Muži HS128, Innsbruck Vítěz: K. Stoch (POL) (kon.)
konec
Muži HS128, Innsbruck

Vítěz: K. Stoch (POL)

Neděle 03.01.2021, 13:30 • Bergisel • Turné čtyř můstků
     
    Průběžné pořadí Turné čtyř můstků před posledním závodem:
    1. Kamil Stoch (POL) 809,9 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 794,7 b.
    3. Halvor Egner Granerud (NOR) 789,3 b.
    4. Karl Geiger (GER) 785,2 b.
    5. Markus Eisenbichler (GER) 776,5 b.
    ...
    45. Viktor Polášek (CZE) 286,6 b.
    53. Čestmír Kožíšek (CZE) 190,8 b.
    59. Roman Koudelka (CZE) 94,7 b.
    (19:12:18)
    Poláci oslavují vítězství Kamila Stocha a třetí místo Dawida Kubackiho
     
    Konečné pořadí:

    1. Kamil Stoch (POL) 261,6 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 249,6 b
    3. Dawid Kubacki (POL) 248,3 b
    4. Piotr Żyła (POL) 246,2 b
    5. Jukija Sato (JPN) 245,6 b
    6. Markus Eisenbichler (GER) 245,0 b
    7. Rjoju Kobajaši (JPN) 244,3 b
    8. Stefan Kraft (AUT) 243,5 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 242,5 b
    10. Gregor Deschwanden (SUI) 240,6 b
    11. Peter Prevc (SLO) 239,4 b
    12. Robert Johansson (NOR) 238,2 b
    13. Martin Hamann (GER) 235,4 b
    14. Daniel-André Tande (NOR) 235,2 b
    15. Halvor Egner Granerud (NOR) 234,3 b
    16. Karl Geiger (GER) 234,2 b
    17. Daniel Huber (AUT) 233,8 b
    18. Andrzej Stękała (POL) 233,3 b
    19. Aleksander Zniszczoł (POL) 232,9 b
    20. Keiči Sato (JPN) 231,8 b
    21. Niko Kytösaho (FIN) 231,7 b
    22. Philipp Aschenwald (AUT) 231,0 b
    23. Cene Prevc (SLO) 228,4 b
    24. Maximilian Steiner (AUT) 226,7 b
    25. Johann André Forfang (NOR) 226,5 b
    26. Michail Nazarov (RUS) 224,2 b
    27. Antti Aalto (FIN) 224,1 b
    28. Thomas Lackner (AUT) 223,0 b
    29. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 222,8 b
    30. Domen Prevc (SLO) 221,0 b
     
    S těmito slovy se s Vámi z Innsbrucku loučím, ale srdečně vás zvu ke sledování našeho textového přenosu ze středečního vyvrcholení turné v Bischofshofenu, kterým vás provede kolega Tomáš Kubečka. Promění Kamil Stoch match point, zkompletuje zlatý hattrick a stane se po Helmutu Recknagelovi, Björnu Virkolovi, Jensi Weißflogovi a Janne Ahonnenovi čtvrtým skokanem, který ovládne slavné Turné čtyř můstků třikrát? Nebo ho ještě potrápí jeho kolega Dawid Kubacki? To se dozvíme ve středu 6. ledna.
    Obrovská radost Kamila Stocha a polských skokanů
     
    Není co řešit! Kamil Stoch předvedl další ze svých neskutečných výkonů a jasně ukázal, že v protivětru umí skákat kde kdo, ale v těžkých podmínkách je jasným vládcem právě on. Druhému Anžemu Laniškovi nadělil v součtu 12 bodů, průběžně vedoucím závodníkům Turné před tímto závodem Granerudovi a Geigerovi daroval téměř třicet bodů! Třetí Dawid Kubacki poskočil na druhé celkové místo a pokud by to Stochovi nevyšlo, obhájce loňského triumfu je pro Polsko skvělou pojistkou. Vypadá to tedy, že nejvýše bude v Bischofshofenu vlát znovu polská vlajka!

    Suverén sezóny Halvor Egner Granerud poprvé zaváhal a po zlepšeném skoku ve druhém kole se posunul aspoň na patnácté místo. O příčku hůře skončil Karl Geiger a oba dva se zřejmě připravili zpackaným prvním kolem o šanci na celkové vítězství. V nejlepší čtyřce dnes skončili tři Poláci, v elitní dvacítce jich najdeme pět. Polsko tedy ukazuje, že je momentálně největší skokanskou velmocí.
     
    Závod právě skončil.
    Kamil Stoch nedal na Bergiselu soupeřům žádnou šanci
     
    1
    Je to jasné! Kamil Stoch parádním skokem a neskutečným stylem uzemňuje veškeré své soupeře, kteří to budou mít v Bischofshofenu nesmírně těžké. Všech pět rozhodčích ocenilo Poláka známkou 19,5 a délka 130 metrů znamená neskutečný dvanáctibodový rozdíl mezi ním a druhým Laniškem!
     
    1
    Teď má vše v rukou Kamli Stoch, který může navýšit náskok v celkovém průběžném pořadí!
    Anže Lanišek se tak tak dostal před Kubackiho
     
    2
    Anže Lanišek to natahoval ze všech sil a v cíli se raduje. Stylově povedený skok, jenže délka nebyla taková, jakou by si Slovinec představoval. I tak mu to ale stačí na vedení o bod a tři desetiny!
     
