Nizozemsko – Německo 1:2 (kon.)
konec
Nizozemsko
1:2 (1:2)
Německo
Pátek 03.04.2020, 14:00 • Olympijský stadion, Mnichov • Mistrovství světa 1974 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Německo

    Domácí reprezentace se před svými fanoušky dostala v konkurenci šestnácti týmů až do finále. V základní skupině totiž přehrála Austrálii, remizovala s Chile a těsně prohrála s fotbalovou reprezentací NDR. V semifinálové fázi hrané další skupinou si pak domácí výběr poradil s Jugoslávií, Švédskem a Polskem. Díky těmto skvělým výsledkům a zejména triumfu 1:0 nad Polskem si Německo zajistilo účast ve finále.
     
    Nizozemsko

    Nizozemsko podávalo po celou dobu turnaje v Západním Německu skvělé výkony. V základní skupině přehrálo Uruguay, remizovalo se Švédskem a rozstřílelo Bulharsko. V semifinálové fázi pak Nizozemci přehráli Argentinu, NDR i Brazílii. V šesti duelech navíc Nizozemsko inkasovalo jedinou branku v duelu s Bulharskem. Tým kolem Johana Cruyffa tak vstupoval do finále v roli mírného favorita.
     
    Úvodní sestavy:

    Nizozemsko: Jongbloed – Krol, Rijsbergen, Suurbier, Haan, van Hanegem, Jansen, Neeskens, Cruyff, Rensenbrink, Rep
    Náhradníci: Schrijvers, Treijtel, Irssel, Israel, de Jong, Vos, W. van de Kerkhof, Strik, Geels, Keizer, R. van de Kerkhof

    Německo: Maier – Vogts, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Overath, Hoeness, Bonhof, Grabowski, Müller, Hölzenbein
    Náhradníci: Nigbur, Kleff, Hottges, Cullmann, Kremers, Wimmer, Netzer, Flohe, Kappellmann, Heynckes, Herzog

    Rozhodčí: Taylor (ENG) – González (MEX), Ramon (URU).
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Nizozemsko bude hrát v oranžových dresech, zatímco Němci obléknou bílou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Nizozemsko obstaralo výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Fotbalisté v oranžových dresech se hned v úvodu pokoušejí o postupnou kombinaci ve středu hrací plochy.
     
    1
    Pokutový kop pro Nizozemsko! Cruyff se prosmýkl až do pokutového území, kde byl faulován a Nizozemsko má hned v úvodu duelu obrovskou šanci!
    1. Faul na Cruyffa v pokutovém území
     
    2
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Nizozemsko se ve finálovém duelu dostává do vedení! K rozehrávce pokutového kopu se postavil JOHAN NEESKENS a střelou doprostřed branky otevřel skóre!
    2. Johan NEESKENS - 1:0
     
    4
    Německo se hned po obdržení úvodní branky hnalo do útoku. Domácí fotbalisté předvedli rychlou akci po pravém křídle, ale centrovaný míč skončil v rukavicích brankáře.
     
    5
    Nizozemsko se opět vydalo dopředu po levém křídle. Cruyff si udělal prostor na levé straně, ale při pokusu o kličku byl sražen k zemi.
     
    6
    Vedoucí celek zahrával další přímý kop. Centrovaný míč se snesl na přední tyč, kde však hlídkovala obrana domácího Německa, která nechala proletět míč do autu.
     
    7
    Autor úvodní branky Johan Neeskens se při návratu na vlastní polovinu dopustil nedovoleného zákroku. Hlavní rozhodčí má v úvodních minutách dnešního souboje plno práce.
     
    8
    Německo zahrávalo svůj první rohový kop v dnešním souboji. Nadýchaný centr se snesl na malé vápno, jenže nikdo v bílém dresu se do zakončení hlavou neprobil.
     
    9
    Neeskens ukázal svou rychlost při sprintu po pravém křídle. Aktivní fotbalista následně odcentroval do pokutového území, jenže Johan Cruyff se k hlavičce nedostal.
     
