Francie – Česko 0:0 (5:6 po pen.)
po penal. (5:6)
Francie
0:0 (0:0)
Česko
Středa 20.05.2020, 12:50 • Old Trafford, Manchester • Mistrovství Evropy 1996 • Semifinále
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek středečního dne a u dalších historických online přenosů zase někdy na počtenou. (15:46:39)
    Radost českého týmu i fanoušků po postupu do finále ME 1996
     
    Je dobojováno. Zápas, který sice nabídl hodně šancí na obou stranách, nepřinesl v základní hrací době ani jednu branku. Šlo se tedy do dvou patnáctiminutových prodloužení a i v nich se ani jeden tým do sítě soupeře netrefil. Následovaly tedy pokutové kopy, ve kterých v šesté sérii rozhodli čeští hráči, když je přesnou střelou poslal do finále ME Miroslav Kadlec. Češi tedy proměnili všechny pokutové kopy, Francouzi se trefili pětkrát. A to je stálo finále.
     
    Konec zápasu.
    Miroslav KADLEC
     
    6. série
    5:6
    Miroslav KADLEC se toho nebál, po mírném rozeběhu dokázal Lamu prostřelit a je konec. Česko vítězí na pokutové kopy a jde do finále ME 1996.
    Reynald PEDROS
     
    6. série
    5:5
    A pozor! Reynald PEDROS neuspěl proti Petru Koubovi, který vystihl směr míče a také ho chytil. Poprvé se tak nemění skóre v penaltovém rozstřelu. Vše tak nyní má ve svých rukách český tým. Pokud penaltu promění, je ve finále.
    Karel RADA
     
    5. série
    5:5
    Karel RADA to vzal na sebe a pohodlným zakončením k levé tyči francouzské branky tak znovu srovnává stav pokutových kopů – 5:5.
    Laurent BLANC
     
    5. série
    5:4
    Laurent BLANC prostřelil padajícího Petra Koubu a i on potvrzuje, že je jeho tým také stále stoprocentní.
    Karel POBORSKÝ
     
    4. série
    4:4
    Karel POBORSKÝ se pořádně rozeběhl a dělovkou pravačkou pak doslova vše vymetl – 4:4.
    Vincent GUÉRIN
     
    4. série
    4:3
    Vincent GUÉRIN si počínal úplně stejně a nedává Koubovi sebemenší šanci.
    Patrik BERGER
     
    3. série
    3:3
    Patrik BERGER nekompromisní střelou propálil brankáře Francie a stav penalt je zase nerozhodný.
    Bixente LIZARAZU
     
    3. série
    3:2
    Bixente LIZARAZU sici střílel do pohybu brankáře Kouby, ten ale na balon nedosáhl. Francouzi tak znovu vedou.
    Pavel NEDVĚD
     
    2. série
    2:2
    Pavel NEDVĚD ale opět vyrovnává penaltový rozstřel. Je to 2:2. Český hráč poslal míč do protipohybu Lamy a pohodlně umístil balon do jeho sítě.
    Youri DJORKAEFF
     
    2. série
    2:1
    Youri DJORKAEFF vystřelil k levé tyči Kouby. Český brankář vystihl směr a dokonce si i prsty sáhl na míč, inkasované brance ale nezabránil. Francouzi tak opět vedou.
    Luboš KUBÍK
     
    1. série
    1:1
    Luboš KUBÍK nasměroval míč z penalty přímo na brankáře Lamu, kterého ale nakonec prostřelil. Je vyrovnáno!
    Zinédine ZIDANE
     
    1. série
    1:0
    Zinédine ZIDANE se jako první ujal pokutových kopů. Míč pak poslal k pravé tyči z pohledu Petra Kouby a posílá tak Francii do vedení.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    120+1
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    120
    Ještě jsou v akci Francouzi, ale už to zřejmě nestihnou. I druhý poločas prodloužení tak nepřinesl ani jednu branku. Zápas tak dojde až do poslední možnosti, a sice do penaltového rozstřelu.
     
