Itálie – Československo 1:1 (8:9 po pen.)
po penal. (8:9)
Itálie
1:1 (0:0)
Československo
Pondělí 11.05.2020, 14:00 • Stadio San Paolo, Naples • Mistrovství Evropy 1980 • Utkání o bronz
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme první finálový zápas z mistrovství Evropy z roku 1968, v němž se Itálie utkala s Jugoslávií.
     
    Cesta Itálie turnajem

    Fotbalisté Itálie nemuseli absolvovat kvalifikaci, neboť Euro 1980 se konalo právě na Apeninském poloostrově a domácí tým měl předem účast jistou.

    Pro Itálii začal šampionát v Miláně, kde svěřenci kouče Bearzota uhráli bezbrankovou remízu se Španělskem. Gli Azzurri si první vítězství připsali proti Anglii, o výsledku 1:0 rozhodla branka Tardelliho. V přímém souboji o postup do finále se Italové utkali s Belgií, se kterou ale opět remizovali 0:0 a kvůli horšímu skóre se tedy museli spokojit "jen" s bojem o bronzové medaile.
     
    Cesta Československa turnajem

    Československo kvalifikací projít muselo. A vedlo si na výbornou. Venglošova družina sice v předposledním střetnutí padla na půdě Francie, avšak závěrečné vítězství 4:0 nad Lucemburskem stačilo o jediný bod na na první místo a tím pádem postup.

    Samotný turnaj nezačal pro československý výběr vůbec dobře, neboť padlo 0:1 s Německem. O poznání lépe si vedl proti Řecku, vítězství 3:1 znamenalo naději stále pomýšlet na postup do zápasu o bronz. V bitvě o všechno poslal Venglošovy svěřence do vedení proti Nizozemsku Nehoda, na jehož gól dokázal ve druhé půli odpovědět Kvist. Více se již nestalo, utkání skončilo 1:1, do boje o třetí pozici se probojovalo zásluhou lepšího skóre Československo.
     
    Pokud by utkání o bronz skončilo nerozhodným výsledkem, šlo by se rovnou do penalt. Jiná pravidla platí pro finálové klání, v němž by se v případě remízového výsledku po základní hrací době hrálo ještě půlhodinové prodloužení.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Zoff (C) – Scirea – Gentile, Collovati, Cabrini – Causio, G. Baresi, Bettega, Tardelli – Graziani, Altobelli.
    Náhradníci: Bordon, Galli – F. Baresi, Bellugi, Maldera, Antognoni, Benetti, Buriani, Oriali, Zaccarelli, Pruzzo.

    Československo: Netolička – Ondruš (C) – Barmoš, Vojáček, Gögh – Kozák, Jurkemik, Panenka – Masný, Nehoda, Vízek.
    Náhradníci: Kéketi, Seman – Dobiaš, Fiala, Němec, Pollák, Rott, Štambachr, Gajdůšek, Lička.

    Rozhodčí: Erich Linemayr (Rakousko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zápas o bronz právě začal! Domácí Italové vstoupili do utkání v modrých dresech, českoslovenští fotbalisté hrají v bílém.
     
    3
    Výkop patřil Itálii, ta se také pokusila o první ohrožení soupeřovy svatyně. Claudio Gentile hledal svým nákopem Grazianiho, útočníka si ovšem výborně pokryl Ondruš.
     
    4
    A už kombinují Čechoslováci. Panenka poslal riskantní nahrávku na Rostislava Vojáčka, který si ale se situací poradil na jedničku. Dotírajícímu Altobellimu udělal kličku do protipohybu a nahrál Barmošovi.
     
    5
    Marián Masný společně se Zdeňkem Nehodou nevyzráli na pětičlenný obranný val modrých. Narážečka nebylo špatným řešením, jenže zpětný pas zachytil Scirea.
     
