konec
Kolem Flander

Vítěz: Kasper Asgreen (DEN)

Neděle 04.04.2021, 10:18Cyklistika
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:18.
     
    Zdravím a vítám všechny příznivce silniční cyklistiky u sledování jednoho z pěti monumentů cyklistické sezony, jednorázového závodu Kolem Flander.
     
    Trasa závodu nebyla do poslední chvíle oficiálně odhalena, organizátoři závodu tak učinili proto, aby se k trati nescházeli fanoušci, jejich účast není povolena. Některá klíčová stoupání ale určitě vynechána nebudou. Závod bude dlouhý 254 km a měl by obsahovat 19 dlážděných úseků včetně těch nejnáročnějších a klíčových pro konečný výsledek závodu Oude Kwaremont a Paterberg a nebude chybět ani výstup na Koppenberg. Právě na těchto úsecích a stoupáních se Flandry tradičně rozhodují a nebo alespoň hodně napoví, kteří závodníci si to v závěru rozdají o vítězství.
     
    FAVORITÉ KOLEM FLANDER

    Wout van Aert (BEL/Team Jumbo-Visma)
    Do pozice největšího favorita závodu se vypracoval díky posledním povedeným týdnům Belgičan Wout van Aert. Formu nabral na etapovém závodu Tireno-Adriatico, kde vyhrál dvě etapy a obsadil celkové druhé místo. Následně si připsal třetí místo na prvním monumentu sezony na Milan-San Remo, na E3 Saxo Bank Classic sice skončil až jedenáctý, ale náladu si vylepšil minulý víkend, kdy vyhrál těžký závod Gent-Wevelgem, kde ovšem nestartovali Mathieu Van der Poel ani Julian Alaphilippe. Van Aert ve své kariéře vyhrál zatím jeden monument, a to loňské Milan-San Remo. Na Kolem Flander byl nejlépe loni druhý.

    Mathieu van der Poel (NED/Alpecin-Fenix)
    Van der Poel byl možná ještě před týdnem považován za hlavního favorita Flander, ale to se změnilo po přesvědčivém van Aertově vítězství na Gent-Wevelgem, kde Nizozemec nestartoval a hlavně po středečním závodu Napříč Flandry, kde Van der Poel obsadil až 58. místo a nevypadl vůbec dobře. Je otázkou, zda to bylo nedostatkem sil nebo z důvodu šetření se na to nedělní Flandry. Předtím nicméně Van der Poel vyhrál Strade Bianche, dvě etapy na Tireno-Adriatico a skončil pátý na Milán-San Remo a třetí na velmi silně obsazeném závodě E3 Saxo Bank Classic. Van der Poel je obhájcem vítězství na Flandrech z minulého roku, kde na pásce porazil v přímém souboji Van Aerta. Je to jediné Nizozemcovo vítězství na monumentu v kariéře.

    Julian Alaphilippe (FRA/Deceuninck-Quick Step)
    Francouz Alaphilippe je považován za favorita na jakémkoliv jednodenním závodě, v této sezoně však na vítězství na jednorázovce čeká, a to i přes svůj tradiční velmi aktivní přístup k závodění. Jedinou výhru si připsal Alaphilippe v první etapě na Tireno-Adriatico. Na Strade Bianche byl druhý, na MIlán-San Remo až šestnáctý. V přípravě na Flandry Francouz startoval pouze ve středu na Napříč Flandrami, kde dojel až 22. a moc vidět nebyl, zřejmě také šetřil síly na neděli, kde bude mít oproti Van Aertovi a Van der Poelovi velkou výhodu ve velmi silném týmu. Alaphilippe má na své kontě jednu výhru monumentu, a to Milán-San remo z roku 2019. Na Flandrech startoval loni poprvé a v samotném závěru skončil na zemi, takže si to nemohl rozdat s Van Aertem a Van der Poelem o vítězství. Je to úřadující mistr světa.

    Kasper Asgreen (DEN/Deceuninck-Quick Step)
    Další člen supersilného klasikářského kolosu Deceuninck-Quick Step Kasper Asgreen má také slušnou šanci na vítězství. Tento fantastický časovkář a tempař si připsal největší vítězství kariéry na E3 Saxo Bank Classic, kde porazil Van Aerta i Van der Poela překvapivým nástupem prá kilometrů před cílem. Právě úniky jsou silná stránka mohutného Dána, ve sprintu by šanci na vítězství neměl. Na Milán-San Remo Asgreen vidět nebyl a skončil až na 99. místě, v generálce na dnešní závod na Napříč Flandrami skončil třicátý. V roce 2019 skončil Asgreen na Flandrech druhý a loni třináctý, jedná se o jeho nejoblíbenější monument.

