konec
VC Itálie

Vítěz: P. Gasly (AlphaTauri)

Neděle 06.09.2020, 15:10 • Trať: Monza, Itálie • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:10.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z osmého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Itálie.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP BELGIE:


    Na prvním místě v průběžném pořadí šampionátu jezdců je nadále Lewis Hamilton z Mercedesu, který dosud nasbíral 157 bodů. Druhý je Max Verstappen z Red Bullu se ziskem 110 bodů a stupně vítězů pak uzavírá Valtteri Bottas z Mercedesu, který si připsal 107 bodů.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP BELGIE:


    Stájím stále neohroženě kraluje Mercedes, jenž má na svém kontě 264 bodů. S velkým odstupem se na druhé pozici nachází Red Bull se 158 body a na třetí příčce je McLaren, který disponuje 68 body.

     
    TRÉNINKY


    Úvodní trénink na Velkou cenu Itálie ovládl Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:20.703. Jeho stájový kolega, Lewis Hamilton, jenž bral druhé místo, na něj ztratil 245 tisícin. Třetí skončil Alexander Albon z Red Bullu se ztrátou 797 tisícin sekundy. Ferrari na domácí trati opět propadlo. Charles Leclerc dojel jedenáctý a Sebastian Vettel devatenáctý.


    Ve druhém tréninku se pořadí mezi oběma jezdci Mercedesu na čele prohodilo. Tentokrát zvítězil Lewis Hamilton časem 1:20.192. Druhý Valtteri Bottas nabral manko 262 tisícin a třetí Lando Norris z McLarenu byl pomalejší o 897 tisícin sekundy. Zástupci Ferrari se sice o něco zlepšili, ale do ideálu mají stále hodně daleko. Deváté místo Charlese Leclerca a dvanáctá pozice Sebastiana Vettela jsou toho jasným důkazem.


    Poslední tréninkové jízdy se staly kořistí pro Valtteriho Bottase, který zapsal čas 1:20.089. Ve třetím tréninku zazářili piloti McLarenu. Druhý skončil Carlos Sainz se ztrátou 229 tisícin a třetí pak Lando Norris, který projel cílem o 323 tisícin sekundy pomaleji. Lewis Hamilton obsadil až pátou příčku. Charles Leclerc se zařadil na jedenáctý flek a Sebastian Vettel na patnáctý.

     
    KVALIFIKACE


    Mizérie Ferrari pokračovala také v kvalifikaci. V její první části totiž skončil Sebastian Vettel. Spolu s ním nepostoupili ani Romain Grosjean (Haas), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), George Russell (Williams) a Nicholas Latifi (Williams). V případě George Russella se jedná o menší překvapení, protože letos se mu v kvalifikacích dařilo, když se pravidelně účastnil i druhé fáze.


    Mezi desítku nejrychlejších neprošli Daniil Kvjat (AlphaTauri), Esteban Ocon (Renault), Charles Leclerc (Ferrari), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) a Kevin Magnussen (Haas). Ani druhý jezdec stáje se vzpínajícím se koněm ve znaku neprošel do Q3.


    Pole position získal v Monze Lewis Hamilton časem 1:18.887. V první řadě jej doplní týmový parťák Valtteri Bottas. Druhou linii pak zaplní Carlos Sainz a Sergio Pérez (Racing Point). Největší vyzyvatel Mercedesu Max Verstappen se postaví až do třetí řady k Landu Norrisovi.


    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Sainz (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Norris (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Albon (Red Bull), 10. Gasly (AlphaTauri), 11. Kvjat (AlphaTauri), 12. Ocon (Renault), 13. Leclerc (Ferrari), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Magnussen (Haas), 16. Grosjean (Haas), 17. Vettel (Ferrari), 18. Giovinazzi (Alfa Romeo), 19. Russell (Williams, 20. Latifi (Williams).

     
    TRAŤ


    Okruh Monza měří 5 793 metrů a závod je vypsán na 53 kol. Traťový rekord ze závodu drží Rubens Barrichello, jenž v roce 2004 zajel čas 1:21.046. Loňské prvenství bude obhajovat Charles Leclerc.


    První Grand Prix se na této trati jela v roce 1950. Dráha, na které jezdci ujedou celkem 306,72 km, čítá jedenáct zatáček, z nichž je sedm pravých a zbytek levých. Mezi nejznámější patří Curva Grande, Variante Ascari nebo Parabolika.