    6
    Fantastický zákrok Jaroslava Netoličky! Domácí sehráli akci po pravé lajně. Nakonec to byl Franco Causio, jenž odcentroval přesně na hlavu Altobelliho, jehož povedené hlavičce vystavila stopku v cestě do sítě levá ruka gólmana!
    6. Proti hlavičce Altobelliho skvěle zasáhl Netolička
     
    7
    Faul na polovině hřiště, standardku bude rozehrávat družina trenéra Bearzota. Antonio Cabrani si udělal prostor, ve skluzu jej nedovoleně atakoval Gögh.
     
    8
    Žádné nebezpečí pro československou branku přímý kop neznamenal. Fulvio Collovati se pokusil najít dlouhým centrem jednoho ze svých spoluhráče, ale nejvýše vyšplhal stoper Barmoš, ten ještě hlavou přiťuknul k lajně volnému Ondrušovi.
     
    9
    Italové zahájili střetnutí aktivněji. Na středu hřiště využil více volného prostoru k dalekonosné ráně Marco Tardelli. Netolička plachtil vzduchem marně, k jeho štěstí balón proletěl vedle brány.
     
    10
    Premiérový střelecký pokus si můžeme odškrtnout i na straně Venglošových svěřenců. Po zajímavém signálu z rohového kopu pálil na vzdálenější tyč Jurkemik, ani on nemířil přesně.
     
    11
    Zdeněk Nehoda si zvednutou rukou řekl o balón. Ján Kozák to dobře viděl, snažil se tedy vyslat forwarda do šance lobem za obranu. Do míče se opřel moc velkou silou, útočník doběhl k míči příliš pozdě.
     
    12
    Rovněž kombinační hra Itálie poněkud zaskřípala. Středem se pěkně prosmýkl Giuseppe Baresi, avšak nahrávka stojícímu Altobellimu nebyla přesná.
     
    13
    Československo se brání, zatím úspěšně. Fanoušky povzbuzovaní fotbalisté v modrém podnikli další nebezpečný výpad, na jehož konci stálo mizerné zpracování Grazianiho.
     
    14
    Nejenže Rostislav Vojáček ve skluzu čistě připravil o balón Causia, navíc kulatý nesmysl dokázal procpat k Panenkovi. Ten neváhal a v brejkové situaci rychle přihrál Nehodovi. Střela z 25 metrů Zoffa neohrozila.
     
    15
    Na druhé straně bylo zakončení o poznání lepší. Přízemní centr Causia z pravé strany propadl pokutovým územím až k Tardellimu, jenž z mírné otočky střílel k bližší tyči, u níž naštěstí byl Netolička včas.
     
    16
    Hráči v bílých dresech nikam nespěchají. Jaroslav Netolička rozehrál na krátko na Ondruše. Stoper si počkal, až se Graziani přiblíží do těsně blízkosti a pak míč vrátil gólmanovi.
     
    17
    Krásnou individuální akcí se prezentoval Marián Masný. U lajny se nejprve zbavil Collovatiho, posléze obešel i Gentileho. Právě Gentile se na poslední chvíli ještě stihl ohnat pravou rukou, hlavní rozhodčí píská faul.
     
    18
    Rozehrávky přímého kopu se chopil Antonín Panenka. Vyslal nadýchaný někam na hranici penalty, kde naskakoval Vojáček, ještě výše se bohužel vyšponoval Scirea.
     
    19
    Skvělé čtení hry prokázal Jozef Barmoš. Už dlouho dopředu věděl, že Tardelli bude přenášet na Altobelliho. Vysoký pas vystihl a sám se vydal dopředu. Po jeho zpětné přihrávce pálil Nehoda do brankáře.
     
    20
    Zdá se, že se Československo pomalu dostává z počátečního tlaku, který si domácí vytvořili. Dlouhým nákopem chtěl defenzivní řadu překvapit Barmoš, Masný za míčem běžel marně.
     
    21
    Italové neriskují, v případě nouze neváhají zatáhnout za záchrannou brzdu. Aktivní Barmoš naznačil nahrávku, místo toho se středem procpal mezi dvěma soupeři, Bettega ho pak nedovoleně poslal k zemi.
     
