Diamantová liga - Monaco (kon.)
konec
Diamantová liga - Monaco

Pátek 09.07.2021, 19:05 • Stade Louis II • Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:05.
     
    Hezký den, všechny formy života, a vítejte u atletiky! Diamantová liga pokračuje další evropskou zastávkou a po chladném Oslu a Stockholmu se vrací do sluncem zalitého Monackého knížectví!
     
    Teploty v jinak téměř tropickém městském státu slibují optimální podmínky. Byť přes den teplota atakuje třicítku, na večer slibuje předpověď o 7-9 stupňů méně.
     
    A na koho se můžeme těšit?

    Muži:

    Na stovku se postaví Trayvon Bromell, jehož čas 9,77 sekund z letošního mítinku v Miramaru je aktuálně sedmým nejlepším časem v dějinách.

    Na 400m přes překážky poběží dvojnásobný světový šampion Karsten Warholm. Největší konkurencí mu bude Američan Benjamin Rai, který si před dvěma týdny vylepšil osobní rekord na 46,83 vteřin.

    Souboj nejlepšího s nejlepším slibuje skok do dálky. Vedoucí světového žebříčku Juan Miguel Echevarría změří síly s úřadujícím světovým šampionem Tajayem Gaylem a držitelem světového rekordu v desetiboji Kevinem Mayerem, kterého letos uvidíme i v Tokiu.

    Ženy:

    Zajímavý souboj slibuje startovní listina u dvoustovky. Na start se totiž postaví Shelly-Ann Fraser-Prycová, bývalá dvojnásobná olympijská vítězka ze stovky, a Gabrielle Thomasová, která letos v Eugenu zaběhla druhý nejrychlejší čas v dějinách tohoto sportu – 21,61 sekund.

    Na monacký trojskok se dnes počtvrté vrátí stříbrná medailistka z LOH v Riu Yulimar Rojasová. Venezuelka stále drží světový rekord 15,43m v hale, venkovní osobní rekord stejné délky ale za světovým zaostává o pouhých sedm centimetrů. Dokáže to přeskočit?

    Na skoku o tyči změří své síly světová šampionka Anzhelika Sidorová se světovou lídryní Katie Nageottovou. Obě mají identický osobní rekord 4,95m, takže souboj bude jistojistě drama!
     
    3skokŽ
    Mítink odstartují trojskokanky, zde je startovní listina:

    Shanieka Rickettsová (JAM)
    Ana Peleteirová (ESP)
    Senni Salminenová (FIN)
    Patricia Mamonová (POR)
    Paraskevi Papachristousová (GRE)
    Kimberly Williams (JAM)
    Dariya Derkachová (ITA)
    Nubia Soaresová (BRA)
    Yulimar Rojasová (VEN)
     
    3skokŽ
    První kolo ženského trojskoku zvládla nejlépe Rickettsová, která dolétla 14,75m, o dvacet centimetrů dále než druhá Peleteirová. Úvodní pokus Rojasové, stejně jako Soaresové, nebyl měřen. Sezónní nejlepší výsledek si připsala Řekyně, konkrétně 14,25m.
     
    OštěpŽ
    Za pár minutek začnou také oštěpařky. Čeští fanoušci zde mají dvě želízka v ohni.

    Startovní listina:

    Victoria Hudsonová (AUT)
    Nikola Ogrodníková (CZE)
    Elizabeth Gleadleová (CAN)
    Tatsiana Khaladovičová (BLR)
    Barbora Špotáková (CZE)
    Christin Hussongová (GER)
    Maria Andrejčyková (POL)
     
    TyčŽ
    Za pár minut odstartuje také ženský skok o tyči, nejen s Anzhelikou Sidorovou.

    Startovní listina:

    Angelica Moserová (SUI)
    Roberta Bruniová (ITA)
    Tina Sutejová (SLO)
    Iryna žuková (BLR)
    Polina Knorozová (RUS)
    Sandi Morrisová (USA)
    Katerina Stefanidiová (GRE)
    Holly Bradshawová (USA)
    Anzhelika Sidorová (RUS)
    Katie Nageotteová (USA)
     
    3skokŽ
    Druhé kolo trojskoku vystřelilo podle očekávání na první místo Rojasovou. Ta za úplného bezvětří skočila 15,12m. Žádná ze soupeřek zatím hranici 15 metrů nepřekonala.
     