    119
    Djorkaeff zahrál rohový kop, po něm ale Francouzi neohrozili českou branku. Navíc se pak sám Djorkaeff dožadoval penalty po střetu s Patrikem Bergerem, ale hlavní sudí si byl jist a naznačil, že bylo vše v rámci regulí.
     
    118
    Laurent Blanc na levé straně levačkou usměrňoval míč do sítě po volném přímém kopu. Ale nebyl přesný a balon zaletěl jen vedle pravé tyče Petra Kouby.
     
    117
    Nyní musel být ošetřen Patrik Berger, jenž se srazil se soupeřem. Je ale v pořádku a zpátky na hrací ploše.
     
    115
    Loko nyní z pravé strany protáhl Petra Koubu, který z úhlu lapil do rukavic další pokus Francie. Stále se tak skóre nemění.
    114. Střela Loka končí na brankáři Koubovi
     
    114
    Patrice Loko vyslal z levé strany hodně nebezpečnou střelu, kterou zastavil až Petr Kouba. Další jeho zákrok, kterým český tým hodně podržel!
     
    112
    Berger vysokým lobem poslal míč až k Lamovi, jenž ho nadvakrát dostal pod kontrolu a znovu ho posílá až před branku českého týmu.
     
    111
    A znovu byl Lama pozorný, vyskočil si hodně vysoko a balon ukrývá v rukavicích. Následně pak ho odkopl směrem k Bixentemu Lizarazuovi, jenž už táhne francouzskou akci.
     
    110
    Zinédine Zidane ztratil míč a rodila se akce na české straně. Po střele Karla Poborského musela zasáhnout obrana Francie a ta poslala balon za zadní čáru. Rohový kop pro český tým.
     
    108
    Další Bergerova akce. Tentokráte už to byla střela, která letěla na branku soupeře. Jenže Bernard Lama byl mezi třemi tyčemi pozorný a dokázal balon chytit.
     
    107
    Patrik Berger se nyní směrem k postrannímu sudímu zlobí, ale jeho ofsajd byl viditelný a odmáván správně. Do akce jdou zase hráči Francie.
     
    106
    Už se hraje druhé prodloužení a na hráčích není vidět únava, neustále se derou dopředu a snaží se otevřít účet zápasu.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    Tak ani první prodloužení branku nepřineslo. Stále se ale hraje hodně aktivně. Šance soupeře však stále likvidují brankáři obou celků.
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    105
    Karel Poborský vyšťoural míč v klubku hráčů a poslal ho skrze obranu ke vzdálenější tyči. Bernard Lama byl však na svém místě a další pokus Čechů zastavil.
     
    105
    Ale z ní nic nevytěžili a do akce jdou opět Francouzi.
     
    104
    A po nebezpečném počínání Bergera u branky soupeře pak museli Francouzi dostat míč za zadní čáru a český tým čeká standardní situace v podobě rohového kopu.
     
    103
    Bixentet Lizarazu musel hasit nebezpečí, nabíhající Berger unikal před branku Lamy, ale nakonec prvně jmenovaný dostal balon za postranní čáru. Češi zahrají další autové vhazování.
     
    102
    Na centr si poté Bernard Lama vyskočil a dostal míč do rukavic. Zanedlouho ho pošle směrem dopředu, aby mohli zaútočit zase Francouzi.
     
    102
    Střela Pavla Nedvěda byla sražena za zadní čáru a Karel Poborský zahraje rohový kop.
     
    101
    Ten rozehrál Miroslav Kadlec, jenž stočil střelu k hornímu rohu branky Francie, ale skončil nakonec jen vedle.
     
    100
    Desailly se srazil s Karlem Poborským, oba skončili na zemi. Poté ale Desailly ještě Poborského podrazil a následuje volný přímý kop pro český tým.
     