    2
    Jdeme do finále! Bude se radovat Polsko nebo Slovinsko?
     
    3
    Autor nejdelšího skoku dne Rjoju Kobajaši na dopadu mává rukou v gestu zmaru. V těžkých podmínkách z toho zkrátka Japonec nevymačkal víc než 123 metrů a vypadá to na vyrovnání nejlepšího výkonu sezóny, což je pro Kobajašiho sedmé místo.
     
    4
    Rekordman můstku a poslední rakouská naděje Michael Hayböck ve druhém kole nepotvrdil svůj perfektní skok z kola prvního. Jen 123 metrů odsuzuje Hayböcka až na šesté místo. Zůstane tedy alespoň v desítce, ale určitě si na svém oblíbeném můstku věřil na pódium.
    Dawid Kubacki útočí na stupně vítězů
     
    5
    Dawid Kubacki je spokojen a má proč! Nadále totiž zůstává ve hře o obhajobu celkového titulu. Jeho skok o délce 127 metrů byl za daných podmínek nadprůměrný, navíc dopad do telemarku ocenili i rozhodčí. Kubacki jde do čela a 2,1 bodu před Żyłu.
    Piotr Żyła zvládl druhé kolo výborně
     
    6
    Piotr Żyła se už s nelehkými podmínkami popasoval lépe než jeho reprezentační kolega. Za vítr odečetl jen jeden bod a dosedl na hranici 124,5 metru. Żyła nakonec jde do vedení, náskok na Sata z prvního kola byl velký.
     
    7
    Andrzej Stękała si v cíli svůj skok hodně vyčítá. V letové fázi zůstal hodně za lyžemi, což ho zpomalilo, poté svůj let natáhl pouze na 120 metrů. To bude výrazný propad pořadím pro Poláka, který momentálně obsazuje 12. místo.
     
    8
    Martin Hamann dnes svůj nejlepší výsledek kariéry nevylepší, i tak to pro Němce v jeho jasně nejlepší sezóně znamená slušné body. Teď je sedmý, znovu tedy skončí v elitní patnáctce.
     
    9
    Stefan Kraft se popasoval se zhoršenými podmínkami s grácií a prokázal, že jeho styl rozhodčí mají v lásce. Odměnili ho čtyřmi devatenáctkami, ale Rakušanovi skok dlouhý 127 metrů nakonec na vedení nestačí! Se ztrátou 2,1 bodu je Kraft třetí.
     
    10
    Desátý byl po prvním kole Maximilian Steiner a prožíval životní závod. V první startu na Turné hned získá nějaké body, ale ve druhém kole ho zradily podmínky a možná i nervozita. 117 metrů znamená propad na průběžné 15. místo.
     
    Zanedlouho nás čeká elitní desítka dnešního třetího závodu Turné čtyř můstků. Potvrdí Poláci svou dominanci? Nebo se dočkáme dalšího překvapení?
     
    11
    Nejpříjemnějším překvapením prvního kola byl výkon Gregora Deschwandena a Švýcar ho v tom druhém jenom potvrdil! Deschwanden dolétl až na 126,5 metru a i když ho celkově porazí Jukija Sato a Eisenbichler, nejhůře třinácté místo je pro něj velký úspěch.
     
    12
    Kejči Sato svého jmenovce dnes neporazí, naopak skončí daleko za ním. 122 metrů mu vynáší jen desáté místo v průběžném pořadí.
     
    13
    Druhý muž kvalifikace Daniel Huber se v závodě trápí. Doplatil i na horší podmínky, ale po skvělé kvalifikaci dnes určitě cílil výše. Průběžné osmé místo znamená další sešup pořadím.
     
    14
    Po delší době slabší skok, nejmladší z bratří Domen Prevc nepotvrdil pozici z prvního kola a 116, metru ho posílá až na samý chvost pořadí.
     
    15
    Markus Eisenbichler bohužel nedokáže na turné skákat vyrovnaně. V prvním kole znovu zklamal a vše musí dohánět ve druhém. 128,5 metru vykouzlilo na jeho tváři úsměv, ale i proto, že neměl tak čistý styl jako Sato, tak končí zatím druhý o šest desetin.
     
    16
    I Robert Johansson využil otáčející se a sílící vítr. Nor dosedl na kótě 127,5 metru, ale měl problémy na dopadu, což se promítlo do známek rozhodčích. Johansson není spokojený, ale průběžné třetí místo je slušným výsledkem.
    Jukija Sato se posune hodně dopředu!
     
    17
    Nejdelší skok druhého kola předvádí Jukija Sato! Japonec doplachtil klidným letem až na hranici 130 metrů a přesvědčivě o 6,2 bodu vede nad Peterem Prevcem!
     
    18
    Poláci mají zkrátka nejsilnější tým ze všech. I závodníci druhého polského sledu dokáží trápit špičku, Aleksander Zniszczoł předvedl slušný let o délce 126,5 metru. Odečítal ale dost bodů za přední vítr, což mu v součtu vyneslo až páté místo.
     
    19
    Nejstarší z bratří Peter Prevc konečně zamával pořadím na čele a odčinil svůj nepovedený skok z prvního kola. Stylově krásný pokus o délce 128 metrů znamená pro Slovince průběžné vedení a Prevc se konečně po letech probouzí do své dávné formy.
     
    20
    To samé platí i pro pokus Ceneho Prevce, protože podmínky zůstávají konstantní. Slovinec doskočil do telemarku a získal slušné body, součet mu ale stačí jen na šestou pozici.
     
    21
    Skok Johanna Andrého Forfanga byl v mnohém podobný, jako pokusy jeho předchůdců. Nikdo z nich neulétl dále než pár metrů za konstrukční bod. 122 metrů znamená pro Nora momentální šestou pozici a příliš se pořadím neposune, spíš naopak.
     