    Italské Monze se říká Chrám rychlosti nebo také Mekka motorsportu. Okruh byl totiž postaven už na začátku dvacátých let minulého století a od té doby se tady odehrálo několik nezapomenutelných momentů. Bohužel byl svědkem i několik vážných nehod s fatálními následky. O svůj život zde přišli Wolfgang von Trips, Alberto Ascari, Jochen Rindt nebo Ronnie Peterson.


    Ve své původní modifikaci měla trať deset kilometrů a součástí byl i ovál se dvěma klopenými zatáčkami. Monza chyběla v kalendáři formule 1 pouze jednou, a to v roce 1980.

     
    Startovní rošt Velké ceny Itálie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Sainz (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Norris (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Albon (Red Bull), 10. Gasly (AlphaTauri), 11. Kvjat (AlphaTauri), 12. Ocon (Renault), 13. Leclerc (Ferrari), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Magnussen (Haas), 16. Grosjean (Haas), 17. Vettel (Ferrari), 18. Giovinazzi (Alfa Romeo), 19. Russell (Williams, 20. Latifi (Williams).
     
    Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Itálie za malou chvíli začne.
     
    Závod právě odstartoval.
    Start dnešní VC


     
    1
    Lewis Hamilton si bez problémů pohlídal první místo, ale za ním se děly věci! Carlos Sainz se natlačil před Valtteriho Bottase na druhé místo a na Bottase hned útočí také Lando Norris. Britský jezdec o chvíli později předjel Bottase a je třetí. Fin ve službách Mercedesu vzápětí ztratil další pozice, když jej šmikli Pérez a Ricciardo. Bottas je až šestý.
     
    2
    Valtterimu Bottasovi se vůbec nepovedl start a do týmového rádia přiznal, že se mu vůbec nelíbí, jak se jeho monopost chová. Chvíli to vypadalo na možný defekt pneumatiky, ale nakonec bude zakopán pes zřejmě někde jinde.
     
    3
    Jezdci dostali informaci, že od této chvíle mohou používat systém DRS. Max Verstappen si vyšlápl na Lance Strolla, kterého odsunul na osmé místo. Opakované záběry ukázaly, že Valtteri Bottas zaspal na startu, čímž si pod sebou podřezal větev.
    Verstappen vs. Stroll
     
    4
    Lewis Hamilton začíná na čele závodu ujíždět, momentálně má na svém kontě nejrychlejší kolo závodu a je opět hlavním favoritem na vítězství v chrámu rychlosti. Sportovní komisaři se podívají na incident mezi Alexanderem Albonem a Pierrem Gaslym.
     
    5
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Sainz (McLaren), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Ricciardo (Renault), 6. Bottas (Mercedes), 7. Verstappen (Red Bull), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Gasly (AlphaTauri).
     
    6
    Incident mezi Alexanderem Albonem a Pierrem Gaslym nechali sportovní komisaři být a dál se jím nebudou zabývat. Hamilton má na první pozici k dobru téměř tři sekundy na druhého Carlose Sainze. Sebastian Vettel nezabrzdil do zatáčky, pokračoval rovně a srazil reklamní panely. Němec zároveň přiznal do týmového rádia problémy s brzdami.
    Vettelovy problémy s brzdami
     
    7
    Čtyřnásobný mistr světa se propadl až na předposlední příčku a bude muset do boxů. Je pravděpodobné, že pro něj Velká cena Itálie končí. Jeden ze zástupců domácí stáje Ferrari bude muset předčasně opustit bojiště.
     
    8
    Dobře na tom není ani Charles Leclerc, který je momentálně třináctý. Mizérie Ferrari nebere konce, a to italskou stáj příští týden čeká jubilejní 1000. závod v seriálu mistrovství světa. Oslavy si v Maranellu představovali určitě jinak. Albon mezitím dostal penalizaci pěti sekund.
     
    9
    Je to potvrzené. Sebastian Vettel je prvním pilotem, který nedojede do cíle Velké ceny Itálie. Poslední pozice tak rázem připadla Kevinu Magnussenovi. Naděje Ferrari tak drží už jen Charles Leclerc, který musí být také velmi frustrován.
     
    10
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Sainz (McLaren), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Ricciardo (Renault), 6. Bottas (Mercedes), 7. Verstappen (Red Bull), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Gasly (AlphaTauri).
     
    11
    Při této Grand Prix se očekává strategie jedné zastávky v boxech. Alexander Albon si tam ale počká o něco déle, než by si sám přál kvůli pětisekundové penalizaci. Zprvu nebylo jasné, za co trest dostal, ale bylo to za zablokování brzdné zóny.
    Důvod Albonovy penalizace
     
    12
    Od Velké ceny Itálie jsou zakázané tzv. párty módy, speciální nastavení motorů v kvalifikaci. Mezinárodní automobilová federace FIA si od tohoto kroku slibuje větší vyrovnanost startovního pole. Zástupci Mercedesu se ale nechali slyšet, že toto rozhodnutí je nikterak nezpomalí.
     
