Československo – Německo 2:2 (5:3 po pen.)
po penal. (5:3)
Československo
2:2 (2:1)
Německo
Čtvrtek 07.05.2020, 10:00 • Bělehrad • Mistrovství Evropy 1976 • Finále
     
    Penaltový rozstřel skončil a Československo se pro rok 1976 stalo mistrem Evropy! Rozhodující penaltu proměnil Antonín Panenka vršovickým dloubákem a odšpuntoval obrovskou radost v celém československém národě. Němci tedy neobhájili titul, přestože se jim podařilo vrátit do zápasu v samotném závěru a psychologická výhoda tedy byla na jejich straně. Čechoslováci udrželi pevné nervy v penaltovém rozstřelu, když všichni určení střelci proměnili. Pro dnešek je to ode mě všechno, děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (16:15:32)
     
    Konec zápasu.
    Antonín PANENKA
     
    5. série
    5:3
    Tak tohle skutečně vstoupí do historie světového fotbalu! ANTONÍN PANENKA předvedl vršovický dloubák, kterým překonává bezmocného Maiera, jenž zvolil svou levou stranu, zatímco míč letěl lehkým obloučkem doprostřed branky.
    Uli HOENESS
     
    4. série
    4:3
    Také Uli Hoeneß zvolil razantní zakončení, jenže to přehnal a přestřeluje Viktorovu branku! Následující střelec může vstoupit do historie!
    Ladislav JURKEMIK
     
    4. série
    4:3
    Ladislav Jurkemik prudkou ranou do horní části branky také skóruje a Němci znovu budou muset reagovat.
    Hans BONGARTZ
     
    3. série
    3:3
    Hans Bongartz poslal míč pod břevno a nedal Viktorovi šanci.
    Anton ONDRUŠ
     
    3. série
    3:2
    Stoper Slovanu Bratislava a kapitán československého výběru Anton Ondruš zvolil umístěnou střelu po zemi doleva a Maier se natahoval marně.
    Heinz FLOHE
     
    2. série
    2:2
    Ani Heinz Flohe se nemýlil, když poslal míč doprava, zatímco Viktor udělal pohyb na druhou stranu.
    Zdeněk NEHODA
     
    2. série
    2:1
    Zdeněk Nehoda se nenechal rozhodit Maierem, který kýval rukama jako starý Brůna ze seriálu 30 případů majora Zemana. Nehoda poslal míč vysoko, kam Maier nedosáhl.
    Rainer BONHOF
     
    1. série
    1:1
    Za Německo začal penaltový rozstřel záložník Mönchengladbachu Bonhof. O pravou tyč poslal míč do branky.
    Marián MASNÝ
     
    1. série
    1:0
    První pokutový kop v rozstřelu si vzal na starost Marián Masný. Míč poslal po své levé ruce, zatímco Maier skočil na druhou stranu
     
    Střílení penalt začíná.
     
    Tak máme za sebou i druhou část prodloužení, ve kterém jsme se také branky nedočkali. Nejblíže k ní měli Němci v samotném závěru, ale Müller o kousek netrefil prostor branky. O vítězi tedy rozhodne penaltový rozstřel!
     
    120
    Druhé prodloužení skončilo.
    119. Dieter Müller o kousek minul
     
    119
    Po centru z levé strany se do míče položil Dieter Müller a jenom o kousek minul československou branku. Viktor by jen těžko zasahoval, pokud by se Müller trefil přesněji!
     
    118
    Závěrečné minuty už se nehrají v takovém tempu, hráči obou celků už jsou přeci jen unaveni.
     
    117
    Výborný Bonhof přešel přes dvojici Čechoslováků, našel Bongartze, jehož střelu tečovala obrana na roh. Po něm Německo nezahrozilo.
     
    116
    Československo v závěru prodloužení zkusilo střelu z větší dálky, nicméně ta neměla naději na úspěch, protože mířila značně mimo.
     
    115
    V akci znovu kanonýr Kolína nad Rýnem Dieter Müller, jehož zakončení z pravé strany snadno zachytává Ivo Viktor.
     
    114
    Dieter Müller v pokutovém území skončil na zemi po skluzu Jurkemika, ale rozhodčí neviděl žádné provinění proti pravidlům, takže i přes Müllerovy protesty pokračuje utkání za nerozhodného stavu.
     
    113
    Ján Pivarník dostal přihrávku do běhu, pronikl k brance a centrem hledal někoho ze spoluhráčů ve vápně, ale v oblasti zrovna nikdo z československých hráčů nebyl.
     
    112
    Ondruš při snaze rozehrát trefil italského sudího, od něhož se míč odrazil k německým zadákům.
     
    111
    Na zeleném pažitu bělehradského stadionu zůstal ležet Zdeněk Nehoda, který potřeboval ošetřit zadní stehenní sval.
     