    10
    Německý obránce Breitner si dal pozor na vysoký nákop za obranu. Nikdo v dresu Nizozemska za pobídkou nesprintoval. Němci mají dostatek prostoru k rozehrávce.
     
    11
    Právě Breitner nyní předvedl rychlý průnik po levém křídle, kterým se dostal na hranici velkého vápna, ale jeho zakončení placírkou skončilo nad břevnem.
     
    12
    Také brankář Jan Jongbloed nyní musel do akce. Nizozemský gólman si dal pozor na centr z pravé strany hrací plochy, vyrazil na malé vápno a ukryl míč do rukavic.
     
    13
    Aktivní Johan Neeskens je vstřelením úvodní branky dnešního souboje pořádně nabuzený. Nizozemský fotbalista si posunul míč mezi německé stopery, ale už jej nedohnal a připravil se o možnost zakončit.
     
    14
    Beckenbauer si došel pro přihrávku na polovinu hrací plochy, bez problémů se s míčem otočil kolem soupeře, jenže jeho pokus o rozehrávku skončil v autu.
     
    15
    Nizozemská obrana podává v úvodních minutách dnešního souboje soustředěný výkon. Beckenbauer se snažil rozběhnout Overatha, ale Suurbier včasným skluzem přihrávku zastavil.
     
    16
    Breitner předvedl parádní sprint s míčem u nohy takřka přes polovinu hrací plochy. Německý fotbalista už chtěl odcentrovat, ale trefil soupeře v oranžovém.
     
    17
    Německo následně zahrávalo další rohový kop, nicméně nikdo z hlavičkářů v bílých dresech se stále není schopen dostat do zakončení. Nizozemská obrana opět zahrála na jedničku.
     
    18
    Beckenbauer vybojoval míč při skvělém návratu na vlastní polovinu, hbitou kličkou se zbavil napadajícího soupeře a roztáhl hru na pravou stranu. Německo začíná být aktivnějším mužstvem.
     
    19
    Johan Cruyff prošel s míčem u nohy až na hranici pokutového území, jenže místo zakončení zvolil přihrávku na pravou stranu, čímž celou akci hodně zbrzdil.
     
    20
    Breitner to při napadání rozehrávky soupeře přehnal s agresivitou a přišlápl kopačku jednomu ze stoperů Nizozemska. Hlavní rozhodčí Taylor prohřešek viděl a odpískal faul.
     
    21
    Suurbier chtěl nakopnout míč na hranici pokutového území na rozběhnutého Neeskense. Druhý jmenovaný se však v klíčovou chvíli zastavil a nechal míč proskákat do autu.
     
    22
    Německo zahrávalo další rohový kop. Na vysoký centr si naskočil Bonhof, který hlavičkoval takovým obloučkem, který dokázal nizozemský brankář vyboxovat mimo velké vápno.
     
    23
    Müller si chtěl v pokutovém území zpracovat dloubáček z levé strany, nicméně hned dva obránci Nizozemska mu dýchali na záda a nedali mu sebemenší prostor pro zakončení.
     
    23
    Van Hanegem přišlápl kopačku soupeři v souboji v blízkosti velkého vápna a vyfasoval žlutou kartu.
     
    24
    Penalta také pro Německo! Krásným průnikem se do nebezpečné pozice v pokutovém území dostal Hölzenbein, který byl faulován a Německo dostává skvělou možnost k vyrovnání!
    24. Nedovolený zákrok v pokutovém území
     
    25
    Německo právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! K exekuci pokutového kopu se postavil PAUL BREITNER, který bez problémů uklidil míč k tyči!
    25. Paul BREITNER - 1:1
     
    27
    Nizozemsko, které před malou chvíli inkasovalo teprve podruhé na tomto světovém šampionátu, se opět tlačí do útoku. Johan Cruyff hledal Neeskense, který byl důsledně bráněn.
     
