Itálie – Francie 1:1 (5:3 po pen.)
po penal. (5:3)
Itálie
1:1 (1:1)
Francie
Středa 22.04.2020, 14:00 • Olympijský stadion, Berlín • Mistrovství světa 2006 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme finálový zápas z mistrovství světa z roku 2006, v němž se Itálie utkala s Francií.
     
    Cesta Itálie turnajem

    Itálie jela do Německa napravovat selhání z před čtyř let. V roce 2002 sice na šampionátu konaném v Asii postoupila ze skupiny, avšak v osmifinále senzačně nestačila na domácí Jižní Koreu, které podlehla 1:2 po prodloužení.

    Turnaj v Evropě začal pro Italy rovněž dobře. Ve skupině obsadilo mužstvo z Apeninského poloostrova první místo po výhře nad Českem a Ghanou a remíze s USA. Mezi nejlepšími šestnácti se svěřenci kouče Lippiho utkali s Austrálií, o postupové výhře 1:0 rozhodl až v nastavení díky proměněné penaltě Totti. Čtvrtfinále zvládla Itálie podstatně lépe, Ukrajinu vyprovodila ze šampionátu výsledkem 3:0. Dramatické semifinálové klání došlo proti Německu došlo až do prodloužení, kde Italové dvěma slepenými góly v posledních minutách rozhodli o svém postupu do velkého finále.
     
    Cesta Francie turnajem

    Itálii se mistrovství světa v Japonsku a Jižní Koreji nepovedlo, Francie na něm totálně vyhořela. Francouzi vybouchli ve skupině, kde obsadili jediný bod a loučili se tedy po nejkratší možné době.

    Cestu za zlepšením reputace začala Domenechova družina dobře. Ve skupině sice nejprve remizovala se Švýcarskem a následně i Jižní Koreou, výhra 2:0 nad Togem jí ale zajistila postup alespoň z druhého místa. Tým ze "země galského kohouta" v osmifinále chytl silné Španělsko, s nímž prohrávalo, ale třemi góly dokázalo obrátit zápas na svou stranu. O velké překvapení se Francie postarala ve čtvrtfinále, v němž porazila 1:0 po prodloužení nejúspěšnější mužstvo historie Brazílii, jíž překazila plány na prvenství podruhé během osmi let. I v semifinále rozhodovala jediná branka, proti Portugalsku ji z penalty vstřelil Zinédine Zidane.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Buffon – Zambrotta, Cannavaro (C), Materazzi, Grosso – Camoranesi, Gattuso, Pirlo, Perotta – Totti – Toni.
    Náhradníci: Peruzzi, Amelia – Zaccardo, Barzagli, Nesta, Oddo, De Rossi, Barone, Del Piero, Gilardino, Iaquinta, Inzaghi.

    Francie: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Vieira, Makélélé – Ribéry, Zidane (C), Malouda – Henry.
    Náhradníci: Landreau, Coupet – Boumsong, Silvestre, Givet, Chimbonda, Dhorasoo, Diarra, Govou, Wiltord, Trézéguet.

    Rozhodčí: Elizondo – García, Otero (všichni Argentina).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Finálové utkání na mistrovství světa 2006 bylo odstartováno! Italové nastoupili do zápasu v modrých dresech, Francouzi navlékli dresy barvy bílé.
     
    3
    Výkop obstaralo mužstvo z Apeninského poloostrova, avšak první útok měl jeho soupeř. Dopředu se hnal Thierry Henry, který ale nedokázal obejít Cannavara.
     
    4
    Po jednom ze soubojů zůstal na zemi ležet Henry. Stalo se tak opět po střetu s Cannavarem, o němž forward vůbec nevěděl a nekontrolovaně do něj narazil.
     
    5
    Už v páté minutě přichází první žlutá karta. Jejím držitelem se stal Gianuca Zambrotta, jenž u soupeřovy šestnáctky skluzem přejel nohy Vieirovi.
     
    6
    Francie má velkou šanci jít do vedení, bude totiž kopat penaltu! Henry vyhrál hlavičkový souboj. K míči se dostal Malouda, který se prohnal až do vápna, kde sice Materazzi ještě stahoval nohu, přesto nakonec soka trefil!
    6. Faul Materazziho, po němž následoval pokutový kop
     
    7
    Francie právě vstřelila branku!
    Tradiční exekutor ZINÉDINE ZIDANE si dovolil velkou parádu! Zvolil zakončení á la Panenka. Balón se odrazil od břevna, spadl za brankovou čáru, a poté se vrátil do hřiště. Rozhodčí celou situaci dobře viděli, gól správně uznali!
    7. Zinédine ZIDANE - 0:1
     
    8
    Svěřenci kouče Lippiho se snažili okamžitě odpovědět, avšak neúspěšně. Pirlův průnik středem hřiště zastavil výborně pozičně postavený Eric Abidal.
     