    22
    Philipp Aschenwald ještě před tímto závodem pomýšlel na stažení náskoku na čelo v celkové pořadí Turné, jenže první část rakouské poloviny se mu vůbec nevyvedla. 123 metrů stačí v součtu jen na průběžné páté místo a celková rakouská jednička se propadne pořadím.
     
    23
    Druhý z Finů Niko Kytösaho skočil na své poměry poměrně slušně a dnes bude nejlepším reprezentantem své země. Je čtvrtý za Geigerem, ztratil na něj 2,5 bodu.
     
    24
    MacKenzie Boyd-Clowes předvedl zatím nejkratší skok druhého kola a na body prohrál i s Lacknerem. Vypadá to, že si dnes připíše jen jeden bod, pokud tedy někdo svůj skok výrazněji nepokazí.
     
    25
    Antti Aalto předvedl průměrný výkon a prokázal, že finský skok je už delší dobu hodně na ústupu. 122,5 metru nakonec nestačí ani na Nazarova a Aalto je až předposlední.
     
    26
    Jediný z Rusů ve druhém kole Michail Nazarov dnes neskončí poslední, o bod a jednu desetinu překonal zatím Thomase Lacknera a i on je v cíli velmi spokojený. Dnes znovu překonal i svého krajana Klimova.
     
    27
    Vítěz z Innsbrucku z roku 2017 Daniel-André Tande má také nakročeno ke zlepšení své pozice ve druhém kole. 128 metrů znamená v součtu průběžné vedení a Nor se bude posouvat.
     
    28
    Thomas Lackner se 121,5 metru dlouhým skokem předvedl slušný závod a každé body ve světovém poháru jsou pro něj zlaté. V cílovém prostoru hýří úsměvy, protože dnes přidá další body na své konto.
     
    29
    Halvor Egner Granerud momentálně ztrácí na Stocha v celkovém pořadí 13 bodů a i Nor ve druhém kole pořádně zabojoval. Dopadl na hranici 127,5 metru a vede před Geigerem o desetinu. Uvidíme, jak dlouho oba vydrží v čele a o kolik je ještě oba Poláci přeskočí.
     
    30
    Karl Geiger si vybral slabší chvilku v prvním kole, v tom druhém ale zabral a dolétl na 128 metrů. Má radost, protože si zlepšil reputaci, ztráta na Poláky v celkovém pořadí ale bude výrazná.
     
    Druhé kolo startuje, začínáme v okně číslo 10. Co předvedou zklamaní Geiger s Granerudem?
     
    Výsledky 1. kola:

    1. Kamil Stoch (POL) 131,7 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 131,0 b
    3. Rjoju Kobajaši (JPN) 128,3 b
    4. Michael Hayböck (AUT) 127,6 b
    5. Dawid Kubacki (POL) 126,0 b
    6. Piotr Żyła (POL) 125,1 b
    7. Andrzej Stękała (POL) 124,8 b
    8. Martin Hamann (GER) 121,3 b
    9. Stefan Kraft (AUT) 121,2 b
    10. Maximilian Steiner (AUT) 120,7 b
    11. Gregor Deschwanden (SUI) 120,3 b
    12. Keiči Sato (JPN) 120,2 b
    13. Daniel Huber (AUT) 119,9 b
    14. Domen Prevc (SLO) 119,8 b
    15. Markus Eisenbichler (GER) 119,4 b
    15. Robert Johansson (NOR) 119,4 b
    17. Jukija Sato (JPN) 118,6 b
    18. Aleksander Zniszczoł (POL) 118,4 b
    19. Peter Prevc (SLO) 118,2 b
    19. Cene Prevc (SLO) 118,2 b
    21. Johann André Forfang (NOR) 117,9 b
    22. Philipp Aschenwald (AUT) 117,8 b
    23. Niko Kytösaho (FIN) 117,3 b
    24. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 116,5 b
    25. Antti Aalto (FIN) 116,0 b
    26. Michail Nazarov (RUS) 115,3 b
    27. Daniel-André Tande (NOR) 113,7 b
    28. Thomas Lackner (AUT) 113,7 b
    29. Halvor Egner Granerud (NOR) 111,9 b
    30. Karl Geiger (GER) 109,2 b
     
    Druhé kolo začne za několik málo minut, přibližne v 14:47. Jako první ho otevřou překvapivě dva vedoucí závodníci Turné Geiger a Granerud.
     
    První kolo je za námi a přineslo obrovské překvapení. Halvor Egner Granerud poprvé v sezóně zaváhal a možná to bylo v ten nejhorší možný moment! Stejně jako druhý v celkovém pořadí Karl Geiger pokazil svůj skok a oba favorité postoupili až z posledních dvou míst. Naopak nezklamali Poláci. Kamil Stoch první kolo vyhrál, Dawid Kubacki je s minimální ztrátou pátý. Vypadá to, že o trofej s orlem si to rozdají právě tito dva závodníci. Markus Eisenbichler skočil jen průměrně a jeho ztráta je až příliš vysoká, Anže Lanišek sice skončil v prvním kole druhý, ale i on v cekovém účtování už výrazněji ztrácí a musel by ve druhém kole předvést něco neuvěřitelného.
    Halvor Egner Granerud tímto skokem zřejmě ztrácí možnost vyhrát Turné
     
    50
    Obrovské komplikace pro největšího favorita závodu a celého Turné! Proměnlivý vítr poslal Halvora Egnera Graneruda k zemi už po 116 metrech a Nor je až devětadvacátý! První dva muži celkového pořadí tedy končí až na posledních dvou postupových místech! To jsou věci! Granerud ztrácí na Stocha propastných 19,8 bodů! Ve druhém kole bude muset hodně zabojovat.
    Viktor Polášek zřejmě Graneruda nepotrápí
     
    49
    Jediný Čech v závodě Viktor Polášek letos bodoval jen jednou, na Bergiselu ale další nepřidá. Měl lepší podmínky a vítr mu foukl slušně, jenže český reprezentant toho nevyužil a 111,5 metru pro něj znamená až 44. místo.
     