    110
    Hans-Georg Schwarzenbeck přešel přes Panenku, ale pak zvolil ukvapenou střelu z dálky, kterou nevměstnal mezi tři tyče.
     
    109
    Heinz Flohe pronikl až do pokutového území, kde upadl v souboji s Göghem, ale rozhodčí zůstává v klidu a nechává pokračovat ve hře.
     
    108
    Anton Ondruš na polovině hřiště převzal míč a vydal se na sólo až k soupeřovu pokutovému území, kde však nic nevymyslel a musel se rychle vracet na svou původní pozici v zadních řadách.
     
    107
    Volný přímý kop chtěli zahrávat Móder a Panenka. Po krátké domluvě ho rozehrál druhý jmenovaný, ale obloučkem nabíhajícího spoluhráče nenašel.
     
    106
    Marián Masný byl tělem odstaven u pokutového území Německa, nicméně italský sudí vyhodnotil situaci jako nedovolený zákrok německého fotbalisty.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    Máme za sebou první část prodloužení finálového utkání, ve které jsme se branky nedočkaly. K vidění bylo hlavně zajímavé zakončení Antonína Panenky z volného přímého kopu, které Maier vytáhl na roh. Jinak jsme toho příliš zajímavého neviděli.
     
    105+1
    První prodloužení skončilo.
     
    105+1
    V závěru první části prodloužení ještě vypustil střelu Franz Beckenbauer, avšak ránu kapitána západoněmeckého výběru likviduje Viktor.
     
    105
    Jozef Móder sestřelil Floheho, za což vidí z ruky rozhodčího žlutou kartu.
     
    104
    Flohe hledal spoluhráče na hranici šestnáctky, ale dobře vystoupil Čapkovič a nepustil protivníka do pokutového území.
    103. Panenkův pokus z volného přímého kopu
     
    103
    Míč si postavil Antonín Panenka. Vzal si poměrně velký rozběh a prudkou ranou po zemi prověřil pozornost Seppa Maiera, který vytáhl míč na roh.
     
    102
    Opět velmi dobrý Masný – potáhl míč k soupeřovu vápnu, kde ho Hans Bongartz zastavil nedovoleným zákrokem.
     
    101
    Masný parádně obešel Dietze, nicméně poté se mu nepovedl centr. Míč se k němu vrátil, ale přihrávku na Veselého zachytil soupeř.
     
    100
    Pivarník bránil Bongartze, ale jeho počínání nebylo důsledné, takže středopolař Schalke 04 odcentroval a našel Müllera, který však nezpracoval.
     
    99
    Marián Masný zahrával volný přímý kop nedaleko soupeřova pokutového území, odeslal centr, jehož adresátem měl být Ondruš, leč míč odvrátil do bezpečí Beckenbauer.
     
    98
    Müller nepřešel přes Čapkoviče, který alespoň centroval do vápna, kde míč odkopl Ondruš a Čapkovič ještě zachránil na hrací ploše, aby z toho nebyl rohový kop.
     
    97
    Volný přímý kop si vzal na starost obávaný střelec Ladislav Jurkemik, ale prudký pokus zamířil hodně mimo tři tyče.
     
    97
    Těsně před pokutovým územím poslal k zemi Flohe unikajícího Jurkemika, takže se píská a uvidíme standardní situaci. Sudí karetně netrestá.
     
    96
    Heinz Flohe vypustil štiplavý pokus z větší dálky, který musel Viktor vytáhnout nad břevno. Po rohu ještě z otočky pálil Müller, ale Viktor byl opět na svém místě a chytil míč.
     
    96
    Veselý hledal svou přihrávkou na levé straně Jurkemika, nicméně velmi dobře zareagoval Hans Bongartz, který hráče bratislavského Interu předskočil a získal míč.
     
    95
    Hölzenbein si z levé strany navedl míč na prostředek, odkud se pokusil vypálit směrem na branku, ovšem cíl se mu zaměřit nepodařilo.
     
    94
    Ze hřiště odešel Karol Dobiaš, kterého na hrací ploše nahradil hrdina předchozího semifinálového utkání s Nizozemskem František Veselý.
     
    93
    Ján Pivarník se postavil do cesty Berndu Hölzenbeinovi, což rozhodčí správně vyhodnotil jako nedovolený zákrok osmadvacetiletého zadáka Slovanu Bratislava.
     
    92
    Tentokrát Bongartzovi akce nevyšla, když poslal přihrávku pouze do míst, kde výborně vystartoval Ondruš a míč sebral.
     
    91
    Bongartz se prosadil proti Pivarníkovi a ostrým centrem nadělal potíže Viktorovi, který vyrazil míč od své branky a Gögh vyvezl do bezpečí.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Máme za sebou i druhý poločas, ve kterém branka padla až v úplně samotném závěru. V zásadě šlo o poslední akci utkání, protože poté rozhodčí odpískal konec základní hrací doby. Přesnou hlavičku poslal do sítě Bernd Hölzenbein a srovnal stav na 2:2. Ve druhé půli bylo k vidění několik zajímavých akcí na obou stranách a lze konstatovat, že finálové utkání mělo velmi slušnou úroveň. O mistru Evropy tedy musí rozhodnout prodloužení či případné penalty.
     
