UFC
Abdul Razak Alhassan - Mounir Lazzez Lazzez (kon.) | Molly McCannová - Taila Santosová Santosová (kon.)
Jimmie Rivera - Cody Stamann Rivera (kon.) | Tim Elliott - Ryan Benoit Elliott (kon.)
Calvin Kattar - Dan Ige Kattar (kon.)
konec
Calvin Kattar - Dan Ige

Kattar

Čtvrtek 16.07.2020, 06:31 • Fight Island, Abú Zabí • UFC
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 06:31.
     
    CALVIN KATTAR
    Pérová váha do 66 kg, 32 let, USA, skóre: 21-4-0


    V roce 2013 se současná šestka pérové váhy potkala v rámci turnaje CZ 44 s Gabrielem Bainem. Kattar si sice v zápase došel pro vítězné bodové rozhodnutí, avšak kvůli zdravotním problémům se do klece znovu vrátil až o tři roky později. Chvíli to dokonce vypadalo, že by mohl ukončit kariéru. Comeback nicméně oslavil třemi vítězstvími na body a fanoušci začali pochybovat nad jeho přezdívkou „The Boston Finisher“. Od svého úspěšného debutu v UFC proti Andremu Filimu ale 180 centimetrů vysoký borec počítá šest zápasů a čtyři vítězství. Všechny dokázal ukončit před limitem spektakulárním KO/TKO. V posledním květnovém klání knockoutoval Kattar tehdejší sedmičku váhy Jeremyho Stephense, když mu zasadil dobře mířený loket v postoji. Díky vítězství poskočil žebříčkem a znovu se zařadil mezi zájemce o titul, který minulou sobotu diskutabilním rozhodnutím bodových obhájil Alexander Volkanovski. Značnou devizou dvaatřicetiletého Američana je jeho box. Vedení UFC nyní rozhodlo, že již konečně dozrál k zápasu na pět kol. Naposledy takovou porci minut ovšem absolvoval před 11 lety.
     
    DAN IGE
    Pérová váha do 66 kg, 28 let, USA, skóre: 14-2-0


    Rodák z Havaje momentálně uzavírá první desítku pérové váhy. V roce 2017 se účastnil Dana White's Contender Series, k překvapení mnoha fanoušků ale nedostal i přes slušné vystoupení kontrakt od UFC. Nejlepší organizace MMA na světě změnila nicméně názor už o několik měsíců později a Ige se na začátku roku 2018 dočkal svého debutu. Na rozdíl od svého dnešního protivníka při premiéře v tříkolové bitvě neuspěl, na úvodní porážku však navázal šňůrou šesti vítězství, kterou mu zatím nikdo nedokázal ukrást. Možná nejblíže byl v minulém zápase Brazilec Barboza, jenž se v květnu musel překvapivě spokojit s porážkou na split decission. Pro Ige to byla druhá takováto výhra v řadě, na ukončení tak čeká už více než rok. V úvodu kariéry v UFC se Ige prezentoval často nepromyšleným nátlakovým stylem, ale postupně dozrál a svůj nápor vůči soupeři dokáže využít lépe než kdy dřív. Proti Kevinu Aguilarovi předvedl několik skvělých momentů, kdy se prezentoval dobře načasovými kontry a útočil ve správných chvílích. Po snové sérii zelených políček v jeho rekordu přichází opravdová výzva. Pokud z pozice outsidera Kattara porazí, hlasitě si řekne o větší pozornost věhlasnějších protivníků.
     
    00:01
    Začátek 1. kola
     
    00:28
    První snaha o úder přišla až po půl minutě z dílny Igeho. Jeho pokus na břicho ale neprošel.
     
    01:05
    Ige nalétl na soupeře se sérií úderů, kterou ale Kattar v klidu odcouval. Působí trpělivým dojmem.
     
    01:52
    Kattar je hodně neaktivní, jede v úsporném režimu. Ige zase útočí výhradně přední, levou rukou.
     
    02:24
    Kattar předvedl dobře načasovaný zvedák, jeho první výraznější úder v utkání. Ige se pak špatně pokusil o takedown a Kattar jej zkusil natrefovat na zemi.
     