    48
    Pár diváků, kteří sledují dění na můstku alespoň za plotem, mělo určitě ze skoku svého domácího oblíbence radost. V těžkých podmínkách skočil Huber jako překvapení kvalifikace 123 metrů a obsazuje slušné 13. místo. Navíc rozestupy v Innsbrucku tradičně nejsou velké.
     
    48
    Poslední tří skoky a vítr najednou začíná zlobit. Fouká silné ze všech stran a Daniel Huber si na svůj pokus musí počkat.
     
    47
    Manuel Fettner rozhodně ve světovém poháru pamatuje mnohem lepší časy. 105,5 metru a odbytý styl znamená pro Rakušana poslední místo a marné snažení o oprášení staré slávy.
     
    46
    Dawid Kubacki vytvořil v Garmischi nový rekord můstku, v Innsbrucku byl k tomuto výkonu daleko. Měl alespoň štěstí, že mu fouklo pod lyže a dosedl na hranici 126 metrů. Zařazuje se na páté místo a na Stocha ztrácí aktuálně necelých šest bodů. Slušné kolo pro obhájce titulu z Turné.
     
    45
    Timon-Pascal Kahofer skákal zase v protivětru, ale nepomohlo mu to k lepšímu než 106,5 metru dlouhému skoku. Pro Rakušana to znamená poslední místo.
    Markus Eisenbichler také nezvládá svůj skok
     
    44
    No a nakonec to bylo hodně těsné! Eisenbichler skočil dokonce o půl metru méně, ale naštěstí pro něj odečetl méně bodů za vítr a skákal v těžkých podmínkách. Postupuje aktuálně z 13. místa a na Stocha ztrácí 12,3 bodu. To vypadá, že král úvodních závodu letos Turné neovládne, pokud neskočí zázračně ve druhém kole.
     
    43
    Maciej Kot za 121 metrů jako šťastný poražený nepostoupí, musí tedy doufat v chybu Markuse Eisenbichlera.
    Kamil Stoch zabojoval o vítězství
     
    42
    Majitel Grand Slamu z roku 2017 Kamil Stoch ukázal, že je neskutečný v zadním větru! Přesně věděl, jak má načasovat formu na Turné a přesně načasoval i odraz svého prvního skoku. Navíc nádherný styl, který znamená dvě devatenáctky a jednou 19,5. Není co řešit, Stoch je první o sedm desetin před Laniškem a živí naději na své třetí vítězství na Turné.
     
    41
    Constantin Schmid sice bojoval, nepříjemné podmínky mu ale skok trochu zkrátily. 113,5 metru znamená konec nadějí na postup pro Němce.
     
    40
    Stefan Kraft pokazil jeden ze skoků v Ga-Pa a i on ztratil naději na celkové prvenství. Navíc Rakušan skákal najednou v zadním větru! Takže i když předvedl jen 121 metrů, s připočtením bodů za vítr se umístil momentálně na sedmém místě.
     
    39
    Kvalifikace Deckera Deana do závodu byl malý zázrak. Ve zkušebním kole dolétl jen na 101 metrů a v závodě to Američan moc nevylepšil. 105 metrů je jasně nejhorší výkon a prozatímní poslední místo.
    Karl Geiger svůj skok pokazil a odepisuje pořadí v Turné!
     
    38
    Pozor! Karl Geiger nepředvedl optimální výkon a tohle vypadá na konec nadějí pro Němce na vítězství v Turné. Jeho kvalifikační a tréninkové skoky ukazovaly, že mu Bergisel nesedí, a v závodě se to potvrdilo. 117 metrů možná bude znamenat až třicáté místo a i když Geiger postoupí, na čelo Turné hodně ztratí.
     
    37
    Čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Amman na turné ještě nikdy nevyhrál a vypadá to, že ani nevyhraje. I když ho stále skok na lyžích baví, 113 metrů mu první body v sezóně nepřinese.
     
    36
    A druhý Kobajaši určitě nepostoupí. Piotr Żyła totiž předvesl tradičně stylově vynikající skok o délce 126,5 metrů. Znamená to čtvrté místo a potvrzení neskutečné formy Poláků na Turné.
     
    35
    Mladší z bratří Džunširo Kobajaši předvedl slušný skok o délce 122 metrů, o postup se ale bude třást. Mezi poraženými by mu totiž tento výkon momentálně nestačil.
     
    34
    Vítěz Turné z roku 2016 se každým skokem zlepšuje a dostává se do dávné formy, a i když to dnes příliš nepotvrdil, 122,5 metru mu v klidu stačí na postup před Zografského. Po parádním výsledku v Ga-Pa ale asi nejstarší z bratří čekal víc.
     
    33
    Vladimir Zografski je osamoceným Bulharem ve startovním poli, ale ve druhém kole to platit nebude, protože svěřenec slovinského kouče Župana skákat nebude. 110,5 metru je nejkratší výkon závodu.
     