    22
    Hra se uklidnila. V posledních okamžicích se hraje převážně ve středu hřiště, na svých kopačkách míč častěji drží Čechoslováci. Postupnou kombinací se zatím nedokázali dostat k blízkosti domácí svatyně.
     
    23
    A to se jim ještě na nějakou chvíli nepovede. Anton Ondruš to myslel skvěle, průniková přihrávka neměla chybu, jenže její adresát Nehoda se nacházel v postavení mimo hru.
     
    24
    Ladislav Jurkemik si zahrával s ohněm, nakonec všechno dopadlo dobře. Středopolař si balón předkopl až moc před sebe, posléze šel do skluzu proti Grazianimu. Snahu o kličku zastavil pravou rukou, rozhodčí nechal ve hře pokračovat.
     
    25
    Velkou parádu si dovolil Francesco Graziani. V souboji jeden proti jednomu přehodil Vojáčkovi balón přes hlavu, za ním stojící Barmoš odvrátil na rohový kop.
     
    26
    Rozehrávku prvního rohového kopu v utkání obstaral Franco Causio. Netolička se vydal dopředu, balón ale vyboxoval jen těsně za šestnáctku, kde stál Cabrini. Ránu z první ještě tečoval vysoko nad spoluhráč Bettega.
     
    27
    Rychle na druhou stranu, zde budou rozehrávat standardku pro změnu muži v bílém. Přímý kop těsně za polovinou hřiště vybojoval Panenka, který si vynutil faul na Baresim.
     
    28
    Jenže Panenka se tentokráte neodhodlal k dlouhému nákopu, místo toho se otočil a dozadu přihrál Ondrušovi. Ten jako poslední obránce našel na lajně Vojáčka.
     
    29
    Po ztrátě Kozáka ve středu hřiště rozjel bleskový protiútok Claudio Gentile. Pasem po lajně vyslal dopředu Causia, jehož milimetrově přesný centr našel do vápna nabíhajícího Bettegu. Středopolař Itálie v těžké pozici nedokázal dostatečně sklopit nárt.
     
    30
    Půl hodina zápasu je minulostí, na gól zatím čekáme marně. V úvodu utkání měla více ze hry Itálie, avšak v posledních minutách se hraje vyrovnaný fotbal.
     
    31
    Do těžké pozice nahrál Baresi útočníkovi Grazianimu. Ital si ovšem poradil na jedničku, když včas zastavil, aby si míč zpracoval, z otočky vzápětí vypálil k pravé tyči, čímž přinutil Netoličku k zákroku.
     
    32
    Druhý roh střetnutí se československá obrana pokryla podstatně lépe než první. Nejvýše se vyšplhal Anton Ondruš, hlavou odklidil míč daleko od vlastní svatyně.
     
    33
    Ladislav Jurkemik přispěchal do souboje s Bettegou příliš pozdě. Zvednutou nohou riskoval šlapák, jeho soupeř naštěstí stáhl nohu včas. Přesto se píská faul.
     
    34
    Až příliš ležérně se zachoval Antonín Panenka. V domnění, že má dostatek času, šel pomalu na útočnou polovinu, když se k němu přiřítil Baresi. Překvapený hráč z poloviny hřiště poslal balón až k Zoffovi.
     
    35
    Italský gólman zatím neměl moc práce. Na kontě má jediný zákrok proti dalekonosné ráně Jurkemika, jež ho nemohla za žádnou cenu vystrašit. Jinak se zapojuje spíše do kombinace domácích.
     
    36
    Možná se ale brzy dalšího zákroku dočká. Úmysl Causia výborně přečetl Jurkemik. Kulatý nesmysl je tím pádem znovu v držení Venglošova mužstva.
     
    37
    Do přetěžké situace dostal Ján Kozák křídelníka Masného. Druhý jmenovaný na poslední chvíli stihl balón na čáře, proti dvojici protihráčů už ale neměl šanci uspět.
     