    Stojí za zmínku
    Zmínit určitě musíme několik dalších zajímavých jmen, protože cyklistické závody ne vždy vyhrávají hlavní favorité, často se radují méně nápadní, ale rovněž velmi schopní cyklisté. Stačí dobře načasovat únik a mít trochu štěstí. To se třeba povedlo ve středu na Napříč Flandrami Nizozemci Dylanu Van Baarlemu z Ineosu. Ten odjel z pelotonu už nějakých 40 km před cílem a náskok si udržel až do cíle. Velké ambice bude mít určitě také Belgičan Jasper Stuyven z Trek-Segafredo, překvapivý vítěz Milán-San Remo. Lídrem AG2R Citroen bude zkušený Belgičan a olympijský vítěz Greg Van Avermaet, který vyhrál ve své kariéře snad všechny kostkované klasiky kromě Flander. Výše už jsme zmínili dva favority z týmu Deceuninck-Quick Step, nebylo by však až takovým překvapení, kdyby se z vítězství radovali ještě jiní cyklisté tohoto týmu, třeba skvělí klasikáři Belgičan Yves Lampaert nebo Francouz Florian Senechal. Pokud přežijí náročná prudká stoupáni a dlážděné úseky, byli by v závěru velmi silní rychlí závodníci Nor Alexander Kristoff z UAE Team Emirates, Australan Michael Matthews z Team BikeExchange a nebo Dán Mads Pedersen z Trek-Segafredo.
     
    Češi a Slováci na startu

    Česko bohužel na startu žádného cyklistu mít nebude. Počítalo se se startem Zdeňka Štybara z Deceuninck-Quick Step, který vypadal, že je ve velmi dobré formě, ten však musel na operaci, protože u něj byla odhalena lehká srdeční arytmie.

    Slovenko bude mít na startu velké želízko v ohni v podobě Petera Sagana u týmu Bora-Hansgrohe, který se rozhodně řadí do širšího okruhu favoritů na vítězství. V úvodu sezony Sagana zdržel koronavirus, který prodělal, ale zdá se, že se už zase vrací do formy. Na Milán-San Remo obsadil nadějné čtvrté místo a poté se rozhodl místo dlážděných jednorázovek absolvovat etapový závod Kolem Katalánska, aby nabral co nejvíce závodních kilometrů. Povedlo se mu vyhrát jedinou typicky sprinterskou etapu. Sagan má ve své sbírce úspěchů dva vítězné monumenty, a to Paříž-Roubaix z roku 2018 a právě Kolem Flander z roku 2016. Trojnásobný světový šampion bude letos usilovat o další vítězství.
     
    Závodníci už se pohybují v neutrální zóně, za pár minut už závod oficiálně odstartuje.
     
    Start
    Závod odstartoval.
     
    Start
    Sto pátý ročník závodu Kolem Flander byl odstartován, hned začíná souboj o únik.
     
    252 km
    Úvodních zhruba sto kilometrů bude více méně po rovině, v této části závodu by měl dostat prostor únik, o který se právě nyní bojuje.
     
    249 km
    Úvodní kilometry budou hodně rychlé. O únik budou mít zájem hlavně cyklisté kontinentálních a pro-kontinentálních týmů a rozhodně nebude jednoduché se do něj dostat.
     
    247 km
    Na čele je nyní s mírným odstupem pětičlenná skupina, o úniku ale ještě definitivně rozhodnuto není.
     
    243 km
    Vypadá to, že pětičlenná skupina na čele se definitivně odpoutala od hlavního pole, její náskok už činí patnáct sekund. Týmy Bora-Hansgrohe a Deceuninck-Quick Step si najíždějí na čelo pelotonu a zpomalují jeho tempo, aby se už o únik nebojovalo.
     
    242 km
    Složení úniku: Stefan Bisseger (EF Education-Nippo), Jelle Wallays (Cofidis), Mathias Norsgaard Jørgensen (Movistar Team), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise), Mathijs Paasschens (Bingol Pauwels Sauces WB).
     
    236 km
    Některé týmy v úniku žádného závodníka nemají, a to by rády změnily, takže se ještě z pelotonu odpoutali dva závodníci Astany a DSM.
     
