Barrere – Kolář 2:0 (kon.) | Janvier – Rosol 2:1 (kon.)
konec
Maxime Janvier
Maxime Janvier
2
68 7 6  
Lukáš Rosol
Lukáš Rosol
1
7 5 1  
Pondělí 11.01.2021, 14:14 • Kurt č. 1, Dauhá (QAT) • Australian Open - muži - Australian Open (tvrdý povrch) • 1. kolo kvalifikace
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:30.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné pondělní dopoledne! Vítám vás při sledování prvního kvalifikačního kola Australian Open, která se ale netradičně hraje v Asii. Mužské souboji probíhají v Dauhá a Lukáš Rosol v hlavním městě Kataru bude bojovat proti Maximu Janvierovi z Francie.
     
    Maxime Janvier je francouzský tenista, který žebříčkově patří až do třetí větové stovky. Čtyřiadvacetiletý rodák z Creilu v loňské sezóně žádného velkého úspěchu nedosáhl. Jako divoká karta si mohl zahrát na domácím grandslamu, tedy French Open. Los mu do prvního kola přidělil krajana Gastona, s nímž neuhrál ani set. Po Rolland Garros Francouz pokračoval na antuce a zatímco v Barceloně došel do čtvrtfinále, tak v Lisabonu vypadl hned v prvním kole. Posléze zkusil Janvier štěstí na tvrdém povrchu, v tureckém Istanbulu nestačil v osmifinále na kolegu Bonziho. Do konce roku Francouz sehrál ještě tři turnaje, dále než do čtvrtfinále se ale nedostal.
     
    Lukáš Rosol toho nejen z důvodu celosvětové pandemie, ale i kvůli zdravotním problémům moc neodehrál. Zkušený, již pětatřicetiletý tenista se naposledy představil v rámci kvalifikace French Open, kde vypadl v kvalifikaci, v jejím 2. kole vzdal Američanu Mmohovi za stavu 6:7 a 1:3. Před francouzským turnajem se, podobně jako většina krajanů, účastnil turnajů v České republice. Nejvíce se mu dařilo na druhém pražském challengeru, kde mu až v semifinále vystavil stopku Nizozemec Griekspoor. Všechny tyto turnaje se ovšem hrály na antuce. Jak se povede Rosolovi na tvrdém povrchu, to je otázkou.
     
    Vzájemné zápasy:

    Jediný vzájemný zápas Rosola a Janviera se datuje do roku 2017. Na challengeru ve francouzském Sophia Antipolis spolu změřili síly v prvním kole a po třísetové bitvě se z postupu radoval Lukáš Rosol.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Lukáš Rosol.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    0-15
    První fiftýn zápasu patří českému tenistovi. Ten byl od servisu aktivnějším hráčem a nakonec soupeře donutil k chybě prudkým forhendem na základní čáru.
     
    0-30
    Rodák z Brna vybojoval i druhý bod. Opět útočil forhendem, sokovi zahrála na tělo. Janvier následně bekhendem poslal míček za základní čáru.
     
    15-30
    Francouz se dočkal fiftýnu s velkým štěstím. Jeho forhend se totiž odrazil od pásky a šťastně spadl na polovinu soupeře.
     
    30-30
    Tak pozor, Francouz vyrovnává a může zabojovat o brejkboly! Tentokráte byl on tím, kdo útočil a ve finále rozehry naběhl k síti. Pokus o prohoz Rosol namířil pod pásku.
     
    30-40
    K brejkbolu český hráč soka prozatím nepustil. Dobře jej rozběhal ze strany na stranu, při forhendu hraném v plném běhu Francouz kurtu přestřelil.
     
    0:1
    První gem střetnutí jde za Rosolem. Servis na téčko Janvier zreturnoval jenom do sítě.
    0:0; 0:1 - Lukáš Rosol
     
    0:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    0:1
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    15-0
    Forhendovou přestřelku ovládl Janvier. Čtyřiadvacetiletý rodák z Creilu protivníka překvapil přesně mířeným úderem na základní lajnu.
     
    30-0
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    30-15
    Maxime Janvier zapisuje premiérovou dvojchybu.
     
    40-15
    Forhendový return skončil v síti.
     
    40-30
    Janvier šel na síť, avšak Rosol se touto skutečností rozhodit nenechal. Hrál po lajně, zatímco Francouz očekával prohoz křížem. Míček pouze slabě ztlumil před sebe do sítě.
     
    40-40
    Druhá dvojchyba v průběhu jedné hry posílá gem do shody.
     
    A-40
    Janvier šel přes druhé podání, přesto získal přímý bod. Rosol servis ven z dvorce tečoval pouze rámem.
     
    1:1
    Rodák z Creilu úspěšně vyrovnává na 1:1. Bekhendový return český tenista ještě zvládl, následný forhend umístil za základní čáru.
    0:0; 1:1 - Maxime Janvier
     
    0-15
    Na servis ven z dvorce Janvier returnoval kratším bekhendovým returnem. Rosol si počkal na odskok míčku a forhendem po lajně zabil výměnu.
     
    0-30
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    15-30
    Český tenista si dalším povedeným servisem ven z dvorce otevřel celou pravou polovinu kurtu, bohužel forhend poslal pod pásku.
     
    30-30
    Druhá nevynucená chyba z forhendu brněnského rodáka v řadě. Janvier se opět dostává na dosah brejkbolové příležitosti.
     