    38
    Rozhozené obrany dokonale využil Claudio Gentile, jenž nahrávkou mezi Jurkemikem a Panenkou uvolnil na levé straně Altobelliho. Útočník si navedl míč na střed, zakončení na vzdálenější tyč minulo cíl.
     
    39
    Bettega se ocitl v podobné pozici, jako před malou chvílí Masný, proti sobě měl však jen jednoho soupeře. Do souboje nešel, místo toho zpětnou přihrávkou našel Causia, jehož centr odvrátil do bezpečí Barmoš.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se nějakého gólu nebo půjdou týmy do kabin za bezbrankového stavu?
     
    41
    Tentokráte vypomohl obraně Jaroslav Netolička. Centr přišel pro změnu z pravé strany z kopačky Baresiho. Brankář včas vystartoval, kulatý nesmysl vyboxoval až do zámezí.
     
    42
    Francesco Graziani už se po přesném nahrávce od Altobelliho chystal vystřelit, když ho na poslední chvíli zastavila píšťalka hlavního rozhodčího. Graziani stál v ofsajdu.
     
    43
    V závěru první půle budeme sledovat velmi zajímavou standardku v podání Itálie. Ladislav Jurkemik vlétl do souboje s Bettegou jako tank. Ke všemu ještě minul balón a zasáhl pouze protivníka.
     
    44
    Pěkně sehraná akce, avšak skóre zůstává bezbrankové! Místo očekávané střely Causio rozehrál na Bettegu, ten ještě na střed vylepšil pozici pro Tardelliho. Rána z jedničky proletěla kousek vedle Netoličkovy pravé tyče.
    44. Tardelli střílel vedle
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas mezi Itálií a Československem, v němž jsme na gól čekali marně. V souboji o bronz měla zatím více šancí Itálie, avšak proti Altobellimu vytáhl skvělý zákrok Netolička, v závěru půle pro změnu Tardelli střílel těsně vedle. Československo má do druhé poloviny co zlepšovat, hlavně co se ofenzivy týče.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Stejně jako v první půli, tak i teď patřil první útok Italům. K zakončení ovšem nedošlo, neboť proti Bettegovi skvěle vystoupil Jurkemik.
     
    48
    Ladislav Jurkemik se po zisku balónu snažil rozjet rychlý brejk, jenže Zdeněk Nehoda se za jeho dobře myšleným pasem vůbec nerozběhl.
     
    49
    Causio si narazil s Baresim a poté hledal po lajně Grazianiho. I v tomto případě ale došlo k nedorozumění, útočník si totiž sbíhal na střed.
     
    50
    Rychlé nohy ukázal Marián Masný. Československá desítka byla u balónu dříve než Baresi, kolem něho si kulatý nesmysl obhodila, načež došlo k faulu.
     
    51
    Signál Venglošovým svěřencům vůbec nevyšel. Slabou nahrávku Panenky bez větších potíží vystihl Bettega a bylo velké štěstí, že místo průnikové nahrávky Altobellimu zvolil dlouhý odkop.
     
    52
    Ladislav Vízek se vydal podpořit defenzivě složku, a právě on vybojoval balón v souboji proti Causiovi. Zmíněný Ital se vzápětí dopustil prohřešku, když ve skluzu úplně minul balón a trefil jen hráče.
     
    53
    Domácí byli kousíček od vedoucí branky! Vysoký balón na pravou stranu našel Cabriniho, který na střed nahrál Causiovi. Pravý záložník se nečekanou kličkou zbavil Barmoše, ve velké šanci vystřelil špičkou kopačky vedle pravé části brankové konstrukce!
    53. Causio si až do zakončení počínal na výbornou
     
    54
    Československo právě vstřelilo branku!
    Udeřilo na druhé straně! A že to byla parádní branka! Panenka rozehrál rohový kop na LADISLAVA JURKEMIKA, který za šestnáctkou napřáhl k dělovce, jež zaplavala nechytatelně k bližší tyči. Zoff s touto ránou nemohl dělat absolutně nic.
    54. Ladislav JURKEMIK - 0:1
     
    55
    Dino Zoff nechápe, co se to právě stalo. Italský gólman nemusel po celý průběh zápasu řešit nic složitého a najednou Jurkemik vypálil s největší pravděpodobností životní trefu.
     
