konec
Skoky mužů HS137, Oberstdorf

Vítěz: J. Lamparter (AUT)

Čtvrtek 04.03.2021, 11:00 • Audi Arena Oberstdorf • Mistrovství světa v klasickém lyžování - severská kombinace
     
    Doufejme, že start běžecké části, který je naplánován na 15:15, nějak výrazně nenaruší déšť, který se v Audi Areně v Oberstdorfu dle předpovědi dá očekávat. U textového přenosu z druhé části závodu se s vámi bude těšit zhruba za tři hodiny znovu Adam Kodet. (12:09:57)
     
    Čechům se skok nijak výrazně nevyvedl, nejlepší z nich Ondřej Pažout dosedl na hranici 120,5 metru a vystartuje jako dvaadvacátý v pořadí s odstupem +2:55. 22 sekund za ním vyjede do závodu Tomáš Portyk, o pět vteřin později vyjede ze startovní brány Jan Vytrval. Tato trojice tedy bude bojovat o pomyslnou bodovanou třicítku, Lukáš Daněk odstartuje běžeckou část z 37. pozice.
     
    Hlavním aspirantem na zlato je po skokanské části její vítěz Johannes Lamparter! Ten potvrdil své parádní skokanské schopnosti a formu a doplachtil až na hranici 138 metrů. Při svém bezchybném stylu a ne tak dobrém větru vyfasoval i parádní známky a kompenzaci, což mu vyneslo náskok 22 sekund na druhého v pořadí.

    Tím je Japonec Akito Watabe, který délkově za Rakušanem zaostal jen o půl metru, ale měl výrazně lepší vítr a tak se musel spokojit se druhou příčkou a vystartuje 22 sekund za Lamparterem. Třetí skončil po skoku Jarl Magnus Riiber a i když předvedl stylově parádní pokus o délce 135 metrů, na Rakušana se dívá ze ztrátou 37 sekund, což zřejmě nebude schopen umazat.

    Má Riiber dostatek sil a běžeckých kvalit na to, aby Rakušana a jeho obrovský náskok stáhl? Nebo si dojede Lamparter pro senzační zlato? To se dozvíme zhruba v 15:30, kdy budeme znát jméno nového mistra světa v závodě na velkém můstku.
     
    Závod právě skončil.
     
    52
    No, tak Jarl Magnus Riiber to bude mít s útokem na třetí zlato z Oberstdorfu hodně složité. Za daného větru ze svého skoku vymačkal, co šlo. Dopadl na 135 metrů, dostal parádně zaplaceno od rozhodčích, ale na Johannese Lampartera i ta ztrácí 37 sekund a vyrazí do závodu společně s Rjotou Jamamotem. Odpoledne ho čeká pořádná šichta, kterou by nemusel zvládnout!
     
    51
    Ne! Vincenz Geiger se určitě po dvou výhrách v Klingenthalu v generálce na MS těšil na závody na svém domácím můstku, který dobře zná už od mládí. Nervy a hlava ale zapracovala, Geiger vůbec není v psychické pohodě a po skoku končí v poli poražených. 24. pozice a +3:18 ztráty, to je otřesný výsledek pro takto kvalitního sdruženáře.
     
    50
    Akito Watabe je jedním z nejlepších skokanů v posledních letech a ukázalo se, že štěstí přeje připraveným. Japonci fouklo proti, doplachtil až na 137,5 metru a na Lampartera ztrácí jen 22 vteřin ze druhé pozice.
     
    49
    Pro Fabiana Riessleho je 126 metrů v daných podmínkách asi tím nejlepším, co mohl předvést. Ztráta dvou minut na Lampartera není tak důležitá, k medaili Němci chybí dvacet sekund a to při svých běžeckých kvalitách může v klidu stáhnout.
     
    48
    Obhájce titulu Eric Frenzel je po letech ve Světovém poháru stále při chuti a závody ho pořád baví, dnes bude ale muset v běžecké části hodně bojovat. 122 metrů znamená pro německého šampióna desáté místo a dvě minuty a 14 sekudn ztráty na čelo. Na třetího Seidla má ale Němec sekeru jen 40 sekund.
     
