Real Sociedad – Ath. Bilbao 1:0 (kon.)
konec
Real Sociedad San Sebastian
1:0 (0:0)
Athletic Bilbao
Sobota 03.04.2021, 21:30 • Estadio de La Cartuja, Sevilla • Španělský pohár • Finále
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě z tohoto utkání všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji dobrou noc! (23:46:24)
    Radost hráčů Realu Sociedad
     
    Kulhající Illarramendi pomalu přinesl pohár ke svým spoluhráčům na pódium na hrací ploše a spolu s nimi ho zvedl nad hlavu. Real Sociedad získává potřetí v historii Španělský pohár!
    Zraněný kapitán Realu Sociedad Asier Illarramendi si jde vyzvednout trofej pro vítěze Španělského poháru
     
    Zraněný Asier Illarramendi s pomocí jednoho z členů realizačního týmu vystoupal po schodech na tribunu ke králi Filipovi VI., který mu odevzdal trofej pro vítěze Španělského poháru 2019/2020.
     
    Iker Muniain šel jako jediný hráč Bilbaa převzít cenu pro tým, který prohrál finále Španělského poháru.
     
    Rozhodčí si přebírají pamětní medaile za řízení finálového zápasu. O chvilku přijdou na řadu fotbalisté.
     
    Mikel Merino si převzal cenu pro nejlepšího hráče finále. Právě on vysunul svou kolmou přihrávkou za obranu Bilbaa Portuguése, kterého fauloval Martínez a nařízenou penaltu následně proměnil na jediný gól utkání Mikel Oyarzabal.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 1:2.
    Střely mimo: 1:1.
    Rohy: 1:4.
    Ofsajdy: 2:0.
    Fauly: 22:15.
     
    Ve druhém dějství pokračoval obraz hry z prvního dějství, výrazně aktivnějším týmem ale byl Real Sociedad. Dění na trávníku dvakrát výrazně ovlivnil VAR a v obou případech byl hlavní postavou Iñigo Martínez. Hned na úvod druhého poločasu zblokoval Oyarzabalův centr na hranici vlastní šestnáctky rukou, po dlouhém zkoumání ale pokutový kop nařízen nebyl. Ve druhém případě, kdy Martínez fauloval Portuguése, už ale penalta nařízena byla a kapitán Realu Sociedad Mikel Oyarzabal ji rutinérsky proměnil. Pokud někdo čekal, že Bilbao po inkasované brance výrazně zvýší svou aktivitu a brankář Remiro si pořádně zachytá, tak musel být pořádně zklamán. Bilbao bylo směrem dopředu úplně neškodné a těch pár centrů, které letěly do šestnáctky Realu Sociedad, obrana modro-bílých bez problémů vyřešila. Fotbalovou úrovní tak toto finále výrazně zaostalo za očekáváními, to ale rozhodně nebude vadit fanouškům Realu Sociedad, který se potřetí v historii (po letech 1909 a 1987) stal vítězem Španělského poháru.

    Bilbao bude mít šanci na reparát už 17. dubna, kdy se na stejném stadionu v Seville potká ve finále Španělského poháru 2020/2021 s Barcelonou.
    Real Sociedad San Sebastian získává svou první trofej od roku 1987
     
    Real Sociedad San Sebastian se stává vítězem Španělského poháru 2019/2020!
    Obrovská radost Realu Sociedad po závěrečném hvizdu hlavního rozhodčího
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Real Sociedad dokonce podržel míč na útočné polovině, kde fauloval Carlose Fernándeze Vesga. Modro-bílí tak získávají i standardní situaci.
     
    90+6
    Bilbao se rychle vrátilo k šestnáctce Realu Sociedad, dva další nákopy „do ohně“ ale opět obrana modro-bílých vyřešila. Nakonec se týmu ze San Sebastianu povedlo míč i získat po faulu Villalibreho.
     
    90+5
    Vysoký nákop na Martíneze z vlastní poloviny chytil vybíhající brankář Remiro. Ten s rozehrávkou nespěchal a míč odkopl do středu pole, až když se k němu přiblížil Williams.
     
    90+4
    Na centr z pravé strany si nejlépe vyskočil Martínez, jenž už hraje na hrotu útoku Bilbaa. Jeho slabou hlavičkou k zemi bez větších problémů vyřešil gólman Realu Sociedad Remiro.
     
