Česko – Kanada 2:1 (1:0 po s.n.)
po s.n. (1:0)
Česko
2:1 (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Kanada
Pátek 03.04.2020, 12:00 • Big Hat (Nagano) • OH Nagano 1998 • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Přeji příjemné poledne při sledování textového přenosu z dalšího historického zápasu. Stejně jako včera se zaměříme na ZOH 1998 v japonském Naganu. Český hokej se na tomto místě postaral o svůj největší úspěch. Hokejovému turnaji se přezdívalo "turnaj století", jelikož se zde poprvé střetli ti nejlepší hokejisté na světě. Dnes si připomeneme semifinálový souboj České republiky proti Kanadě. V tento den se proti sobě v národních barvách střetli dva hokejisté, kteří nyní vládnou historickým statistikám v produktivitě NHL. Pojďme zavzpomínat, jak souboj mezi Jaromírem Jágrem a Waynem Gretzkym dopadl. Příjemnou zábavu!
     
    Cesta Kanady do semifinále turnaje

    Kanada – Bělorusko 5:0 (skupina)
    Branky: Fleury, Bourque, MacInnis, 2x Lindros

    Švédsko – Kanada 2:3 (skupina)
    Branky: Lidström, Sundin – Nieuwendyk, MacInnis, Blake

    Kanada – USA 4:1 (skupina)
    Branky: Zamuner, Primeau, Sakic, Primeau – Hull

    Kanada – Kazachstán 4:1 (čtvrtfinále)
    Branky: Nieuwendyk, Corson, Shanahan, Yzerman – Šafranov
     
    Cesta Česka do semifinále turnaje

    Česko – Finsko 3:0 (skupina)
    Branky: Patera, Reichel, Růžička

    Česko – Kazachstán 8:2 (skupina)
    Branky: Straka, Beránek, 2x Ručinský, Růžička, Patera, M. Procházka, R. Hamrlík – Kamencev, Koreškov

    Česko – Rusko 1:2 (skupina)
    Branky: Reichel – Bure, Žamnov

    Česko – USA 4:1 (čtvrtfinále)
    Branky: Růžička, Jágr, Ručinský, Dopita – Modano
     
    Český tým na Olympijské hry v Naganu rozhodně nejel v roli favorita. Parta legendárního kouče Ivana Hlinky ale dokázala ohromit svět. Ze základní skupiny postoupila z druhého místa, když po jednoznačných výhrách nad Finskem a Kazachstánem nestačila na favorizované Rusko. Čtvrtfinálový souboj proti zámořským hvězdám výběru Spojených států amerických skončil pro český tým příznivě. Skvělý výkon Dominika Haška a zároveň 4 vstřelené branky znamenaly, že Českou republiku čeká boj o finále s Kanadou.

    Kanada se na turnaj velmi těšila. Několik hvězdných jmen v jejím dresu si před Olympijskými hrami vytyčilo jasný cíl, a to získat zlaté medaile. Cesta Kanady do semifinále byla celkem pohodová. Úvodní vítězství nad Běloruskem bylo jednoznačné, ovšem další souboj proti Švédsku nabídl vyrovnanou partii. Kanada svého soupeře nakonec o gól předčila a v následném zámořském derby porazila také USA. Jelikož Javorové listy skončily ve skupině první, tak ve čtvrtfinále narazily na papírově nejlehčího soupeře ze skupiny C. Kanadské čtvrtfinále skončilo výsledkem 4:1 a rázem bylo jasné, že jestliže chce kolébka hokeje postoupit do finále, tak bude muset porazit výběr Ivana Hlinky.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Hašek – Šmehlík, Šlégr, R. Hamrlík, P. Svoboda, Špaček, F. Kučera – Jágr, Růžička (C), Straka – Ručinský, Reichel, Lang – Moravec, Dopita, Beránek – Hejduk, Patera, M. Procházka

    Kanada: Roy – Foote, Pronger, Blake, Bourque, MacInnis, Stevens, Desjardins – Brind'Amour, Lindros (C), Corson – Recchi, Primeau, Linden – Zamuner, Nieuwendyk, Fleury – Shanahan, Gretzky, Yzerman

    Rozhodčí: McCreary (Kanada) – Collins (USA), Rautavuori (Finsko).
     
    V hale Big Hat je už vše připraveno k začátku semifinálového zápasu. Kanada nastupuje v červených dresech, zatímco Češi v dresech bílých.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Kanada se hned po sedmi vteřinách provinila ofsajdem. Přechod do útočného pásma se hokejistům v červených dresech nepovedl podle představ.
     
    00:35
    Javorové listy se usadily v útočné třetině. Skvělou práci v obranném pásmu ale odvedl Růžička společně se Strakou, a proto se ke kotouči za svou svatyní snadno mohl dostat Jiří Šlégr.
     
    00:57
    Joe Nieuwendyk se po levém křídle protlačil do útočného pásma, ovšem Jaromír Jágr se stačil vrátit a pomoct obraně. Na hranici nedovoleného zákroku poté kanadské křídlo zastavil.
     