    47
    Ilkka Herola vybojoval stříbrnou placku v úvodním závodě, na něco podobného ale dnes může zapomenout. Za skok 118,5 metru si vykoledoval ztrátu skoro tři minuty na Lampartera a to ani takto kvalitní běžec nemá šanci umazat.
     
    46
    A pak že to nejde! Kdo umí, umí! Johannes Lamparter si hlasitě říká o zlato, protože juniorský mistr světa i ve velmi složitých podmínkách vystoupal strašně vysoko a udržel výšku až do konce letu, který byl nakonec dlouhý 138 metrů! První místo, 38 sekund před Jamamotem a víc jak minutu a půl před všemi ostatními. Tohle je opravdu útok na nejcennější kov!
     
    45
    Bronzový medailista ze středního můstku Jens Luraas Oftebro jde jen desetinu za Greiderera a do závodu vyběhne společně s ním, ale až dvě minuty za Jamamotem. To je obrovská ztráta.
     
    44
    Ani Lukas Greiderer se nevymanil z průměru posledních skoků a ani on se v dnešní podivné větrné loterii neraduje z jackpotu. Až dvanáctá příčka a dvouminutová ztráta na Jamamota. Pro Japonce to vypadá s vyhlídkami na medaili skvěle.
     
    43
    Podmínky jsou těžké, protože vítr se různě točí, ale není moc silný. To znamená, že skoky jsou krátké, ale sdruženáři za to ani neobdrží moc vysoké kompenzační body. Manuel Faisst skočil ve zkušebním kole nejdál, na to ale v závodě hodně rychle zapomněl. 118,5 metru znamená skoro 2 minuty ztráty.
     
    Průběžné pořadí po 42 skokanech:

    1. Rjota Jamamoto (JPN) 143,7 b
    2. Mario Seidl (AUT) +0:56
    3. Gašper Brecl (SLO) +1:02
    4. Kristjan Ilves (EST) +1:05
    5. Laurent Muhlethaler (FRA) +1:10
    6. Espen Andersen (NOR) +1:11
    7. Szczepan Kupczak (POL) +1:24
    8. Hideaki Nagai (JPN) +1:35
    9. Matteo Baud (FRA) +1:36
    10. Jošito Watabe (JPN) +1:56
     
    42
    Jörgen Graabak svůj skok pokazil ještě víc a i když je nejlepším běžcem v poli, tohle na dobrý výsledek stačit nebude. Téměř tři minuty ztráta na Jamamota a 19. místo vyloudil velmi zašmušilý výraz v Norově tváři.
     
    41
    Nene, na nepřekonatelné výkony z před čtyř let v Lahti může Johannes Rydzek zapomenout. Ve Finsku bral v každém závodě zlato, tady mu zůstaly oči pro pláč. V dobrém větru dosedl jen na 116 metrů, což znamená obří ztrátu +2:16.
     
    40
    Dle očekávání jde do čela jeden z nejlepších skokanů ve startovním poli Rjota Jamamoto! V daných podmínkách fantastický skok oceněný dokonce devatenáctkami za styl. 131 metrů je druhým nejdelším pokusem dne a neskutečný, téměř minutový náskok na druhého Seidla. Zaútočí Japonec na medaili?
     
    39
    Eero Hirvonen na středním můstku nestartoval a možná mu to uškodilo. Na tom velkém totiž díru do světa neudělal, je až sedmnáctý za skok 11,5 metru. I když je famózním běžcem, příliš vysoko v cíli asi odpoledne figurovat ani tak nebude.
     
    38
    To Kristjan Ilves překonal o čtyři a půl metru konstrukční bod můstku v Oberstdorfu a vyrazí do závodu 9 vteřin za Seidlem. V cíli hýří úsměvy a na odpolední kolo se určitě těší.
     
    37
    Lukas Klapfer neudělal moc radosti trenérovu Christophu Bielerovi, to bude velká ztráta pro Rakušana. Klapfer vypadá hodně zklamaně a má proč. 11. místo a pouhých 114,5 metru znamená nestažitelnou ztrátu +1:21 a konec nadějí na dobrý výsledek.
     