    03:02
    Teď už Ige vyskočil na nohy jako pružina a pokračuje se v boji na nohou. Rodák z Havaje každopádně na zemi schytal nepříjemné údery pod pravé oko.
     
    03:42
    Ige nejprve trefil Kattara na hlavu a pak předvedl i velmi kvalitní spodek. Kattar reaguje hodem na zem a ležícího soupeře tečkuje údery z postoje.
     
    04:21
    Velmi tvrdý pushkick přišel z nohy Kattara. Takticky vyspělý výkon by ale nemusel na první kolo stačit.
     
    04:50
    Kattar pocítil kontr Igeho poté, co se pustil do kombinace. Pak zběsilou sérii úderu ještě jednou opakoval, naskočené koleno ale neprošlo na hlavu Igeho.
     
    05:00
    Konec 1. kola
     
    00:01
    Začátek 2. kola
     
    00:14
    Ige zase jen promáchl svým roundkickem. Znovu je to Kattar, kdo vyčkává a šetří své údery na pozdější část kola.
     
    00:45
    Ige si uvědomuje sílu Kattara v postoji, pravou rukou brání hlavu a útočí výhradně levačkou. Tím pádem ale postrádá moment překvapení.
     
    01:12
    Kattar naznačil úder na hlavu, pak ale přešel do tvrdé rány na spodek a bere Igemu cenný kyslík.
     
    01:42
    Ige se snaží měnit úroveň těla, nicméně jeho taktika jednou rukou přetrvávala až do této chvíle, kdy zkusil rozpoutat kolotoč háků.
     
    02:02
    Dobrá kombinace Kattara, který trefil tři dobré údery rukou. Pokus o přenesení na zem se zatím nekoná.
     
    02:45
    Ige trefil nos Kattara, který si ho zlomil v předchozím zápase se Stephensem. Okamžitě začal krvácet a „The Boston Finisher“ ho neustále kontroluje svou rukou.
     
    03:35
    Nebezpečný jab Kattara výborně odcouval Ige. Reprezentant Havaje trpělivě čeká, aby mohl poškodit krvácející nos soupeře ještě více.
     
    03:59
    Kattar se vrací do zápasu s dvěma skvěle provedenými jaby. Druhé kolo je vyrovnané.
     
    04:32
    Kattar trefil dobrý zvedák a Ige musel povolit. Na to bostonský zápasník reagoval nůžkami, nepovedlo se mu ale trefit Igeho hlavu.
     
    05:00
    Konec 2. kola
     
    00:01
    Začátek 3. kola
     
    00:12
    Ige máchá svou přední rukou, aby zmátl soupeře, jenže jakmile se pustil do kombinace, Kattar ho zvládl odmítnout svým kontrem.
     
    00:49
    Kattar málem zasadil soupeři tvrdý levý hák. Začíná tentokrát tlačit mnohem dříve než v předchozích kolech.
     
    01:15
    Ige se hodně přehnul a Kattar už mu hodlal zasadit svůj proslulý zvedák. Naštěstí pro zástupce havajských barev netrefil.
     
    01:48
    Tentokrát byl v kombinaci úspěšnější Ige, který z většiny přestřelek odcházel jako poražený.
     
    02:15
    Kattar znovu pracuje s úderem na spodek. Jeho nos po přestávce přestal krvácet, dobrá práce cutmana.
     
    02:49
    Velmi tvrdé spodky předvedl pro změnu Dan Ige. Toto kolo je zatím nejvyrovnanější, co se přestřelek v postoji týče. Kattar by možná mohl uvažovat o strh, který mu v prvním kole velmi pomohl.
     
    03:33
    Ige volí méně ortodoxní pohyb a snaží se Kattara nalákat ke zběsilému útoku. Jenže „The Boston Finisher“ nedává kůži zadarmo.
     
    04:08
    Závěr kola a znovu až zběsilá aktivita Kattara. Jeho tvrdá kombinace dopadla na tělo Igeho, který se snaží hlavně přežít.
     
    04:47
    Ige reagoval tou nejlepší možnou obranou, tedy útokem. Pak se dokázal vyhnout lowkicku a půjde se tak do kol šampionů.
     
