Los semifinále poháru MOL Cup (kon.)
konec
Los semifinále poháru MOL Cup

Pátek 06.03.2020, 12:00Losování soutěží
     
    Semifinále MOL Cupu (22. dubna):

    AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň
    SK Sigma Olomouc – FC Slovan Liberec (12:18:47)
     
    Ladislav Škorpil na závěr zmínil, že se těší na další losování a věří, že na pódiu bude zase.
     
    Zástupce Sigmy Olomouc Aleš Škerle: Jsme naprosto spokojeni, domácí utkání a nepřáli jsme si Plzeň, papírově nejsilnějšího soupeře. Se Spartou jsme hráli teď, tak jsme spokojeni. Ligové utkání s Jabloncem bude úplně jiné, Petr Rada jim vyčiní a určitě nastoupí jiné mužstvo.

    Budeme chtít postoupit do finále, naposledy se nám povedlo finále vyhrát proti Spartě, předtím proti Mladé Boleslavi nikoliv, chtěli bychom postoupit co nejdále.
     
    Zástupce Liberce Libor Kleibl: Vzpomínek na Ladislava Škorpila mám hodně, v roce 2002, kdy jsem vstoupil do klubu, tak trenérem byl právě Ladislav Škorpil. Po dvou letech "utekl" k reprezentační jednadvacítce, později se vrátil a měli jsme společnou kancelář. Když byl venku mráz, tak stejně jsme měli otevřené okno a všichni se k nám báli chodit kvůli mrazu.

    Do Olomouce je pěkná cesta, tak na Mohelničáku si dáme klobásu a olomoucké tvarůžky a pojedeme zpátky, nějak to musí dopadnout.

    Když jsem viděl, že střídáme brankáře, tak jsem si říkal, že je to dobrá psychologická finta, tak po zápase jsem se dozvěděl, že to nebylo domluvené, tak mě polil pot, ale dopadlo to dobře. Nebyla to žádná degradace našeho gólmana, ale Filip penalty umí. Jeden vychytal nulu v zápase, druhý penalty.
     
    Podle očekávání byl Olomouci vylosován FC Slovan Liberec.
     
    Druhým pořádajícím týmem semifinálových zápasů bude SK Sigma Olomouc.
     
    Viktoria Plzeň neměla na losovacím aktu svého zástupce.
     
    Zástupce Sparty Tomáš Rosický: Určitě nejtěžsí los, co bylo k mání, ale přijel jsem vylosovat domácí utkání, což se povedlo a zbytek je na hráčích. Máme nového trenéra a ať už pro něj, tak pro celý tým, byl výsledek ve čtvrtfinále velmi důležitý. Před derby a dalšími důležitými zápasy tým tento výsledek potřeboval. Po zápase jdu hráčům většinou poděkovat nebo vyčinit, tak nevím, co se dělo v kabině (reakce na oslavy sparťanů v kabině).

    Pro nás je pohár velkým cílem v této sezóně, tak chceme do finále, resp. jednoznačně jej vyhrát.
     
    Soupeřem Sparty na Letné bude FC Viktoria Plzeň.
     
    Prvním vylosovaným týmem je AC Sparta Praha, která odehraje semifinále na domácím stadiónu.
     
    Je znovu zopakováno, že finále bude pořádat ten z účastníků, který bude 20. dubna na horší pozici v ligové tabulce.
     
    Losovací procedura začíná, první tažený tým bude hrát v domácím prostředí.
     
    Ladislav Škorpil mluví o roce 1981, kdy se hrálo jediné finále Československého poháru dorostu, který vyhrál s Hradcem Králové (ve finálovém dvojzápase Hradec zdolal Slovan Bratislava). Je tak jediným držitelem této trofeje, protože v dalších sezónách se hrál jen český a slovenský pohár odděleně.
     
    Dalším hostem je Ladislav Škorpil, trenér Liberce při pohárovém triumfu v roce 2000, celkově byl ve finále úspěšnější čtyřikrát, přičemž častěji se do finále poháru coby trenér dostal jen legendární Václav Ježek (5x).
     
    Letošní ročník MOL Cupu je již šedesátým, připravuje se tak publikace dokumentující celou historii soutěže. Společnost MOL je již pět let generálním partnerem soutěže.
     
    Prvním hostem losovacího aktu je jednatel společnosti MOL Václav Sládek.
     