    32
    Philipp Aschenwald je možná překvapivě rakouskou jedničkou na turné, celkově na čelo neztrácí tolik. Jenže dnes svou pozici nepotvrdil a i když postoupí. 123,5 metru je na jeho poměry málo. Patnácté místo je zklamáním.
     
    31
    Zkušený dvaatřicetiletý Severin Freund předvedl z okna číslo 9 průměrný skok po všech ohledech. Dopadl na hranici konstrukčního bodu, ani známky nebyly nijak závratné. Uvidíme, zda to Němci bude stačit aspoň na postup mezi poraženými.
     
    30
    Keiči Sato bezpečně proklouzl do druhého kola, když předvedl svůj standard. Osmé místo a 123 metrů znamená zatím druhý nejlepší japonský výsledek.
     
    29
    Klemens Murańka málem ohrozil celý polský tým, když měl jeden pozitivní test na koronavirus. Teď je ohrožen i jeho postup do druhého kola, necelých 100 bodů a 112 metrů ma nejspíš stačit nebude.
     
    28
    Ani Nor Daniel-André Tande na své poměry také nepředvedl moc povedený skok, v K.O. systému má ale štěstí na soupeře a Tande postupuje i se 120 metry, zatím jako poslední v pořadí.
     
    27
    Ani Jan Hörl se nenachází v optimálním rozpoložení, 112,5 metru ho posílá až na třetí místo od konce. Tohle na postup nebude.
     
    26
    Andrzej Stękała prokázal, že Poláci mají aktuálně jasně nejvyrovnanější tým a měli by být největšími favority do týmových závodů. Stylově učesaný skok dlouhý 126,5 metru znamená čtvrté místo a bezpečný postup. Zatím velmi slušný celkový výkon na Turné pro Andrzeje Stękału.
     
    25
    Jevgenij Klimov neprožívá povedenou část sezóny, jeho krajan Nazarov je momentálně lepší. Rus měl problémy už po odrazu a 112,5 metrů ho odsuzuje k tomu, že druhé kolo bude sledovat jen v televizi, pokud vůbec.
     
    24
    Johann André Forfang se Švýcarem prohrává, 123 metrů mu stačí pouze na celkové 12. místo. Zatím zůstává mezi pětkou poražených, kteří virtuálně postupují do druhého kola. Uvidíme, jestli se tam udrží.
     
    23
    Jediným ze Švýcarů, který dokáže držet krok se špičkou je už několik let Gregor Deschwanden. A v prvním kole založil parádně a nejspíš postoupí. 124,5 metru dlouhý skok mu stačí aktuálně na šesté místo a pokud ho Forfang porazí, měl by jít do druhého kola jako šťastný poražený.
     
    22
    Hayböck ukázal, že místní můstek Bergisel mu sedí parádně. V nepříliš příznivém větru přistál až na kótě 127,5 metru, navíc předvedl i stylový telemark. Rakušan se řadí na třetí místo za Laniška a Rjoju Kobajašiho.
     
    21
    Sander Vossan Eriksen předvedl nejkratší skok kola, 111 metrů bude pro rekordmana můstku Michaela Hayböcka snadným soustem.
     
    20
    I Robert Johansson si asi představoval, že bude aktuálně na lepší celkové pozici. V Oberstdorfu nepostoupil do druhého kola, v Innsbrucku si ale podruhé skočí. Paschkeho bezpečně poráží, skok dlouhý 123 metrů mu v součtu s podmínkami a nájezdem stačí na šesté místo.
     
    19
    Souboj dvou zklamaných závodníků z turné načíná Pius Paschke. Němec letos vylétl jako kometa a v 27 letech poprvé nakoukl do A-týmu. Na Turné se mu ale rozklepaly kolena a nepředvádí výkony hodné závodníka elitní desítky pořadí SP. A platí to i dnes. 120,5 metru na postup stačit nebude.
     
    18
    MacKenzie Boyd-Clowes skákal naopak zase z devítky, vrátil se vítr pod lyže a kanadský reprezentant toho náležitě využil. 123 metrů a desáté místo znamená postup a spokojenost sympatického skokana.
     
    17
    Estonec, který se připravuje s finskými skokany, byl spuštěn z lavičky až napodruhé, navíc doplatil na nepříjemné poryvy větru ze strany. 111,5 metru je nejkratší skok dne, s tím by si Kanaďan Boyd-Clowes měl poradit.
    Výborný skok Anže Laniška
     
    16
    Anžemu Laniškovi nevyšlo jedno kolo v Oberstdorfu, jinak by stále bojoval s nejlepšími. Slovincovi ani tolik nefouklo pod lyže a v součtu se stylovými body, osmi body za nájezd a skokem dlouhým 127,5 metru mu to nakonec stačí na průběžné vedení! Náskok na Rjoju Kobajašiho činí 2,7 bodu.
     
    15
    Na skoku Domena Prevce to ale nebylo vůbec znát! I z poníženého nájezdu doletěl na 126 metrů, za nájezd si připsal navíc oproti soupeřům osm bodů.
     
    A další změna nájezdu, posouváme se na okno číslo 9.
     
    14
    Na můstek se vrhla i finská jednička Antti Aalto si vybojoval účast ve druhém kole, protože měl stejné podmínky i body jako jeho soupeř, ale skočil o dva metry dál. Celkově je Fin až osmý.
     
    13
    Jury ale velmi rychle Leintera vrátila na místo, odkud se spustil do stopy. Čekání ho nerozhodilo, dopadl na 125,5 metrů, jenže odepisuje dost bodů za vítr pod lyže. Naopak si ale připsal 4 body za nižší nájezd.
     