    13
    Itálie patří neodmyslitelně do kalendáře F1. Za celou historii, to jest od roku 1950, chyběla pouze jednou. Dříve se závodilo také na legendárním oválu. Bohužel byla Monza i svědkem fatálních nehod, právě tady se před 50 lety zabil Jochen Rindt, který je jediným pilotem dějin formule 1, který byl korunován mistrem světa in memoriam.
     
    14
    Lewis Hamilton si jede svůj vlastní závod. Na prvním místě má k dobru 8,5 sekundy a zdá se, že jej nikdo a nic nezastaví. Už po včerejší kvalifikaci mu pořadatelé věštili, že dneska si připíše 90. vítězství v kariéře. Je tomu opravdu blízko.
     
    15
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Sainz (McLaren), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Ricciardo (Renault), 6. Bottas (Mercedes), 7. Verstappen (Red Bull), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Gasly (AlphaTauri).
     
    16
    Vloni tady zvítězil Charles Leclerc a byla z toho velká sláva. Letos bude Monačan rád, pokud vůbec dojede na bodech. Těžko říct, co všechno stojí za problémy Ferrari. Italská stáj uzavřela před touto sezonou speciální dohodu s FIA ohledně používaného loňského motoru.
     
    17
    Valtteri Bottas přiznal do týmového rádia, že se mu přehřívá monopost. Před malou chvílí zaútočil na Bottase Max Verstappen, který ale nakonec zůstává na sedmé pozici. Ani Nizozemec nemůže být s aktuálním vývojem závodu spokojen. Syn slavného jezdce má rozhodně na víc.
     
    18
    Alexander Albon se celkem bez problémů natlačil před Charlese Leclerca, kterého odsoudil na čtrnáctou příčku. Jedinými piloty, kteří byli dosud v boxech, jsou Kevin Magnussen a Nicholas Latifi. K nim se teď přidal i Charles Leclerc, který kvůli povinnému pitstopu spadne ještě níž.
     
    19
    Možná dobře, že na tribuně chybí diváci. Těžko říct, co by se dělo právě na Monze vzhledem k letošním výsledkům Charlese Leclerca a Sebastiana Vettela. Jak známe tifosi, ti dokáží udělat hodně dobrou atmosféru, ale na druhé straně se rázně ozvou, pokud se jim něco nelíbí. Fotbaloví fanoušci ví, o čem píšu.
     
    20
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Sainz (McLaren), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Racing Point), 5. Ricciardo (Renault), 6. Bottas (Mercedes), 7. Verstappen (Red Bull), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Kvjat (AlphaTauri).
     
    21
    Kevin Magnussen náhle zpomalil a zaparkoval svůj vůz hned vedle trati do trávy. Chvíli to vypadalo, že si maršálové vystačí jen se žlutými vlajkami, ale nakonec ředitelství závodu povolalo na trať safety car. Do boxů tak míří lídr závodu Lewis Hamilton a do čela se dostává Carlos Sainz. Magnussen pochopitelně odstupuje. V boxech také Giovinazzi.
    Magnussen odstavuje svůj monopost
     
    22
    Carlos Sainz nebyl povolán do boxů! To je velké překvapení a jedná se o nepochopitelný krok ze strany McLarenu! Zatímco Hamilton jel navštívit své mechaniky, Sainz zůstal na dráze. Carlos Sainz je sice právě teď ve vedení, ale nebude trvat dlouho a bude muset i on pro nové gumy. Traťoví maršálové právě odklidili Magnussenův monopost do boxů.
     
    23
    Lewis Hamilton a Antonio Giovinazzi jsou vyšetřováni sportovními komisaři za to, že zajeli do boxové uličky v době, kdy byla zavřená. Asi proto nezajel Carlos Sainz do pitlane. Nyní už je otevřená a jezdci hromadně nazuli novou sadu pneumatik. Safety car zajede do boxů na konci tohoto kola.
     
    24
    Bezpečnostní vůz je pryč a smečka jezdců je znovu puštěna z řetězu. Kvůli předchozím pitstopům se nám promíchalo i průběžné pořadí Velké ceny Itálie. Ve vedení zůstává Lewis Hamilton, na bedně jsou i druhý Lance Stroll a třetí Pierre Gasly. Leclerc se rázem posunul na čtvrtou pozici.
     
