Diamantová liga - Brusel (kon.)
konec
Diamantová liga - Brusel

Pátek 04.09.2020, 19:00 • Stadion krále Badouina • Diamantová liga
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:16:38)
     
    Diamantová liga v Bruselu nabídla rovných 10 disciplín. To nejlepší přišlo na konec, kdy během hodinového závodu padly dva světové rekordy. Belgičan Bashir Abdi pokořil rekord na 20 kilometrech, zatímco Mohamed Farah uběhl za 60 minut 21 330 metrů, čímž zdolal třináct let starý ostravský výsledek Etiopana Haila Gebrselassieho. Abdi za Britem zaostal o osm metrů.

    Sledovali jsme rovněž další marné zápolení Armanda Duplantise ve skoku o tyči s výškou 615 cm, čímž by o centimetr překonal Sergeje Bubku.

    V závodu na 200 metrů mužů museli být potěšení čeští, ale i slovenští fanoušci. Slovák Ján Volko doběhl na druhém místě a český sprinter bral při své premiérové štaci v Diamantové lize třetí příčku.
     
    Program Diamantové ligy v Bruselu skončil.
     
    HodM
    Jen pro připomenutí, třináctiletý, teď už překonaný, rekord Gebrselassieho měl hodnotu 21 285 metrů. Brit po uplynutí hodinovky vypadal, že by si dal ještě jednu. Naopak Abdi okamžitě padl na zem vyčerpáním, avšak i on může být s výsledkem spokojen, překonal totiž světový rekord na 20 kilometrů.
    Poslední minuta hodinového běhu mužů, v němž padly dva světové rekordy
     
    HodM
    Mohamed Farah to dokázal, překonal světový rekord! Sedmatřicetiletý rodák z Mogadiša v posledním kola nasadil pekelné tempo, jemuž Abdi nestačil, uběhnutá vzdálenost činí 21 330 metrů! Neskutečné.
     
    HodM
    Farah nastupuje, Abdi odpadá!
     
    HodM
    Minuta do konce! Na první pozici se drží Abdi, na paty mu šlape Farah. Virtuální Gebrselassie dvojici dohání!
     
    HodM
    Světový rekord pokořen na 20 000 metrů pokořen, držitelem Abdi! Ale co rekord hodinový? Vytrvalcům zbývá ještě tři a půl minuty, metry budou narůstat a Farah určitě nedá Belgičanovi svou kůži lacino.
     
    HodM
    Závodníci mají před sebou poslední pětiminutovku a registrujeme změnu na čele! Vůbec poprvé přejímá vedoucí pozici Bashir Abdi. Co na to Farah?
     
    HodM
    Oběma závodníkům chybí k překonání světového rekordu zaběhnout 3 kilometry. Na tuto vzdálenost mají ještě osm a půl minuty.
     
    HodM
    Stále však nemůžeme odepisovat domácího Abdiho. Ten sice konkurenta nestíhá, avšak drží se ho jako klíště.
     
    HodM
    Mo Farah nejenže drží strojové tempo, on dokonce zrychlil! Aktuálně předběhl průběžný čas Gebrselassieho. Probíhá 48. minuta, padne světový rekord?
     
    HodM
    Britsko-belgická dvojice naběhla do poslední čtvrtiny závodu. Virtuální Haile Gebrselassie o pár metrů navýšil svůj náskok, dvojice atletů ho ovšem stále má na dohled.
     
    HodM
    Mo Farah bojuje ze všech sil, nyní už tahá, jak se říká, "za své." Spolu s ním běží Abdi, ale ten soupeře v čele vůbec nestřídá, naopak se zuby nehty snaží nastolit vysoko nastolené tempo.
     
    Konečné pořadí skok o tyči M:

    1. Armand Duplantis (Švédsko) 600 cm
    2. Ben Broeders (Belgie) 570
    3. Christopher Nilsen (USA) 560
    4. Claudio Michel Stecchi (Itálie) 560
    5. Thomas van der Plaetsen (Belgie) 540
    Thiago Braz (Brazílie) – bez platného pokusu
     
    HodM
    Mo Farah zatím stále usiluje o světový rekord. Po půl hodině se drží těsně na hraně výsledku Haila Gebrselassieho. Před sebou má ještě jednoho vodiče.
    Neúspěšný pokus Duplantise o překonání světového rekordu
     
    TyčM
    Ani třetím pokusem Armand Duplantis 615 cm nepřekonal. Dvacetiletý švédský mladík ale před sebou má ještě velké množství závodů, šance na překonání rekordu v budoucnu určitě existuje.
     
    HodM
    Vytrvalci mají za sebou úvodní čtvrthodinu. Čas je podobný tomu, který před třinácti lety zaběhl Gebrselassie. O konečném výsledku napoví spíše až druhá polovina závodu.

    Milan Huppert

    Program Diamantové ligy v Bruselu:
    19:03 100 m překážek Ž
    19:11 Hodinový závod Ž
    19:45 Skok o tyči M
    19:59 Skok do výšky Ž
    20:18 100 m Ž
    20:23 1500 m M
    20:34 400 m M
    20:42 200 m M (Polák)
    20:47 1000 m Ž
    20:55 Hodinový závod M
    bahis siteleri