Kvalifikace VC Abú Dhabí Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) (kon.)
konec
Kvalifikace VC Abú Dhabí

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Sobota 12.12.2020, 14:00 • Trať: Yas Marina, Abú Dhabí • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14.10 hodin sledovat online přenos z posledního závodu letošní sezony, Velké ceny Abú Dhabí. Mejte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:22:49)
     
    Máme za sebou poslední kvalifikaci v letošní sezoně. Pole position získal na okruhu Yas Marina Max Verstappen, který zdolal oba borce z Mercedesu. Druhého Valtteriho Bottase porazil o 25 tisícin sekundy a na třetí pozici tak odsunul Lewise Hamiltona, jehož ve druhé řadě doplní Lando Norris.


    Opakované záběry ukázaly obrovskou radost v garáži Red Bullu. Ono není divu, protože Mercedes byl v tomto ročníku v kvalifikacích bezkonkurenční.


    Kdo se znovu trápil, byl Sebastian Vettel, který neprošel do nejlepší desítky. Nepovedlo se to ani jednomu pilotovi Renaultu. K žádnému překvapení nedošlo v úvodní části kvalifikace, nováček Pietro Fittipaldi skončil předposlední.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Abú Dhabí:
    1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Albon (Red Bull), 6. Sainz (McLaren), 7. Kvjat (AlphaTauri), 8. Stroll (Racing Point), 9. Leclerc (Ferrari), 10. Gasly (AlphaTauri), 11. Ocon (Renault), 12. Ricciardo (Renault), 13. Vettel (Ferrari), 14. Giovinazzi (Alfa Romeo), 15. Pérez (Racing Point), 16. Räikkönen (Alfa Romeo), 17. Magnussen (Haas), 18. Russell (Williams), 19. Fittipaldi (Haas), 20. Latifi (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Na první místo se nejprve dostal Lewis Hamilton, kterého vzápětí porazil Valtteri Bottas. Jenže ještě rychlejší než piloti Mercedesu byl MAX VERSTAPPEN, který zdolal Bottase o 25 tisícin sekundy. Pole position tedy bere Verstappen.
    Závěr třetí části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:04
    V prvním sektoru byl absolutně nejrychlejší Lewis Hamilton, který má všechno ve svých rukou. Rychlé časy mají také Lando Norris nebo Valtteri Bottas. Do boje určitě promluví ještě i Max Verstappen. Hamilton ale potřebuje udržet svůj náskok.
     
    2:09
    V současné chvíli jsou všichni borci na trati, nikdo už nezůstal v boxech a kvalifikace na Velkou cenu Abú Dhabí za několik desítek sekund vyvrcholí. Tak co? Uzme pole position Lewis Hamilton, nebo to bude někdo jiný?
    Gasly vs. Hamilton
     
    3:47
    Pierre Gasly zaznamenal dílčí úspěch, protože v letmém kole předjel Lewise Hamiltona. Jasně, v kvalifikaci je tato informace spíš irelevantní, ale zase na druhou stranu komu se podaří předjet sedminásobného šampiona.
     
    4:17
    Pauza netrvala příliš dlouho a Valtteri Bottas s Daniilem Kvjatem se jali bojovat o co nejlepší umístění na startu nedělního závodu. Aby jezdci ještě zrychlili, tak potřebují co nejdříve vyjet zpět na okruh, protože teploty nadále padají.
     
    5:36
    Postupně ale do garáží zajedou všichni závodníci a nás bude čekat tradiční krátká přestávka před samotným finišem kvalifikace na Velkou cenu Abú Dhabí. Je tomu skutečně tak, na dráze momentálně nikdo nekrouží a je klid před bouří.
    Zatím nejlepší čas drží Bottas
     
    6:28
    Současné pořadí vypadá takto: Bottas, Verstappen, Hamilton, Albon, Sainz, Norris, Stroll, Leclerc, Kvjat a Gasly. Daniil Kvjat zajel ke svým mechanikům, kteří mu nejspíš vymění gumy, aby stihl na nové specifikaci zajet dobré kolo.
     