    25
    Charles Leclerc nezvládl zatáčku Parabolika a skončil v bariéře z pneumatik! Tohle byl opravdu velký náraz. Členové Ferrari se hned ptali Leclerca, zda je v pořádku. Ten potvrdil, že ano, ale že se jednalo o velkou nehodu. Na dráhu pochopitelně znovu míří safety car! Naštěstí je Leclerc v pořádku.
    Leclerc končí v bariéře
     
    26
    Antonio Giovinazzi mezitím dostal penalizaci 10 sekund stop and go. Jedná se o trest, který Ital obdržel za to, že vjel do pitlane v době, kdy byla boxová ulička zavřená. Pokud byl Giovinazzi takto potrestán, tak by měl stejný flastr dostat i Hamilton, protože i on je vyšetřován za stejný přestupek.
     
    27
    Ředitelství závodu nakonec vyvěsilo červené vlajky a Velká cena Itálie je zastavena! Lewis Hamilton dostal stejný trest, tedy 10 sekund stop and go, jako před ním Antonio Giovinazzi. No, tak to bude hodně zajímavá druhá polovina závodu. Lando Norris je vyšetřován za to, že v pitlane jel příliš pomalu.
     
    27
    Monopost Charlese Leclerca je odklizen, bariéra spravena, a tak se začne znovu závodit v 16.20 hodin. Traťoví maršálové neměli vůbec jednoduchý úkol, protože záběry ukázaly, jak těžce museli vyrvat vůz Charlese Leclerca z bariéry. Tam klidně mohlo dojít ke zranění.
     
    27
    Lando Norris nebude za svůj prohřešek nikterak trestán ze strany sportovních komisařů. Velká cena Itálie bude za malou chvíli restartována z pevných pozic, takže budeme svědky de facto nového závodu. Hamilton bude ale muset do tří kol zajet do boxů a odpykat si trest 10 sekund stop and go.
     
    27
    Safety car přivedl zpět na dráhu všechny jezdce a za chvíli se uskuteční restart Velké ceny Itálie z pevných pozic. Stane se tak poprvé v historii formule 1. Vida, dějiny královny motorsportu se neustále píší a tím lépe, když se tak děje na Monze.
     
    28
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu v pořadí, které platilo těsně před vyvěšením červených vlajek. Jezdci za sebou mají de facto druhé zaváděcí kolo a právě teď je Velká cena Itálie restartována! Tak to je neuvěřitelný moment!
    Restart závodu
     
    28
    Dá se čekat, že Lewis Hamilton pojede do boxů, aby si odpykal trest 10 sekund stop and go, co nejpozději. Protože mezitím si určitě vyjede nějaký náskok a každá sekunda může hrát setsakramentsky velkou roli.
     
    29
    Tak nakonec nikoliv! Lewis Hamilton odbočil do pitlane okamžitě a propadl se na poslední místo startovního pole! Vedení v závodě přebral Pierre Gasly! Ano, čtete správně. Za ním jsou na bedně Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi. Ano, opět čtete naprosto správně.
     
    30
    Průběžné pořadí: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Räikkönen (Alfa Romeo), 3. Giovinazzi (Alfa Romeo), 4. Sainz (McLaren), 5. Stroll (Racing Point), 6. Norris (McLaren), 7. Bottas (Mercedes), 8. Ricciardo (Renault), 9. Ocon (Renault), 10. Kvjat (AlphaTauri).
     
    31
    Do boxů míří Antonio Giovinazzi, aby si rovněž odpykal identický flastr jako Lewis Hamilton. Na třetí pozici se tedy posunul Carlos Sainz. Do boxů zamířil Max Verstappen, který ihned opustil svůj monopost a v tomto závodě končí. To moc dlouho na trati po restartu nevydržel.
     
    32
    Udělejme si tedy pořádek v tom, jací jezdci už v závodě nepokračují. Jedná se o Sebastiana Vettela (Ferrari), Kevina Magnussena (Haas), Charlese Leclerca (Ferrari) a Maxe Verstappena (Red Bull). Hodně smutný je fakt, že oba piloti Ferrari jsou na domácí trati mimo hru.
     
    33
    Není to poprvé, co Velká cena Itálie přitahuje pozoruhodné okamžiky. Letos se jezdí bez fanoušků a navíc jsme viděli poprvé v historii restart závodu z pevných pozic. Takový závod v roce 2001 se konal ve stínu teroristických útoků v USA.
     
