Sprinty mužů a žen, Falun Vítěz: L. Svahnová (SWE), P. Golberg (NOR) (kon.)
konec
SP - sprinty mužů a žen, Falun

Vítěz: L. Svahnová (SWE), P. Golberg (NOR)

Sobota 08.02.2020, 14:15Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:15.
     
    Vítejte ve švédském městě Falun, jehož sportovní středisko Lugnet už bylo dějištěm čtyř světových šampionátů v klasickém lyžování. V sezóně 2019/20 hostí toto bezmála čtyřicetitisícové město 11. kolo světového poháru a dnešní den bude patřit závodům ve sprintu, které se pojedou klasickou technikou.
     
    Závody na nejkratší možné trati klasickou technikou se jedou letos počtvrté. Úvodní klání ve finské Ruce patřilo Norům, mezi muži kraloval suverén Johannes Høsflot Klæbo, mezi ženami se radovala Maiken Caspersen Fallaová. Klæbo svůj triumf poměrně suverénně zopakoval i ve Val Di Fiemme, ženský závod ovládla Slovinka Anamarija Lampičová. Malé norské mistrovství si udělali seveřané ze závodu v Oberstdorfu, když obsadili všechny tři stupně vítězů. Na ten nejvyšší vystoupal znovu Klæbo, mezi zástupkyněmi něžného pohlaví si nejlépe vedla Natalja Něprjajevová z Ruska.
     
    V mužské polovině pelotonu letos tedy zatím norský fenomén jménem Johannes Høsflot Klæbo ještě nenašel přemožitele, to se ale dnešním dnem změní. Sprinterský superman si totiž přivodil zranění ruky, když se během rozjeté sezóny po návštěvě bowlingového centra s přáteli utkal s boxerským automatem. První pokus dopadl dobře, jenže při tom druhém se Nor chtěl ještě zlepšit, ruka se mu nešťastně svezla, trefil vedle stojící automat a zlomil si prst. Je tak dost dobře možné, že v letošní sezóně už dozávodil a daroval tak velký křišťálový glóbus Rusovi Aleksanderu Bolšunovi, jenž už letos stál na stupních vítězů v klasickém sprintu. Dvakrát se to dokonce povedlo Norovi Pålu Golbergovi, jedno stříbro má na kontě druhý z Rusů Sergej Ustjugov, jedním bronzem se pyšní Francouz Richard Jouve a Nor Erik Valnes. Tím tedy končí výčet největších favoritů závodu.
     
    V ženské části startovního pole je čelo o poznání vyrovnanější a rozmanitější. Kromě vítězek Fallaové, Lampičové a Něprjajevové je třeba k adeptkám na titul počítat zejména Američanku Jessicu Digginsovou. Ta byla v posledních dvou klasických sprintech vždy třetí. Stříbrnou medaili si na krk pověsily letos Astrid Uhrenholdt Jacobsenová z Norska a Jonna Sundlingová ze Švédska. Poslední lyžařkou, která letos okusila pocit stanout na pódiu je Američanka Sadie Maubetová Bjornsenová. Zlobit by mohly také Linn Svahnová a Sophie Caldwellová, které sice patří do top pětky bodování ve sprintu, mnohem raději ale mají volný styl.
     
    Kvalifikace mezi ženami se stala takovým malým švédským šampionátem, protože na domácí trati se do první desítky dostala hned sedmička Švédek! Nejrychlejší byla Johanna Hagströmová, následovaná kolegyní Annou Dyvikovou. Mezi sedmero domácích lyžařek se do elitní desítky dokázaly vklínit jen třetí Sophie Caldwellová, šestá Ane Appelkvist Stensethová a sedmá Anamarija Lampičová, která vede pořadí ve sprintu.
     
    Mezi muži vládli i za neúčasti Klæba Norové, nejrychlejší byl Erik Valnes, dvě sekundy na něj ztratil Pål Golberg. Vedoucí závodník SP Rus Aleksander Bolšunov ukázal, že je opravdový univerzál a dokáže být silný na jakékoliv trati. Vystartuje s číslem 3. Tradičně vysoko je Ital Federico Pellegrino s pětkou, favority na postup do finále uzavírá dvojka super rychlých Francouzů Richard Jouve a Lucas Chanavat. Do desítky se vklínili i dva Švédové, jmenovitě Calle Halfvarsson a Johan Häggström.
     
    Jediným českým zástupcem v závodě bude Martin Novák, který dojel v kvalifikaci na slušném 17. místě a představí se ve druhém čtvrtfinále.
     
    Čtvrtfinále č. 1

    1. Sophie Caldwellová (USA)
    2. Jonna Sundlingová (SWE)
    3. Natalja Něprjajevová (RUS)
    4. Anna Svendsenová (NOR)
    5. Hailey Swirbul (USA)
    6. Olga Kučeruková (RUS)
     
    Trať ve Falunu měří 1250 metrů a hned na úvod nabídne prudké stoupání, které klidně může pár jízd rozhodnout už na začátku. Tato distance je shodná jak pro ženy, tak pro muže.
     