    90
    Druhý poločas skončil.
    89. Bernd HÖLZENBEIN - 2:2
     
    89
    Německo právě vstřelilo branku!
    Centr od rohového praporku si vzal na starost opět Rainer Bonhof. Zatočil míč až před branku, kde v souboji s Viktorem vyzrál na českého brankáře BERND HÖLZENBEIN a hlavou srovnává skóre na 2:2. To je krutá rána pro československý fotbalový tým.
     
    89
    Ladislav Jurkemik fauloval na vlastní polovině a Němci získali výhodu volného přímého kopu. Beckenbauer hledal spoluhráče ve vápně, ale získal jen rohový kop, i když to vypadalo na hlavičku hráče v bílém dresu.
     
    88
    Závěr se hodně přiblížil a Československo drží nejtěsnější vedení, přičemž soupeř se nadechuje k závěrečnému náporu. Schwarzenbeckovo zakončení z dálky však končí u Viktora.
     
    87
    Panenka viděl rozběhnutého Masného, jemuž adresoval přihrávku. Masný však nikam nespěchal, chvíli míč podržel a přihrál směrem dozadu.
     
    86
    Dieter Müller zahrál rukou v pokutovém území soupeře, čehož si rozhodčí dobře všiml a píská přestupek proti pravidlům německého útočníka.
     
    85
    Nehoda dostal přihrávku od Panenky kousek od soupeřova pokutového území a po zákroku jednoho z Němců skončil na trávníku. Ani tady situaci Gonella nevyhodnotil jako faul.
     
    84
    Československo se snaží ušetřit cenné vteřinky a výjimkou nejsou ani malé domů brankáři Viktorovi.
    83. Situace v československém pokutovém území
     
    83
    Franz Beckenbauer se dostal do pokutového území, dal si míč od nohy, načež ho skluzem poslal na trávník Dobiaš. Italský sudí však penaltu pro Německo nepíská.
     
    82
    Móder poslal míč do pravého křídla na Nehodu, ale ten nezvládl najít nikoho ze spoluhráčů a míče se ujali Němci.
     
    81
    Nově příchozí Bongartz tančil nad míčem na levé straně, s jedním soupeřem si ještě poradil, ale míč poslal poté jen k Pivarníkovi.
     
    80
    Na každé straně došlo k jednomu střídání. Ze hřiště odešli Beer a Švehlík, novými tvářemi jsou Bongartz a Jurkemik.
     
    79
    Už to vypadalo na možnost rychlého protiútoku, ovšem Zdeněk Nehoda akci zpomalil a přihrál zpět na Švehlíka, který nakonec o míč přišel.
     
    78
    Flohe se rozčiloval na pomezního rozhodčího poté, co mu byl signalizován útočný faul.
     
    77
    Jozef Móder zvolil jako řešení volného přímého kopu trochu překvapivou střelu, která mířila mimo tři tyče.
     
    76
    Antonín Panenka se stal terčem hodně nevybíravého zákroku Heinze Floheho. Sudí situaci řeší domluvou.
     
    75
    Z prostoru pravého křídla posílal centr do vápna Hölzenbein, Viktor nepředvedl nejjistější zákrok a Němci se snažili vykombinovat do zakončení, které nakonec přišlo z nepřipravené pozice a mířilo nepřesně.
     
    74
    Ján Švehlík se dobře uvolnil na levé straně, jenže následný centr neměl šanci na úspěch, protože v pokutovém území nebyl nikdo z nabíhajících spoluhráčů v místě, kam směřoval míč.
     
    73
    Heinz Flohe z pravé strany centroval do pokutového území, kde však našel pouze obránce Československa.
     
    72
    Nehoda skvěle našel naběhnutého Jána Švehlíka, jenže jeho nepřesný centr se stal snadnou kořistí soupeřovy obrany.
     
    71
    Z levé strany poslal míč do pokutového území Hölzenbein, našel Beera, jehož pohotové zakončení míří hodně nepřesně.
     
    70
    Zdeněk Nehoda si pěkně obhodil soupeře, poslal na Panenku, který hledal přihrávkou opět Nehodu, ale ten byl bez šance v rychlostním souboji s Vogtsem, ačkoliv se nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    69
    Po příliš blízkém kontaktu se soupeřovou kopačkou zůstal na trávníku Koloman Gögh, který potřeboval lékařské ošetření, takže sudí byl donucen přerušit hru.
     
    68
    V pokutovém území Československa upadl Dieter Müller, který se zlobí na rozhodčího, že nepíská faul na jeho osobu a ukazuje, že byl přistrčen.
     