    90+3
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Andoni Gorosabel, přichází Aritz Elustondo.
     
    90+3
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Yuri Berchiche, přichází Ander Capa.
     
    90+2
    Jeden z nich, Guevara, se snažil kličkou dostat do šestnáctky kolem de Marcose, ten ho ale o míč připravil. Bilbao hned nakopává hrací předmět na opačnou stranu.
     
    90+1
    Merino si zpracoval nákop svého brankáře a po levém křídle zavezl míč k šestnáctce Bilbaa. Tam si ho naráží se svými spoluhráči.
     
    90
    Bude se hrát ještě osm minut.
     
    90
    Barrenetxea obral ve středu pole Muniaina o míč a bez jakékoliv snahy o útok ho zatáhl do rohu poloviny Bilbaa. Tam ho o něj připravila až trojice obránců Bilbaa.
     
    89
    Bilbao zatlačilo modro-bílé k jejich šestnáctce, i teď ale ze svého útoku vytěžilo jen jeden nepřesný centr. Real Sociedad se po něm dostal k míči.
     
    89
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Alexander Isak, přichází Carlos Fernández.
     
    89
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází Cristian Portugués, přichází Ander Barrenetxea.
     
    87
    De Marcos si zpracoval dlouhý pas na pravé křídlo a hned se snažil najít na přední tyči nabíhajícího si Williamse. Ten se ale k míči nedostal a hrací předmět skončil v rukavicích brankáře Remira.
     
    86
    Bilbao má míč na svých kopačkách a konečně se dostalo na polovinu Realu Sociedad, pořád ale kombinuje jen v uctivé vzdálenosti od Remirovy branky.
     
    85
    Střídání v týmu Real Sociedad San Sebastian: ze hřiště odchází David Silva, přichází Ander Guevara.
     
    84
    Williams se snažil po pravé straně dostat k šestnáctce Realu Sociedad, míč mu ale odskočil a v souboji s obráncem se k němu už nedostal.
     
    83
    Zubeldia nedokázal odkopnout nákop na levé křídlo a míč se za ním dostal k Villalibremu. Ten si ho potáhl do šestnáctky, jeho střela ale byla zblokována a na druhý pokus míč Le Normand odkopl do středu pole.
     
    82
    Isak dalším faulem ve středu pole opět přerušil hru. Real Sociedad se pomalu přibližuje ke svému třetímu triumfu ve Španělském poháru v historii a navíc má ještě k dispozici všechna střídání.
     
    81
    Nervozitu Bilbaa z vývoje zápasu teď potvrdil brankář Simón, jenž bez toho, aby na něj vystartoval některý z hráčů Realu Sociedad, poslal míč nepřesným nákopem přímo do zámezí.
     
    80
    Martínez ještě zůstal v útoku a nabíhal si za nákopem ze středu pole, v souboji o něj ale zasáhl loktem do hlavy Oyarzabala. Martínez už jednu žlutou kartu má a teď mohl klidně dostat druhou...
     
    79
    Williamsův centr z pravé strany byl sražen na roh. Nákop z něj do středu šestnáctky Realu Sociedad vyřešili obránci tohoto týmu, kteří odkopli míč do bezpečí.
     
    78
    Hra se s blížícím se závěrem druhého poločasu začíná pořádně kouskovat, což samozřejmě vyhovuje hráčům Realu Sociedad. Na Bilbau už začíná být viditelná nervozita.
     
    77
    Střídající Villalibre se hned uvedl faulem na Gorosabela. Real Sociedad se po tomto faule usadil na polovině Bilbaa.
     
    76
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Álex Berenguer, přichází Asier Villalibre.
     
    76
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Dani García, přichází Mikel Vesga.
     
    75
    Bilbao to proto zkusilo nákopem za obranu Realu Sociedad, Williams ale vybíhal z ofsajdové pozice a k míči se navíc ani nedostal.
     
    74
    Obraz hry se v těchto chvílích vůbec nemění. Bilbao se snaží rozehrát svůj útok, aktivně bránící hráči Realu Sociedad ale drží Athletic u jeho šestnáctky a nedovolují mu projít ani o centimetr vpřed.
     