    OštěpŽ
    Uzavřelo se nám první kolo oštěpařek. Vede Polka Andrejčyková, která zahodila oštěp 63,63m daleko. Přes šedesát metrů se pak dostala už jen Barbora Špotáková, konkrétně o 68 centimetrů. Nikola Ogrodníková se pere s Rakušankou Hudsonovou o předposlední místo.
     
    3skokŽ
    Mezitím se nám uzavřelo třetí kolo trojskokanek, které ale až na pokusy Peleteirové, Williamsové a Soaresové skončilo křížky. Stále vede Rojasová.
     
    TyčŽ
    Na tyči začínáme na výšce 4,5m, se kterou si většina žen poradila na první dobrou. Pouze Italka Bruniová a Ruska Knorozová využily všechny tři pokusy, kýženého postupu se ale ani jedna nedočkala a soutěž tak pro ně skončila. Američanka Nageotteová se rozhodla první kolo vynechat.
     
    OštěpŽ
    Ve druhém kole se Špotákové hod neměřil a byla odsunuta na třetí místo Hussongovou, která hodila 61,65m. Andrejčyková si ve druhém kole dala volno, Ogrodniková se každým hodem dostává dál a dál. Její třetí hod byl zaměřen na 56,87 metrech.
     
    Skok M
    Na scénu se dostávají i muži, konkrétně skokani do výšky.

    Startovní listina:

    Marco Fassinotti (ITA)
    Andriy Protsenko (UKR)
    Django Lovett (CAN)
    Brandon Starc (AUS)
    Mikhail Akimenko (RUS)
    Maksim Nedasekau (BLR)
    Ilya Ivanyuk (RUS)
    Ganmarco Tamberi (ITA)
     
    400PřM
    Čeká nás také první běh. Začneme 400m mužů. Zde došlo k jedné změně, na start se nepostaví Benjamin Rai a Warholm tak přichází o cenného soupeře.

    Startovní listina:

    Chris McAlister (GBR)
    Wilfried Happio (FRA)
    Constantin Preisová (GER)
    Rasmus Mägi (EST)
    Alison dos Santos (BRA)
    Karsten Warholm (NOR)
    Aldrich Bailey Jr. (USA)
     
    400PřM
    Warholm okamžitě předběhl všechny a dobíhá si pro vítězství v čase 47,08, což je rekord mítinku. Na druhém místě doběhl Brazilec a třetí místo bere Mägi. Aldrich Bailey zakopl o poslední překážku a nakonec nedoběhl.
     
    Skok M
    První kolo zvládli všichni skokani. Fassinotti na druhý, Bělorus Nedasekau dokonce až na třetí pokus.
     
    OštěpŽ
    Finišuje nám ženský oštěp. Stále je ale nejlepší první hod Andrejčykové. Do superfinále ji doprovodí Hussongová a Špotáková.
     
    3skokŽ
    Superfinále trojskoku bude ve složení Yulimar Rojasová, Shanieka Rickettsová a Patricia Mamonová. Portugalka si se 14,66 metry připsala nejen osobák, ale i národní rekord.
     
    800 Ž
    Připravuje se nám osmistovka žen.

    Startovní listina:

    1. Habitam Alemová (ETH)
    2. Halimah Nakaayiová (UGA)
    3. Catriona Bissetová (AUS)
    4. Renelle Lamoteová (FRA)
    5. Natoya Gouleová (JAM)
    6. Jemma Reekieová/Laura Muirová (GBR)
    7. Kate Graceová (USA)
    8. Rose Mary Almanzaová (CUB)
    PC – Sahil Mesová Diagová (CUB)
     
    3skokŽ
    Superfinále trojskoku přináší zvrat v pořadí! Rojasová atakovala svůj světový rekord, ale o pořádný kus přešlápla a dovolila tak Jamajčance Rickettsové uzmout první místo a tedy i dnešní vítězství!
     