    28
    Paul Breitner se dral vpřed po levém křídle. Nizozemci mu tentokrát nechtěli dát prostor a pomohli si nedovoleným zákrokem. Německo bude rozehrávat přímý kop.
     
    29
    Paul Breitner je v posledních minutách ústřední postavou na trávníku. Po další akci Nizozemska se natlačil před Johana Cruyffa, který jej zatažením za dres poslal k zemi.
     
    30
    Německo mohlo jít po půlhodině hry do vedení! Obrana Nizozemska totiž zaspala a zapomněla na Vogtse, který nártem nechal vyniknout Jana Jongbloeda!
     
    31
    Johan Cruyff si troufl na individuální průnik středem hrací plochy, nicméně Vogts se před něj skvěle natlačil tělem a poslal nizozemskou hvězdu k zemi. Faul se nepíská.
     
    32
    Grabowski si v pokutovém území naskočil na nadýchaný centr z pravé strany hrací plochy, jenže musel zakončovat ze záklonu a poslal míč do rukavic připraveného Jongbloeda.
     
    33
    Breitner se tělem dostal před Jansena a nedovolil mu pokračovat v průniku do pokutového území. Německá obrana po zpackaném úvodu utkání hraje skvěle.
     
    34
    Jongbloed se vydal mezi hlavičkáře, aby vyboxoval vysoký centr z levé strany. Německou akci ještě před jeho zásahem zastavil zdvižený praporek asistenta rozhodčího.
     
    35
    A další ofsajd na straně Německa! Müller sice obdržel skvělou přihrávku za obranu soupeře, jenže v době kopu stál snad tři metry za obranou.
     
    36
    Německo zahrávalo přímý kop ze zajímavé pozice v blízkosti pokutového území. Jeho exekuce se ujal právě Müller, jehož překvapivou ránu vnějším nártem Jongbloed raději přizvedl nad břevno.
     
    37
    Jansen skvěle potáhl míč na polovinu hřiště a kolmicí mezi stopery Německa chtěl poslat do vyložené šance Neeskense. Jeden ze zadáků v bílém stačil zasáhnout.
     
    38
    Müller tentokrát vypomohl obraně svého mužstva. Jeden z nejlepších střelců se vrátil a v pokutovém území odhlavičkoval povedený centr z levé strany.
     
    39
    Breitner získal odražený míč v blízkosti pokutového území, dostal se do střelecké pozice, jenže jeho rána z ostrého úhlu nebyla pro brankáře tvrdým oříškem.
     
    40
    Po delší době se do rozehrávky musel zapojit také německý brankář Maier. Gólman domácí reprezentace přenechal míč Beckenbauerovi, který se s ním vydal vpřed.
     
    41
    Německo je v závěru prvního poločasu mnohem aktivnějším týmem. Do zajímavé akce se opět tlačil Müller, který byl podruhé během krátké chvíle lapen v ofsajdové pasti.
     
    42
    Van Hanegem si narazil míč s Haanem, jenže místo zakončení ještě zkoušel roztáhnout hru na levé křídlo. Německá obrana jeho úmysl přečetla a Schwarzenbeck balón odehrál do autu.
     
    43
    Německo právě vstřelilo branku!
    Německo se před zaplněným stadionem v Mnichově dostává do vedení ještě před koncem prvního poločasu! Grabowski se po pravé straně dostal do pokutového území, poslal zajímavou zpětnou pobídku, kterou si s problémy převzal GERHARD MÜLLER a střelou podél brankáře rozjásal fanoušky!
    43. Gerhard MÜLLER - 1:2
     