    9
    Nechybělo mnoho, aby se Francouzi radovali v krátkém časovém sledu podruhé. Sagnolův centr z pravé strany tečoval na vlastní bránu Materazzi, kulatý nesmysl naštěstí pro Italy trefil jen boční síť.
     
    10
    Útočný faul alespoň na okamžik přerušuje snahu vedoucího celku v honbě za druhou brankou. Thierry Henry až příliš dlouho okopával míč bránícího Zambrottu.
     
    11
    Úmysl dobrý, realizace nic moc. Kapitán Cannavaro se dlouhým balónem snažil oslovit po lajně běžícího Fabia Grossa, který se snažil ze všech sil, balón na hrací ploše však nestihl.
     
    12
    Žlutá karta přichází i na druhé straně. Willy Sagnol nedokázal včas zastavit svůj pohyb a šlapákem ke své smůle trefil nohu Grossa. Rozhodčí neměl na výběr.
     
    13
    Skvěle technicky vybavený Andrea Pirlo si poslal na ideální okamžik a pak poslal do šestnáctky nadýchaný centr. Do vápna si nabíhal Totti i Toni, ještě před nimi ovšem odkopl do bezpečí Gallas.
     
    14
    O něco podobného se pokusil pravý bek Gianluca Zambrotta. Trefil ale hned prvního bránícího hráče, jímž byl Eric Abidal. Itálie zůstane u míče, bude vhazovat.
     
    15
    Výbornou práci odvedl na hranici šestnáctky Mauro Camoranesi. Středopolař si skvěle pokryl balón a nechal se faulovat Vieirou. Zajímavá standardní situace.
     
    16
    K míči se nepostavil nikdo jiný, než Andrea Pirlo. Centr přiletěl na přední tyč, kde stál Abidal. Pro jistotu odhlavičkoval do zámezí i za cenu rohového kopu.
     
    17
    A opět Pirlo. Tentokráte od rohového praporku hledal na zadní tyči nabíhajícího Cannavara, italského kapitána si výborně pohlídal William Gallas.
     
    18
    Italský tlak neutuchá. Mužstvo ze země Apeninského poloostrova vybojovalo další rohový kop, když Camoranesi u lajny šikovně nastřelil Abidala.
     
    19
    Itálie právě vstřelila branku!
    Stoper MAURO MATERAZZI napravuje zaváhání z úvodu zápasu, právě on totiž vyrovnává na 1:1! V hlavičkovém souboji přeskočil Vieiru a zamířil neomylně k levé tyči, Ribéry se snažil míč vyhlavičkovat marně!
    19. Marco MATERAZZI - 1:1
     
    20
    Francouzi si balónu dlouho neužili. Po rozehrávce Zidane dlouhým nákopem hledal Henryho, míč však pro sebe uzmul Fabio Cannavaro.
     
    21
    Tentokráte už spolupráce Zidane, Henry zafungovala. Nakonec se ale ozvala píšťalka hlavního rozhodčího, ten viděl u francouzského útočníka nedovolený zákrok.
     
    22
    Svěřenci trenéra Lippiho dosáhli kýženého vyrovnání. Momentálně kombinují kolem středu hřiště, balón si několikrát vyměnili stopeři Materazzi s Cannavarem.
     
    23
    Trpělivá kombinace skončila u Camoranesiho. Středopolař si nedokázal poradit s poměrně snadným zpracováním po přihrávce Pirla, čehož okamžitě využil Sagnol.
     
    24
    Willy Sagnol se po zisku míče vydal podpořit ofenzivní složku týmu. Po lajně našel Francka Ribéryho, jenž ztroskotal na trojici, která se k němu rychle seběhla.
     
    25
    Hodně velké sousto na sebe vzal Zinédine Zidane. Mohl nahrávat, místo toho se sám vydal do přehuštěného prostoru, v němž se nacházeli čtyři hráči v modré. Kulatý nesmysl získal Gattuso.
     
    26
    Rychlý brejk Italům nevyšel. Francesco Totti se pokusil obhodit míč kolem Gallase a pokračovat do přečíslení, obránce ovšem situaci skvěle přečetl a balón za záda nepustil.
     
