Kombinace žen, 1. kolo, SuperG Vítězka: F. Brignoneová (ITA) (kon.) | Kombinace mužů, 1. kolo, superG Vítěz: J. Crawford (CAN) (kon.)
Kombinace žen, 2. kolo, slalom Vítězka: M. Shiffrinová (USA) (kon.) | Kombinace mužů, 2. kolo, slalom Vítěz: M. Schwarz (AUT) (kon.)
konec
Kombinace žen, 2. kolo, slalom

Vítězka: M. Shiffrinová (USA)

Pondělí 15.02.2021, 14:15MS v alpském lyžování
     
    S konstatováním, že kombinaci žen na mistrovství světa 2021 v Cortině d'Ampezzo vyhrála americká hvězda Mikaela Shiffrinová a na tomto šampionátu získává druhou medaili, se s Vámi loučí a hezký den přeje Tomáš Lysý. (15:24:42)
     
    Mistrovství světa v kombinaci žen tak má po dvou předešlých šampionátech jinou vítězku než Wendy Holdenerovou, jenž dnes vypadla. Ze zlata se těší Mikaela Shiffrinová. Druhé místo bere Petra Vlhová, jenž tak obhájila stříbro z Are 2019. Pozici na stupních vítězů doplňuje Michelle Gisinová, která byla v roce 2017 na druhé pozici.

    Američanka tak bere na MS druhou medaili a před sebou má ještě točivé disciplíny, ve kterých je samozřejmě mnohem lepší než v rychlostních závodech. Klidně si tak může odvézt domů hned pět medailí!
     
    Kombinační slalom je u konce. Extrémně zledovatělá trať se stala osudnou pro čtrnáct závodnic ze třiceti, což historie švětových šampionátů jen tak nepamatuje. I vítězná Mikaela Shiffrinová přiznala, že slalom byl připraven spíše pro slalomářky specialistky. A když tohle říká největší světová slalomová hvězda, tak jen potvrdila, že specialistky na rychlostní disciplíny neměly moc šanci.

    Již v úvodu to potvrdila Federica Brignoneová, jenž vypadla na čtvrté brance. Poté předvedla naprosto brilantní jízdu právě Mikaela Shiffrinová, jenž šla do vedení o téměř tři sekundy a nikdo se jí nepřiblížiíl na více než na 86 setin. Druhé místo brala Petra Vlhová, třetí pozici obsadila Michelle Gisinová, jenž zaostala za Slovenkou o tři setinky. Postupně vypadly i Marie- Michelle Gagnonová nebo hlavně velká favoritka Wendy Holdenerová, jenž nezkompletovala zlatý hattrick z kombinací na MS.

    Ester Ledecká na rozdíl od čtrnácti závodnic dokázala dojet do cíle a za svůj výkon se tedy rozhodně nemusí omlouvat, jak před chvílí řekla v rozhovoru. V konečném součtu skončila na osmé pozici a oproti šampionátu 2019 se posunula o sedm míst dopředu.
     
    Petra Vlhová: Mikaela dnes byla perfektní v obou disciplínách, já jsem tak druhá. Medaile je medaile a moc mě druhé místo těší. Potvrdil medaili z předešlého MS a vůbec získat medaili na šampionátu je velmi těžké.

    Více rezerv bych našla ve slalomu, kde jsem se trošku trápila a nejela jsem tak, jako obvykle. Naopak SuperG jsem zvládla dobře.

    Věděla jsem už na prohlídce, jaký bude slalom a tušila jsem, že bude velmi těžký. Nijak mě nepřekvapilo, že soupeřky mají problém. Takže jsem se snažila dát na všechno pozor a vyvarovat se toho.
     