    Postupový klíč je jasný, z každé jízdy postupují dva nejrychlejší, které pak do elitní dvanáctky doplní dva s nejrychlejším časem mezi nepostupujícími.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    ČF1
    Hned v prvním jízdě se střetnou dvě lyžařky, které v minulém klasickém spritnu v Oberstdorfu stály na pódiu. Něprjajevová vyrála, Caldwellová byla třetí.
     
    ČF1
    První stoupání nejlépe vyskákala Kučeruková s třicítkou, těsně následována domácí Sundlingovou.
     
    ČF1
    Druhý stoupák ale už znamená očekávané pořadí na čele. Caldwellová a Sundlingová si zatím hlídají první pozici.
     
    ČF1
    Třetí a nejkratší stoupání svědčilo nejlépe Svendsenové, která teď překvapivě vede a do cílové rovinky jede na první místě!
     
    ČF1
    Jenže nejlepší servis má zřejmě Rusko, protože ve sjezdu Něprjajevová předjela všechny své sokyně a do poslední zatáčky najela první.
     
    ČF1
    Natalja Něprjajevová (RUS) si bezpečně dojela pro postup, o druhé místo se strhl obrovský boj mezi domácí Sundlingovou a Američankou Caldwellovou, který musela rozřešit až cílová fotografie. Ta přisoudila druhou příčku Švédce, Caldwellová bude muset čekat na čas.
     
    Čtvrtfinále č. 2

    1. Johanna Hagströmová (SWE)
    2. Ane Appelkvist Stensethová (NOR)
    3. Anamarija Lampičová (SLO)
    4. Therese Johaugová (NOR)
    5. Jessica Digginsová (USA)
    6. Kerttu Niskanenová (FIN)
     
    ČF2
    Druhá rozjížďka nabídne souboj vedoucí závodnice SP Therese Johaugové s vedoucí sprinterkou Anamarijou Lampičovou, které doplní vítězka kvalifikace Johanna Hagströmová a zkušená Američanka Jessica Digginsová. Hodně silné složení.
     
    ČF2
    Čelní pozice si zatím kontroluje Ane Appelkvist Stensethová, bok po bohu jedoucí s domácí Johannou Hagströmovou.
     
    ČF2
    Lampičová neponechává nic náhodě, ve druhém stoupání se posunula do čela, Johaugová je zatím čtvrtá.
     
    ČF2
    V nebezpečném sjezdu v zatáčce ztratila Stensethová rovnováhu a málem upadla, vedoucí duo Lampičová – Hagströmová už má komfortní náskok.
     
    ČF2
    Cílová rovinka drama nenabídla, Lampičová i Hagströmová si poměrně v klidu dojely pro postupové pozice a ušetřily nějaké síly pro další závody. Čas třetí Johaugové je rychlejší než v případě Svendsenové v prvním čtvrtfinále a ta si tedy bude na svůj případný postup do semifinále muset počkat.
     
    Čtvrtfinále č. 3

    1. Emma Ribomová (SWE)
    2. Linn Sömskarová (SWE)
    3. Sadie Maubetová Bjornsenová (USA)
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    5. Greta Laurentová (ITA)
    6. Laura Mononenová (FIN)
     
    ČF3
    Třetí čtvrtfinále přinese souboj dvou Švédek s Američankou, Norkou, Italkou a Finkou.
     
    ČF3
    Velezkušená Maiken Caspersen Fallaová (NOR) má na kontě 50 umístění na stupních vítězek ve sprintu, ale v kvalifikaci byla až sedmnáctá. Předčily ji tedy jak Ribomová, tak Sömskarová a Maubet-Bjornsenová.
     
    ČF3
    Jenže přímo v závodě je vše jinak. Fallaová si zkušeně hlídá čelo z druhé pozice, první příčku momentálně drží Emma Ribomová.
     
    ČF3
    Fallaová vyjela nejlépe i nejdelší stoupání závodu a společně s Ribomovou ujela svým pronásledovatelkám o několik desítek metrů.
     
    ČF3
    Linn Sömskarová se ale v posledním sjezdu před cílem přece jen přiblížila a ještě zabojuje o přímý postup.
     
    ČF3
    Ani Fallaová ani Ribomová nakonec větší komplikace nepřipustily a Sömskarovou si nepustily k tělu. Švédce čas na postup nestačí.
     
    Čtvrtfinále č. 4

    1. Anna Dyviková (SWE)
    2. Maja Dahlqvistová (SWE)
    3. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    4. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    5. Laurien van der Graaffová (SUI)
    6. Anne Kyllönenová (FIN)
     
    ČF4
    Závodnice ze čtvrtého rozjezdu jsou na trati a znovu to bude souboj tělo na tělo mezi domácími favoritkami proti zbytku sprinterek.
     
    ČF4
    První příčky se ujala Anna Dyviková s číslem 2, zatím je ale těsně následovaná všemi pěti pronásledovatelkami.
     
    ČF4
    V prvním stoupání se ale pole hodně roztrhalo, Jacobsenová a Van der Graaffová jsou už bez šance na postup.
     
    ČF4
    Nástup Dyvikové zychytila jen Tiril Udnes Wengová, jen z povdzálí tento souboj sleduje třetí Astrid Jacobsenová. Ostatní lyžařky už naději dávno ztratily.
     
