Chorvatsko – Dánsko 25:19 (kon.) | Francie – Norsko 20:22 (kon.)
konec
Chorvatsko
25:19 (11:11)
Dánsko
Neděle 20.12.2020, 15:30Mistrovství Evropy žen • O 3.–4. místo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky ženské házené! Dnes nás čeká poslední hrací evropského šampionátu žen, čeká nás finále a samozřejmě také souboj o třetí místo, který bude na programu od 15:30, proti sobě se postaví Chorvatsko a Dánsko. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Chorvatsko
    Chorvatsko do semifinále prohrálo na turnaji z šesti duelů jenom jeden jediný, avšak následně nejdůležitější utkání nezvládlo. Pojďme ale postupně. Chorvatky bez problémů postoupily přes předkolo, kde vždy těsným rozdílem porazily Maďarsko, Nizozemsko a Srbsko. Podobné to bylo i v hlavní části, kde si Chorvatsko vyšláplo na Rumunsko s Německem, nestačilo jen na favorizované Norky, které jsou teď ve finále. V semifinále se tak Chorvatky utkaly s vítězem druhé skupiny, tedy Francií, protože v té své skončily na druhém místě. Francouzky v semifinále bez problémů potvrdily roli favorita, kdy vyhráli o jedenáct branek a posunuly se do souboje o zlato. Chorvatsko si tedy zahraje o bronz, kde je také velkým outsiderem, tak uvidíme, jak to dopadne.

    Poslední tři utkání
    Francie vs. Chorvatsko – 30:19
    Chorvatsko vs. Německo – 23:20
    Chorvatsko vs. Norsko – 25:36
     
    Dánsko
    Dánsko v semifinále schytalo ještě těžšího soupeře než Chorvatsko, protože se utkalo s dosud neporaženým Norskem, které si tuto pověst udrželo, i když o výhru se muselo poprvé pořádně strachovat, protože zvítězilo jen 24:27. Když se podíváme na cestu Dánek do souboje o třetí místo, tak ty také v předkole a hlavní části prohrály jen jeden zápas. Bylo to v předkole, kdy o tři branky nestačily na Francii, jinak tam porazily Slovinsko a Černou Horu. V hlavní části pak bylo Dánsko suverénní, postupně porazilo Švédsko, Španělsko a Rusko, ale kvůli porážce Francií šlo do semifinále z druhého místo, takže se muselo utkat s Norkami, které tedy neporazilo. Dnes je však čeká papírově slabší Chorvatsko, takže aspoň na bronzovou medaili rozhodně může pomýšlet.

    Poslední tři utkání
    Norsko vs. Dánsko – 27:24
    Dánsko vs. Rusko – 30:23
    Dánsko vs. Španělsko – 34:24
     
    Úvodní sestavy:

    Chorvatsko: Bešenová, Pijevićová – P. Posavecová, Krsniková, S. Posavecová, Mičijevićová, Milosavljevićová, L. Kalausová, D. Kalausová, Ježićová, Japundžaová, Šimarová, Debelićová, Mamićová, Vidaková, Blaževićová.

    Dánsko: Toftová, Reinhardtová – Pedersenová, M. Toft Hansenová, A. M. Hansenová, Heindahlová, Haugstedová, Tranborgová, Damgaard Lundová, A. U. A. Hansenová, K. Jörgensenová, Bidstrupová, Jensenová, Burgaardová, Höjlundová, R. Iversenová.
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
    1
    Chorvatky hned při svém prvním útoku vybojovaly sedmimetrový hod, který střelou k pravé tyči využila Krsniková. (1:0)
     
    2
    Dánky zatím tak úspěšné nejsou, drží se u brány soupeřek a stále hledají cestu k zakončení. (1:0)
     
    3
    Jensenová to nakonec zkusila z levé strany, ale její rána ke vzdálenější tyči se do brány nevešla. (1:0)
     
    3
    Žlutá karta pro tým Dánsko (Anne Mette Hansenová). (1:0)
    4
    Chorvatsko je zase úspěšné, tentokrát se o to postarala Mičijevićová, která z dálky překvapila brankářka střelou do levého dolního rohu brány. (2:0)
    5
    Mičijevićová zůstává při chuti, mezi třemi protihráčkami se dobře uvolnila a následně nechytatelně zakončila. (3:0)
    5. Ćamila MIČIJEVIĆOVÁ - 3:0
     