    36
    Jošito Watabe je skvělým skokanem do předního větru, se zaďákem si ale dnes moc dobře neporadil. S pokusem 117 metrů dlouhým určitě spokojen nebude, je až osmý a v běhu vždycky spíše ztrácí.
     
    35
    Prvním z Norů v závodě je Espen Andersen, který vypadá v cíli trochu rozpačitě. 123 metrů ho každopádně po slušně technicky zvládnutém skoku dostává na čtvrtou pozici, 15 vteřin za Seidla.
     
    34
    Konečně se mění vedení! Mario Seidl dokonale využil znovu otočeného větru, který mu foukl krásně pod lyže a donesl ho až na hranici 125,5 metru. To je sice o šest a půl metru méně než Brecl, ale se všemi kompenzacemi to Rakušanovi stačí na vedení o šest vteřin.
     
    33
    To jeho reprezentační kolega Laurent Muhlethaler si v cíli zakřičel s vítězoslavně zvednutou rukou, což zapříčinil skok dlouhý 125,5 metru. Francouz je slušným běžcem a mohl by se v druhé části závodu posunout.
     
    Průběžné pořadí po 32 skokanech:

    1. Gašper Brecl (SLO) 128,3 b
    2. Szczepan Kupczak (POL) +0:22
    3. Hideaki Nagai (JPN) +0:34
    4. Matteo Baud (FRA) +0:35
    5. Perttu Reponen (FIN) +1:09
    6. Ondřej Pažout (CZE) +1:15
    7. Tomáš Portyk (CZE) +1:37
    8. Otto Niittykoski (FIN) +1:41
    9. Jan Vytrval (CZE) +1:42
    10. Ben Loomis (USA) +1:47
     
    32
    Třetím z Francouzů je Antoine Gerard a i reprezentace země galského kohouta platí, že je momentálně na velkém ústupu, časy Jasona Lamy Chappuis jsou dávno pryč. Gerard skočil 109 metrů, nad čímž v cíli jen smutně mávl rukou.
     
    31
    Japonci jsou na můstku tradičně velmi silní, což Hideaki Nagai prokázal. Při téměř nejvyšší nájezdové rychlosti dolétl na hranici konstrukčního bodu a jde na třetí příčku, 34 sekund za Brecla, který stále neochvějně vede s číslem 6!
     
    30
    První třicítku uzavřel poslední z Čechů Tomáš Portyk, nejzkušenější z naších reprezentantů. Ani on ale v cíli není moc spokojen, 114,5 metru ho řadí na šestou pozici hned za Ondřeje Pažouta, na kterého ale ztrácí 22 sekund.
     
    29
    Taylor Fletcher je vynikajícím běžcem, což potvrdil v obou závodech na středním můstku. Ve skokanské části to ale často drhne, což se stalo i dnes. Nepovedený pokus, což Fletcher dal jasně svým gestem najevo. Zadní vítr ho donesl jen na 117 metrů a 11. místo.
     
    28
    Třetí český skok zase nebyl takový, jaký bychom očekávali. Jan Vytrval je slušným běžcem, na můstku se mu ale dnes moc nevedlo. 116 metrů znamená sedmé místo a obří ztrátu +1:42, čemuž Vytrval v cíli jako by nemohl uvěřit.
     
    27
    Perttu Reponen vystoupal hodně vysoko, vítr hned za hranou fouká hodně příznivě. Na konci letu ho ale nějaký poryv trochu rozhodil a poslal ho poměrně brzy k zemi. 121,5 metru znamená čtvrtou pozici, těsně před Pažouta.
     
    26
    Bohužel, Ondřej Pažout na pokus Francouze nenavázal, v daných podmínkách měl rozhodně druhý Čech v poli na víc než na 120,5 metru. Škoda, Pažout bude muset zabrat v běhu.
     
    25
    Matteo Baud je juniorským medailistou z MS, je určitě lepším běžcem a se svým dnešním skokem může být víc než spokojen! 125,5 metru ve skvělém větru znamená třetí místo a odstup +0:35.
     
    24
    Szczepan Kupczak využil parádních podmínek a přiblížil se stotřicítce! Polák ukázal, že skok na lyžích je v Polsku na vysoké úrovni, za let dlouhý 128,5 metru mu patří druhé místo a konečně se někdo Breclovi aspoň trochu přiblížil.
     