    234 km
    Únik má náskok 40 sekund na peloton a ještě se do něj snaží dotáhnout Nico Denz (DSM) a Hugo Houle (Astana-Premier Tech).
     
    230 km
    Pětičlenná skupina na čele má náskok už minutu a 20 sekund, dvojice za nimi je 45 sekund před pelotonem.
     
    224 km
    Skupina pěti závodníků už si vypracovala čtyřminutový náskok. Dvojice Denz a Houle na úplné čelo ztrácí 35 sekund.
     
    221 km
    Denz a Houle už ztrácí na pětici jezdců před sebou jen deset sekund, za chvíli se tedy konečně dostanou na úplné čelo. To má náskok pět a půl minuty na peloton.
     
    219 km
    Na čele už je sedmička závodníků a ta má nyní náskok už šesti minut na hlavní pole.
     
    213 km
    Náskok úniku na hlavní pole stále rychle roste, už je více než osmiminutový.
     
    210 km
    Peloton jede zatím stále velmi pomalým tempem, a tak už náskok skupina na čele roste skoro k deseti minutám.
     
    205 km
    Už na začátku závodu došlo při boji o únik k fyzickému incidentu mezi Jevgenijem Fedorovem z Astany a Ottou Vergaerdem z Alpecinu-Fenix. Druhý jmenovaný byl právě vyloučen ze závodu.
    Otto Vergaerd nesmyslně najel do Jevgenije Fedorova.
     
    204 km
    Záhy rozhodčí oznamují, že závod končí také pro Fedorova, který se pokusil naražení Vergaerdovi oplácet.
     
    195 km
    Náskok úniku na peloton se nyní ustálil na zhruba deseti minutách a nedá se očekávat, že by ještě výrazně narostl.
     
    193 km
    Mathieu van der Poel řešil nějaké technické problémy a musí se nyní dotahovat za pomoci svého týmového kolegy zpět do pelotonu. Není to však žádný problém pro obhájce vítězství.
     
    184 km
    Peloton začíná zrychlovat a ztráta na únik by se měla postupně začít snižovat. Už za 15 km nás čeká první dlážděný úsek závodu.
     
    173 km
    Sedmička na čele velmi dobře spolupracuje a peloton ještě nevystupňoval své tempo, takže únik už má náskok skoro třináct minut.
     
    170 km
    Na čele pelotonu jsou nyní týmy Jumbo-Visma a Bora-Hansgrohe, které chtějí mít co nejlepší pozici na prvních dlážděných úsecích. Ten první přijde na řadu 168 km před cílem.
     
    164 km
    Na čele pelotonu se nyní vyskládal skoro celý tým Jumbo-Visma. Uvidíme, jestli to konečně povede ke zrychlení tempa.
     
    163 km
    Protože se už i peloton blíží k prvnímu dlážděnému úseku závodu, začínají se na čele hlavní skupiny poprvé objevovat závodníci Quic-Stepu.
     
    158 km
    Už i peloton má prvním dva kratší kostkované úseky Lippenhovest a Paddestraat za sebou. Na čelní skupinu peloton aktuálně ztrácí stále dvanáct minut.
     
    158 km
    Defekt zadního kola potkal lídra Israel Start-Up Nation Sepa Vanmarcka. Belgičan by však neměl mít problémy s návratem do hlavního pole, až vymění kolo.
     
    157 km
    V potížích se ocitl také lídr Arkéa-Samsic Warren Barguil, i jeho potkal defekt.
     
    156 km
    Další dlážděné úseky přijdou na řadu za zhruba 14 km a bude se jednat o stoupání na Katteberg a následně Holleweg.
     
    148 km
    Náskok úniku na peloton se trochu překvapivě stále drží na dvanácti minutách. To by se ale brzy mělo změnit, přijdou totiž další stoupání a další dlážděné úseky, které by měly s tímto náskokem zamávat.
     
    143 km
    Peloton už má za sebou Katteberg a právě absolvuje Holleweg. Ani tady se určitě hlavní pole nijak neroztrhá.
     
    141 km
    133 km Před cílem už bude na programu první ze tří přejezdů legendárního dlážděného stoupání Oude Kwaremont.
     
    135 km
    Sedmičlenná čelní skupina už zdolává náročné dlážděné stoupání Oude Kwaremont. Peloton zde očekávejme zhruba za 11 minut.
     