    30-40
    Kterou ani v tomto případě nezískává, protože bekhendem returnoval do sítě.
     
    40-40
    Jdeme do shody. Rosol hrál po servisu příliš vysoký kraťas. Janvier měl u sítě na forhend velmi snadnou práci.
     
    A-40
    První brejkbol zápasu má Maxime Janvier! Francouz byl na síti a měl skvěle připravenou pozici, jenže při voleji zaváhal a po lobu soka musel zpátky za základní čáru. Rychle však získal zpět roli aktivnějšího hráče a po kratším bekhendu soupeře vypálil vítězný forhend kros.
     
    40-40
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-A
    Po brejkbolu budeme sledovat gembol Rosola. Rodák z Brna se vyvaroval chyby a trpělivě vracel míčku na polovinu soka. Ten razantním bekhendem hrál za základní čáru.
     
    1:2
    Lukáš Rosol se nenechal rozhodit jedním nezdarem a v krátkém časovém sledu zkusil druhý kraťas. O poznání lepší, Janvier za míčkem běžel marně.
    0:0; 1:2 - Lukáš Rosol
     
    1:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    15-0
    Servisem si Maxime Janvier vytvořil výbornou pozici pro ukončení. Forhendem trefil nekompromisně pravý roh. Vítězný úder.
     
    30-0
    Oba tenisté si nyní vzájemně hráli do bekhendu. O změnu rytmu se zkrácením hry postaral Francouz, Rosol hrál míček až po druhém dopadu.
     
    30-15
    Brněnský rodák využil slabého druhého servisu k dělovému forhendovému returnu pod nohy Janviera, jenž v záklonu střílel pod pásku.
     
    40-15
    Rosol se zlobí, protože měl pocit, že křižný bekhend soupeře, na který nedosáhl, skončil v zámezí. Jenže čárový ani umpirový rozhodčí nic nehlásili, a proto fiftýn patří Francouzovi.
     
    40-30
    Český tenista bojuje o shodu. Opět potrestal příliš slabý druhý servis, po forhendové střele hrál Janvier zase pouze pod pásku.
     
    2:2
    Druhý gembol ale čtyřiadvacetiletý Francouz využil. Po servisu ven z dvorce hrál do stejného místa forhendem, Rosol bekhendem trefil síť.
    0:0; 2:2 - Maxime Janvier
     
    15-0
    Rosol útočil, avšak fiftýn slaví jeho protivník. Čech při pokusu o křižný bekhend zasáhl koridor určený pro čtyřhru.
     
    15-15
    Maxime Janvier hodně podcenil situaci. Chtěl jít dopředu, ale úmysl si rozmyslel, jenže příliš pozdě. Bekhend Čecha, který mu přistál pod nohama, již nedokázal vrátit.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    15-40
    Lukáš Rosol výborně rozběhal protihráče a po zásluze disponuje dvěma gemboly. Po jeho kratším forhendu šel na síť, kde ze stejné strany trefil vítězný míč.
     
    30-40
    Bekhendový return se odrazil o pásky a prasátko dnes podruhé hrálo ve prospěch Francouze. Český hráč bezmocně rozhodil rukama.
     
    2:3
    Tvrdé podání na kříž ještě Janvier vybral, ale míček poslal do sítě. Pětatřicetiletý rodák z Brna si udržel i svůj třetí servis v utkání.
    0:0; 2:3 - Lukáš Rosol
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    15-0
    Rosol se dokázal dostat z defenzivy do ofenzivy, přesto bod slaví protivník, protože český tenista bekhendem po lajně hrál za základní čáru.
     
    15-15
    Bekhendový return nadělal Francouzovi velké starosti. V záklonu poslal míček těsně za pásku, načež Čech ukončil rozehru dělovým křižným forhendem.
     
    30-15
    Janvier dostal varování, protože si třikrát nadhodil míček, ale následně si servis rozmyslel. Na počtvrté už hrát musel a získal fiftýn, postupný útok zakončil forhendovým volejem u sítě.
     
    40-15
    Forhendový return zastavila páska. Dva gemboly.
     
    3:3
    Oba tenisté zůstávají na servisu stoprocentní. Janvier se opět vydal k síti, kde byl i v tomto případě úspěšný. Křižný forhend posadil nechytatelně na boční lajnu.
    0:0; 3:3 - Maxime Janvier
     
    0-15
    Lukáš Rosol ukázal, že i on umí zahrát na síti. Na ni přešel forhendem po lajně a bekhendovým volejem nedal soupeři šanci na reakci.
     
    0-30
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    0-40
    Janvier poslal bekhendový return za základní čáru.
     
    3:4
    Sedmý gem střetnutí netrval ani minutu. Lukáš Rosol po úspěšně hře u sítě přidal tři přímé body v řadě.
    0:0; 3:4 - Lukáš Rosol
     
    3:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:4
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    15-0
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    30-0
    Po delší době jsme měli možnost sledovat delší výměnu. Lukáš Rosol v ní po větší část tahal za delší konec provazu, jenže křižným bekhendem trefil deblový koridor.
     
    40-0
    Bekhendový return českého hráče doplachtil za základní čáru.
     