    23
    Vid Vrhovnik je skvělým skokanem a také prvním závodníkem an startu, který už letos dokázal bodovat ve světovém poháru. Své ambice ale příliš nenaplnil, 115 metrů znamená čtvrtou pozici a bezmála dvouminutovou ztrátu na stále vedoucího krajana Brecla.
     
    22
    Otto Niittykoski ukázal, že v Oberstdorfu mají Finové dobrou formu. Niitykoski dokáže v běhu určitě stáhnout něco ze své ztráty, která momentálně činí minutu a 41 sekund. Fin je druhý, jeho skok 116,5 metru byl dobrým závdavkem pro odpolední běžeckou část.
     
    21
    Ben Loomis je slušným skokanem a jeho technika působila proti Bočkarevovi jako kdyby skákali po sobě mistr světa proti prvním skokem nějakého dorostence. Loomis obsazuje za 117 metrů dlouhý skok druhé místo, +1:47 za Breclem.
     
    20
    Výsledky Kazachů měly opravdu sestupnou tendenci. Vjačeslav Bočkarjov je nakonec vůbec nejhorším závodníkem dne, 76 metrů mu vyneslo pouhých 17,8 bodu a neuvěřitelný odstup +7:22.
     
    19
    Skok Francouze Gaela Blondeaua už byla jiná písnička! 114,5 metru znamená druhé místo a útok na pomyslné bodované příčky. Blondeau ztrácí ale přes dvě minuty a bude doufat, že nebude diskvalifikovaný za kombinézu jako v závodě na středním můstku.
     
    18
    Eldar Orussajev je předposledním z Kazachů a i když se vítr momentálně otočil příhodně, Orussajev toho vůbec nevyužil. Nejkratší pokus dne je dlouhý 77,5 metrů a je na tom zatím nejhůř ze všech.
     
    17
    První individuální start pro Oleksandra Šumbarece, který se sice pokusil o precizní telemark, tím ale svůj podprůměrný skok o délce 89 metrů nezachránilo. 11. místo pro posledního z Ukrajinců.
     
    16
    Osamocený Korejec ve startovním poli Če-un Pak skočil podobně jako ve zkušebním kole, ale stovku nepřelétl. 99 metrů a průměrné známky za styl ho posílají na šestou pozici za Mazurčuka.
     
    15
    První z Čechů skákal v soutěži týmu velmi stabilně, ale jeho dnešní pokus nebyl moc povedený, jako kdyby měl Lukáš zataženou ruční brzdu a nerozbalil to naplno. 100,5 metru znamená aktuálně 4. místo a rozpačité reakce českého reprezentanta v cílovém prostoru.
     
    14
    Jeho krajan Eduard Žirnov si vedle ještě o čtyři metry hůře, navíc zadní vítr trochu zeslábl a Rus měl lepší podmínky. Končí v poli poražených, momentálně na 8. místě.
     
    13
    Vjačeslav Barkov mívá ve skokanské části problémy a i když je velmi slušným běžcem, 92 metrů dlouhý pokus nedává příliš mnoho nadějí na kvalitní výsledek pro Rusa. Momentálně je pátý.
     
    12
    Magjan Amankeldiuly měl vůbec problémy přelétnout buben a dosednout za nápisem Oberstdorf 2021, který je těsně za hranou na svahu. 78,5 metru je nejkratší skok dne.
     
    11
    Jasper Good je lepším běžcem než skokanem, což se okamžitě na můstku ukázalo. Vítr se mezitím otočil a i když skočil jen 93 metrů, stačí mu to při bodech za vítr na 5. příčku.
     
    10
    Třetí Ukrajinec na startu Vitalij Hrebenjuk předvedl technicky zatím nejhorší pokus ze všech. Neskutečně pozdě se odrazil, prošlápl odraz, nedostal se vůbec k lyžím a dopadl jen na hranici 79 metrů. To bylo nepovedené představení a kdo ví, jestli vůbec bude chtít nastoupit do běžecké části.
     
    9
    Andreas Ilves z Estonska se na můstku příliš neukázal. Jeho průměrný skok o délce 88,5 metru ho řadí až na šesté průběžné místo.
     