    129 km
    Ztráta pelotonu na únik se konečně začíná snižovat a činí teď deset minut. Hlavní skupina právě najíždí na Oude Kwaremont.
     
    127 km
    První přejezd Oude Kwaremontu se odehrává v hodně ostrém tempu, které určují závodníci UAE Team Emirates. Všichni hlavní favorité se v pohodě drží prostřední části hlavního pole.
     
    125 km
    Náskok úniku na peloton je po dlouhé době pod deset minut. Sedmička na čele už bude za dva kilometry zdolávat kratičké stoupání, které není dlážděné, Kortekeer.
     
    122 km
    Na čelo pelotonu se vyjeli závodníci týmu Jambo-Visma a jsou tam vidět také jezdci Bory, Quick-Stepu nebo Cofidisu.
     
    116 km
    Závodníci v úniku už zdolávají dlážděné stoupání Eikenberg, které má v maximu převýšení 11 %.
     
    114 km
    Na Eikenberg už se blíží také peloton, jehož ztráta na únik už klesla na osm a půl minuty.
     
    112 km
    Závodníky nyní čeká série krátkých, ale velmi prudkých stoupání, z nichž některá budou dlážděná. Očekávejme další zrychlení pelotonu a boj o výhodné pozice v nájezdu na tato stoupání.
     
    112 km
    Na Eikenbergu už jsou vidět hodně vepředu tři největší favorité závodu Wout van Aert, Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe.
     
    111 km
    Technické problémy potkaly závodníky Bory-Hansgrohe Nilse Politta. Němec to ale nemá do pelotonu daleko.
     
    110 km
    Problémy má další jezdec Bory Marcus Burghardt, který musel měnit kolo a ztráta se mu bude stahovat v náročném terénu docela těžko.
     
    109 km
    Na čelo pelotonu se vyskládali závodníci Elegant-Quick-Step, ztráta na únik už klesla pod osm minut a zřejmě bude velmi rychle klesat dál.
     
    108 km
    Hlavní pole právě stoupá pod vedením Quick-Stepu na Wolvenberg, který má únik s převýšením až 17 %.
     
    107 km
    Vypadá to, že je ze závodu vyloučen Švýcar Michael Schär ze stáje AG2R Citroën, a to za odhození bidonu mimo vyznačenou zónu. To je opravdu nevídaně přísné rozhodnutí rozhodčích.
     
    105 km
    V problémech se nyní ocitá lídr Cofidisu Christophe Laporte. Tento Francouz má defekt a bude muset měnit přední kolo.
    Michael Schär si okamžitě po odhození bidonu uvědomil, že udělal velkou chybu.
     
    100 km
    Do konce Flander zbývá přesně sto kilometrů a únik právě najíždí na stoupání Marlborougstraat, které není dlážděné.
     
    98 km
    Peloton nezahálí a dál stahuje svou ztrátu na únik, která už činí pouze šest a půl minuty.
     
    98 km
    Na Molenbergu se rozhodl Elegant-Quick-Step ještě zrychlit a čelní skupina by se mohla poprvé výrazně protřídit.
     
    98 km
    Na čelo už si najel Kasper Asgreen a hned za ním už je Julian Alaphilippe. Uvidíme, jestli tempo opět opadne, nebo se pojede dál.
     
    98 km
    Hlavní pole se opravdu roztrhalo. Skupiny, které zůstaly pozadu nyní budou pracovat na co nejrychlejším návratu zpět do pelotonu.
     
    97 km
    Quick-Step pokračuje v určování tempa hlavní skupiny, která se sice už zase spojila, ale pro nikoho není vůbec jednoduché držet se v pelotonu.
     
    95 km
    V době, kdy sedmička na čele začíná stoupat na Berendries, je už její náskok na peloton menší než šest minut.
     
    94 km
    Na zemi skončil lídr Arkéa-Samsic Warren Barguil a bude ho stát hodně sil, aby se dotáhl zpět do hlavní skupiny.
     
    91 km
    Na kopci Berendries vidíme několik nástupů z hlavního pole!
     
    90 km
    Desítka závodníků si vytvořila znatelný náskok na peloton. Žádný z velkých favoritů v této skupině není. Začíná se ale závodit.
     
    89 km
    Dobré nohy dnes nemá Mads Pedersen. Dánský bývalý mistr světa si vystoupil z hlavní skupiny, jejímuž tempu nestačí.
     
