Sovětský svaz – Nizozemsko 0:2 (kon.)
konec
Sovětský svaz
0:2 (0:1)
Nizozemsko
Čtvrtek 14.05.2020, 14:00 • Olympijský stadión, Mnichov (NSR) • Mistrovství Evropy 1988 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Hezké odpoledne, v dalším díle přenosů z finálových zápasů Mistrovství Evropy nás čeká rok 1988 a souboj holandských "tulipánů" se sovětskou sbornou v Mnichově.
     
    Oba finalisté zvládli celou kvalifikaci bez porážky. Sověti hladce vyřadili obhájce titulu Francouze, kteří skončili až třetí za NDR. Nizozemci dokonce o pět bodů předčili druhé Řecko.

    Na šampionátu se utkali již v úvodním kole základní skupiny B a brankou Vasilije Race (fotbalista maďarského původu z Podkarpatské Rusi používal i maďarské jméno László Rácz) z 52. minuty zvítězil Sovětský svaz 1:0.
    Nizozemsko následně zdolalo hattrickem Marca van Bastena Anglii 3:1 a Kieftovou brankou Irsko 1:0, reprezentaci SSSR stačily k prvenství remíza s Irskem 1:1 (Protasov) a vítězství nad Anglií 3:1 (Alejnikov, Mychajlyčenko, Pasulko).

    Sborná pak v semifinále porazila slepenými góly Lytovčenka a Protasova po přestávce druhý celek skupiny A Itálii 2:0.
    Nizozemsko si poradilo s vítězem "áčka", domácími Západními Němci 2:1. Na Matthäusův gól z penalty odpověděl taktéž ze značky pokutového kopu Ronald Koeman a postup vystřelil v 88. minutě van Basten.
     
    Oranjes v roce 1988 na titul mistrů světa či Evropy stále čekali. V jejich síni slávy byla trojice medailí z let 1974-78, kdy ve finále dvou světových šampionátů podlehli západnímu Německu a poté Argentině, mezitím v Bělehradě 1976 skončili na ME bronzoví za Československem a NSR.
    V tehdejším kádru už nebyl žádný pamětník dekádu starých úspěchů. Rinus Michels se zato mohl opřít o trio nejlepších fotbalistů Evropy podle ankety Zlatý míč van Bastena a Gullita z AC Milán a Rijkaarda, tehdy hrajícího španělskou ligu za Zaragozu.

    Sborná získala zlato hned při premiéře evropského mistrovství 1960, kdy ve finále zdolala Jugoslávii. O čtyři roky později podlehla v boji o titul domácímu Španělsku a roku 1972 mužstvu NSR. Reprezentanty největší země světa tedy čekalo již čtvrté finále z osmi dosud konaných mistrovství Evropy.
    Valerij Lobanovskyj sestavil jádro reprezentace z kádru svého mateřského Dynama Kyjev, zatímco mistrovský Dněpropetrovsk zastupoval jediný fotbalista a nedostalo se ani na nikoho z nejlepších ligových střelců: Boroďuka, Šachova či Rusjajeva. Ve dvacetičlenné nominaci SSSR se objevili jen dva hráči ruské národnosti (jedenáctku Ukrajinců doplnili dva Bělorusové, dva Tataři, Maďar, Litevec a Gruzínec).
     
    Nominace SSSR

    Brankáři: Rinat Dasajev (Spartak Moskva), Viktor Čanov (Dynamo Kyjev)

    Obránci: Volodymyr Bessonov, Oleg Kuzněcov, Anatolij Děmjaněnko, Serhij Baltača (všichni Dynamo Kyjev), Vagiz Chidijatullin (Spartak Moskva), Ivan Vyšněvskyj (Dněpr Dněpropetrovsk), Tengiz Sulakvelidze (Dinamo Tbilisi), Vjačeslav Sukristov (Žalgiris Vilnius)

