Kvalifikace VC Sachíru Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace VC Sachíru

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

Sobota 05.12.2020, 18:00 • Trať: Sachír, Manáma, Bahrajn • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 18:00.
     
    Příjemný sobotní podvečer při sledování textového online přenosu z kvalifikace na předposlední 16. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Sachíru. Tato Grand Prix byla do kalendáře zařazena v důsledku celosvětové pandemie koronaviru, která původní rozpis závodů roztrhala.
     
    Před zahájením samotného závodního víkendu došlo v jezdeckém složení k menším změnám. Lewis Hamilton měl pozitivní test na koronavirus, a tak jej v kokpitu Mercedesu nahradí George Russell. Jeho místo ve Williamsu zabere Jack Aitken. V týmu Haas zastoupí Romaina Grosjeana, který se stále zotavuje po děsivé nehodě z GP Bahrajnu, Pietro Fittipaldi, což je vnuk mnohem slavnějšího a úspěšnějšího Emersona.


    Zajímavostí je, že se Velká cena Sachíru uskuteční na vnější specifikaci okruhu Sachír.

     
    TRÉNINKY


    V prvním tréninku byl nejrychlejší George Russell, který pro tento víkend v Mercedesu zastupuje na covid pozitivně testovaného Lewise Hamiltona. Talentovaný pilot zajel čas 54.546 a druhému Maxi Verstappenovi z Red Bullu nadělil 176 tisícin. Třetímu Alexanderu Albonovi, rovněž z Red Bullu, 265 tisícin sekundy. Valtteri Bottas skončil čtvrtý, Sebastian Vettel osmý, Charles Leclerc desátý, Pietro Fittipaldi předposlední a Jack Aitken poslední.


    Také druhý trénink opanoval George Russell časem 54.713. Druhého Maxe Verstappena porazil o 128 tisícin sekundy a třetího Sergia Péreze z Racing Pointu o 153 tisícin sekundy. Valtteri Bottas dojel jedenáctý, Sebastian Vettel šestnáctý, Pietro Fittipaldi osmnáctý, Jack Aitken předposlední a Charles Leclerc byl úplně poslední, protože nezaznamenal žádný měřený čas.


    Poslední trénink se stal kořistí pro Maxe Verstappena, který zaknihoval čas 54.064. Druhý Valtteri Bottas zaostal o 206 tisícin a třetí Pierre Gasly z AlphaTauri o 363 tisícin sekundy. George Russell obsadil sedmou pozici, Charles Leclerc třináctou, Sebastian Vettel patnáctou, Pietro Fittipaldi devatenáctou a Jack Aitken dvacátou.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:48
    Piloti Haasu Kevin Magnussen a zaskakující Pietro Fittipaldi okamžitě vyrazili na trať a budou tak prvními jezdci, kteří zajedou nějaký měřený čas. Očekává se, že budou hodnoty časů opět pod jednou minutou.
     
    16:32
    Na dráze už jsou také Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi a další náhradník Jack Aitken. Uvidíme, jak se bude dařit Georgi Russellovi, který z nejhoršího auta přesedlal do toho nejrychlejšího. První dva tréninky vyhrál.
     
    15:14
    Společnost předchozím pilotům už dělá také Carlos Sainz z McLarenu. Ten bude příští rok jezdit za Ferrari a je otázkou, zda toho s nadsázkou nelituje. Přeci jen McLarenu se daří o něco víc než tradiční italské stáji.
     
    14:35
    Kevin Magnussen a Pietro Fittipaldi zajeli první měřené časy a hned zajeli zpět ke svým mechanikům. Na čele je Magnussen následován Aitkenem a Latifim. Z pit lane vyjel už i Pierre Gasly, který Grand Prix Sachíru přirovnal k legendárnímu podniku Indy 500.
     
    13:10
    Opakované záběry ukázaly, že Carlos Sainz měl nějaké problémy při průjezdu zatáčkou, ovšem i tak zajel čas 55.334 a usadil se na prvním místě průběžného pořadí. Kevin Magnussen spadl na druhou pozici, Fittipaldi je až šestý.
    Sainzovo probrždění v jedné ze zatáček
     
    12:02
    V jedné ze zatáček byl příliš široký Pierre Gasly, kvůli čemuž ztratil nějakou tu desetinu. Na dráze už krouží také Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Charles Leclerc nebo George Russell. Mimo zůstávají Verstappen, Albon a Ricciardo.
     