    13
    Clemens Leitner je prvním skokanem, který byl napoprvé odvolán z nájezdové lavičky.
     
    Jury už se před čím dál kvalitnějšími skokany rozhodla přeci jen hýbnout s nájezdem a ponížila ho o jedno okno. To pro fanoušky dlouhých letů nikdy není dobrá zpráva.
     
    12
    Martina Hamanna vytáhli před turné trenéři do áčka a ten se jim odvděčuje parádními výkony. 130 metrů, slušné body a ne až tak vysoký odpočet bodů znamená pro Němce dokonce druhé místo za vedoucího Kobajašiho!
     
    11
    První z bratří Prevců Cene má svůj první skok za sebou. Je vidět, že vítr pomalu slábne, i proto je 125,5 metru dlouhý skok dobrým závdavkem a šancí na postup, Cene Prevc totiž neodepisoval tolik bodů za vítr.
     
    10
    Gregor Schlierenzauer dosedl pouze na hranici 123,5 metrů a i když měl dle arbitrů lepší styl, součet bodů mu na postup nestačí! Rus je šestý a skočí si dnes na Bergiselu ještě jednou.
     
    9
    Michail Nazarov chytl v posledních dnech slušnou formu, minule v Ga-Pa dokázal dokonce bodovat. 125 metrů jeho slušnou formu potvrdilo a rekordman v počtu vítězství Gregor Schlierenzauer bude mít co dělat.
     
    8
    Premiérovou účast na turné zatím Markus Schiffner v postup do druhého kola v Innsbrucku nepřetaví. Za 120,5 metru mu patří až poslední místo.
     
    7
    Rakouské derby ve dvojici číslo 4 odstartuje Thomas Lackner. Tradičně po silném odrazu vystoupal vysoko, poměrně rychle ale padl k zemi a rozhodčí mu naměřili 125 metrů, k nimž přidali slušné stylové známky, konkrétně třikrát 18,5 bodu. Schiffner nebude mít lehkou práci.
     
    6
    Poláci mají nesmírně silný a vyrovnaný tým a Aleksander Zniszczoł Jelara s přehledem porazí. Při skoku o délce 128 metrů se ještě pokusil o telemark, v součtu je Polák čtvrtý a postupuje.
     
    5
    Prvním ze Slovinců v závodě je Žiga Jelar a i on je se svým skokem v prvním kole spokojen. 125,5 metrů je dobrý základ a slušný oříšek pro Aleksandra Zniszczoła, který je jeho soupeřem v K.O. dvojici.
     
    4
    Finský skok na lyžích stále hledá své dávné lídry, Niko Kytösaho skočil slušně, jeho let byl 128 metrů dlouhý. Začali jsme ale zostra, Fin proti Steinerovi prohrál o necelé tři body.
     
    3
    Maximilian Steiner také využil skvělé podmínky a tipl bych si, že se bude hýbat s nájezdem. 5ekněme průměrný skokan Steiner doplachtil až na 130,5 metrů a i když nedostal dobře zaplacenou za styl, ze svého výkonu má oprávněnou radost.
     
    2
    Hideharu Myahira spustil svého svěřence do nájezdové stopy a ten se nakonec snesl až na 132 metrů! Do rekordu můstku Hayböcka chybělo Japonci šest metrů a K.O. duel vyhrává. Ale Sato má dobrou šanci jako lucky loser.
     
    1
    Jukija Sato hned ukázal, že by se dnes chtěl stát japonskou jedničkou. Přední vítr ho donesl až na 126,5 metrů, což je hozená rukavice pro Kobajašiho!
     
    Závod právě začal.
     
    Skákat se bude z okna číslo 11, vítězem zkušebního kola se stal lídr turné i světového poháru Halvor Egner Granerud. Dle aktuální formy se jedná nejspíš o největšího favorita Tirné. Uvidíme, jak ho dnes potrápí Němci nebo Poláci.
     
    Vrcholky hor okolo můstku Bergisel jsou zahaleny mlhou, doufejme ale, že povětrnostní podmínky a počasí si se skokany dnes příliš nepohraje a obě kola proběhnou regulérně. Pomalu se blíží první skoky první K.O. dvojice, která přinese japonský souboj Jukuji Sata proti vítězi turné z před dvou let, Rjoju Kobajašiho.
     
    Startovní listina – K.O. systém:

    26 Jukija Sato (JPN)
    25 Rjoju Kobajaši (JPN)

    27 Maximilian Steiner (AUT)
    24 Niko Kytösaho (FIN)

    28 Žiga Jelar (SLO)
    23 Aleksander Zniszczoł (POL)

    29 Thomas Lackner (AUT)
    22 Markus Schiffner (AUT)

    30 Michail Nazarov (RUS)
    21 Gregor Schlierenzauer (AUT)

    31 Cene Prevc (SLO)
    20 Martin Hamann (GER)

    32 Clemens Leitner (AUT)
    19 Antti Aalto (FIN)

    33 Domen Prevc (SLO)
    18 Anže Lanišek (SLO)

    34 Artti Aigro (EST)
    17 MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)

    35 Pius Paschke (GER)
    16 Robert Johansson (NOR)

    36 Sander Vossan Eriksen (NOR)
    15 Michael Hayböck (AUT)

    37 Gregor Deschwanden (SUI)
    14 Johann André Forfang (NOR)

    38 Jevgenij Klimov (RUS)
    13 Andrzej Stękała (POL)

    39 Jan Hörl (AUT)
    12 Daniel-André Tande (NOR)

    40 Klemens Murańka (POL)
    11 Keiči Sato (JPN)

    41 Severin Freund (GER)
    10 Philipp Aschenwald (AUT)

    42 Vladimir Zografski (BUL)
    9 Peter Prevc (SLO)

    43 Džunširo Kobajaši (JPN)
    8 Piotr Żyła (POL)

    44 Simon Ammann (SUI)
    7 Karl Geiger (GER)

    45 Decker Dean (USA)
    6 Stefan Kraft (AUT)

    46 Constantin Schmid (GER)
    5 Kamil Stoch (POL)

    47 Maciej Kot (POL)
    4 Markus Eisenbichler (GER)

    48 Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    3 Dawid Kubacki (POL)