    01:34
    Druhá formace českého týmu se snažila usadit v útočné třetině. Práce Martina Ručinského u mantinelu ale vyšla vniveč, neboť kanadská obrana výtečně zapracovala a bez větších potíží se ubránila.
     
    01:48
    Primeau nahodil puk na zadní mantinel. Dominik Hašek si vyjel za bránu a hokejkou se snažil kotouč zastavit. To se mu nepovedlo, ale po pár vteřinách černá guma stejně skončila na střídačce české reprezentace.
     
    02:32
    Začátek zápasu je poměrně vyrovnaný. Puk se dlouho držel ve střední třetině, ale aktivní hra třetí lajny jej dostala do kanadského pásma. Jiří Dopita si zpoza brány vyjel na pravý kruh, odkud však přesnou střelu ani přihrávku nevyprodukoval.
     
    02:54
    Rána Stevea Yzermana byla zablokovaná pohotovým Jiřím Šlégrem. Poté se dostal k puku Wayne Gretzky, který ze své kanceláře za bránou přesnou přihrávku svým spoluhráčům nepředložil.
     
    03:22
    Na druhé straně si touš za bránou zpracoval Patera, ale přihrávka do brankoviště na Martina Procházku byla sražena do bezpečí z pohledu Kanady.
     
    03:44
    Jaromír Jágr se uvolnil u mantinelu a okamžitě se snažil hledat Martina Straku před bránou. Šikovnou kombinaci dvou spoluhráčů z Pittsburghu ale Straka nezakončil, neboť puk mu přistál na brusli.
     
    04:02
    Fleuryho nahození od červené čáry přečetl Hamrlík. Kanada mezitím střídá.
     
    04:32
    Reichel hledal před bránou Ručinského, ovšem kanadští zadáci se znovu vrátili včas. Za úvodních necelých pět minut jsme mnoho střel mezi tři tyče neviděli.
     
    05:28
    Český tým pokračuje v aktivní hře. Ke střele se dostal Jiří Dopita, ale bránu netrefil. Patrick Roy toho moc neviděl. Kanada měla štěstí.
     
    05:33
    Vyloučení v týmu Česko (Josef Beránek – 2 min., nedovolené bránění).
     
    05:50
    Ihned po vyhraném vhazování dokázal český tým vyhodit puk přes všechny čáry.
     
    06:14
    Kanada se stále nemůže dostat do hry. Přestože hraje přesilovku, tak útočil na pravém křídle Jágr. Puk ve finální fázi ale české osmašedesátce utekl za bránu Roye.
     
    06:38
    Kanada dostala puk dopředu, jenže při přihrávce mezi kruhy byla nepřesná. Martin Straka poté rybičkou poslal puk do obranné třetiny hokejistů v červených dresech.
     
    06:55
    Ani další střídání nepřineslo favoritovi ovoce. Česko působí aktivněji a mnohem lépe bruslí. Kanada v této přesilovce zatím nevystřelila.
     
    07:22
    Rod Brind'Amour pálil z pravého kruhu ve velké rychlosti. Jeden z českých beků ale tento pokus zablokoval. Zatím se jednalo o zřejmě nejlepší palebnou pozici kanadského týmu v tomto zápase.
     
    07:33
    Beránek je zpět na ledě. Český tým hraje v plném počtu.
     
    07:56
    Stevensova rána od modré čáry hned po vyhraném vhazování nebyla moc důrazná. Hašek bez komplikací zasáhl.
     
    08:28
    Protečovaný kotouč skončil za bránou Patricka Roye. Následoval osobní souboj Milana Hejduka s kanadským bekem Chrisem Prongerem.
     
    09:09
    Poměrně opatrná hra z obou stran pokračuje. Oba celky často nahazují kotouče do pásma soupeře, aniž by je poté vybojovali. Česko ale stále působí svěžejším dojmem.
     
    09:30
    Mark Recchi využil své rychlosti a po pravém křídle projel za bránu. Zpoza ní hledal spoluhráče, ale česká obrana dávala pozor.
     
    09:57
    Jaromír Jágr se svým ladným bruslením dostal za kanadské beky. Zpětnou pobídkou hledal na přední tyči kapitána Vladimíra Růžičku, který ovšem zakončit nedokázal.
     
    10:09
    Kučerova dělovka od modré čáry byla Royem vyražena k mantinelu.
     
    10:48
    Robert Lang se snažil udržet touš v útočné třetině, jenže se mu to nepovedlo. Protože byl signalizován ofsajd, tak musel český útočník puk pouze nahodit do kanadského pásma.
     
    11:08
    Lang vybízel Reichela ve velké rychlosti, jenže českému centrovi kotouč přeskočil hůl.
     
    11:45
    Brendan Shanahan si ze vzduchu sklepl skákavý puk a v pádu se snažil vybízet na pravém kruhu najíždějícího Gretzkého. Na zakončení ale nedošlo, protože čeští beci si poradili včas.
     
