Newtown – Dundalk 0:1 (kon.)
konec
Newtown AFC
0:1 (0:0)
Dundalk FC
Úterý 13.07.2021, 18:45 • Park Hall, Oswestry • Evropská konferenční liga (předkola) • 1. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (20:46:25)
     
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 4:5. Fauly: 13:8.
     
    Dundalk také tentokrát zvládl obhájit úlohu favorita a v mnohem vyrovnanějším měření si trefou Michaela Duffyho zajistil pozitivní výsledek 0:1. Celkově tento dvojzápas ovládl v poměru 5:0 a postupuje do dalšího předkola. Naopak Newtown končí, ani rána Rushtona ze 79. minuty nerozvlnila síť a AFC tak soutěž opouští bez vstřelené branky. Na irský tým čeká v dalším kole Evropské konferenční ligy buď St Joseph's z Gilbraltaru, nebo estonský klub Levadia Tallinn. Zatím je na tom lépe ten druhý jmenovaný, který úvodní utkání na vlastním hřišti zvládl se skóre 3:1. O postupujícím bude definitivně jasno ve čtvrtek.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Sympatická snaha AFC. Vsadili teď vše na útočnou kartu, aby se pokusili o čestný úspěch. Evans ovšem stál v ofsajdu a ani nezakončil.
     
    90+2
    Rohový kop jako kořist pro Jonese, který ovšem nevyhodil ideálně. Ještě jednou si tak zkomplikuje svou účast v předkole Evropské konferenční ligy, která ovšem na tomto místě také za malý okamžik skončí.
     
    90+1
    Rozbíhá se nastavený čas. Potrvá ještě tři minuty.
     
    89
    S tímto úkolem Mcallister na hřiště zřejmě nepřicházel. Neodpustil si faul, za který získá žlutý odznak.
     
    87
    Opět se v praxi uplatnily rychlé nohy Hana, který už v pokutovém území dával pod sebe. Jenže FC zahazuje další šanci.
     
    86
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Hughes, přichází Mcallister.
     
    85
    Žluté napomenutí naopak připadne na Williama Patchinga, který si chtěl vybojovat penaltu. Za simulování obdržel kartu.
     
    84
    Zahibo se vyhnul Hughesovi, který z frustrace fauloval. Sudí Chivulete ovšem pošetří žlutou kartu.
     
    84
    A znovu na konci celého útoku stál Rushton. Centr mu možná trochu pohladil vlasy, k zakončení na branku se nicméně nepropracoval. To je opět pro domácí AFC velká škoda.
     
    83
    Píská se faul. Zahibo při návratu zaškobrtl o soupeře a dopustil se tak nedovoleného jednání. Slušná možnost.
     
    81
    Ošetření si na levé straně hřiště vyžádal Roberts. Závěr tohoto souboje se tak přece jen ještě natáhne.
    79. Milionovou možnost nezužitkoval Rushton.
     
    79
    Perfektní pas Breese a možná nejlepší šance Newtownu na vstřelení prvního gólu tohoto dvojzápasu. Na kopačce měl míč další střídající hráč – Rushton – ale Alessio konečky prstů vytáhl pumelici na roh.
     
    79
    Kane zpackal šanci, kterou mu skvělým pohybem nabídl Jeongwoo Han.
     
    78
    I když byl Jones znovu hodně vysunutý, Patching si na přímé zakončení netroufnul. Vzdušný pas zase neposlal do ideálního místa. Ještě se má co učit, ve 22 letech ovšem dostane dostatek příležitostí.
     
    77
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází McEleney, přichází Jeongwoo.
     
    76
    Jako parní válec se přiřítil k postranní lajně Craig Williams. Nekompromisní odkop přibrzdí aktivitu Dundalku, který ještě musí čekat na střídající muže.
     
    75
    Meruna doskáče až k Jonesovi. Hra se poněkud zpomalila, doprovází ji řada nepřeností.
     
    74
    Střední obránce Boyle, zároveň kapitán Dundalku, se zkoušel prosadit ze vzduchu. Centr od rohového praporku dolétl krásně na hranu malého vápna, jenže Boyle ho netrefil vůbec čistě.
     
    73
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Davies, přichází Evans.
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Mwandwe, přichází Breese.
     
    72
    Do míče se poprvé opřel také Ryan, jeho pokus ovšem nestojí za řeč. Svezl se z kopačky a minul pravou tyč o několik metrů.
     
