robert Kubica a Daniil Kvjat, po jehož karambolu byly vyvěšeny červené vlajky.


    Generálku na kvalifikaci ovládl časem 1:08.320 Lewis Hamilton, který za sebou nechal Maxe Verstappena o pouhých 26 tisícin sekundy. Třetí Charles Leclerc nabral manko 291 tisícin vteřiny. Vettel se umístil na čtvrté pozici a Bottas na šesté.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:50
    Jako první se na trať vydává Robert Kubica, jehož anabáze ve formuli 1 pomalu končí. Na tribunách přítomní fanoušci vyvolávají jméno místního idola, který tragicky zahynul při Velké ceně San Marina 1994 v Imole, Ayrtona Senny.
     
    16:23
    Robert Kubica se na dráze nezdržel moc dlouho a zamířil zpět do boxů. Na okruhu ho vystřídal jeho týmový kolega George Russell, který má celou trať momentálně jen pro sebe. Právě u Williamsu ještě není jistá jezdecká dvojice pro příští rok.
     
    15:25
    Na dráhu vyjeli také Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen. Právě Giovinazzi před pár dny podepsal s týmem Alfa Romeo novou smlovou pro příští sezonu a jezdecké složení u Alfy Romeo se tak pro následující ročník nezmění.
     
    14:13
    Také oba piloti Toro Rosso Daniil Kvjat a Pierre Gasly už bojují o postup do druhé části kvalifikace. Právě oni dva budou hájit barvy stáje Toro Rosso i v příští sezoně. Zajímavostí je, že jak Kvjat, tak Gasly prošli nedávno Red Bullem.
     
    13:07
    Na čele průběžného pořadí stanul Antonio Giovinazzi časem 1:09.324, přičemž Kimi Räikkönen na něj ztratil pouhých 43 tisícin sekundy. Dá se očekávat, že se italský závodník na prvním místě neohřeje moc dlouho, protože po Interlagosu krouží i Sebastian Vettel.
     
    12:10
    Lewis Hamilton, který si po minulé Velké ceně v USA zajistil už šestý titul mistra světa, spolu s týmovým kolegou Valtterim Bottasem stále zůstávají u svých mechaniků. Stejně jako Max Verstappen a duo z Renaltu Daniel Ricciardo a Nico Hülkenberg.
     
    11:14
    V garážích jsou stále také Kevin Magnussen a Romain Grosjean z Haasu. Šéf této stáje Günther Steiner vyjádřil nespokojenost s výsledky svých jezdců. Americký tým se totiž chtěl pohybovat v úplně jiných vodách.
     
    10:08
    Jezdci, kteří byli dosud v boxech, už také vyjíždí na trať. Carlos Sainz dostal do týmového rádia zprávu, že má nějaký problém na svém voze. Španěl v barvách McLarenu tak bude muset neplánovaně do boxů.
     
    9:25
    Je tomu skutečně tak. Sainz je v boxech a jeho další účinkování v první fázi kvalifikace je nejisté. Do čela se mezitím dostal Alexander Albon, který prodloužil smlouvu s Red Bullem i pro následující ročník. Šéf stáje Christian Horner vyjádřil spokojenost s výkony thajského pilota.
    Nejlepší čas první části zajel Verstappen
     
    8:41
    Za současné konstelace by do druhé části kvalifikace neprošli Russell, Kubica, Sainz, Magnussen a Grosjean. Ze hry venku by tak byli oba závodníci stájí Williams a Haas. Uvidíme, jak to celé nakonec dopadne. Ale vypadnutí Russella a Kubici se tak nějak už očekává.
     
    7:05
    Na voze Carlose Sainze se neúnavně pracuje, ale spíš to vypadá, že mechanici nestihnou jeho monopost opravit včas. Mají na to ještě sedm minut, ale situace není pro McLaren zrovna dvakrát příznivá.
     
    6:35
    Poslední postupové místo drží Sergio Pérez z Racing Pointu, který bude muset odrážet ataky ze strany Nica Hülkenberga, jenž se bude chtít procpat do dalšího kvalifikačního dějství. I Hülkenberg by měl po sezoně formuli 1 opustit.
     
    5:52
    Charles Leclerc, který je aktuálně na druhé pozici, ztratí na startu nedělního závodu deset míst za to, že nasadil nový spalovací motor. Monačan tak bude mít plné ruce práce, aby se nakonec dostal na stupně vítězů.
     
    4:25
    Je stále pravděpodobnější, že Carlos Sainz se už v první části kvalifikace na trati neukáže. Spolu s ním by nepostoupili Hülkenberg, Stroll, Russell a Kubica.
     
    3:04
    Na první pozici se mezitím propracoval Max Verstappen časem 1:08.242 a druhého Charlese Leclerca nechal za sebou o 254 tisícin sekundy. Třetí je Alexander Albon se ztrátou 261 tisícin. První trojka je v tuto chvíli u svých mechaniků.
     