    49 Manuel Fettner (AUT)
    2 Daniel Huber (AUT)

    50 Viktor Polášek (CZE)
    1 Halvor Egner Granerud (NOR)
     
    Z českých závodníků do prvního kola pronikl o vlásek pouze Viktor Polášek, který si to rozdá v posledním duelu proti Granerudovi. Roman Koudelka pro zranění z Ga-Pa odcestoval domů, Čestmír Kožíšek skončil dvaapadesátý.
     
    Kvalifikace proběhla bez problémů a bez zádrhelů, věřme, že to vydrží i do hlavního závodu. Počasí v Innsbrucku totiž dokáže být ke skokanům velmi nemilosrdné. Nejlepší z padesáti kvalifikovaných skokanů byl lídr světového poháru a také vedoucí závodník Turné Halvor Egner Granerud, který si za to vysloužil bonus 5000 švýcarských franků a bude skákat s číslem 1. Za ním ale příliš nezaostali ani další favorité, všichni adepti na zisk trofeje se zlatým orlem se poskládali do první desítky. Skvělou formu chytl obhájce triumfu Dawid Kubacki, svou kvalitu prokázal v kvalifikaci i čerstvý mistr světa v letech Karl Geiger. A poslední slovo rozhodně neřekl ani král úvodních závodů sezóny Markus Eisenbichler.

    Závod v Innsbrucku může hodně napovědět o adeptech na celkové vítězství, momentálně se do odstupu 30 bodů vměstnalo sedm skokanů. V rozestupu necelých devíti bodů je zatím čtyřka Granerud, Geiger, Stoch a Kubacki. Bude slavit znovu Polsko? Nebo zvedne trofej po dlouhých 14 letech zase Nor? Nebo bude v Bischofshofenu nejvýše vlát německá vlajka? Nebo vše zamotá Lanišek, Rjoju Kobajaši nebo ve skvělé formě skákající Aschenwald? Moudřejší budeme po konci dnešního závodu zhruba v 15:30.
     
    Turné čtyř můstků se po Novém roce tradičně přesunulo do Rakouska, kde za pár dní i vyvrcholí. Ještě před středečním závěrem je ale samozřejmě třeba absolvovat třetí zastávku, kterou obstará nejmenší, ale o to záludnější můstek Bergisel v Innsbrucku.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

    Adam Kodet

    Průběžné pořadí Turné čtyř můstků před posledním závodem:
    1. Kamil Stoch (POL) 809,9 bodů
    2. Dawid Kubacki (POL) 794,7 b.
    3. Halvor Egner Granerud (NOR) 789,3 b.
    4. Karl Geiger (GER) 785,2 b.
    5. Markus Eisenbichler (GER) 776,5 b.
    ...
    45. Viktor Polášek (CZE) 286,6 b.
    53. Čestmír Kožíšek (CZE) 190,8 b.
    59. Roman Koudelka (CZE) 94,7 b.

    Konečné pořadí
    1. Kamil Stoch (POL) 261,6 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 249,6 b
    3. Dawid Kubacki (POL) 248,3 b
    4. Piotr Żyła (POL) 246,2 b
    5. Jukija Sato (JPN) 245,6 b
    6. Markus Eisenbichler (GER) 245,0 b
    7. Rjoju Kobajaši (JPN) 244,3 b
    8. Stefan Kraft (AUT) 243,5 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 242,5 b
    10. Gregor Deschwanden (SUI) 240,6 b
    11. Peter Prevc (SLO) 239,4 b
    12. Robert Johansson (NOR) 238,2 b
    13. Martin Hamann (GER) 235,4 b
    14. Daniel-André Tande (NOR) 235,2 b
    15. Halvor Egner Granerud (NOR) 234,3 b
    16. Karl Geiger (GER) 234,2 b
    17. Daniel Huber (AUT) 233,8 b
    18. Andrzej Stękała (POL) 233,3 b
    19. Aleksander Zniszczoł (POL) 232,9 b
    20. Keiči Sato (JPN) 231,8 b
    21. Niko Kytösaho (FIN) 231,7 b
    22. Philipp Aschenwald (AUT) 231,0 b
    23. Cene Prevc (SLO) 228,4 b
    24. Maximilian Steiner (AUT) 226,7 b
    25. Johann André Forfang (NOR) 226,5 b
    26. Michail Nazarov (RUS) 224,2 b
    27. Antti Aalto (FIN) 224,1 b
    28. Thomas Lackner (AUT) 223,0 b
    29. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 222,8 b
    30. Domen Prevc (SLO) 221,0 b