    12:14
    Dopita vybídl mezi kruhy Romana Hamrlíka, jehož střelecký pokus jen těsně minul přední tyč. Roy si pořádně oddechl.
     
    12:35
    Češi rozjeli parádní akci středem kluziště. Obrovskou rychlost nabral na levém křídle Procházka, který bekhendem našel Pateru v lepší pozici. Rob Blake ale fantastickou defenzivní prací zachránil Kanadu.
     
    12:53
    Útočník Colorada Milan Hejduk mohl poprvé rozradostnit české fanoušky. Hbitě se zpoza svatyně Kanady dostal do mezikruží, odkud vyslal střelu směrem k přední tyči. Kotouč však zasáhl boční konstrukci, takže branka z této šance nebyla.
    12:53 Hejduk se otočil a rychle zakončil. Bránu o pár centimetrů netrefil
     
    13:20
    Další parádní akce české reprezentace. Jágrova přihrávka z pravého kruhu našla před bránou stojícího Straku, jehož pokus byl zablokován a ani dorážka Růžičky se neujala. Kanada má problémy s pohybem, ale střely blokuje dokonale.
    13:20 Straka společně s Růžičkou nedokázali skórovat z velkých šancí
     
    13:56
    Lindrosova rána z vrcholu pravého kruhu až k Haškovi nedoputovala. Český fantom v bráně ale stejně zasahovat musel, neboť následná rána bekhendem mu zapadla v lapačce.
     
    14:12
    Na druhé straně musel dávat pozor Roy. Kanadský brankář zasáhl proti pohotové střele Jiřího Šlégra od modré čáry.
     
    14:58
    Rod Brind'Amour o puk v útočném pásmu přišel. Následoval rychlý protiútok, který táhl David Moravec. České křídlo v útočném pásmu vybídlo Josefa Beránka, jehož rychlý pokus skončil těsně vedle horního růžku.
     
    15:10
    Dopitova rána z otočky bránu netrefila. Česko ale i nadále zůstává v útočné třetině.
     
    Zajímavostí je, že probíhá už šestnáctá minuta utkání a počet střel na bránu je 5:2 pro Česko. Dominik Hašek tak proti favoritovi musel předvést jen dva zákroky.
     
    15:48
    Češi napadají kanadskou rozehrávku poměrně vysoko. Kanada má problém s přechodem do útočné třetiny.
     
    16:19
    Rozehrávku obránce Adama Footea dokázal zastavit Straka. Jeho nahození však nestačil dojet na pravém křídle rozjetý Jágr.
     
    16:45
    Jágr v rohu kluziště dlouho motal hlavy kanadských hráčů. Před bránu si z ničeho nic najel Šlégr, ovšem přihrávka Jágra byla o chlup delší.
     
    17:12
    Další nahození Jiřího Šlégra z poloviny kluziště jen těsně minulo bránu. Oba týmy v tuto chvíli střídají.
     
    17:39
    Vyloučení v týmu Česko (Petr Svoboda – 2 min., vysoká hůl).
     
    18:00
    Kanada ani tuto početní výhodu nezačala nejlépe. Gretzkého přihrávka podél útočné třetiny byla sražená.
     
    18:22
    Prongerovu dělovku od modré čáry dokázal odrazit do bezpečí Jaroslav Špaček. K Dominiku Haškovi tak puk doputovat nemusel.
     
    18:57
    Patera šikovně pronikal středem kluziště až před kanadskou bránu, ale v rozhodující chvíli jej zastavil obránce Bourque.
     
    19:16
    Zkušený Eric Lindros si povyjel poměrně blízko k české bráně. Jeho křížný pas ale adresáta nenašel.
     
    19:39
    Český tým hraje v plném počtu. Přežil také druhou přesilovku svého soupeře.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je u konce. Český tým byl v úvodních dvaceti minutách rozhodně aktivnější. Češi se daleko lépe pohybovali po ledě a několikrát navíc dokázali ohrozit bránu Patricka Roye. Ty největší šance měli v rozmezí necelé minuty Milan Hejduk a Martin Straka. Kanada nakonec může být ráda, že se dokázala ubránit a zároveň, že průběžný stav zůstává bezbrankový.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:26
    Joe Nieuwendyk projel středním pásmem jako nůž máslem. Jeho střelecký pokus byl ale jemně tečován, takže Haškův zákrok nebyl nikterak náročný.
     
    20:52
    Jágrova pobídka hledala na zadní tyči hůl Straky. Česku k lepšímu zakončení opět chyběl kousek, protože Strakovi přeskočil puk čepel.
     
    21:48
    Kanada se snažila poměrně dlouho kombinovat v útočné třetině. Celou akci zakončil střelou od modré čáry Chris Pronger. Ani tento pokus však nebyl příliš tvrdý, takže Hašek si svůj zákrok mohl vychutnat.
     
    22:06
    Martin Ručinský udělal fantastickou kličku do středu kluziště. Jeho rychlý manévr kanadská obrana nedokázala přečíst, a proto mohl Ručinský střílet. Ránu mosteckého rodáka ale Patrick Roy vyrazil špičkou levého betonu.
     