    71
    Okamžitě se Midtskogen zapojil do povedené kombinace. Uplatnil své centimetry i kila, odtlačil bránícího hráče a zkoušel přihrávat za sebe. Jenže ve vápně byl prostor zahuštěný jako svíčková omáčka, tudy míč nemohl projít.
     
    69
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází Kelly, přichází Ryan.
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází McMillan, přichází Midtskogen.
     
    68
    Tentokrát Jones, který chytá v Newtownu od roku 2009, musel vystoupit proti střelci. Daniel Kelly se ho snažil obhodit, ale Jones jej dostal pod tlak a situaci ustál.
     
    67
    Do zajímavých končin centroval Daniel Kelly. Obrana zapracovala na výbornou a Jones už měl poměrně snadnou práci.
     
    65
    Prostor se otevřel před Alexanderem Fletcherem, toto ale není jeho den. Lepší střelu by vyslal leckterý žáček, míč se sotva došoural za brankovou čáru, navíc mířil hodně vedle.
     
    64
    Na pravé straně zůstává ležet Craig Williams. Tento přímý kop bude vykoupen bolestí. Horší na tom je, že následný centr se absolutně nevydařil.
     
    62
    Aktivní krajní bek Jurkovskis nepřinesl přesný centr, z rohového kopu už ale přišel lépe propečený bochánek. Hlavičku McMillana ze vzduchu stáhl Jones.
     
    61
    Střídání v týmu Newtown AFC: ze hřiště odchází Rowland, přichází Rushton.
     
    60
    Alessio odrazil zakončení z přímého kopu přímo na kopačky Daviese. No a po zápase by mu mohl poslat děkovný dopis. Před prázdnou branou útočník AFC netrefil.
     
    58
    Ve druhém poločase se zcela vytratil Mwandwe, tentokrát ale vybojoval faul, dokonce za žlutou kartu. Viníkem se stal Raivis Jurkovskis.
     
    58
    Hodně zbytečná ztráta volného kopu. Hosté si nepochopitelně nepohlídali ofsajdovou hranu a připravují se zcela zbytečně o možnost zaútočit.
     
    57
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází Duffy, přichází Zahibo.
    Střídání v týmu Dundalk FC: ze hřiště odchází Leahy, přichází Adedokun.
     
    56
    Centr sice Jurkovskis zvládl, rozhodčí se ovšem vrátili k ataku na jeho osobu. To se nelíbí domácímu AFC, protože Dundalk akci zjevně dokončil ve výhodě.
     
    54
    Zdá se, že McEleney viděl letošní výkon Patrika Schicka proti Skotsku. Podruhé v krátkém čase zkoušel pálit z obrovské dálky, tentokrát se ovšem brance pořádně ani nepřiblížil.
    52. DUFFY - 0:1
     
    52
    Dundalk právě vstřelil branku!
    První trefu zápasu má stejně jako minule na svědomí MICHAEL DUFFY. Využil pohodlné přihrávky za obranu, utekl všem svým strážcům a ještě procpal střelu mezi nohy brankáře Jonese. Jestli do této chvíle ještě o postupu Dundalku někdo pochyboval, nyní už pro to není jediný důvod. Nádherná akce dodává hostům jistotu.
    49. Jako opařený zůstal Jones poté, co McEleney zamířil na bránu.
     
    49
    Neskutečná rána! Patrick McEleney si všiml nedobrého postavení Davida Jonese a téměř z půlky hřiště poslal míč na bránu. Domácí zachránila tyč.
     
    48
    Ostrý střet za půlící čarou. Kieran Mills-Evans šel do souboje pozdě, fauloval Patricka McEleneyho a vidí žlutou kartu.
     
    46
    Pas na dobrých 40 metrů poslal McEleney. Vypadal parádně, ale nakonec Kellyho přece jen přeskočil. Hosté mohli záhy po výkopu zahrozit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Třetí poločas mezi těmito dvěma týmy a vůbec poprvé bezbrankové skóre. Newtown se coby domácí mužstvo prezentuje mnohem jistějším dojmem, třebaže nehraje na vlastním stadionu. V první půli měli červenobílí více náznaků šancí, tu vůbec největší si v 27. minutě vypracoval Rowland. Z dobrého místa ovšem vůbec netrefil. Podobně byl na tom o necelou čtvrt hodinu později Kelly, který z hranice šestnáctky pozdravil stromy vysazené za bránou Jonese. Stav je proto 0:0.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Dundalk ukazuje kvalitu dlouhých nákopů. Jones musel pořádně prásknout do kopaček, aby se dostal mimo své výsostné území a hlavou zatarasil cestu nebezpečného centru. Kvalitní čtení hry.
     
