Tisková konference po hokejovém MS U20 (kon.)
konec
Tisková konference po hokejovém MS U20

Středa 06.01.2021, 13:00Tiskové konference
     
    Tisková konference skončila. Na počtenou se s vámi loučí David Sokol. (14:11:01)
     
    Na otázku jedné pozitivní věci na výkonu české dvacítky: "Líbilo se mi, jak pokorně a organizovaně vystupoval tým v průběhu celého turnaje. Líbilo se mi, že tým dobře vystupoval do médií, že systémově na ledě pracoval tak, jak trenér chtěl, nebyly tu žádné floutkovské fauly a dohady s rozhodčím. Je tedy otázka, jak k tomu zapojíme nějakou dovednost, ale na tohle jsem pyšný."
     
    Na přístup Martina Teplého a herního času: "Rozhodně si myslím, že jeho přístup vyústil v to, že hrál osm minut. To nebyla výtka směrem ke klubu, ten si samozřejmě nekoupí hráče, aby ho pak nevyužíval."
     
    Na otázku povinného nasazování juniorů v extralize: "Doporučil bych to. Spousta klubů to v minulosti nepochopila a vzala s sebou mladé kluky, kteří pak hráli tři minuty v domnění, že je v sestavě mít musí. Pak vznikal nešvar, že hráči hodně cestovali a málo hráli. Vezmete mladého hráče jako sedmého beka a on je rád, tak je zticha. Bohužel tohle je příklad toho, jak i dobrá věc není v klubech zpracovaná tak, jak by měla."
     
    "Od příští sezony by měla začít fungovat pozice regionálního manažera, kontrolora tohoto problému. Nebude ale jednoduchý výběr těchto lidí, v mé představě to musí být člověk, který má velký respekt v extralize i v daném regionu, a najít takového člověka nebude jednoduché. Čeká nás ještě hodně práce, ale od příští sezony by měla být tato pozice snad obsazena. Záleží tedy ještě na covidové situaci a financích, které se čerpají na kalendářní rok a ne na sezonu."
     
    Na otázku protekce v mládežnickém hokeji: "Je to celospolečenský problém, nemám konkrétní informace, že by se něco opakovaně dělo. Dneska to už není o igelitce pod stolem, ale spíše o lobbingu. Opravdu nevím, jestli se to tak stále děje, nejsem revizor, který chodí po stadionech a hlídá, jestli za autem rodič nepředává trenérovi balíček peněz. Nemyslím si, že kluci z prvních pětek lobbují za svou pozici, trenér vybere nejlepší hráče, které vidí, ale spíše by se mělo pracovat na tom, aby se hrálo v menším počtu hráčů. V současnosti řešíme regionální rozdělení a chceme otevřít přestupy napříč akademiemi, aby hráči zjistili, kde se pracuje dobře a pak o status akademie přijdou týmy, kde se takhle nepracuje."
     
    Jak nastavit sebereflexi, aby se český hokej poučil: "Covidová situace je pro sport a speciálně hokej tak fatální, nemůžete v době, kdy se možná soutěže ani nedohrají, ze soutěží padat. Podle mě bylo správné rozhodnutí, že se uzavřely, ale určitě se do budoucna otevřou. Souhlasím, že nám svět utíká, ale naposledy jsem poslouchal pana Hadamczika, že jsme porazili Rusko českou chytrostí... To je naprostá blbost, nevím, kde se česká chytrost vzala, v současné chvíli se nevyrovnáme v bruslení, nasazení, kondici, práci s pukem... To není žádná česká chytrost, to se mi pak líbí kanadská chytrost a finská chytrost, švédská chytrost a americká chytrost taky není špatná. Pokud se nebude u nás trénovat tak, jako v hokejově vyspělých zemích, nebudeme pracovat s hráči správně a nebudeme jim vštěpovat správný přístup, nebude existovat žádná česká chytrost."
     
    Jestli není přílišná otevřenost svazu vůči klubům: "Všechny mechanismy, které svaz vymýšlí, to bohužel vymýšlí za kluby. V klubech se s hráči nepracuje, raději se koupí pětatřicetiletý cizinec, aby se uspělo. Trenéři jsou pod tlakem manažera, manažer je pod tlakem majitele, je to začarovaný kruh... Když jsem dělal trenéra v roce 2018, prosil jsem, aby hrál Martin Kaut víc, protože ani on, ani Zadina nehráli v klubech tolik, kolik by měli. Ale to jsem trochu utekl. Co svaz udělal, to je nastavit redukcí soutěží více konkurenční prostředí. Víc, než apelovat na to, aby se v klubech pracovalo, se dělat nemůže. Můžeme pronásledovat kluby, můžeme jim pozastavit peníze, které svaz do klubů dotuje, ale víc už udělat nemůžeme, musí se pak zlepšit kluby."
     