    27
    V posledních minutách se hraje nahoru dolů! Zdálo se, že opět zaútočí Itálie, jenže po chybě Camoranesiho Vieira přihrál Ribérymu, jehož přízemní centr na střed šestnáctky odkopl do autu Materazzi.
     
    28
    Situaci uklidňuje Eric Abidal. Po dlouhém obranném odkopu Zambrotty měl hodně času, ve finále hlavičkou poslal míč do rukou Bartheze.
     
    29
    Dlouhý Buffonův výkop se Camoranesi pokusil prodloužit na Tottiho. To se mu nepovedlo, trajektorii balónu totiž na jedničku odhadl stoper Gallas.
     
    30
    Půl hodina finálového klání je minulostí. Zatím sledujeme vyrovnané utkání, čemuž odpovídá i výsledek. Francouze poslal do vedení proměněnou penaltou Zidane, za Italy ovšem dokázal srovnat Materazzi.
     
    31
    Vzrušení bylo zbytečné. Po dalším rohovém kopu Itálie se opět Materazzi dostal nad Vieiru a hlavičkoval mimo dosah brankáře, avšak tentokráte viděl sudí u zakončovatele při výskoku útočný faul.
     
    32
    Domenechova družina soupeři nestačí. Patrick Vieira musel zatáhnout za záchrannou brdzu, když k zemi stáhl Gattusa. V opačném případě by záložník šel s Tottim do přečíslení dva na jednoho.
     
    33
    Italům vůbec nevyšla snaha o rychlou rozehrávku. Pirlův oblouček za obranu sice našel Lucu Toniho, ten se však nacházel v několikametrovém ofsajdu.
     
    34
    Až teď byl k vidění úspěšný zákrok jednoho z brankářů. Na své konto si ho připsal Buffon, který si bez problémů poradil s dalekonosnou ránou Maloudy směřující doprostřed svatyně.
     
    35
    Po střetu mezi Ribérym a Grossem zůstal italský obránce ležet na zemi. Rozhodčí nechal ve hře pokračovat, v souboji si totiž faulu nevšiml. Míč po chvilce sportovně zakopl do zámezí Abidal.
     
    36
    Pokračuje ošetřování levého beka, které má problém s levým kotníkem. Opakované záběry ukázaly, že mu jej Ribéry přišlápl, tudíž se mělo pískat.
     
    37
    Willy Sagnol odcentroval z pravé strany za záda Henryho. Forward přesto zabojoval, avšak dopustil se akorát útočného faulu, když nedovoleně atakoval Cannavara.
     
    38
    Parádní nahrávku do vnitra pokutového území vymyslel Gennaro Gattuso. Na jeho pas si naběhl Totti, jenž z mírného úhlu narazil na skvěle skluzujícího Gallase.
     
    39
    Itálie je ve vzduchu obrovsky silná! Třetí rohový kop znamenal další nebezpečí pro soupeřovu bránu. Centr Pirla našel hlavou Toniho, jeho zakončení skončilo na břevně!
    39. Hlavička Toniho orazítkovala břevno
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějaké branky nebo půjdou týmy do kabin za nerozhodného stavu?
     
    41
    William Gallas hodně zariskoval, neboť poslal hodně pomalou malou domů Barthezovi. Gólman naštěstí zareagoval včas a před dotírajícím Tonim stihl odkopnout do bezpečí.
     
    42
    Fotbalisté v modrém jsou při chuti! Francesco Totti si krásně pohrál s Gallasem, jenže na Thurama již nevyzrál. Ten vzápětí nahrál k lajně volnému Abidalovi.
     
    43
    Ve středu hřiště se utvořila skupinku pěti hráčů, kteří zuřivě bojovali o balón. Vše rozsekla píšťalka Elizonda, argentinský rozhodčí odpískal faul Vieirovi.
     
    44
    S velkým přehledem si poradil na středu osamocený Andrea Pirlo. Moc dobře si všiml, že k němu spěchají dva soupeři, v ideální moment mezi oběma poslal milimetrově přesnou přihrávku Camoranesimu.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu dvě minuty.
     
    45+1
    Z levé strany přiletěl do pokutového území Francie pas od Grossa. Výborně zareagoval Fabien Barthez, který byl u balónu dříve než útočící Totti.
     