    Záložníci: Vasilij Rac, Hennadij Lytovčenko, Olexandr Zavarov, Olexij Mychajlyčenko (všichni Dynamo Kyjev), Sergej Alejnikov, Sergej Gocmanov (oba Dinamo Minsk), Viktor Pasulko (Spartak Moskva)

    Útočníci: Oleh Protasov, Ihor Bělanov (oba Dynamo Kyjev), Sergej Dmitrijev (Zenit Leningrad)
     
    Nominace Nizozemska

    Brankáři: Hans van Breukelen (PSV Eindhoven), Joop Hiele (Feyenoord Rotterdam)

    Obránci: Ronald Koeman, Berry van Aerle (oba PSV Eindhoven), Adri van Tiggelen (Anderlecht Brusel), Sjaak Troost (Feyenoord Rotterdam), Wim Koevermans (Fortuna Sittard), Frank Rijkaard (Real Zaragoza), Wilbert Suvrijn (Roda Kerkrade)

    Záložníci: Aron Winter, Arnold Mühren, Jan Wouters, John van´t Schip (všichni Ajax Amsterdam), Gerald Vanenburg (PSV Eindhoven), Erwin Koeman (KV Mechelen), Hendrie Krüzen (den Bosch)

    Útočníci: John Bosman (Ajax Amsterdam), Marco van Basten, Ruud Gullit (oba AC Milán), Wim Kieft (PSV Eindhoven)
     
    Úvodní sestavy:

    Sovětský svaz: Dasajev – Děmjaněnko, Alejnikov, Chidijatullin, Rac – Lytovčenko, Zavarov, Mychajlyčenko, Gocmanov – Protasov, Bělanov
    Náhradníci: Čanov – Bessonov, Kuzněcov, Vyšněvskyj, Sulakvelidze, Sukristov, Dmitrijev, Baltača, Pasulko

    Nizozemsko: van Breukelen – van Aerle, Rijkaard, R. Koeman, van Tiggelen – Vanenburg, Wouters, Mühren, E. Koeman – Gullit, van Basten
    Náhradníci: Hiele – Troost, Winter, Bosman, van´t Schip, Kieft, Koevermans, Suvrijn, Krüzen

    Rozhodčí: Vautrot – Biguet, Harrel (FRA).
     
    Před nastoupenými jedenáctkami znějí státní hymny obou finalistů. Při sovětské velká část nizozemských fanoušků nesportovně pískala, zbytek stadiónu po chvilce na protest spustil potlesk.
    Drtivou převahu v hledišti mají Nizozemci, pro občany SSSR byla roku 1988 cesta do západního Německa na fotbal ještě sci-fi.
     
    Sovětský svaz nastoupil v bílých dresech, Nizozemsko zvolilo tradiční oranžovou barvu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop měli Nizozemci a brzy museli malou domů poslat míč do van Breukelenovy náruče. To byl ještě stále povolený herní prvek.
     
    3
    Sověti vybojovali míč ve středu hřiště a jejich protiakci zakončil Lytovčenko zpoza šestnáctky nepřesnou střelou po zemi.
     
    4
    Zavarovův postup přerušil nedovoleně Wouters, brzy po rozehrání však přišla ke slovu píšťalka francouzského sudího znovu a tentokrát ukazuje pan Vautrot na druhou stranu.
     
    5
    Tulipány zatím působí nervózně, Ronald Koeman pod tlakem napadajícího Hennadije Lytovčenka odpálil míč do autu.
     
    7
    Ronald Koeman si poprvé vyzkoušel svou parádní disciplínu, přímý kop z velké dálky však měl spíše ragbyové parametry.
     
    8
    Rijkaard měl ve vlastní šestnáctce velké potíže s Protasovem a přišel o míč, který se naštěstí pro původem surinamského obránce odrazil od napadajícího Race jen zpátky na kopačky Nizozemců.
     
    9
    Další přímý kop Nizozemci rozehráli nakrátko. Vanenburg posouval hezkou uličkou na Gullita, jehož patičku vystihl Mychajlyčenko.
     