    4:4
    Také Maxime Janvier získává při podání gem čistou hrou. Po servisu přitvrdil na forhendu, český tenista pak ze stejné strany trefil míček nečistým způsobem.
    0:0; 4:4 - Maxime Janvier
     
    0-15
    Francouz nedokázal dotlačit slibně rozehranou výměnu do zdárného konce. Ve snaze o vítězný bekhend po lajně napálil síť.
     
    0-30
    Janvier chtěl okamžitě z returnu překvapit soka kraťasem. Rosol by byl u míčku včas, i kdyby přeletěl přes pásku.
     
    15-30
    Rodák z Creilu znovu překvapil, když šel po returnu na síť. Rosol zkoušel prohoz po lajně, ale Janvier byl připraven a úspěšným volejem získal fiftýn.
     
    15-40
    Po servisu ven z dvorce následoval forhend do volné levé části. Soupeř vzdal snahu ještě zabojovat o dostihnutí míčku.
     
    4:5
    Při gembolu pětatřicetiletý brněnský rodák trefil první eso a po krátké přestávce se může pokusit uzavřít první dějství na returnu.
     
    4:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:5
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    0-15
    Rosol nečistě trefil bekhendový return, což soka evidentně rozhodilo, protože na síti v jasné pozici bekhendem přepálil dvorec.
     
    0-30
    A znovu Janvier trestuhodně selhal u pásku! Mířil sice dobře do protipohybu soupeře, ale až za základní čáru!
     
    15-30
    Čtyřiadvacetiletý Francouz snižuje. V jednu chvíli měl velký štěstí, neboť jeho bekhend posunula na druhou stranu pásku. Nakonec slavil úspěch bekhendem po lajně, na který protivník nenašel odpověď.
     
    30-30
    Maxime Janvier srovnává skóre v gemu, nechce předčasný konec první sady. Do třetice již byl na síti úspěšný, prohoz Rosola skončil mimo vymezené území.
     
    40-30
    Třetí vybojovaný fiftýn v řadě znamená gembol pro Francouze. Český hráč útočil, moc toužil po setbolu, ale křižným forhendem o kousek minul boční lajnu.
     
    40-40
    Ale Rosol se nevzdává. Po zdařilém bekhendovém returnu pouze sledoval, jak forhend soupeře dopadá do zámezí.
     
    A-40
    Eso po dělovce ven z dvorce.
     
    5:5
    První set pokračuje. Silný vítr zpomalil bekhendový return Rosola, ale Janvier rychle zareagoval a u sítě dokázal prohodit soka po lajně, Rosol se totiž v mezičase také rozhodl zkusit štěstí u pásky.
    0:0; 5:5 - Maxime Janvier
     
    0-15
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    0-30
    Kombinace servis – síť byla úspěšná. Lukáš Rosol si poradil s několika těžkými voleji, ten poslední, kratší z bekhendu, proměnil ve vítězný.
     
    15-30
    Janvier snižuje a dostává soupeře pod drobný tlak. Trpělivě vracel ofenzivní dělovku protihráče, načež se dočkal zaváhání při bekhendovém úderu.
     
    15-40
    Brněnský rodák vybojoval na svou stranu dva gemboly. Nyní byl on tím trpělivějším tenistou, Francouz kazil bekhendem do sítě.
     
    30-40
    Janvier si poradil s forhendem na tělo brilantně. Ještě si stihl poodstoupil mírně doprava a rovněž forhendu vypálil nechytatelnou dělovku do levého rohu.
     
    5:6
    Lukáš Rosol má jistotu tiebreaku. I pošesté si dokázal udržet servis. Podání nasměroval na tělo soupeře, který nedokázal dostatečně rychle zareagovat.
     
    5:6
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:6
    Konec přestávky, podávat bude Maxime Janvier.
     
    15-0
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Maxime Janvier teď pořádně podcenil situaci. Na síti byl v tlaku, když se Rosol pokusil o lob. Francouz míček nehrál v domnění, že letí do autu, ale to byl omyl, protože balónek ještě s velkou rezervou skončil v kurtu!
     
    15-30
    Rodák z Creilu dvojchybou přibližuje konkurenta k setbolům.
     
    30-30
    Forhendový return doplachtil do deblového koridoru.
     
    30-40
    Rosol disponuje prvním brejkbolem, který je zároveň setbolem! Český tenista byl v hluboké defenzivě, avšak Janvier v jasné pozici u sítě napálil smeč do sítě.
     
    40-40
    Janvier zatím ztrátu setu nepřipouští. Brněnský rodák šel odvážně k síti, na bekhendový prohoz po lajně ovšem neměl šanci dosáhnout.
     
    40-A
    Přichází druhá příležitost! Český tenista skvěle odhadl, kam bude soupeř servírovat a křižným forhendovým returnem poslal balónek mimo dosah soupeře.
     
    40-40
    Ani na podruhé to nevyšlo. Rosol se dostal do výměny, v níž byl ale trpělivější soupeř, Čech umístil bekhend za základní čáru.
     
    A-40
    Po dvou setbolech budeme sledovat, jak si Janvier poradí s gembolem. Na síti byl úspěšný, křižný prohoz soka pustil do zámezí.
     
    6:6
    O osudu prvního setu rozhodne tiebreak. Po servisu na kříž Rosol returnoval forhendem za základní čáru.
    0:0; 6:6 - Maxime Janvier
     
    1-0
    Janvier okamžitě získává minibrejk. U sítě zahrál nepříliš povedený stopvolej, jenže Rosol vzápětí tvrdým forhendem trefil jenom pásku.
     