    05:00
    Konec 3. kola
     
    00:01
    Začátek 4. kola
     
    00:14
    Ige jde do čtvrtého kola poprvé v životě a trefuje spodek. To Kattar je v kolech šampionů podruhé v kariéře, naposledy to ale bylo před 11 lety.
     
    00:49
    Kattar trefil soupeře na pletivu, Ige ustupuje a pak inkasuje naskočený kop a končí na zemi.
     
    01:10
    Kattar míří za finišem, Ige vypadá hodně otřesený a hraje si na lovnou zvěř.
     
    01:45
    Kattar si uvědomil, že Ige jeho nápor přežije, a tak znovu přešel do trpělivého módu a nežene se do zběsilých útoků.
     
    02:18
    Třebaže žádný z borců nemá čerstvou zkušenost se čtyřkolovým duelem, Ige vypadá velmi unaveně. Naopak Kattar teď sklízí úrodu za to, že v prvních třech kolech nebyl přehnaně aktivní.
     
    03:14
    Dobře načasovaný lowkick do pohybu Igeho, který klopýtl. Pak se ale skvěle vyhnul úderu soupeře.
     
    03:45
    Celé kolo sbíral Ige energii na nějaký tvrdý úder. Jeho pravačka sice byla velmi agresivní, ale Kattar ji zpracoval do bloku a pak kopl tvrdý lowkick, který Igeho položil na zem.
     
    04:37
    Ige na sebe opravdu nenechává nic znát a pořád rozdává. V závěru zkusil ještě takedown, ale Kattar hodně snadně odbránil.
     
    05:00
    Konec 4. kola
     
    00:01
    Začátek 5. kola
     
    00:07
    V obrovské rychlosti zvedl Kattar svůj kop k hlavě Igeho. Ten možná ani nezaregistroval, že mu Kattarovy prsty právě prolétly těsně kolem brady.
     
    00:48
    Další tvrdý spodek. Kattar soustředěně rozebírá svého unavenějšího soupeře. Ige se ale jen tak nevzdá.
     
    01:14
    Atraktivní pokus o spinning headkick v podání Igeho nevyšel. Na Kattara momentálně nemá žádnou výraznější zbraň.
     
    01:46
    Ige nastoupil dopředu, jenže Kattar se zabalil do krytu a úder na spodek vydržel.
     
    02:25
    Igemu se sice daří údery na spodek, ale ty nemají takovou intenzitu, aby měly potenciál rozhodnout tento zápas. Ige pak zachytil nohu Kattara, který netradiční obranou ve výskoku hrozící nebezpečí zažehnal.
     
    03:14
    Kattar zavírá Igemu pravé oko. Pak následuje také jeho vnitřní lowkick.
     
    03:45
    Spinning kick Kattara nedopadl na tělo. Igemu ale definitivně došla šťáva v nádrži a už se nesnaží ani o ukončení zápasu.
     
    04:23
    Ještě přichází jeden tvrdý spodek z dílny Igeho. Musel by se stát ale malý zázrak, aby tento zápas vyhrál. Split decission ale Ige umí zvládnout.
     
    04:58
    Kattar v závěru přidává velmi tvrdý ground and pound, ale Ige už jeho nápor přežije.
     
    05:00
    Konec zápasu
     
    I hlavní tahák čtvrtečního turnaje na Fight Island v Abú Zabí završilo bodové rozhodnutí. Podle očekávání ho ovládl Calvin Kattar, který svému soupeři způsobil velký otlak u pravého oka, přes které ještě Dan Ige nějakou dobu neuvidí. Zápasník z Havaje prohrál poměrem 49:46, 49:46 a 48:47. „The Boston Finisher“ se tentokrát tak bezhlavě za předčasným ukončením duelu nehnal. V pětikolové bitvě naopak ukázal trpělivost a přesnost, kdy dominoval nad svým soupeřem ve velké části postojových přestřelek a několikrát ho zasypal tvrdými údery i na zemi. Šestka žebříčku pérové divize do 66 kilogramů tak připisuje na svou score kartu další cenný skalp a může se těšit na nového vyzyvatele. Zájem by měl třeba o Alexandera Volkanovského, který o víkendu získal titul v jeho váze.
     
    Vítěz: Calvin Kattar (na body) (07:02:43)

    Patrik Czepiec

    Herb Dean
    bahis siteleri