    73
    Bilbao by se rádo dostalo do tlaku, místo toho ale čelí vysokému napadání od hráčů Realu Sociedad. Ti nepouštějí červeno-bílé ani na svou polovinu, natož k ohrožení Remirovy branky.
     
    72
    Isak se rozběhl na levém křídle za kolmicí Merina ze středu pole a posunul si míč kolem de Marcose, předkopl si ho ale příliš daleko a v souboji o něj pak obránce Bilbaa fauloval.
     
    71
    Žlutou kartu za šlápnutí na nohu rozehrávajícího Martíneze dostává Mikel Merino (Real Sociedad San Sebastian).
     
    70
    Oyarzabal je naštěstí v pořádku a hned se zapojil do presinku rozehrávky Athleticu Bilbao. Obránci Bilbaa si míč pod tlakem přihrávají jen na vlastní polovině hřiště.
     
    69
    Střídající Unai López hned v prvním souboji zasáhl loktem ve vzdušném souboji Oyarzabala. Ten se jen velmi pomalu zvedá ze země.
     
    68
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Unai Vencedor, přichází Unai López.
     
    67
    Muniain byl faulován ve středu pole. Athletic Bilbao bude poprvé v zápase střídat.
     
    66
    Bilbao se snaží dostat na polovinu soupeře, ve druhé půli je ale směrem dopředu naprosto neškodné. I teď se Realu Sociedad povedlo jeho útok zastavit už ve středu pole.
     
    65
    Isak trefil z přímého kopu zeď z hráčů Bilbaa. Míč se pak odrazil na levé křídlo, kde se ho opět zmocnili fotbalisté v modro-bílých dresech.
     
    64
    Fotbalisté Realu Sociedad jsou při chuti a hned donutili soupeře k další chybě v rozehrávce. Merino byl nakonec podražen před obloukem před pokutovým územím Bilbaa a Real Sociedad tak získává standardku z výborné střelecké pozice.
    63. Mikel OYARZABAL (pen.) (RSC) - 1:0
     
    63
    Real Sociedad právě vstřelil branku!
    Modro-bílí otevírají z pokutového kopu skóre! MIKEL OYARZABAL vystřelil k pravé tyči a jelikož brankář Simón skočil doleva, tak neměl šanci tuto střelu vyrazit.
     
    62
    Žlutou kartu za podražení Portuguése dostává Iñigo Martínez (Athletic Bilbao).
     
    61
    Výsledný verdikt po dlouhém zkoumání faulu Martíneze je, že pokutový kop se kopat bude, červená karta pro obránce Bilbaa ale byla odvolána a Martínez dostane žlutou kartu.
     
    60
    Hlavní rozhodčí se nakonec šel podívat na videozáznam sám.
     
    59
    Do děje ale opět vstupuje VAR, který zkoumá jak možný pokutový kop, tak i červenou kartu pro Martíneze.
    58. Penaltový faul Martíneze
     
    58
    Teď už se penalta kopat bude! Merino krásnou kolmicí vysunul za obranu Bilbaa Portuguése, kterého hned za hranicí pokutového území zezadu podrazil Iñigo Martínez. Obránce Bilbaa původně dostal červenou kartu, ta ale byla později změněná na žlutou.
     
    57
    Martíneze zasáhl ve vzdušném souboji loktem Isak. Hráči Athleticu Bilbao se dožadují žluté karty pro útočníka Realu Sociedad, ani tento souboj ale nedonutil hlavního rozhodčího vytáhnout kartu ze své kapsy.
     
    56
    Gorosabel si nabíhal na pravé křídlo na nákop Monreala, míč si ale zpracovat nedokázal a hrací předmět tak skončil v zámezí. Do hry ho z autu vrátí Berchiche.
     
    55
    I ta se ale rozbila o seřazenou obranu Bilbaa. I když mají modro-bílí výraznou převahu v držení míče, tak jim zatím nic není platná.
     
    54
    Williams dokonce donutil Gorosabela k malé domů na brankáře Remira. Od něj začíná další „vlna“ postupné útočné kombinace Realu Sociedad San Sebastian.
     
    53
    Bilbao o míč rychle přišlo, vysokým presinkem ale udělalo Realu Sociedad obrovské problémy při rozehrávce. Modro-bílí se tak zatím nedostali na polovinu soupeře.
     