    45
    Nizozemsko si brousilo zuby na rychlou odpověď. Na krásný centr dosáhl Johan Cruyff, který míč jen líznul a poslal jej kousek nad břevno.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce může být mnohem spokojenější domácí Německo, kterému se jako prvnímu mužstvu na turnaji podařilo vsítit Nizozemsku více než jeden gól. Nizozemci přitom vlétli do zápasu velmi aktivně a hned ve druhé minutě kopali penaltu, kterou s přehledem proměnil Johan Neeskens. Německo poté zlepšilo svou hru a rovněž se dočkalo pokutového kopu. Nařízenou penaltu proměnil Paul Breitner. V závěru poločasu stupňovalo Německo svůj tlak a dvě minuty před přestávkou rozjásal zaplněný stadion Gerd Müller.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nizozemsko obstaralo výkop do druhého poločasu finálového duelu, ve kterém se bude snažit zvrátit nepříznivý výsledek. Domácí Německo ale požene vpřed zaplněný stadion v Mnichově.
     
    47
    Van Hanegem dojel u pomezní čáry rozběhnutého soupeře a může být rád, že za svůj zákrok nevyfasoval žlutou kartu. Jednu už na svém kontě totiž má.
     
    48
    Beckenbauer se probil do pokutového území. Při snaze odcentrovat na malé vápno však trefil prvního obránce a míč skončil v zámezí.
     
    49
    Německo mohlo po následném rohovém kopu odskočit na rozdíl dvou branek! Na malém vápně si na parádní centr naskočil osamocený Vogts, ale hlavou umístil míč vedle branky!
    49. Obrovská šance Německa po rohovém kopu
     
    50
    Neeskens se znovu probil až do pokutového území, kde upadl po souboji s obránci, jenže rozhodčí Taylor měl souboj přímo před očima a rozhodl se nepískat faul.
     
    51
    Johan Cruyff vnějším nártem poslal přihrávku na hranici velkého vápna, kam se hnali hned dva jeho spoluhráči. Obrana Německo si v tomto případě pomohla rezolutním odkopem na tribunu.
     
    52
    Jeden z hráčů Nizozemska se dral za centrovaným míčem tak usilovně, až ve skluzu dojel do německého brankáře Maiera. Brankář německé reprezentace je však v pořádku a bude nadále pokračovat.
     
    53
    Nizozemsko bylo opravdu blízko k vyrovnání! Po dalším přímém kopu chtěl Maier vyboxoval míč mimo nebezpečný prostor, ale balón se v předbrankovém prostoru nějak odrazil a z brankové čáry jej nakonec musel odehrát obránce!
    53. Obrovská šance Nizozemska na vyrovnání
     
    54
    Beckenbauer měl obrovské problémy se zpracováním v blízkosti pokutového území soupeře. Německý tahoun o balón sice přišel, ale rychle se vrátil zpátky.
     
    55
    Po dalším centru před německou branku se do zakončení ve skluzu dostal Jansen, který pálil v krkolomné pozici a německý brankář Maier jeho pokus ukryl do rukavic.
     
    56
    Johan Cruyff se ujal rozehrávky rohového kopu. Jeho vysoký centr však opustil hrací plochu ještě před pokutovým územím.
     
    57
    Müller se prosmýkl po pravé straně na hranici velkého vápna a zpětnou pobídkou chtěl vybídnout k zakončení Overatha. Nizozemci srazili přihrávku na roh.
     
    58
    Rozehrávky následného rohového kopu se ujal Grabowski, který odcentroval na přední tyč, kam si pro balón dokráčel brankář Jongbloed.
     
    59
    Hölzenbein se s míčem u nohy vydal dopředu středem hrací plochy. Vracející se soupeř jeho průnik zastavil skluzem na levou nohu. K údivu všech sudí nevytáhl kartu.
     
    60
    Němci sice po hodině hry dopravili míč do sítě, jenže branka nemůže platit kvůli ofsajdu, ve kterém se ocitl Grabowski.
     
    61
    Hölzenbein dostal přihrávku na hranici pokutového území. Místo otočky kolem svého strážce chtěl poslat míč do prostoru, kam spěchal Grabowski, jenže to se mu nepovedlo podle představ.
     