    5
    Žlutá karta pro tým Chorvatsko (Larissa Kalausová). (3:0)
     
    6
    Dánsko pořád nemůže najít cestu do sítě, tentokrát neprošla přihrávka na pivota, takže Chorvatsko už může odskočit do čtyřbrankového vedení. (3:0)
     
    7
    Toftová si musí připisovat nějaké zákroky, na kontě už má přesněji dva, ale stále se musí držet v permanenci. (3:0)
    7
    Dánsko už přece jen našlo cestu do sítě díky výbornému přechodu do útoku, který ještě lépe zakončila Anne Mette Hansenová. (3:1)
     
    7
    Vyloučení v týmu Dánsko (Kathrine Heindahlová). (3:1)
     
    8
    Mičijevićová naznačila zakončení a pak míč předala ještě lépe postavenené Debelićové, která tak byla sama před Toftovou, ale ta trestuhodně napálila míč přímo do ní! (3:1)
    9
    Tranborgová neměla komu přihrát, takže to vzala na sebe a dobře udělala, protože vymetla levou šibenici chorvatské brány. (3:2)
    9
    Debelićová napravila své předchozí zaváhání, tentokrát Toftovou překonala střelou o zem. (4:2)
    10
    Dánky už se do toho dostaly, takže ztrátu bleskově dohání. Zase se povedla kombinace, díky čemuž Anne Mette Hansenová mohla zakončovat úplně sama, čehož tedy bez problémů využila. (4:3)
    10. Anne Mette Hansenová - 4:3
     
    11
    Heindahlová dobře převzala přihrávku, ale přitom byla povalena na zem, takže dánský útok může i nadále pokračovat. (4:3)
    11
    Tranborgová z dálky opět nechytatelně zakončuje, Pijevićová se snaží sebevíc, ale ani tentokrát na její střelu nedosáhla. (4:4)
     
    12
    Vyloučení v týmu Chorvatsko (Larissa Kalausová). (4:4)
    12
    Dánsko už se dostává do vedení, na střeleckou listinu se tak zapisuje také Pedersenová, která dobře zapracoval na levé straně a následně zakončila přesně ke vzdálenější tyči. (4:5)
     
    13
    Střídání Reinhardtové se dánskému trenérovi neskutečně vyplatilo, protože tak skvěle vychytala sedmimetrový hod Krsnikové, která nedokázala pálit do protipohybu dánské gólmanky. (4:5)
    15
    Chorvatsku nejdříve povedla branková konstrukce, míč se však odrazil k Pedersenové, která z levé strany už rozvlnila síť. (4:6)
     
    16
    Toftová si připisuje další důležitý zákrok, tentokrát dobře přečetla lob Dory Kalausové. (4:6)
    17
    Dánky Chorvatkám nedovolily gól již osm minut, pořád navíc navyšují své vedení. Nyní Anne Mette Hansenová překvapila brankářku střelou k bližší tyči. (4:7)
    17. Anne Mette Hansenová - 4:7
     
    18
    Oddechový čas pro Chorvatsko. (4:7)
     
    19
    Chorvatsko se stále nemůže vrátit do zápasu. Další sedmičky se tentokrát ujala Blaževićová, ale Toftová přečetla směr její střely a dobře zasáhla. (4:7)
    20
    Nyní už se Chorvatky dočkaly zásluhou Debelićové, která se i po faulu dostala do zakončení, která skončila u levé tyče. (5:7)
     
    21
    Dánsko mířilo díky dobré obraně do protiútoku, nakonec šla sama na brankářku Jörgensenová, která ale pálila přímo do ní. (5:7)
    22
    Chorvatky se přece jen vrací do hry, už je to jen o jediný gól, o což se pěknou individuální akci postaral Ježićová. (6:7)
    24
    Chorvatsko hraje v posledních minutách mnohem lépe a naprosto zaslouženě vyrovnáná! Ježićová dostala výbornou přihrávku, po které se stačila otočit a jistě skórovala. (7:7)
    24. Katarina JEŽIĆOVÁ - 7:7
    25
    Posavecová se také může radovat ze vstřeleného gólu, ani přes nápor soupeřek míč neupustila a následně ho dostala až do sítě. (8:7)
     