    Ester Ledecká po osmém místě v rozhovoru pro ČT: Umístění je fakt dobré, ale nebudeme si nic nalhávat – jízda byla příšerná. Ještě v prvních dvou bránách jsem jela na mód "zabít", poté už to byl mód "přežít". Celou dobu jsem si říkala, že je mi upřímně líto diváků o obrazovek, kteří se na můj výkon museli dívat. Doufám, že už se to nebude nikdy opakovat, takhle příšerně už nepojedu a moc se za to omlouvám.

    Na trati byl všude led, což byl důvod vypadnutí několika závodnic v prvních brankách. Z trati slalomu nám udělali hokejový stadion a mě se bohužel nepodařilo vzkřísit hokejové geny (Ester je vnučka legendárního hokejisty Jana Klapáče). Na tomhle jsem nikdy nelyžovala. Nebo dobře, lyžovala jsem na ledu, ale tohle byla úplně jiná sorta, než jsem očekávala a nikdy jsem na slalomkách na takovém povrchu nestála. Podle toho i druhé kolo vypadalo, že jezdily dobře slalomářky, které jsou zvyklé na prolité kopce. Když se trenér včera díval na trať, tak jen říkal, že se po trati prostě jen lila voda, jak jí organizátoři prolévali.

    Holt jsem dělala, co jsem mohla a bojovala jsem až do konce. Ale všem se omlouvám za svojí jízdu. Nebylo to hezké.

    Mikaela Shiffrinová je strašně šikovná holka. Dívala jsem se na ní ze startu a v jejím pojetí vypadá jízda tak jednoduše. Říkala jsem si, že na tom asi nic není, že to není jen led. Ale pak jsem sama poznala, že Mikaela je úplně jiná liga. Zlato si zaslouží, jela skvěle SuperG a ve slalomu to potvrdila.

    Ze šampionátu odjíždím spokojená. Sice to necinklo a byla jsem dvakrát čtvrtá, ale jsem v kontaktu se špičkou a není to tak, že jednou jsem poslední a jednou první. Ale jsem v TOP závodnicích na světě. Dneska jsem třeba zase zajela výborné SuperG. Jsem na sebe pyšná, na celý svůj tým. Odvedli jsme skvělou práci.

    Moc si vážím i všech fanoušků, kteří byli u obrazovek a fandili mi. Děkuji jim, jste fakt skvělí. A doufám, že příště na hokejovém stadionu natrénujeme s dědou jízdy na tomto povrchu, abyste se nemuseli dívat na takové moje výkony."
     
    Vítězná Mikaela Shiffrinová: "Jsem velmi spokojená, že jsem dokázala dokončit kombinaci na mistrovství světa na takové pozici. Pro mě jde o velice šťastný den s krásným počasím. Jsem opravdu spokojená, že jsem dojela do cíle a navíc v dobrém výkonu. Když se podívám na to, kdo dokončil na předních místech, tak se jedná o závodnice, jenž mají silné obě disciplíny. Ovšem rozdíl byl v tom, že sjezdovka byla spíše pro slalomářky-specialistky než do kombinace, ačkoliv byla výborně připravená. Avšak bylo to možná i tím, že na stejné trati pojedou i muži."
     
    Konečné pořadí:
    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,22
    2. Petra Vlhová (SVK) +0,86
    3. Michelle Gisinová (SUI) +0,89
    4. Elena Curtoniová (ITA) +2,35
    5. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,81
    6. Marta Bassinová (ITA) +3,54
    7. Lara Gaucheová (FRA) +3,64
    8. Ester Ledecká (CZE) +4,12
    9. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +4,93
    10. Maruša Ferková (SLO) +5,,04
    11. Franziska Gritschová (AUT) +5,40
    12. Maryna Gąsienicová-Danielová +5,81
    13. Katharina Huberová (AUT) +7,16
    14. Isabella Wrightová (USA) +7,40.
    15. Greta Smallová (AUS) +8,95
    16. Elvedina Muzaferijaová +8,99.