    34
    Carlos Sainz využil menšího zaváhání Kimiho Räikkönena, který prakticky pustil Sainze na druhé místo. Španěl teď bude nahánět lídra závodu Pierra Gaslyho. Lewis Hamilton se mezitím dostal na 15. místo, ale to jen díky tomu, že Giovinazzi rovněž zajel k mechanikům. Lance Stroll se kolem Kimiho Räikkönena prosmýkl jako lasička a propracoval se na třetí pozici.
    Sainz vs. Räikkönen
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Sainz (McLaren), 3. Stroll (Racing Point), 4. Norris (McLaren), 5. Räikkönen (Alfa Romeo), 6. Bottas (Mercedes), 7. Ricciardo (Renault), 8. Ocon (Renault), 9. Kvjat (AlphaTauri), 10. Pérez (Racing Point). Kimi před malou chvílí ztratil další pozici, když jej překonal Lando Norris.
     
    36
    Lewis Hamilton jede hodně rychle, nyní je majitelem nejrychlejšího kola závodu a pokračuje ve své stíhací jízdě. Kdybych si měl vsadit, tak bych si tipnul, že minimálně na nějaký ten bod dosáhne. Ale uvidíme, nechme se překvapit.
     
    37
    Valtteri Bottas se prohnal kolem Kimiho Räikkönena, který byl ještě před několika minutami na druhé pozici, ale momentálně je až šestý. Stejně by to byl pro Icemana vynikající výsledek, protože letos na body zatím nedosáhnul.
     
    38
    Kimi Räikkönen přichází o další příčku, když jej předjel Daniel Ricciardo. Pokud to takhle půjde dál, tak za několik desítek vteřin může být Räikkönen mimo body. V tuto chvíli je sedmý a tlačí se na něj Esteban Ocon.
     
    39
    Lewis Hamilton se na cílové rovince přiblížil Alexanderu Albonovi a i když aktivoval systém DRS, Thajec byl ještě příliš daleko na to, aby se Hamilton mohl pokusit o předjížděcí manévr. Šestinásobný mistr světa tedy zůstává patnáctý.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Sainz (McLaren), 3. Stroll (Racing Point), 4. Norris (McLaren), 5. Bottas (Mercedes), 6. Ricciardo (Renault), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Ocon (Renault), 9. Kvjat (AlphaTauri), 10. Pérez (Racing Point). Lewis Hamilton využil zaváhání Alexandera Albona a posunul se na 14. pozici.
    Hamilton vs. Albon
     
    41
    Lewis Hamilton je stále při chuti i navzdory trestu. Tentokrát jeho entuziasmus odnesl George Russell a v dalších metrech a kilometrech bude nahánět Romaina Grosjeana. Jakmile se k němu Hamilton přiblíží, tak to má Francouz spočítané.
     
    42
    Je tomu skutečně tak. Hamilton zužitkoval svou rychlost a na cílové rovince se prodral před Romaina Grosjeana. Dalším soupeřem mu bude Nicholas Latifi. Nováček proti šestinásobnému mistrovi světa. Jak asi může tento souboj dopadnout?
     
    43
    Esteban Ocon se výrazně přiblížil ke Kimimu Räikkönenovi a počkal si na vhodný moment k předjetí. Finovi nefungují pneumatiky, a tak měl Ocon zjednodušnou úlohu. Francouz je sedmý, Iceman osmý. Neuvěřitelná Velká cena Itálie pokračuje.
     
    44
    Velká radost teď zavládla v boxech AlphaTauri. Důvodem je Daniil Kvjat, který za sebou nechal Kimiho Räikkönena. Iceman je hodně blízko k tomu, aby si z tohoto závodu neodnesl ani jeden bod. O nejrychlejším kole nemůže být ani řeč.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Sainz (McLaren), 3. Stroll (Racing Point), 4. Norris (McLaren), 5. Bottas (Mercedes), 6. Ricciardo (Renault), 7. Ocon (Renault), 8. Kvjat (AlphaTauri), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point). Lewis Hamilton zamával Nicholasi Latifimu a už je jedenáctý.
     
    46
    Zatímco se při tomto závodě opět píše historie formule 1, tak jedna velká kapitola se po této Grand Prix uzavře. Claire Williamsová končí jako faktická šéfka týmu, který nedávno koupila americká firma Dorilton Capital. Po více než 40 letech tak nebude rodina Williamsova působit ve formuli 1.
     
    47
    Lewis Hamilton si vyšlápl na Kimiho Räikkönena, který nekladl žádný vážný odpor a pustil svého soupeře na body. Hamilton je držitelem nejrychlejšího kola a zároveň je desátý. Sainz se přiblížil lídrovi Pierreovi Gaslymu.
    Hamilton vs. Räikkönen
     
    48
    Můžeme si ještě jednou připomenout, že v závodě už nepokračují Sebastian Vettel (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Charles Leclerc (Ferrari) a Max Verstappen (Red Bull). Nechtěl bych být v kůži obou jezdců Ferrari a už vůbec ne v roli fanoušků této stáje.
     