    K psychice na šampionátu: "Když si přečtete, že jdete hrát proti Rusku, kde většina hráčů hraje KHL, nebo proti Kanadě, kde bylo devatenáct hráčů vybraných v prvním kole draftu a vy máte osm minut v Boleslavi v zápase s Plzní, to vám na psychice nepřidá. Trochu je to i otázka médií, myslím si, že je potřeba nebýt přehnaně sebevědomý a radši z pohledu trenéra říct, že to bude vyrovnaný zápas a pak vyhrát."
     
    Na herní styl týmu: "Speciálně zápas s Kanadou se držel playbooku. V dalších zápasech chceme hrát moderním systémem, ale musíme si uvědomit, že v určitých situacích byste s tímhle systémem neuspěli a to je už pak na trenérovi."
     
    K existenci playbooku: "Playbook byl na světě už v létě. Rozeslali jsme do klubů hromady materiálů, jak mají trenéři s hráči pracovat, abychom mohli na konci dne zhodnotit naše vystoupení jako úspěšné."
     
    "Když se podíváte na Honzu Myšáka, který hrál jedenáct minut v Litvínově bez přesilovky, to měl být náš první centr pro přesilovky. Další hráči odmítali nástup do Litoměřic, asi to je pod jejich úroveň, raději budou hrát osm minut v extralize."
     
    K přístupu hráčů: "Byl jsem i s kolegy v šoku, jak hráči k tréninku přistupují. Samozřejmě to tak nebylo u všech, mluvím teď konkrétně o Michalu Teplém... Náš nejlepší hráč si vybral Boleslav, kde odehrál osm minut za zápas, odehrál pak podprůměrně tři, čtyři zápasy v Litoměřicích, a to měl být náš nejlepší hráč na turnaj. S tím pak Karel (Mlejnek) už nemůže nic udělat."
     
    Zdali byl výsledek turnaje potvrzením špatné úrovně českého hokeje: "Je to pro mě jednoznačné potvrzení, myslím si, že se ty nejlepší týmy neperou s problémy jako my. A tím myslím přemlouvání hráčů a agentů, aby se zapojili do našich programů. Například na Karjale... Je nemyslitelné, abych musel zvedat hlas na Michala Teplého, který byl na turnaj pozván jako junior, ale já jsem na něj hlas zvedat musel kvůli jeho přístupu k tréninku. V nejlepších zemích je taková konkurence, že si nikdo nedovolí šlápnout vedle, u nás to tak není. Jde o pracovní a sociální morálku, v ostatních zemích řeší, jak zapojit hráče do systému, my se pak musíme zabývat takovýmito problémy."
     
    Na otázku svazu: "Na svazu se dělá mnoho kvalitní práce, která ale bohužel není navenek vidět a nedává se za ni dostatečný kredit."
     
    Jestli řešil rekonstrukci soutěží s kluby: "S kluby jsme to neřešili, protože kdybyste se na tohle zeptal dvou tisíc lidí na plénu, dostanete dva tisíce různých názorů."
     
    K dotazu, jestli dojde k rekonstrukci soutěží už od žákovských kategorií: "My jsme chtěli některé změny zavést už letos, což se nepovedlo, ale ano, chystáme změny napříč celým systémem. Nepůjdu do detailů, to by bylo na delší diskusi, ale chtěli jsme začít juniorskou nejvyšší soutěží a týkat se to bude i dalších soutěží."
     
    Na otázku, které kluby konkrétně byly pokutovány: "V současnosti jsme zavedli posílání interních informací v rámci členů výboru a veškeré naše závěry budou poté i veřejně dostupné, abyste se nemuseli o těchto rozhodnutích dozvídat od majitelů klubů. Zatím ještě nebyly uděleny pokuty, ale postihli jsme Mladou Boleslav a České Budějovice za určité nedostatky odebráním měsíčního příspěvku, který přesahuje hranici sto tisíc korun."
     
    Konkrétně k řešení postihů: "Přesunuli jsme rozdělení finančních prostředků pro akademie, je připravený systém jejich odměňování a podmínek pro udržení statusu akademie. Víme o klubech, které jsou na hraně udržitelnosti statusu, ale bohužel je největší téma covidová situace a pro některé kluby tato nepříjemná změna se odsunula na příští sezonu."
     
    Na problém akademií a chybějící morálky: "Počet akademií byl už letos zredukován, aby aktuální covidová situace nepřeje tomu, abychom kluby, které jsou na existenční hraně, takto ještě udeřili další redukcí a finančními postihy. Byla v plánu, ale není na to situace."

    David Sokol

    bahis siteleri