    52
    Už více než dvě minuty nepůjčili hráči Realu Sociedad protihráčům míč. Ten Bilbao získalo až poté, co ho vybojoval po nepovedeném centru z levé strany Williams.
     
    51
    Real Sociedad se postupnou kombinací dostal k pokutovému území soupeře, tam se ale jeho útok skončil. Bilbao dostalo Gorosabela na pravé straně pod tlak a pravý obránce San Sebastianu musel míč vrátit dozadu.
     
    50
    Oyarzabalův centr odhlavičkoval Raúl García. Modro-bílí pak zacouvali s míčem na vlastní polovinu a s hracím předmětem si zahrál i brankář Remiro.
     
    49
    Podle názoru videoasistenta byla ruka Martíneze ještě mimo pokutové území. Real Sociedad tak získává jen přímý kop téměř z hranice šestnáctky.
     
    48
    Kontrola Martínezovy hry rukou pokračuje a pořád čekáme na konečný verdikt.
    47. Ruka Martíneze, kterou rozhodčí dlouho posuzovali kvůli možné penaltě
     
    47
    Oyarzabalův centr zasáhl Martínez při snaze o blok ve skluzu rukou. Situaci zkoumá kvůli možné penaltě VAR.
     
    46
    Výkop druhého poločasu měli hráči Athleticu Bilbao. Během přestávky nedošlo k žádnému střídání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:34.
    Jako kdyby si baskické týmy přivezly do slunečné Sevilly i své počasí...
     
    O první půli se dá říct, že jsme viděli typický finálový zápas. Oba týmy se zaměřily na bránění s cílem nedovolit svému soupeři ani jeden protiútok do otevřené obrany. To se oběma celkům povedlo a kromě velkého počtu centrů, které obránci bez větších problémů vyřešili, jsme tak před brankami neviděli téměř nic zajímavého. Světlou výjimkou byla jen krásná střela Iñiga Martíneze, kterou musel skvělým zákrokem vyrazit brankář Realu Sociedad Remiro. Před druhou půlí jsou tak šance obou týmů na vítězství ve Španělském poháru 2019/2020 vyrovnané.

    Statistiky po 1. poločase:

    Držení míče: 66 % : 34 %
    Střely na branku: 0:1
    Střely mimo: 0:1
    Rohy: 1:3
    Ofsajdy: 0:0
    Fauly: 11:4
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Brankář Athleticu Bilbao Simón nakopl míč na levé křídlo, Muniain ale tento prudký pas zpracovat nedokázal. Real Sociedad se pokusí ještě o jeden útok.
     
    45
    Bude se hrát ještě jednu minutu.
     
    44
    Míč se postupně dostal až k brankáři Remirovi, jenž ho nakopl zpátky na polovinu Bilbaa. Po několika soubojích se pak dostal pod kontrolu hráčů Realu Sociedad, kteří se ale k ničemu nakonec nedostali.
     
    43
    Raúl García si pomohl při zpracovávání míče ve středu pole rukou. Le Normand nakopl kulatý nesmysl do šestnáctky Bilbaa, tam ale zatím pevně vládne Iñigo Martínez, který míč odhlavičkoval do bezpečí i tentokrát.
     
    42
    Williams míč získal, potáhl ho k šestnáctce Realu Sociedad a po krátké kombinaci ho nakonec i nakopl před branku. Připravený gólman Remiro hrací předmět chytil.
     
    41
    Real Sociedad se snaží trochu uklidnit hru, posledních cca 15 minut se totiž odehrávalo převážně na jeho polovině hřiště. Modro-bílí si míč přihrávají na vlastní polovině.
     
    40
    Teď se to už ale změnilo a Bilbao muselo vyřešit centr Gorosabela z pravé strany. Martínez ho před Isakem odkopl do bezpečí.
     
    39
    Červeno-bílí si přihrávají míč na vlastní polovině a rozehrávku jim výrazně komplikují vysoko napadající protihráči. Míč ale i tak zůstává na kopačkách hráčů Athleticu Bilbao.
     
    38
    Le Normand stáhl ve středu pole v souboji o míč na trávník Raúla Garcíu a pak zakopl míč do zámezí. Hráči Bilbaa chtějí pro obránce Realu Sociedad žlutou kartu, hlavní rozhodčí si ji ale teď nechává v kapse.
     