    7:21
    Na chvíli se na čele usadil Lewis Hamilton, kterého ale porazil jak Valtteri Bottas, tak i Max Verstappen. Hamilton se tak propadl až na třetí příčku se ztrátou 135 tisícin sekundy na Valtteriho Bottase. Čtvrtý je Alexander Albon.
     
    8:24
    Jezdci se právě nachází ve svých prvních měřených pokusech. Vzhledem k tomu, že jako první se ve třetí části dostal na okruh Daniil Kvjat, bude to on, kdo si připíše první měřený čas. Vzápětí budou následovat i další borci.
     
    9:40
    Všech deset pilotů má nazutou měkkou sadu pneumatik. K dispozici jsou pochopitelně i další dvě směsi – střední a tvrdá. S poklesem teploty ovšem chladne také samotná trať. Nyní už sluníčko definitivně zapadlo.
     
    10:32
    Poslední dvě kvalifikace na okruhu Yas Marina opanoval Lewis Hamilton. I tentokrát patří k největším favoritům na zisk pole position. Na okruhu se už nachází také zbytek startovního pole. Tak jdeme na to. Finále kvalifikace se blíží.
     
    11:50
    V úvodu závěrečného kvalifikačního segmentu se na dráhu vypravili oba piloti McLarenu Carlos Sainz a Lando Norris. Spolu s nimi i Lance Stroll. Za chvíli udělají stejný krok i závodníci Mercedesu.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Před branami nejlepší desítky skončili Esteban Ocon (Renault), Daniel Ricciardo (Renault), Sebastian Vettel (Ferrari), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) a Sergio Pérez (Racing Point). Sportovní komisaři odebrali čas Giovinazzimu, který v poslední zatáčce překročil limity tratě.
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:10
    Mezi nepostupujícími jsou Vettel, Giovinazzi, Albon, Ricciardo a Pérez. Sebastian Vettel si tak o jednu pozici pohoršil, a tak uvidíme, zda se mu povede vytáhnout dobré kolo, díky kterému by se zúčastnil poslední části kvalifikace.
     
    2:10
    Pokud se televizní grafika neplete, tak se na trať vrací Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Lando Norris. Za nimi se vydal také Max Verstappen. Jejich účast na dráze je už jen symbolická, protože jmenovaní jezdci prakticky již nemají o co bojovat.
     
    3:21
    Kdo naopak nemá na růžích ustláno, je Sebastian Vettel. Pokud se chce Němec vyhnout další blamáži, měl by hodně zrychlit. Na svém voze má nazuté měkké pneumatiky. Čtyřnásobný šampion by byl momentálně posledním, kdo by postoupil.
    Hamilton drží zatím nejlepší čas
     
    4:14
    Na čele se stále nachází Lewis Hamilton časem 1:35.466. Otázkou je, zda se sedminásobný mistr světa ještě ukáže na trati. Spíš bych si tipnul, že nikoliv. Hamilton má totiž pozici jistou a nehrozí, že by přišel o účast ve třetí fázi kvalifikace.
     
    5:21
    První desítka jezdců je momentálně v garážích, odkud se vydal na okruh Sergio Pérez. Jeho týmový kolega z Racing Pointu Lance Stroll je aktuálně devátý a pod sebou má jako nejbližšího soupeře Sebastiana Vettela.
     
    6:51
    V této chvíli by mezi desítku nejrychlejších nepostoupili Ocon, Giovinazzi, Albon, Ricciardo a Pérez. Poslední tři zatím nemají zajetý žádný měřený čas. Albonovi se to sice už povedlo, ale jak už bylo zmíněno, o svůj čas přišel kvůli překročení limitů tratě.
     
    7:41
    Také Charles Leclerc ztratí tři pozice za to, že způsobil nehodu se Sergiem Pérezem během Grand Prix Sachíru. Jisté tak je, že Leclerc v této kvalifikaci rozhodně pole position nezíská. Hamilton s Bottasem mezitím zajeli k mechanikům.
     