    89 km
    Do druhé skupiny se snaží dojet další a další závodníci, každý tým tam chce mít své zastoupení. Náskok úniku mezitím klesl na 4:45 minuty.
     
    86 km
    Hlavní skupiny už desetičlennou skupinu před sebou sjela, ale nástupy pokračují, znovu se snaží odpoutat se od pelotonu Davide Ballerini a další.
     
    84 km
    Ballerini však zatím nedokázal hlavní skupinu roztrhat, pouze hodně natáhnout.
     
    79 km
    Nils Eekhoff skončil v hodně vysoké rychlosti z čela pelotonu na zemi. To musel být hodně nepříjemný pád pro Nizozemce ze stále DSM. Už je ale na nohou a možná ještě sedne zpět na kolo.
     
    77 km
    Sedmičlenný únik má už náskok jen lehce pod tři minuty. Nebude to trvat dlouho a zcela se rozplyne.
     
    76 km
    Na čele hlavního pole nyní mají převahu závodníci Alpecin-Fenix. Začíná se stoupat na dlážděný kopec Berg Ten Houte. A nejede se teď moc rychle.
     
    74 km
    Tempo, které začal určovat tým Alpecin-Fenix bylo tak pomalé, že se pokusil zaútočit tým Israel Start-Up Nation, z tohohle pokusu ale nakonec nic nebylo.
     
    71 km
    Cyklisté budou za pár okamžiků zdolávat krátký, ale prudký kopec Kanarieberg. Pak už přijde na řadu druhý průjezd Oude Kwaremontem, a tam už se dají čekat útoky favoritů.
     
    70 km
    Útočí se ale už na Kanariebergu. Inicioval to Søren Kragh Andersen a k němu se snaží dotáhnout někteří další závodníci.
     
    68 km
    Kragh Andersen z týmu DSM předvedl hodně razantní nástup, a to dokonce takový, že se k němu nikdo nedokázal dotáhnout. Tento Dán tak zatím pokračuje osamoceně, na úplné čelo závodu ztrácí dvě a půl minuty.
     
    66 km
    V pelotonu došlo k pádu, který zdržel hodně závodníků Quick-Stepu včetně lídrů Alaphilipp a Asgreena. Snad tento moment závod nerozhodne.
     
    65 km
    Quick-Step v tom ale není sám. K tomu pádu došlo z přední části pelotonu a přimotalo se do něj opravdu hodně závodníků.
     
    62 km
    Julian Alaphilippe už je zase zpátky v hlavní skupině, s tímto nepříjemným momentem si poradil velmi zkušeně.
     
    58 km
    Všichni hlavní favorité už by měli být po tom nepříjemném pádu zase zpět v hlavním poli.
     
    57 km
    V jedné v zatáčkách ve sjezdu směřujícímu k Oude Kwaremontu došlo k dalšímu pádu, do kterého zapletla zhruba pětice závodníků.
     
    56 km
    Čelní skupina začíná podruhé stoupat na Oude Kwaremont, její náskok na peloton už je pouze devadesátivteřinový.
     
    56 km
    Nejlépe se ze závodníků v úniku jeví Stefan Bissegger z týmu EF. Povedlo se mu odpoutat od ostatních na těžkém dlážděném stoupání.
     
    55 km
    Na Oude Kwaremontu už je také hlavní skupina a na zemi skončil lídr Groupama-FDJ Stefan Küng. To se bude hodně těžko dohánět.
     
    54 km
    Čelo pelotonu se trhá, a to zásluhou tempa Quick-Stepu. V silné čelní skupině nechybí Alaphilippe, Van Aert, Van der Poel nebo Asgreen. Udržet se snaží Sagan a Van Avermaet.
     
    53 km
    Situaci využívá Mathieu Van der Poel a vytvořil si už znatelný náskok! Na zadním kole má Kaspera Asgreena, který mu ale určitě střídat nebude.
     
    53 km
    Skvěle dokázal zareagovat Van Aert a dokázal náskok dvojice Nizozemce a Dána velmi rychle zlikvidovat.
     
    52 km
    Četné nástupy pokračují, teď to zase zkouší Anthony Turgis z Total Direct Energie.
     
    52 km
    Teď už je na programu stoupání Paterberg, které ji sice dlouhé jen 300 metrů, ale je velmi prudké a navíc dlážděné. Určitě se tu dá zaútočit.
     