    99
    Následně pak Laurent Blanc zahrál nařízený volný přímý kop, ale míč zaletěl jen vedle Koubovy brány. Následuje tak pouze odkop od ní.
     
    97
    Žlutí se i v prodloužení. Luboš Kubík hodně nečistě fauloval soupeře a sudí tak tasí další kartu.
     
    97
    Zidane znovu zatáhl míč do pokutového území, poslal ho spoluhráči, který českou branku netrefil. Národní tým tak uklidňuje hru a jde pomalu dopředu.
     
    96
    Na druhé straně se dobrou střelou prezentovali zase čeští fotbalisté, avšak Lama byl mezi třemi tyčemi taktéž pozorný.
    94. Zidaneho hodně nebezpečná střela, kterou jistil Petr Kouba
     
    94
    Krásná střela Zinédineho Zidana letěla k levé tyči Petra Kouby. Český brankář se dokázal natáhnout a vleže pak dostal balon do rukavic!
     
    94
    Po této standardní situaci se ale Francouzi neprosadili a český tým tak dostal balon do své moci.
     
    94
    Karel Rada odkopl centr Loka do bezpečí za cenu rohového kopu. Ten odehraje Youri Djorkaeff.
     
    93
    Desailly se nedokázal prosadit před brankou českého týmu. Petr Kouba tak v pohodě bere balon do rukavic a odkopne ho od svého zařízení.
     
    92
    Angloma dostal míč na kopačku, ještě udělal pár kroků navíc a dostal ho k Djorkaeffovi. Ten poté svou střelou branku Česka pouze přestřelil.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Základní hrací doba se naplnila. Nepoznala vítěze a utkání tak jde do prodloužení, které se bude hrát dvakrát patnáct minut.
     
    90+2
    Druhý poločas skončil.
     
    90+2
    Po ní pak zasahoval Petr Kouba, s odehráním míče nijak nespěchá a diriguje si obranu.
     
    90+2
    Lama má míč pod kontrolou a po zemi ho odehrává zpět svým spoluhráčům. Ti se tak ještě derou do útočné akce.
     
    90+1
    Už jsme v nastavené hrací době, na ukazateli skóre svítí bezbrankový stav. Už to opravdu vypadá, že základní hrací doba nenajde vítěze a duel dojde minimálně do prodloužení.
     
    90
    A znovu v akci Karel Poborský, ten dostal nádhernou zpětnou přihrávku, ale nakonec ji nedokázal zužitkovat. V závěru druhého poločasu se tak stále skóre nemění.
     
    89
    Karel Poborský si naskočil na Bergerův centr z levé strany, ale ani tato akce se neujala. Hráči v červených dresech se tak rychle vracejí zpět před branku Petra Kouby.
     
    Utkání sleduje 43 877 diváků.
     
    87
    Novic na hřišti, Jocelyn Angloma, se dostal ke střele na levé straně. Míč mířil k protější tyči, ale skončil jen vedle ní. Následně pak mohou jít do akce zase hráči českého týmu.
     
    86
    Patrik Berger se v pokutovém území otočil a snažil se najít skulinku ve francouzské brance, ale nakonec mu v tom zabránila pozorná obrana Francie, která nedopustila, aby český tým jakkoli ohrozil Lamovu branku.
     
    84
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Pavel Novotný, přichází Luboš Kubík.
     
    83
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Lilian Thuram, přichází Jocelyn Angloma.
     
    83
    Václav Němeček byl nejprve sražen k zemi, následně ale oplácel a fauloval soupeře. Také on dostává kartičku žluté barvy.
     
    82
    Berger si vyměnil míč s Pavlem Nedvědem, následně pak se dostali Češi do útočné akce, avšak ta byla opět nepřesná.
     
    81
    Po zisku míče šli Češi do rychlé akce na druhé straně, ale tu obrana Francie zastavila už na polovině hřiště. A Francouzi tak otáčejí hru zpět před branku Petra Kouby.
     