    22:31
    Jiří Dopita překročil útočnou třetinu. Se střelou neváhal. Sice Roy se zákrokem problém neměl, ale český útočník alespoň vybojoval útočnou třetinu.
     
    22:54
    Z ničeho nic se kotouč odrazil od zadního mantinelu k volnému Lindrosovi. Kanadská hvězda v ideální pozici na pravém kruhu bližší tyč netrefila.
     
    23:48
    Trevor Linden si počkal na dobrou práci svého spoluhráče. Dostal se do lepšího místa k zakončení, ovšem Hašek jeho přízemní pokus vyrazil zacvaknutím obou betonů.
     
    24:18
    Gretzky po spolupráci s Yzermanem dokázal vystřelit z nulového úhlu. Pozorný Hašek zasáhl lapačkou.
     
    24:44
    Brendan Shanahan se snažil vybídnout před bránou najíždějícího Fleuryho. František Kučera ale ve správný okamžik skočil do této přihrávky a připsal si skvělý obranný zákrok.
     
    25:09
    Kanada se snažila rychle přenést hru v útočném pásmu. Nieuwendykův úmysl ale přečetl Jaromír Jágr, který si splnil také své defenzivní povinnosti.
     
    25:38
    Josef Beránek rychle otočil těžiště hry směrem dopředu. Našel hůl Jaromíra Jágra, který poté manévroval v útočné třetině. Jágr mimochodem často nastupuje na ledě každé druhé střídání. Na křídle třetí lajny se totiž často střídá s Moravcem.
     
    26:04
    Dopita dostal mnoho prostoru na levém kruhu. Český útočník napřáhl, ale pohotového Roye propálit nedokázal.
     
    26:37
    Češi mohli těžit z další rychlé spolupráce mezi Hejdukem a Procházkou. Kanadská defenzíva dokázala na poslední možnou chvíli reagovat včas.
     
    27:16
    Před Haškem se odehrál nepříjemný okamžik. Dvojice českých beků se nedokázala domluvit za bránou, a to byla voda na mlýn pro Gretzkého. Nejslavnější hráč hokejové historie vydoloval puk a nabízel jej před bránu. Hašek měl štěstí, že Shanahanovi chybělo na zadní tyči pár kroků.
     
    27:51
    Další náznak české šance. Jágr si našel cestu na pravém křídle, navíc se zdálo, že byl zahákován. Kanadský sudí přesto hru nechal pokračovat dále a sám Jaromír Jágr z otočky hledal Straku před bránou. Roy byl ale pohotový s vytyčením své hokejky.
     
    28:08
    Rob Zamuner mířil do otevřeného prostoru. Dominik Hašek však jeho střelecký pokus k zadní tyči skvěle přečetl.
     
    28:28
    Na druhé straně to zkusil Martin Ručinský. Přihrávku do jízdy sice dostal pěknou, ale o gólovou pozici se rozhodně nejednalo. Patrick Roy po svém zákroku chtěl rozehrát, ale nakonec hru raději přerušil.
     
    29:00
    Robert Reichel s počátkem 30. minuty nepříjemně pálil na levý beton. Roy včas vykopl.
     
    29:16
    Nádherná souhra mezi Reichelem a Ručinským musela oku českého fanouška lahodit. Reichel už mohl z mezikruží pálit, ale všiml se vedle sebe najetého Ručinského. Předložil mu skvostnou přihrávku, kterou však druhý jmenovaný útočník neproměnil. Roy se přesunul včas.
     
    29:37
    Shanahan tečoval Stevensovu ránu od modré čáry. Dominik Hašek musel reagovat na poslední okamžik, ale vše zvládl.
     
    30:05
    Jaroslav Špaček uklidňuje hru za svou bránou. Obránce čeká na vystřídání svých spoluhráčů.
     
    30:20
    Jaromír Jágr na sebe u mantinelu natáhl hned dva kanadské hráče. Poté předložil přihrávku před bránu Josefu Beránkovi, jenž měl mnoho času a prostoru k zakončení. Roye téměř překonal, jenže hvězdný brankář špičkou lapačky dokázal zachránit Javorové listy.
    30:20 Beránkova šance zůstala nevyužita
     
    31:03
    Dominik Hašek musel na svém brankovišti řešit nepříjemnou situaci. Vše zvládl s přehledem.
     
    31:24
    Wayne Gretzky ukazuje, že stále umí. Jeho výborná práce s kotoučem u mantinelu znamenala, že mohl vybídnout Scotta Stevense ve velmi kvalitní pozici. Hašek znovu čaroval a stále tak platí, že brankáři tomuto duelu kralují.
     
    32:14
    Primeau pouze nahodil puk do útočného pásma a následně jel střídat. Hra však v posledních minutách nabízí strhující tempo.
     
    32:38
    Adam Foote dokázal na modré čáře vystihnout vyhození Jaroslava Špačka. Kanadský zadák se nerozpakoval a rychle nabízel puk k teči před bránu. Zamunerova teč ale zaplachtila do ochranné sítě.
     