    8:35
    Kdo dosud nevyrazil na okruh, to jsou Daniel Ricciardo nebo Sergio Pérez. Mexičan sice sedí ve svém voze, ale na dráhu se zatím nechystá. Jeho výkon v kvalifikaci bude celkem irelevantní, protože kvůli trestu za nasazení komponent pohonné jednotky bude startovat až z posledního místa.
    Albon se se svým monopostem dostal mimo trať
     
    9:21
    Opakovačka ukázala, že se Alexander Albon ocitl až za obrubníkem, čili v tomto případě nemohli sportovní komisaři rozhodnout jinak než odebráním času. Je to škoda pro thajského pilota, protože jeho prohřešek se odehrál v poslední zatáčce.
     
    10:04
    Na první místo se vyšvihl Lewis Hamilton časem 1:35.466, jehož následují Valtteri Bottas, Lando Norris, Carlos Sainz a Max Verstappen. Alexanderu Albonovi byl smazán čas kvůli jeho porušení limitů tratě.
     
    11:10
    Nad okruhem Yas Marina už pomalu zapadlo slunce, což je kouzlo této Velké ceny. V rámci ní se totiž startuje za světla a končí za tmy, takže část závodu se jede pod umělým osvětlením. Stejně tak jako kvalifikace.
     
    12:06
    Jezdci už najeli do svých prvních měřených pokusů v rámci prostředního kvalifikačního segmentu. Pokud by Antonio Giovinazzi postoupil i do třetí fáze, byla by to docela velká senzace. Ale spíš bude druhá část jeho maximem.
     
    13:20
    Zajímavostí je, že Carlos Sainz a Lando Norris, oba piloti McLarenu, mají mezi sebou vyrovnanou kvalifikační bilanci 8:8. Uvidíme, kdo se nakonec bude radovat z vítězství v tomto minisouboji dvou týmových kolegů.
     
    14:32
    Lewis Hamilton a Valtteri Bottas na nic nečekali a okamžitě vyjeli na trať. Za nimi opouští boxy také Norris, Kvjat, Sainz, Gasly a Giovinazzi. Naopak Leclerc, Verstappen, Pérez nebo Stroll jsou nadále v garáži. Stejně jako oba piloti Renaultu.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas), George Russell (Williams), Pietro Fittipaldi (Haas) a Nicholas Latifi (Williams). Opakované záběry prokázaly, že důvodem žlutých vlajek byly hodiny Nicholase Latifiho.
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Latifi v hodinách
     
    1:01
    Ve třetím sektoru na chvíli vlály žluté vlajky, ale zřejmě se nejednalo o nic vážného, protože vzápětí zmizely a může se jezdit bez omezení. Nejspíš to byl nějaký výlet mimo trať nebo hodiny.
     
    2:10
    Valtteri Bottas opustil mechaniky a ještě se vydal na okruh. On má své jisté, zatímco Verstappen, Pérez, Albon, Stroll a Sainz jsou i nadále v garážích. Na dráze je také Lewis Hamilton, jemuž aktuálně patří až osmá pozice.
     
    3:52
    Důvodem, proč Antonio Giovinazzi nemá žádný čas, je skutečnost, že mechanici usilovně pracují na jeho voze. Co se konkrétně řeší, těžko říct. Ale nyní to spíš vypadá, že se italský pilot Alfy Romeo na dráhu už nepodívá. Ale raději nepředbíhejme.
     
    4:42
    Za současné konstelace by do druhé části kvalifikace neprošli Magnussen, Fittipaldi, Russell, Latifi a Giovinazzi, který dosud nezajel žádný měřený čas. Navíc byl na chvíli v boxech. U něj se asi nedá předpokládat, že by si zajistil místenku pro další průběh kvalifikace.
    Verstappen měl problémy s rukou
     
    5:14
    Max Verstappen do týmového rádia přiznal, že měl problémy s rukou při zatáčení, a to bylo důvodem jeho špatného kola. Vše se odehrálo v zatáčce číslo šest. Lewis Hamilton byl opět na chvíli mimo trať a mechanici se tak budou muset podívat na podlahu.
     