    37
    Až teď se povedlo Realu Sociedad míč získat a po delší době se i dostat na polovinu soupeře. Monrealův centr z levé strany obránce Bilbaa odkopl.
     
    36
    Bilbao se opět dostalo na polovinu Realu Sociedad. Modro-bílí se seřadili do obranného postavení a snaží se vytlačit protihráče co nejdále od vlastního pokutového území.
     
    35
    První žlutou kartu zápasu dostává za úder do rozběhnutého Portuguése v možném rychlém protiútoku Realu Sociedad Dani García (Athletic Bilbao).
     
    34
    Držení míče: 39 % : 61 %
     
    33
    Bilbao převzalo iniciativu a teď se více dopředu tlačí hráči v červeno-bílém. Real Sociedad aktivně presuje protihráče, míč se mu ale nedaří získat.
    32. Krásná střela Iñiga Martíneze
     
    32
    Iñigo Martínez si zpracoval na útočné polovině nákop svého brankáře Simóna a hned ze střední vzdálenosti vypálil na branku Realu Sociedad. Jeho krásnou střelu pod břevno skvělým zákrokem vyrazil nad svou branku gólman Remiro.
     
    31
    Williams si zpracoval autové vhazování do šestnáctky soupeře a posunul míč k de Marcosovi. Jeho centr odhlavičkoval před Muniainem na rohový kop Gorosabel.
     
    30
    Bilbao rozehrálo roh nakrátko, k centru a ani ke střele se ale nedostalo. Místo toho se snaží postupnou kombinací kolem pokutového území najít prostor na průnik přes obranu Realu Sociedad.
     
    29
    Muniain si zpracoval pas z vlastní poloviny na levé křídlo, pokus o kličky proti Gorosabelovi ale nevyšel a pravý obránce Realu Sociedad mu míč odkopl na rohový kop.
     
    28
    Merino po odehrání míče dohrál nedovoleným způsobem Vencedora. Přitom se zřejmě drobně zranil, ošetření ale v této chvíli nepotřebuje a hra může po rozehrávce faulu pokračovat.
     
    27
    Další centr zprava znovu odhlavičkoval Martínez. I tentokrát se k míči dostali hráči v modro-bílých dresech.
     
    26
    Centr Gorosabela z pravého křídla odhlavičkoval Martínez mimo vlastní pokutové území. K odraženému míči se pak dostali hráči Realu Sociedad, kteří si vytvářejí už docela slušný tlak.
     
    25
    Monreal se pokusil o individuální průnik po levé straně útočné poloviny, míč mu ale sebral Berenguer a toho pak Monreal fauloval.
     
    24
    Real Sociedad je v posledních minutách aktivnějším týmem a opět se mu povedlo získat míč na své kopačky. Modro-bílí si ho teď přihrávají ve středu pole.
     
    23
    Isak si kolem trojice obránců Bilbaa navedl míč z levého křídla na osu hřiště, míč mu ale před střelou odkopl obránce. Míč se pak dostal k Davidovi Silvovi, který pokračoval v útoku a na jeho konci chytil brankář Athleticu Simón centr Gorosabela.
     
    22
    Držení míče: 41 % : 59 %
     
    21
    Švédsky útočník udržel hrací předmět pod kontrolou v souboji s dvojicí obránců Bilbaa a založil postupný útok svého týmu. Athletic se zatáhl do obranného postavení u vlastního pokutového území.
     
    20
    Naštěstí jsou ale v pořádku a v zápase budou pokračovat. Na hrací ploše mezitím získali míč pod svou kontrolu hráči Realu Sociedad, konkrétně Isak.
     
    19
    Centr z rohu letěl na zadní tyč, kde sa ve vzduchu srazili Martínez a Portugués. Oba hráči zůstávají ležet na trávníku.
     
    18
    Po tomto útoku Bilbaa se míč vrátil na kopačky hráčů Realu Sociedad a ti se dostali na útočnou polovinu. Centr Davida Silvy z pravého křídla odkopl na zadní tyči na první roh San Sebastianu Berchiche.
     
    17
    Berchiche si vyměnil na levém křídle míč s Danim Garcíou a pak nacentroval na zadní tyč. Monreal odhlavičkoval míč jen do výšky, Raúl García ale pak v souboji o něj fauloval Oyarzabala.
     