    43
    Newtown konečně se svým soupeřem zvládá hrát vyrovnanou partii. Ke střele se procpal Alexander Fletcher. Anglický záložník ovšem trefil jen blok a Alessio navíc zachránil odražený balon před rohem.
    40. Na míč nedosáhl McEleney a Kelly vypálil vysoko nad.
     
    40
    Nejlepší šance pro Dundalk v dosavadním průběhu. McEleneymu chybělo k zachycení přihrávky, mířící na penaltový puntík, asi půl druhého kroku. Dobíhající Kelly zkusil štěstí z první, ale zamířil pořádně vysoko.
     
    38
    Nesmyslně nyní McMillan vracel míč na hranici vlastní šestnáctky a Jurkovskis musel zahrát hlavou před dotírajícím soupeřem. Dnes je krajní bek Dundalku možná nejlepším mužem prvního poločasu.
     
    37
    Duffy ještě zvládl ustát souboj na pravé straně hřiště a ke vzdušnému pasu vybídnul Jurkovskise. Ten zamířil příliš daleko, centr na zadní tyč přelétl všechny potenciální cíle.
     
    36
    Souboj nedaleko vlastního vápna významně podcenil Roberts. Musel pak hasit faulem, takže jasná žlutá karta.
     
    35
    Velšský útočník James Davies se u rohového praporku zamotal do kliček, vybojoval tedy alespoň dlouhý aut. Ten ovšem pro změnu zakotvil na malém vápně a stal se kořistí Dundalku.
     
    33
    Velmi dobrý nápad dostal Samuel Stanton. Jeho načechraný míč jen o kousek míjel nastavenou nohu Kellyho, který by jinak zakončoval za šokovaného Jonese. Stanton celou uplynulou sezonu strávil v USA.
     
    33
    Rychle si rozmyslel Michael Duffy postup vpřed. Hráč ze Severního Irska nedostal dostatek prostoru, takže raději otočil hru na stopery.
     
    31
    Míč z vápna odkopával McEleney, faul si navíc neodpustil domácí záložník, takže Kelly může být s obrannou prací spokojený.
     
    30
    Téměř na půlící čáře přišel ofsajd hostů. Dobře vystupuje domácí obrana, která také nyní udržela skvělé postavení.
     
    29
    Newtown pokračuje v aktivitě, ale sráží ho fotbalové neumění. Mwandwe je na tom ze všech hráčů technicky možná nejlépe, jenže špičkou kopačky teď přihrál přesto mimo dosah Rowlanda. Ten jen rozhodil rukama.
    27. Rowland ještě teď lituje, že nezakončil přesněji.
     
    27
    Stunton dokázal zezadu rozhodit zakončujícího hráče. Nepískal se faul. Pak si Jones musel poradit s nepříjemným zakončením a z protiútoku Williams chystal pozici pro Rowlanda. Ten ale v ideální pozici selhal.
     
    25
    Přetažený centr z levé strany nezvládla domácí obrana plně odvrátit, svůj moment slávy si tak mohl vychutnat Raivis Jurkovskis. Hlavička se mu ovšem nepovedla. Letos hraje první sezonu v Irsku, předtím působil na domácí, lotyšské půdě.
     
    23
    Hodně hustý provoz v malém vápně. Craig Williams zahrával roh prakticky na brankovou čáru, ale gólman Alessio není žádné ořezávátko. S Tiranou svého času ovládl albánskou soutěž a nyní vyboxoval míč do bezpečí, navíc byl nepovoleně atakován.
     
    22
    Praporek rumunského rozhodčího vystřelil nahoru, hosté se ocitli v ofsajdu a stěhují se zpátky na obrannou polovinu.
     
    20
    Ke střele zpoza vápna sáhli po rohu hráči Dundalku. Dobrý zákrok předvedl Jones, když zalepil projektil u své pravé tyče.
     
    19
    Výborně nyní zahrál Roberts. Na kraji obrany vystoupil proti sprintujícímu Jurkovskisovi, Lotyš neměl šanci.
     
    18
    Kapitán Craig Williams musel chvíli čekat na míč, podavači poněkud zaspali. Hra se koná momentálně hlavně ve středu hřiště, krásně svítí sluníčko.
     