    80
    Zidane zahrál rohový kop, po něm však jeho tým českou branku neohrozil. Nadále však zůstává na jeho polovině.
     
    79
    Pedros si udělal prostor u levé strany vápna, poté vyslal centr. Ten ale jen proletěl českým územím a skončil na opačné straně. Rodící se nebezpečí tak bylo zažehnáno.
     
    78
    Aktivita na obou stranách stoupá. Stále se hraje bez branek. Uvidíme, zda se dočkáme přesného zásahu, nebo zda nakonec půjde duel do prodloužení.
     
    77
    První žlutá karta pro český tým. Pavel Nedvěd byl potrestán za faul na unikajícího Lizarazua, kterého ve skluzu podkopl.
     
    76
    Dalekonosná střela z kopačky Youriho Djorkaeffa skončila jen na pozorném Petru Koubovi. Ten tak bude okamžitě míč posílat až na opačnou stranu před Lamu.
     
    74
    Rohový kop zahráli Francouzi, Petr Kouba se dostal k míče a ten vyboxoval před sebe. Následně pak ale ještě Francouzi zůstali u míče.
     
    74
    Pavel Nedvěd se opřel do střely uvnitř velkého vápna a jeho pokus pak zaletěl jen vedle branky Francie.
     
    72
    Karel Poborský rozhýbal hru, vyměnil si míč s Patrikem Bergerem a poté střílel z hranice velkého vápna. Jenže jeho pokus dobře zablokovala obrana Francie.
     
    71
    Tak nakonec šel ze hry Radek Drulák. Martin Kotůlek je už na hřišti a zapojuje se do kombinace před Lamovou brankou.
     
    70
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Radek Drulák, přichází Martin Kotůlek.
     
    68
    Asi se chystá další střídání českého týmu. Kotůlek se už připravuje a dostává pokyny od trenéra Dušana Uhrina. Kdo půjde ze hry ven? Uvidíme za chvíli.
     
    67
    Další zákrok Petra Kouby, který opět uhájil své tyče. Následuje odkop od jeho branky a do akce jde zase český tým.
     
    65
    Patrik Berger se skvěle uvolnil a v pokutovém území vyslal nebezpečnou střelu, kterou ale zastavil svoji hrudí obránce Francie.
     
    64
    Nešetrný faul a další žlutá karta pro Francii, kterou dostává Bixente Lizarazu.
     
    64
    A do třetice Youri Djorkaeff, jenž si sbíhal před českou branku. Petr Kouba na nic nečekal, více z ní vyběhl a vleže balon poslal do bezpečí.
     
    63
    O chvilku později pálil opět Djorkaeff, ale tentokráte poslal míč nad břevno české branky.
     
    62
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Sabri Lamouchi, přichází Reynald Pedros.
    62. Djorkaeff po své střele orazítkoval břevno Koubovy branky
     
    62
    Youri Djorkaeff byl v obrovské šanci, kdy vyslal nebezpečnou střelu na českou branku, míč pak orazítkoval břevno Koubovy svatyně! To byla opravdu hodně nebezpečná akce Francie.
     
    61
    Nyní se Vladimír Šmicer se zavázanou hlavou na chvíli objevil na střídačce, ale jen kvůli tomu, že procházel s lékařem do útrob stadionu. Zřejmě tak pojede ještě na vyšetření do místní nemocnice.
     
    59
    Pavel Novotný odehrál autové vhazování a Češi zůstali u balonu. Ten ale záhy ztratili a rodilo se nebezpečí v podobě akce Francie. Nakonec ji obrana českých barev zastavila.
     
    58
    Po nepřesně střele českého týmu dostal míč pod kontrolu Bernard Lama a v poklidu ho pak poslal dlouhým lobem až před českou branku.
     
    56
    Berger, ač byl tísněn hráčem soupeře, dostal se k míči a chtěl s ním projít skrze francouzskou obranu. Ale ta ho o balon dokázala připravit.
     