    ČF4
    Do cílové rovinky najíždí první Dyviková, ale vypadá hodně vyčerpaně. Postup si ale přece jen pohlídala, své zkušenosti pak prokázala Astrid Jacobsenová, která předčila Tiril Wengovou a uvidíme ji v semifinále. Čas Wengové je pomalý a poslední postupovou příčku tak stále drží Therese Johaugová z druhé jízdy.
     
    Čtvrtfinále č. 5

    1. Linn Svahnová (SWE)
    2. Katja Višnarová (SLO)
    3. Moa Lundgrenová (SWE)
    4. Heidi Wengová (NOR)
    5. Maya MacIsaacová-Jonesová (CAN)
    6. Katri Lylynperäová (FIN)
     
    ČF5
    Páté čtvrtfinále tradičně nabídne nejvyrovnanější souboj, alespoň co se týče startovních čísel z kvalifikace.
     
    ČF5
    Do čela se okamžitě v první zatáčce dostala Maya MacIsaacová-Jonesová z Kanady, z druhé pozice vše kontroluje Višnarová a ze třetí Heidi Wengová.
     
    ČF5
    V prvním sjezdu se natlačila do čela Heidi Wengová, které očividně jedou lyže nejlépe. Za ní momentálně operuje domácí hvězda Linn Svahnová.
     
    ČF5
    Pole se hodně roztrhalo, vedoucí dvojička Svahnová-Wengová ujela třetí Višnarové o dobrých 30 metrů. Zbytek závodnic už se trápí a nepostoupí.
     
    ČF5
    Norka i Švédka bezpečně postoupí a i ony mohly pošetřit ve finiši nějaké síly. A protože Višnarová je na třetím místě pomalejší než Johaugová, uvidíme vedoucí ženu SP i v semifinále. Spolu s ní postupuje jako lucky loser i Sophie Caldwellová z nejsilněji obsazeného prvního rozběhu.
     
    Po kratičké reklamní pauze už budou následovat souboje mezi muži.
     
    Čtvrtfinále č. 1

    1. Erik Valnes (NOR)
    2. Pål Golberg (NOR)
    3. Lauri Vuorinen (FIN)
    4. Marcus Grate (SWE)
    5. Gleb Retivych (RUS)
    6. Anton Persson (SWE)
     
    ČF1
    Hned v prvním rozběhu se tradičně představí vítěz kvalifikace, kterým se dnes stal Nor Erik Valnes. Jeho největším konkurentem v boji o postup bude jeho stájový kolega Pål Golberg s číslem 2.
     
    ČF1
    V prvním ostrém stoupáku se první příčky ujal Fin Vuorinen, kterého následuje dvojka Norů.
     
    ČF1
    V tom druhém už skončily jakékoliv naděje Antona Perssona, který upadl.
     
    ČF1
    Do čela se mezitím propracoval Valnes, který s Golbergem míří vstříc přímému postupu.
     
    ČF1
    Norská spolupráce přinesla pohodlný postup pro oba dva, třetí je Marcus Grate a za ním dojel Rus Retivykh.
     
    Čtvrtfinále č. 2

    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Calle Halfvarsson (SWE)
    3. Eirik Brandsdal (NOR)
    4. Michal Novák (CZE)
    5. Andrew Young (GBR)
    6. Valentin Chauvin (FRA)
     
    ČF2
    Ve druhé jízdě uvidíme souboj zkušených harcovníků v podobě Pellegrina, Halfvarssona a Brandsdala, kterým se postaví mimo jiné i Michal Novák, jediný český zástupce v hlavní soutěži.
     
    ČF2
    Novák byl letos nejlépe osmnáctý, jeho boj o postup do semifinále ale bude dnes proti velkým jménům běžeckého lyžování hodně těžký.
     
    ČF2
    Do čela se překvapivě vyšplhal v prvním kopci Francouz Chauvin, kterého sleduje Pellegrino i Brandsdal.
     
    ČF2
    Nahoře na druhém kopečku se zběsilé tempo uklidnilo a celá šestka se sjela znovu dohromady.
     
    ČF2
    Je tu další pád, který se týkal do té doby vedoucího Chauvina!
     
    ČF2
    Pellegrino podřadil a vrhl se neohroženě do čela, stejně zkušeně si počínal i Calle Halfvarsson a oba dva harcovníci si dojeli pro postup.
     
    ČF2
    Třetí Brandsdal ani čtvrtý Novák nepostoupí, i díky taktizování v polovině trati. Pro českého běžkaře to ale i tak budou další cenné body do pořadí SP.
     
    Čtvrtfinále č. 3

    1. Aleksander Bolšunov (RUS)
    2. Lucas Chanavat (FRA)
    3. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    4. Miha Šimenč (SLO)
    5. Viktor Thorn (SWE)
    6. Pål Trøan Aune (NOR)
     
    ČF3
    Třetí rozjížďka nabídne souboj muže ve žlutém, tedy Alexandra Bolšunova, s Francouzem Chanavatem o postupové příčky. Jejich vyzyvatelem bude především Håvard Solås Taugbøl z Norska.
     