    33:20
    Zdálo se, že hokejisté v červených dresech špatně střídali. Kanadský rozhodčí McCreary však své krajany doposud na trestnou lavici neposlal.
     
    33:57
    Richard Šmehlík si v obranné třetině nepočínal zrovna nejlépe. Rukou tak nabídl kotouč Brind'Amourovi, jenž pálil na přední tyč. Haškovo rameno však zasáhlo.
     
    34:26
    Ray Bourque dostal kotouč proti hokejce zpoza brány. Dominik Hašek musel znovu předvést důležitý zákrok, aby ochránil své čisté konto.
     
    35:01
    Dominik Hašek si zákrokem lapačkou vychutnal Brendana Shanahana, který se dostal ke střele odraženého puku.
     
    35:52
    Přechod do útočné třetiny se nyní Kanadě moc nepovedl. Pískán je ofsajd a po krátkém přerušení se bude vhazovat ve střední třetině.
     
    36:10
    Dvě velké šance hned po sobě si vytvořil český tým! Nejprve střílel z mezikruží Reichel a poté si od mantinelu vyjel s pukem až před bránu Robert Lang. Dlouhou kličkou do forehandu ale už ležícího Roye nepřekonal.
     
    36:40
    Pozor! Josef Beránek pálil zpoza beka velice šikovně. Patrick Roy vyrazil puk pouze nad sebe, ale padající černá guma už skoro mířila do brány. Roy se však skvěle zorientoval a dokázal touš udržet před brankovou čárou.
     
    37:25
    Vyloučení v týmu Kanada (Trevor Linden – 2 min., sekání).
     
    37:58
    Kanada zachytila puk a vyrazila ve vlastním oslabení do přečíslení. Steve Yzerman našel chytrou žabičkou Zamunera, ale druhý jmenovaný hráč byl na poslední možnou chvíli zastaven obranným zákrokem Romana Hamrlíka.
     
    38:28
    Jágrova tvrdá rána z pravého kruhu orazítkovala pravý beton zasahujícího Patricka Roye.
     
    39:04
    Před bránou Kanady bylo znovu rušno. Nepřehlednou situaci ale Kanaďané vyřešit dokázali.
     
    39:25
    Kanada přežila oslabení. Hraje v plném počtu.
     
    39:37
    Pavel Patera na vrcholu levého kruhu vyzval Petra Svobodu ke střele. Český obránce ale trefil oblouk Royovy brány.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá perioda je u konce. Sledovali jsme mnohem lepší podívanou, než v třetině první, ale gólmani na obou stranách stále dominují. Šancí bylo k vidění mnoho, ale ani jedna neskončila brankou. Stále však platí, že lehce aktivnější jsou v součtu celého utkání Češi, přestože Kanada ve druhé periodě zabrala.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Třetí třetinu chtěly aktivně začít obě strany. Lindrosova myšlenka ale byla přečtena Richardem Šmehlíkem.
     
    40:49
    Mark Recchi ujížděl po pravém křídle, ale při zpracování mu kotouč utekl. Česká obrana si poté puk dobruslila.
     
    41:25
    Beránek svádí tvrdý souboj u mantinelu, který bude muset být přerušen. Kotouč je držen v rohu kluziště už dlouho.
     
    41:42
    Joe Nieuwendyk se snažil proskočit okolo Kučery, který se kanadskému útočníkovi postavil do cesty. Hlavní rozhodčí tentokrát faul nepíská.
     
    42:06
    Jaromír Jágr chytrou žabičkou z modré čáry hledal najetého Josefa Beránka, který však skákavý kotouč nezpracoval, a proto Roy zasahovat nemusel. Český výběr byl ale blízko další šanci.
     
    42:32
    Richard Šmehlík se přes celé střední pásmo snažil najít Procházku, jenže ten byl v ofsajdu. Češi se dvakrát v krátké chvíli provinili postavením mimo hru.
     
    42:53
    Shanahanovu přihrávku před bránu jeden z beků srazil nad sebe. Puk ze vzduchu sebral jistý Dominik Hašek.
     
    43:21
    Theoren Fleury zůstal po jednom ze soubojů ležet na ledě. Na hrací ploše se nám začíná přiostřovat. Kanadská následná akce byla zastavena kvůli ofsajdu.
     
    43:38
    Přihrávka Roberta Reichela do předbrankového prostoru byla zastavena. Ručinský se tak ke kotouči nedostal.
     
    44:09
    Eric Lindros zůstal na pravém kruhu úplně osamocen, ale Jaroslav Špaček se stačil zorientovat a přihrávku zastavil. Kanadské přečíslení dva na jednoho tak první brankou neskončilo.
     
    44:38
    MacInnis ihned po vhazování zamířil nad horní tyč. Hašek se po puku natahoval, ale zasahovat nemusel.
     
    44:53
    Gretzkého skvělá přihrávka před bránu byla jemně tečovaná Chrisem Prongerem. Dominik Hašek ale utěsnil veškerý prostor a puk za svá záda nepustil.
     