    49
    Na čele se možná schyluje k zajímavému souboji o první místo mezi Pierrem Gaslym a Carlosem Sainzem. McLaren vyhrál naposledy při Velké ceně Brazílie v roce 2012 zásluhou Jensona Buttona. Už osm let čeká tato tradiční stáj na triumf v závodě.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Sainz (McLaren), 3. Stroll (Racing Point), 4. Norris (McLaren), 5. Bottas (Mercedes), 6. Ricciardo (Renault), 7. Ocon (Renault), 8. Kvjat (AlphaTauri), 9. Hamilton (Mercedes), 10. Pérez (Racing Point).
     
    51
    Před malou chvílí se Lewis Hamilton dostal před Segia Péreze na deváté místo. Na stupně vítězů to tentokrát nebude, ale nezaujatí fanoušci rozhodně smutit nemusí, protože se schyluje k opravdu překvapivému složení na bedně. Hamilton je už osmý.
     
    52
    Pierre Gasly má před sebou nejtěžší dvě kola ve své kariéře. Teď se musí hodně snažit, aby neudělal nějakou jezdeckou chybu. Atmosféra v garáži AlphaTauri a McLarenu by se dala krájet. Tak co, udrží Pierre Gasly první místo?
     
    53
    Jezdci najeli do posledního kola a Pierre Gasly si jede pro své vůbec první vítězství v kariéře! Ovšem Carlos Sainz už je nalepený na Pierrea Gaslyho! Tohle budou nervy až do konce!
     
    53
    PIERRE GASLY jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Itálie! Druhý dojel Carlos Sainz a třetí Lance Stroll. Nejrychlejší kolo závodu má na svém kontě Lewis Hamilton. Tohle je neuvěřitelné! Radost v garáži AlphaTauri je nezměrná! Jsme svědky historického momentu!
    Vítězem VC Itálie je překvapivě Pierre Gasly
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Itálie: 1. Gasly (AlphaTauri), 2. Sainz (McLaren), 3. Stroll (Racing Point), 4. Norris (McLaren), 5. Bottas (Mercedes), 6. Ricciardo (Renault), 7. Hamilton (Mercedes), 8. Ocon (Renault), 9. Kvjat (AlphaTauri), 10. Pérez (Racing Point). Závod nedokončili Sebastian Vettel (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Charles Leclerc (Ferrari) a Max Verstappen (Red Bull).
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP ITÁLIE:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) – 164 bodů


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) – 117


    3. Max Verstappen (Red Bull) – 110


    4. Lando Norris (McLaren) – 57


    5. Lance Stroll (Racing Point) – 57


    6. Alexander Albon (Red Bull) – 48


    7. Charles Leclerc (Ferrari) – 45


    8. Pierre Gasly (AlphaTauri) – 43


    9. Carlos Sainz (McLaren) – 41


    10. Daniel Ricciardo (Renault) – 41


    11. Sergio Pérez (Racing Point) – 34


    12. Esteban Ocon (Renault) – 30


    13. Sebastian Vettel (Ferrari) – 16


    14. Nico Hülkenberg (Racing Point) – 6


    15. Daniil Kvjat (AlphaTauri) – 4


    16. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) – 2


    17. Kevin Magnussen (Haas) – 1

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP ITÁLIE:


    1. Mercedes – 281 bodů


    2. Red Bull – 158


    3. McLaren – 98


    4. Racing Point – 82


    5. Renault – 71


    6. Ferrari – 61


    7. Alpha Tauri – 47


    8. Alfa Romeo – 2


    9. Haas – 1


    10. Williams 0

     
    Máme za sebou hodně divokou a zajímavou Velkou cenu Itálie, kterou překvapivě ovládl Pierre Gasly z AlphaTauri. Francouzský jezdec triumfoval vůbec poprvé v kariéře! Druhý dojel Carlos Sainz z McLarenu a třetí Lance Stroll z Racing Pointu, takže složení na stupních vítězů bylo hodně netradiční.


    V průběhu závodu odstavil svůj monopost Kevin Magnussen, načež musel na trať safety car. Sotva se bezpečnostní vůz vrátil do boxů, vyjel na dráhu znovu po velké nehodě Charlese Leclerca. Velká cena Itálie pak byla na několik minut úplně zastavena a posléze byla restartována z pevných pozic, což se stalo poprvé v historii.