    67
    Posléze Čechoslováci ještě zůstali usazeni nedaleko vápna soupeře. Panenkovu střelu však obránce zblokoval a Pivarníkův pokus mířil mimo.
    66. Nehoda zakončil do tyče
     
    66
    Na levé straně se perfektně prosadil Koloman Gögh, centrem našel Švehlíka, ten poslal doprava na Masného, jehož centr ve vápně objevil Nehodu a ten opřel hlavičku o tyč Maierovy branky! Následná dorážka mířila nepřesně.
     
    65
    Československo potřebuje uklidnit hru, což se daří díky přihrávkám na vlastní obranné polovině. Němci nyní nenapadají.
     
    64
    A znovu musel zasahovat Ivo Viktor. Tentokrát ho ostrou ranou ze střední vzdálenosti prověřil Franz Beckenbauer, ale brankář Dukly vyráží.
     
    63
    Obrovský tlak Německa! Tvrdá rána z bezprostřední blízkosti skončila vynikajícím zákrokem Viktora, který i nadále drží akcie československého týmu nad vodou.
     
    62
    Marián Masný posílal přihrávku do pokutového území na Švehlíka, ale jako první se k míči dostal soupeřův zadák.
     
    61
    Italský rozhodčí Gonella odpískal útočný faul Německa, což se obhájcům titulu příliš nelíbilo a dávali to také najevo.
    60. Šance na straně Německa
     
    60
    Obrovské štěstí měla obrana Československa v čele s Viktorem! Po zmatcích a odrazech skončil míč na tyči, když už to vypadalo, že míří do odkryté brány. Viktor pak skočil po míči a skryl ho před dobíhajícími hráči.
     
    59
    Masný rozehrál rychle volný přímý kop po faulu na Nehodu. Adresátem přihrávky byl Móder, který okamžitě zakončoval, ale vůbec netrefil prostor branky.
     
    58
    Bonhof posílal dlouhé autové vhazování do pokutového území, ale rozhodčí odpískal útočný faul obhájce titulu.
    57. Beer trefil jen Viktora
     
    57
    Erich Beer se uvolnil v pokutovém území a ač tísněn dvojicí hráčů, dostal se do zakončení tváří v tvář Viktorovi, který skvěle zmenšil úhel a Beer ho trefil.
     
    56
    Střelu z volného přímého kopu obstaral Rainer Bonhof, ale míč poslal pouze do dobře postavené zdi.
     
    55
    Heinz Flohe byl v krátkém sledu dvakrát za sebou faulován. Nejprve ho poslal k zemi Móder, načež po rozehrání Flohe nabral rychlost a Dobiaš ho zastavuje jen za cenu žlutého varování.
     
    54
    Po rohovém kopu se obrana Německa dokázala ubránit. Následně Panenka ještě dostal možnost zakončit, ale technický pokus Maier snadno chytil.
    53. Móderovu střelu zlikvidoval Maier
     
    53
    Skvělá práce Jozefa Módera. Ten se uvolnil kolem Bonhofa a přes Beckenbauera poslal střelu na branku, kterou Sepp Maier vytáhl na rohový kop.
     
    52
    A další faul – Móder poslal k zemi Beckenbauera, který okamžitě rozehrál na volného spoluhráče, jehož zakončení mířilo mimo tři tyče.
     
    51
    Ján Pivarník si vypomáhal nedovoleně za pomoci rukou, tedy alespoň takový byl verdikt italského rozhodčího.
     
    50
    První rohový kop Československa rozehrál Masný, ale rozhodčí pískal útočný faul Antona Ondruše v pokutovém území.
     
    49
    Na druhé straně také musel zasahovat brankář ve spolupráci s obranou. Schwarzenbeck odvrátil z největšího nebezpečí pryč.
     
    49
    Pohledná kombinační akce Německa skončila zákrokem Iva Viktora, který likviduje slušnou šanci Ericha Beera.
     
    48
    Střídající Heinz Flohe se po Beerově přihrávce dostal k zakončení ze střední vzdálenosti, nicméně mířil jen do boční sítě.
     
    47
    Napadající Uli Hoeneß si počínal příliš agresivně v souboji s Nehodou, kterého dle verdiktu sudího fauloval.
     
    46
    Nejprve Panenka nenašel zpětnou přihrávku nabíhajícího spoluhráče ve vápně, ale Československo zůstalo na útočné polovině. Akce byla zakončena Švehlíkovou střelou kousek vedle.
     
