Portugalsko – Řecko 0:1 (kon.)
konec
Portugalsko
0:1 (0:0)
Řecko
Neděle 31.05.2020, 10:00 • Estádio da Luz, Lisabon • Mistrovství Evropy 2004 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Hezký den, vítejte u dalšího historického přenosu, ve kterém se zaměříme na finále fotbalového mistrovství Evropy 2004, ve kterém se utkali domácí Portugalsko s Řeckem. Začínáme ve 14:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Portugalsko: Ricardo – Miguel, Carvalho, Andrade, Valente – Costinha, Maniche, Deco, Figo (C), Ronaldo – Pauleta.

    Náhradníci: Q. Silva, J. Moreira – Ferreira, Jorge, Couto, Severo, Petit, Rui Costa, Tiago, Simao, N. Gomes, Postiga.

    Řecko: Nikopolodis – Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas – Janakopulos, Zagorakis (C), Basinas, Katsuranis – Vryzas, Charisteas.

    Náhradníci: Chalkias, Katergiannakis – Venetidis, Dabizas, Sarriegi, Tsartas, Kafes, Georgiadis, Lakis, Papadopulos.

    Rozhodčí: Merk – Schräer, Salver.
     
    Cesta turnajem – Portugalsko

    Základní skupina
    Řecko 1:2
    Rusko 2:0
    Španělsko 1:0

    Čtvrtfinále: Anglie 3:2 po pen.
    Semifinále: Nizozemsko 2:1
     
    Cesta turnajem – Řecko

    Základní skupina
    Portugalsko 2:1
    Španělsko 1:1
    Rusko 1:2

    Čtvrtfinále: Francie 1:0
    Semifinále: Česko 1:0 po prodloužení
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Překvapení turnaje Řecko bude hrát v bílém, zatímco domácí Portugalsko oblékne tradiční červenozelenou kombinaci.
     
    Ještě před úvodním výkopem zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Finálový duel byl právě zahájen! Domácí záložník Luis Figo svým startem ve finálovém souboji dorovnal rekord trojice Poborský, Zidane a Thuram v počtů startů na závěrečných turnajích evropského šampionátu.
     
    2
    Portugalsko nastoupilo do souboje v obrovském tempu a jde vidět, že chce na domácí půdě slavit. Řekové se od úvodního hvizdu musí bránit.
     
    3
    Janakopulos získal míč na vlastní polovině a po pravém křídle jej vyvezl na polovinu Portugalsko. Řekové postupnou kombinací uklidňují hru.
     
    4
    Nikopolidis si dal pozor na vysoký nákop za obranu Řecka. Tahoun Řecka na tomto šampionátu opět vystartoval ven z branky a schoval vysoký nákop do rukavic.
     
    5
    Mladý Ronaldo si na levé straně vyměnil přihrávku se šikovným Decem a dostal se do zakončení. Jeho ránu však skvěle zastavil obětavý obránce.
     
    6
    Dellas dirigoval rozehrávku Řecka na polovině domácího mužstva. Chytrým obloučkem za obranu chtěl uvolnit útočníky, ale rozehrál nepřesně.
     
    8
    Aktivní Portugalci už se zase nastěhovali do blízkosti pokutového území soupeře a házenkářským obléháním si hledají cestičku do zakončení. Deco si skvěle pokryl míč v souboji s Dellasem.
     
    9
    Pauleta se dral za centrem do pokutového území. Gólman Řecka Nikopolidis však opět vystartoval mezi hlavičkáře a udržel míč v rukavicích.
     
    11
    Až nyní se Řekové po dlouhé době dokázali vymanit z zlaku domácího Portugalska. Dellas opět narýsoval kolmici mezi stopery, ale Ricardo si došel pro míč.
     
    12
    Na světě je první žlutá karta! Za svůj zákrok ji dostává Costinha.
     
    13
    Řekové následně zahrávali přímý kop. Centrovaný míč se snesl ke vzdálenější tyči, jenže nikdo v bílém dresu na pobídku nedosáhl. Vrisasovi scházely dva kroky.
     
    14
    První obrovskou šanci finálového duelu si vypracovalo Portugalsko! Miguel prošel po pravém křídle až do pokutového území, ale jeho ránu na zadní tyč vyškrábl Nikopolidis na roh!
    14. Miguelova přízemní rána
     
    15
    Zaplněný stadion žene domácí Portugalsko za vstřelením úvodní branky. Atmosféra v Lisabonu je zatím opravdu skvělá. Řekové to dnes budou mít těžké.
     