    ČF3
    Bolšunov lehce zaspal na startu, ale má spoustu času své zaváhání dohnat.
     
    ČF3
    Učinil tak hned v první zatáčce a do prvního stoupání se vrhá z první pozice. Za ním je dle očekávání Chanavat a Taugbøl.
     
    ČF3
    Na domácí půdě se chce ukázat i Viktor Thorn, který se vyhoupl na druhé místo především dobrou prací směrem vzhůru ve stoupání.
     
    ČF3
    V další prudké pasáži trati ale už Thorn vytuhl, na čele je s velkým náskokem Bolšunov, druhou pozici před Taugbølem drží Chanavat.
     
    ČF3
    Bolšunov se ohlíží, ale postup má dávno v kapse.
     
    ČF3
    Rus mohl v cíli klidně zastavit a pohledem přes rameno sledovat tuhý boj mezi Taugbølem a Chanavatem o druhé postupové místo. Ten nakonec vyhrál Nor, ale jízda byla hodně rychlá a jak Chanavat, tak čtvrtý Pål Trøan Aune se zatím zařadili na postupové pozice jako šťastní poražení
     
    Čtvrtfinále č. 4

    1. Richard Jouve (FRA)
    2. Johan Häggström (SWE)
    3. Fredrik Riseth (NOR)
    4. Teodor Peterson (SWE)
    5. Andrej Sobakarjev (RUS)
    6. Hirojuki Mijazawa (JPN)
     
    ČF4
    Jasným favoritem čtvrté jízdy je Francouze Jouve, ale domácí tribuny jistě poženou Haggströma i Petersona za postupem.
     
    ČF4
    Tempo je zatím v prvním zvedáku celkem rozvážné a celá šestice se drží pospolu.
     
    ČF4
    V popředí se stále drží i Japonec Miyazawa, kterého teď předjel Peterson i Jouve.
     
    ČF4
    Startovní pole je stále kompaktní, což samozřejmě slibuje souboj v cílové rovince i riziko kontaktu a pádu.
     
    ČF4
    Na čelo se před poslední zatáčkou vyhoupli oba Švédové, což domácí diváci svým řevem kvitují.
     
    ČF4
    Peterson i Haggström museli čelit nájezdu Fredrika Risetha, který ale těsně před cílem ztratil stabilitu a upadl. Dopřál tedy oběma Švédům přímý postup do semifinále.
     
    ČF4
    Poměrně překvapivě tedy končí čtvrtý muž kvalifikace Jouve, který včas nezachytil nástup domácích sprinterů a loučí se už ve čtvrtfinále.
     
    Čtvrtfinále č. 5

    1. Ristomatti Hakola (FIN)
    2. Sergej Ustjugov (RUS)
    3. Andrej Krasnov (RUS)
    4. Oskar Svensson (SWE)
    5. Gjøran Tefre (NOR)
    6. Martin Bergström (SWE)
     
    ČF5
    I ve startovní listině poslední rozjížďky najdeme dva Švédy. Těm se postaví dva Rusové, jeden Nor a jeden Fin. Právě Ristomatti Hakola má z kvalifikace nejlepší pozici, což indikuje jeho startovní číslo 10.
     
    ČF5
    Pozor! Gjøran Tefre ulil start a jelikož už vyfasoval žlutou kartu v minulých závodech, do dnešního klání neodstartuje.
     
    ČF5
    O postup si to tedy rozdá jen pětice sprinterů. První pozici zatím drží Hakola, kterého zblízka sleduje Krasnov a Svensson.
     
    ČF5
    Hakola za to vzal od prvních metrů a snaží se svým sokům ujet hned na začátku trati. Krasnov i Svensson se ho ale zatím drží jako klíšťata.
     
    ČF5
    Fin ve druhém stoupání získal lehký náskok, který už směrem do cíle nebude chtít pustit. Naopak poslední je Rus Ustjugov.
     
    ČF5
    Servis švédského týmu je ale skvělý a Svensson Fina ve sjezdu bez problémů dojel, stejně jako Krasnov.
     
    ČF5
    V zatáčce před cílovou rovinkou se ale domácí naděje Svensson dostal do kontaktu s Finem a padá! Švéd je hodně nazlobený a možná bude domácí reprezentace zvažovat protest.
     
    ČF5
    Pro první pozici si nakonec dojel Krasnov, následovaný Hakolou. Pro zbytek lyžařů z tohoto rozjezdu závod končí, jako lucky loseři postupují Chanavat a Aune ze třetího čtvrtfinále.
     
    Semifinále č. 1
    1. Johanna Hagströmová (SWE)
    2. Natalja Něprjajevová (RUS)
    3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    4. Jonna Sundlingová (SWE)
    5. Anamarija Lampičová (SLO)
    6. Therese Johaugová (NOR)
     
    SF1
    Semifinále je odstartováno a Therese Johaugová ho nezahájila úplně dobře a hned na startu musí dotahovat.
     
    SF1
    Jedná se opravdu o souboj těžkých vah, vidíme jednu z nejlepších sprinterek historie Fallaovou, vedoucí sprinterku letošního pořadí Lampičovou, vítězku posledního klasického sprintu Něprjajevovou a vítězku kvalifikace Hagströmovou.
     
