Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers 31:20 (kon.)
konec
Super Bowl LIV: Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers

31:20

(7:3, 3:7, 0:10, 21:0)

Pondělí 03.02.2020, 00:40 • Hard Rock Stadium • Americký fotbal
Předzápasové kurzy
     
    Onlajn přenosy pak můžete očekávat opět se startem play off, jehož první kolo proběhne o víkendu 9. a 10. ledna 2021 a Super Bowl LV v Tampě Bay o 4 týdny později, 7. února. Do té doby děkujeme za pozornost. (04:47:42)
    Přichází vláda nového ligového krále, Patricka Mahomese
     
    Ročník 2019 skončil. NFL se odebírá ke krátkému spánku, než začne období přestupů, podepisování volných hráčů a hlavně scouting combine a dubnový draft. Nový ročník pak začne ve čtvrtek 10. září a je jasné, že v ten den budou hrát úvodní zápas nové sezóny na svém stadionu Kansas City Chiefs. Soupeř bude teprve určen.
    Předání Lombardiho trofeje do rukou vítězného týmu
     
    Na pódium již byla donesena věc, na kterou všichni hráči a funkcionáři Chiefs čekali – trofej pro vítěze, slavná Lombardi Trophy. Ta se po několika proslovech ocitla v rukou šéfa klubu Clarka Hunta, syna zakladatele klubu Lamara Hunta, a stá sezóna NFL se stává minulostí.
    Patrick Mahomes se ve věku 24 let a 138 dní stal historicky nejmladším MVP Super Bowlu
     
    MVP Super Bowlu LIV se i přes dvě hozené interceptions stává nejmladší hráč historie NFL, který vyhrál MVP sezóny i Super Bowl, quarterback PATRICK MAHOMES!
     
    Základní statistiky Super Bowlu

    Celkový počet yardů: 397 – 351
    Pasové yardy: 268 – 210
    Běhové yardy: 129 – 141
    Úspěšnost 3. downů: 42 % – 37 %
    Čas v útoku: 33:13 min – 26:47 min

    Quarterbackové:
    Patrick Mahomes 26/42, 286 yardů, 2 TD, 2 INT
    Jimmy Garoppolo 20/31, 219 yardů, 1 TD, 2 INT
     
    Přímo na stadionu tomu podle oficiálních údajů přihlíželo pouze 62 417 diváků, překvapivě nízké číslo.
    Radost dvou klíčových mužů Kansasu, trenéra Andyho Reida a quarterbacka Patricka Mahomese
     
    Třetí čtvrtinu odehráli mnohem lépe hráči San Francisca. První drive dovedli, podobně jako na začátku prvního poločasu, k 42yardovému field goalu Robbieho Goulda a následně skvěle pracující obrana při dlouhém třetím downu soupeře zachytila interception, konkrétně linebacker Fred Warner. Navíc tento turnover dokázali Niners po třech minutách potrestat jednoyardovým touchdownem running backa Raheema Mosterta a utekli do nadějného 10bodového náskoku. Když navíc na začátku čtvrté čtvrtiny hodil Patrick Mahomes druhou interception za sebou, tentokrát do rukou safetyho Tarvaria Moora, zdálo se, že je hotovo. Jenže hosté tento turnover nepotrestali, šli 3 a ven a Chiefs se nadechli ke zvratu, který je v současnosti pro ně tak typický. 6 minut a 16 sekund před koncem snížili jednoyardovým catchem tight enda Travise Kelceho na 17:20, poté jejich obrana rychle vyhnala útok soupeře ze hřiště a další drive zakončil 170 sekund před koncem těsným 5yardovým catchem na pravém pylonu running back Damien Williams, čímž otočili skóre na 24:20. San Francisco se v drivu poslední záchrany dostalo pouze na půlku, kde nezvládlo dlouhý čtvrtý down a ihned z druhé akce po zisku míče Kansas definitivně rozhodl zápas perfektní akcí a 38yardovým během Damiena Williamse. Zoufalý quarterback San Francisca Jimmy Garoppolo ještě v posledních sekundách hodil jednu interception a oslavy Kansasu City Chiefs, kteří vyhráli Super Bowl po padesáti letech podruhé v historii klubu, mohly definitivně začít.
    Kansas City Chiefs vyhrávají Super Bowl po 50 letech
     
    KANSAS CITY CHIEFS VYHRÁVAJÍ SUPER BOWL LIV!
     
    Konec utkání.
     
    0:05
    KC, 4&25, KC 26
    Mahomes hází dostatečně dlouhou přihrávku na to, aby zůstala ve vzduchu aspoň 5 sekund, takže zápas končí a hráči v červených dresech mohou začít naplno slavit!
     
    0:51
    KC, 3&18, KC 33
    Třetí zakleknutí a teď se čeká, aby uplynulo co nejvíce času z limitu pro rozehrání.
     
    0:53
    KC, 2&15, KC 36
    Další zakleknutí a poslední time out Niners.
     
    0:57
    KC, 1&10, KC 41
    Mahomes zaklekává a Niners si vybírají druhý time out.
    Tradiční sprcha pro vítězného trenéra
     
    0:57
    A trenér Andy Reid se konečně dočkal sprchy ze sudu plného Gatoradu. Při svém 222. vítězství v NFL získává svůj první titul a definitivně se zařazuje mezi trenérské legendy, ke kterým se časem připojí v síni slávy!

    Libor Štěpán

    Bill Vinovich
    62 417
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad KC, 3&5, SF 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině San Francisca.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri