Kvitová – Šarapovová 2:0 (kon.)
konec
Petra Kvitová
Petra Kvitová (8)
2
6 6  
Maria Šarapovová
Maria Šarapovová (5)
0
3 4  
Pondělí 16.03.2020, 12:00 • Centrální kurt, All England Club, Wimbledon, Londýn (GBR) • Wimbledon 2011 (tráva) • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! V době šíření nového koronaviru se většina sportovních soutěží pozastavila či zrušila, proto si společně můžeme připomenout nejdůležitější sportovní milníky v naší sportovní historii. Mezi ně určitě patří i finále ženské dvouhry ve Wimbledonu z roku 2011, ve kterém Petra Kvitová porazila ve dvou setech Marii Šarapovovou a získala svůj první grandslamový titul v kariéře. O tři roky se později se dnes už třicetiletá tenistka dočkala druhého vítězství v All England Clubu, to pro změnu česká lvice porazila Kanaďanku Bouchardovou.
     
    Pro Šarapovovou se jednalo o páté finále ve dvouhře grandslamu s předchozí bilancí tři výher a jediné porážky. Kvitová hrála na této turnajové úrovni premiérový finálový zápas. Po Martině Navrátilové a Janě Novotné se stala třetí tenistkou narozenou na území České republiky, která triumfovala v ženském wimbledonském singlu.

    Současně byla také první levorukou vítězkou od roku 1990 a první takovou finalistkou od roku 1994. Obě daná finále tehdy odehrála Martina Navrátilová. V celé historii wimbledonského turnaje se stala teprve čtvrtou levorukou vítězkou a celkově 16. šampiónkou v otevřené éře tenisu.
     
    Cesta Petry Kvitové turnajem:

    Osmá nasazená Petra Kvitová začala travnatý grandslam utkáním proti tenistce ze zámoří, Američance Alexe Glatchové, kterou porazila s přehledem, dovolila jí uhrát pouhé čtyři gemy. Ani ve druhém kole se česká lvice moc nezapotila, domácí Britce Keothavongové dovolila dokonce jen tři hry.

    Ve třetím kole Petru čekala zkušená devětadvacetiletá Roberta Vinciová. Rodačka z Bílovce se ovšem Italky nezalekla, postoupila po setech 6:3 a 6:3. Osmifinále zaválo Kvitové do cesty Wickmayerovou z Belgie. I v tomto případě prokázala Češka skvělou formu, po kanáru v první sadě uhrála Wickmayerova dva gemy ve druhé.

    První komplikace přišly pro mladou jednadvacetiletou Kvitovou ve čtvrtfinále. Přemožitelka Venus Williamsové, Bulharka Tsvetana Pironkovová totiž v tibreaku druhé sady tahala za delší konec provazu, utkání tak šlo do třetího setu. V něm ale Petra zachovala klid na raketě, klíčové dějství ovládla v poměru 6:2 a mohla se radovat z postupu do semifinále. V tom také přišla proti Bělorusce Azarenkové ztráta, avšak i v tomto případě Kvitová získala rozhodující sadu 6:2.
     
    Cesta Marie Šarapovové turnajem:

    Vítězka Wimbledonu z roku 2004 zahájila snahu o druhý primát z All England Clubu soubojem proti krajance Chavetadzeové, s níž se vůbec nepárala, dovolila jí pouhopouhé tři hry. Ve druhém kole čekala na Šarapovovou domácí Robsonová, jež se držela statečně, první set dokonce dotáhla až do tiebreaku, nakonec ale lepší soupeřce podlehla.

    Pátá nasazená narazila ve třetím kole na českou tenistku Kláru Koukalovou. Ta jí bohužel nedokázala vzdorovat, uhrála dohromady pět gemů. A ani v osmifinále neztratila rodačka z Ňaganě první sadu, Číňanka Šuaj Peng se rovněž snažila marně.

    Čtvrtfinále a boj proti Dominice Cibulkové. Ikdyž, těžko říci, zda se toto utkání dá nazývat bojem, neboť Slovenka získala po jedné hře v obou setech. Mezi nejlepšími čtyřmi se Šarapovové postavila do cesty hráčka milující travnatý povrch, Sabine Lisická. Německá tenistka nedala sokyni nic zadarmo, avšak podobně jako předešlé kolegyně, ani ona nedokázala Rusce sebrat set.
     
    Na kurtu už probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Petra Kvitová.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    0-15
    Přiriskované druhé podání Šarapovová vrátila na druhou stranu kurtu, česká hráčka následně hrála forhendem za základní čáru.
     
    0-30
    Skvělý return nasazené pětky po slabém podání soupeřky. Kvitová pod nohama hrála pouze do deblového koridoru.
     
    15-30
    Česká lvice vybojovala první fiftýn zápasu. Konečně se trefila do prvního podání, následně si rozběhala sokyni a ve finále výměny ji donutila k chybě.
     
    30-30
    Tvrdý servis ven z dvorce Ruska vrátila těsně za pásku. Rodačka z Bílovce se vydala k síti, odkud nadvakrát ukončila výměnu.
    0:0; 0:0; 30-30 - Petra Kvitová
     
    30-40
    Tak pozor, Šarapovová si už v úvodní hře vypracovala brejbol! O osudu výměny rozhodl její parádní bekhend kros ven z dvorce. Obranný bekhend Petry nepřeletěl přes síť.
     
    0:1
    Hned v prvním gemu přichází brejk! Ruska se dostala do výměny a zahrála nasazené osmičce těžký úder na tělo, míček vypálený z rakety Kvitové posléze skončila na pásce.
     
    0:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    0:1
    Konec přestávky, podávat bude Maria Šarapovová.
     
    15-0
    Fantazie. Výměnu plnou krásných úderů ukončila Kvitová nechytatelným forhendem po lajně.
    0:0; 0:1; 15-0 - Petra Kvitová
     
    30-0
    Těžký servis na tělo, avšak Petra si s ním poradila! Kratší return navíc Rusku pořádně zaskočil, balónek z bekhendu namířila do sítě.
     
    40-0
    Dělový return proti prvnímu servisu, výsledkem jsou tři brejkboly! Šarapovová vůbec neočekávala tak tvrdou ránu, reagovala pozdě a hrála pod tělem do autu.
     
    40-15
    Čistá hra to nebude. Po podání ven z dvorce se česká hráčka dostala pozdě k následujícímu úderu, míček odpálila za základní lajnu.
     
    1:1
    Výhoda brejku je pryč, Kvitová srovnává na 1:1! Nasazená pětka si zatím vůbec neví rady s tvrdými returny, po dalším takovém hrála příliš dlouhý forhend!
    0:0; 1:1 - Petra Kvitová
     
    15-0
    Cestu za potvrzením brejku začíná česká lvice výborně, po servisu ven z dvorce hrála Šarapovová po lajně do deblového koridoru.
     
    30-0
    Tentokráte přišla změna, rodačka z Bílovce zaservírovala na střed kurtu. Ruska byla u míčku pozdě, ani na podruhé nedokázala returnovat do kurtu.
     
    30-15
    Odvážné zkrácení hry Petře nakonec nevyšlo! Šarapovová míček dostihla a bekhendem jej umístila neomylně na lajnu. Čárový rozhodčí zahlásil aut, avšak jestřábí oko jeho výrok opravilo!
    0:0; 1:1; 30-15 - Maria Šarapovová
     
    40-15
    Zbytečnou nevynucenou chybou se ruská tenistka připravila o možnost srovnání stavu v gemu. Bekhend umístila do těsného autu.
     
    40-30
    Nepřipravený náběh Kvitové na síť nasazená pětka beze zbytku potrestala. Zahrála soupeřce tvrdý úder do forhendu, Petra nedokázala dostatečně dobře nastavit raketu.
     
    40-40
    Gem pokračuje, je tu shoda. Šarapovová si oběhla return na forhend, za ránou po lajně se rodačka z Bílovce stačila jen ohlédnout.
    0:0; 1:1; 40-40 - Maria Šarapovová
     
    40-A
    Ruska má k dispozici další brejkbol! Stalo se tak poté, co vytáhla výborný return k základní čáře, Petra za tělem odpálila balónek do zámezí.
     
    40-A
    Kvitová se už už radovala z prvního esa a srovnání na shodu, jenže Šarapovová si vzala další jestřábí oko a i tentokráte měla pravdu! Následuje druhé podání.
     
    40-40
    Česká lvice se nenechala rozhodit změnou rozhodnutí. Ve výměně se dostala do tlaku skvělým bekhendem do levého rohu, Šarapovová se nedokázala ubránit.
    0:0; 1:1; 40-40 - Petra Kvitová
     
    A-40
    Po brejkbolu přichází gembol, je důležité, aby ho Petra proměnila! Po tvrrdším servisu na tělo Ruska hrála do pásky.
     
    2:1
    Brejk potvrzen, nasazená osmička vede 2:1! Return sokyně nyní nebyl vůbec špatný, Kvitová ale zareagovala výborně, v pokleku poslala forhend do odkryté poloviny dvorce!
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Maria Šarapovová.
     
    15-0
    Ne moc často hraje Petra technické údery. Teď se ale odhodlala k forhendovému slajzu a soupeřku tím viditelně překvapila, neboť ta následující úder vůbec nezvládla.
     
    15-15
    Přímý bod po servisu na téčko, Kvitová míček trefila jen rámem rakety.
     
    30-15
    Máme tu první dvojchybu ve finále Wimbledonu. Její autorkou je nasazená pětka Maria Šarapovová.
     
    30-30
    Nechybělo mnoho, aby Ruska zapsala druhou dvojchybu v řadě. Míček nakonec spadl přesně na lajnu, načež Češka zreturnovala do sítě.
     
    30-40
    Obrovské štěstí stálo při Šarapovové. Po jejím úderu se míček otřel o pásku a spadl na lajnu. Petra se musela hodně natahovat, což mělo za následek nepřesný bekhend.
    0:0; 2:1; 30-40 - Maria Šarapovová
     
    2:2
    Srovnáno. Šarapovové stačilo po servisu uhrát ještě jeden bekhend, její sokyně vzápětí vyrobila nevynucenou chybu z bekhendové strany.
     
    15-0
    Dělový servis ven z dvorce. Ruska na míček sice dosáhla, ale přes pásku jej přepálit nedokázala.
     
    15-15
    To je škoda. Rodačka z Bílovce vytáhla další skvělý servis, jenže následně po kratším obranném úderu Rusky trestuhodně minula vymezené území kurtu.
     
    30-15
    Nečekaný return těsně za pásku Kvitovou nerozhodil. Bekhendem poslala balónek na druhou stranu, nasazená pětka pak místo volné poloviny kurtu trefila síť.
    0:0; 2:2; 30-15 - Petra Kvitová
     
    40-15
    Po podání ven z dvorce se Šarapovová ocitla hodně mimo dvorec. Pokusila se zahrát odvážný bekhendový return kros. Balónek ale spadl do území vymezeného pro debl.
     
    40-30
    Pátý gem wimbledonského finále ještě pokračuje. Forhendovou přestřelku ukončila česká tenistka ránou do zámezí.
     
    3:2
    Kvitová se v důležitém fiftýnu rozhodla servírovat na téčko a to se vyplatilo, Šarapovová returnovala za základní čáru.
    0:0; 3:2 - Petra Kvitová
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Maria Šarapovová.
     
    0-15
    Maria Šarapovová honila soupeřku ze strany na stranu a nakonec si došla pro vítězný míček, když po kratším úderu sokyně umístila bekhend do levé volné poloviny kurtu.
    0:0; 3:2; 0-15 - Maria Šarapovová
     
    15-15
    Petra se výborně ubránila. Do útoku přešla tvrdým forhendem k základní čáře, na který Ruska reagovala pozdě, u těla forhend přepálila.
     
    15-30
    Nyní zachovala rodačka z Ňaganě chladnou hlavu při úderech. Češka opět lítala ze strany na stranu, bekhend hraný hodně za tělem již nezvládla.
     
    30-30
    Pro změnu to byla nasazená osmička, kdo převzal iniciativu výměny do své moci. Po delším úderu konkurentky zvolila Petra sázku na jistotu, forhend napálila na střed, zatímco Šarapovová běžela na pravou stranu.
    0:0; 3:2; 30-30 - Petra Kvitová
     
    40-30
    Dvojchyba přichází pro Šarapovovou v tu nejméně vhodnou chvíli, zadarmo věnovala soupeřce brejkbol!
     
    4:2
    Malá sportovní tragédie pro Rusku znamená zisk brejku pro Petru! Nasazená pětka totiž zaznamenala dvě dvojchyby v řadě za sebou, čímž si sama prohrála gem na servisu.
     
    15-0
    Šarapovová se v posledních chvílích nenachází v ideálním psychickém rozpoložení. Po nepříliš tvrdém podání nečistě trefila return.
     
    15-15
    Další nečistě trefený return, jenže míček nabral takovou trajektorii, že dopadl přesně na základní lajnu. Rozhozená Kvitové vzápětí hrála do zámezí.
     
    30-15
    Po sérii útočných forhendů se Kvitová vydala k síti. Sokyně jí nalila míček na vítěznou smeč, rodačka z Bílovce nezaváhala.
    0:0; 4:2; 30-15 - Petra Kvitová
     
    40-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce, Petra má k dispozici dva gemboly na potvrzení brejku.
     
    5:2
    Výborně. Stejná varianta, akorát z opačné strany, ani v tomto případě Ruska nedokázala dobře returnovat. Českou lvici dělí jediný gem od zisku prvního setu wimbledonského finále!
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Maria Šarapovová.
     
    15-0
    Další dvojchyba ruské tenistky, když to připočteme k minulému gemu, tak již třetí v řadě.
     
    15-15
    Další nasazená pětka nepřidala. Naopak dokázala na rozdíl od Kvitové udržet přesnou ruku ve výměně, Češka se ustřelila z bekhendu.
     
    15-30
    Druhá nevynucená chyba Petry v řadě přináší drobnou výhodu vítězce Wimbledonu z roku 2004. Rodačka z Bílovce hrála forhend příliš brzy po odskoku.
     
    30-30
    Ještě to bude boj. Maria Šarapovová se pokusila zaútočit forhendem po lajně, jenže do míčku dala příliš velkou razanci, aut.
     
    30-40
    Setbol nepřichází, výhodu gembolu pro sebe uzmula ruská tenistka. Ta si dobře rozběhala sokyni, Kvitová si s těžkým bekhendem nevěděla rady.
    0:0; 5:2; 30-40 - Maria Šarapovová
     
    40-40
    Kvitová chce konec setu už na příjmu! Returnem dostala sokyni pod tlak, posléze vypálila nechytatelný bekhend po lajně.
     
    40-A
    Petra se bránila skvěle, ale Šarapovová se nenechala zlomit a fiftýn patří do její moci. Do tlaku se dostala tvrdým servisem, na forhend hraný do levého rohu reagovala Petra úderem do zámezí.
     
    40-40
    Avšak přichází druhá shoda. Obě tenistky nyní čekaly na chybu té druhé, nakonec se dočkala Kvitová, nasazená pětka zkazila bekhend.
     
    A-40
    Petra Kvitová disponuje prvním setbolem! Šarapovová chtěla útočit, jenže bekhend nepřeltěl přes pásku!
     
    40-40
    V klíčovou chvíli vytahuje rodačka z Ňaganě první eso utkání.
     
    40-A
    Výborný servis ven z kurtu doplněný o forhend do opačného rohu dvorce. Proti finální smeči Rusky Petra nedokázala vrátit balónek do vymezeného prostoru.
    0:0; 5:2; 40-A - Maria Šarapovová
     
    5:3
    O zisk první sady bude muset Kvitová zabojovat při vlastním servisu, neboť při výhodě soupeřky pokazila return.
     
    15-0
    Petra začíná výborně. Na dělový servis ven z dvorce Šarapovová nenašla odpověď.
     
    30-0
    Po returnu k základní čáře se nasazená osmička ocitla pod tlakem, jenže ruská tenistka při útočném forhendu selhala, vůbec netrefila kurt.
     
    40-0
    Přímý bod po druhém podání, které letělo ven z dvorce. Petra Kvitová má k dispozici várku tří setbolů!
     
    6:3
    Je to tam! Jednadvacetiletá Petra Kvitová bere první set finále Wimbledonu do své moci, Šarapovová totiž podruhé v řadě zkazila return!
    1:0; 6:3 - Petra Kvitová
     
    0:0
    Začíná druhý set.
     
    0-15
    Druhý set zahajuje Maria Šarapovová přímým bodem po servisu na téčko.
     
    0-30
    Kvitová se po returnu dokázala dostat do hry, jenže vzápětí nečistě trefila forhend, míček skončil v dalekém autu.
     
    15-30
    Ve třetí výměně druhé sady stačilo Petře pro zisk fiftýnu dobře zreturnovat, její sokyně se posléze vyhodila forhendem za základní čáru.
     
    30-30
    Skvělá hra Kvitové! Ta byla po většinu výměny pod tlakem, avšak poté, co Ruska zahrála vyšší úder, rodačka z Bílovce zabila výměnu dělovým forhendem kros!
    1:0; 0:0; 30-30 - Petra Kvitová
     
    40-30
    Pokud dnes něco ruskou tenistku vyloženě sráží, tak to jsou dvojchyby. Šarapovová jich má na kontě už pět, po té poslední má Češka brejkbol!
     
    1:0
    Neskutečný forhend české lvice, která si hned v úvodu druhé sady vytváří výhodu brejku! Ani Šarapovová nevěřila, že by rána po lajně mohla skončit v kurtu, ale jestřábí oko ji o tom definitivně přesvědčilo!
    1:0; 1:0 - Petra Kvitová
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Petra Kvitová.
     
    0-15
    Bohužel, dvakrát se druhý servis Petry otřel o pásku, třetí pak skončil v autu. První dvojchyba pro českou tenistku.
     
    15-15
    Ruska se mohla dostat do dobré pozice, jenže v klíčovou chvíli neudržela přesnou ruku, forhend umístila za základní čáru.
     
    30-15
    Je až neuvěřitelné, co všechno dokáže Petra zahrát. Po tvrdém returnu pod nohy vytáhla fantastický kraťas, za nímž běžela soupeřka zbytečně. Zdviženou rukou na znamení omluvy dává Kvitová najevo, že takhle rozhodně hrát nezamýšlela.
     
    40-15
    Šarapovová se snažila, co jí nohy stačily, avšak rodačka z Bílovce zachovala chladnou hlavu, za bekhendem po lajně běžela nasazená pětka marně.
     
    40-30
    Po kratším returnu Rusky se jednadvacetiletá hráčka mohla rozhodnout, kam míček umístí. Nerozhodla se ale úplně ideálně, neboť balónek skončil v autu.
     
    40-40
    Vzápětí přichází druhá dvojchyba české tenistky, jež znamená shodu.
     
    A-40
    Dvojchybu Petra vykompenzovala přímým bodem po servisu ven z dvorce, Šarapovová si ještě bude muset na brejkboly počkat.
     
    2:0
    A to minimálně další dva gemy! Kvitová totiž i na druhý pokus trefila první servis a vítězka Wimbledonu z roku 2004 returnovala do sítě. Brejk potvrzen.
    1:0; 2:0 - Petra Kvitová
     
    0-15
    Do třetí hry druhého setu vstupuje Šarapovová přímým bodem po podání na střed kurtu.
     
    0-30
    Následně přidává Ruska z Ňaganě druhé eso v zápase, Petra se za míčkem pouze ohlédla.
    1:0; 2:0; 0-30 - Maria Šarapovová
     
    0-40
    V tomto gemu servíruje ruská hráčka opravdu skvěle. Další přímý bod.
     
    2:1
    To bylo opravdu rychlé. Jedno eso a tři přímé body, Maria Šarapovová bleskově snižuje na 1:2.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Petra Kvitová.
     
    15-0
    Petra Kvitová vypálila ze servisu dělovku na téčko, return Rusky nepřeletěl přes pásku.
     
    15-15
    Rodačka z Bílovce pomalu dohání sokyni v počtu dvojchyb, už má na kontě tři.
     
    30-15
    Skvěle. Po podání ven z dvorce zachovala nasazená osmička chladnou hlavu, bekhend umístila do opačné volné poloviny kurtu.
    1:0; 2:1; 30-15 - Petra Kvitová
     
    30-30
    Šarapovová zariskovala na returnu a to se jí vyplatilo! Za forhendem do levého rohu se česká tenistka sotva stačila ohlédnout.
     
    30-40
    Čtyřiadvacetiletá Ruska je ve výhodě brejkbolu! Ve výměně udržela na rozdíl od sokyně přesnou ruku, Kvitová zahrála nevynucenou chybu z forhendu.
     
    2:2
    To je obrovská škoda! Rodačka z Bílovce měla soupeřku přesně tam kde ji potřebovala mít, jenže u sítě hrála forhend pouze na střed, s čímž Šarapovová počítala a v těžké pozici vytáhla famózní lob, je vyrovnáno!
    1:0; 2:2 - Maria Šarapovová
     
    15-0
    Hlavně se z neúspěchu nezhroutit a bojovat dál. To se Kvitové zatím daří, na return po lajně Ruska nestačila včas zareagovat.
     
    15-15
    Petra chtěla až moc. Údery tlačila hodně k základní čáře, finální forhend ke své smůle napálila až za ni.
     
    30-15
    Pod tlakem Kvitová skvěle vybrala bekhend hraný v obrovsky těžké pozici. Nasazená pětka jako by byla překvapená, že musí hrát ještě jeden úder navíc, balónek napálila do zámezí.
    1:0; 2:2; 30-15 - Petra Kvitová
     
    30-30
    Brejkboly visely ve vzduchu, avšak Šarapovová skvěle zabojovala a srovnala stav gemu. U jejího forhendového krosu byla Petra pozdě.
     
    30-40
    Přímý bod po servisu ven z dvorce, místo brejkbolu disponuje rodačka z Ňaganě gembolem.
     
    40-40
    Gem bude pokračovat přes shodu. Ruska měla sokyni dobře přirpavenou, jenže při snaze útočném forhendu míček doplachtil za základní čáru.
    1:0; 2:2; 40-40 - Petra Kvitová
     
    A-40
    Přichází brejkbol! Šarapovová si neporadila s těžkým odskokem po returnu sokyně, balónek znovu poslala do autu.
     
    40-40
    V klíčovou chvíli si Šarapovová pomohla přímým bodem po nepříjemném servisu na tělo.
     
    40-A
    Risk ruské tenistce vyšel. Forhend napálila těsně k základní čáře, Kvitová z mírného záklonu hrála do sítě.
     
    40-40
    Třetí shoda. Česká lvice se dostala do tlaku skvělým returnem pod nohy Rusky, výměnu pak ukončila nechytatelným forhendem do levého rohu!
    1:0; 2:2; 40-40 - Petra Kvitová
     
    40-A
    Druhým esem v utkání se Šarapovová dostává k dalšímu gembolu.
     
    40-40
    Sledujeme opravdu dlouhý gem. Tentokráte vypálila Kvitová další výborný return, pro zisk fiftýnu si posléze došla k síti.
    1:0; 2:2; 40-40 - Petra Kvitová
     
    A-40
    Skvěle! Ruska sice nějakým záhadným způsobem dokázala vybrat dělový return pod nohy, na následný forhend už však neměla nárok! Brejkbol.
    1:0; 2:2; A-40 - Petra Kvitová
     
    3:2
    Dramatická hra patří Petře Kvitové, jež má opět výhodu brejku! Češka zariskovala a vyplatilo se, forhendový return do pravého rohu zapadl do dvorce!
    1:0; 3:2 - Petra Kvitová
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Petra Kvitová.
     
    15-0
    Cestu za potvrzením brejku zahajuje rodačka z Bílovce přímým bodem po podání na téčko.
     
    15-15
    Dlouho se ve výměně nic nedělo, když Šarapovová zničehonic vypálila tvrdý bekhend do pravého rohu, Petra reagovala pozdě.
     
    30-15
    I s trochou štěstí se Češka může radovat ze zisku fiftýnu. Nejprve vypálila skvělý bekhend po lajně, při voleji ze stejné strany ale tak tak umístila balónek na lajnu.
    1:0; 3:2; 30-15 - Petra Kvitová
     
    30-30
    Výborného servisu mladičká Češka využít nedokázala. Soupeřka returnovala těsně za pásku, načež Petra z bekhendu trestuhodně napálila míček pouze do území pro debl.
     
    40-30
    Paráda. S ledovým klidem se Kvitová vypořádala s nepříjemným returnem pod nohy, když zahrála vítězný bekhend po pravé straně.
    1:0; 3:2; 40-30 - Petra Kvitová
     
    40-40
    Opět je tu shoda. Tentokráte si servírující hráčka s returnem neporadila, balónek napálila do sítě.
     
    40-A
    Šarapovová se nevzdává, má brejkbol! Ruska vytáhla ze svého repertoáru výborný křižný bekhend, Kvitová odvracela až za základní čáru.
     
    40-40
    S tvrdým podáním na tělo si rodačka z Ňaganě neporadila, je tu druhá shoda.
     
    40-A
    To by mohlo Kvitovou ještě hodně mrzet! Po skvělém podání měla u sítě jasnou pozici, jenže česká tenistka trestuhodně minula úplně odkrytý kurt!
    1:0; 3:2; 40-A - Maria Šarapovová
     
    3:3
    A také že ano. Marii Šarapovové se risk vyplatil, za jejím returnem k základní čáře se sokyně natahovala marně!
     
    0-15
    Nasazené pětce stačilo udržet balónek ve hře, byla to Petra, která se vyhodila nečistě trefeným forhendem.
     
    15-15
    Po delší době zapisuje Šarapovová dvojchybu, ta je v celkovém součtu už její šestá.
     
    30-15
    Přesně takové údery Petra potřebuje! Po ne příliš prudkém bekhendu Rusky vytáhla česká lvice skvělý vítězný forhend do levého rohu.
    1:0; 3:3; 30-15 - Petra Kvitová
     
    40-15
    Dva brejkboly jdou na stranu Kvitové. Rodačka z Bílovce rozběhala sokyni a nakonec se dočkala chyby z forhendové strany!
     
    40-30
    Petra se dostala pod tlak, z nehož se již vyhrabat nedokázala. Po tvrdém forhendu po lajně odvrátila balónek pouze do sítě.
     
    4:3
    Je to tam! V delší výměně udržela větší trpělivost Kvitová, Šarapovová si po nevynucené chybě prohrává další podání!
    1:0; 4:3 - Petra Kvitová
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Petra Kvitová.
     
    15-0
    Takhle se nám to líbí. Po vyšším returnu se Češka skvěle zkoncentrovala a zahrála vítězný forhend po pravé straně.
     
    15-15
    Jenže vzápětí přichází čtvrtá dvojchyba české hráčky.
     
    15-30
    Šarapovová vytáhla z těžké pozice výborný bekhendový return k základní čáře, načež Kvitová v záklonu odpálila balón do zámezí.
     
    30-30
    První servis přišel v pravou chvíli. Hned je z toho přímý bod.
    1:0; 4:3; 30-30 - Petra Kvitová
     
    40-30
    A další skvělé první podání, po němž Šarapovová nedokázala umístit míček do kurtu. Rodačka z Bílovce má důležitý gembol.
     
    5:3
    Tři přímé body v řadě znamenají, že Petra Kvitová potvrzuje brejk a je jediný gem od zisku grandslamového titulu!
    1:0; 5:3 - Petra Kvitová
     
    0-15
    Až moc tlačila česká tenistka na pilu. Po kratším úderu soupeřky nedokázala zachovat chladnou hlavu, z forhendu hodně přestřelila.
     
    0-30
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    0-40
    A další nezreturnované podání, Kvitová poslala míček pouze do pásky. Nasazená pětka má k dispozici tři gemboly.
     
    5:4
    Čistou hrou Maria Šarapovová snižuje na 4:5, za malý moment ale půjde odvracet finálovou porážku na příjem.
    1:0; 5:4 - Maria Šarapovová
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Petra Kvitová.
     
    15-0
    Petra Kvitová hraje, jako kdyby o nic nešlo! Bez respektu pálila jednu ránu za druhou, na forhend do pravého rohu už Ruska nenašla odpověď!
     
    30-0
    Už jen dva fiftýny! Po servisu ven z dvorce Češka neomylně umístila forhend na opačnou stranu kurtu. Nasazená pětka přiběhla k balónku pozdě, napálila jej do pásky.
    1:0; 5:4; 30-0 - Petra Kvitová
     
    40-0
    Blíží se fantastický úspěch pro český tenis! Šarapovová zkazila return a rodačka z Bílovce má tři možnosti k ukončení zápasu!
     
    6:4
    Petra Kvitová je na kolenou, v jednadvaceti letech se stává vítězkou slavného Wimbledonu! Finálové střetnutí proti Šarapovové ukončila symbolicky svým jediným esem!
    2:0; 6:4 - Petra Kvitová
     
    Konec zápasu
     
    Česká republika má díky Petře Kvitové po třinácti letech opět vítězku wimbledonské dvouhry! Jednadvacetiletá fedcupová reprezentantka porazila v londýnském finále Rusku Marii Šarapovovou po setech 6:3 a 6:4.
     
    Do prvního setu vstoupila lépe Maria Šarapovová, jež hned v prvním gemu získala výhodu brejku. Avšak Kvitová se nenechala danou situací rozhodit a okamžitě sebrala soupeřce servis také. Klíčovou se stala šestá hra úvodní sady, v níž rodačka z Bílovce sebrala Rusce podání podruhé, načež brejk dokázala potvrdit. Šarapovová sice snížila na 3:5, ale Kvitová na servisu následně nezaváhala a čistou hrou první dějství ukončila.

    Jak ukončila ten první, tak začala ten druhý. Petra pokračovala ve výborném výkonu, brejk získala okamžitě v první hře. Rodačka z Ňaganě se však nevzdávala a dokázala srovnat na 2:2. Poté jsme byli svědky dalších tří ztracených servisů v řadě, až česká hráčka si dokázala za stavu 4:3 servis uhlídat a dostala se tím pádem do situace, kdy jí dělil jediný gem od senzačního titulu. I Šarapovová si následně udržela servis a za stavu 4:5 šla odvracet prohru na příjem. Tu se jí zvrátit nepodařilo, Petra Kvitová zakončila pohádkový turnaj čistou hrou, zápas ukončila svým jediným esem v zápase.
    Maria Šarapovová přebírá cenu útěchy pro poraženou finalistku
    Štastná jednadvacetiletá Petra Kvitová přebírá trofej pro vítězku Wimbledonu!
     
    Hráčka z Fulneku se stala třetí českou rodačkou, která zvítězila ve Wimbledonu. Před ní to dokázaly jen Martina Navrátilová a před třinácti lety Jana Novotná. Kvitová je po svém idolu Navrátilové také první levou rukou hrající tenistkou od roku 1990, která slavný turnaj ovládla.
     
    S konstatováním, že Petra Kvitová získala v All England Clubu svůj první grandslamový titul v kariéře se s vámi loučím a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (14:17:10)

    Milan Huppert

    Čas utkání: 1:25

    2. set: 1:01

    Kvitová Šarapovová
    2. set Utkání 2. set
    Získané body celkem
    35 70 58 33
    Nejdelší série získaných bodů
    4 4 4 4
    Setboly
    1 3 0 0
    Mečboly
    1 1 0 0
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:28 0:52 0:45 0:25
    Esa **
    1 1 2 1
    Dvojchyby **
    4 4 6 2
    Udržená podání
    3 / 5
    60 %
    7 / 10
    70 %
    4 / 9
    44 %
    2 / 5
    40 %
    Odvrácené brejkboly
    1 / 3
    33 %
    2 / 5
    40 %
    4 / 9
    44 %
    2 / 5
    40 %
    Body při vlastním podání
    19 / 34
    56 %
    39 / 65
    60 %
    32 / 63
    51 %
    18 / 34
    53 %
    Body po 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po 2. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 1. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    3 / 5
    60 %
    5 / 9
    56 %
    3 / 5
    60 %
    2 / 3
    67 %
    Body při soupeřově podání
    16 / 34
    47 %
    31 / 63
    49 %
    26 / 65
    40 %
    15 / 34
    44 %
    Body po příjmu 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po příjmu 2. podání *
    0 %
    0 %
    Informace ke statistikám

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Petra Kvitová
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 08.03.1990
    Věk: 34 let
    Držení: levák
    Výška: 182 cm
    Váha: 70 kg
    Nasazení: 8

    Maria Šarapovová
    Stát: WTA
    Datum narození: 19.04.1987
    Věk: 37 let
    Držení: pravák
    Výška: 188 cm
    Váha: 59 kg
    Nasazení: 5
    bahis siteleri