    8
    Dmytro Mazurčuk byl členem štafety, která řádně prohnala desáté Rusy. Severská kombinace jde na Ukrajině nahoru a Mazurčuk na své poměry předvedl slušný skok. 103 metry znamená 4. místo, ale obří ztrátu +3:35 na Brecla.
     
    7
    Do třetice všeho dobrého se zadařilo, Rakparov skočil dál než ve zkušebním kole, ale vítr s ním v letové fázi docela zamával a srazil ho na hranici 88 metrů. Pro Kazachy je ale letošní MS hlavně o sbírání zkušeností.
     
    7
    Nene, ani na podruhé to nevyšlo. Kazach Rakparov je znovu odvolán a nájezdová lavička se posouvá na dvacítku, což znamená přípočet čtyř bodů pro každého skokana, který z tohoto nájezdu svůj skok absolvuje.
     
    7
    Čingiz Rakparov z Kazachstánu byl odvolán z lavičky, vítr je momentálně příliš silný. Zřejmě by se mohlo hýbat i s nájezdem.
     
    6
    Gašper Brecl ze Slovinska prokázal, že je fantastickým skokanem na poměry sdruženářů. Také využil parádního větru, který ho donesl až na 132 metrů! Brecl asi vydrží na čele hodně dlouho ,nájezd zatím dolů nejde, ale vítr začíná zlobit.
     
    5
    Prvním z Poláků Andrzej Szczechowicz předvedl slušný skok, zejména proto, že vítr mu foukl hodně silně pod lyže. Jde do čela a bude vyhlížet skok svého kolegy Kupczaka, to je totiž jediný další z Poláků ve startovním poli. Bohužel, i za obrovské tradici a popularity skoku na lyžích v Polsko si zatím takové zalíbení severská kombinace nenašla.
     
    4
    Druhý z Rusů skákající samozřejmě pod neutrální vlajkou svůj pokus vůbec nezvládl, vůbec se neodrazil a dosedl pouze na hranici 86 metrů. Zpackaný skok.
     
    3
    Americká severská kombinace jen se slzou v oku marně vzpomíná na doby Billa Demonga a spol., kteří byli schopni vyhrávat závody. Jared Shumate jde za skok 103,5 metru dlouhý do čela, ale žádný pronikavý výsledek z toho asi nebude.
     
    2
    I Aleksandr Milanin skákal z okna č.21, na kterém se zkušební kolo nezačínalo, ale nájezd byl snížen kvůli momentálně lepším podmínkám a silnějšímu protivětru. Rus toho alespoň částečně využil, dolétl na 92 metrů a střídá Ukrajince v čele.
     
    1
    Prvním skokanem v nájezdové stopě je Ukrajinec Viktor Pasičnik, který se cítí rozhodně lépe na běžkách, což potvrdil. Pouze 86,5 metru nedává naději na průlomový výsledek.
     
    Závod právě začal.
     
    Zkušební kolo ovládli dle očekávání nejlepší skokané ve startovním poli. Bodově trénink opanoval Jarl Magnus Riiber o 1,3 bodu před Johannesem Lamparterem, jenž ale předvedl nejdelší skok 133,5 metru. Kromě nich za 130 metrů dolétl ještě Manuel Faisst, který ale kvůli vyššímu nájezdu a větrným podmínkám připsal o 13 bodů méně než Riiber a skončil pátý. Mezi něj a Lampartera se ještě vklínili tradičně perfektní Japonci Rjota Jamamoto, který v jasně nejhorším větru skočil úctyhodných 125,5 metru, jeho kolega Akito Watabe dosedl ještě o půl metru dál a skončil na třetím místě. Slušně skočil Ilka Herola, potvrdil slvělou formu a protože je to famózní běžec, podobný výsledek v ostrém kole by mu mohl zajistit třeba i druhou medaili z Oberstdorfu. Čeká nás velmi zajímavý závod!
     