    25
    Oddechový čas pro Dánsko. (8:7)
     
    25
    Mičijevićová se po tvrdém zákroku svíjí v bolestech, od soupeřky schytala loktem do obličeje, což určitě není nic příjemného. Snad bude moci v zápase pokračovat. (8:7)
    26
    Dlouhé střelecké mlčení prolomila až Iversenová, která se protlačila přes dvě protihráčky a následně pálila do protipohybu Pijevićové. (8:8)
    27
    Toftová pomohla svým spoluhráčkám dalším dobrým zákrokem, na druhé straně se následně k zakončení protlačila Burgaardová, která už brankářka překonala. (8:9)
    27
    Pořád platí vyrovnaný stav, prvního gólu v zápase se tak dočkala také Mamićová. (9:9)
    28
    Obrana Chorvatek najednou přestala fungovat, na levé straně tak dostala moc prostoru Jörgensenová, která toho bez problémů využila. (9:10)
    28
    Toftové unikl další zákrok jen o malý kousek, z čehož je trochu frustrovaná. Milosavljevićová tak opět srovnává stav duelu. (10:10)
    28. Dejana MILOSAVLJEVIĆOVÁ - 10:10
    29
    V závěrečných minutách prvního poločasu se rozjela pořádná přestřelka. Posavecová dostala přihrávku na levou stranu, kde po výskoku pálila ke vzdálenější tyči. (11:10)
    29
    Největší dánskou zbraní jsou střely z dálky, protože Pijevićová nedokázal zareagovat ani na dalekonosný projektil Höjlundové. (11:11)
     
    30
    První poločas skončil. (11:11)
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:21.
     
    Po prvním poločase překvapivě platí vyrovnaný stav, protože Dánky asi nemají svůj den. Hned na začátku utkání totiž prohrávaly 0:4, avšak tuto ztrátu rychle dohnaly a samy si vytvořily tříbrankové vedení. Chorvatsko se následně dlouho nemohlo dostat do hry, ale nakonec přišlo vyrovnání i od něho. V závěru první půle se pak rozjela pořádná přestřelka, která nepoznala vítěze a tak do druhého poločasu budeme vstupovat za vyrovnaného stavu.
     
    31
    Začal druhý poločas. (11:11)
     
    31
    Pijevićová výborně zasáhla proti dánské střele, její spoluhráčka následně jen tak tak udržela míč na hrací ploše, takže Chorvatky mohou útočit. (11:11)
    32
    Chorvatsko si při útočení bez problémů vytvořilo šanci, kterou neprodleně využila Debelićová a překlápí tak vedení zpět na stranu svého týmu. (12:11)
    33
    Mičijevićová vrátila soupeřkám předchozí tvrdý zákrok na její osobu i s úroky, protože z dálky poslala míč přesně pod horní tyč. (13:11)
    33
    Dánsko už se také konečně prosazuje ve druhé půli, o což se zasloužila Tranborgová. (13:12)
    34
    Chorvatky se po dlouhé době prosadily ze sedmimetrového hodu, Posavecová se trefila přesně mezi ruku a nohu Reinhardtové. (14:12)
    34. Stela POSAVECOVÁ - 14:12
    34
    Dánky pořád drží krok, pěknou kombinaci zakončila přesnou střelou Budstrupová. (14:13)
    35
    Posavecová táhne svůj tým k vítězství, výborně se uvolnila přes dvě protihráčky a od tyče dostala míč do sítě. (15:13)
    36
    Anne Mette Hansenová se opravdu předvedla, sama se se dostala kolem tří protihráček až k zakončení, které skončilo v šibenici, Pijevićová jen přihlížela. (15:14)
    37
    Přestřelka i nadále pokračuje, Debelićová i přes faul dostala míč do brány a navíc získala také vyloučení Jensenové. (16:14)
     