    56
    Italové pochopitelně musí ještě více přitlačit na pilu, především pak do ofenzivy. Po pravé lajně se pokusil proniknout Altobelli, avšak přes dvojici Ondruš, Vojáček se neprobil.
     
    57
    Antonín Panenka chytře vyslal dopředu Ladislava Vízka. Tomu se nepodařilo úplně ideálně zpracování, což mělo za následek ztrátu míče.
     
    58
    Stoper Anton Ondruš vystartoval hodně dopředu, aby zpacifikoval Bettegu. To se podařilo, jenže pouze za cenu faulu. Itálie bude zahrávat zajímavý přímý kop.
     
    59
    Franco Causio si dal krátký rozběh. Tato skutečnost se projevila na kvalitě zakončení, míč trefil dobře postavenou čtyřčlennou zeď. Od ní se kulatý nesmysl odrazil ke Grazianimu, jeho střela proletěla vedle.
     
    60
    Hodina utkání je minulostí. Blíže k zisku bronzových medailí má Československo po skvostném gólu Ladislava Jurkemika. Domácí výběr má ale stále dostatek času na vyrovnání i případný obrat.
     
    61
    Pod velký tlak dostal Zdeněk Nehoda posledního obránce Scireu. Ten nakonec vsadil na jistotu, z poloviny hřiště poslal malou domů brankáři.
     
    62
    Antonio Cabrini si počínal výrazně lépe než před malou chvílí spoluhráč. Po lajně vyslal dopředu Marca Tardelliho, jenž odcentroval do pokutového území. Ze svatyně vystartoval Netolička, míč vyboxoval do autu.
     
    63
    Hráči v modrém pokračují v aktivním napadání. Jurkemik pod tlakem dvou soupeřů poslal balón přímo k nohám Bettegy. Středopolař se rozhlédl a pak posadil míč na hlavu Grazianiho, střela prosvištěla těsně nad břevnem.
     
    64
    Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Ladislav Vízek, přichází Miroslav Gajdůšek.
     
    65
    Zdeněk Nehoda se pokusil o presink, jenže Marco Tardelli ho velmi rychle vyřadil ze hry efektivní kličkou na levou stranu. Posléze v klidu rozehrál na střed na volného Baresiho.
     
    66
    Nově příchozí Miroslav Gajdůšek se okamžitě zapojil do hry, míče se ale ještě nedotkl. Byl adresátem dlouhého Ondrušova nákopu, za nímž sprintoval marně.
     
    67
    Svěřenci trenéra Bearzota tlačí čím dál víc. Hráči v bílém jsou v deseti rozestaveni kolem vlastní šestnáctky, jen Nehoda se pohybuje výše.
     
    68
    Nešlo to kombinačně, tak to Roberto Bettega vzal na sebe. S balónem se otočil kolem Jurkemika a vypálil z nějakých 27 metrů vysoko nad.
     
    69
    Po delší době jsme viděli kombinaci také Československa. Ta probíhala převážně na vlastní polovině, zapojil se i Netolička. Vše utnul dlouhým odkopem Vojáček.
     
    70
    Antonín Panenka to nezamýšlel vůbec špatně, bohužel Nehoda nepochopil jeho úmysl okamžitě. Za míčem se rozběhl až po chvilkovém zaváhání, nejrychleji u balónu tedy byl bránící Scirea.
     
    71
    Žádné komplikace si nepřipustil Koloman Gögh. Stoper si počkal, až se přiblíží Grazioni do těsné vzdálenosti, aby následně odkopl kulatý nesmysl až k Zoffovi.
     