    SF1
    Čelo si hlídá Hagströmová s číslem 1, ale první pětka je stále kompaktní. Johaugová postoupila do semifinále jen tak tak, tentokrát ale už svým sprinterským kolegyním nestačí.
     
    SF1
    V posledním sjezdu vede Něprjajevová, spolu s ní se vyváží ve sjezdu Sundlingová, Lapmičová a Fallaová zatím ztrácí.
     
    SF1
    Natalja Něprjajevová je o parník první, za ní své sprinterské kvality prokázala Lampičová, která přespurtovala Sundlingovou a dojela si pro přímý postup do finále o pouhých pět setin. Sundlingová společně s Fallaovou budou čekat na čas, vítězka kvalifikace Hagströmová je ze hry venku.
     
    Semifinále č. 2

    1. Anna Dyviková (SWE)
    2. Linn Svahnová (SWE)
    3. Emma Ribomová (SWE)
    4. Heidi Wengová (NOR)
    5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    6. Sophie Caldwellová (USA)
     
    SF2
    Za potlesku tribun se představují na startu druhého semifinále tři Švédky, které v této jízdě vyzvou zkušené Norky Jacobsenovou a Heidi Wengovou spolu se silnou Američankou Caldwellovou, která letos stála v klasickém sprintu dvakrát na pódiu.
     
    SF2
    Nejsilnější soupaž předvedla Ribomová, která do první zatáčky najíždí na první příčce.
     
    SF2
    Tempo je zatím poměrně vlažné, jediná Wengová se chce vyhnout závěrečnému sprintu a je první.
     
    SF2
    Na čele zatím obě Norky, Ribomová teď už hodně ztrácí.
     
    SF2
    Ve druhém stoupání se ale celá šestka docvakla a všechny lyžařky mají šanci na postup.
     
    SF2
    Do cílové rovinky najíždí první Jacobsenová tělo na tělo se Svahnovou.
     
    SF2
    Domácí hvězda Svahnová si postup pohlídala, ale obrovsky silný závěr měla nakonec Sophie Caldwellová, která v poslední možný moment předkopla lyži a předčila Jacobsenovou. Má tak šanci na třetí bronz v letošní sezóně.
     
    SF2
    První jízda byla o poznání rychlejší a tak finále pojede i Fallaová a Sundlingová.
     
    Semifinále č. 1

    1. Pål Golberg (NOR)
    2. Aleksander Bolšunov (RUS)
    3. Federico Pellegrino (ITA)
    4. Erik Valnes (NOR)
    5. Calle Halfvarsson (SWE)
    6. Pål Trøan Aune (NOR)
     
    SF1
    Tuhý boj o první dvě postupové příčky do finále! Bolšunov si to rozdá s Pellegrinem, Golbergem a Valnesem, zpět nebude chtít zůstat ani domácí Halfvarsson. Všichni tito závodnící skončili v kvalifikaci v první šestce!
     
    SF1
    Bolšunov jde okamžitě na první místo, tak jak to má tento ruský univerzál ve zvyku.
     
    SF1
    Dle předpokladů hodně ztrácí Aune, zběsilé tempo Bolšunova akceptuje Pellegrino a Valnes.
     
    SF1
    Ruský bohatýr dál uhání vpřed, ve sjezdu se na něj dotáhl Ital.
     
    SF1
    Pellegrino vystřídal Bolšunova na první pozici a oba si to rozdají v cílové rovince o první příčku.
     
    SF1
    Oba favorité vybojovali postup, za nimi ze všech sil o co nejlepší čas bojoval Golberg, který je třetí a bude čekat na čas, stejně jako jeho reprezentační kolega Valnes. Halfvarsson je bez šance.
     
    Semifinále č. 2

    1. Johan Häggström (SWE)
    2. Andrej Krasnov (RUS)
    3. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    4. Ristomatti Hakola (FIN)
    5. Teodor Peterson (SWE)
    6. Lucas Chanavat (FRA)
     
    SF2
    I druhé semifinále může skončit všelijak, účastní se ho čtveřice sprinterů z elitní detítky kvalifikace, které doplňuje Krasnov s patnáctkou a Peterson s dvacítkou. Bude se týkat finále i Švédů? To ukáže poslední semifinálová jízda.
     
    SF2
    Obrovskou motivaci v podobě zisku červeného trikotu pro nejlepšího sprintera má Lucas Chanavat, který může předčit v celkovém účtování Klæba. Musí ale postoupit do finále.
     
    SF2
    V čele je Taugbøl, jeho postavení ale hlídají z nejtěsnější možné blízkosti oba domácí lyžaři.
     
    SF2
    Na začátku prvního stoupání se dostal Häggström do kontaktu se soupeřem a padá!
     
    SF2
    Švéd se ale díky pomalému tempu dostal zpátky do kontaktu se soupeři, na čele zatím celkem s přehledem Taugbøl.
     
    SF2
    Toho stíhají Hakola i Peterson a zřejmě si to rozdají o poslední postupovou příčku.
     