    62
    Suurbier se po pravém křídle tlačil až do pokutového území, jenže ve sprinterském souboji s Breitnerem neměl šanci na úspěch.
     
    63
    Hölzenbein zakombinoval ve středu hrací plochy s Beckenbauerem. Německo v posledních minutách otupilo sílící snahu Nizozemska a hraje většinu času s míčem na kopačkách.
     
    64
    Neeskens si v pokutovém území zpracoval centr z pravé strany, jenže ještě před jeho zakončením viděl hlavní rozhodčí Taylor nedovolený zákrok Johana Cruyffa.
     
    65
    Hra je přerušena! Jeden z německých fotbalistů teď zůstává ležet u pomezní čáry a podle všeho bude potřebovat ošetření.
     
    66
    Beckenbauer prostrčil míč na levou stranu, jenže německou akci okamžitě zastavuje zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Ofsajd!
     
    67
    Gerhard Müller získal míč na polovině hrací plochy, prosprintoval s ním až na hranici velkého vápna, jenže vracející se Haan jej na poslední chvíli připravil o zakončení.
     
    68
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Rijsbergen, přichází de Jong.
     
    70
    Po malé chybě v německé rozehrávce vybojoval míč aktivní Neeskens, který ještě centroval na Cruyffa, jemuž scházely k zakončení snad dva kroky.
     
    71
    Nizozemsko následně zahrávalo rohový kop. Míč se po nadýchaném centru chvíli povaloval na malém vápně, ale nikdo v oranžovém jej nenapálil do sítě.
     
    72
    Jan Jongbloed se po delší době musel zapojit do rozehrávky Nizozemska. Brankář neváhal a poslal míč na de Jonga, který okamžitě rozjel postup vpřed.
     
    73
    Johan Cruyff se na malém vápně tlačil k centru z pravé strany, jenže skvěle u něj hlídkoval Schwarzenbeck, který bez větších problémů odhlavičkoval míč na roh.
     
    74
    Cruyff nyní bojuje opravdu v každé části hrací plochy a snaží se vyhecovat i zbytek svých spoluhráčů. Nizozemská hvězda svým nákopem do velkého vápna pouze vrátila balón Němcům.
     
    75
    Maier teď možná zachránil Německu zlaté medaile! Po centru z levé strany zapomněla německá obrana na dobíhajícího soupeře, jehož ránu Maier skvěle zneškodnil!
    75. Maierův důležitý zákrok
     
    76
    Střídající de Jong si troufl na technické zakončení z dobrých pětadvaceti metrů. Jeho pokus se stočil přímo do rukavic německého brankáře.
     
    77
    Německo už spoléhá na rychlé protiútoky. Do jednoho z nich se hnal Breitner, který měl proti sobě poslední dva obránce, ale nedokázal najít cestičku do zakončení.
     
    78
    Johan Cruyff se zpoza hranice velkého vápna opřel do odraženého míče, jenže dělovka nártem mu vůbec nesedla a jeho pokus skončil vysoko nad břevnem.
     
    79
    Müller zabojoval o odražený míč na polovině soupeře, kde se dokonce dostal před stopera, jenže při zpracování si pomohl rukou.
     
    80
    Gerhard Müller vybojoval míč v hlavičkovém souboji na polovině hrací plochy a prodloužil míč na polovinu soupeře, kam spěchal Grabowski. Druhý jmenovaný o něj rychle přišel.
     
    81
    Rep nabral rychlost před velkým vápnem, probil se do střelecké pozice, jenže jeho zakončení nártem proskákalo kolem zadní tyčky.
     
    82
    Nizozemsko zahrávalo další rohový kop. Maier tentokrát vystartoval z branky na malé vápno, kde ukryl padající míč do rukavic.
     
    83
    Jongbloed musel vyrazit až na hranici velkého vápna, kde před dobíhajícím soupeřem odhlavičkoval míč mimo nebezpečný prostor. Německo kouše z rychlých brejků.
     