    11
    Van Breukelen vyběhl proti Bělanovovi mimo pokutové území a v tísni zachránil hrozící šlamastyku odkopem na roh.
     
    13
    Osobní strážce Alejnikov přidržel za dres van Bastena, který se už hnal za sovětskou obranu. Špatně rozehraný přímý kop však doskákal do zámezí.
     
    14
    Nizozemský kapitán Ruud Gullit si píchl míč před nohu a pláchl sovětské obraně, podrazil ho Vasilij Rac a je tu další z řady přímých kopů, tentokrát v podobě „krátkého rohu".
     
    15
    Ani teď z toho nic nebylo, holandští borci si nepohlídali ofsajd.
     
    18
    Opatrný vyčkávací fotbal uprostřed hřiště zatím nevede ani k náznaku šance.
     
    19
    Sověti kombinovali proti zabetonované obraně, než přišla nečekaná prudká kolmice na rozběhnutého Protasova. Proti kanonýrovi Dynama Kyjev vystartoval Hans van Breukelen a těsně před ním míč zalehl.
     
    20
    Druhý roh sborné odehráli Nizozemci do bezpečí, soupeř pouze vhazuje.
     
    22
    Při rozehrávce uklouzl obránce Chidijatullin a odevzdal míč zdarma Vanenburgovi, Nizozemci však nic nevymysleli.
     
    25
    Mychaljyčenkovu dlouhou kolmici na Gocmanova si pokryl tělem Berry van Aerle a od své brány bude odkopávat van Breukelen.
     
    27
    Bělanov při driblinku efektně přeskočil skluzujícího van Tiggelena, jeho sólo zastavil až van Aerle. S držitelem Zlatého míče za rok 1986 se však nechtěně srazil a na plochu k němu musejí zdravotníci nizozemské reprezentace.
     
    29
    Po ošetření nizozemského pravého beka hra pokračuje, „tulipány" sportovně vracejí míč.
     
    30
    Krásnou uličku vymyslel Lytovčenko pro Zavarova, jemuž však do cesty vletěl van Tiggelen a čistým skluzem mu míč odebral.
     
    31
    První přímá střela rovnou znamenala slušnou šanci pro celek SSSR. Protasov v útoku podržel míč a přiťukl spoluhráči z kyjevského Dynama Lytovčenkovi. Jeho prudkou střelu kryje van Breukelen.
    31. Lytovčenkovu ránu kryje van Breukelen
     
    31
    Hned z protiútoku srazil Gullita k zemi Chidijatullin. Přímý kop z 25 metrů nechává sudí rozehrát až po dlouhých dohadech a strkanicích ve zdi.
     
    31
    Žlutou kartu dostává Anatolij Děmjaněnko (Sovětský svaz) za strkání do soupeře ve zdi.
     
    32
    Gullitovu parádní střelu vyškrabuje zpod břevna úchvatným zákrokem Rinat Dasajev.
    32. Dasajev vyškrabuje Gullitův přímý kop na roh
     
    33
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Rohový kop odvracel na bližší tyči hlavou Protasov, opakovaný centr Erwina Koemana sklepával Marco van Basten a zcela volný RUUD GULLIT hlavičkou zblízka pod břevno prostřelil Dasajeva.
    33. Ruud GULLIT - 0:1
     
    34
    Sověti se okamžitě vydali vpřed, Erwin Koeman podrazil Zavarova, ale následný přímák obrana oranžových ubránila.
     
    35
    Za 10 vteřin se pískalo znovu proti nizozemské bráně. Racův nákop prodlužoval hlavou Bělanov jen na kopačky soupeře.
     
    35
    Žlutou kartu dostává Hennadij Lytovčenko (Sovětský svaz).
     
    36
    Na Vanenburgův přímý kop téměř od postranní čáry naskočil Frank Rijkaard a hlavičkuje vedle.
     
    38
    Do volného prostoru na křídle se vydal van Aerle, centr od koncové čáry poslal přímo na kopačky Mychajlyčenka, kterému málem míč odskočil za čáru, ale blonďatý záložník stačil ještě skluzem zabránit rohu.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Jan Wouters (Nizozemsko).
     