    51 km
    Skvěle si stále jede jezdec z původního úniku Stefan Bisseger, který už jede osamoceně a stále drží náskok minutu před skupinou favoritů.
     
    51 km
    Turgisův útok už je zlikvidován, ve stoupání Paterberg do toho pořádně šlape Van der Poel!
     
    50 km
    Opět se povedlo Van der Poelovi poodjet a znovu bude na Van Aertovi, aby odpověděl a jeho ztrátu opět likvidoval.
     
    50 km
    Opět to Belgičan stáhl a Van der Poela znovu stáhl. Hned na to okamžitě nastupuje Tim Wellens z Lotto Soudal. Na to reagují Pidcock z Ineosu a Sénéchal z Quick-Stepu.
     
    49 km
    Van Aert a Van der Poel nyní nejeví žádný zájem o stíhání ujeté čtveřice Pidcock, Sénéchal, Wellens a Haller.
     
    48 km
    K této čtveřici se ještě dotahuje Julian Alaphilippe, což je výborná zpráva pro Quick-Step, který bude mít vepředu dva své zástupce.
     
    48 km
    Alaphilippe a ještě Laporte už se dotáhli na čtveřici před sebou. Taktika nyní bude jasná. V této skupině pojede tempo Florian Sénéchal a bude tak pracovat pro Alaphilippa.
     
    46 km
    Velká skupina s Van der Poelem, Van Aertem, Asgreenem nebo i Saganem už ztrácí na Alaphilippovu skupinu dvacet sekund. To rozhodně není málo.
     
    46 km
    Skupina Juliana Alaphilippa má asi jedenáct závodníků a zatím si drží náskok. Uvidíme, zda bude spolupracovat, aby si svůj odstup od hlavní skupiny udržela.
     
    45 km
    Stefan Bisseger už zdolává kostkované stoupání Koppenberg. Za ním už pospíchá jedenáctičlenná skupina pronásledovatelů.
     
    45 km
    Na Koppenbergu útočí Julian Alaphilippe a nikdo zatím nedokáže reagovat!
     
    44 km
    Alaphilippe už má před sebou Bissegera, na kterého se velmi brzy dotáhne. Náskok Francouze na hlavní konkurenty Van der Poela a Van Aerta je velmi dobrý.
     
    44 km
    Belgičan s Nizozemcem se posouvají hlavním pole, které je už teď hodně roztrhané, dopředu. Poměrně hodně naopak ztrácí Peter Sagan, který teď asi na prudkých stoupáních hodně trpí.
     
    44 km
    Alaphilippe už se spojil s Bissegerem, uvidíme, jaká z toho vznikne spolupráce, protože Bisseger už nemusí mít mnoho sil v nohách.
     
    42 km
    Alaphilippe má náskok na skupinu pronásledovatelů jen sedm sekund, to pro něj moc nadějně nevypadá. Dalších sedm sekund pak ztrácí třetí skupina, ve které má početné zastoupení Quick-Step.
     
    41 km
    Zejména Van der Poel výborné zapracoval na tom, aby se náskok Alaphilippa rozplynul. Francouz v dresu mistra světa to velmi dobře zkusil, ale nevyšlo mu to.
     
    40 km
    Na čelo první skupiny si najel Van Aert a chvíli jel tempo, nebude však chtít moc plýtvat silami.
     
    39 km
    Ze sedla se zvedl Rakušan Marco Haller z Bahrain Victorious a vytvořil si náskok. Uvidíme, jak budou reagovat ostatní, Heller totiž mezi ty největší favority na vítězství nepatří.
     
    38 km
    Haller už si vytvořil hodně slušný náskok a zatím se nenašel nikdo, kdo by na jeho nástup reagoval.
     
    37 km
    Skupina favoritů už stoupá na Taalenberg. Tempo zvýšil Asgreen, takže hned musí reagovat Van Aert i Ven der Poel.
     
    37 km
    V závěru se drží také Alaphilippe, což by tedy byla extrémně silná skupina čtyř největších favoritů závodu.
     
    37 km
    Dopředu se ještě dotáhl Dylan Teuns z Bahrain Vicorious, v této skupině už je i jeho týmový kolega Haller.
     
    36 km
    Složení skupiny na čele: Mathieu Van der Poel (Alpecin Fenix), Wout van Aert (Team Jumbo-Visma), Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen (oba Elegant Quick-Step), Marco Haller, Dylan Teuns (oba Bahrain Victorious)
     
    35 km
    Vepředu se nyní spolupracuje. Hlavně to asi bude na Bahrainu Victorious a Quick-Stepu, které mají v této skupině dva sté zástupce. Skupina pronásledovatelů už ztrácí 16 sekund.
     