    45+2
    V prvním poločase se už nic zajímavého nestane. Poslední vteřinky úvodní části drží Italové balón na svých kopačkách, přičemž se nahrávky dočkal i gólman Buffon.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas finále mistrovství světa mezi Itálií a Francií, který nám nabídl po jednom gólu na každé straně. Do vedení se dostalo mužstvo ze "země galského kohouta," když v 7. minutě po faulu Materazziho proměnil penaltu s velkým štěstím Zinédine Zidane. Italové s vyrovnáním dlouho neotáleli, v devatenácté minutě se po centru od rohové praporku hlavou prosadil viník "desítky", Marco Materazzi. Druhý poločas slibuje velmi dramatickou podívanou, oba týmy si jsou rovnocenným soupeřem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů o poločasové přestávky nestáhl do sestavy, oba celky tedy hrají v původním rozestavení. Rozehrávka náleží Francii.
     
    48
    A hned při prvním útoku fotbalistů v bílém musel být v pozoru Gianluigi Buffon. Italský brankář bez problémů zpacifikoval zakončení Maloudy z velkého úhlu, míč dokonce udržel v rukavicích.
     
    49
    Luca Toni si netroufl na kličku proti Gallasovi. Místo toho počkal, až jej vepředu podpoří více spoluhráče, ve finále poslal nepřesnou nahrávku Tottimu.
     
    50
    Výbornou práci odvedl u levé lajny Fabio Grosso. Nejprve se zbavil dotírajícího Ribéryho, načež nastřelil Sagnola a vybojoval rohový kop.
     
    51
    Italové pro změnu rozehráli na krátko. Totti si narazil s Pirlem a odcentroval na Cannavara, který ovšem ve vzduchu promáchl. Za ním stojící Gallas odhlavičkoval pryč z vlastního vápna.
     
    52
    Krásná kombinace na jeden dotek vyvrcholila přihrávkou na Henryho, který byl na pravé straně úplně sám, přesto se rychle zbavil míče, pod sebou hledal lépe postaveného Maloudu, před nímž však stál ještě Materazzi. Útočník se na sebe hodně zlobí.
     
    53
    Znovu v hlavní roli Thierry Henry, který tentokráte váhal až příliš dlouho. Chystal se vstřelit, jenže v momentě, kdy před něj lehl Cannavaro, se rozmyslel. Mezitím se k němu sběhli další dva hráči, ke střele vůbec nedošlo.
     
    54
    Rychle na druhou stranu. Francesco Totti se nezalekl dvojice stoperů, i navzdory předem ztracené situaci ještě zabojoval. Gallas vše vyřešil malou domů.
     
    55
    Francie se dožadovala odpískání druhého pokutového kopu v utkání, leč neúspěšně. Maloudovi zabránil Zambrotta v zakončení čistým způsobem.
     
    56
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Patrick Vieira, přichází Alou Diarra.
     
    57
    První střídání trenéra Domenecha bylo z kategorie vynucených. Patrick Vieira se totiž po odehrání balónu okamžitě chytil za levé stehno a bylo jasné, že to dále nepůjde.
     
    58
    Druhý poločas je zatím jasně v režii Francouzů. Florent Malouda zpětnou nahrávkou hledal na hranici penalty Henrymu, jemuž pas proletěl kousek za zády.
     
    59
    Více volného prostoru dostal na levé straně Eric Abidal. Bek toho využil k centru, kterým hledal Henryho. Útočníka si ovšem na jedničku pokryl Cannavaro.
     
    60
    Hodina zápasu je minulostí, minimálně třicet minut se však ještě bude hrát. Blíže vstřelení druhého gólu má momentálně Francie, avšak svatyně Buffona náporu zatím odolává.
     
    61
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Francesco Totti, přichází Daniele De Rossi.
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Simone Perrotta, přichází Vincenzo Iaquinta.
     
    62
    Itálie se už radovala z vedoucího gólu, když se po dlouhém centru hlavou prosadil na zadní tyč Luca Toni, jenže radost modrým dlouho nevydržela, čárový rozhodčí zvedl praporek signalizující ofsajd!
    62. Toniho gól neplatil pro ofsajd
     
    63
    Skóre tím pádem zůstává nadále vyrovnané. Na tváři italského útočníka je vidět velké zklamání, že nepříblížil svoji zemi kýženému titulu.
     
    64
    Po výborné nahrávce Makélélého se v situaci jeden na jednoho ocitl Thierry Henry. Cannavarovi udělal kličku na pravou stranu a vypálil, Buffon předvedl jistý zákrok.
     
    65
    Luca Toni si mohl zlepšit náladu. I on se zničehonic objevil v souboji jeden na jednoho, přes dobře postaveného Thurama ale míč nepropasíroval.
     