    84
    Německý brankář Maier absolvoval další tvrdý střet a tentokrát už neudržel nervy na uzdě. S napadajícím soupeřem si to vyříkal pěkně od plic.
     
    85
    Johan Cruyff už dostal přihrávku do pokutového území, jenže ani on nemohl tentokrát zakončit. Akci Nizozemska zhatil zdvižený praporek asistenta rozhodčího.
     
    86
    Maier si dal s rozehrávkou pořádně na čas. Rozhodčí německého brankáře jasným gestem upozornil, že bude muset uvádět míč do hry o něco rychleji.
     
    87
    Johan Cruyff to v závěru druhého poločasu bere na sebe. Hvězdný Nizozemec prošel do blízkosti velkého vápna, ale jeho centr skončil u obránce.
     
    88
    Gerhard Müller se po pádu v pokutovém území dožadoval odpískání nedovoleného zákroku a další penalty. Rozhodčí ale nechává pokračovat ve hře.
     
    89
    Rensenbrink prošel po pravé straně do blízkosti pokutového území, jenže už se nedostal k odcentrování. Nizozemsko získalo pouze autové vhazování.
     
    90
    Hráči Německa už jsou opravdu vyčerpaní a některé z nich dokonce chytají křeče. Německý kouč přesto nesáhl ke střídání a věří své základní jedenáctce i v závěru duelu.
     
    Finálový duel sleduje 75 200 diváků!
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Německo nakonec zvládlo finálový duel s Nizozemskem a po vítězství 2:1 opanovalo Mistroství světa 1974! Nizozemci přitom vlétli do zápasu velmi aktivně a hned ve druhé minutě kopali penaltu, kterou s přehledem proměnil Johan Neeskens. Německo poté zlepšilo svou hru a rovněž se dočkalo pokutového kopu. Nařízenou penaltu proměnil Paul Breitner. V závěru poločasu stupňovalo Německo svůj tlak a dvě minuty před přestávkou rozjásal zaplněný stadion Gerd Müller. Hned v úvodu druhého poločasu mohli Němci odskočit na rozdíl dvou branek, ale hlavička z malého vápna prolétla kousek vedle zadní tyče. Nizozemsko poté táhl Johan Cruyff, který dostával spoluhráče do šancí, ale německý brankář Maier předvedl skvostné zákroky a zajistil svému mužstvu zlaté medaile.
     
    Statistika turnaje

    38 zápasů
    98 gólů (2,55 na zápas)
    1 774 022 diváků (46 685 na zápas)
     
    Nejlepší střelec

    Grzegorz Lato (POL) – 7 branek


    Nejlepší hráč

    Johan Cruyff (NED)
     
    Německo si po závěrečném hvizdu vychutnalo oslavy triumfu před zaplněným stadionem v Mnichově. Na tribunách se během finálového duelu sešlo 75 200 diváků!
    Německo - mistr světa 1974
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (15:38:33)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 2. Neeskens (pen.) – 25. Breitner (pen.), 43. Müller

    Karty:   23. van Hanegem (NED)


    Nizozemsko: Jongbloed – Krol, Rijsbergen (68. de Jong), Suurbier, Haan, van Hanegem, Jansen, Neeskens, Cruyff, Rensenbrink, Rep
    Náhradníci: Schrijvers, Treijtel, Irssel, Israel, de Jong, Vos, W. van de Kerkhof, Strik, Geels, Keizer, R. van de Kerkhof

    Německo: Maier – Vogts, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Overath, Hoeness, Bonhof, Grabowski, Müller, Hölzenbein
    Náhradníci: Nigbur, Kleff, Hottges, Cullmann, Kremers, Wimmer, Netzer, Flohe, Kappellmann, Heynckes, Herzog

    Rozhodčí: Taylor (ENG) – González (MEX), Ramon (URU)

    Diváci: 75 200
    bahis siteleri