    45:29
    Procházka se při přechodu do útočné třetiny srazil s Hejdukem. Češi tak sami sebe připravili o možnou šanci.
     
    46:02
    František Kučera napřáhl od červené čáry. Patrick Roy si nechtěl komplikovat život rozehrávkou, a proto přerušil hru.
     
    46:23
    Rod Brind'Amour velice nebezpečně posílal puk před Haškovu bránu, kam si najížděl Keith Primeau. Český gólman ale v rozhodující fázi vystrčil hůl a kanadské nebezpečí zastavil.
     
    47:06
    Robert Lang těžil z dobré práce Martina Ručinského. Útočník s číslem 13 na dresu pálil z otočky, ale Royův beton byl připraven.
     
    47:32
    Klička Roberta Reichela na útočné modré čáře úspěšná nebyla. Následoval protiútok Kanady, které nebyl dotažen do gólového konce. Hašek se proti střele Lindrose z bezprostřední blízkosti vytáhl.
     
    47:50
    Na druhou stranu vyráželi do přečíslení tři na dva čeští hokejisté. Jágr byl při spolupráci se Strakou vytlačen.
     
    48:20
    Na levé straně se uvolnil David Moravec, jehož tvrdá střela orazítkovala pouze zadní mantinel.
     
    48:41
    Hra se v posledních minutách často kouskuje. Vyčkávaná na obou stranách stále platí. Jedná se o taktický boj z obou stran, který dost možná rozhodne jedna trefa.
     
    49:07
    Patrick Roy při rozehrávce lehce zaváhal. David Moravec u mantinelu přečetl jeho přihrávku dokonale, ale přes hromadu kanadských těl se nedostal.
     
    49:27
    Kanada pouze nahodila touš do útočné třetiny. Čeští zadáci si jej však dokázali dobruslit a nyní vyráží vpřed.
     
    49:36
    Na druhou stranu vyrazil Pavel Patera, jehož bekhendová střela skončila na betonu Patricka Roye.
     
    49:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Takhle pálí Guma! Český tým střílí první branku a rázem je finále o krok blíže. Pavel Patera vyhrál vhazování v útočném pásmu k JIŘÍMU ŠLÉGROVI, který stál na modré čáře. Obránce Pittsburghu si následně povyjel na vrchol levého kruhu, odkud parádní střelou k bližší tyči prostřelil Patricka Roye. Deset minut před koncem základní hrací doby jde tým Ivana Hlinky do vedení. 1:0. Asistence: Pavel Patera.
    49:46 Jiří ŠLÉGR - 1:0
     
    50:03
    Keith Primeau odzbrojil Jaromíra Jágra od kotouče a následně mířil do útočného pásma českého týmu. Petr Svoboda ale zapracoval holí a Dominik Hašek do zákroku jít nemusel
     
    50:40
    Kučera našel Reichela, který se svou střelou z levého kruhu neváhal. Brankář Roy bez problémů zasáhl.
     
    51:18
    Eric Lindros sice využil menší zaváhání českého týmu, ovšem neměl tolik potřebnou rychlost. Přesto si pomohl s Recchim, jehož akce u mantinelu byla zastavena vracejícím se Langem.
     
    51:54
    Kanada si své střídání protáhla. Jakmile se puk dostal do středního pásma, tak český výběr poslal na led čerstvé síly. Jaromír Jágr u mantinelu poté přitlačil na Chrise Prongera, kterému rozehrávku pořádně zkomplikoval.
     
    52:15
    Česká reprezentace se dobře brání a Kanaďany k žádné vážnější šanci zatím nepouští.
     
    52:43
    Kanada se snažila v útočné třetině něco vymyslet, ale obranná hra českého týmu je velmi kvalitní. Dopředu mohl vyrazit Jágr, který však neměl podporu spoluhráčů a puk pouze nahodil do útočné třetiny.
     
    53:40
    Pozor! Český tým mohl odskočit do dvoubrankového vedení. Po přihrávce z otočky v podání Pavla Patery puk zaplul k Vladimíru Růžičkovi, jehož rychlá střela se do brány nevešla. Český kapitán se zjevil v ideální pozici.
     
    54:18
    Mark Recchi hledal mezi kruhy Lindrose, který se v posledních minutách často objevuje na ledě. Kanadský kapitán se však ke střele nedostal, neboť obrana v bílých dresech znovu byla pozorná. Hašek poté přiťukl puk k českým hokejkám.
     
    54:42
    Robert Lang mířil úplně osamocen na Patricka Roye. Při zakončení jej sekerou zastavil obránce MacInnis, ovšem vylučovat se nebude.
     
    55:27
    Český tým udržel cenné vteřiny v útočné třetině. Kanadě už mnoho času na vyrovnání nezbývá.
     
    55:54
    Také David Moravec využil nepřesnosti v kombinaci kanadských hráčů. Osamocen se vydal dopředu a nechal svým spoluhráčům čas na vystřídání.
     