    17
    Také Řecko se mohlo ujmout vedení! Krásnou kombinační akci v pokutovém území zakončil Charisteas, ale portugalský brankář mu stačil zmenšit střelecký úhel!
    17. Úvodní řecká možnost
     
    18
    Portugalsko se vzápětí vydalo do rychlého protiútoku. Z pětadvaceti metrů vyzkoušel své štěstí Pauleta. Nikopolidis měl s jeho ránou problémy, ale na druhý pokus míč v rukavicích udržel.
     
    19
    Ronaldo zahrával přímý kop v blízkosti pokutového území. Jeho nadýchaný centr směřoval na značku pokutového kopu, kde ve vzdušném prostoru kraloval Dellas.
     
    21
    Portugalsko pokračuje v aktivním výkonu a znovu se nastěhovalo na polovinu soupeře. Řecko však brání v pevném defenzivním bloku na hranici velkého vápna.
     
    22
    Miguel a Pauleta se drali za dalším Ronaldovým centrem z levé strany. Fotbalisté Portugalska se ve snaze zakončit srazili. Branku netrefil ani jeden z nich.
     
    24
    Domácí celek postupně utahuje zámek před brankou Řecka. Portugalci nyní kopali dva rohové kopy v krátkém časovém sledu. Maniche svou ránou těsně minul zadní tyč.
     
    25
    Basinas chtěl urychlit rozehrávku přímého kopu. Jeho dlouhý nákop směřoval na Charistease, jenže útočník Řecka by musel mít sedmimílové boty.
     
    27
    Až nyní se Charisteas individuálním průnikem z pravé strany dostal na hranici velkého vápna, našel Janakopulose, kterého však zradila obuv. Druhý jmenovaný při snaze zakončit upadl.
     
    28
    Právě Janakopulos se následně ujal rozehrávky přímého kopu z levé strany. Jeho centr si v pokutovém území hledal Kapsis, ale Ricardo mu doslova vzal míč z čela.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina finálové duelu a zatím sledujeme útočný fotbal. Hlavně v posledních minutách se oba týmy ženou vpřed s jedním útokem za druhým.
     
    31
    Vrisad odcentroval z levé strany do pokutového území, jenže jeho pobídka byla moc dlouhá. Aktivní Seitaridis ale ještě udržel míč ve hře a Řekové mohou pokračovat v kombinaci.
     
    32
    Deco ustál souboj na polovině hřiště a v tísni našel Ronalda. Druhý jmenovaný si však v těžké pozici nepotykal se zpracováním a upadl.
     
    34
    Domácí Portugalsko zahrávalo přímý kop v blízkosti rohového praporku. Zkušený Luis Figo vymyslel příliš vysoký centr, na který nedosáhl nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    35
    V portugalské metropoli začalo před malou chvíli pršet a trávník začíná být mokrý. Někteří hráči se proto rozhodli pro výměnu kopaček.
     
    37
    Řekové dokázali otupit sílící tlak domácího Portugalska a v posledních minutách diktují tempo hry. Vrizas obešel dva spoluhráče, našel Dellase, který obešel Pauletu, ale už nestačil přesně odcentrovat.
     
    38
    Hra je přerušena! Domácí Miguel zůstává po souboji s Dellasem ležet na trávníku a drží se za levý bok. Portugalský fotbalista bude podle všeho potřebovat ošetření.
     
    40
    Zraněný Miguel už je sice zpátky na trávníku, ale nadále se drží za poraněnou oblast svého těla. Uvidíme, zda bude schopen utkání dohrát.
     
    41
    Domácí fanoušci si v závěru prvního poločasu přejí vidět úvodní branku svých oblíbenců. Lisabonským stadionem zní hlasitý chorál.
     
    42
    Katsouranis si předkopl míč kolem Andradeho, ve sprinterském souboji ukázal portugalskému hráči záda a odcentroval před branku. Fissasovi scházelo snad deset centimetrů.
     
    43
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Miguel, přichází Ferreira.
     
    44
    Další žlutá karta! Za loket v obličeji soupeře ji dostává Basinas.
     
    45
    Nastavují se dvě minuty!
     
    45+1
    Portugalsko se v nastavení usadilo na polovině soupeře, jenže nikdo v červeném dresu zatím není schopen adresně odcentrovat. Řekové už pouze brání.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas je minulostí! Domácí Portugalsko sice vstoupilo do utkání aktivněji, ale během prvního poločasu nedokázalo najít recept na obranu překvapení turnaje. Po čtvrthodině hry mohl skóre otevřít Miguel, ale jeho ránu skvěle zneškodnil Nikopolidis. Na druhé straně měl obrovskou šanci Charisteas, ale také portugalský brankář vytáhl skvostný zásah. Do kabin se proto odchází bez branek.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Řecko zahájilo druhý poločas finálového duelu. Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nesáhl ke střídání.
     
    47
    Řekové se hned v úvodu druhého poločasu usadili na polovině domácího Portugalska a rozjeli sérii krátkých přihrávek. Seitaridis poté zkoušel přihrát do šestnáctky, jenže neoslovil spoluhráče.
     