    11:21
    Pořadí na vedoucích příčkách se stále mění. Nyní se na trůnu usadil Valtteri Bottas následován Russellem a Strollem. Jak vidno, tak se Russell zřejmě zařadí k největším favoritům na zisk pole position, což by byl pro něj úspěch jako hrom.
     
    10:07
    Landu Norrisovi bude smazán jeho čas, protože porušil limity tratě. Na trať už se chystají i Max Verstappen, Alexander Albon a Daniel Ricciardo. Sainz, Räikkönen, Aitkem a Latifi jsou u svých mechaniků. První je momentálně Sergio Pérez.
     
    9:25
    V nepostupové zóně jsou aktuálně Giovinazzi, Aitken, Latifi, Fittipaldi a Norris. Lando Norris je až poslední kvůli tomu, že před malou chvílí přišel o svůj čas kvůli porušení pravidel. Sportovní komisaři jsou na toto pravidlo opravdu hákliví.
     
    8:35
    Vedoucí pozici pro sebe uzmul Max Verstappen, který má za sebou Péreze, Ricciarda a Bottase. Právě Daniel Ricciardo a Valtteri Bottas se rozhodli zajet do boxů, ale nejspíš se v první části kvalifikace na dráze ještě objeví.
     
    7:41
    Carlos Sainz, který byl před několika minutami první, je nyní až šestnáctý, čili by za současné konstelace nepostoupil. Dá se ale čekat, že se Španěl ještě zlepší a postup do prostředního kvalifikačního segmentu si ujít nenechá.
     
    6:14
    Posledním postupujícím by v tuto chvíli byl Jack Aitken, jemuž patří patnácté místo. Ale o své další účinkování v kvalifikaci bude muset hodně zabojovat, protože momentálně míří do boxů a rozhodně nebude mít na růžích ustláno.
    Detailní pohled na jízdu Maxe Verstappena
     
    5:05
    Jako jeden z mála pilotů, kteří se pohybují po okruhu, je Alexander Albon. Společnost mu dělá ještě Kimi Räikkönen, který je až osmnáctý a bude mít hodně práce, aby se probil aspoň do druhé části kvalifikace.
     
    4:32
    Za současné situace by dál nepostoupili Aitken, Latifi, Gasly, Giovinazzi a Fittipaldi. Kimi Räikkönen se vyšvihl na třináctou pozici, ale chleba se bude teprve lámat. Nicméně Iceman má dobrou výchozí pozici.
     
    3:08
    Pierre Gasly se sice nachází v eliminační zóně, ovšem čeká se, že zabere a bez problémů si zajistí místenku ve druhé fázi kvalifikace. Když má Francouz den, dokáže velké věci i v monopostu AlphaTauri.
     
    2:10
    Je tomu skutečně tak! Pierre Gasly zajel fantastické kolo a vyhoupl se na druhé místo. Tomu se říká odpověď. Mezi nepostupující tak nově spadl Kevin Magnussen. Posledním postupujícím by byl Alexander Albon.
    Skvělé kolo v podání Pierra Gaslyho
     
    1:36
    Prakticky všichni piloti zamířili do boxů a ve zbytku úvodní části kvalifikace se už téměř nic nestane. Toto dějství skončilo trošku předčasně. Ale o nepostupujících je stejně rozhodnuto, takže se na druhou stranu není čemu divit.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Do druhé fáze kvalifikace neprošli Kevin Magnussen (Haas), Nicholas Latifi (Williams), Jack Aitken (Williams), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) a Pietro Fittipaldi (Haas). Zde nedošlo k žádnému překvapení.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začíná.
     
    14:35
    Na rozdíl od začátku kvalifikace se teď jezdci na trať zrovna nehrnou. Ze záběrů bylo vidět, že i tato specifikace okruhu má své mouchy, protože například Pierre Gasly se svým monopostem v některých částech dráhy trochu skákal.
     
    13:16
    Jako první v prostředním segmentu vyrazil do jámy lvové Carlos Sainz, jehož vzápětí následují Antonio Giovinazzi, Pierre Gasly, Charles Leclerc a Sebastian Vettel. V garáži Renaultu je znovu Fernando Alonso.
     