    56:19
    Fleuryho přihrávka mířila do otevřeného prostoru, ale byla o chlup delší. Kanada zaútočit nemohla, neboť byl pískán ofsajd.
     
    56:34
    Kanada se znovu dostala do prostoru za Haškovou svatyní. Wayne Gretzky ale puk přes brusli Šlégra nepropasíroval.
     
    57:08
    Ani Lindros se nedokázal v útočném pásmu prosadit. Vladimír Růžička tak může puk vyvézt do pásma soupeře.
     
    57:38
    Petr Svoboda vyhodil puk ze své třetiny tak šikovně, že zakázané uvolnění se pískat nemusí.
     
    57:56
    Po nepřesné přihrávce Kanady v útočném pásmu skončil kotouč v ochranné síti. Vhazovat se bude před Dominikem Haškem.
     
    58:18
    Wayne Gretzky si vybruslil před bránu a bekhendem protlačil puk k zadní tyči na Primeaua. Velká kanadská šance gólem neskončila, přestože to na brankovišti vypadalo nepřehledně.
     
    58:36
    Martin Ručinský se minutu a půl před koncem třetí třetiny usadil na kotouči v pásmu soupeře. Kanada mezitím na střídačce chystá odvolání Roye.
     
    58:57
    Kanada právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Kanadský tým se prosadil po dalším závaru před Haškem. Eric Lindros v těsné blízkosti brány ještě neskóroval, ale jeho následná přihrávka do mezikruží na hůl TREVORA LINDENA měla oči. Útočník Kanady dokázal zamířit nechytatelně nad Haškovu lapačku. 1:1. Asistence: Eric Lindros.
    58:57 Trevor LINDEN - 1:1
     
    59:20
    Kanada se ještě stačila usadit v útočném pásmu, ale Špaček přihrávku před bránu pokryl.
     
    59:50
    Keith Primeau pálil bez přípravy z pravého kruhu. Deset sekund před koncem ale zápas pro svůj celek nezvrátil.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Za námi je základní hrací doba, která skončila výsledkem 1:1. Vše nasvědčovalo tomu, že gól Jiřího Šlégra z 50. minuty bude ten rozhodující, ovšem vyrovnání z hole Trevora Lindena 63 sekund před koncem třetí třetiny zmrazilo celou Českou republiku. Prodloužení se na Olympijském turnaji v Naganu hrálo 10 minut, takže se můžeme těšit na tento hrací přídavek. Pokud se nerozhodne ani v nastavení, tak nás budou čekat nájezdy.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:24
    Jágr se snažil dostat dopředu, ale ihned jej zastavil Adam Foote. Kanadský obránce si na hranici pravidel dokázal poradit.
     
    60:57
    Úvodní minuta prodloužení byla opatrná. Kanada se ale častěji pokusila natlačit do útočné třetiny.
     
    61:24
    Al MacInnis zkoušel z vlastní modré čáry zamířit na českou klec, ale nepovedlo se mu to. Pískáno je zakázané uvolnění.
     
    61:48
    Corson udržel puk v rohu kluziště. Zatím jsme však žádný střelecký pokus v rámci dvou minut nastavené hrací doby neviděli.
     
    62:23
    Jiří Šlégr se musel vracet s kotoučem na hokejce na svou polovinu. Mark Recchi byl však dotěrný a jemně do kotouče sáhl. Z brány tak musel vyrazit Dominik Hašek, jenž touš posunul do bezpečí.
     
    63:09
    Yzerman hledal zpoza brány Primeaua, který se objevil v dobré pozici. Obránce Svoboda však obětavě skočil do přihrávky a zažehnal nebezpečí.
     
    63:31
    Také František Kučera dokázal zablokovat kanadskou střelu. Rob Blake od modré čáry pálil velmi tvrdě.
     
    63:51
    Kanada vyhazuje na zakázané uvolnění. Vhazovat se bude před Royem, který je na začátku prodloužení téměř bez práce.
     
    64:08
    Jágr při napadání zatopil Prongerovi, ale čeští reprezentanti delší dobu puk na svých holích neudrželi.
     
    64:54
    Eric Lindros byl u mantinelu dlouho atakován Růžičkou, přesto v souboji kapitánů stačil vybruslit ten kanadský. Následná střela od modré čáry se však odrazila do ochranné sítě.
     
    Ivan Hlinka si v polovině prodloužení bere oddechový čas. Svým svěřencům udílí pokyny.
     
    65:28
    Beránek pouze přistrčil puk do střední třetiny. Stále platí, že prodloužení je opatrné z obou stran.
     
    66:13
    Hašek musel vystartovat ze své brány, protože zakázané uvolnění se nepískalo.
     
    66:36
    Z ničeho nic se před českou bránou objevil Eric Lindros. Ve finální fázi mu však puk lehce utekl z hole, a proto zakončení nebylo podle představ kanadského kapitána. Dominik Hašek se na brankové čáře stačil natáhnout a puk za svá záda nepustil.
     
    67:02
    Čeští reprezentanti se už snaží kotouče jen vyhazovat. Potřebují přečkat poslední 3 minuty prodloužení, aby se mohlo jít do nájezdů.
     