    34 km
    Na čele skupiny pronásledovatelů se nyní otáčí hlavně Jasper Stuyven a Greg van Avermaet. Budou to mít ale hodně těžké, aby silnou čelní skupinu sjeli.
     
    31 km
    Ztráta skupiny pronásledovatelů se stále drží okolo patnácti sekund.
     
    30 km
    Posledních třicet kilometrů Kolem Flander bude ještě pořádně napínavých! Závodníky ještě čeká stoupání Kruisberg a pak třetí výšlap na Oude Kwaremont a poslední kopec před cílem Paterberg.
     
    29 km
    Stoupání Kruisberg dělá velké problémy dvojici Bahrain Vicorious Haller a Teuns, oba se ale zatím drží v čelní skupině.
     
    28 km
    Hned po skončení Kruisbergu se pokusil zaútočit Alaphilippe, ale velmi rychle zareagoval Van Aert a také ostatní.
     
    28 km
    Ze skupiny pronásledovatelů si nastoupil Anthony Turgis z Total Direct Energie a bude se snažit dotáhnout na čelo.
     
    27 km
    Turgisovi se to povedlo velmi rychle, rozšířil čelní skupinu na sedm závodníků.
     
    27 km
    Nastupuje Kasper Asgreen, hned reagují Van Aert i Van der Poel!
     
    26 km
    Asgreen, Van der Poel a Van Aert si dokázali vytvořil mírný náskok. Ten se snaží dotáhnout Haller a Turgis, ale mají to hodně těžké.
     
    22 km
    Trojice Asgreen, Van Aert a Van der Poel má náskok 22 sekund na Alaphilippa, Hallera, Turgise a Teunse. Dalších deset sekund ztrácí třetí početnější skupina.
     
    19 km
    Alaphilippa, Hallera, Turgise a Teunse už pohltila početnější skupina závodníků, která nyní na čelní trojici ztrácí 28 sekund.
     
    19 km
    Je tady stoupání na Oude Kwaremont, uvidíme, jestli se někdo z čela pokusí zaútočit a závod rozhodnout.
     
    18 km
    Ze druhé skupiny si opět snaží nastoupit Turgis, kterého následuje Van Avermaet.
     
    17 km
    Těsně před vrcholem Oude Kwaremontu nastupuje Van der Poel a získává znatelný náskok!
     
    17 km
    Van Aert nedokázal zareagovat a ujíždí mu dokonce i Kasper Asgreen.
     
    17 km
    Dánský šampion Asgreen jede naopak fantasticky a už se dotáhl zpět k Van der Poelovi. To by ale Nizozemci až tak vadit nemuselo, protože ve sprintu by určitě Asgreena porazil. Důležité pro něj je, že se zbavil Van Aerta.
     
    16 km
    Ze skupiny pronásledovatelů mezitím odpadá Julian Alaphilippe, který tedy dnes nevyhraje, je ze hry.
     
    14 km
    Dvojice Van der Poel a Asgreen už sjíždí pod poslední stoupání závodu Kolem Flander Patterberg.
     
    14 km
    Je tady Paterberg. Van der Poel jede ze špice, ale zatím Asgreenovi vůbec neujíždí.
     
    13 km
    Van Aert stále není daleko, dva závodníky před sebou vidí. Ale hodně ho stoupání na Paterberg bolí.
     
    13 km
    Asgreen vypadá hodně sebevědomě a Van der Poela teď dokonce překvapil, když si před vrcholem Paterbergu Nizozemce objel a zaparkoval před něj.
     
    13 km
    Kasper Asgreen moc dobře ví, že ve sprintu rozhodně nemá proti Van der Poelovi šanci, takže se určitě pokusí ještě pár před kilometrů před koncem závodu zaútočit.
     
    12 km
    Van Aert už nabral ztrátu 22 sekund na dvojici na čele a jeho šance na vítězství už jsou mizivé.
     
    11 km
    Dalších deset sekund pak ztrácí třetí skupina, ani ta už ale do hry o vítězství nezasáhne.
     
    11 km
    Wout van Aert už se otáčí a ví, že bude brzy dostižen skupinou za sebou, ve které ovšem nemá žádného týmového kolegu.
     