    2-0
    První bod na servisu Janvier získal. Po podání hrál křižný bekhend do levého rohu, český tenista vracel balónek v plném běhu pod pásku.
     
    2-1
    Výhoda minibrejku je pryč. V bekhendové přestřelce udržel přesnější ruku a pevnější nervy Rosol, soupeř poslal bekhend za základní čáru.
     
    3-1
    Ale brněnský rodák na servisu vyrovnat nedokázal. Na pilu tlačil až příliš, první forhend ještě dostal do kurtu, ten druhý poslal za základní lajnu.
     
    4-1
    Maxime Janvier vede už o dva brejky! Servis na tělo dokázal zreturnovat a to bylo klíčový, protože český hráč posléze útočným forhendem pálil do území pro čtyřhru!
     
    4-2
    Ve zkrácené hře zatím servis nehraje moc velkou roli. Rosol smazal jeden minibrejk, když soka sérií tvrdých forhendů dostal pod tlak, z něhož už se Francouz nevyhrabal.
     
    5-2
    Druhý bod při podání Janvier vybojoval pro sebe a vzal si zpět tříbodové vedení. U sítě zachoval chladnou hlavu a forhendový volej poslal mimo dosah soupeře.
     
    5-3
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    5-4
    Lukáš Rosol snižuje a ztrácí jediný bod. Bezpodmínečně ale musí zabodovat na příjmu. Má dva pokusy.
     
    5-5
    Výborně! Brněnský rodák potrestal slabý druhý servis soka, forhendový volej napálil neomylně do levého rohu kurtu. Máme vyrovnáno!
     
    5-6
    A Rosol dokonce půjde podávat na vítězství v setu! Return sice poslal těsně za pásku, jenže Janvier neunesl tíhu okamžiku a smečoval za základní lajnu.
     
    6-6
    První set ještě pokračuje. Rosol příliš uspěchal bekhendový úder, který hrál brzy po odskoku a pod pásku.
     
    6-7
    Přímý bod po servisu ven z dvorce. Rosol má druhý setbol, který bude zkoušet proměnit na returnu.
     
    7-7
    Ale i Maxime Janvier zapisuje přímý bod, return českého tenisty zastavila páska.
     
    7-8
    Třetí setbol, druhý při vlastním servisu! Rodák z Brna v klíčový okamžik poslal bekhend soupeři na tělo, Francouz v těžké pozici minul vymezené území.
     
    8-8
    Nekonečný první set stále nezná vítěze. Janvier si nepřipustil tlak a od returnu útočil. Na forhend po lajně Rosol nedosáhl.
     
    8-9
    Čtvrtá příležitost na ukončení setu pro Lukáše Rosola. Janvier zkoušel soka překvapit kraťasem, jenže míčku dal malou výšku a trefil jen síť.
     
    6:7
    Dramatický první set nakonec získal na svou stranu Lukáš Rosol! Return po lajně neměl chybu. Francouz ještě v záklonu dokázal zahrát míček, ale jenom do autu!
    0:1; 6:7 - Lukáš Rosol
     
    0:0
    Začíná druhý set.
     
    15-0
    Do druhého setu vstupuje Maxime Janvier přímým bodem po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Lukáš Rosol si výborně provedeným bekhendovým kraťasem přitáhl k síti, aby jej následně forhendovým úderem bez problémů prohodil.
     
    30-15
    Rodák z Creilu si servisem ven z kurtu otevřel celou pravou polovinu, kam posléze bezpečně poslal úder z forhendu.
     
    40-15
    Bekhendový volej doplachtil za základní čáru.
     
    1:0
    Úvodní gem druhého dějství ukončil francouzský tenista esem na kříž.
    0:1; 1:0 - Maxime Janvier
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Forhendová přestřelka pro Janviera. Ten držel pozici mírně aktivnějšího tenisty a nakonec se dočkal soupeřova zaváhání.
     
    15-15
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    30-15
    Janvier se srdnatě bránil a odměnou mu je fiftýn. Jako blesk běhal ze strany na stranu, až nakonec zkontroloval bekhend protivníka mířící do autu očima.
     
    30-30
    Příliš vysoký bekhendový return potrestal Rosol bez servítek. Počkal si na pohyb konkurenta a forhendem napálil balónek na opačnou stranu.
     
    40-30
    Jeden brejkbol ovšem čtyřiadvacetiletý Francouz získal! Bekhendový return poslal pod nohy soupeře, načež Čech bekhendem trefil míček nečistě.
     
    40-40
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    A-40
    Maxime Janvier si po právu zabojuje o brejk znovu. V delší výměně odvážně zkracoval hru, s čímž Rosol nepočítal a míček již nedoběhl.
     
    40-40
    Eso na kříž.
     
    A-40
    Obrovské štěstí stálo na straně Janviera. Jeho bekhendový return se odrazil od pásky nechytatelně na stranu soupeře. Třetí brejkbol.
     
    2:0
    Třeí brejkbol již rodák z Creilu proměnil v brejk a jako první tak získal gem proti servisu! Klíčem bylo, že se dostal do výměny, na jejímž konci Rosol chyboval z forhendu.
    0:1; 2:0 - Maxime Janvier
     
    15-0
    Po bekhendovém returnu těsně za pásku Francouz zachoval chladnou hlavu a ze stejné strany vypálil vítězný úder po lajně.
     
