Tisková konference po zápase MS Švédsko - Česko (kon.)
konec
Tisková konference po zápase MS v hokeji Švédsko - Česko

Čtvrtek 27.05.2021, 22:00Tiskové konference
     
    To je z dnešní tiskové konference vše. Přejeme vám z Rigy pěkný večer a věřím, že si ho užíváte spolu s našimi hokejisty. (22:22:24)
     
    K přesilovce před třetí třetinou:
    Pešán: Mysleli jsme si, že budeme hrát přesilovku a řekli jsme si, že ji musíme využít, ale najednou nám na vnitřním okruhu nám vyběhlo, že budeme hrát oslabení, takže když jsme přišli na led, tak nás zaskočilo, že budeme hrát pět na čtyři a museli to překopat.
     
    Ke čtvrtému gólu Jakuba Fleka:
    Pešán: Vyměnil bych ten zápas za hladší vítězství, než aby to bylo takové drama. V závěru jsme chtěli mít na ledě kluky, kteří umějí zaútočit. Skvělá buly od Smejkala, Kubalík vyhodil do středního pásma a pak to bylo o tom, jestli Kuba Flek dokáže přebruslit obránce. Neznám moc obránců, kteří jsou rychlejší než on. Stejně jako body do tabulky mě ale těší i naše předvedená hra, protože s tímhle projevem, který jsme dnes měli, máme šanci.
     
    Posadil jste na chvilku Lukáše Kloka, když byl zbytečně vyloučen a dostali jsme druhý gól:
    Pešán: To byl takový impuls týmu, že nesmíme takhle nemyslně faulovat. Byla to trochu veřejná poprava, ale já mám jeho hru hrozně rád, a tak jsem ho vrátil zpět do hry a on se odvděčil vítězným gólem.
     
    Otázka Deníku Sport: Popište ty emoce:
    Pešán: Úleva to byla obrovská. Emoce nebyly zlé, ale byli jsme dole o dva góly. Přesto jsem neztrácel víru v to, že náš tým dokáže v sobě najít sílu, aby zápas otočil.

    Věříte, že to může zlomit celý turnaj?
    Pešán: Ano, mohu tomu věřit, ale spíš než momenty láme turnaj tvrdá práce. Nechali jsme na ledě všechno, a proto jsme vyhráli.

    Otázka na Jakuba Vránu:
    Pešán: Byl jsem domluvený s Kubou Vránou, že začne jako třináctý útočník. Pak se rozehrál a nemohl jsem ho nechat na střídačce, to by byl luxus. Dal klíčový gól a hrozně nám tím pomohl. Byla tam situace, kdy mu trefili rameno a bál jsem se, že dohrál, ale nestalo se tak. Na konci jsem ho šetřil.
     
    Otázka na brankáře:
    Pešán: Hrubec nám dal velkou šanci vyhrát dnešní zápas. Poradil si v závěru s řadou střel z voleje. Spoluhráči mu hodně pomáhali blokováním a bojovností.
     
    Pešán: Jsem velmi šťastný, že jsme nakonec našli cestu, jak vyhrát zápas, i když jsme byli ve velmi složité situaci po dvou třetinách, ale bojovali jsme jeden za druhého a pomáhali jsme si a dokázali jsme to. Neměl jsem pocit, že v prvních dvou třetinách hrajeme špatně. Určitě jsme hráli lépe než v předchozích zápasech, ale bylo to psychologicky velmi složité.
     
    Začíná část tiskové konference v anglickém jazyce.
     
    Přichází trenér Filip Pešán.
     
    Otázka Deníku Blesk na malé emoce trenéra Pešána po vstřelených brankách:
    Kovář: Určitě nemáme problém s tím, že trenér neukazuje emoce při gólech a stojí tam jako mrtvola. To je jen vnější projev. My tu všichni víme, jak trenér ty zápasy prožívá a to, co o tom píší média, nevnímáme.
     
    Otázka na klíčovou přesilovou hru, kterou Češi vybojovali v závěru druhé třetiny a kterou pak využil Vrána a snížil na 1:2:
    Kovář: Hronek si nechal dát na konci druhé třetiny dát o jednu ránu víc od Lindberga a tím vybojoval přesilovku.

    Otázka na přínos Vrány, který do zápasu nastoupil zraněný se sebezapřením:
    Vrána dal hrozně důležitý gól. To je jeho práce, góly umí dávat umí a nakonec byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Od něj podobné góly budeme potřebovat.
     
    Kovář: Jsem rád, že všichni mohli vidět, že to nese ovoce. Na konci, i když jsme vedli, tak jsme blokovali střely jako o život a pak ještě Flíček nastartoval tu svou motorku a dával čtvrtý gól do prázdné.
     
    Kovář: Zdaleka není nic rozhodnuté. Čekají nás ještě tři těžké zápasy a všichni víme, jaké jsou tady překvapivé výsledky, takže není nic jasného.
     
    Na obrovskou šanci Kováře, která neskončila gólem (za stavu 0:2):
    Kovář: Už jsem věřil, že to bude gól. Nevěřil jsem, že by to mohl ten hráč ještě hokejkou vytáhnout ven, ale naštěstí jsme to dokázali i tak.
     
    Co se dělo po druhé třetině v kabině?
    Kovář: Tam už to nebylo o nějaké taktice, ale spíš o tom, abychom věřili. Věděli jsme, že začínáme přesilovkou a dali jsme v ní gól a to bylo strašně důležité. Chtěl bych všechny pochválit, skvěle jsme blokovali střely a musíme se zaměřit na detaily, ale je jasné, že ta třetí třetina byla dobrá.
     
    Klok: Tohle mistrovství je strašně nevyzpytatelné. Poslední tři zápasy nebudou určitě lehké, ale dnešní vítězství byl obrovský krok k tomu, abychom mohli postoupit.
     
    Co se změnilo?
    Klok: Nemyslím si, že v prvních dvou třetinách byl ten výkon o tolik horší. Na začátku měl velkou šanci Sekáč, pak jsme propadli a dostali gól. Pak přišlo mé zbytečné vyloučení a inkasovali jsme druhý gól. Bojovali jsme ale i ve druhé třetině a ani pak nikdo nic nevzdal a zavřeli jsme je v pásmu a dokázali to. Úleva je to obrovská, všichni to moc prožívali. Tlak na nás byl obrovský, věděli jsme, o co hrajeme a totéž věděli Švédi.
     
    Klok: Skvělou práci odvedl Kovi po vhazování a když se dostal puk ke mě, viděl jsem, že mám otevřený prostor ke střele a jsem moc rád, že to tam propadlo. V závěru to bylo o tom, zda dokážeme na šampionátu přežít a dali jsme do toho všechno. Kubalda tam dobře clonil před brankou.
     
    Kovář: Pro nás byl důležitý první gól. Zvýšilo se nám sebevědomí a dokázali jsme to zlomit.
     
    Otázka na Jana Kováře: Co říkáte na vaše přesilovky?
    Kovář: Měli jsme šance v přesilovkách i v prvních dvou třetinách, ale neměli jsme štěstí a oni několikrát dobře zblokovali střely. Pak se to zlomilo.
     
    Vrána: Myslím, že jsme neztratili chuť hrát a přestali jsme panikařit a začali jsme si vytvářet šance a věřili jsme v naši hru. Snažili jsme se ve třetí třetině hrát nadoraz a nakonec se to podařilo.
     
    Po zápase Švédsko – Česko vám přinese textový přepis tiskové konference, která se uskuteční v Areně Riga. Ještě před jejím začátkem promluvil pro kanál IIHF Jakub Vrána.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:00.

    David Schlegel