    8,8 km
    Van Aert si ve skupině chvíli odpočinul a ještě se pokusil z ní vyrazit znovu stíhat Van der Poela a Asgreena. Jeho nástup už ale vůbec není dynamický.
     
    8 km
    Ve skupině pronásledovatelů se nespolupracuje ideálně a její ztráta na Asgreena a Van der Poela už narostla na 30 sekund.
     
    5 km
    Pět kilometrů zbývá do cíle a na čele závodu se stále nic nemění. Asgreen a Van der Poel zatím ukázkově střídají a mají náskok 28 sekund na skupinu za sebou.
     
    3 km
    Asgrenn stále neútočí, takže to čím dál tím víc začíná vypadat, že se bude o vítězství na Kolem Flander bojovat ve spurtu mezi dánským a nizozemským šampionem.
     
    2,5 km
    Ze skupiny pronásledovatelů si ještě nastupuje Van Avermaet, na něhož reaguje Stuyven.
     
    1,6 km
    Dvojice na čele má ale náskok už 38 sekund, takže za nimi už probíhá jen souboj o třetí místo.
     
    1 km
    Je tady poslední kilometr závodu a teď už Asgreen Van der Poelovi určitě střídat nebude.
     
    300 m
    Asgreen nastupuje 300 metrů před cílem!
     
    Cíl
    Kasper Asgreen v cílovém spurtu porazil Mathieua Van der Poela! Tak to je obrovské překvapení! Asgreen vyhrává závod Kolem Flander a je to pro něj životní vítězství!
    Kasper Asgreen vyhrává závod Kolem Flander!
     
    Cíl
    Pro třetí místo si dojel Belgičan Greg Van Avermaet, s čímž asi bude spokojený.
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Druhý monument sezony je za námi, vítězem závodu Kolem Flander se stává dánský cyklista stáje Elegant Quick-Step Kasper Asgreen. 27 km před cílem nastoupil právě Asgreen a vytvořil vepředu silnou trojici s Nizozemcem Mathieu Van der Poelem z Alpecinu Fenix a Belgičanem Woutem Van Aertem z Jumbo-Visma. 17 km před cílem na dlážděném stoupání Oude Kwaremont pak nastoupl Van der Poel, čímž se zbavil Van Aerta, ale Asgreen se Nizozemce dokázal udržet. Tito dva cyklisté pak spolu dorazili až do posledního kilometru, kdy Asgreen přestal Van der Poelovi střídat a do spurtu tak mohl vyrazit z výhodnější druhé pozice. Nastoupit se rozhodl nějakých 250 metrů před cílem a na tento dlouhý spurt dokázal překvapivě porazit Van der Poela, který sto metrů před cílem svěsil nohy, protože mu zcela došly síly. Pro třetí místo si dojel ze stíhací skupiny Belgičan Greg Van Avermaet.
     
    Konečné pořadí

    1. Kasper Asgreen (DEN) Elegant Quick-Step
    2. Mathieu Van der Poel (NED) Alpecin Fenix
    3. Greg Van Avermaet (BEL) AG2R Citroën
    4. Jasper Stuyven (BEL) Team Trek Segafredo
    5. Sep Vanmarcke BEL Israel Start-Up Nation
    6. Wout Van Aert (BEL) Team Jumbo-Visma
    7. Gianni Vermeersch (BEL) Lotto-Soudal
    8. Anthony Turgis (FRA) Total Direct Energie
    9. Florian Sénéchal (FRA) Elegant Quick-Step
    10. Dylan Van Baarle (NED) Ineos Grenadiers
     
    Z mé strany je to už pro tento závod všechno, přeji hezký zbytek dne. (16:36:07)

    Petr Sumbal

    Konečné pořadí
    1. Kasper Asgreen (DEN) Elegant Quick-Step
    2. Mathieu Van der Poel (NED) Alpecin Fenix
    3. Greg Van Avermaet (BEL) AG2R Citroën
    4. Jasper Stuyven (BEL) Team Trek Segafredo
    5. Sep Vanmarcke BEL Israel Start-Up Nation
    6. Wout Van Aert (BEL) Team Jumbo-Visma
    7. Gianni Vermeersch (BEL) Lotto-Soudal
    8. Anthony Turgis (FRA) Total Direct Energie
    9. Florian Sénéchal (FRA) Elegant Quick-Step
    10. Dylan Van Baarle (NED) Ineos Grenadiers
    bahis siteleri