    66
    Hodně velké sousto na sebe vzal Fabio Cannavaro. Z pozice posledního hráče si dovolil kličku nejen na Henryho, ale i na Maloudu. Ty mu vyšly, na Makélélého už ovšem nevyzrál.
     
    67
    Absenci jednoho obránce mohli Francouzi využít určitě lépe. Makélélé okamžitě nahrál k lajně Maloudovi, jenž zkusil štěstí z velké dálky. Jeho střela proletěla vysoko nad břevnem.
     
    68
    Luca Toni si po nahrávce Pirla pomohl při zpracování rukou, což neuniklo pomeznému, ale ani hlavnímu rozhodčímu. Balón se stěhuje zpátky na kopačky Francouzů.
     
    69
    Lilian Thuram si všiml, že Buffon je povystoupený ze své branky, a tak zhruba z šedesáti metrů se ho pokusil přehodit. Nedokopl tak daleko, jak by potřeboval, Buffon skákající míč bez problémů lapil.
     
    70
    Malouda a teď i Franck Ribéry zkusil štěstí ránou ze střední vzdálenosti. Ani v tomto případě nemusel brankář zasahovat, balón proletěl kus vedle jeho pravé tyče.
     
    71
    Snaha o protiútok Italům vůbec nevyšla. Zatímco Grosso nahrával po lajně, tak Toni čekal pas do nohy, proto se za nahrávkou vůbec nerozběhl.
     
    72
    Po delší době budeme sleodvat standardní situaci jednoho z týmů. U lajny si šikovně pokryl balón Florent Malouda, jehož nekompromisně podrazil Zambrotta.
     
    73
    Zinédine Zidane odcentroval přímo do míst, kde stál Gianluigi Buffon. Brankáři však trestuhodně balón vypadl z rukou, naštěstí se odrazil ke spoluhráči Grossovi.
     
    74
    Mauro Camoranesi moc dobře věděl, že se k němu z levé strany řítí Eric Abidal. V pravý moment nasadil ke kličce na levou stranu, levý obránce se posléze dopustil faulu.
     
    75
    Luca Toni má dnes zatím velkou smůlu. Střílel z otočky, jenže zase ho zastavil hvizd rozhodčího, forward si opět pomohl rukou. Přesto si Barthez se střelou soka poradil.
     
    76
    Na vlastní polovině se faulu dopustil Alou Diarra. Odpískání tohoto prohřešku se nelíbilo Makélélému, který si neodpustil směrem k rozhodčímu nějaké to ostřejší slovíčko, za které Elizondo uděluje záložníkovi žlutý kartónek.
     
    77
    K rozehrávce přímého kopu se postavil Andrea Pirlo, jenž balón poslal přes zeď a směřoval jej k levé tyči, kde byl Barthez pozdě, kulatý nesmysl ovšem proletěl o kousek vedle!
    77. Pirlo z přímého kopu jen těsně minul
     
    78
    Slibně vypadající přímý volný kop budeme sledovat i na druhé straně. Zidane si dovolil odvážnou kličku na Zambrottu, jenž ve skluzu minul balón, trefil jen nohy protivníka.
     
    79
    Právě Zidane byl ten, kdo poslal do šestnáctky soupeře centr. Na něj si naskakoval Eric Abidal, avšak potřeboval by ještě o několik centimetrů navíc, aby míč trefil.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Zatím to vypadá, že o vítězi německého šampionátu rozhodne prodloužení, či případné penalty.
     
    81
    Zinédine Zidane nepříjemně dopadl po střetu s Cannavarem na trávník a okamžitě signalizuje na střídačku, že nejspíše nebude moci pokračovat ve hře.
     
    82
    K francouzskému kapitánovi se okamžitě sběhli lékaři, kteří se snaží jemnými pohyby rozhýbat bolestivou pravou ruku. Francie mezitím pokračuje v deseti hráčích.
     
    83
    K radosti fanoušků se Zidane vrací na hřiště a zdá se, že bolest je tatam. První sprint po inkriminovaném momentu zvládl Zidane bez problémů, Grosso mu vůbec nestačil.
     
    84
    Calude Makélélé průnikovou nahrávkou uvolnil po pravé lajně běžícího Ribéryho. Od něj přišel do šestnáctky nebezpečný centr, který Zambrotta hrudí odvrátil do zámezí.
     
    85
    Následoval rohový kop hráčů v bílém. Zidane poslal míč na hranici penalty, kam si doběhl pro kulatý nesmysl Gianluigi Buffon. Gallas si netroufl jít s ním do souboje.
     
    86
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Mauro Camoranesi, přichází Alessandro Del Piero.
     