    39
    Olexandr Zavarov proběhl desítky metrů v souboji tělo na tělo s Vanenburgem, jenž ho nakonec podrazil těsně před velkým vápnem.
     
    39
    Racovi se přímý kop z takřka ideální pozice nepovedl, na jeho dloubáček vyskočil nejvýše Gullit.
     
    40
    Po sérii odrazů a zpětných nákopů do vápna se však vzápětí Sověti přece jen dostali do velké šance. Gocmanov centroval zleva, Mychajlyčenko si dvěma zasekávačkami posadil dvojici beků a Ihor Bělanov ze sedmi metrů přestřelil.
    40. Bělanov ze závaru zblízka přestřeluje
     
    43
    Mühren vystihl Mychajlyčenkovu kličku a okamžitě vysílá do brejku van Bastena, jehož zastavuje Chidijatullin nedovoleně.
     
    43
    Žlutou kartu dostává Vagiz Chidijatullin (Sovětský svaz) za faul zezadu na van Bastena.
     
    44
    Dasajev podběhl svíci z přímého kopu a brankáře moskevského Spartaku zachránil Protasov, od jehož zad se odrazilo Rijkaardovo zakončení do opuštěné brány mimo.
    44. Rijkaardově střele do odkryté brány překážel Protasov
     
    44
    Nizozemský roh končí útočným faulem.
     
    45+1
    Van Basten se obtočil kolem Alejnikova a troufl si na střelu z téměř 30 metrů, ta však skáče vedle pravé tyče.
     
    45+1
    Na druhé straně v nastaveném čase z podobné vzdálenosti vysoko přestřelil Olexandr Zavarov.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Statistiky první půle:
    Střely na bránu 1:2, střely mimo 3:3, rohy 2:2, fauly 9:10, ofsajdy 0:1.
     
    Po velmi váhavé půlhodině se až v závěrečných 15 minutách před přestávkou rozjelo očekávané finálové představení, z několika šancí na obou stranách uspěl hlavičkou po opakovaném centru z rohovém kopu jediný nizozemský kapitán Ruud Gullit a do kabin jdou spokojenější fotbalisté ze severozápadní Evropy.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhé půle nastoupily oba celky ve stejných sestavách.
     
    47
    Rychlý brejk Erwina Koemana končí přihrávkou na van Bastena, jenž si nepohlídal ofsajd.
     
    48
    Wouters fauloval Mychajlyčenka, který z trestného kopu nabil nacvičeným signálem do strany oddílovému spoluhráči Lytovčenkovi. Jeho bomba ze 30 metrů kolem oranžové zdi letí mimo zařízení.
     
    50
    Za Rijkaardovo podražení Lytovčenka kopal SSSR standardku z ještě lepšího místa hned za pokutovým obloukem. Bělanov jej však namířil do zdi.
     
    50
    Žlutou kartu dostává Berry van Aerle (Nizozemsko) ještě za předchozí strkanici ve zdi.
     
    51
    Pěkná točená střela Olexandra Zavarova zpoza šestnáctky letí těsně nad břevno.
     
    53
    Sovětský nápor pokračuje rohem, van Breukelen boxoval ne zrovna jistě nad sebe a do bezpečí dostává míč razantním odkopem Frank Rijkaard.
    54. Marco VAN BASTEN - 0:2
     
    54
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Adri van Tiggelen získal míč na vlastní polovině, předal ho Mührenovi a z nadýchaného pasu záložníka Ajaxu z prvního doteku těžil MARCO VAN BASTEN. Neuvěřitelným volejem napnul nejlepší evropský fotbalista roku 1988 z těžkého úhlu síť u zadní tyče a historicky první titul pro Nizozemce je zase o něco blíže.
     