    Startovní listina:

    1. Viktor Pasičnik (UKR)
    2. Aleksandr Milanin (RUS)
    3. Jared Shumate (USA)
    4. Samir Mastijev (RUS)
    5. Andrzej Szczechowicz (POL)
    6. Gašper Brecl (SLO)
    7. Čingiz Rakparov (KAZ)
    8. Dmytro Mazurčuk (UKR)
    9. Andreas Ilves (EST)
    10. Vitalij Hrebenjuk (UKR)
    11. Jasper Good (USA)
    12. Magjan Amankeldiuly (KAZ)
    13. Vjačeslav Barkov (RUS)
    14. Eduard Žirnov (RUS)
    15. Lukáš Daněk (CZE)
    16. Če-un Pak (KOR)
    17. Oleksandr Šumbarec (UKR)
    18. Eldar Orussajev (KAZ)
    19. Gael Blondeau (FRA)
    20. Vjačeslav Bočkarjov (KAZ)
    21. Ben Loomis (USA)
    22. Otto Niittykoski (FIN)
    23. Vid Vrhovnik (SLO)
    24. Szczepan Kupczak (POL)
    25. Matteo Baud (FRA)
    26. Ondřej Pažout (CZE)
    27. Perttu Reponen (FIN)
    28. Jan Vytrval (CZE)
    29. Taylor Fletcher (USA)
    30. Tomáš Portyk (CZE)
    31. Hideaki Nagai (JPN)
    32. Antoine Gerard (FRA)
    33. Laurent Muhlethaler (FRA)
    34. Mario Seidl (AUT)
    35. Espen Andersen (NOR)
    36. Jošito Watabe (JPN)
    37. Lukas Klapfer (AUT)
    38. Kristjan Ilves (EST)
    39. Eero Hirvonen (FIN)
    40. Rjota Jamamoto (JPN)
    41. Johannes Rydzek (GER)
    42. Jörgen Graabak (NOR)
    43. Manuel Faisst (GER)
    44. Lukas Greiderer (AUT)
    45. Jens Luraas Oftebro (NOR)
    46. Johannes Lamparter (AUT)
    47. Ilkka Herola (FIN)
    48. Eric Frenzel (GER)
    49. Fabian Riessle (GER)
    50. Akito Watabe (JPN)
    51. Vincenz Geiger (GER)
    52. Jarl Magnus Riiber (NOR)
     
    Průběžné pořadí SP (15/17):

    1. Jarl Magnus Riiber (NOR) 940 b
    2. Vincenz Geiger (GER) 754 b
    3. Akito Watabe (JPN) 648 b
    4. Fabian Riessle (GER) 598 b
    5. Eric Frenzel (GER) 560 b
    6. Ilkka Herola (FIN) 544 b
    7. Johannes Lamparter (AUT) 492 b
    8. Jens Luraas Oftebro (NOR) 433 b
    9. Lukas Greiderer (AUT) 381 b
    10. Manuel Faisst (GER) 349 b
    -----------------------------------
    35. Tomáš Portyk (CZE) 43 b
    43. Jan Vytrval (CZE) 16 b
    47. Ondřej Pažout (CZE) 8 b
     
    Pořadí na MS 2019 v Seefeldu:

    1. Eric Frenzel (GER) 23:43,0
    2. Jan Schmid (NOR) +4,3
    3. Franz-Josef Rehrl (AUT) +8,7
    4. Mario Seidl (AUT) +15,3
    5. Jarl Magnus Riiber (NOR) +20,9
    6. Akito Watabe (JPN) +22,0
    7. Fabian Riessle (GER) +22,3
    8. Antoine Gerard (FRA) +29,6
    9. Johannes Rydzek (GER) +36,1
    10. Bernhard Gruber (AUT) +58,6
    ------------------------------------
    33. Tomáš Portyk (CZE) +3:52,4
    36. Jan Vytrval (CZE) +4:08,9
    39. Lukáš Daněk (CZE) +4:38,5
    40. Ondřej Pažout (CZE) +4:38,8
     
    Ve startovním poli nenajdete většího favorita závodu než norského kombiňáckého velmistra Jarla Magnuse Riibera. Ten už třetím rokem neochvějně kraluje závodnímu poli sdruženářů a ke svým fenomenálním skokanským schopnostem přidal v posledních měsících i neméně kvalitní běh. Svou dominanci potvrdil zatím i v Oberstdorfu, kde si ve finiši prvního individuálního klání poradil s Finem Herolou i krajanem Jensem Oftebrem a oslavil svůj třetí titul mistra světa v kariéře. V neděli dokonal spanilou jízdu norské štafety v týmovém závodě a pokud by byl dnes spokojený s čímkoliv horším, než je zlato, jen by si lhal do kapsy. Letos by klidně mohl napodobit unikátní bilanci Johannese Rydzeka, který před čtyřmi lety na MS v Lahti jako první sdruženář ovládl všechny čtyři disciplíny.