    87
    Marco Materazzi nejprve chtěl nechat doskákat balón do zámezí, jenže ten by tam s největší pravděpodobností nedoputoval, proto raději před Henrym odkopl do autu.
     
    88
    Narážečka mezi Henrym a Ribérym nepřinesla kýžené ovoce. Zpětný pas druhého jmenovaného totiž Kapitán Cannavaro očekával, balón uzmul do své moci.
     
    89
    Andrea Pirlo vyslal skvělý lob za obranu, na který si nabíhal Vincenzo Iaquinta. Nevyšel mu ale ideálně krok, než stihl zakončit, tak se k němu stáhl Gallas a o balón ho obral.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby dvě minuty.
     
    90+1
    Velmi zbrkle se u pravé lajny zachoval Willy Sagnol. Z první se pokusil o přenesení hry, jenže balón trefil mizerně, Abidal na druhé straně neměl šanci míč dostihnout na hrací ploše.
     
    90+2
    Půjdeme do prodloužení. Gennaro Gattuso se ještě snažil něco vymyslet, krásně se zbavil Zidana, avšak poté při snaze o centr trefil pouze Thurama.
     
    90
    Druhý poločas skončil.
     
    Druhý poločas o světovém šampiónovi nerozhodl, a tak se půjde do prodloužení. Stav 1:1 se ve druhé pětačtyřicetiminutovce nezměnil, ačkoli pár šancí k vidění bylo. Krátce po hodině zápasu se trefil Luca Toni, avšak jeho zásah hlavou neplatil kvůli ofsajdu. Itálii mohl přiblížit vítězství také Andrea Pirlo, jeho přímý kop pro změnu o kousek minul levou tyčku.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    92
    Florent Malouda dlouhým centrem našel Henryho, ten ale v obležení dvou protihráčů nemohl zpracovávat, pouze přiťukl míč k Zidanovi, jehož rána z první proletěla vysoko nad.
     
    93
    Na polovině hřiště přiběhl Claude Makélélé do střetu s Gattusem příliš pozdě, středopolař Itálie už dávno odehrál míč. Hlavní rozhodčí správně odpískal faul.
     
    94
    Hráči v bílém kombinují velmi opatrně, jsou si vědomi, že každá chyba by je mohla stát celé finále. Lilian Thuram po výměně se Sagnolem raději odkopl míč na útočnou polovinu.
     
    95
    Výbornou práci odvedl Franck Ribéry, jenž se dokázal procpat přes Cannavara. Navíc ho i nastřelil a vybojoval pro svůj tým rohový kop.
     
    96
    K jeho rozehrávce se postavil tradiční exekutor Zidane. Míč poslal na přední tyč, kde se však nacházel pouze protihráč Vincenzo Iaquinta.
     
    97
    Luca Toni cítil za zády nabíhajícího De Rossiho. Patičkou se mu pokusil posunout balón do běhu, jenže s touto variantou počítal William Gallas, stoper sebral kulatý nesmysl pro sebe.
     
    98
    Florent Malouda se marně snažil prodrat před Gattusa. Navíc se ohnal rukou a tou soupeře trefil do obličeje. Italský středopolař chvilku ležel na zemi, rychle se ale zvedl.
     
    99
    Ani Itálie nikam nespěchá. Pirlo místo rozehrávky dopředu poslal z poloviny hřiště dlouhou nahrávku Buffonovi. Ten posečkal, až se Henry přiblíží, a pak odkopnul do míst, kde se pohyboval Del Piero.
     
    100
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Franck Ribéry, přichází David Trézéguet.
     
    101
    Balón za obranu, o který se snažil Gattuso, nevyšel. Akci výborně přečetl Lilian Thuram, francouzský stoper nepustil za sebe balón, ani Toniho.
     
    102
    Malouda se dostal před Zambrottu a v těžké pozici dokázal nahrát Zidanovi. Záložník klamavým pohybem zmátl Cannavara, špičkou kopečky následně zamířil těsně vedle pravé tyče.
     
    103
    Willy Sagnol odvážnou přihrávkou našel na středu osamoceného Zidana. Ten váhal s rozehrávkou až příliš dlouho, v klíčové chvíli pouze trefil bránícího Pirla.
     
    104
    Gianluigi Buffon moc dobře věděl, k čemu se v posledních minutách velmi aktivní Zidane chystá. Proti jeho centru do šestnáctky včas vyběhl, Trézéguet neměl šanci se k balónu dostat.
     