    16
    Bilbao se pak usadilo na útočné polovině ke své kombinaci. Centr de Marcose z pravé strany obránci Realu Sociedad odkopli ze svého pokutového území, míč se ale vrátil na kopačky červeno-bílých.
     
    15
    Až Zubeldia se rozhodl zrychlit rozehrávku svého týmu, jeho nákop na útočnou polovinu ale Bilbao získalo. Muniain pak vysunul na levém křídle do náběhu Berchicheho, tomu ale odkopl míč do zámezí Gorosabel.
     
    14
    Už více než dvě minuty si modro-bílí přihrávají míč na vlastní polovině a nezdá se, že by měli ambici to brzo změnit. Ani presink hráčů Bilbaa to výrazně nemění.
     
    13
    Athletic míč nezískal, nadále ale drží protihráče na jejich polovině hřiště. Tempo hry zatím není příliš vysoké.
     
    12
    Obránci Realu Sociedad si přihrávají míč před vlastní šestnáctkou. Rozehrávku jim výrazně komplikují presující protihráči.
     
    11
    Bilbao pak vyrazilo do rychlého protiútoku. Raúl García si naběhl na pravou stranu šestnáctky na oblouček Williamse, jeho centr z první ale letěl do prostoru, kde nebyl žádný hráč.
     
    10
    Ten míč vrátil obráncům Realu Sociedad, kteří ho hned vrátili na útočnou polovinu. Isak ho po pravé straně zavezl k šestnáctce Athleticu a posunul do druhé vlny na spoluhráče, zakončení z kopaček hráčů týmu ze San Sebastianu ale nepřišlo.
     
    9
    Real Sociedad se sice dostal na útočnou polovinu, nepřesná přihrávka na Oyarzabala ale skončila u brankáře Bilbaa Simóna.
     
    8
    Oba týmy jsou zatím hodně opatrné a ani jeden z nich nechce otevřít hru. Ta se tak odehrává jen ve středu pole.
     
    7
    Nákop brankáře Realu Sociedad Remira doletěl až k jeho konkurentovi na opačné straně Simónovi. Ten ho rozehrál na spoluhráče na útočné polovině.
     
    6
    David Silva si z pravého křídla naváděl míč na střelu ze střední vzdálenosti, tu ale zblokoval jeden z obránců Bilbaa. Červeno-bílí okamžitě nakopli míč na Williamse, ten ale v souboji o něj fauloval Zubeldiu.
     
    5
    V Seville začalo hustě pršet. Uvidíme, komu bude tato změna počasí více vyhovovat. Na hrací ploše jsme mezitím viděli nákop na Isaka, při náběhu na něj ale útočník Realu Sociedad fauloval de Marcose.
     
    4
    Real Sociedad se poprvé v utkání dostal na útočnou polovinu. Kolmice na Portuguése nebyla přesná a míč skončil za brankovou čáru.
     
    3
    Nákop Athleticu na Williamse nebyl přesný a míč skončil u brankáře Realu Sociedad Remira. Ten rozehrává další útok svého týmu spolu s obránci.
     
    2
    Hráči Realu Sociedad mají hned v úvodu utkání obrovský problém s tlakem presujících hráčů Bilbaa a jejich rozehrávka se zasekla už na vlastní polovině. O míč nakonec přišli.
     
    1
    Výkop utkání měli hráči Realu Sociedad. Hráči Bilbaa proti nim okamžitě vyrazili a získali míč, Williams si ale při snaze o průnik na pravém křídle míč kopl za brankovou čáru.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy budou hrát ve svých tradičních barvách – Real Sociedad v modro-bílé kombinaci, Athletic Bilbao v červeno-bílých dresech.
    Španělský král Filip VI. na tribuně
     
    Na tribunu usedl i král Filip VI. a zazní tak ještě i španělská hymna.
     
    Oba týmy právě vycházejí kolem trofeje pro vítěze na hrací plochu. Finále se o malou chvíli začne.
    Oba týmy už jsou na stadionu v Seville
     
    Úvodní sestavy:

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Gorosabel, Zubeldia, Le Normand, Monreal – D. Silva, Zubimendi, Merino, Portugués – Isak, Oyarzabal (C)

    Náhradníci: Ayesa – Elustondo, C. Fernández, Januzaj, Muñoz, Sagnan, Guevara, Barrenetxea, Bautista

    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos, Yeray, I. Martínez, Berchiche – Berenguer, Dani García, Vencedor, Muniain (C) – I. Williams, Raúl García

    Náhradníci: Ezkieta – Núñez, Vesga, I. Gómez, Unai López, Lekue, Villalibre, Capa, Balenziaga

    Rozhodčí: Estrada – Alonso, Ayusová.
     