    SF2
    Taugbøl první, druhý je nakonec Peterson, který bude jediným Švédem ve finále. Chanavat nenašel ve svém těle zbytky sil a končí až čtvrtý za Hakolou.
     
    Finále žen

    1. Linn Svahnová (SWE)
    2. Natalja Něprjajevová (RUS)
    3. Sophie Caldwellová (USA)
    4. Anamarija Lampičová (SLO)
    5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    6. Jonna Sundlingová (SWE)
    7. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
     
    F
    Kuriozita dnešního závodu, ve finále nakonec uvidíme sedm žen! Cílová fotografie v semifinále nerozsoudila Caldwellovou a Jacobsenovou, obě závodnice tedy postoupily do finálové jízdy.
     
    F
    Fallaová jako závodnice s nejvyšším číslem na startu stojí až ve druhé řadě za Linn Svahnovou.
     
    F
    Do první zatáčky se na první pozici natlačila Lampičová těsně před Svahnovou.
     
    F
    V další rovince se ale čela ujaly Svahnová a Sundligová, Švédky mají samozřejmě na domácí půdě o motivaci postaráno.
     
    F
    Tempo je hodně volné, žádná ze sprinterek se zatím nikam nežene. Lampičová je třetí, Fallaová čtvrtá.
     
    F
    Sophie Caldwellová postoupila z obou svých jízd až jako šťastná poražená a poražená zůstane i ve finále. Na své sokyně hodně ztrácí.
     
    F
    Obě Švédky za to vzaly, jejich tempo akceptuje jen Lampičová a Něprjajevová. Fallaová už nemá naději ani na pódium.
     
    F
    Do cílové rovinky vstupuje nejlépe Sundlingová!
     
    F
    Neskutečný finiš, ve kterém si to bok po boku rozdaly hned tři sprinterky!
     
    F
    Záverečný spurt nakonec ovládla nejspíše Svahnová, vše rozhodne cílová fotografie.
     
    F
    Je to jasné, Svahnová vyhrává, druhá Něprjajevová o osm setinek, o další dvě setiny zpět další domácí oblíbenkyně Sundlingová. To je velký švédský den!
     
    F
    Černý petr a bramborová medaile dnes zůstala na Lampičovou, Fallaová je pátá. Dvě posední postupující, Jacobsenová a Caldwellová, nakonec uzavřely pořadí finále.
     
    Finále mužů

    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    3. Aleksander Bolšunov (RUS)
    4. Teodor Peterson (SWE)
    5. Pål Golberg (NOR)
    6. Erik Valnes (NOR)
     
    F
    Vyvrcholení dnešního sprinterského klání je tady, finále mužů! V něm nastoupí trojice nejlepších z kvalifikace, tedy Valnes, Golberg a Bolšunov. Favoritem je i italský matador Pellegrino, silný se v semifinále zdál Taugbøl , švédský prapor jako jediný drží domácí Teodor Peterson.
     
    Závodníci jsou připraveni na startu a letos se stane teprvé potřetí, že sprint nevyhraje Johannes Høsflot Klæbo. Kdo se stane při jeho nepřítomnosti vítězem klasického sprintu ve Falunu?
     
    F
    Finále bylo odstartováno, do čela se okamžitě přihnal Bolšunov ve svém žlutém trikotu. Neprodleně po startovním výstřelu trhá pole a uhání vpřed.
     
    F
    Peterson tohle zběsilé tempo vůbec nestíhá a vlaje na konci startovního pole. Jeho se souboj o čelo týkat rozhodně nebude.
     
    F
    Bolšunov byl v zatáčce při sjezdu tak rychlý, že málem upadl a vylétl z tratě!
     
    F
    Pellegrino přepustil druhou pozici Valnesovi, naopak Taugbøl na pátém místě zaostává.
     
    F
    Norům ale místní trať svědčí a závodníci s čísly 1 a 2 teď předběhli Bolšunova a do cíle jdou na prvních dvou příčkách!
     
    F
    Velké norské vítězství! První Golberg, druhý Valnes. Na vedoucího závodníka SP zbyla jen bronzová pozice. Možná Bolšunov své tempo na začátku přeci jen přepálil.
     
    F
    Pellegrino sklízí dnes stejně jako Lampičová brambory, pátý Taugbøl ztratil deset vteřin.
     
    F
    Teodor Peterson dojel vycházkovým tempem téměř s minutovou ztrátou, i tak si ale odnese velmi slušnou porci bodů a navíc je vyprovázen bouřlivým potleskem místních tribun.
     
    Závod právě skončil.
     
    Klasické sprinty ve Falunu tedy znají své vítěze. Mezi ženami k obrovské radosti domácího publika kralovala Linn Svahnová která v nervy drásajícím finiši přespurtovala své soupeřky a slaví ve svých dvaceti letech už třetí vítězství v SP! Druhé místo dnes vybojovala Natalja Něprjajevová z Ruska a na pódiu ji doplnila další domácí hvězda Jonna Sundlingová. Mezi muži to dlouho vypadalo na one man show Alexandra Bolšunova, jenže ten tempo až příliš přepálil a v cíli ho překonal jak vítěz Pål Golberg, tak druhý z Norů Erik Valnes.
     