    800 Ž
    Mesová nasadila slušné tempo, čtyřstovku zaběhla o tři sekundy rychleji, než byl plán. S časem 1:56,73 ale závod ovládla Laura Muirová, která si dokonce vyběhla až do třetí dráhy, aby se dostala ze zámku Reekieové (1:56,96) a Graceové (1:57,2). Tím tak dostala čistou stopu a jen tak tak se dostala na první místo.
     
    TyčŽ
    Ve druhém kole jsme se rozloučili s Morrisovou, Sutejovou a Moserovou. Stále vede Sidorová, která skáče napoprvé. Druhá je Řekyně Stefanidiová, která si už vyrovnala rekord sezóny.
     
    OštěpŽ
    Barbora Špotáková popáté kraluje Monaku! V superfinále překonala svůj jediný hod z prvního kola o téměř tři metry a vítězí s hodem 63,08m!
     
    1500M
    Proběhla nám patnáctistovka mužů. Nejrychleji doběhl Keňan Timothy Cheruiyot, který se musel bránit v poslední zatáčce Španělovi Mohamedu Katirovi, ale vedení nakonec ubránil, ale s časem 3:28,28 se stává světovým lídrem! Viděli jsme tak první běh na 1500m pod tři a půl minuty. Tuto hranici překonal ještě třetí Nor Ingebrigtsen a čtvrtý Stewart McSweyn. S výjimkou Katarčana Musaba a dvou pacemakerů si všichni zapsali buďto životní, nebo aspoň sezónní rekordy. Katir a Polák Lewandowski si zapsali národní rekordy, McSweyn pak rekord oblasti.
     
    Skok M
    V mužském skoku do výšky se ukončilo třetí kolo, kdy laťka byla dva a čtvrt metru vysoko. Zde se zasekli jak oba Italové, tak Australan Starc. Naopak Mikhail Akimenko a Django Lovett skáčou čistě.
     
    200Ž
    Dvoustovku žen překvapivě zaběhla nejrychleji reprezentantka Baham Shaunae Millerová-Uibová v čase 22,23. Druhá skončila Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží Slonoviny, o pouhé dvě setiny pomalejí. Shelly-Ann Fraserová-Prycová doběhla až třetí.
     
    3000M
    Na ovál se postavili závodníci v kategorii 3000m steeplechase.
     
    3000M
    Vodiče dělá Keňan Amos Kirui, kterému bylo nařízeno zaběhnout kilometr za 2 minuty a 42 vteřin. To se nikomu ze zbytku pole nechce běžet a Kirui si běží hodně osamocen..
     
    3000M
    Kirui odstupuje na vzdálenosti 1600m, o 400m dříve, než bylo v plánu. Na čele se perou dva zbylí Keňští běžci Benjamin Kigen a Abraham Kibiwot. Občas se mezi ně připlete ještě Etiopan Lamecha Girma.
     
    TyčŽ
    Dramatické finále se nám otevírá v ženské tyčce. Sidorové se zasekla na hranici 4,9m a dovolila první místo přepustila Katie Nageotteové.
     
    3000M
    Dovolte mi (nejen) osobní názor – Benjamin Kigen byl pořadateli obrán o vítězství! Časoměřiči se totiž přepočítali a zazvonili o kolo dříve než měli. Keňský běžec tak vypustil tempo 400m před cílem v domnění, že závod vyhrál, zbytek pole si ale druhé zvonění vyložilo správně a první místo si spolu se světovým vedením připisuje Lamecha Girma z Etiopie časem 8:07,75.
     
    TyčŽ
    Do finále doputovaly i tyčkařky. Na 4,9m vypadla Řekyně a na výšce 4,96m se tak potkaly jen Nageotteová a Sidorová. Američanka ale laťku ani napotřetí nepřeskočila a bude tak muset doufat, že ji Sidorová napodobí.
     
    800 M
    Proběhla i osmistovka mužů a opět jsme byli svědky světového výkonu! Až do cílové rovinky vedl Keňan Emmanuel Korir, který se pral s Kanaďanem Marcem Aropem. Pak je ale všechny trumfnul Nijel Amos z Botswany, který šetřil síly a s časem 1:42,91 překonává rekord Claytona Murphyho z Eugene!
     