    55
    Další akce Čechů, kteří zvyšují tempo hry. Ta ale byla ofsajdová a tato situace rozhodně postrannímu sudímu neunikla.
    54. Drulákova pěkná střela pravačkou
     
    54
    Karel Poborský uvolnil nabíhajícího Radka Druláka, který si seběhl na pravou stranu v pokutovém území, jeho střela pravačkou však skončila na zákroku francouzského brankáře Lamy.
     
    53
    Petr Kouba si vyšlápl na útočícího Youriho Djorkaeffa a jeho následnou střelu pak z výskoku ukryl do rukavic. Nyní ho odkopne daleko od svého zařízení.
     
    52
    Sabri Lamouchi byl Radou obrán o míč, poté upadl v pokutovém území. O penaltu se však v žádném případě nejednalo, jak naznačuje hlavní rozhodčí Mottram ze Skotska.
     
    51
    Češi ho zahráli nakrátko a míč jen profrčel kolem zdi až k brankáři Lamovi a ten ho poté dostane daleko od své branky.
     
    50
    Hlavní sudí vytahuje pro Francouze druhou žlutou kartu po tom, co se do Poborského tvrdě opřel Alain Roche. Následuje tak nebezpečný volný přímý kop pro český tým.
     
    49
    Jiří Němec byl nyní faulován Djorkaeffem, ale nakonec je v pořádku a nebylo třeba ošetření.
     
    49
    Zinédine Zidane hned po tom, co získal míč, poslal ho směrem na pravou stranu a Francie tak může pádit do další akce.
     
    48
    A Patrik Berger se hned aktivně zapojil do hry, nyní však nedosáhl na míč a ten končí v zámezí. Následuje tak autové vhazování pro Francii.
     
    47
    Tak Vladimír Šmicer skutečně už do hry nezasáhne, vinou zranění na hlavě. Do akce tak do druhého poločasu naskočil Patrik Berger.
     
    46
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Vladimír Šmicer, přichází Patrik Berger.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas semifinálového zápasu z ME 1996 mezi Francií a Českem máme za sebou. V něm jsme viděli dost šancí na obou stranách, hraje se pohledný fotbal, ale jediné, co tomu chybí, jsou vstřelené branky. Brankáři na obou stranách tak zatím hájí svá čistá konta. Uvidíme, co nám nabídne další část hry.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Kouba se dostal k míči a rukou ho vyškrábl mimo ohrožení své branky. Následně ho pak zachytil a odkopl od svého zařízení.
     
    45
    Nicméně za čarou se už rozcvičuje Patrik Berger, takže je dost možné, že dojde ke střídání v dalším průběhu hry.
     
    44
    Vladimír Šmicer stále není na hrací ploše a spíše to už vypadá, že do dalších bojů v tomto semifinále, nezasáhne. Uvidíme v úvodu druhého poločasu.
     
    43
    Tak nakonec opakované záběry prokázaly, že se sice oba hráči střetli ve výskoku, ale následně Thuram zahrál loktem do obličeje českého hráče a dostává za to žlutou kartu.
     
    42
    Hůře je na tom Vladimír Šmicer, který zřejmě hrací plochu opustí na nosítkách. Nevypadá to s ním vůbec dobře.
     
    41
    Nyní se srazili hlavou Liliam Thuram a Vladimír Šmicer. Oba jsou na trávníku okamžitě ošetřováni. Hráči obou celků tak využívají pauzu k občerstvení.
     
    40
    Pomalu se naplňuje čas pro první poločas, skóre je zatím stále bezbrankové.
    39. Desailly pálil vedle Koubovy tyče
     
    39
    Marcel Desailly byl v další francouzské šanci. Po jeho střele se natahoval Petr Kouba, míč nakonec skončil jen těsně vedle jeho pravé tyče!
     
    38
    Centr Poborského z pravé strany však Radek Drulák v pokutovém území nezpracoval a balon končí v zámezí.
     
    37
    Akce Francie byla hodně nepřesná, Petr Kouba tak dostal míč v pohodě pod kontrolu a poté ho nakrátko odehrál svým spoluhráčům, které posílá do akce.
     