    6:05
    Poslední postupové místo drží Kimi Räikkönen, jenž se však v následujících vteřinách rozhodně nezlepší, protože odpočívá v garáži. Rozhodně jej ale na dráze v první části kvalifikace ještě uvidíme, protože absolutně nemá nic jistého.
     
    7:24
    Bez času je aktuálně Antonio Giovinazzi. V jeho případě by nebylo žádným překvapením, kdyby vypadl hned v úvodu kvalifikace. Nahnuté to má v tuto chvíli i Kevin Magnussen. I pro něj je to poslední kvalifikace ve formuli 1.
     
    8:10
    Mezitím se na první místo posunul Valtteri Bottas časem 1:35.699, za ním se nachází Sergio Pérez, Alexander Albon, Lance Stroll a Carlos Sainz. Momentálně se všichni tito jezdci nachází v boxech u svých mechaniků.
    Hamiltonovy problémy
     
    9:31
    Lewis Hamilton vyjel na chvíli mimo trať, za což mu byl právě odebrán čas a navíc může mít problémy s podlahou. Opakované záběry ukázaly, že jeho výlet byl trochu divoký. Nicméně Hamilton má vše ve svých rukách.
     
    10:41
    Lewis Hamilton překročil limity tratě, a proto mu byl smazán čas. V tuto chvíli by dál nepostoupili Ricciardo, Hamilton, Vettel, Giovinazzi a Ocon. Toto pořadí je ale třeba brát s rezervou, protože hlavně Hamilton zcela určitě postoupí.
     
    11:10
    Incident mezi Latifim a Verstappenem, na který si stěžoval Max Verstappen, budou vyšetřovat sportovní komisaři až po skončení samotné kvalifikace. Nechme se překvapit, jak k tomu přistoupí. Zda padne například nějaká penalizace.
     
    12:35
    Na čele průběžného pořadí se zatím vyhřívá Kevin Magnussen následován Pietrem Fittipaldim a Georgem Russellem. Lze očekávat, že se téměř všichni tři za chvíli propadnou na opačnou stranu výsledkové listiny.
     
    13:15
    Max Verstappen si na něco stěžoval do týmové vysílačky, ale zdá se, že už je všechno v pořádku. V boxech nadále zůstávají Ricciardo, Ocon a Vettel. Pro Ricciarda a Vettela je to poslední kvalifikace v Renaultu, respektive Ferrari.
     
    14:21
    Závodníci zaznamenávají první měřené pokusy. Uvidíme, kterak si povede především George Russell, který se z nejrychlejšího auta musel vrátit do toho nejpomalejšího. Zvyknout si i na opačný gard není žádná legrace.
     
    15:05
    Z pit lane postupně vyjeli Verstappen, Albon, Kvjat, Leclerc, Gasly, Giovinazzi, Räikkönen a Latifi. Největší favorit na zisk pole position Lewis Hamilton je stále v boxech stejně tak jako Valtteri Bottas. Ani piloti McLarenu stále nevyjeli.
     
    16:10
    Na dráze krouží rovněž George Russell, který se po krátké anabázi v Mercedesu vrátil zpět k Williamsu. Zbytek startovního pole stále zůstává u svých mechaniků v garážích.
     
    17:45
    Jako první vyrazili na trať jezdci Haasu Pietro Fittipaldi a Kevin Magnussen. Fittipaldi také v závěrečném podniku sezony nahradil zraněného Romaina Grosjeana, který z Bahrajnu zamířil rovnou domů do Švýcarska.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    TRÉNINKY


    První trénink ovládl Max Verstappen z Red Bullu časem 1:37.378. Druhému Valtterimu Bottasovi z Mercedesu nadělil pouhých 34 tisícin a třetímu Estebanu Oconovi z Renaultu sekundu a 137 tisícin. Lewis Hamilton byl až pátý, Charles Leclerc dvanáctý a Sebastian Vettel čtrnáctý. Za zraněného Romaina Grosjeana opět pojede v Haasu Pietro Fittipaldi, jehož týmovým kolegou byl v úvodních jízdách šampion formule 2 Mick Schumacher. V barvách Alfy Romeo naskočil Robert Kubica.