    46
    Do druhého poločasu se Němci odhodlali ke změně, když se na hřiště již nevrátil Herbert Wimmer, jehož nahradil Heinz Flohe.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas finálového utkání mistrovství Evropy 1976 skončil výsledkem 2:1 pro fotbalisty Československa. Ti se dostali do dvoubrankového vedení, když již v osmé minutě skóroval Ján Švehlík, na něhož navázal o sedmnáct minut později Karol Dobiaš. Masný mohl vzápětí zvýšit vedení, ale o kousek minul branku, takže již za tři minuty se Němcům povedlo korigovat skóre. Na konci gólové akce stál Dieter Müller. Kromě toho bylo k vidění mnoho zajímavých akcí na obou stranách a jednalo se o poměrně povedený finálový poločas.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Rainer Bonhof si postupně poradil se třemi Čechoslováky, aby následně vypálil ze střední vzdálenosti a lehce protáhl Viktora.
     
    44
    Ján Pivarník neměl ani trochu přesnou mušku při střele z větší vzdálenosti, takže Sepp Maier mohl zůstat v klidu.
     
    43
    Československo se ujalo míče a vůbec nikam nespěchá. To se divákům na stadionu nelíbí, a proto pískají.
     
    41
    Karol Dobiaš na levé straně pronikl do pokutového území, kde se mu ale nepovedlo nic vymyslet a míč poslal mimo hřiště.
     
    40
    Jozef Móder si vzal na starost exekuci volného přímého kopu, ale rána se mu vůbec nepovedla, takže následně mohl vykopávat Maier.
     
    39
    Po střele z větší vzdálenosti musel zasahovat Ivo Viktor, leč rána nebyla dostatečně prudká na to, aby čtyřiatřicetiletého brankáře ohrozila.
     
    38
    Němcům se podařilo získat již pátý rohový kop. Centrovaný míč doletěl pouze doprostřed vápna, kde ho Čapkovič odhlavičkoval do bezpečí.
     
    37
    Zdeněk Nehoda si v souboji se soupeřem lehce vypomáhal rukama, což sudí dobře viděl a pískal jako faul českého útočníka.
     
    36
    Míč letěl napříč pokutovým územím Československa, načež ho raději Ján Pivarník odkopl na roh. Bonhofovi se rohový kop moc nepovedl a míč končí mimo hrací plochu.
     
    35
    Třetí rohový kop pro Německo. Rozehrál ho Bonhof, ale Ivo Viktor pěstí odpálil míč mimo pokutové území.
     
    34
    Jozef Čapkovič si zřejmě hodně věřil, když vypustil ránu z velké dálky, ale bránu o hodně minul.
     
    33
    Beer hledal Hoeneße, kterého dobře bránil Gögh. Posléze se však Čechoslováci dopustili faulu na vlastní polovině. Centr ovšem letěl jen do ofsajdu.
     
    32
    Móder pěkně uvolnil Nehodu, ale ten poslal svůj střelecký pokus přes bránícího Beckenbauera jen do náruče Maiera.
     
    31
    Antonín Panenka si vůbec neporozuměl s Móderem, takže Němci šli dopředu, ale Móder napravil zaváhání a získal míč zpět. Poté však poslal nepřesný pas vpřed a míč získal Maier.
     
    30
    S Pivarníkovým nákopem k soupeřově šestnáctce si defenzivní šiky Německa poradily a odvrátily míč do autu.
     
    29
    Panenka se na levé straně šikovně uvolnil, rozhodčí nechal po soupeřově faulu výhodu, takže mohl hráč Bohemians poslat centr do vápna, který našel spoluhráče, ale jeho hlavička mířila mimo tři tyče.
    28. Dieter MÜLLER - 2:1
     
    28
    Německo právě vstřelilo branku!
    Dvoubrankové vedení dlouho nevydrželo. Němci se dostali do útoku, který Čechoslováci bránili faulem, sudí nechal výhodu a z pravé strany tak přiletěl do pokutového území centr, jenž pohotovým volejem uklidil do sítě DIETER MÜLLER.
     
    27
    Další nákop hledal Mariána Masného, ale tentokrát slovenského útočníka zradilo zpracování míče.
    26. Masného sólo třetí brankou neskončilo
     
    26
    A hned vzápětí to mohlo být o tři branky! Marián Masný se skvěle prodral k míči, zakončoval na zadní tyč, kterou minul přibližně o metr.
    25. Karol DOBIAŠ - 2:0
     
    25
    Československo právě vstřelilo branku!
    Na levé straně se k velkému sólu nadechl Gögh, ale byl faulem zastaven. Následný volný přímý kop rozehrál Marián Masný, obránce odvrátil za vápno, kde však dobíhal KAROL DOBIAŠ, jenž vrátil míč směrem na branku a trefil přesně do míst, kam Maier nedosáhl.
     
    24
    Ondruš se vydal až k pokutovému území soupeře, ale tam mu nevyšla narážečka s Nehodou a Němci hlavou vrací míč brankáři Maierovi.
     
    23
    Dieter Müller podklouzl a v pádu nedokázal přihrávkou najít spoluhráče, takže míč získala defenziva Československa.
     