    105
    Skvělý Buffon drží naděje Itálie na zisk prvenství! Znovu se opakovala spolupráce Sagnol, Zidane, kdy první jmenovaný vyslal skvělý centr a Zidane hlavičkoval úplně osamocený, gólman ovšem předvedl fantastický reflexivní zákrok levou rukou!
    105. Buffon předvedl skvělý zákrok proti hlavičce Zidana
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Thierry Henry, přichází Sylvain Wiltord.
     
    108
    Daniele De Rossi se jen ztěžka zvedá poté, co ho levou rukou ve výskoku zasáhl do obličeje Florent Malouda. Rozhodčí si toho všimli, Francouzovi odpískali nedovolený zákrok.
     
    109
    Alou Diarra zabral v pravou chvíli na středu zabránil nahrávce Pirla na Gattusa. Z druhého doteku mohl klidně vystřelit, místo toho ale rozehrál k lajně na Sagnola.
     
    109
    Mimo dění hry se Zinédine Zidane dopustil nevídaného zkratu, když nic netušícího Materazziho zničehonic udeřil vší silou hlavou do hrudi! Italský stoper je ošetřován, je otázkou, zda si rozhodčí situace všimli, hlavní evidentně ne.
     
    110
    Elizondo se šel poradit s čárovým, který celý inkriminovaný moment spatřil. Debata byla velmi krátká, argentinský sudí nemohl udělat nic jiného, než francouzského kapitána vyloučit! Podobný zákrok ve fotbale nepamatujeme.
    110. Nevídaný Zidanův zkrat
     
    111
    Nejspíše za protesty inkasuje žlutou kartu Florent Malouda. Útočník situaci s největší pravděpodobností neviděl, jinak by se nemohl ničemu divit.
     
    112
    Zpátky ke hře. Itálie teď má velkou šanci strhnout proti oslabenému soupeři vítězství na svou stranu. Do pokutových kopů ale moc času nezbývá.
     
    113
    Claude Makélélé se vzdal možnosti konstruktivní rozehrávky, místo toho hledal dlouhým odkopem místo, kam si nabíhal David Trézéguet. Útočník proti dvojici Cannavaro, Grosso neuspěl.
     
    114
    Francie se snaží útočit i v deseti. Osamocený Malouda se na pravé straně dostal k centru, nicméně trefil pouze nastavenou levou nohu clonícího beka Grossa.
     
    115
    Zbytečného zákroku se dopustil na útočné polovině nově příchozí Wiltord. Forward měl míč v držení, avšak při snaze si ho udržet udeřil pravou rukou do obličeje Gattusa.
     
    116
    Obránce Fabio Grosso si narazil s Del Pierem a pokračoval směrem kupředu. Doběhl až na hranici šestnáctky, odkud se mu nepovedlo propálit houf hráčů před sebou.
     
    117
    Středopolař Gennaro Gattuso zahnal do těžké pozice Materazziho, jemuž poslal nepřesnou zpětnou nahrávku. Stoper si ovšem poradil, před dotírajícím Trézéguetem propasíroval balón k Zambrottovi.
     
    118
    Andrea Pirlo hledal dlouhým balónem Lucu Toniho. Pomezní rozhodčí zdvihl praporek na znamení ofsajdu, avšak opakované záběry ukázaly, že Gallas za sebou zapomněl levou nohu.
     
    119
    Hlavičkový souboj vyhrál, avšak posléze neměl komu přihrát. Sylvain Wiltord přeskočil Cannavara a balón odhlavičkoval k lajně, kde očekával Maloudu, ten se ale zapomněl v defenzivě.
     
    120
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec druhého prodloužení jednu minutu.
     
    120+1
    Poslední náznak šance měli Francouzi. Diarra našel na pravé straně Wiltora, který ve skluzu chtěl nahrávat, jenže po nečekaném odskoku míče poslal vystřelil vysoko nad bránu.
     
    120+2
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    O vítězi mistrovství světa 2006 rozhodnou až penalty! V prodloužení byla blízko stržení vedení na svou stranu Francie, avšak hlavičku Zidana skvělým způsobem zlikvidoval Buffon. Právě Zidane se o pár minut později dopustil nevídané věci, když mimo dění hry udeřil hlavou do hrudi Materazziho. Pomeznímu rozhodčímu tento moment neunikl, a tak byl kapitán po právu předčasně poslán do šaten. V penaltové loterii se tedy trenér Domenech bude muset obejít bez svého tradičního exekutora.
     