    72
    Těsně za polovinou hřiště si několik kliček dovolil Claudio Gentile. Domácí obránce se ve finále akce ocitl na zemi, příčinou byl nedovolený zákrok Kozáka.
     
    73
    Standardku domácí fotbalisté nepřetavili v branku. Vysoký centr Giuseppeho Baresiho sice doletěl až do šestnáctky, jenže zde nejvýše vyskočil Gögh.
     
    73
    Itálie právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Italové rozehrávali v krátkém časovém sledu druhý přímý kop a míč tentokráte končil v síti! Centr na zadní tyč si našel FRANCESCO GRAZIANI, jenž hlavičkou šikovně umístil balón na vzdálenější tyč, Netolička se natahoval marně.
    73. Francesco GRAZIANI - 1:1
     
    74
    Do konce základní hrací doby zbývá závěrečná patnáctiminutovka. Za vyrovnaného stavu by se šlo rovnou do penalt, prodloužení je možné pouze ve finálovém klání.
     
    75
    Československo se ihned po výkopu vydalo vpřed. Konkrétně to byl Jurkemik, kdo po lajně krásně vyslal Gajdůška. Přízemní centr odkopl do zámezí Gentile.
     
    76
    Rostislav Vojáček rychle hodil balón Barmošovi. Stoper středem hřiště viděl volného Panenku, do cesty nahrávky vložil na poslední chvíli svoji levou nohu Bettega.
     
    77
    Franco Causio ukazuje, že je technicky výborně vybavený. U pravé lajny se elegantní stahovačkou dostal před Barmoše, jenže poté nesmyslně zastavil. Najednou proti němu byli další dva hráči, s nimiž už si poradit nedokázal.
     
    78
    Jaroslava Netoličku viditelně inkasovaný gól nijak neznervóznil. Velmi sebevědomě se vydal dopředu proti centru Tardelliho, míč vyboxoval daleko od své svatyně.
     
    79
    Nesportovně se zachoval Zdeněk Nehoda, který i po odpískaném ofsajdu pokračoval směrem vpřed a dokonce vsítil branku, jež pochopitelně neplatí. Hlavní rozhodčí ponechal situaci bez trestu.
     
    80
    Obětavá obranná hra Československa, skóre zůstává vyrovnané! Netolička znovu vyběhl, jenže míč netrefil vůbec ideálně. Ten propadl na zadní tyč ke Grazianimu, jehož gólovou střelu zblokoval Ondruš, dorážce Altobelliho se pro změnu postavil do cesty Barmoš!
     
    81
    Málem se vyplnilo staré otřepané pravidlo nedáš-dostaneš! Fotbalisté v bílém rozjeli bleskový protiútok na opačnou stranu. Gajdůšek pěknou nahrávkou uvolnil Zdeňka Nehodu, kterého tváří v tvář vychytal Zoff!
     
    82
    Antonín Panenka milimetrově přesným pasem oslovil v šestnáctce Zdeňka Nehodu. Útočníka zradila gravitace, při zpracování zaškobrtl a skácel se k zemi.
     
    83
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Roberto Bettega, přichází Romeo Benetti.
     
    84
    V závěrečných minutách se rozhodně nenudíme. Gaetano Scirea přenesl hru na Altobelliho, jenž si ideálně hodil míč na silnější pravačku, aby vzápětí vysoko přestřelil.
     
    85
    Chvilka oddechu pro obě mužstva, hlavní rozhodčí přerušuje hru. Na vině je prohřešek Claudia Gentileho, italský stoper u lajny nešetrně zajel do Vojáčka.
     
    86
    Opět v hlavní režii rakouský sudí Erich Linemayr. Ten ve spolupráci s pomezním odhalil ofsajd, v němž se nechal chytit Graziani.
     
    87
    Zápas se hodně kouskuje, nejspíše půjdeme do penalt! Marián Masný převzal nahrávku od Ondruše a chtěl se otočit směrem k soupeřově brance, když ho zezadu podrazil Collovati. Jasný faul.
     