    22
    Pivarníkův dlouhý aut se příliš nepovedl a míč mizí mimo hrací plochu, protože si obrana Německa pohlídala náběh útočícího hráče.
    21. Hölzenbeinův pokus Viktor zneškodnil
     
    21
    Povedená akce Německa nekončí vyrovnáním jen díky famóznímu Viktorovi. Na levé straně pokutového území zůstal nestrážený Bernd Hölzenbein, který zamířil na vzdálenější šibenici a Viktor skvěle vyškrábl na roh.
     
    20
    Masnému se rozběhl Pivarník, na něhož také mířila přihrávka, nicméně Schwarzenbeck dobře zareagoval a odvrátil.
     
    19
    Dalekonosná přihrávka Beckenbauera našla adresáta, jímž byl Hoeneß, který sklepl na Beera, ale ten nezvládl zakončit.
    18. Bonhofova prudká rána končí vedle branky
     
    18
    Exekuci volného přímého kopu si vzal na starost Rainer Bonhof a vypustil opravdu jedovatou ránu, za kterou se Viktor jen natáhl. Míč skončil pouze těsně vedle tyče.
     
    17
    Bernd Hölzenbein narýsoval perfektní přihrávku, ale v obraně si neméně kvalitně vedl Anton Ondruš, ovšem sudí k údivu rodáka ze Solčan odpískal nedovolený zákrok.
     
    17
    Anton Ondruš odvrátil z pokutového území přihrávku, načež se Československo dostalo do útoku, kde však Švehlík nevyzrál na Beckenbauera.
     
    16
    Zdeněk Nehoda se podle verdiktu italského rozhodčího dopustil útočného faulu, takže se přerušila hra. Fauloval i o několik okamžiků později Dobiaš, který skluzem zajel do Dietze.
     
    15
    Hodně ostrou ránu ze střední vzdálenosti vypustil Rainer Bonhof. Prudký projektil vyrazil Viktor, načež se Schwarzenbeck dopustil útočného faulu.
     
    14
    Masný výborně udržel míč pro Československo, proběhl k pokutovému území, ale svým centrem nedokázal najít spoluhráče. Z větší vzdálenosti následně vypálil Móder, leč branku netrefil.
    13. Beer na Viktora nevyzrál
     
    13
    Přitrvrdilo se. Jozef Móder fauloval Bertiho Vogtse a Němci se vydali na útočnou polovinu, kde se do zakončení dostal Erich Beer, kterého velmi dobrým zákrokem vychytal Ivo Viktor.
     
    12
    Nepříjemným zákrokem se prezentoval Hans-Georg Schwarzenbeck. Po jeho faulu loktem skončil na trávníku autor úvodního gólu Švehlík, kterému teče krev z úst. Italský sudí však karetně netrestá.
     
    11
    Rozhodčí viděli nedovolený zákrok na straně Československa, ale následný centr Bonhofa letěl pouze do ofsajdu.
    10. Nebezpečná německá akce brankou neskončila
     
    10
    Centrovaný míč Herberta Wimmera nepustil před branku Marián Masný, ovšem Německo získalo výhodu rohového kopu. První roh utkání rozehrál Bonhof a nebyl to vůbec špatný pokus! K hlavičce se drala dvojice Hölzenbein – Müller a druhý jmenovaný nezvládl trefit prostor Viktorovy branky.
     
    9
    Němci po rozehrávce velmi rychle přišli o míč, který získal Antonín Panenka a bez problémů předal na spoluhráče. Následný centr však letěl pouze do ofsajdu.
    8. Ján ŠVEHLÍK - 1:0
     
    8
    Československo právě vstřelilo branku!
    Velké zmatky v defenzivních řadách Německa znamenaly vedení pro Československo! Masný v pokutovém území našel dobře postaveného Švehlíka, který vypustil nepříjemnou ránu a Maier míč vyrazil do strany. Nehoda však vrátil míč před branku, kde sice netrefil míč Ondruš, ale JÁN ŠVEHLÍK dostal možnost druhého zakončení a placírkou poslal míč do odkryté brány!
     
    8
    U postranní čáry byl dostatečně důrazný Ján Pivarník, který nepustil k míči Bertiho Vogtse.
     
    7
    Opět byl v akci Ján Švehlík, který však poměrně lacino přišel o míč. Ani Němci nic zásadního nevymysleli a Müller fauloval Čapkoviče.
     
    6
    Nalevo měl dostatek volného prostoru Ján Švehlík, který hledal před brankou nabíhající spoluhráče, ovšem míč doputoval jen k Maierovi a ten chytá.
     
    5
    Anton Ondruš hledal dlouhým nákopem Mariána Masného, leč toho dobře pokryl soupeř, který odhlavičkoval do autu.
     
    4
    Němci dobře napadali a Bernd Hölzenbein už se málem dostal k míči, nicméně ten se od něj pouze odrazil za postranní čáru.
     