    TyčŽ
    Anzhelika Sidorová ale taktéž laťku nepřeletěla a nechává tak Katie Nageotteové dnešní prvenství!
     
    Skok M
    Skončil nám i souboj ve výšce mužů. Zde do konce vydržela dvojice Mikhail Akimenko a Django Lovett, kteří jako jediní překonali hranici 2,29 metrů. S výškou 2,32m ale měli oba problém a museli dostat pokus navíc. Lovett ho ale nedokázal využít a vítězem se tak stal Rus Akimenko.
     
    1500Ž
    1,5 kilometru si zaběhnou i ženy. Vodičkou byla zvolena Chanelle Pricová. Ta za sebou povede i aktuální světovou lídryni Sifan Hassanové.
     
    1500Ž
    Hassanová má za sebou Faith Kipyegonové z Keňi, která je pro Hassanovou už prakticky nerozlučnou soupeřkou. Pricová po druhém obkrouženém oválu odstoupila a už je to tak jen na soutěžících.
     
    1500Ž
    Hassanová a Kipyegonová k sobě přibraly ještě Freweyni Hailluovou a utrhly se od zbytku. Etiopanka ale tempo nevydržela a v závěru už nedokázala držet krok ani Hassanová a vítězkou se stává Faith Kipyegonová, která časem 3:51,07 o pouhou vteřinu zaostala za světovým rekordem! Překonala ale Hassanové nejrychlejší čas sezóny a stává se historicky čtvrtou nejrychlejší běžkyní v této kategorii.
     
    DálkaM
    V tom kvapu jsem opomněl na mužský skok do dálky, tak to pojďme dohnat. Aktuálně vede Švéd Thobias Montler, který si vzdáleností 8,27m vylepšil osobní rekord. O šest centimetrů za ním je aktuálně světový vedoucí Řek Tentoglou a třetí je Jamajčan Tajay Gayle, který jako poslední jen tak tak přeletěl osmimetrovou hranici.
     
    100M
    Start mužské stovky se musí opakovat. Francouz Vicaut s Akanim Simbinem vystartovali před výstřelem. Nakonec to odnesl jen Francouz, který ale zaprotestoval a může se vrátit na start.
     
    100M
    Napodruhé už byl start v regulích a byť se Bromell dobře rozběhl, vítězství nakonec ale bere Ronnie Baker, který předběhl i Simbineho (9,98) a dobíhá v čase 9,91. Třetí místo bere Lamont Jacobs. Historicky první Ital, který se vecpal pod deset vteřin, to opět dokázal a doběhl o setinu za Simbinem.
     
    3000Ž
    Zbývá nám odstartovat už jen poslední disciplína – 3000m steeple žen! Favority jsou zde Američanka Coburnová, Hyvin Kiyengová a Beatrice Chepkoechová, která drží rekord mítinku.
     
    3000Ž
    Tempo udává keňská běžkyně Fancy Cheronová, která má uběhnout kilometr těsně pod tři minuty. Za ní je Kiyengová, Chepkoechová a Coburnová.
     
    DálkaM
    Superfinále mužské dálky obsadili podle očekávání Miltiadis Tentoglou, Thobias Montler a Tajay Gayle, který v pátém kole odsunul Švéda na druhé místo skokem dlouhým 8,29m.
     
    3000Ž
    Cheronová už odstoupila a závod je tak na běžkyních. Do posledního kilometru vede Kiyengová před Emmou Coburnovou a Beatrice Chepkoechovou.
     
    3000Ž
    Vedoucí trojice k sobě přibrala Yaviovou z Bahrajnu, která se dokonce dostala před Chepkoechovu. Kiyengová ale protahuje tempo a utíká zbytku.
     
    3000Ž
    Kiyengová ztratila tempo a nechala se Cobernovou doběhnout. Američanka ale na vodním příkopu upadla a rozhodla tak o finální trojici. Vítězství tak s časem 9:03,82 bere Kiyengová před Chepkoechovou a Yaviovou.
     