    56
    Holandská hradba na velkém vápně odráží sovětské pokusy o proniknutí k van Breukelenově bráně.
     
    57
    Lytovčenko namazal van Bastenovi, který si však nevšiml Alejnikova za sebou a míč hned nedobrovolně odevzdává.
     
    58
    Děmjaněnkův přímý kop nezpracovali Nizozemci před vlastní bránou zrovna šťastně, k odraženému míči se dostal Ihor Bělanov a nenápadnou střelou z otočky trefuje tyč!
    58. Při střele kanonýra Bělanova spasila Nizozemce tyč
     
    59
    Van Breukelen nešikovně podrazil zezadu Protasova a rozhodčí Vautrot neváhal ani vteřinu s nařízením penalty pro Sovětský svaz.
    59. Za brankářův faul na Protasova je nařízena penalta pro Sověty
     
    60
    Hans van Breukelen svou chybu odčinil nejlepším možným způsobem a pokutový kop Ihora Bělanova vyráží!
    60. Ani z penalty neprostřelil Bělanov brankáře tulipánů
     
    63
    Vanenburg našel centrem na penaltové značce zcela volného Erwina Koemana, který ve velké šanci hlavičkuje nad břevno.
     
    64
    Woutersova bomba z dálky se odráží od jednoho z jeho spoluhráčů, rozhodčí mylně přisuzuje rohový kop Nizozemsku.
     
    65
    Oranjes si vzápětí roh zopakovali, ale útočný faul jejich akci ukončuje.
     
    66
    Marco Van Basten přiťukl elegantní patičkou Woutersovi, který znovu ukázal dynamit v kopačce, ale mušku seřízenou neměl a rána z 18 metrů letí nad.
     
    67
    Van Aerleho zpětnou přihrávku musel hasit van Breukelen vyběhnutím za velké vápno, kde stihl míč odpálit před Sergejem Gocmanovem do zámezí.
     
    67
    Gocmanov zpětnou přihrávkou našel Lytovčenka, nepříliš prudká střela jednoho ze sedmi zástupců Dynama Kyjev končí v rukavicích van Breukelena.
     
    68
    Poprvé střídá Sovětský svaz: ze hřiště odchází Sergej Gocmanov, počet fotbalistů Dynama Kyjev na trávníku navyšuje na osm Serhij Baltača.
     
    69
    Nizozemští hráči si mnohem častěji pomáhají fauly, jejich poměr po změně stran narostl již na 1:9.
     
    71
    Lytovčenko narazil patičkou Děmjaněnkovi, míč však odskakuje k nizozemskému brankáři, jenž nedovoluje sborné ani roh.
     
    72
    Sovětský svaz podruhé a naposledy střídá: ze hry odstupuje Oleh Protasov, na hřiště míří první etnický Rus Viktor Pasulko.
     
    75
    Van Basten se ve vápně ocitl v obklíčení, tak předal míč za sebe Mührenovi, ten ještě posunul na Ronalda Koemana. Známý bombarďák z Eindhovenu si dlouho rovnal míč na střelu a ta nakonec sviští kolem šibenice.
     
    76
    Přímák z nadějné pozice u kratší strany velkého čtverce rozehrál Rac. Centr etnicky maďarského fotbalisty z Podkarpatské Rusi odhlavičkoval van Tiggelen.
     
    77
    Velké problémy s napadáním soupeře měli Lytovčenko s Chidijatullinem a jejich zmatené počínání, končící nizozemským autem, přinutilo trenéra Valerije Lobanovského k hněvivému gestu.
     
    78
    Erwin Koeman udržel míč pro Gullita, jehož centr se dostal k Woutersovi, ale středopolař Ajaxu se svým volejem není spokojen. Pomalý balon skáče vedle sovětské brány.
     
    79
    Finálové utkání Eura ´88 sleduje v Mnichově 62 770 diváků.
     
    81
    Nizozemci spolehlivě odrážejí sovětské útočné akce a pomáhá jim i v roce 1988 ještě povolená malá domů, kterou teď poslal v tísni do van Breukelenovy náruče van Aerle.
     
    82
    S odmávaným ofsajdem je velmi nespokojený Olexij Mychajlyčenko, u pomezního Bigueta mu protesty nejsou nic platné.
     