    Nedokončily: A.J. Hurtová, Estelle Alphandová, Francesca Baruzziová Farriolová, Kajsa Vickhoff Lieová, Meta Hrovatová, Marie-Michéle Gagnonová, Nevena Ignjatovićová, Jasmina Suterová, Tifany Rouxová, Valérie Grenierová, Wendy Holdenerová, Ariane Rädlerová, Federica Brignoneová, Priska Nuferová (14 závodnic ze 16)
     
    Federica Brignoneová, jenž brala zlato na předešlých dvou šampionátech, v rozhovoru sdělila, že věděla, že musí ve slalomu pořádně zabrat, jelikož není tak dobrá jako Shiffrinová nebo Vlhová. A sportovně také přiznává, že za její vypadnutí nemohla obtížná a zledovatělá trať, ale na vině byla jen a jen její chyba.
    Medailové pozice. Stříbrná Vhová, zlatá Shiffrinová a bronzová Gisinová
     
    Konec
    Ženská kombinace skončila.
     
    30
    Startovní listinu uzavírá Katharina Huberová, jenž finišuje na třinácté pozici. Nakonec je tedy v cíli více závodnic (16) než těch, jenž finiš neviděly (14). Rakušanka jde na třinácté místo.
     
    29
    Aktuálně nejhorší klasifikovaná příčka je patnácté místo. Vypadla totiž i Francesca Baruzziová Farriolová z Argentiny. Nyní je to tedy patnáct závodnic v cíli, čtrnáct mimo hru.
     
    28
    A stejně je to u Tifany Rouxové. Budu asi muset zapátrat v historii, kdy ve druhém kole na šampionátu nedokončilo hned dvanáct slalomářek. Před dvěma lety vypadly pouze dvě (Colettiová a Haaserová), o další dva roky zpět se jednalo o osm závodnic.
     
    27
    Nevena Ignjatovićová ze Srbska nenapodobí devatenáctou pozici dva roky zpět. V nájezdu do jedné z branek jí vypla lyže, nevydržela zatížení a počet závodnic, které vypadly, se tak zase rozšíří.
     
    26
    Elvedina Muzaferijaová je také v cíli, ztratila ještě o čtyři setinky více než Greta Smallová. Loni byla dvakrát ve třetí desítce, tentokrát bude asi o něco výše.
     
    25
    Great Smallová se do cíle také dostala. Zřejmě vylepší dvacáté místo z předešlé kombinace světového šampionátu. Nyní je Australanka na čtrnácté pozici, ovšem to je také místo, kterým uzavírá výsledkovou listinu. Ztráta 8,95 sekundy.
     
    24
    Jedenáctá závodnice, která nebude klasifikována, je americká lyžařka A.J. Hurtová. Až se dostane dolů, může tak akorát pogratulovat Mikaele Shiffrinové ke zlatu.
     
    23
    Pomalu se blížíme do finiše dnešního závodu. Maryna Gąsienicová-Danielová si polepšuje aktuálně o pět míst, z třiadvacáté pozice kola prvního jde na průběžné dvanácté místo, ale nechává za sebou jen Američanku Wrightovou.
    Průběžně vedoucí Mikaela Shiffrinová
     
    Průběžné pořadí:
    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,22
    2. Petra Vlhová (SVK) +0,86
    3. Michelle Gisinová (SUI) +0,89
    4. Elena Curtoniová (ITA) +2,35
    5. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,81
    6. Marta Bassinová (ITA) +3,54
    7. Lara Gaucheová (FRA) +3,64
    8. Ester Ledecký (CZE) +4,12
    9. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +4,93
    10. Maruša Ferková (SLO) +5,,04
    11. Franziska Gritschová (AUT) +5,40
    12. Isabella Wrightová (USA) +7,40.