    48
    Finálový duel sleduje 62 865 diváků!
     
    49
    Na kopačky portugalských fotbalistů se podle všeho začíná vkrádat nervozita. Domácí hráči sice rychle otáčejí hru směrem dopředu, jenže jejich kombinace jsou nepřesné.
     
    50
    Deco si našel prostor mezi dvojicí řeckých obránců, probil se až do pokutového území a poroučel se k zemi. Sudí měl střet přímo před očima a penaltu neodpískal.
     
    51
    Deco se ještě pustil do debaty s hlavním rozhodčím a usilovně se dožadoval odpískání pokutového kopu. Domácí záložník může být rád, že nevyfasoval žlutou kartu.
     
    53
    Aktivní Deco si chtěl svou frustraci kompenzovat zakončením ze třiceti metrů. Rána mu sice sedla, ale Roteiro ve vzduchu zaplavalo a skončilo nad břevnem.
     
    54
    Portugalsko dlouho kombinovalo na polovině Řecka. Zkušený Luis Figo už se nemohl dívat na přenášení hry z jedné strany na druhou a rozhodl se odcentrovat. Jeho pobídka byla hodně nepřesná.
     
    56
    Maniche si naběhl na prudkou přihrávku do pokutového území, jenže se dlouho rozmýšlel se zakončení. Janakopulos se stačil vrátit a parádním skluzem míč odkopl.
     
    57
    Řecko právě vstřelilo branku!
    Další řecké překvapení je na světě! Řecko opět dokázalo udeřit ze standardní situace! Janakopulos vymyslel nádherný centr před branku, kde si na míč naskočil ANGELOS CHARISTEAS, který v souboji nedal šanci Costinhovi a překonal i bezmocného brankáře!
    57. Angelos CHARISTEAS - 0:1
     
    59
    Janakopulos si zopakoval odcentrování z pravé strany hrací plochy. Na jeho pobídku si brousil zuby Vrizas, ale Ricardo stačil vystartovat ven z branky a ukryl míč do rukavic.
     
    60
    Po hodině hry mohlo být vyrovnáno! Talentovaný mladík Cristiano Ronaldo totiž střílel z dvaceti metrů, ale Nikopolidis jeho jedovatou ránu vyrazil!
     
    61
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Costinha, přichází Costa.
     
    62
    Deco si skvěle pokryl míč na polovině Řecka a Zagorakis jej zastavil jen za cenu nedovoleného zákroku. Sudí měl skvělé postavení a odpískal faul.
     
    63
    Řekové si začínají pomáhat za cenu nedovolených zákroků. Za další z nich vidí žlutou kartu Seitaridis.
     
    64
    Rozehrávky následného přímého kopu se ujal technický šikula Deco. Záložník Portugalska vyslal centr do pokutového území, ale nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    65
    Zkušený Figo se ze střední vzdálenosti opřel do odraženého míče, ale výborně chytající brankář Nikopolidis zlikvidoval i jeho tvrdý pokus.
     
    66
    Figo se pro změnu ujal rozehrávky rohového kopu. Centrovaným míčem hledal střídajícího Costu, ale toho skvěle bránil urostlý Dellas.
     
    67
    Takis Fyssas sestřelil skluzem rozběhnutého Figa a dostává žlutou kartu.
     
    68
    Deco následně z přímého kopu poslal nadýchaný centr na malé vápno, kam vyrazil také brankář Nikopolidis, který si připsal snadný zákrok.
     
    69
    Série rohových kopů domácího Portugalska nadále pokračuje! Figův centr směřoval mezi urostlé hlavičkáře, chvíli se povaloval před brankou, ale Řekové míč stačili odkopnout.
     
    70
    Řecká obrana si poradila také s třetím rohovým kopem v krátkém časovém sledu a po delší době si může oddechonout. Portugalsko však stupňuje svůj tlak.
     
    72
    Po delší době přispěchali Řekové s pokusem o bleskový přechod do útoku. Luis Figo se ale skvěle vrátil a skluzem na polovině hřiště vybojoval míč pro Portugalce.
     
    73
    Rui Costa obdržel přihrávku do zajímavé pozice, jenže místo zakončení dlouho váhal a vzápětí k němu přistoupila hned trojice obránců v bílých dresech.
     
    74
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Pauleta, přichází Gomes.
     
    75
    Řecká defenziva zapomněla na mladého Cristiana Ronalda, který zakončoval z ostrého úhlu z pravé strany, jenže svou ránu poslal nad břevno!
     
    76
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Janakopulos, přichází Venetidis.
     
    77
    Střídající Rui Costa vyzkoušel své střelecké štěstí zakončením zpoza hranice pokutového území. Jeho rána byla sice prudká, ale postrádala potřebnou přesnost.
     