    S těmito slovy už se s Vámi pro dnešek z Falunu loučím, ale srdečné vás zvu ke sledování našich dalších textových přenosů z běžeckého lyžování. Zítra jsou ve Švédsku na programu individuální závody, kterými Vás provedou kolegové Petr Sumbal a Michal Hladký.
     
    Konečné pořadí finále žen

    1. Linn Svahnová (SWE) 3:23,54
    2. Natalja Něprjajevová (RUS) +0,08
    3. Jonna Sundlingová (SWE) +0,10
    4. Anamarija Lampičová (SLO) +0,93
    5. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +3,70
    6. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +7,00
    7. Sophie Caldwellová (USA) +8,46
     
    Konečné pořadí finále mužů

    1. Pål Golberg (NOR) 2:51,83
    2. Erik Valnes (NOR) +0,52
    3. Aleksander Bolšunov (RUS) +0,92
    4. Federico Pellegrino (ITA) +2,40
    5. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +9,74
    6. Teodor Peterson (SWE) +49,48 (16:11:41)

    Adam Kodet

    Konečné pořadí finále mužů
    1. Pål Golberg (NOR) 2:51,83
    2. Erik Valnes (NOR) +0,52
    3. Aleksander Bolšunov (RUS) +0,92
    4. Federico Pellegrino (ITA) +2,40
    5. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +9,74
    6. Teodor Peterson (SWE) +49,48

    Konečné pořadí finále žen
    1. Linn Svahnová (SWE) 3:23,54
    2. Natalja Něprjajevová (RUS) +0,08
    3. Jonna Sundlingová (SWE) +0,10
    4. Anamarija Lampičová (SLO) +0,93
    5. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +3,70
    6. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +7,00
    7. Sophie Caldwellová (USA) +8,46

    Startovní listina finále mužů
    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    3. Aleksander Bolšunov (RUS)
    4. Teodor Peterson (SWE)
    5. Pål Golberg (NOR)
    6. Erik Valnes (NOR)

    Startovní listina finále žen
    1. Linn Svahnová (SWE)
    2. Natalja Něprjajevová (RUS)
    3. Sophie Caldwellová (USA)
    4. Anamarija Lampičová (SLO)
    5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    6. Jonna Sundlingová (SWE)
    7. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)

    Startovní listina semifinálových jízd mužů
    Semifinále č. 1
    1. Pål Golberg (NOR)
    2. Aleksander Bolšunov (RUS)
    3. Federico Pellegrino (ITA)
    4. Erik Valnes (NOR)
    5. Calle Halfvarsson (SWE)
    6. Pål Trøan Aune (NOR)

    Semifinále č. 2
    1. Johan Häggström (SWE)
    2. Andrej Krasnov (RUS)
    3. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    4. Ristomatti Hakola (FIN)
    5. Teodor Peterson (SWE)
    6. Lucas Chanavat (FRA)

    Startovní listina semifinálových jízd žen
    Semifinále č. 1
    1. Johanna Hagströmová (SWE)
    2. Natalja Něprjajevová (RUS)
    3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    4. Jonna Sundlingová (SWE)
    5. Anamarija Lampičová (SLO)
    6. Therese Johaugová (NOR)

    Semifinále č. 2
    1. Anna Dyviková (SWE)
    2. Linn Svahnová (SWE)
    3. Emma Ribomová (SWE)
    4. Heidi Wengová (NOR)
    5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    6. Sophie Caldwellová (USA)

    Startovní listina čtvrtfinálových jízd mužů
    Čtvrtfinále č. 1
    1. Erik Valnes (NOR)
    2. Pål Golberg (NOR)
    3. Lauri Vuorinen (FIN)
    4. Marcus Grate (SWE)
    5. Gleb Retivych (RUS)
    6. Anton Persson (SWE)

    Čtvrtfinále č. 2
    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Calle Halfvarsson (SWE)
    3. Eirik Brandsdal (NOR)
    4. Michal Novák (CZE)
    5. Andrew Young (GBR)
    6. Valentin Chauvin (FRA)

    Čtvrtfinále č. 3
    1. Aleksander Bolšunov (RUS)
    2. Lucas Chanavat (FRA)
    3. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    4. Miha Šimenč (SLO)
    5. Viktor Thorn (SWE)
    6. Pål Trøan Aune (NOR)

    Čtvrtfinále č. 4
    1. Richard Jouve (FRA)
    2. Johan Häggström (SWE)
    3. Fredrik Riseth (NOR)
    4. Teodor Peterson (SWE)
    5. Andrej Sobakarjev (RUS)
    6. Hirojuki Mijazawa (JPN)

    Čtvrtfinále č. 5
    1. Ristomatti Hakola (FIN)
    2. Sergej Ustjugov (RUS)
    3. Andrej Krasnov (RUS)
    4. Oskar Svensson (SWE)
    5. Gjøran Tefre (NOR)
    6. Martin Bergström (SWE)

    Startovní listina čtvrtfinálových jízd žen
    Čtvrtfinále č. 1
    1. Sophie Caldwellová (USA)
    2. Jonna Sundlingová (SWE)
    3. Natalja Něprjajevová (RUS)
    4. Anna Svendsenová (NOR)
    5. Hailey Swirbul (USA)
    6. Olga Kučeruková (RUS)