    36
    Radek Drulák se ocitl u značky pokutového kopu, ale nebezpečí před Lamou z toho nebylo, neboť podrazil ve skluzu soupeře a ten zůstal na zemi. U míče tak pro následující chvíle budou Francouzi.
    35. Šmicerova dobrá střela
     
    35
    Vladimír Šmicer se dostal k dobré střele pravačkou, ale ta skončila jen vysoko nad. Nicméně to byla další dobrá šance českého týmu, který je stále hodně aktivní.
     
    34
    Čistý skluz Václava Němečka a rázem se do další akce hnal český tým. Ovšem už kousek za polovinou byl připraven Patrice Loko, jenž obral soupeře o balon.
     
    33
    Karel Poborský na druhé straně hasil nebezpečí a zastavil centr jednoho z hráčů Francie. Poté hned poslal balon směrem k francouzské polovině.
     
    32
    Radek Drulák dostal dobrý lob do běhu, ale nakonec sám věděl, že je v ofsajdové pasti. Sudí na pravé straně tak zdvihl svůj praporek a je po české akci.
     
    31
    Aktivita na obou stranách, naposledy se do akce dostali opět Francouzi, ale znovu zasáhla obrana českého týmu.
     
    29
    Němeček vyslal zajímavou střelu směrem k Bernardu Lamovi, ale tu zablokovala obrana a výrazně tak svému brankáři pomohla. Lama bude mít další odkop.
     
    28
    Marcel Desailly se snažil prodrat skrze obranu českého týmu, ta ale zavřela dveře a nepustila Francouze do žádného zakončení. Následně pak se ještě do šance dostal Zinédine Zidane, ale bylo to z ofsajdu.
     
    26
    Faul českého týmu, Francie tak může zůstat u míče a zakombinovat na českém území.
     
    25
    Češi znovu vystrčili růžky, jenže jejich finální střela byla zastavena obranou Francie. Francouzi se tak v krátkém sledu po sobě zase ubránili akci soupeře.
     
    24
    Menší závar před brankou Francie, ale ani Radek Drulák či Pavel Novotný, nedokázali jeho branku ohrozit. Míč tak má obrana Francie a posílá ho směrem dopředu.
     
    23
    Přihrávku z levé strany, která z kopačky Djorkaeffa mířila k pokutovému puntíku, zachytil Petr Kouba a dalším dobrým zákrokem tak nenechal své spoluhráče ve štychu.
     
    22
    Hra je z obou stran hodně aktivní, oba celky se snaží dostat se do vedení. Mají snahu dostat se soupeři na kobylku, jenže jak Lama tak i Petr Kouba jsou stále bez ztráty kytičky.
     
    21
    Hned na to si zasekl míč Radek Drulák uvnitř pokutového území, jeho pěkná střela ale skončila jen nad břevnem Lamovy branky.
    20. Šance Djorkaeffa
     
    20
    Tak nyní už to bylo před českou brankou celkem nebezpečné. Youri Djorkaeff totiž vyslal nepříjemnou střelu, která letěla před Petra Koubu. Ten nakonec jen cestu míče kontroloval a ten skončil vedle.
     
    19
    Miroslav Kadlec si počkal, až se mu na pravé straně uvolní Pavel Nedvěd a nasměroval mu kolmou přihrávku. Češi se nakonec do ohrožení francouzské branky nedostali.
     
    17
    Vladimír Šmicer se pokusil protancovat s balonem kolem bránícího hráče Francie, nakonec ale tato finta nevyšla. Češi tak ztrácejí míč a vracejí se před branku Petra Kouby.
     
    16
    Pavel Novotný podržel balon, který si zpracoval hrudí a dostal ho na polovinu Francie. Nicméně tam neměl nikoho, kdo by jeho nabídku přijal.
     