    15-15
    Janvier znovu útočil, jenže bekhendem nahrál balónek ideálně do rakety Rosola. Ten vypálil dělovku pod nohy soka a to bylo klíčem k zisku fiftýnu.
     
    15-30
    Český tenista si chce ztracený servis vzít okamžitě zpět. Po returnu se dostal do tlaku a za forhendovou ránou po lajně Francouz natahoval raketu bez úspěchu.
     
    30-30
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-30
    Maxime Janvier se po tvrdém servisu ven z dvorce vydal na síť. Rosol chtěl v těžké pozici hrát lob, což také udělal, ale míček poslal až za základní čáru.
     
    3:0
    Čtyřiadvacetiletý francouzský hráč potvrzuje brejk a vede 3:0. Poté, co bekhend soupeře zpomalila páska, se musel hodně rychle rozhodovat a nakonec volil variantu kraťasu. Český tenista míček ještě doběhl, ale už jej nepřehodil přes síť.
    0:1; 3:0 - Maxime Janvier
     
    3:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:0
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Maxime Janvier je ve druhém setu hodně sebevědomý. Return posadil na základní čáru a tím se dostal do tlaku, vzápětí vypálil vítězný forhend do pravého rohu dvorce.
     
    30-0
    A další fiftýn pro Francouze. Ten pro změnu rozběhal soupeře ze strany na stranu, Rosol nakonec byl nucen kapitulovat.
     
    30-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    40-15
    Francouz zvládl returnovat těžký servis na tělo. Rosol následně útočil bekhendem, který ovšem nedokázal přepálit přes síť. Dva brejkoly!
     
    40-30
    Rosol ten první úspěšně smazal. Dobrým prvním servisem dostal soupeře do defenzivy, z které ho nepustil až do posledního úderu ve výměně.
     
    40-40
    Při druhém brejkbolu měl Janvier o poznání větší šanci na úspěch. On byl tím aktivnějším tenistou, jenže razantní forhend zastavila síť.
     
    A-40
    Janvier má třetí brejkbol v průběhu jednoho gemu. Return poslal pod nohy Rosola, který forhendem hrál za základní lajnu.
     
    4:0
    Do třetice byl Maxime Janvier a disponuje tak výhodou dvou brejků! Opět slavil úspěch především zásluhou returnu pod nohy soka. Rosol počítal s tím, že čárový zahlásí aut, jenže nezahlásil a fiftýn tak patří soupeři.
    0:1; 4:0 - Maxime Janvier
     
    0-15
    Páska pomohla Rosolovi. Bekhend zpomalila a Janvier musel hodně spěchat, aby míček stihnul. Doběhl ho, ale zasáhl jej nečistým způsobem.
     
    0-30
    Brněnský rodák se zdravě naštval. Za zdánlivě ztraceného stavu ve druhém setu začal více riskovat a to se zatím vyplácí. Forhend kros z těžké pozice umístil přesně do rohu.
     
    0-40
    Maxime Janvier trefil svou čtvrtou dvojchybu, což znamená, že Lukáš Rosol má várku tří brejkbolů.
     
    15-40
    Eso na kříž.
     
    4:1
    Druhou dvojchybou se Maxime Janvier sám připravil o výhodu jednoho brejku. Stále však vede 4:1 a může směle pomýšlet na prodloužení zápasu do třetí sady.
    0:1; 4:1 - Lukáš Rosol
     
    4:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:1
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Forhendový return Janviera po lajně neměl chybu. Rosol se za míčkem akorát podíval.
     
    15-15
    Úspěšná kombinace servis – síť znamená srovnání skóre v gemu. Proti bekhendovému voleji Janvier neměl šanci na reakci.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-40
    Bekhendový return skončil v síti.
     
    30-40
    Forhendový return Francouze měl o poznání lepší parametry. Doletěl pod nohy soka a Rosol v mírném záklonu vracel balónek pod pásku.
     
    4:2
    Lukáš Rosol potvrzuje brejk a snižuje na 2:5. Janvier bojoval o shodu, jenže bekhendem umístil míček jenom pod pásku.
    0:1; 4:2 - Lukáš Rosol
     
    15-0
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    30-0
    Maxime Janvier v těžké situaci vykouzlil parádní kraťas z forhendové strany. Rosol sprintoval, ale míček hrál až po jeho druhém dopadu na povrch.
     
    40-0
    Zdá se, že tentokráte bude mít Francouz gem na servisu o poznání jednodušší. Po tvrdé střele ven z dvorce hrál bekhendem na opačnou stranu, Rosol na dlouhou ruku zasáhl síť.
     
    5:2
    Rosol pálil forhendovým returnem do sítě. Čtyřiadvacetiletý rodák z Creilu je jediný gem od posunutí utkání do třetího setu.
    0:1; 5:2 - Maxime Janvier
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Janvier je tři fiftýny od zisku setu. Return zvládl a vzápětí sledoval, jak forhend Rosola dopadá za základní čáru.
     
    15-15
    Kraťasy dnes Francouzovi poměrně vycházejí, ale teď brněnský rodák úmysl soupeře včas prokoukl a bekhendem zahrál do volné levé poloviny.
     
    15-30
    Bekhendová přestřelka jde na konto Rosola. Pětatřicetiletý Čech v klíčový okamžik změnil rytmus a zahrál do forhendu soupeře, který na dlouhou ruku poslal míček do sítě.
     