    3
    Švehlík si na pravé straně vůbec neporozuměl s Masným, když oba bojovali o míč a ten nakonec skončil v autu. Situace skončila alespoň autem pro Československo.
     
    2
    Z levé strany centroval Herbert Wimmer, nicméně s jeho pokusem si obrana Československa poradila a odhlavičkovala míč do bezpečí.
     
    1
    Móder udělal ve středu hřiště velkou chybu a Němci se hnali do rychlého útoku, jenž zakončil Rainer Bonhof slabou střelou, kterou Viktor snadno lapil.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali fotbalisté Německa, kteří nastoupili v bílých trikotech, černých trenkách a bílých stulpnách. Koloman Gögh výborně zachytil přechod soupeře do útoku a nepustil Beera vpřed.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Československo: Viktor – Pivarník, Ondruš (C), Gögh, Čapkovič – Dobiaš, Panenka, Móder – Masný, Švehlík, Nehoda
    Náhradníci: Vencel – Jurkemik, Galis, Biroš, Veselý

    Německo: Maier – Vogts, Beckenbauer (C), Schwarzenbeck, Dietz – Bonhof, Beer, Wimmer – Hoeneß, Müller, Hölzenbein
    Náhradníci: Kargus – Bongartz, Flohe, Nogly, Kaltz

    Rozhodčí: Gonella (ITA).
     
    Soupiska Německa:

    Brankáři:
    Sepp Maier (Bayern Mnichov), Rudolf Kargus (Hamburk)

    Obránci:
    Berti Vogts (Mönchengladbach), Bernard Dietz (Duisburg), Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer (oba Bayern Mnichov), Peter Nogly, Manfred Kaltz (oba Hamburk)

    Záložníci:
    Rainer Bonhof, Dietmar Danner (oba Mönchengladbach), Uli Hoeneß (Bayern Mnichov), Erich Beer (Hertha Berlín), Hans Bongartz (Schalke 04), Heinz Flohe (Kolín nad Rýnem)

    Útočníci:
    Herbert Wimmer (Mönchengladbach), Dieter Müller (Kolín nad Rýnem), Bernd Hölzenbein (Frankfurt), Ronald Worm (Duisburg)
     
    Soupiska Československa:

    Brankáři:
    Ivo Viktor (Dukla Praha), Alexander Vencel (Slovan Bratislava)

    Obránci:
    Karol Dobiaš (Spartak Trnava), Jozef Čapkovič, Anton Ondruš, Ján Pivarník, Koloman Gögh (všichni Slovan Bratislava), Ladislav Jurkemik, Jozef Barmoš (oba Inter Bratislava), Pavol Biroš (Slavia Praha)

    Záložníci:
    Antonín Panenka (Bohemians Praha), Jozef Móder (Lokomotiva Košice), Jaroslav Pollák (FC Košice), Dušan Herda, František Veselý (oba Slavia Praha), Ján Švehlík (Slovan Bratislava), František Štambacher (Dukla Praha), Přemysl Bičovský (Sklo Union Teplice)

    Útočníci:
    Marián Masný (Slovan Bratislava), Zdeněk Nehoda (Dukla Praha), Dušan Galis (FC Košice), Ladislav Petráš (Inter Bratislava)
     
    Německo

    Naši sousedé bojovali o šanci na účast ve finálovém turnaji v kvalifikační skupině společně s Řeckem, Bulharskem a Maltou. Kvalifikace Němce nepotkala v nejoslnivější formě, když remizovali 2:2 v Řecku a následně zapsali hubené vítězství 1:0 na půdě slabé Malty. K remízám 1:1 dospěla německá utkání v Bulharsku a doma s Řeckem. Nejtěsnějším rozdílem 1:0 porazili Němci doma Bulhary a chuť si spravili v posledním klání s Maltou, kterou rozstříleli 8:0. Největším překvapením skupiny byla výhra Malty s Řeckem v poměru 2:0. Němci tak ovládli skupinu se ziskem 9 bodů před sedmibodovým Řeckem a o bod méně zapsalo Bulharsko.

    V rámci čtvrtfinále bylo soupeřem Německa Španělsko. První zápas se uskutečnil 24. dubna 1976 na Estadio Vicente Calderón v Madridu. Španělé šli do vedení ve 21. minutě, když se prosadil Santillana z Realu Madrid. Ovšem Němci dokázali vyrovnat v 60. minutě brankou hráče Herthy Berlín Ericha Beera. Odvetné utkání bylo naplánováno na 22. května a uskutečnilo se na Olympijském stadionu v Mnichově. Utkání hrané od 16. hodin bylo rozhodnuto pro Německo již v první půli, když se prosadili Uli Hoeneß a Klaus Toppmöller.