    15
    Lilian Thuram obloučkem posílal míč na nabíhajícího spoluhráče, ale ten končí jen za čarou. Petr Kouba tak bude opět od své branky odkopávat.
     
    14
    Naopak do další akce se jali zase hráči v červených dresech, ale před Bernardem Lamou taktéž neuspěli.
     
    13
    Z vlastní poloviny zakládali svou akci zase Francouzi. Nejprve se nemohli dostat s balonem přes půlící čáru. Posléze se jim to povedlo, ale skrze obrannou hráz českého týmu, neprošli.
     
    12
    Patrice Loko sprintoval do pokutového území, Michal Horňák ale zatáhl za záchrannou brzdu a čistým skluzem ho o balon připravil. Zastavil tak rodící se nebezpečí před Petrem Koubou.
     
    11
    Nyní už se o faul ze strany Francie jednalo a Karel Poborský z pravé strany zahrál volný kop. Balon však příliš zvedl a ten jen zaletěl za zadní čáru.
     
    10
    Pavel Nedvěd podržel míč na pravé straně u velkého vápna. Následně byl poslán k zemi jedním z hráčů Francie, což se nelíbilo fanouškům a dali to znát. Nicméně sudí naznačuje, že bylo vše v pořádku a hra pokračuje dále.
     
    9
    Michal Horňák spěchal za míčem k postranní čáře, ale nestihl to. Autové vhazování pro Francii.
     
    8
    Lizarazu se prodral k zadní čáře, nestačil však odcentrovat a balon končí za ní. Petr Kouba tak bude mít k dispozici další odkop od své branky.
     
    7
    Bernard Lama si všiml osamoceného míče u velkého vápna a hned ho dostal do rukavic. Následně ho pak odkopl směrem před branku Česka, kde ale jeho spoluhráči Petra Koubu neohrozili.
     
    6
    Utkání je zatím z obou stran aktivní, oba celky se snaží ohrozit branku soupeře. Zatím jsou však brankáři obou reprezentací pozorní a drží svá čistá konta.
     
    5
    Vladimír Šmicer podél levé postranní čáry unikal směrem dopředu, zastavil ho ale Lizarazu. Český tým pak zahrál volný kop, ale tuto standardní situaci nepřetavil v úvodní branku utkání.
     
    4
    Češi byli znovu aktivní, obrana Francie je ale o míč připravila a následně pak ho dostala až na polovinu českého týmu.
     
    4
    No a Václav Němeček po levé straně unikal před Bernarda Lamu, ovšem znovu byl brankář národního týmu Francie na svém místě a o kousek k balonu blíže.
     
    3
    Po nepřesné střele Youriho Djorkaeffa si na balon sáhl také český brankář Petr Kouba a už si míč rovná k jeho odkopu.
     
    2
    Hned na to se směrem před Lamu hnal Vladimír Šmicer, ale francouzský brankář byl u míče dříve a poté ho dostal do rukavic.
     
    2
    Následně pak byl faulován Jiří Němec a český celek zůstane u míče i nadále.
     
    1
    Lilianu Thuramovi utekl míč za postranní čáru a následovat tak bude autové vhazování pro český tým. Ten tak poprvé v tomto semifinále půjde před branku soupeře.
     
    1
    O úvodní výkop se postarali Francouzi a už se ženou s míčem na polovinu českého týmu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Nyní zní hymny obou zemí a poté bude moci náš historický online přenos ze semifinále ME 1996 mezi Francií a Českem začít.
     
    Úvodní sestavy:

    Francie: Lama – Blanc, Desailly, Lizarazu, Thuram, Roche, Guérin, Zidane, Lamouchi, Djorkaeff, Loko

    Česko: Kouba – Rada, Kadlec, Horňák – Němec, Nedvěd, Němeček, Poborský, Novotný – Šmicer, Drulák

    Rozhodčí: Mottram (SCO) – Orr (SCO), Fleming (SCO).
     