    DálkaM
    Půlka stadionu Ludvíka II. už je osvětlen jen zpola, protože nám tu zbývá už jen finále mužské dálky. To zahajuje Tentoglou svým nejlepším skokem hodnoty 8,24m
     
    DálkaM
    Thobias Montler přešlápl a vítězství mu tak definitivně uteklo!
     
    DálkaM
    Přešlapuje i Gayle a vítěz je tedy jasný! Z celé trojice má Miltiadis Tentoglou nejhorší výsledek, ale kontroverzní superfinále rozhodlo o opačném pořadí. Onu kontroverzi ostatně zmiňuje i sám Tentoglou, který při společném focení ukazoval směrem ke svým dvěma soupeřům.
     
    Konec mítinku.
     
    Monacké klání v rámci Diamantové ligy je tedy u konce! Viděli jsme dramata, zvraty i nové rekordy a dva týdny před startem olympiády v Tokiu jsme tak viděli velmi krásný večer. Diamantovou ligu ale před olympijskou pauzou čeká ještě jedno zastavení, a to v britském Gatesheadu. Pro dnešek už zde ale chybí už jen doplnit výsledky a jinak vám mohu popřát hezký víkend!
     
    Ženské výsledky:

    Trojskok:

    1. Shanieka Rickettsová (JAM) – 14,75m
    2. Yulimar Rojasová (VEN) – 15,12m (o vítězství ji připravil přešlap v superfinále)
    3. Patricia Mamonová (POR) – 14,66m (NR, PB)

    Hod oštěpem:

    1. Barbora Špotáková (CZE) – 63,08m (SB)
    2. Maria Andrejčyková (POL) – 63,63m (58,01 v superfinále)
    3. Christin Hussongová (GER) – 61,65m

    Skok o tyči:

    1. Katie Nageotteová (USA) – 4,9m
    2. Anzhelika Sidorová (RUS) – 4,8m
    3. Katerina Stefanidiová (GRE) – 4,8m (=SB)

    200m:

    1. Shaunae Millerová-Uibová (BAH) – 22,23s.
    2. Marie-Josée Ta Louová (CIV) – 22,25s (SB)
    3. Shelly-Ann Fraserová-Prycová (JAM) – 22,48s

    800m:

    1. Laura Muirová (GBR) – 1:56,73 (PB)
    2. Jemma Reekieová (GBR) – 1:56,96 (PB)
    3. Kate Graceová (USA) – 1:57,2 (PB)

    1500m:

    1. Faith Kipyegonová (KEN) – 3:51,07 (WL, NR, PB)
    2. Sifan Hassanová (NED) – 3:53,6 (SB)
    3. Freweyni Hailuová (ETH) – 3:56,28 (PB)

    3000m Steeplechase:

    1. Hyvin Kiyengová (KEN) – 9:03,82 (SB)
    2. Beatrice Chepkoechová (KEN) – 9:04,94 (SB)
    3. Winfrend Mutile Yaviová (BRN) – 9:05,45.
     
    Mužské výsledky:

    100m:

    1. Ronnie Baker (USA) – 9,91s
    2. Akani Simbine (RSA) – 9,98s
    3. Lamont Marcell Jacobs (ITA) – 9,99s

    400m překážek:

    1. Karsten Warholm (NOR) – 47,08s (MR)
    2. Alison dos Santos (BRA) – 47,51s
    3. Rasmus Mägi (EST) – 48,83s

    800m:

    1. Nijel Amos (BOT) – 1:42,91 (WL)
    2. Emmanuel Kipkurui Korir (KEN) – 1:43,04 (SB)
    3. Marco Arop (CAN) – 1:43,26 (PB)

    1500m:

    1. Timothy Cheruiyot (KEN) – 3:28,28 (WL, PB)
    2. Mohamed Katir (ESP) – 3:28,76 (NR, PB)
    3. Jakob Ingebrigsten (NOR) – 3:29,25 (SB)

    3000m Steeplechase:

    1. Lamecha Girma (ETH) – 8:07,75 (WL)
    2. Abraham Kibiwot (SB) – 8:07,81 (SB)
    3. Djilali Bedrani (FRA) – 8:11,17 (SB)