    2:17
    Do boxů teď zajel také Valtteri Bottas a jeho týmový kolega Lewis Hamiton je tam také. Tito dva piloti nebudou mít problém s postupem mezi patnáctku nejrychlejších. Kdo však bude ještě bojovat do posledních metrů, jsou Sergio Pérez a Nico Hülkenberg.
     
    1:31
    Je to jasné. Carlos Sainz se už v úvodním kvalifikačním segmentu na trati neobjeví a je tak prvním nepostupujícím do druhé fáze kvalifikace. Španěla zradily technické problémy, kvůli kterým musel do boxů, odkud se už nevrátil.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr první části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Daniil Kvjat (Toro Rosso), Lance Stroll (Racing Point), George Russell (Williams), Robert Kubica (Williams) a Carlos Sainz (McLaren).
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:42
    Všichni fanoušci netíhnou ke královně motorsportu, což dokázaly i přímé záběry z okruhu Interlagos. Poblíž něho je totiž fotbalové hřiště s umělým povrchem a někteří sportovci momentálně provozují v Brazílii velmi populární fotbal.
     
    13:24
    Zatímco v úvodu prvního kvalifikačního dějství se na jezdce nečekalo vůbec dlouho, teď to vypadá, že se pilotům na dráhu moc nechce. Zatím ani jeden z nich neopustil své mechaniky. Všichni čekají na lepší okamžik.
     
    12:31
    Tak až nyní hecli celé startovní pole borci z Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Právě Bottas se v minulých dnech nechal slyšet, že v tomto ročníku selhal, protože pomýšlel na titul mistra světa. Na začátku sezony to vypadalo slibně, ale pak se Hamilton urval a svůj náskok si vzít nenechal.
     
    11:12
    Ostatní závodníci také vyjíždí z boxové uličky a budou bojovat o postup mezi desítku nejrychlejších. Jako poslední, který se představí fanouškům v prostředním segmentu, je čtyřnásobný světový šampion Sebastian Vettel.
     
    10:24
    O nejdůležitějším ukazateli, tedy titulech mistra světa, je už rozhodnuto. Po Velké ceně Japonska si zajistil mezi týmy mistrovský vavřín Mercedes, po Grand Prix USA získal svůj šestý titul mezi piloty Lewis Hamilton.
     
    9:10
    Do čela se vměstnal Lewis Hamilton časem 1:08.088, ale své rychlé kolo má rozjeté Charles Leclerc a také Max Verstappen. Jak odpoví soupeři dnes už šestinásobného mistra světa?
     
    8:13
    Reakce to byla více než ukázková! Nejprve šel na vedoucí příčku Charles Leclerc, kterého ale o 385 tisícin sekundy překonal Max Verstappen. Boxy už opustil také Sebastian Vettel, který může s pořadím na čele také zamíchat.
    Verstappen je nejrychlejší i ve druhé části
     
    7:09
    Za současného stavu by do třetí fáze kvalifikace neprošli Norris, Ricciardo, Giovinazzi, Pérez a Hülkenberg. Opakované záběry ukázaly, že Lando Norris musel trochu přibrzdit, aby netrefil před ním vyjíždějícího Kimiho Räikkönena.
     
    6:04
    Z první desítky zůstal na okruhu jen Sebastian Vettel. Ten se postaral o úsměvný moment, kdy malému fanouškovi daroval kšiltovku Ferrari, přičemž jeho čepici, kde se nacházelo logo Mercedesu, bez skrupulí zahodil.
     
    5:24
    Na dráze je v současné době naprostý klid, protože jezdci se nachází v boxech. Před malou chvílí zmíněný Sebastian Vettel musel na povinné převážení. Právě Vettel, Leclerc, Hamilton, Bottas, Albon a Verstappen by měli mít postup jistý.
     
    4:10
    Závodníci se opět na dráhu dvakrát nehrnou. Všechno nechávají na poslední chvíli a v boji o postup se tak budou muset spolehnout pouze na jeden závěrečný pokus. Poslední postupové místo drží Kimi Räikkönen.
     
    3:04
    Teď to v pit lane vypadá jako na pražské magistrále. Jezdci se rozhodli k hromadnému exodu z boxů a budou muset dávat velký pozor, aby při výjezdu z boxů netrefili někoho ze soupeřů. To by byla voda na mlýn pro sportovní komisaře.
     
    2:28
    Momentálně by do závěrečných kvalifikačních bojů neprošli Norris, Ricciardo, Giovinazzi, Pérez a Hülkenberg. Interlagos už v minulosti zažil dramatické bitvy, o čemž by mohl vyprávět třeba Lewis Hamilton. Budeme svědky opět nervy drásajícího finiše?
     