    Jako první půjdou kopat Italové.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    1. série
    1:0
    Jako první se rozběhl Andrea Pirlo. Záložník zachoval chladnou hlavu, balón poslal na střed, zatímco Barthez šel na pravou stranu.
    Andrea PIRLO
     
    1. série
    1:1
    Sylvain Wiltord toho moc odehrát nestihl, ale na penaltu si věřil a ukázal, že po právu. Buffona poslal na opačnou stranu.
    Sylvain WILTORD
     
    2. série
    2:1
    Jediný italský střelec, stoper Marco Materazzi vsadil na razanci a dobře udělal! Barthez totiž vystihl směr střely, ale nestihl jít k zemi včas.
    Marco MATERAZZI
     
    2. série
    2:1
    David Trézéguet chybuje! Střelu mířil do levého horního rohu, jenže kulatý nesmysl se odrazil od břevna na čáru a ven! Obrovská smůla nyní stála při francouzském útočníkovi.
    David TRÉZÉGUET
     
    3. série
    3:1
    Takhle to má vypadat! Daniele De Rossi dopředu věděl, kam bude kopat. A jak plánoval, tak udělal! Rána do levého horního rohu nešla chytat.
    Daniele DE ROSSI
     
    3. série
    3:2
    Eric Abidal pozastavil svůj běh, podíval se, kam Buffon padá, a následně umístil míč k druhé tyči. Obránce proměnil "desítku" s velkou jistotou.
    Eric ABIDAL
     
    4. série
    4:2
    Totéž se dá říct i o Alessandu Del Pierovi. Ten sice poslal míč v ideální výšce pro gólmana, avšak Barthezovi to nebylo k ničemu, jelikož se vydal na druhou stranu.
    Alessandro Del Piero
     
    4. série
    4:3
    Willy Sagnol musel proměnit. Bek prokázal pevné nervy, nártem poslal balón neomylně k pravé tyči. Buffon ani v tomto případě netrefil směr.
    Willy SAGNOL
     
    Fabio Grosso může rozhodnout o vítězství Itálie!
     
    5. série
    5:3
    Itálie získává čtvrtý titul mistrů světa! Fabio Grosso si nepřipustil tíhu okamžiku, míč poslal nechytatelně do pravé šibenice! Barthez jen smutně pozoroval, jak míč rozvlnil síť za jeho zády.
    Fabio Grosso rozhodl o vítězství Itálie skvěle provedenou penaltou
     
    Konec zápasu.
     
    Vítězem Mistrovství světa 2006 se stala Itálie. V nervy drásající koncovce, kdy o světovém šampiónovi rozhodovaly penalty, proměnilo svou penaltu všech pět italských exekutorů, zatímco na druhé straně mířil David Trézéguet pouze do břevna.

    Svěřenci kouče Lippiho získali čtvrtý titul mistrů světa v historii své země, v Německu nenašli jediného přemožitele. Nutno ale podotknout, že Francie hrála s Italy velmi vyrovnanou partii a za účinkování v turnaji si také zaslouží velkou pochvalu.
     
    Z historického přenosu z roku 2006 je to ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (16:56:54)

    Milan Huppert

    Branky: 19. Materazzi – 7. Zidane

    Karty:   5. Zambrotta (ITA) – 12. Sagnol (FRA), 76. Makélélé (FRA), 111. Malouda (FRA)   110. Zidane (FRA)

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Pirlo (ITA)
    1:1   Wiltord (FRA)
    2. série:
    2:1   Materazzi (ITA)
    2:1   Trézéguet (FRA)
    3. série:
    3:1   De Rossi (ITA)
    3:2   Abidal (FRA)
    4. série:
    4:2   Del Piero (ITA)
    4:3   Sagnol (FRA)
    5. série:
    5:3   Grosso (ITA)


    Itálie: Buffon – Zambrotta, Cannavaro (C), Materazzi, Grosso – Camoranesi (86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perotta (61. Iaquinta) – Totti (61. De Rossi) – Toni.
    Náhradníci: Peruzzi, Amelia – Zaccardo, Barzagli, Nesta, Oddo, De Rossi, Barone, Del Piero, Gilardino, Iaquinta, Inzaghi.

    Francie: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Vieira (56. Diarra), Makélélé – Ribéry (100. Trézéguet), Zidane (C), Malouda – Henry (107. Wiltord).
    Náhradníci: Landreau, Coupet – Boumsong, Silvestre, Givet, Chimbonda, Dhorasoo, Diarra, Govou, Wiltord, Trézéguet.

    Rozhodčí: Elizondo – García, Otero (všichni Argentina)

    Diváci: 69 000
    bahis siteleri