    Ve druhém tréninku triumfoval Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:36.276. Druhý Lewis Hamilton na něj ztratil 203 tisícin a třetí Max Verstappen 770 tisícin. Charles Leclerc se zlepšil, když skončil osmý, ale jeho týmový parťák Sebastian Vettel byl až patnáctý.


    Poslední tréninkové jízdy v tomto ročníku uzmul pro sebe Max Verstappen, jenž zapsal čas 1:36.251. Druhý Alexander Albon zaostal o půl sekundy a třetí Daniel Ricciardo o 626 tisícin sekundy. Lewis Hamilton obsadil šestou pozici, Valtteri Bottas devátou, Charles Leclerc dvanáctou a Sebastian Vettel čtrnáctou.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na poslední 17. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Abú Dhabí.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.

    Michal Šandor

    Startovní rošt VC Abu Dhabí

    1. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)

    2. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Lando Norris (GBR/McLaren)

    3. řada: Alexander Albon (THA/Red Bull), Carlos Sainz (ESP/McLaren)

    4. řada: Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri), Lance Stroll (CAN/Racing Point)

    5. řada: Charles Leclerc (MON/Ferrari), Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri)

    6. řada: Esteban Ocon (FRA/Renault), Daniel Ricciardo (AUS/Renault)

    7. řada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)

    8. řada: Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), George Russell (GBR/Williams)

    9. řada: Pietro Fittipaldi (BRA/Haas), Nicholas Latifi (CAN/Williams)

    10. řada: Sergio Pérez (MEX/Racing Point), Kevin Magnussen (DEN/Haas)
    Výsledek třetí části kvalifikace
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:35.246
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +0.025
    3. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.086
    4. Lando Norris (GBR/McLaren) +0.251
    5. Alexander Albon (THA/Red Bull) +0.325
    6. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +0.569
    7. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +0.717
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +0.8
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +0.819
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +0.996
    Vyřazeni v druhé části kvalifikace
    11. Esteban Ocon (FRA/Renault) +0.077
    12. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +0.124
    13. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +0.349
    14. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +1.966
    15. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) Bez času
    Vyřazeni v první části kvalifikace
    Postupový čas: 1:37.075 (Giovinazzi)
    16. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +0.48
    17. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +0.788
    18. George Russell (GBR/Williams) +0.97
    19. Pietro Fittipaldi (BRA/Haas) +1.098
    20. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +1.368

    *Časový údaj udává ztrátu na postupový čas

    Pohár konstruktérů po VC Sachíru (16. závod):
    1. Mercedes - 540b (vítěz)
    2. Red Bull - 282b
    3. Racing Point - 194b*
    4. McLaren - 184b
    5. Renault - 172b
    6. Ferrari - 131b
    7. Alpha Tauri - 103b
    8. Alfa Romeo - 8b
    9. Haas - 3b

    *Tým Racing Point byl potrestán ztrátou patnácti bodů v Poháru konstruktérů za kopírování technického řešení brzdových kanálků z loňských vozů Mercedesu.

    Tabulka jezdců po VC Sachíru (16. závod):
    1. Lewis Hamilton - 332b (vítěz)
    2. Valtteri Bottas - 205b
    3. Max Verstappen - 189b
    4. Sergio Pérez - 125b
    5. Daniel Ricciardo - 112b
    6. Charles Leclerc - 98b
    7. Carlos Sainz - 97b
    8. Alexander Albon - 93b
    9. Lando Norris - 87b
    10. Lance Stroll - 74b
    11. Pierre Gasly - 71b
    12. Esteban Ocon - 60b
    13. Sebastian Vettel - 33b
    14. Daniel Kvyat - 32b
    15. Nico Hülkenberg - 10b
    16. Antonio Giovanazzi - 4b
    16. Kimi Räikkönen - 4b
    18. George Russell - 3b
    19. Romain Grosjean - 2b
    20. Kevin Magnussen - 1b
    Trať
    Počet kol: 55
    Délka okruhu: 5.554 km
    bahis siteleri