    12:20
    Z pit lane vyjíždí rovněž Valtteri Bottas, Max Verstappen, George Russell a Daniil Kvjat. Tohle byl hodně zajímavý moment. V době, kdy po cílové rovince projížděl Carlos Sainz, tak Lando Norris doslova zastavil. Zřejmě chtěl zabránit potenciální kolizi, ale stejně by tohle podle pravidel dělat neměl.
     
    11:05
    Piloti zaznamenávají první měřené časy. Do čela se dostal Charles Leclerc, jemuž na záda dýchají Sebastian Vettel a Carlos Sainz. Za ním je ještě Antonio Giovinazzi. Zbytek jezdců, kteří jsou momentálně na trati, jsou teprve ve svém rychlém kole.
     
    10:21
    Nejprve první místo pro sebe uzmul George Russell, ale ještě rychlejší byl jeho provizorní stájový kolega Valtteri Bottas. Třetí je Max Verstappen, čtvrtý Daniil Kvjat a pátý Pierre Gasly. Na trať se chystají i Ocon, Ricciardo, Pérez, Stroll a Albon.
     
    9:10
    V boxech jsou nyní Leclerc, Vettel, Sainz, Norris a Giovinazzi. Právě italský pilot ve službách Alfy Romeo by byl posledním postupujícím pilotem. Je tedy jisté, že se za chvíli na dráze znovu objeví, protože bude chtít zabojovat o překvapivý postup.
     
    8:04
    Výborné kolo má rozjeté Sergio Pérez, tak uvidíme, na co mu to bude stačit. V eliminační zóně jsou Sainz, Norris, Giovinazzi, Gasly a Albon. Jak vidno, pořadí se neustále mění, protože Antonio je už mezi nepostupujícími.
     
    7:52
    Mexičan Sergio Pérez si počínal opravdu výborně. Jeho čas jej katapultoval na první místo před Bottase, Russella, Strolla, Verstappena a Albona. Lze čekat, že pilot Racing Pointu za moment zamíří do boxů.
    Pérez jde na průběžné první místo
     
    6:10
    Je tomu skutečně tak. Sergio Pérez je v boxech, spolu s ním se tam nachází také Bottas, Russell, Stroll, Verstappen, Albon, Kvjat, Ricciardo nebo Ocon. Kdo krouží po trati, je například Sebastian Vettel a Charles Leclerc.
     
    5:07
    Sebastian Vettel udělal na konci kola chybu, čímž de facto přišel o tento kvalifikační pokus. Ferrari se na tomto okruhu prostě nedaří. Všichni z Maranella si asi přejí, aby letošní nepovedená sezona už konečně skončila.
     
    4:14
    Na trati teď bude chvíli klid, protože poslední závodník, který se zdržel na okruhu, Charles Leclerc, už také odbočil do boxové uličky. Do třetí části kvalifikace by momentálně neprošli Ocon, Gasly, Vettel, Norris a Giovinazzi.
     
    3:17
    Všichni se připravují na svůj návrat na trať. Vypadá to, že všichni vyrazí na okruh najednou. To by mohlo způsobit komplikaci v samotné pit lane. Už nejednou se stalo, že v boxové uličce došlo ke kontaktu mezi dvěma nebo více jezdci.
     
    2:30
    Patnáctku pilotů hecnul Lando Norris, kterého na dráze doplní za chvíli i ostatní soupeři. Borci tak budou mít poslední pokus, kterak si zlepšit svůj čas a s tím i postavení. Závěr druhé části kvalifikace se pomalu blíží.
     
    1:15
    Lando Norris udělal menší chybu, což by jej mohlo stát postup. Uvidíme, jak si s tím pilot stáje McLaren poradí. Najel na obrubník a nejspíš to odnesly pneumatiky, což by byl opravdu problém. Tam by mohlo dojít i k defektu.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Závěrečná část kvalifikace se nebude týkat Estebana Ocona (Renault), Alexandera Albona (Red Bull), Sebastiana Vettela (Ferrari), Antonia Giovinazziho (Alfa Romeo) a Landa Norrise (McLaren).
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:55
    Ještě před rozsvícením zeleného světla se na konci boxové uličky srovnali Valtteri Bottas a George Russell. Ten má na dosah mimořádný úspěch ve své kariéře, protože reálně může pomýšlet na pole position.
     
    10:44
    Na dráze už jsou rovněž Pierre Gasly, Max Verstappen, Carlos Sainz, Charles Leclerc a Daniel Ricciardo. V boxech zatím zůstali Sergio Pérez, Lance Stroll a Daniil Kvjat. Boj o pole position se zřejmě odehraje mezi oběma borci z Mercedesu a Maxem Verstappenem.
     