    V semifinále se Německo střetlo s domácí Jugoslávií. První poločas patřil jednoznačně Jugoslávcům, kteří se po brankách Danila Popivody a Dragana Džajiće dostali do pohodlného vedení. Němci však ve druhé půli zabrali a v 64. minutě je středopolař Heinz Flohe dostal na kontakt. V závěru se pak Němci dočkali vyrovnání, které v 82. minutě zařídil Dieter Müller. Utkání tedy dospělo stejně jako druhé semifinále do prodloužení. Také v tomto utkání padly další dvě branky. O obě se postaral jediný hráč – Dieter Müller, který tak uzavřel hattrick a poslal Německo do finále proti Československu.
     
    Československo

    Čechoslováci se účastnili kvalifikační skupiny spolu s Anglií, Portugalskem a Kyprem. Na úvod odešla naše reprezentace s porážkou 0:3 na půdě Anglie. Posléze si Československo na domácí půdě poradilo jednoznačně s Kyprem 4:0 i Portugalskem 5:0. Velmi důležité utkání reprezentace sehrála v Bratislavě s Anglií, kterou porazila 2:1. V Portugalsku skončilo utkání nerozhodně 1:1 a v posledním klání Čechoslováci snadno vyhráli na půdě Kypru 3:0. Celkově tedy Československo získalo v dvoubodovém systému 9 bodů, což stačilo k vítězství ve skupině, jelikož Anglie ani jednou neporazila Portugalsko.

    Vítězové osmi skupin na sebe narazili ve čtvrtfinále v dvojutkáních o čtyři místa ve finálovém turnaji. Československo se muselo postavit nenáviděnému soupeři, jímž byl Sovětský svaz. První ze dvou zápasů se odehrál 24. dubna 1976 na Tehelném Poli a Československo díky brankám Jozefa Módera a Antonína Panenky zvítězilo 2:0, čímž si přichystalo velmi dobrou pozici do odvety. Ta se odehrála 22. května 1976 v Kyjevě. Do vedení se dostali Čechoslováci v 45. minutě po přesném zásahu Jozefa Módera. Sověti však srovnali v 53. minutě brankou Burjaka. Ovšem Jozef Móder si schoval ještě jeden gól, který přidal v 82. minutě. SSSR ještě vyrovnalo v 87. minutě zásluhou Olega Blochina, ale to už bylo všechno, tudíž se z postupu mohli radovat Čechoslováci.

    V semifinále turnaje se Československo utkalo s Nizozemskem. Dějištěm zápasu byl stadion Maksimir v Záhřebu, na který si našlo cestu 17 969 diváků. Ti byli svědky vyrovnaného klání, které dospělo až do prodloužení. V základní hrací době padly dvě branky, o které se v obou případech postaral kapitán Anton Ondruš. Nejprve skóroval v 19. minutě do nizozemské sítě, aby si v 77. minutě vstřelil nešťastnou vlastní branku. V prodloužení pak diváci viděli další dva góly. Nejprve skóroval ve 114. minutě Zdeněk Nehoda, na něhož navázal ve 118. minutě František Veselý. Čechoslováci se tedy mohli radovat z postupu do finálového utkání.
     
    Pěkný den všem sportovním nadšencům! V době rozšíření nového koronaviru se zastavila drtivá většina všech soutěží po celém světě, a proto si společně připomínáme slavné okamžiky sportovní historie. Jedním z důležitých mezníků v éře československé kopané je mistrovství Evropy 1976 v Bělehradu, které se odehrálo mezi 16. až 20. červnem. Šlo o celkově páté mistrovství Evropy. Naposledy v historii se finálový turnaj mistrovství Evropy odehrával za účasti čtyř týmů a pořadatelská země si své místo musela poctivě vybojovat.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    Pavel Černý

    Branky: 8. Švehlík, 25. Dobiaš – 28. Müller, 89. Hölzenbein

    Karty:   55. Dobiaš (CSR), 105. Móder (CSR)

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Masný (CSR)
    1:1   Bonhof (GER)
    2. série:
    2:1   Nehoda (CSR)
    2:2   Flohe (GER)
    3. série:
    3:2   Ondruš (CSR)
    3:3   Bongartz (GER)
    4. série:
    4:3   Jurkemik (CSR)
    4:3   Hoeneß (GER)
    5. série:
    5:3   Panenka (CSR)


    Československo: Viktor – Pivarník, Ondruš (C), Gögh, Čapkovič – Dobiaš (94. Veselý), Panenka, Móder – Masný, Švehlík (80. Jurkemik), Nehoda
    Náhradníci: Vencel – Jurkemik, Galis, Biroš, Veselý

    Německo: Maier – Vogts, Beckenbauer (C), Schwarzenbeck, Dietz – Bonhof, Beer (80. Bongartz), Wimmer (46. Flohe) – Hoeneß, Müller, Hölzenbein
    Náhradníci: Kargus – Bongartz, Flohe, Nogly, Kaltz

    Rozhodčí: Gonella (ITA)

    Diváci: 30790