    Do role největšího vyzyvatele norského dominátora měl být v Oberstdorfu pasován domácí Vincenz Geiger, který vyhrál dva poslední závody na velkém můstku v Klingenthalu. Těch se ale Riiber neúčastnil a navíc Geiger nevyladil formu ideálně na vrchol sezóny a je zatím velmi za očekáváním. Jeho krajané Erik Frenzel a Fabian Riessle ukázali v obou předchozích kláních mnohem lepší výkonnost a oba by měli být největšími domácími želízky v ohni i v dnešním závodě. Velký můstek tradičně sedí famózním skokanům z Japonska, z čehož by mohl profitovat zejména velezkušený Akito Watabe, jenž letos Riibera jako jediný dokázal v tomto typu závodu pokořit v přímém souboji. Stalo se tak v Lahti, kde svého soka Nor jasně podcenil a v běžecké části ho nedostihl. Skok je také parádní disciplínou pro Rjotu Jamamota a Johannese Lampartera. Ti ale na běžkách často velmi strádají, oba ale letos dokázali vybojovat pódium. Zapomenout rozhodně nesmíme na Jense Luraase Oftebra, který má v Oberstdorfu perfektní fazónu a letos navíc ve třetím závodě v Ruce při diskvalifikaci Riibera dosáhl na své první životní vítězství v závodě světového poháru.

    Tím zřejmě končí výčet největších favoritů, v posledních letech je okruh závodníků schopných vítězit povážlivě úzký. Na velkém můstku se v šesti závodech radovali ze zlata čtyři různí sdruženáři – Jarl Magnus Riiber a Vincenz Geiger dvakrát a Akito Watabe a Jens Luraas Oftebro jednou. Celkových 18 pódiových umístění si rozdělilo 10 různých závodníků z pouhých čtyř různých zemí. Kromě zmíněných jmen se to jednou podařilo ještě Manuelu Faisstovi a Lucasi Greidererovi.
     
    Mistrovství světa v klasickém lyžování 2021 v Německém Oberstdorfu se přesunulo do svého druhého dějství, druhý týden se pro skokany na lyžích i pro sdruženáře ponese v duchu zápolení na velkém můstku a následném běhu na 10 km volnou technikou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Johannes Lamparter (AUT) 153,2 b
    2. Akito Watabe (JPN) +0:22
    3. Jarl Magnus Riiber (NOR) +0:37
    4. Rjota Jamamoto (JPN) +0:38
    5. Mario Seidl (AUT) +1:34
    6. Gašper Brecl (SLO) +1:40
    7. Kristjan Ilves (EST) +1:43
    8. Laurent Muhlethaler (FRA) +1:48
    9. Espen Andersen (NOR) +1:49
    10. Fabian Riessle (GER) +1:55
    11. Szczepan Kupczak (POL) +2:02
    12. Hideaki Nagai (JPN) +2:13
    13. Eric Frenzel (GER) +2:14
    13. Matteo Baud (FRA) +2:14
    15. Manuel Faisst (GER) +2:27
    16. Jošito Watabe (JPN) +2:34
    17. Lukas Greiderer (AUT) +2:38
    18. Jens Luraas Oftebro (NOR) +2:38
    19. Ilkka Herola (FIN) +2:45
    20. Perttu Reponen (FIN) +2:49
    21. Johannes Rydzek (GER) +2:54
    22. Ondřej Pažout (CZE) +2:55
    23. Lukas Klapfer (AUT) +2:55
    24. Tomáš Portyk (CZE) +3:17
    25. Vincenz Geiger (GER) +3:18
    26. Otto Niittykoski (FIN) +3:21
    27. Jan Vytrval (CZE) +3:22
    28. Ben Loomis (USA) +3:27
    29. Jörgen Graabak (NOR) +3:29
    30. Eero Hirvonen (FIN) +3:30
    --------------------------------
    37. Lukáš Daněk (CZE) +5:04