    37
    Vyloučení v týmu Dánsko (Trine Østergaard Jensenová). (16:14)
    37
    Chorvatská brankářka má docela smůlu, protože na ránu Tranburgové si sáhla, ale nešťastně srazila míč jen za svá záda. (16:15)
    38
    Chorvatsko pokračuje ve výborném výkonu, Ježićová opět zvládla svou úlohu výborně, přebrala přihrávku a nechytatelně zakončila. (17:15)
    39
    Pijevićová většinou nemůže ani zasáhnout, což nyní předvedla Budstrupová, jejíž střela skončila na břevnu a od toho se dostala až do sítě. (17:16)
    39. Mia Rej Bidstrupová - 17:16
    40
    Dánsko po delší době srovnává stav, z protiútoku se prosadila Pedersenová, která zase nedala šanci brankářce, kterou překonala střelou mezi nohy. (17:17)
    40
    Posavecová zase dostala příliš mnoho prostoru, vstřelit branku pak pro ní už bylo jednoduché. (18:17)
     
    41
    Oddechový čas pro Dánsko. (18:17)
    41
    Heindahlová z pravé strany mířila k bližší tyči, což se vyplatilo, protože chorvatská brankářka neměla tento prostor dobře utěsněný. (18:18)
     
    42
    Po delší době si jedna z brankářek připsala zákrok, ten na své konto přidává Reinhardtová, díky které se Dánky po delší době mohou dostat do vedení. (18:18)
    42
    Ježićová to na pozici pivota zvládá naprosto bravurně, po další přihrávce zase zvládla otočko na jedničku a střelou o zem překvapila gólmanku. (19:18)
    44
    Chorvatky měly výhodu již páté sedmičky, potřetí v zápase ji zahrávala Krsniková, která podruhé uspěla. (20:18)
    44. Dora KRSNIKOVÁ - 20:18
     
    44
    Pijevićová se konečně dočkala nějakého zákroku, pořád ale musí zůstat v pozoru, jelikož jedna z jejích spoluhráček faulovala. (20:18)
    46
    Ježićová je k nezastavení, již popáté v zápase udeřila ze své obvyklé pozice, ale Dánky jí v tom stále nedokážou zabránit. (21:18)
     
    47
    Chorvatsko nemá při útočení kam spěchat, i přesto by se však mělo pokoušet o skórování, protože Dánsko může během chvíle vyrovnat, což už v dnešním utkání jednou předvedlo. (21:18)
     
    49
    Dánky zase mají na kontě dlouhý střelecký půst, netrefily se již devět minut. Ani při dalším útočném snažení ho navíc neprolomily. (21:18)
     
    50
    Pijevićová má konečně pořádný důvod k radosti, protože naprosto fantasticky vystihla střelu Anny Metty Hansenové, která zakončovala přímo do pravé šibenice. (21:18)
     
    50
    Oddechový čas pro Chorvatsko. (21:18)
    51
    Po dlouhé době se vlní síť, o což se opět postaraly Chorvatky, které tak míří za senzačním vítězstvím. Stela Posavecová si navíc na své konto připisuje již čtvrtou branku. (22:18)
     
    52
    Dánsko stále nemůže prolomit střelecké prokletí, čas na vyrovnání se mu navíc začíná už opravdu krátit. (22:18)
     
    53
    Chorvatky velmi chytře kupují co nejvíce času při útočení, po zákroku Reinhardtové už ale musí do obrany. (22:18)
     
    54
    Jensenová z pravé strany míří jen přímo do brankářky, Dánky už tak pomalu začínají mít pořádné pořádné problémy. (22:18)
    55
    Chorvatsko se dostává do pětibrankového vedení, poprvé v zápase se navíc trefuje Šimarová, která má z toho obrovskou radost. (23:18)
    55. Andrea ŠIMAROVÁ - 23:18
     
    55
    Oddechový čas pro Dánsko. (23:18)
     
    56
    Ani oddechový čas Dánsku nepomohl ke skórování, jelikož Iversenová nedokázal zachytit klíčovou přihrávku, takže dopředu zase míří Chorvatsko. (23:18)
     
    57
    Pijevićová neinkasovala již šestnáct minut, což jen potvrzuje střelecké trápení Dánska. Chorvatská brankářka si navíc připisuje další snadný zákrok, kdy ji protihráčka trefila. (23:18)
    57
    Tady je asi hotovo. Z protiútoku se prosadila Mamićová, nyní už Dánky nemohou dohnat šestibrankovou ztrátu. (24:18)
    58
    Stela Posavecová posvětila chorvatské vítězství gólem ze sedmimetrového hodu, kdy měla i trochu štěstí, protože si Reinhardtová na míč sáhla. (25:18)
    58
    Dánsko se přece jen dočkalo ještě aspoň jednoho gólu, o který se postarala Höjlundová, ale konečný výsledek to asi už nezmění. (25:19)
     