    9:39
    Max Verstappen byl nyní rychlejší než Bottas a Russell a jde na první pozici. Výborné kolo zaznamenal Charles Leclerc, který sice na Verstappena nestačil, ale Bottase a Russella odsunul o místa níž. Leclerc je druhý.
     
    8:41
    Valtteri Bottas a George Russell pak zamířili do boxů. Ke stejnému kroku se rozhodli také Max Verstappen, Charles Leclerc nebo Daniel Ricciardo. Na okruhu zůstávají Gasly, Pérez, Stroll a Kvjat. Zcela určitě i oni si dají za chvílí menší přestávku.
     
    7:02
    Valtteri Bottas, který je aktuálně třetí, se vrací na trať. Verstappen s Leclercem jsou nadále u svých mechaniků. George Russell rovněž opustil garáž a jal se prát o co nejlepší umístění na startu nedělního závodu, který se znovu pojede pod umělým osvětlením.
     
    6:20
    Tak tohle je překvapení! Charles Leclerc opustil monopost a momentálně všechno sleduje z boxové zídky. Uvidíme, zda se ještě objeví ve zbytku kvalifikace. Pokud ne, tak to bude tedy věc naprosto nevídaná.
     
    5:04
    První je Valtteri Bottas časem 53.377, následován Russellem, Verstappenem, Leclercem, Pérezem, Ricciardem, Sainzem, Strollem, Gaslym a Kvjatem. Na dráze jsou jen jezdci Mercedesu, zbytek startovního pole je v boxech.
     
    4:05
    Tak i Valtteri Bottas s Georgem Russellem zajeli do garáže a na okruhu tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Chvíli se nic dít nebude a pak vyvrcholí kvalifikace na Velkou cenu Sachíru. Všichni zainteresovaní jsou zvědaví hlavně na Russella.
     
    3:32
    Jezdci se prozatím na dráhu nehrnou, a tak si na finiš kvalifikace budeme muset ještě nějaké ty sekundy počkat. Poté ale budeme svědky dopravního kolapsu v pit lane, protože piloti stoprocentně vyrazí najednou.
     
    2:30
    Charles Leclerc svoji účast ve zbytku kvalifikace už zabalil. Došel totiž na váhu, což znamená, že Monačan předčasně končí. Momentálně drží čtvrté místo, takže je jisté, že on pole position rozhodně nezíská.
    Leclerc opouští boxy a kvalifikace pro něj končí
     
    1:10
    Před posledními pokusy je pořadí následující: Bottas, Russell, Verstappen, Leclerc, Pérez, Ricciardo, Sainz, Stroll, Gasly a Kvjat. Tak kdo nakonec získá pole position? Bottas, nebo Russell? Či se do boje zapojí ještě i Verstappen?
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
    Závěr třetí části kvalifikace
     
    0:00
    Pole position získává VALTTERI BOTTAS, který zajel čas 53.377 a o 26 tisícin sekundy porazil provizorního týmového kolegu George Russella. Tohle je výborná vizitka pro náhradníka Lewise Hamiltona.
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Sachíru: 1. Bottas (Mercedes), 2. Russell (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Pérez (Racing Point), 6. Kvjat (AlphaTauri), 7. Ricciardo (Renault), 8. Sainz (McLaren), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Stroll (Racing Point), 11. Ocon (Renault), 12. Albon (Red Bull), 13. Vettel (Ferrari), 14. Giovinazzi (Alfa Romeo), 15. Norris (McLaren), 16. Magnussen (Haas), 17. Latifi (Williams), 18. Aitken (Williams), 19. Räikkönen (Alfa Romeo), 20. Fittipaldi (Haas).
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Sachíru, kterou vyhrál Valtteri Bottas o pouhých 26 tisícin sekundy před svým dočasným týmovým kolegou Georgem Russellem, který zaznamenal nejlepší výsledek v kvalifikaci v dosavadní kariéře ve formuli 1. Pro Bottase je to 16. pole position. Do druhé řady se postaví Max Verstappen a Charles Leclerc.


    Špatnou formu potvrdili dvanáctým místem Alexander Albon a třináctým Sebastian Vettel. Náhradníci Jack Aitken (Williams) a Pietro Fittipaldi (Haas) skončili na osmnácté, respektive dvacáté pozici. Faktem je, že od těchto dvou nováčků se prakticky nic nečeká, a tak mohou jezdit naprosto v klidu.