    Česko

    Český tým měl na turnaji hráče, jež hráli v Německu, Anglii, ale i Švýcarsku a hlavně v Česku. Tým tehdy trénoval uznávaný trenér Dušan Uhrin starší. V kvalifikaci měl český tým proti sobě Nizozemsko, Norsko, Bělorusko, Lucembursko a Maltu. V deseti zápasech získal tým jednadvacet bodů se skóre 21:6 a mohl se radovat z postupu na hlavní turnaj. Tam byl tým nalosován do velmi těžké skupiny s Německem, Ruskem a Itálií. První zápas se nepovedl a tým podlehl Německu 0:2. Ve druhém mači se prosadil Nedvěd a Bejbl, což znamenalo hubenou výhru 2:1 nad Itálií. Třetí zápas a přestřelka s Ruskem. Češi již vedli 2:0 o poločase po trefách Suchopárka a Kuky, jenže Rusové dali dvě branky po poločase a třetí přidali pět minut před koncem. Remízu a postup zařídil střídající Šmicer dvě minuty před závěrečným hvizdem. Ve čtvrtfinále dal jedinou branku Poborský nádherným lobem, čímž poslal český výběr do semifinále proti Francii.
     


    Francie

    V kvalifikační skupině 1 se Francie umístila na druhém místě, když získala v deseti zápasech 20 bodů a jen jeden bod ztratila na první Rumunsko. Díky tabulce druhých týmů se ale tým mohl radovat z postupu do Anglie. Tam byl tým nalosován do skupiny B společně se Španělskem, Bulharskem a znovu s Rumunskem. Sedm bodů ve třech zápasech se skóre 5:2 znamenalo pro Francouze jasný postup z prvního místa do vyřazovací fáze turnaje. Tehdy ještě nebylo osmifinále, takže mezi osmičkou nejlepších se tým okolo Zidana utkal s Nizozemskem. Byla to dlouhá bitva bez branek, musely rozhodnout až pokutové kopy, kde ve čtvrté sérii nedal Seedorf, byl jediný ze všech, a tak se mohl francouzský tým radovat z postupu do semifinále turnaje. Za Francii proměnil penaltu Zidane, Djorkaeff, Lizarazu, Guerin a Blanc.
     
    Zdravím všechny fanoušky fotbalu. V nepříjemné koronavirové době se fotbal hraje minimálně, takže pro Vás přinášíme zápasy z historických zápasů. Dnes po poledni se podíváme na semifinálový zápas Eura 1996 v Anglii mezi Francií a Českou republikou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    Vendula Zdražilová

    Branky:

    Karty:   43. Thuram (FRA), 50. Roche (FRA), 64. Lizarazu (FRA) – 77. Nedvěd (CZE), 83. Němeček (CZE), 97. Kubík (CZE)

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Zinédine Zidane (FRA)
    1:1   Luboš Kubík (CZE)
    2. série:
    2:1   Youri Djorkaeff (FRA)
    2:2   Pavel Nedvěd (CZE)
    3. série:
    3:2   Bixente Lizarazu (FRA)
    3:3   Patrik Berger (CZE)
    4. série:
    4:3   Vincent Guérin (FRA)
    4:4   Karel Poborský (CZE)
    5. série:
    5:4   Laurent Blanc (FRA)
    5:5   Karel Rada (CZE)
    6. série:
    5:5   Reynald Pedros (FRA)
    5:6   Miroslav Kadlec (CZE)


    Francie: Lama – Blanc, Desailly, Lizarazu, Thuram (83. Angloma), Roche, Guérin, Zidane, Lamouchi (62. Pedros), Djorkaeff, Loko
    Česko: Kouba – Rada, Kadlec, Horňák – Němec, Nedvěd, Němeček, Poborský, Novotný (84. Kubík) – Šmicer (46. Berger) , Drulák (70. Kotůlek)

    Rozhodčí: Mottram (SCO) – Orr (SCO), Fleming (SCO)

    Diváci: 43 877
    bahis siteleri