    Tento zápas se kvůli nařízením na zamezení šíření onemocnění COVID-19 bude hrát bez diváků.
     
    Nejúspěšnější týmy Španělského poháru (kluby s více než 5 triumfy):
    1. Barcelona – 30 vítězství (poslední v roce 2018)
    2. Athletic Bilbao – 23 vítězství (poslední v roce 1984)
    3. Real Madrid – 19 vítězství (poslední v roce 2014)
    4. Atlético Madrid – 10 vítězství (poslední v roce 2013)
    5. Valencia – 8 vítězství (poslední v roce 2019)
    6. Zaragoza – 6 vítězství (poslední v roce 2004)
    7. Sevilla – 5 vítězství (poslední v roce 2010)
     
    Posledních 10 finále Španělského poháru:
    2010: Sevilla – Atlético Madrid 2:0
    2011: Real Madrid – Barcelona 1:0 po prodloužení
    2012: Barcelona – Athletic Bilbao 3:0
    2013: Atlético Madrid – Real Madrid 2:1 po prodloužení
    2014: Real Madrid – Barcelona 2:1
    2015: Barcelona – Athletic Bilbao 3:1
    2016: Barcelona – Sevilla 2:0 po prodloužení
    2017: Barcelona – Alavés 3:1
    2018: Barcelona – Sevilla 5:0
    2019: Valencia – Barcelona 2:1
     


    Vzájemné zápasy

    Bilance vzájemných soubojů z posledního desetiletí mluví ve prospěch Realu Sociedad, který porazil Bilbao desetkrát, remizoval s ním pětkrát a prohrál šestkrát. Pokud se podíváme výhradně na poslední sezony, tak Real Sociedad je ještě výrazně úspěšnější, z posledních šesti vzájemných soubojů proti Bilbau totiž vyhrál pět. První vzájemný ligový souboj v letošní sezoně se odehrál na Silvestra 2020 a skončil venkovní výhrou Realu Sociedad 1:0. Ligová odveta se bude hrát ve středu 7. dubna 2021, v průběhu jednoho týdne se tak tyto dva kluby utkají v poháru i v lize.

    Dnes se tyto dva kluby potkají ve finále Španělského poháru podruhé. Ve finále této soutěže se proti sobě doteď postavily jen v roce 1910, kdy vyhrálo Bilbao 1:0.

    Posledních 5 vzájemných zápasů (všechny v LaLize):
    5. 10. 2018: Athletic Bilbao – Real Sociedad 1:3
    2. 2. 2019: Real Sociedad – Athletic Bilbao 2:1
    30. 8. 2019: Athletic Bilbao – Real Sociedad 2:0
    9. 2. 2020: Real Sociedad – Athletic Bilbao 2:1
    31. 12. 2020: Athletic Bilbao – Real Sociedad 0:1
     


    Athletic Bilbao

    Ani forma Bilbaa v posledních týdnech není ideální. Athletic sice neprohrává, současně ale ani velmi nevyhrává a z jeho posledních deseti zápasů se až 6 skončilo remízou. V ligové tabulce se před aktuálním kolem nacházel na 9. místě, ze kterého ztrácel na šestý Betis už 10 bodů.

    Cesta Bilbaa do finále Španělského poháru 2019/2020 byla mnohem kompikovanější, než tomu bylo v případě Realu Sociedad. Až dvakrát – ve 3. kole proti Elche a v osmifinále proti Tenerife – postoupilo po penaltách a v semifinále proti Granadě pak díky gólu vstřelenému na hřišti soupeře.

    Athletic Bilbao je druhým nejúspěšnějším klubem v historii Španělského poháru. Bilbao doteď vyhrálo tuto soutěž 23krát, naposledy se mu to ale povedlo ještě v roce 1984. Bilbao se pak dostalo do finále ještě čtyřikrát, ani jednou už ale nezvítězilo, přičemž v posledních třech případech (v letech 2009, 2012 a 2015) ho zdolala Barcelona. Bilbao se dostalo i do finále Španělského poháru 2020/2021, ve kterém se 17. dubna utká právě s Barcelonou, paradoxně se tak může stát historicky prvním klubem, který by vyhrál dva ročníky Španělského poháru v jednom měsíci.