    88
    Nově příchozí Romeo Benetti mohl v klidu pokračovat směrem do útoku, místo toho nesmyslně odevzdal balón Netoličkovi. Zřejmě si nevěřil na souboj proti Barmošovi.
     
    89
    Je to jasné, v základní hrací době se nerozhodne. Poslední možnost ke stržení vítězství na svou stranu měli Čechoslováci, dalekonosná rána Panenky ovšem měla daleko k úspěchu.
     
    90
    Druhý poločas skončil.
     
    O držitelích bronzových medailí rozhodnou až pokutové kopy! Blíže k jejich zisku měli Čechoslováci, kteří se zásluhou fantastické rány Ladislava Jurkemika dostali v 54. minutě do vedení, avšak domácím se podařilo o dvacet minut později vyrovnat, když se po standardce trefil hlavou Francesco Graziani. V souboji o třetí místo se na prodloužení nehraje, to jen v případě finálového klání, proto se jde rovnou do penalt.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    1. série
    1:0
    Jako první se k penaltě postavil Franco Causio. Zkušeně si počkal, kam Netolička půjde, a pak mu poslal balón na opačnou stranu.
    Franco CAUSIO
     
    1. série
    1:1
    Za Československo byl vyslán Marián Masný. Křídelník zvolil levou stranu, což se ukázalo jako dobrá volba, neboť brankář šel ze střelcova pohledu doprava.
    Marián MASNÝ
     
    2. série
    2:1
    Alessandro Altobelli si vzal příklad ze svého spoluhráče. Střelu poslal rovněž k pravé tyči, Netolička šel i v tomto případě na druhou stranu.
    Alessandro ALTOBELLI
     
    2. série
    2:2
    Na jistotu šel útočník Zdeněk Nehoda. Nervově vypjatou situaci ustál a míč poslal do středu, gólman k jeho štěstí nezůstal stát na místě.
    Zdeněk NEHODA
     
    3. série
    3:2
    Jaroslav Netolička i potřetí skákal k pravé tyči a znovu se rozhodl špatně. Avšak Giuseppe Baresi měl velké štěstí, míč skončil v síti za přispění tyče.
    Giuseppe BARESI
     
    3. série
    3:3
    Třetím exekutorem Venglošových svěřenců byl stoper Anton Ondruš. Vzal si velmi dlouhý rozběh, načež zamířil nechytatelně k levé tyči.
    Anton ONDRUŠ
     
    4. série
    4:3
    Také na druhé straně šel na penaltu obránce. Antonio Cabrini měl o poznání menší rozběh, avšak i on penaltu proměnil střelou na pravou stranu.
    Antonio CABRINI
     
    4. série
    4:4
    Ladislav Jurkemik si stoupl k penaltě s chladnou hlavou a podle toho to také dopadlo. S razantní střelou k pravé tyči by měl Zoff problémy i pokud by trefil stranu.
    Ladislav JURKEMIK
     
    5. série
    5:4
    Pátou sérii zahájil Romeo Benetti. Střídající hráč jako první Ital nestřílel doprava, zvolil levou stranu. Jako naschvál šel Netolička poprvé tam, kam kopali jeho předešlí oponenti.
    Romeo BENETTI
     
    5. série
    5:5
    Antonín Panenka musel dát a dal! Na svůj pověstný lob si netroufl, nicméně i střela k pravé tyči přinesla kýžené ovoce. Pokračuje se dál.
    Antonín PANENKA
     
    6. série
    6:5
    Brankář Netolička se radoval předčasně! Moc dobře viděl, že Francesco Graziani trefil tyč, nevšiml se ale, že se od ní odrazil míč do sítě!
    Francesco GRAZIANI
     
    6. série
    6:6
    Boj o bronz nekončí. Koloman Gögh si nelámal hlavu s exekucí, kulatý nesmysl napálil nekompromisně pod břevno.
    Koloman GÖGH
     