    15-40
    Zkrácení hry vyzkoušel i Lukáš Rosol. A byl úspěšný! Janvier sice míček dostihl, avšak pod velkým úhlem ho už nedokázal vrátit na soupeřovu polovinu.
     
    5:3
    Český hráč přímým bodem snižuje na 3:5. Nyní jej ale čeká o poznání těžší oříšek. Musí získat gem na příjmu, jinak o vítězi rozhodne třetí set.
     
    0-15
    Začíná velmi dobře! Moc dobře viděl, že Janvier nabíhá k síti a tak mu poslal nepříjemný míček pod nohy. Volej skončil v síti.
     
    0-30
    Rodák z Creilu selhal na síti podruhé v řadě. Tentokráte měl o poznání jednodušší pozici, forhendem však zase mířil jenom pod pásku.
     
    0-40
    Vzápětí Francouz přidává dvojchybu. Rosol má tři brejkboly!
     
    5:4
    Rodák z Brna ve druhém setu prohrával o dva brejky, ale zabojoval a postupně snížil až na 4:5, přičemž po přestávce půjde podávat! Druhý brejk vymazal čistou hrou, dlouhou rozehru ukončil Janvier úderem do sítě.
    0:1; 5:4 - Lukáš Rosol
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Janvier ale určitě nedá kůži lacino a zabojuje o set i na příjmu. Což ostatně potvrzuje hned na úvod, na return pod nohy Rosol reagoval nepřesným forhendem.
     
    15-15
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    15-30
    Forhendový return doletěl za základní čáru.
     
    30-30
    Rosol byl ve výměně aktivnějším tenistou, ale nakonec sám chyboval. Forhendem poslal míček pod pásku.
     
    30-40
    Brněnský rodák má gembol na srovnání stavu. S těžkým returnem si Janvier ještě poradil, na následný forhend již nedosáhl.
     
    40-40
    Gem pokračuje. Rosol si servisem připravil dobrou pozici, jenže následný forhend napálil do deblového koridoru.
     
    A-40
    Francouzský tenista disponuje setbolem! k jeho zisku mu stačilo poslat na druhou stranu return a to se podařilo, Rosol vzápětí kazil bekhendem!
     
    40-40
    Dlouhou výměnu, možná nejdelší v celém utkání, vyhrál Rosol, druhá sada pokračuje! Janvier v jejím konci hrál kraťas, který Rosol dostihl a míček vrátil na stranu soupeře, ten pak bekhendem poslal míček do sítě.
     
    40-A
    Po brejkbolu budeme sledovat, jak si český tenista poradí s gembolem. Po servisu zahrál forhendem soupeři chytře na tělo, Francouz pod tlakem chyboval.
     
    40-40
    Na vyrovnání si ještě Rosol bude muset počkat, zda-li se ho vůbec dočká. Po servisu chtěl hrát vítězný forhend po lajně, boční čáru o kousek minul.
     
    40-A
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    5:5
    Je vyrovnáno! Lukáš Rosol se znovu trefil do prvního servisu, načež Janvier returnoval rámem rakety mimo dvorec.
    0:1; 5:5 - Lukáš Rosol
     
    15-0
    Eso na téčko.
     
    30-0
    Po dalším výborném prvním podání se rodák z Creilu vydal na síť, kde nemusel hrát jediný úder, protože Rosol při snaze o prohoz přestřelil.
     
    30-15
    Český tenista snižuje. Zahrál soupeři nepříjemný míček pod nohy, s nímž si Janvier neporadil, pálil za základní čáru.
     
    40-15
    Na podání ven z kurtu Čech reagoval kratším bekhendovým returnem. Francouz si počkal na odskok balónku a forhend napálil neomylně do levého rohu.
     
    40-30
    Gem nekončí. Rosol potrestal slabý druhý servis bekhendovým returnem pod nohy protihráče, jenž v záklonu nedokázal poslat míček přes pásku.
     
    40-40
    Shoda! Janvier dnes doplácí na velké množství zbytečných chyb. Po skvělém servisu se zdálo, že forhend bude jen formalitou, jenže balónek poslal za základní čáru!
     
    A-40
    Oba hráči si trpělivě posílali balónky do forhendu. Nakonec získává výhodu na svou stranu Francouz, jenž soupeře zaskočil kratším úderem.
     
    6:5
    Budeme i ve druhém setu svědky tiebreaku? Bude záležet na Rosolovi, jak si povede na servisu. Maxime Janvier gem na podání získal, po kratším bekhendovém returnu Čecha zabil rozehru dělovým forhendem k levé lajně.
    0:1; 6:5 - Maxime Janvier
     
    6:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    6:5
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Janvier začíná na příjmu bezchybně. Returnem získal tlak na svou stranu, vyšší bekhend protivníka trestal vítězným forhendem do pravého rohu.
     
    30-0
    Bekhendový return k základní čáře měl velmi dobré parametry. Rosol chtěl výměnu uklidnit bekhendovým slajzem, jenže zasáhl síť!
     
    30-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    30-30
    Ani teď se rodák z Creilu setbolů nedočkal. Forhend hrál příliš brzy po odskoku, balónek poslal o metr za základní čáru.
     
    30-40
    Třetí získaný fiftýn v řadě přináší Rosolovi setbol. Na kratší forhend ven z dvorce Janvier nenašel odpověď.
     