    83
    Nizozemští fotbalisté tahají čas a svou akci od soupeřova velkého vápna dovedli postupně až k vlastnímu brankáři.
     
    84
    Teď táhl míč Gerald Vanenburg správným směrem a jeho pumelice z dobrých 30 metrů z plného běhu směřovala doprostřed brány do náruče Rinata Dasajeva.
     
    86
    Zřejmě jedna z posledních šancí Sovětů zdramatizovat zápas. Lytovčenkovu utěšenou střelu vyrážel van Breukelen před Děmjaněnka, jehož dorážka bez přípravy nenabrala potřebný směr.
    86. Děmjaněnko netrefuje dorážku Lytovčenkovy střely mezi tyče
     
    88
    Už jen minutky dělí Nizozemce od historicky prvního mistrovského titulu. Pasulkův průnik zastavili včas.
     
    89
    Wouters skvěle našel přetaženým centrem Rijkaarda, avšak Dasajev zmenšil střelci úhel a nohama vyráží na roh.
    89. Frank Rijkaard zblízka střílí do nohou Rinata Dasajeva
     
    89
    Gullit sklepl rohový kop za sebe a Ronald Koeman nepropálil bílou hráz. Holanďané se rychle stahují na vlastní polovinu hřiště.
     
    90
    Základní hrací doba se naplnila, z hlediště již znějí nizozemské oslavné chorály. Rinus Michels stále nevyužil ani jednoho ze dvou povolených střídání. U postranní čáry čeká připravený Bosman, jehož pozdější soudní kauza změnila světová pravidla pro přestupy hráčů s ukončenou smlouvou.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 5:7. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:21.
     
    Nizozemští fotbalisté to dokázali a poprvé v historii se stávají mistry Evropy. Ve finále odčinili porážku se Sovětským svazem ze základní skupiny, od které kráčeli už jen od vítězství k vítězství.
    Finále bylo herně vyrovnané, ovšem sborná nevyužila ani ty nejvyloženější šance. Ihor Bělanov trefil tyč a neproměnil ani pokutový kop. Naopak přesná hlavička Ruuda Gullita a úžasný volej Marca van Bastena z úhlu se třepaly v síti za Rinatem Dasajevem.
    Marco van Basten se s pěti góly stal jasně nejlepším střelcem šampionátu (pouze Protasov a Völler se trefili více než jednou) a v anketě Zlatý míč za rok 1988 patřila nizozemské reprezentaci všechna medailová umístění (1. Van Basten, 2. Gullit, 3. Rijkaard). (15:29:21)
    Ruud Gullit přebírá od spolkového kancléře Helmuta Kohla pohár mistrů Evropy

    Karel Jedlička

    Branky: 33. Gullit, 54. van Basten

    Karty:   31. Děmjaněnko (SSSR), 35. Lytovčenko (SSSR), 43. Chidijatullin (SSSR) – 38. Wouters (NED), 50. van Aerle (NED)

    Neproměněná penalta: 60. Bělanov (SSSR), brankář Breukelen zneškodnil


    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 5:7. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:21.
    Sovětský svaz: Dasajev – Děmjaněnko, Alejnikov, Chidijatullin, Rac – Lytovčenko, Zavarov, Mychajlyčenko, Gocmanov (68. Baltača) – Protasov (72. Pasulko), Bělanov
    Náhradníci: Čanov – Bessonov, Kuzněcov, Vyšněvskyj, Sulakvelidze, Sukristov, Dmitrijev

    Nizozemsko: van Breukelen – van Aerle, Rijkaard, R. Koeman, van Tiggelen – Vanenburg, Wouters, Mühren, E. Koeman – Gullit, van Basten
    Náhradníci: Hiele – Troost, Winter, Bosman, van´t Schip, Kieft, Koevermans, Suvrijn, Krüzen

    Rozhodčí: Vautrot – Biguet, Harrel (FRA)

    Diváci: 62 770
    bahis siteleri