    FC Slovan Liberec

    Slovan Liberec dokázal pohárovou trofej vybojovat dvakrát. Poprvé v roce 2000, kdy ve finále zdolal druholigové Ratíškovice 2:1, v roce 2015 pak ve vypjatém severočeském derby porazil v Mladé Boleslavi Jablonec po penaltovém rozstřelu. Od té doby Liberec vždy vypadl shodně ve čtvrtfinále, přes nějž se probojoval až letos.

    V lize Liberec neměl úplně ideální podzimní část, do té jarní ale vstoupil výhrami 2:0 na Spartě a 3:1 nad Bohemians, k nimž přidal i úspěch v penaltovém rostřelu při pohárovém čtvrtfinále na Slovácku.

    Cesta pohárem:

    2. kolo Mariánské Lázně – Liberec 2:5
    3. kolo: Liberec – Prostějov 3:1
    Osmifinále: Liberec – Teplice 2:0
    Čtvrtfinále: Slovácko – Liberec 0:0 (2:4 v pen. rozstřelu)
     
    SK Sigma Olomouc

    Také Sigma Olomouc má za sebou dvě finálové účasti, jednu úspěšnou a jednu neúspěšnou. Obě se vešly do po sobě jdoucích sezón 2010/11 a 2011/12. V roce 2011 ještě nezvládli penaltový rozstřel v jihlavském finále s Mladou Boleslaví, o rok později už ale dokázali v závěrečném souboji v Plzni zdolat Spartu.

    V probíhajícím ligovém ročníku je Sigma na desátém místě, od skupiny o záchranu, kam budou putovat všechny týmy od jedenáctého místa níže, ale má stále pohodlný sedmibodový náskok, přičemž do konce základní části chybí právě sedm kol. Do jara Sigma vstoupila výhrami 3:1 v Teplicích a 1:0 nad Spartou, prohrála až minulý týden v Opavě.

    Cesta pohárem:

    2. kolo Rosice – Olomouc 1:5
    3. kolo: Olomouc – Líšeň 4:2
    Osmifinále: Olomouc – Dukla Praha 4:0
    Čtvrtfinále: Olomouc – Jablonec 3:1
     
    FC Viktoria Plzeň

    Západočeši se největšího úspěchu v MOL Cupu dočkali v sezóně 2009/10, kdy dokázali celou soutěž vyhrát. Do finále se pak probojovali i o čtyři roky později, tehdy ale ve finále v Edenu nestačili na Spartu, ačkoliv až do nastaveného času vedli.

    V lize Viktoria přezimovala na druhém místě, přesto vyměnila trenéra, když Pavel Vrba zamířil do bulharského Ludogorce Razgrad a nahradil jej Adrian Gula. Pod ním se Plzeň nadechla ke skvělým výkonům, když v jarní části zatím vyhrála všechny tři ligové zápasy s celkovým skóre 9:2, ve čtvrtfinále MOL Cupu pak s přehledem porazila Mladou Boleslav 4:2, když vedla už o čtyři branky.

    Cesta pohárem:

    3. kolo: Hlučín – Plzeň 1:3
    Osmifinále: Chlumec nad Cidlinou – Plzeň 3:4 po prodl.
    Čtvrtfinále: Plzeň – Mladá Boleslav 4:2
     
    AC Sparta Praha

    Sparta je nejúspěšnějším klubem české fotbalové historie, a tak není divu, že je nejúspěšnější také v samostatném českém poháru. Od roku 1993 jej dokázala vyhrát už šestkrát, naposledy ale v sezóně 2013/14, kdy slavila český "double", od té doby však na další získanou trofej čeká.

    Klubu z pražské Letné se ani letos vůbec nedaří v lize, když po 23 zápasech a jediném získaném bodu ze tří jarních kol klesla už na sedmou příčku, když za vedoucí Slavií zaostává o propastných 23 bodů, na druhou Plzeň jich pak ztrácí o deset méně. Právě duely se Slavií a Plzní ji čekají v následujících dvou týdnech.

    Cesta pohárem:

    3. kolo: Jihlava – Sparta 1:2
    Osmifinále: České Budějovice – Sparta 0:4
    Čtvrtfinále: Sparta – Baník Ostrava 5:0

    Tomáš Kohlmann

    bahis siteleri