    40-40
    Maxime Janvier posílá gem do shody. Forhendy sázel s velkou přesností zleva doprava, Rosol nakonec pod tlakem chyboval.
     
    A-40
    Čtyřiadvacetiletý Francouz hlasitým pokřikem slaví zisk fiftýnu, který jej posunul k setbolu! Ve výměně spíše bránil, ale na jejím konci zahrál, i navzdory obranné pozici, nechytatelný křižný forhend na boční lajnu.
     
    40-40
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    A-40
    Druhý setbol pro francouzského tenistu. Ten zariskoval při bekhendovém returnu, který nakonec skončil v kurtu. Rosol hrál v záklonu těsně za pásku, Francouz vzápětí ukončil výměnu stopvolejem.
     
    7:5
    O vítězi rozhodně až třetí set! Maxime Janvier do poslední výměny druhého dějství vstoupil s velkou bojovností a bez nervů. Rosol nevydržel odolávat příliš dlouho, proti forhendu po lajně neměl šanci.
    1:1; 7:5 - Maxime Janvier
     
    0:0
    Začíná třetí set.
     
    15-0
    Do třetího dějství začíná na servisu Maxime Janvier a první fiftýn patří právě Francouzovi. Rosol returnoval forhendem za základní čáru.
     
    30-0
    Servis ven z dvorce doplnil rodák z Creilu o bekhend na druhou polovinu dvorce. Český hráč přes veškerou snahu na balónek nedosáhl.
     
    40-0
    Francouz se viditelně zlepšil, především si začal více věřit. Znovu ukončil rozehru velmi rychle, forhend po lajně umístil přesně do rohu kurtu.
     
    1:0
    Na úvod třetího dějství získává Janvier gem čistou hrou. Rosol ještě mohl hru prodloužit, ale útočný forhend napálil pod pásku.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    0-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    0-30
    Rosol se opět trefil do prvního servisu a i v tomto případě slaví zisk fiftýnu. Proti forhendu po lajně zůstal soupeř stát na základní čáře.
     
    15-30
    Brněnský rodák se pouze ohlédl za forhendovým returnem, který spadl na základní čáru.
     
    15-40
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    1:1
    Lukáš Rosol vyrovnává na 1:1. Po podání šel na síť, kde nemusel zahrát jediný úder, protože Janvier hrál do zámezí.
    1:1; 1:1 - Lukáš Rosol
     
    15-0
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    30-0
    Bekhendový return skončil za základní čárou.
     
    40-0
    Ve třetím setu zatím Rosol nezískal na příjmu jediný fiftýn. Sice zvládl return z bekhendu, ale proti následné forhendové dělovce soka hrál ze stejné strany do zámezí.
     
    2:1
    Druhá čistá hra na servisu pro Janviera v řadě. Servis na kříž zreturnoval soupeř do sítě.
    1:1; 2:1 - Maxime Janvier
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    0-15
    S returnem si ještě Janvier poradil, s bekhendem pod nohy již nikoliv. Ve velkém záklonu mířil forhendem za základní čáru.
     
    15-15
    Francouz zariskoval na returnu, což se vyplatilo. Forhendem posléze zatlačil soupeře do hluboké defenzivy, český hráč na dlouhou ruku poslal balónek ještě před pásku.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    30-30
    Rodák z Creilu bojuje. Znovu zatlačil soka do obrany hned po returnu a ani v tomto případě se Rosol nedokázal z tlaku vymanit.
     
    40-30
    Čtyřiadvacetiletý Francouz má brejkbol! Bekhendy střílel ze strany za stranu, proti tomu poslednímu hrál rodák z Brna míček jen pod pásku!
     
    3:1
    Bohužel. Lukáš Rosol nedokázal odvrátit brejkbol a je ve ztrátě o brejk. Po servisu umístil úder z bekhendu za základní lajnu.
    1:1; 3:1 - Maxime Janvier
     
    15-0
    Cestu za potvrzením brejku začal Janvier přímým bodem po servisu na téčko.
     
    30-0
    Francouz pokračuje esem.
     
    40-0
    Bekhendový return doletěl za základní čáru. Rosol se ve třetím setu na returnu trápí.
     
    40-15
    Třetí čistou hru v rámci setu na servisu ale Francouz nepřidá. Po servisu sice byl on tím útočícím hráčem, ale křižným bekhendem hrál do deblového koridoru.
     
    40-30
    A rázem Francouzovi zbývá už jen jeden gembol. Rosol přitlačil na protihráče bekhendem na tělo, rodák z Creilu trefil balónek nečistě.
     
    40-40
    Při třetím brejkbolu Janvier zapisuje dvojchybu. Jdeme do shody!
     
    A-40
    Ke brejkbolu se Rosol zatím nedočkal. Určitě měl šanci, se soupeřem sehrál vyrovnanou rozehru, ale sám útočným forhendem poslal míček za základní čáru.
     
    4:1
    S problémy, ale přece Maxime Janvier potvrdil brejk a vede 4:1. Podání na kříž brněnský rodák nedokázal zreturnovat.
    1:1; 4:1 - Maxime Janvier
     
    4:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:1
    Konec přestávky, podávat bude Lukáš Rosol.
     
    15-0
    Lukáš Rosol si rozběhal soupeře, ale fiftýn přesto patří Francouzovi, protože český tenista při úmyslu trefit forhend do odkryté levé poloviny poslal míček do území pro čtyřhru.
     