    58
    Oddechový čas pro Chorvatsko. (25:19)
     
    59
    Chorvatky si jdou za svou medailí, Dánkám stále nedávají žádnou příležitost ke skórování, v kritických chvílích je navíc podrží dobře chytající Pijevićová. (25:19)
    59. Závěrečné vteřiny zápasu o bronz
     
    Konec zápasu. (25:19)
     
    Chorvatsko proti očekávání poráží Dánsko v souboji o bronzovou medaili! Ve druhé půli se Chorvatkám dařilo skoro všechno, ale zvítězily hlavě díky střelecké bídě Dánek. Prvních deset minut druhého poločasu sice pokračovala přestřelka ze závěru první půle, ale za stavu 18:18 přebraly otěže zápasu Chorvatky, které postupně navyšovaly své vedení a v posledních dvaceti minutách dovolily Dánsku jen jeden jediný gól! Tady byl tedy dánský kámen úrazu, kvůli kterému končí na čtvrtém místě. Chorvatsko je senzačně třetí.
     
    Chorvatsko – Dánsko 25:19 (11:11)
    Nejvíce branek: Posavecová 5/2, Ježićová 5, Debelićová 4 – Hansenová 4, Tranborgová 4, Pedersenová 3. Sedmimetrové hody: 6/4 – 0. Vyloučení: 1:2.
     
    Nejlepší hráčka utkání: Katarina Ježićová (Chorvatsko)
     
    Nejlepší chorvatská hráčka turnaje: Ana Debelićová

    Nejlepší dánská hráčka turnaje: Line Haugstedová
     
    To už je ode mne pro tuto chvíli vše. Dánsko tedy na Mistroství Evropy žen končí na čtvrtém místě, Chorvatsko si vybojovalo třetí pozici. Finále je na programu dnes od 18:00, spolu se utkají Francie a Norsko. Děkuji tedy za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (17:06:57)
    Chorvatky přebírají bronzové medaile

    Lukáš Mihal

    Chorvatsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    1 B L. Bešenová 0/0 0 0
    91 B T. Pijevićová 0/0 0 0
    77 SS V. Blaževićová 0/0 1 0
    31 P A. Debelićová 4/0 0 0
    19 PK T. Japundžaová 0/0 0 0
    17 P K. Ježićová 5/0 0 0
    15 PS D. Kalausová 0/0 0 0
    14 LS L. Kalausová 0/0 0   1
    7 SS D. Krsniková 2/2 1 0
    35 PK J. Mamićová 2/0 0 0
    9 LS Ć. Mičijevićová 3/0 0 0
    10 PS D. Milosavljevićová 1/0 0 0
    3 LK P. Posavecová 2/0 0 0
    8 SS S. Posavecová 5/2 0 0
    28 LK A. Šimarová 1/0 0 0
    44 LS M. Vidaková 0/0 0 0
    Celkem 25/4 2 1 1 0
    Dánsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    16 B A. Reinhardtová 0/0 0 0
    1 B S. Toftová 0/0 0 0
    27 PS L. Burgaardová 1/0 0 0
    19 SS L. Damgaard Lundová 0/0 0 0
    8 LS A. Hansenová 4/0 0   0
    21 PK A. Hansenová 0/0 0 0
    11 LS L. Haugstedová 0/0 0 0
    10 P K. Heindahlová 1/0 0 1
    32 SS M. Højlundová 2/0 0 0
    34 P R. Iversenová 1/0 0 0
    23 P K. Jørgensenová 1/0 0 0
    25 PK T. Østergaardová 0/0 0 1
    2 LK L. Pedersenová 3/0 0 0
    24 SS M. Rejová 2/0 0 0
    3 P M. Toft Hansenová 0/0 0 0
    18 PS M. Tranborgová 4/0 0 0
    Celkem 19/0 0 1 2 0
    bahis siteleri