    Cesta Athleticu Bilbao do finále:
    1. kolo: CF Intercity – Athletic Bilbao 0:3
    2. kolo: Sestao River – Athletic Bilbao 0:4
    3. kolo: Elche – Athletic Bilbao 1:1 (4:5 po penaltách)
    Osmifinále: Tenerife – Athletic Bilbao 3:3 (2:4 po penaltách)
    Čtvrtfinále: Athletic Bilbao – Barcelona 1:0
    Semifinále: Athletic Bilbao – Granada 1:0, 1:2
     


    Real Sociedad San Sebastian

    Po dobrém období v lednu a únoru 2021 se forma Realu Sociedad v březnu výrazně zhoršila a tento výkonnostní propad potvrdily poslední dva zápasy, které Real Sociedad prohrál. V posledním ligovém zápase navíc utrpěl doma debakl 1:6 od Barcelony a v ligové tabulce je tak na pátém místě se ztrátou už 10 bodů na čtvrtou Sevillu.

    San Sebastian se do finále Španělského poháru 2019/2020 dostal přes tři prvoligové soupeře (Espanyol v minulé sezoně sestoupil), přičemž zřejmě nejtěžším byl Real Madrid, na který narazil ve čtvrtfinále. Madridský klub ale zdolal 4:3 a pak vyhrál v semifinále i oba zápasy proti největšímu překvapení soutěže, druholigovému Mirandésu.

    Co se týče historie, tak Real Sociedad vyhrál Španělský pohár dvakrát – v letech 1909 a 1987. O rok později přišla jeho, do tohoto utkání, poslední finálová účast, když v rozhodujícím souboji o trofej podlehl Barceloně 0:1.

    Cesta Realu Sociedad do finále:
    1. kolo: Becerril – Real Sociedad 0:8
    2. kolo: Ceuta – Real Sociedad 0:4
    3. kolo: Real Sociedad – Espanyol 2:0
    Osmifinále: Real Sociedad – Osasuna 3:1
    Čtvrtfinále: Real Madrid – Real Sociedad 3:4
    Semifinále: Real Sociedad – Mirandés 2:1, 1:0
     
    Finále Španělského poháru 2019/2020 bylo původně plánováno na 18. dubna 2020, vzhledem k pandemické situaci ale po dohodě obou klubů došlo k odkladu. Real Sociedad i Athletic Bilbao chtěly zápas odehrát před plným stadionem, situace ohledně šíření onemocnění COVID-19 to ale doteď neumožnila. 17. dubna 2021 se navíc má odehrát finále Španělského poháru 2020/2021, ve kterém se utká Athletic Bilbao s Barcelonou.
     
    Vítejte u on-line přenosu z odloženého finále Španělského poháru 2019/2020, ve kterém se utkají v baskickém derby Real Sociedad San Sebastian a Athletic Bilbao. Utkání začíná v 21:30.

    Michal Sadlek

    Branky: 63. Oyarzabal (pen.)

    Karty:   71. Merino (RSC) – 35. Dani García (ATB), 62. I. Martínez (ATB)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 1:1. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 22:15.
    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Gorosabel (90+3. Elustondo), Zubeldia, Le Normand, Monreal – D. Silva (85. Guevara), Zubimendi, Merino, Portugués (88. Barrenetxea) – Isak (88. C. Fernández), Oyarzabal (C)
    Náhradníci: Ayesa – Elustondo, C. Fernández, Januzaj, Muñoz, Sagnan, Guevara, Barrenetxea, Bautista

    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos, Yeray, I. Martínez, Berchiche (90+3. Capa) – Berenguer (76. Villalibre), Dani García (76. Vesga), Vencedor (68. Unai López), Muniain (C) – I. Williams, Raúl García
    Náhradníci: Ezkieta – Núñez, Vesga, I. Gómez, Unai López, Lekue, Villalibre, Capa, Balenziaga

    Rozhodčí: Estrada – Alonso, Ayusová
    bahis siteleri