    30-0
    Brněnský rodák prostestuje, ale není mu to nic platné. Jeho bekhendový úder ohlásil čárový rozhodčí jako aut, umpirový byl stejného názoru.
     
    30-15
    Rosol snižuje. Bekhendovou přestřelku vybojoval pro sebe, Janvier kratší úder nepřehodil přes pásku.
     
    30-30
    Eso na téčko.
     
    40-30
    Brejkbol nebo gembol? Platí první možnost! Maxime Janvier si soupeře rozběhal, za závěrečným křižným forhendem se už Rosol jenom díval.
     
    5:1
    Čtyřiadvacetiletý rodák z Creilu příležitost proměnil a za okamžik půjde podávat na vítězství! Počkal si na chybu soka a ta přišla, Čech nečistě trefil forhend.
     
    15-0
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Janvier poslal do kurtu servis, nikoliv však následný forhend po lajně. Míček poslal o kousek za základní lajnu.
     
    15-30
    Situace se opakovala. Francouz dobře zaservíroval, vzápětí ale pálil o pár centimetrů mimo vymezené území.
     
    30-30
    Skóre v gemu je srovnané. Maxime Janvier se opět trefil do prvního servisu, aby následně ukončil krátkou výměnu nekompromisním bekhendem po volné levé lajně.
     
    40-30
    Přímý bod po servisu na kříž posouvá Francouze k mečbolu!
     
    40-40
    Rosol se nevzdává. Po returnu získal roli aktivnějšího hráče, kterou přetavil v zisk fiftýnu vítězným forhendem kros.
     
    A-40
    Bekhendový return skončil v deblovém koridoru. Druhý mečbol.
     
    6:1
    Je konec! Maxime Janvier servíroval do bekhendu soupeře, Lukáš Rosol reagoval úderem do zámezí.
    2:1; 6:1 - Maxime Janvier
     
    Konec zápasu
     
    Lukáš Rosol se na prvním grandslamu nové sezóny, Australian Open, nepředstaví. Český tenista v prvním kole kvalifikaci nestačil na Maxima Janviera, jemuž podlehl ve třech setech 7:6, 5:7 a 1:6.

    V prvním setu působili oba tenisté na servisu velmi jistým dojmem. Francouz se dostal k prvnímu brejkbolu ve třetím gemu, ale soupeř jej bez problémů odvrátil. Rosol měl dva brejkboly za stavu 6:5, v případě jejich využití by tedy sadu ukončil. Nepovedlo se a set tím pádem dospěl do tiebreaku, v němž měl ze začátku navrch Janvier, který vedl už 5:2, ale český tenista v pravou chvíli zabral, manko smazal, a nakonec byl on tím šťastnějším, když při skóre 9:8 proměnil svůj pátý setbol v setu.

    Druhé dějství zahájil Janvier ve velkém stylu. Dostal se do vedení o dva brejky, které ovšem laxní hrou ztratil a pustil soupeře ke srovnání na 5:5. Na servisu následně Francouz nezaváhal a vedl 6:5, načež potřetí v setu zabodoval i na returnu, v zisk setu využil druhý setbol.

    Rozhodující set již byl jednoznačnou záležitostí. Maxime Janvier pokračoval ve zlepšeném výkonu, zatímco Rosol začal kupit více chyb a často se hádal s umpirovým rozhodčím ohledně hraničních autů. Výsledkem byl jediný uhraný gem brněnského rodáka, Francouz při druhém mečbolu trefil přímý bod.

    Ve druhém kole kvalifikace se Maxime Janvier utká s nasazenou jedničkou, krajanem Barrerem.

    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:09:01)

    Milan Huppert

    Čas utkání: 2:34

    3. set: 0:27

    Janvier Rosol
    3. set Utkání 3. set
    Získané body celkem
    27 117 103 14
    Nejdelší série získaných bodů
    6 6 8 3
    Setboly
    2 5 6 0
    Mečboly
    2 2 0 0
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:13 0:59 0:54 0:10
    Esa **
    1 5 3 1
    Dvojchyby **
    1 7 0 0
    Udržená podání
    4 / 4
    100 %
    14 / 16
    88 %
    10 / 15
    67 %
    1 / 3
    33 %
    Odvrácené brejkboly
    0 / 0
    0 %
    3 / 5
    60 %
    7 / 12
    58 %
    0 / 2
    0 %
    Body při vlastním podání
    18 / 24
    75 %
    67 / 106
    63 %
    64 / 114
    56 %
    8 / 17
    47 %
    Body po 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po 2. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 1. podání *
    0 %
    0 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    2 / 2
    100 %
    5 / 12
    42 %
    2 / 5
    40 %
    0 / 0
    0 %
    Body při soupeřově podání
    9 / 17
    53 %
    50 / 114
    44 %
    39 / 106
    37 %
    6 / 24
    25 %
    Body po příjmu 1. podání *
    0 %
    0 %
    Body po příjmu 2. podání *
    0 %
    0 %
    Informace ke statistikám

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Maxime Janvier
    Stát: Francie
    Datum narození: 18.10.1996
    Věk: 27 let
    Držení: pravák
    Výška: 196 cm
    Váha: 85 kg

    Lukáš Rosol
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 24.07.1985
    Věk: 38 let
    Držení: pravák
    Výška: 196 cm
    Váha: 81 kg
    bahis siteleri