    1:10
    Na prvním místě se stále drží Max Verstappen časem 1:07.503. Jezdci najíždí do svých posledních měřených pokusů, během nichž se rozhodne o postupujících do třetí fáze kvalifikace. Kdo nakonec zůstane v eliminační zóně?
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr druhé části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Do závěrečných bojů nepostupují Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (Renault), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Nico Hülkenberg (Renault) a Sergio Pérez (Racing Point).
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:20
    Jezdci si znovu dávají načas a na trať nikterak nespěchají. V boji o pole position budou mezi favority patřit opět zástupci Ferrari, Mercedesu a Red Bullu. Co je jisté, Charles Leclerc z první pozice v neděli do závodu určitě neodstartuje, protože byl penalizován ztrátou deseti míst za nasazení nového motoru.
     
    10:10
    Jako první opustili své mechaniky Kimi Räikkönen a Pierre Gasly. Za nimi pak vyrazil Romain Grosjean. Za chvíli budou určitě následovat také Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.
     
    9:30
    Je tomu skutečně tak. Oba jezdci, kteří se zasloužili o to, že Mercedes opět získal titul v Poháru konstruktérů, jsou už na dráze. Jak dlouho bude trvat hegemonie německého týmu, není vůbec jasné. Max Verstappen už tuto nadvládu označil za nudnou.
     
    8:18
    Piloti právě začínají se svými prvními měřenými pokusy. Všichni borci, kromě Kevina Magnussena, jsou na okruhu. Pro stáj Haas je to dílčí úspěch, že se jak Grosjean, tak Magnussen prokousali do třetí fáze kvalifikace.
     
    7:09
    Do čela se dostal Romain Grosjean, ale ani Francouz si snad nedělá naděje, že na výsluní zůstane nějak dlouho. Za ním totiž jedou Hamilton, Vettel, Leclerc a Verstappen. Kdo z nich se vyhoupne na první místo?
     
    6:24
    Je to nakonec Max Verstappen, který zajel čas 1:07.623 a prozatím porazil Sebastiana Vettela o pouhých osm tisícin sekundy. Opakované záběry ukázaly, že Verstappen měl ale co dělat, aby udržel svůj vůz na trati, protože v jedné ze zatáček málem opustil trať.
    Verstappen si nahlas řekl o pole position
     
    5:41
    Stejné problémy měl také Charles Leclerc, jemuž také nechybělo moc a mohl se ocitnout až na trávě. Piloti pomalu zajíždí zpět do boxů a na okruhu tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Kdo z ní vyjde vítězně, se dozvíme za pět minut.
     
    4:07
    Také Sebastian Vettel měl plné ruce práce, aby svůj monopost ukočíroval a neskončil někde, kde rozhodně nechtěl. Zajímavostí je, že Max Verstappen se ještě nikdy na Interlagosu nekvalifikoval mezi prvními třemi.
     
    3:36
    Brazilští fanoušci, kteří se starají o dobrou atmosféru na Interlagosu, se teď musí zabavit po svém, protože jezdci stále zůstávají u svých mechaniků. Za chvilku však budou svědky, doufáme, napínavého boje o pole position.
     
    2:10
    Piloti po krátkém intermezzu se opět vrací na trať a závěrečné boje o zisk pole position začínají. Nejprve budou závodníci v letmém kole, po němž najedou do posledních měřených pokusů. Vyhrát by určitě chtěl Lewis Hamilton, který na vítězství v kvalifikaci čeká už pár měsíců.
     
    1:52
    Všichni zainteresovaní jsou na dráze a za chvíli najedou do závěrečných jízd. Max Verstappen ukázal, že by to mohl být klidně on, kdo se bude radovat ze zisku prvního místa na startu nedělního závodu.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
    Závěr třetí části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Žádné drama se v posledních sekundách nakonec nekonalo. MAX VERSTAPPEN se ještě o něco zlepšil a bere pole position on. Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí Lewis Hamilton. Charles Leclerc sice skončil čtvrtý, ale čeká jej penalizace kvůli výměně motoru.
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Brazílie: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Bottas (Mercedes), 6. Albon (Red Bull), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Grosjean (Haas), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Magnussen (Haas), 11. Norris (McLaren), 12. Ricciardo (Renault), 13. Giovinazzi (Alfa Romeo), 14. Hülkenberg (Renault), 15. Pérez (Racing Point), 16. Kvjat (Toro Rosso), 17. Stroll (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Sainz (McLaren).
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie, kterou celkem v pohodě vyhrál Max Verstappen. Už od samotného začátku dával jasně najevo, že se s ním musí počítat a jezdci Ferrari a Mercedesu to tak nebudou mít vůbec jednoduché. V první řadě jej doplní Sebastian Vettel. Do druhé řady se postaví Lewis Hamilton a jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Původně čtvrtý Charles Leclerc dostane penalizaci v podobě ztráty deseti míst na startu za výměnu motoru. V kvalifikaci se moc nepředvedl Carlos Sainz, jehož zradily technické problémy.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 18.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a užijte si sobotní večer. (20:16:55)

    Michal Šandor

    bahis siteleri