    Čtvrtfinále č. 2
    1. Johanna Hagströmová (SWE)
    2. Ane Appelkvist Stensethová (NOR)
    3. Anamarija Lampičová (SLO)
    4. Therese Johaugová (NOR)
    5. Jessica Digginsová (USA)
    6. Kerttu Niskanenová (FIN)

    Čtvrtfinále č. 3
    1. Emma Ribomová (SWE)
    2. Linn Sömskarová (SWE)
    3. Sadie Maubetová Bjornsenová (USA)
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    5. Greta Laurentová (ITA)
    6. Laura Mononenová (FIN)

    Čtvrtfinále č. 4
    1. Anna Dyviková (SWE)
    2. Maja Dahlqvistová (SWE)
    3. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    4. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    5. Laurien van der Graaffová (SUI)
    6. Anne Kyllönenová (FIN)

    Čtvrtfinále č. 5
    1. Linn Svahnová (SWE)
    2. Katja Višnarová (SLO)
    3. Moa Lundgrenová (SWE)
    4. Heidi Wengová (NOR)
    5. Maya MacIsaacová-Jonesová (CAN)
    6. Katri Lylynperäová (FIN)

    Průběžné pořadí SP ve sprintu mužů
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
    2. Lucas Chanavat (FRA)
    3. Gleb Retivych (RUS)
    4. Federico Pellegrino (ITA)
    5. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    6. Erik Valnes (NOR)
    7. Johan Häggström (SWE)
    8. Pål Golberg (NOR)
    9. Aleksander Bolšunov (RUS)
    10. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    11. Richard Jouve (FRA)
    12. Oskar Svensson (SWE)
    13. Teodor Peterson (SWE)
    14. Renaud Jay (FRA)
    15. Marcus Grate (SWE)
    -------------------------------------------
    54. Jan Pechoušek 21 b
    66. Michal Novák 7 b
    71. Ondřej Černý 5 b
    Průběžné pořadí SP ve sprintu žen
    1. Anamarija Lampičová (SLO)
    2. Linn Svahnová (SWE)
    3. Natalja Něprjajevová (RUS)
    4. Sophie Caldwellová (USA)
    5. Jonna Sundlingová (SWE)
    6. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    7. Jessica Digginsová (USA)
    8. Stina Nilssonová (SWE)
    9. Sadie Maubetová Bjornsenová (USA)
    10. Maja Dahlqvistová (SWE)
    11. Nadine Fähndrichová (SUI)
    12. Laurien van der Graaffová (SUI)
    13. Ane Appelkvist Stensethová (NOR)
    14. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    15. Julia Kernová (USA)
    -----------------------------------------------
    27. Kateřina Janatová (CZE) 50 b
    46. Petra Nováková (CZE) 21 b
    51. Tereza Beranová (CZE) 15 b
    64. Kateřina Razýmová (CZE) 6 b

    Průběžné pořadí SP můžů
    1. Aleksander Bolšunov (RUS) 1457 b
    2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1222 b
    3. Sergej Ustjugov (RUS) 851 b
    4. Iivo Niskanen (FIN) 811 b
    5. Sjur Røthe (NOR) 784 b
    6. Simen Hegstad Krüger (NOR) 635 b
    7. Pål Golberg (NOR) 582 b
    8. Emil Iversen (NOR) 495 b
    9. Hans Christer Holund (NOR) 470 b
    10. Andrej Melničenko (RUS) 420 b
    11. Andrej Larkov (RUS) 392 b
    12. Dario Cologna (SUI) 388 b
    13. Perttu Hyvärinen (FIN) 345 b
    14. Arťem Malcev (RUS) 343 b
    15. Denis Spicov (RUS) 339 b
    ----------------------------------------------
    71. Michal Novák (CZE) 34 b
    90. Jan Pechoušek (CZE) 21 b
    117. Ondřej Černý (CZE) 5 b
    119. Petr Knop (CZE) 5 b
    121. Adam Fellner (CZE) 5 b
    Průběžné pořadí SP žen
    1. Therese Johaugová (NOR) 1553 b
    2. Natalja Něprjajevová (RUS) 1087 b
    3. Heidi Wengová (NOR) 1020 b
    4. Jessica Digginsová (USA) 789 b
    5. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) 749 b
    6. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) 680 b
    7. Sadie Maubetová Bjornsenová (USA) 651 b
    8. Teresa Stadloberová (AUT) 564 b
    9. Anamarija Lampičová (SLO) 528 b
    10. Kerttu Niskanenová (FIN) 475 b
    11. Tiril Udnes Wengová (NOR) 465 b
    12. Jonna Sundlingová (SWE) 458 b
    13. Krista Pärmäkoskiová (FIN) 436 b
    14. Charlotte Kallaová (SWE) 434 b
    15. Katharina Hennigová (GER) 401 b
    --------------------------------------------------
    25. Kateřina Razýmová (CZE)
    38. Kateřina Janatová (CZE) 109 b
    46. Petra Nováková (CZE) 67 b
    76. Tereza Beranová (CZE) 15 b
    bahis siteleri