    67:50
    Robert Reichel poslal puk ze středního pásma na zakázané uvolnění. Vhazovat se bude po pravici Dominika Haška.
     
    68:17
    Bourqueho střelu od modré čáry Hašek moc dobře viděl. Následoval atak kanadských hráčů na českého brankáře, ale žádná větší mela z toho nebyla.
     
    68:39
    Dominik Hašek opět zachránil český tým. Dokázal se včas přemístit k levé tyči proti pohotovému pokusu Adama Footea.
     
    69:10
    První střelecký pokus Česka v prodloužení přišel až v poslední minutě. Reichelovu ránu z levé strany ale Roy vyrazil.
     
    69:32
    Jako laviny se na druhé straně řítili kanadští hráči na Haška. Český fantom v bráně znovu odolal.
     
    70:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Prodloužení je za námi. Kanada se častěji tlačila před bránu a byla nebezpečnější, ovšem důležité zákroky Dominika Haška zachránily český tým. Finalistu naganského finále tak určí nájezdy.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:0
    Theoren Fleury se rozjel na Haška ve velké rychlosti. Český brankář se položil na led a ramenem pokus kanadského hráče vyrazil.
     
    1. série
    1:0
    Robert Reichel vystřelil k levé tyči ze svého pohledu. Právě od brankové konstrukce se kotouč odrazil za Roye, takže český tým po první sérii vede 1:0!
     
    2. série
    1:0
    Obránce Ray Bourque bránu přestřelil. Hašek zasahovat nemusel.
     
    2. série
    1:0
    Martin Ručinský se pokusil o kličku do bekhendu. Patrick Roy ale tento záměr přečetl a tentokrát už neinkasoval.
     
    3. série
    1:0
    Joe Nieuwendyk to zkoušel podobně jako Ručinský. Dlouhá klička do bekhendu ale byla zastavena výtečným zákrokem Dominika Haška.
     
    3. série
    1:0
    Pavel Patera nepřechytračil Roye. Kanadský brankář neudělal žádný rychlý pohyb, a proto Paterovi skryl veškerý volný prostor.
     
    4. série
    1:0
    Eric Lindros gól nedal, přestože svůj blafák udělal skvěle. Hašek se přetočil na zádech, ale nakonec měl štěstí, že kanadský útočník trefil tyč.
     
    4. série
    1:0
    Jaromír Jágr pálil do stejného místa jako Reichel. Také trefil tyč, ale kotouč se ke smůle českého týmu odrazil mimo bránu. Jágr tak Českou republiku zatím do finále nedostal.
     
    5. série
    1:0
    Brendan Shanahan ztroskotal na skvělém zákroku Dominika Haška. Je konec! Český tým porazil Kanadu a postupuje do finále!
     
    70:00
    V samostatných nájezdech zvítězila Česká republika.
    Autorem vítězné branky je ROBERT REICHEL.
    70:00 Robert REICHEL - 2:1
     
    Konec zápasu.
     
    Česko zcela zaslouženě postoupilo do finále Olympijského turnaje. Po většinu utkání bylo lepší. Skvělý výkon podal Dominik Hašek, který se stal hlavním hrdinou tohoto utkání.

    Tým Ivana Hlinky tak ve finále čekalo Rusko. Po tomto zápase bylo jisté, že ze hry o zlato se dostává největší favorit turnaje. Wayne Gretzky se tak vysněné zlaté medaile z turnaje století nedočkal, cíl mu překazila nájezdová loterie, ve které kralovali především Dominik Hašek s Robertem Reichelem.
    Radost českého týmu po postupu do finále
     
    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne! (15:12:10)

    Daniel Fekets

    Branky a nahrávky: 50. Šlégr (Patera), rozh. náj. Reichel – 59. Linden (Lindros)

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Theoren Fleury (CAN)
    1:0   Robert Reichel (CZE)
    2. série:
    1:0   Ray Bourque (CAN)
    1:0   Martin Ručinský (CZE)
    3. série:
    1:0   Joe Nieuwendyk (CAN)
    1:0   Pavel Patera (CZE)
    4. série:
    1:0   Eric Lindros (CAN)
    1:0   Jaromír Jágr (CZE)
    5. série:
    1:0   Brendan Shanahan (CAN)


    Česko: Hašek – Šmehlík, Šlégr, R. Hamrlík, P. Svoboda, Špaček, F. Kučera – Jágr, Růžička (C), Straka – Ručinský, Reichel, Lang – Moravec, Dopita, Beránek – Hejduk, Patera, M. Procházka
    Kanada: Roy – Foote, Pronger, Blake, Bourque, MacInnis, Stevens, Desjardins – Brind'Amour, Lindros (C), Corson – Recchi, Primeau, Linden – Zamuner, Nieuwendyk, Fleury – Shanahan, Gretzky, Yzerman

    Rozhodčí: McCreary (Kanada) – Collins (USA), Rautavuori (Finsko)

    Diváci: 9 854
    bahis siteleri