     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 18.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký sobotní večer. (19:21:36)

    Michal Šandor

    Předběžné složení startovního roštu pro VC Sachíru

    1. řada: Valtteri Bottas (FIN/Mercedes), George Russell (GBR/Mercedes)
    2. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
    3. řada: Sergio Pérez (MEX/Racing Point), Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri)
    4. řada: Daniel Ricciardo (AUS/Renault), Carlos Sainz (ESP/McLaren)
    5. řada: Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    6. řada: Esteban Ocon (FRA/Renault), Alexander Albon (THA/Red Bull)
    7. řada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)
    8. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Kevin Magnussen (DEN/Haas)
    9. řada: Nicholas Latifi (CAN/Williams), Jack Aitken (GBR/Williams)
    10. řada: Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Pietro Fittipaldi (BRA/Haas)
    Výsledky kvalifikace na VC Sachíru
    1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 53.377
    2. George Russell (GBR/Mercedes) 53.403
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) 53.433
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 53.613
    5. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) 53.790
    6. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) 53.906
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) 53.957
    8. Carlos Sainz (ESP/McLaren) 54.010
    9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) 54.154
    10. Lance Stroll (CAN/Racing Point) 54.200
    -----
    11. Esteban Ocon (FRA/Renault) 53.995
    12. Alexander Albon (THA/Red Bull) 54.026
    13. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) 54.175
    14. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) 54.377
    15. Lando Norris (GBR/McLaren) 54.693
    -----
    16. Kevin Magnussen (DEN/Haas) 54.705
    17. Nicholas Latifi (CAN/Williams) 54.796
    18. Jack Aitken (GBR/Williams) 54.892
    19. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) 54.963
    20. Pietro Fittipaldi (BRA/Haas) 55.426
    Výsledky třetí části kvalifikace
    1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 53.377
    2. George Russell (GBR/Mercedes) +0.026
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +0.056
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +0.236
    5. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +0.413
    6. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +0.529
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +0.580
    8. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +0.633
    9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +0.777
    10. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +0.823
    Vyřazení v druhé části kvalifikace
    Postupový čas: 53.941 (Gasly)
    11. Esteban Ocon (FRA/Renault) +0.054
    12. Alexander Albon (THA/Red Bull) +0.085
    13. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +0.234
    14. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +0.436
    15. Lando Norris (GBR/McLaren) +0.752
    Vyřazení v první části kvalifikace
    Postupový čas: 54.620 (Albon)
    16. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +0.085
    17. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +0.176
    18. Jack Aitken (GBR/Williams) +0.272
    19. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +0.343
    20. Pietro Fittipaldi (BRA/Haas) +0.806

    *Časový údaj udává ztrátu na postupový čas
    Pohár konstruktérů po VC Bahrajnu (15. závod):
    1. Mercedes - 533b (vítěz)
    2. Red Bull - 274b
    3. Racing Point - 154b*
    4. McLaren - 171b
    5. Renault - 144b
    6. Ferrari - 131b
    7. Alpha Tauri - 97b
    8. Alfa Romeo - 8b
    9. Haas - 3b

    *Tým Racing Point byl potrestán ztrátou patnácti bodů v Poháru konstruktérů za kopírování technického řešení brzdových kanálků z loňských vozů Mercedesu.

    Tabulka jezdců po VC Bahrajnu (15. závod):
    1. Lewis Hamilton - 332b (vítěz)
    2. Valtteri Bottas - 201b
    3. Max Verstappen - 189b
    4. Daniel Ricciardo - 102b
    5. Sergio Pérez - 100b
    6. Charles Leclerc - 98b
    7. Lando Norris - 86b
    8. Carlos Sainz - 85b
    8. Alexander Albon - 85b
    10. Pierre Gasly - 71b
    11. Lance Stroll - 59b
    12. Esteban Ocon - 42b
    13. Sebastian Vettel - 33b
    14. Daniel Kvyat - 26b
    15. Nico Hülkenberg - 10b
    16. Antonio Giovanazzi - 4b
    16. Kimi Räikkönen - 4b
    18. Romain Grosjean - 2b
    19. Kevin Magnussen - 1b
    Trať
    Počet kol: 87
    Délka okruhu: 3.543 km
    bahis siteleri