    Skok daleký:

    1. Miltiadis Tentoglou (GRE) – 8,24m
    2. Tajay Gayle (JAM) – 8,29m (v superfinále přešlápl, SB)
    3. Thobias Montler (SWE) – 8,27m (v superfinále přešlápl, PB)

    Skok do výšky:

    1. Mikhail Akimenko (RUS) – 2,32m
    2. Django Lovett (CAN) – 2,29m
    3. Maksim Nedasekau (BLR) – 2,25m (22:32:25)

    Marek Baloun

    Mužské výsledky:

    100m:

    1. Ronnie Baker (USA) – 9,91s
    2. Akani Simbine (RSA) – 9,98s
    3. Lamont Marcell Jacobs (ITA) – 9,99s

    400m překážek:

    1. Karsten Warholm (NOR) – 47,08s (MR)
    2. Alison dos Santos (BRA) – 47,51s
    3. Rasmus Mägi (EST) – 48,83s

    800m:

    1. Nijel Amos (BOT) – 1:42,91 (WL)
    2. Emmanuel Kipkurui Korir (KEN) – 1:43,04 (SB)
    3. Marco Arop (CAN) – 1:43,26 (PB)

    1500m:

    1. Timothy Cheruiyot (KEN) – 3:28,28 (WL, PB)
    2. Mohamed Katir (ESP) – 3:28,76 (NR, PB)
    3. Jakob Ingebrigsten (NOR) – 3:29,25 (SB)

    3000m Steeplechase:

    1. Lamecha Girma (ETH) – 8:07,75 (WL)
    2. Abraham Kibiwot (SB) – 8:07,81 (SB)
    3. Djilali Bedrani (FRA) – 8:11,17 (SB)

    Skok daleký:

    1. Miltiadis Tentoglou (GRE) – 8,24m
    2. Tajay Gayle (JAM) – 8,29m (v superfinále přešlápl, SB)
    3. Thobias Montler (SWE) – 8,27m (v superfinále přešlápl, PB)

    Skok do výšky:

    1. Mikhail Akimenko (RUS) – 2,32m
    2. Django Lovett (CAN) – 2,29m
    3. Maksim Nedasekau (BLR) – 2,25m
    Ženské výsledky:

    200m:

    1. Shaunae Millerová-Uibová (BAH) – 22,23s.
    2. Marie-Josée Ta Louová (CIV) – 22,25s (SB)
    3. Shelly-Ann Fraserová-Prycová (JAM) – 22,48s

    800m:

    1. Laura Muirová (GBR) – 1:56,73 (PB)
    2. Jemma Reekieová (GBR) – 1:56,96 (PB)
    3. Kate Graceová (USA) – 1:57,2 (PB)

    1500m:

    1. Faith Kipyegonová (KEN) – 3:51,07 (WL, NR, PB)
    2. Sifan Hassanová (NED) – 3:53,6 (SB)
    3. Freweyni Hailuová (ETH) – 3:56,28 (PB)

    3000m Steeplechase:

    1. Hyvin Kiyengová (KEN) – 9:03,82 (SB)
    2. Beatrice Chepkoechová (KEN) – 9:04,94 (SB)
    3. Winfrend Mutile Yaviová (BRN) – 9:05,45.

    Trojskok:

    1. Shanieka Rickettsová (JAM) – 14,75m
    2. Yulimar Rojasová (VEN) – 15,12m (o vítězství ji připravil přešlap v superfinále)
    3. Patricia Mamonová (POR) – 14,66m (NR, PB)

    Hod oštěpem:

    1. Barbora Špotáková (CZE) – 63,08m (SB)
    2. Maria Andrejčyková (POL) – 63,63m (58,01 v superfinále)
    3. Christin Hussongová (GER) – 61,65m

    Skok o tyči:

    1. Katie Nageotteová (USA) – 4,9m
    2. Anzhelika Sidorová (RUS) – 4,8m
    3. Katerina Stefanidiová (GRE) – 4,8m (=SB)

    bahis siteleri