    7. série
    7:6
    Stoprocentní bilance střelců pokračuje i po třinácté penaltě. Gaetano Scirea si vzal kratší rozběh a vystřelil k levé tyči, gólman si zvolil opačný směr.
    Gaetano SCIREA
     
    7. série
    7:7
    Křídelník Gajdůšek si musel před kopem mírně posunout balón, ale ani tato skutečnost československého exekutora nevyvedla z míry. Dino Zoff sice trefil směr, na přesnou střelu však neměl šanci dosáhnout.
    Miroslav GAJDŮŠEK
     
    8. série
    8:7
    S obrovským klidem se zachoval Marco Tardelli. Záložník si počkal, na jakou stranu se Netolička vydá, posléze mu poslal míč do protipohybu.
    Marco TARDELLI
     
    8. série
    8:8
    Středopolař Ján Kozák prodlužuje zdánlivě nekonečný penaltový rozstřel. Placírkou poslal balón na střed, Zoff skočil doleva.
    Ján KOZÁK
     
    9. série
    8:8
    Československo je krůček od zisku bronzových medailí! Jaroslav Netolička vystihl, kam bude kopat Fulvio Collovati, jenže balón mu propadl pod tělem a pomalu směřoval do sítě. Gólman ale skvěle zareagoval, rychle se zorientoval a míč na podruhé zachytil na brankové čáře!
    Fulvio COLLOVATI
     
    9. série
    8:9
    Je konec, držitelem bronzových medailí se stávají fotbalisté Československa! Jozef Barmoš se rozhodl pro pravou stranu, a to byla výborná volba, neboť Zoff šel na druhou stranu!
    Jozef BARMOŠ
     
    Konec zápasu.
     
    Nervy drásající zápas o bronz skončil vítězstvím Československa, které připravilo domácímu výběru i fanouškům hořké chvilky. Zdánlivě nekonečné penalty dospěly až do deváté série, kde jako první neproměnil stoper Collovati. Za Československo následně kopal Jozef Barmoš, jenž skóroval střelou k pravé tyči a přisoudil tak medaile družině trenéra Vengloše.
     
    Z historického přenosu z roku 1980 je to ode mě vše. Loučím se s vámi s přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví. (16:15:18)

    Milan Huppert

    Branky: 73. Graziani – 54. Jurkemik

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Causio (ITA)
    1:1   Masný (CSR)
    2. série:
    2:1   Altobelli (ITA)
    2:2   Nehoda (CSR)
    3. série:
    3:2   Baresi (ITA)
    3:3   Ondruš (CSR)
    4. série:
    4:3   Cabrini (ITA)
    4:4   Jurkemik (CSR)
    5. série:
    5:4   Benetti (ITA)
    5:5   Panenka (CSR)
    6. série:
    6:5   Graziani (ITA)
    6:6   Gögh (CSR)
    7. série:
    7:6   Scirea (ITA)
    7:7   Gajdůšek (CSR)
    8. série:
    8:7   Tardelli (ITA)
    8:8   Kozák (CSR)
    9. série:
    8:8   Collovati (ITA)
    8:9   Barmoš (CSR)


    Itálie: Zoff (C) – Scirea – Gentile, Collovati, Cabrini – Causio, G. Baresi, Bettega (83. Benetti), Tardelli – Graziani, Altobelli.
    Náhradníci: Bordon, Galli – F. Baresi, Bellugi, Maldera, Antognoni, Benetti, Buriani, Oriali, Zaccarelli, Pruzzo.

    Československo: Netolička – Ondruš (C) – Barmoš, Vojáček, Gögh – Kozák, Jurkemik, Panenka – Masný, Nehoda, Vízek (64. Gajdůšek).
    Náhradníci: Kéketi, Seman – Dobiaš, Fiala, Němec, Pollák, Rott, Štambachr, Gajdůšek, Lička.

    Rozhodčí: Erich Linemayr (Rakousko)

    Diváci: 24 652
    bahis siteleri