    Lewis Hamilton inkasoval od sportovních komisařů penalizaci 10 sekund stop and go za to, že vjel do boxové uličky v době, kdy byla zavřená. Rázem se tak propadl až na dno a tím bylo zaděláno na překvapivé složení na stupních vítězů.


    Hodně špatná nálada nadále panuje u Ferrari. Na domácí trati totiž odstoupili oba piloti. Do cíle nedojel ani Sebastian Vettel ani Charles Leclerc.

     
    Další Grand Prix je na programu 13. září, kdy se na okruhu Mugello pojede Velká cena Toskánska, což bude jubilejní 1000. závod pro Ferrari v šampionátu formule 1. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (17:39:35)

    Michal Šandor

    Pohár konstruktérů po VC Itálie (8. závod)
    1. Mercedes - 281b
    2. Red Bull - 158b
    3. McLaren - 98b
    4. Racing Point - 82b*
    5. Renault - 71b
    6. Ferrari - 61b
    7. Alpha Tauri - 47b
    8. Alfa Romeo - 2b
    9. Haas - 1b

    *Tým Racing Point byl potrestán ztrátou patnácti bodů v Poháru konstruktérů za kopírování technického řešení brzdových kanálků z loňských vozů Mercedesu. Tým se proti tomuto rozhodnutí odvolal.

    Tabulka jezdců po VC Itálie (8. závod)
    1. Lewis Hamilton - 164b
    2. Valtteri Bottas - 117b
    3. Max Verstappen - 110b
    4. Lando Norris - 57b
    4. Lance Stroll - 57b
    6. Alexander Albon - 48b
    7. Charles Leclerc - 45b
    8. Pierre Gasly - 43b
    9. Carlos Sainz - 41b
    9. Daniel Ricciardo - 41b
    11. Sergio Pérez - 34b
    12. Esteban Ocon - 30b
    13. Sebastian Vettel - 16b
    14. Nico Hülkenberg - 6b
    15. Daniel Kvyat - 4b
    16. Antonio Giovanazzi - 2b
    17. Kevin Magnussen - 1b
    Konečné pořadí VC Itálie
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +0.415
    3. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +3.358
    4. Lando Norris (GBR/McLaren) +6.000
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +7.108
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +8.391
    7. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +17.245
    8. Esteban Ocon (FRA/Renault) +18.691
    9. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +22.208
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +23.224
    11. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +32.876
    12. Romain Grosjean (FRA/Haas) +35.164
    13. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +36.312
    14. George Russell (GBR/Williams) +36.593
    15. Alexander Albon (THA/Red Bull) +37.533
    16. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +55.199

    Neklasifikovali se:
    Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Kevin Magnussen (DEN/Haas), Charles Leclerc (MON/Ferrari), Max Verstappen (NED/Red Bull)

    Nejrychlejší kolo:
    Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:22.746
    Pořadí po 50. kole
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1.436
    3. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +4.659
    4. Lando Norris (GBR/McLaren) +8.873
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.102
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +11.141
    7. Esteban Ocon (FRA/Renault) +19.174
    8. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +21.102
    9. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +21.604
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +24.206
    Pořadí po 45. kole
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1.748
    3. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +4.541
    4. Lando Norris (GBR/McLaren) +9.229
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.156
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +12.081
    7. Esteban Ocon (FRA/Renault) +17.496
    8. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +19.427
    9. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +21.641
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +22.252
    Pořadí po 40. kole
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +3.048
    3. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +5.826
    4. Lando Norris (GBR/McLaren) +9.283
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.253
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +11.213
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +14.312
    8. Esteban Ocon (FRA/Renault) +14.816
    9. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +15.337
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +16.124
    Pořadí po 35. kole
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +4.251
    3. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +6.748
    4. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +8.070
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +8.481
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +9.210
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +9.797
    8. Esteban Ocon (FRA/Renault) +10.290
    9. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +11.097
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +11.988
    Pořadí po 30. kole
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1.522
    3. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +3.666
    4. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +4.549
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +5.147
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +5.824
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +6.402
    8. Esteban Ocon (FRA/Renault) +7.410
    9. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +7.422
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +8.619
    Pořadí po 28. kole (1. kolo po restartu)
    1. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    2. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1.036
    3. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +3.754
    4. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +2.681
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +3.074
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +3.723
    7. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +4.099
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +4.646
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +5.012
    10. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +7.498
    Startovní rošt pro restart závodu (po 27. kole)