    Nedokončily: Alphandová, Lieová, Hrovatová, Gagnonová, Suterová, Grenierová, Holdenerová, Rädlerová, Brignoneová a Nuferová.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,22
    2. Petra Vlhová (SVK) +0,86
    3. Michelle Gisinová (SUI) +0,89
    4. Elena Curtoniová (ITA) +2,35
    5. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,81
    6. Marta Bassinová (ITA) +3,54
    7. Lara Gaucheová (FRA) +3,64
    8. Ester Ledecká (CZE) +4,12
    9. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +4,93
    10. Maruša Ferková (SLO) +5,,04
    11. Franziska Gritschová (AUT) +5,40
    12. Maryna Gąsienicová-Danielová +5,81
    13. Katharina Huberová (AUT) +7,16
    14. Isabella Wrightová (USA) +7,40.
    15. Greta Smallová (AUS) +8,95
    16. Elvedina Muzaferijaová +8,99.

    Nedokončily: A.J. Hurtová, Estelle Alphandová, Francesca Baruzziová Farriolová, Kajsa Vickhoff Lieová, Meta Hrovatová, Marie-Michéle Gagnonová, Nevena Ignjatovićová, Jasmina Suterová, Tifany Rouxová, Valérie Grenierová, Wendy Holdenerová, Ariane Rädlerová, Federica Brignoneová, Priska Nuferová (14 závodnic ze 16)
    Pořadí po prvním kole:
    1. Federica Brignoneová (ITA) 1:22.11
    2. Elena Curtoniová (ITA) +0,01
    3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,06
    4. Ester Ledecká (CZE) +0,16
    5. Michelle Gisinová (SUI) +0,26
    6. Kajsa Vickhoff Lieová (NOR) +0,32
    7. Petra Vlhová (SVK) +0,40
    8. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,47
    9. Maruša Ferková (SLO) +0,67
    9. Jasmina Suterová (SUI) +0,67
    11. Marie-Michéle Gagnonová (CAN) +0,68
    12. Marta Bassinová (ITA) +0,90
    13. Valérie Grenierová (CAN) +0,91
    14. Wendy Holdenerová (SUI) +0,97
    15. Ramona Siebenhoferová (AUT) +1,07
    16. Laura Gaucheová (FRA) +1,18
    17. Meta Hrovatová (SLO) +1,28
    18. Isabella Wrightová (USA) +1,33
    19. Priska Nuferová (SUI) +1,36
    20. Franziska Gritschová (AUT) +1,38
    21. Ariane Rädlerová (AUT) +1,40
    22. Estelle Alphandová (SWE) +1,94
    23. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +2,09
    24. A.J. Hurtová (USA) +2,60
    25. Greta Smallová (AUS) +2,65
    26. Elvedina Muzaferijaová (BIH) +2,69
    27. Nevena Ignjatovićová (SRB) +2,94
    28. Tifany Rouxová (FRA) +3,44
    29. Francesca Baruzziová Farriolová (ARG) +3,81
    30. Katharina Huberová (AUT) +3,97
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Petra Vlhová (SVK) 989 bodů
    2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 947 b.
    3. Michelle Gisinová (SUI) 807 b.
    4. Marta Bassinová (ITA) 741 b.
    5. Sofia Goggiaová (ITA) 740 b.
    6. Federica Brignoneová (ITA) 637 b.
    7. Mikaela Shiffrinová (USA) 615 b.
    8. Corinne Suterová (SUI) 535 b.
    9. Katharina Liensbergerová (AUT) 497 b.
    10. Ester Ledecká (CZE) 453 b.
    ...
    50. Martina Dubovská (CZE) 85 b.
    MS v kombinaci 2019:
    1. Wendy Holdenerová (SUI) 1:13,13 minuty
    2. Petra Vlhová (SVK) +0,03
    3. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,45
    4. Ramona Siebenhoferová (AUT) +0,49
    5. Roni Remmeová (CAN) +1,13
    ...
    15. Ester Ledecká (CZE) +2,90
    24. Kateřina Pauláthová (CZE) +6,23
    bahis siteleri