    Startovní listina
    1. Viktor Pasičnik (UKR)
    2. Aleksandr Milanin (RUS)
    3. Jared Shumate (USA)
    4. Samir Mastijev (RUS)
    5. Andrzej Szczechowicz (POL)
    6. Gašper Brecl (SLO)
    7. Čingiz Rakparov (KAZ)
    8. Dmytro Mazurčuk (UKR)
    9. Andreas Ilves (EST)
    10. Vitalij Hrebenjuk (UKR)
    11. Jasper Good (USA)
    12. Magjan Amankeldiuly (KAZ)
    13. Vjačeslav Barkov (RUS)
    14. Eduard Žirnov (RUS)
    15. Lukáš Daněk (CZE)
    16. Če-un Pak (KOR)
    17. Oleksandr Šumbarec (UKR)
    18. Eldar Orussajev (KAZ)
    19. Gael Blondeau (FRA)
    20. Vjačeslav Bočkarjov (KAZ)
    21. Ben Loomis (USA)
    22. Otto Niittykoski (FIN)
    23. Vid Vrhovnik (SLO)
    24. Szczepan Kupczak (POL)
    25. Matteo Baud (FRA)
    26. Ondřej Pažout (CZE)
    27. Perttu Reponen (FIN)
    28. Jan Vytrval (CZE)
    29. Taylor Fletcher (USA)
    30. Tomáš Portyk (CZE)
    31. Hideaki Nagai (JPN)
    32. Antoine Gerard (FRA)
    33. Laurent Muhlethaler (FRA)
    34. Mario Seidl (AUT)
    35. Espen Andersen (NOR)
    36. Jošito Watabe (JPN)
    37. Lukas Klapfer (AUT)
    38. Kristjan Ilves (EST)
    39. Eero Hirvonen (FIN)
    40. Rjota Jamamoto (JPN)
    41. Johannes Rydzek (GER)
    42. Jörgen Graabak (NOR)
    43. Manuel Faisst (GER)
    44. Lukas Greiderer (AUT)
    45. Jens Luraas Oftebro (NOR)
    46. Johannes Lamparter (AUT)
    47. Ilkka Herola (FIN)
    48. Eric Frenzel (GER)
    49. Fabian Riessle (GER)
    50. Akito Watabe (JPN)
    51. Vincenz Geiger (GER)
    52. Jarl Magnus Riiber (NOR)

    Pořadí na MS 2019 v Seefeldu
    1. Eric Frenzel (GER) 23:43,0
    2. Jan Schmid (NOR) +4,3
    3. Franz-Josef Rehrl (AUT) +8,7
    4. Mario Seidl (AUT) +15,3
    5. Jarl Magnus Riiber (NOR) +20,9
    6. Akito Watabe (JPN) +22,0
    7. Fabian Riessle (GER) +22,3
    8. Antoine Gerard (FRA) +29,6
    9. Johannes Rydzek (GER) +36,1
    10. Bernhard Gruber (AUT) +58,6
    ------------------------------------
    33. Tomáš Portyk (CZE) +3:52,4
    36. Jan Vytrval (CZE) +4:08,9
    39. Lukáš Daněk (CZE) +4:38,5
    40. Ondřej Pažout (CZE) +4:38,8

    Průběžné pořadí SP (15/17)
    1. Jarl Magnus Riiber (NOR) 940 b
    2. Vincenz Geiger (GER) 754 b
    3. Akito Watabe (JPN) 648 b
    4. Fabian Riessle (GER) 598 b
    5. Eric Frenzel (GER) 560 b
    6. Ilkka Herola (FIN) 544 b
    7. Johannes Lamparter (AUT) 492 b
    8. Jens Luraas Oftebro (NOR) 433 b
    9. Lukas Greiderer (AUT) 381 b
    10. Manuel Faisst (GER) 349 b
    -----------------------------------
    35. Tomáš Portyk (CZE) 43 b
    43. Jan Vytrval (CZE) 16 b
    47. Ondřej Pažout (CZE) 8 b
    bahis siteleri