    78
    Ronaldo si sice naskočil na centr z pravé strany, ale vzrušení na domácí straně bylo zbytečné. Mladý talent si totiž nepohlídal své postavení a byl chycen v ofsajdové pasti.
     
    79
    Nuno Valento obdržel přihrávku na levé křídlo, prošel do blízkosti pokutového území, ale jeho centr se snesl jen do rukavic připraveného Nikopolidise.
     
    80
    Cristiano Ronaldo a Nuno Gomes postupovali ve dvou proti dvojici obránců v bílých dresech. Ronaldo vzal odpovědnost na sebe, jenže trefil řeckého stopera.
     
    81
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Vryzas, přichází Papadopulos.
     
    82
    Carvalho se z pozice stopera zjevil na hrotu útoku a dokonce se dostal do zakončení. Nikopolidis jeho jedovatou ránu vyrazil před sebe, ale dobíhající Gomes se k dorážce nedostal.
     
    84
    Kombinace Portugalska začíná v posledních minutách drhnou. Jde vidět, že domácí jsou pár minut před koncem při nepříznivém stavu nervózní.
     
    85
    Střídající Papadopulos se rovněž zapisuje na seznam potrestaných hráčů!
     
    86
    Pořadatelé nedokázali uhlídat neukázněného diváka s vlajkou Barcelony, který vrtrhl na hrací plochu a hodil vlajku na Luise Figa. Divák své vystoupení vyšperkoval skokem do řecké branky!
     
    88
    Policie a pořadatelé už neukázněného diváka odvedli z hrací plochy a Portugalci tak mohou pokračovat ve svém snažení o vstřelení vyrovnávací branky.
     
    89
    Teď bylo Portugalsko opravdu nejblíže k vyrovnání! Figo vypálil z hranice velkého vápna a Nikopolidise zachránila jen teč obránce, díky které se míč odrazil vedle branky!
    89. Figova sražená střela
     
    90
    Nastavuje se pět minut!
     
    90+1
    Nuno Valenta si na začátku nastavení vykoledoval žlutou kartu.
     
    90+2
    Řekové v úvodu nastavení skvěle vystupují proti kombinaci domácího celku a nenechávají Portugalcům prostor v blízkosti pokutového území.
     
    90+3
    Ronaldo odcentroval z levého křídla do pokutového území, jenže na jeho pobídku nedosáhl nikdo v dresu domácího Portugalska. Řecko je hodně blízko historickému úspěchu.
     
    90+4
    Nuno Valente ještě poslal nákop do pokutového území, ale řecká obrana uskákala i tuto situaci a dopravila míč daleko od své branky.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Obrovská senzace je na světě! Řecko poráží ve finálovém duelu domácí Portugalsko 1:0 a slaví titul evropských šampionů! Řekové dokázali udeřit ze své největší zbraně – standardní situace! Po rohovém kopu vsítil jedinou branku finálového souboje Charisteas, který se na jihu Evropy stane národním hrdinou. Řekové se mohli spolehnout také na Nikopolodise, který zlikvidoval obrovské šance Figa i Ronalda. Portugalsko bylo nejblíže vyrovnání v 89. minutě, ale Figovu ránu srazil řecký obránce mimo tři tyče. V nastavení už si Řecko svůj náskok pohlídalo a může slavit.
     
    Řekové tak slaví svůj historický úspěch, zatímco domácím Portugalcům zbyly jen slzy.
     
    Sázkové kanceláře před zahájením evropského šampionátu vypsaly na celkový triumf Řecka kurz 80:1.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (10:50:04)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 57. Charisteas

    Karty:   12. Costinha (POR), 90+1. Valente (POR) – 44. Basinas (GRE), 63. Seitaridis (GRE), 67. Fyssas (GRE), 85. Papadopulos (GRE)


    Portugalsko: Ricardo – Miguel (43. Ferreira), Carvalho, Andrade, Valente – Costinha (61. Costa), Maniche, Deco, Figo (C), Ronaldo – Pauleta (74. Gomes).
    Náhradníci: Q. Silva, J. Moreira – Ferreira, Jorge, Couto, Severo, Petit, Rui Costa, Tiago, Simao, N. Gomes, Postiga.

    Řecko: Nikopolodis – Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas – Janakopulos (76. Venetidis), Zagorakis (C), Basinas, Katsuranis – Vryzas (81. Papadopulos), Charisteas.
    Náhradníci: Chalkias, Katergiannakis – Venetidis, Dabizas, Sarriegi, Tsartas, Kafes, Georgiadis, Lakis, Papadopulos.

    Rozhodčí: Merk – Schräer, Salver

    Diváci: 62 865
    bahis siteleri