    Pořadí v prvním kole
    1. Kamil Stoch (POL) 131,7 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 131,0 b
    3. Rjoju Kobajaši (JPN) 128,3 b
    4. Michael Hayböck (AUT) 127,6 b
    5. Dawid Kubacki (POL) 126,0 b
    6. Piotr Żyła (POL) 125,1 b
    7. Andrzej Stękała (POL) 124,8 b
    8. Martin Hamann (GER) 121,3 b
    9. Stefan Kraft (AUT) 121,2 b
    10. Maximilian Steiner (AUT) 120,7 b
    11. Gregor Deschwanden (SUI) 120,3 b
    12. Keiči Sato (JPN) 120,2 b
    13. Daniel Huber (AUT) 119,9 b
    14. Domen Prevc (SLO) 119,8 b
    15. Markus Eisenbichler (GER) 119,4 b
    15. Robert Johansson (NOR) 119,4 b
    17. Jukija Sato (JPN) 118,6 b
    18. Aleksander Zniszczoł (POL) 118,4 b
    19. Peter Prevc (SLO) 118,2 b
    19. Cene Prevc (SLO) 118,2 b
    21. Johann André Forfang (NOR) 117,9 b
    22. Philipp Aschenwald (AUT) 117,8 b
    23. Niko Kytösaho (FIN) 117,3 b
    24. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 116,5 b
    25. Antti Aalto (FIN) 116,0 b
    26. Michail Nazarov (RUS) 115,3 b
    27. Daniel-André Tande (NOR) 113,7 b
    28. Thomas Lackner (AUT) 113,7 b
    29. Halvor Egner Granerud (NOR) 111,9 b
    30. Karl Geiger (GER) 109,2 b

    Startovní listina - K.O. Systém
    26 Jukija Sato (JPN)
    25 Rjoju Kobajaši (JPN)

    27 Maximilian Steiner (AUT)
    24 Niko Kytösaho (FIN)

    28 Žiga Jelar (SLO)
    23 Aleksander Zniszczoł (POL)

    29 Thomas Lackner (AUT)
    22 Markus Schiffner (AUT)

    30 Michail Nazarov (RUS)
    21 Gregor Schlierenzauer (AUT)

    31 Cene Prevc (SLO)
    20 Martin Hamann (GER)

    32 Clemens Leitner (AUT)
    19 Antti Aalto (FIN)

    33 Domen Prevc (SLO)
    18 Anže Lanišek (SLO)

    34 Artti Aigro (EST)
    17 MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)

    35 Pius Paschke (GER)
    16 Robert Johansson (NOR)

    36 Sander Vossan Eriksen (NOR)
    15 Michael Hayböck (AUT)

    37 Gregor Deschwanden (SUI)
    14 Johann André Forfang (NOR)

    38 Jevgenij Klimov (RUS)
    13 Andrzej Stękała (POL)

    39 Jan Hörl (AUT)
    12 Daniel-André Tande (NOR)

    40 Klemens Murańka (POL)
    11 Keiči Sato (JPN)

    41 Severin Freund (GER)
    10 Philipp Aschenwald (AUT)

    42 Vladimir Zografski (BUL)
    9 Peter Prevc (SLO)

    43 Džunširo Kobajaši (JPN)
    8 Piotr Żyła (POL)

    44 Simon Ammann (SUI)
    7 Karl Geiger (GER)

    45 Decker Dean (USA)
    6 Stefan Kraft (AUT)

    46 Constantin Schmid (GER)
    5 Kamil Stoch (POL)

    47 Maciej Kot (POL)
    4 Markus Eisenbichler (GER)

    48 Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    3 Dawid Kubacki (POL)

    49 Manuel Fettner (AUT)
    2 Daniel Huber (AUT)

    50 Viktor Polášek (CZE)
    1 Halvor Egner Granerud (NOR)

    Průběžné pořadí Turné čtyř můstků (2/4)
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 555,0 b
    2. Karl Geiger (GER) 551,0 b
    3. Kamil Stoch (POL) 548,3 b
    4. Dawid Kubacki (POL) 546,4 b
    5. Markus Eisenbichler (GER) 531,5 b
    6. Philipp Aschenwald (AUT) 530,7 b
    7. Andrzej Stękała (POL) 527,0 b
    8. Rjoju Kobajaši (JPN) 522,4 b
    9. Anže Lanišek (SLO) 520,8 b
    10. Piotr Żyła (POL) 517,1 b
    11. Daniel Huber (AUT) 512,0 b
    12. Peter Prevc (SLO) 510,5 b
    13. Jan Hörl (AUT) 502,0 b
    14. Stefan Kraft (AUT) 499,7 b
    15. Daniel-André Tande (NOR) 499,2 b
    ----------------------------------
    50. Viktor Polášek (CZE) 192,6 b
    51. Čestmír Kožíšek (CZE) 190,8 b
    56. Roman Koudelka (CZE) 94,7 b

    Průběžné pořadí SP (9/28)
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 730 b
    2. Markus Eisenbichler (GER) 544 b
    3. Dawid Kubacki (POL) 321 b
    4. Kamil Stoch (POL) 308 b
    4. Piotr Żyła (POL) 308 b
    6. Karl Geiger (GER) 286 b
    7. Anže Lanišek (SLO) 270 b
    8. Robert Johansson (NOR) 257 b
    9. Pius Paschke (GER) 227 b
    10. Daniel Huber (AUT) 220 b
    11. Jukija Sato (JPN) 207 b
    12. Marius Lindvik (NOR) 180 b
    13. Andrzej Stękała (POL) 150 b
    14. Rjoju Kobajaši (JPN) 147 b
    15. Johann André Forfang (NOR) 145 b
    -------------------------------------------
    61. Viktor Polášek (CZE) 4b
    64. Čestmír Kožíšek (CZE) 2b
    bahis siteleri