    1. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    2. řada: Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)
    3. řada: Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo), Carlos Sainz (ESP/McLaren)
    4. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    5. řada: Nicholas Latifi (CAN/Williams), Daniel Ricciardo (AUS/Renault)
    6. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Esteban Ocon (FRA/Renault)
    7. řada: Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri), Sergio Pérez (MEX/Racing Point)
    8. řada: George Russell (GBR/Williams), Alexander Albon (THA/Red Bull)
    9. řada: Romain Grosjean (FRA/Haas)
    Pořadí po 25. kole (SC)
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +0.790
    3. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +1.599
    4. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +3.258
    5. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +4.185
    6. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +4.490
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +6.309
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +7.768
    9. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +9.739
    10. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +10.598
    Pořadí po 20. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +18.875
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) +29.672
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +31.700
    5. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +33.654
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +34.823
    7. Max Verstappen (NED/Red Bull) +35.689
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +36.700
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +38.244
    10. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +43.611
    Pořadí po 15. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +9.789
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) +14.034
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +15.795
    5. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +16.947
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +18.064
    7. Max Verstappen (NED/Red Bull) +18.780
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +20.114
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +21.569
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +23.243
    Pořadí po 10. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +5.975
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) +9.801
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +10.589
    5. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +11.730
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +12.341
    7. Max Verstappen (NED/Red Bull) +13.348
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +15.003
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +16.166
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +17.025
    Pořadí po 5. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +2.855
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) +4.920
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +6.194
    5. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +6.910
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +7.498
    7. Max Verstappen (NED/Red Bull) +8.083
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +9.376
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +10.178
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +10.832
    Pořadí po 1. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1.378
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) +2.698
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +3.495
    5. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +4.326
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +5.069
    7. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.488
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +5.721
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +6.223
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +6.659
    Startovní rošt VC Itálie

    1. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    2. řada: Carlos Sainz (ESP/McLaren), Sergio Pérez (MEX/Racing Point)
    3. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Lando Norris (GBR/McLaren)
    4. řada: Daniel Ricciardo (AUS/Renault), Lance Stroll (CAN/Racing Point),
    5. řada: Alexander Albon (THA/Red Bull), Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)
    6. řada: Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri), Esteban Ocon (FRA/Renault)
    7. řada: Charles Leclerc (MON/Ferrari), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)
    8. řada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Romain Grosjean (FRA/Haas)
    9. řada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)
    10. řada: George Russell (GBR/Williams), Nicholas Latifi (CAN/Williams)

    Výsledky kvalifikace na VC Itálie
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:18.887
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:18.956
    3. Carlos Sainz (ESP/McLaren) 1:19.695
    4. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) 1:19.720
    5. Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:19.795
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) 1:19.820
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) 1:19.864
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) 1:20.049
    9. Alexander Albon (THA/Red Bull) 1:20.090
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) 1:20.177
    -----
    11. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) 1:20.169
    12. Esteban Ocon (FRA/Renault) 1:20.234
    13. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 1:20.273
    14. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) 1:20.926
    15. Kevin Magnussen (DEN/Haas) 1:21.573
    -----
    16. Romain Grosjean (FRA/Haas) 1:21.139
    17. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) 1:21.151
    18. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) 1:21.206
    19. George Russell (GBR/Williams) 1:21.587
    20. Nicholas Latifi (CAN/Williams) 1:21.717
    Pohár konstruktérů po VC Belgie (7. závod)
    1. Mercedes - 264b
    2. Red Bull - 158b
    3. McLaren - 68b
    4. Racing Point - 66b*
    5. Ferrari - 61b
    6. Renault - 59b
    7. Alpha Tauri - 20b
    8. Alfa Romeo - 2b
    9. Haas - 1b

    *Tým Racing Point byl potrestán ztrátou patnácti bodů v Poháru konstruktérů za kopírování technického řešení brzdových kanálků z loňských vozů Mercedesu. Tým se proti tomuto rozhodnutí odvolal.

    Tabulka jezdců po VC Belgie (7. závod)
    1. Lewis Hamilton - 157b
    2. Max Verstappen - 110b
    3. Valtteri Bottas - 107b
    4. Alexander Albon - 48b
    5. Charles Leclerc - 45b
    5. Lando Norris - 45b
    7. Lance Stroll - 42b
    8. Sergio Pérez - 33b
    8. Daniel Ricciardo - 33b
    10. Esteban Ocon - 26b
    11. Carlos Sainz - 23b
    12. Pierre Gasly - 18b
    13. Sebastian Vettel - 16b
    14. Nico Hülkenberg - 6b
    15. Antonio Giovanazzi - 2b
    15. Daniel Kvyat - 2b
    17. Kevin Magnussen - 1b
    Trať
    Počet kol: 53
    Délka okruhu: 5,793 km
    bahis siteleri