    16
    Smůlu měl Leahy. Dostal sice fantastickou přihrávku dopředu, ovšem nedokázal si poradit s netradičním odskokem. Leahy před čtyřmi lety neodehrál za celou sezonu strávenou v Anglii ani minutu.
     
    14
    Hlavou odvrátil míč definitivně až hostující McMillan. V minulém utkání se trefil a uvidíme, jak na svůj výkon naváže dnes.
     
    13
    Byl to znovu Jurkovskis, kdo se snažil nabídnout Kellymu. Přihrávka nevyšla a na druhé straně ohrožoval obranu Mwandwe. Jeho rychlost nestačila, klička se mu nevydařila.
     
    13
    Na stíhání míče se vydal Williams, pro Newtown bohužel neúspěšně. Vypadá to, že Dundalk chce dnes přece jen našetřit síly pro pokračování domácí ligy a hraje hodně profesorsky.
     
    11
    James Rowland chtěl vytvořit tlak na Williama Patchinga, ale někdejší hráč Manchesteru City zvládl pokrýt míč a padl jako podťatý.
     
    10
    Hostující útok tentokrát podpořil středový obránce Jurkovskis. Přece jen náskok 4:0 vybízí k tomu, aby se zapojili do útočné fáze i jinak zcela defenzivně smýšlející hráči.
     
    9
    Newtown začíná zápas opravdu skvěle. Mwande, který minule vůbec nehrál, se šikovně prosmýknul na střed a z pravé strany pálil Williams. Bude následovat další rohový kop.
     
    8
    Od půlící čáry nacentroval míč Fletcher. Slušný pokus ohrozit bránu, ale defenziva Newtownu je ve vzduchu opravdu dominantní.
     
    7
    Do pokutového území centroval Mwandwe, ovšem Alessio dobře vystoupil a zvládl rodící se nebezpečí zažehnat.
     
    7
    Daniel Kelly nezpracoval přihrávku, napadající hráči Newtownu tak získali míč zadarmo.
     
    5
    Rohový kop Newtownu zahrával Williams, jenže pak se dopustil faulu proti Kellymu a veškerá snaha AFC tím končí. Dnes hrají fotbalisté tohoto klubu především o čest.
     
    2
    Úvodního přečinu se dopustil Rowland. Domácí středopolař poslal k zemi Leahyho.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Utkání se odehraje na malebném stadionu Park Hall s kapacitou lehce přes dva tisíce míst.
     
    Poznámka (platnost do 7. minuty zápasu): Předem se omlouváme všem čtenářům, že stejně jako v případě prvního setkání těchto dvou týmů nebude popis jednotlivých akcí příliš podrobný. Utkání nevysílá žádná dostupná zahraniční televize. Děkujeme za pochopení.
     
    Úvodní sestavy:

    Newtown AFC: Jones – C. Williams (C), Mills-Evans, Roberts, Arsan – Fletcher, Rowland, Hughes – Davies, A. Williams, Mwandwe
    Náhradníci: Breese, Downs, Evans, Hesden, Jones, McAllister, Rushton, Speake, Steventon, Sutton

    Dundalk FC: Abibi – Jurkovskis, Boyle (C), Nattestad, Leahy – McEleney, Patching, Stanton, Duffy – McMillan, Kelly
    Náhradníci: Adedokun, Brady, Han, Hanratty, Cherrie, Midtskogen, O´Kane, Zahibo

    Rozhodčí: Chivulete (ROU) – Ghinguleac (ROU), Constantinescu (ROU).
     
    DUNDALK FC
    7. místo (FAI Premier Division – Irsko), 19 zápasů, 24 bodů, skóre: 24:27


    Tento irský fotbalový klub vznikl už v roce 1903 a za dobu své existence se několikrát účastnil evropských pohárů. Osmnáct zápasů sehrál i v nejslavnější Lize mistrů, kde zvládl vytěžit tři výhry. Úspěchy sbíral zejména na domácím písečku, když devětkrát urval titul, jenže ten poslední pochází z roku 1995. Přesto je Dundalk druhým nejúspěšnějším týmem Irska. Oriel Park, kde fotbalisté tohoto mužstva sehrávají své domácí zápasy, leží stejně jako celé město na hranicích se Severním Irskem.

    V Irsku se nejvyšší liga rozeběhla už na jaře, konkrétně v březnu. Dundalku se dvakrát nedaří, když v desetičlenné tabulce třímá až sedmé místo. Naposledy prohrál na hřišti Shamrocku 1:3, přesto k utkání v předkole Evropské konferenční ligy přistoupil zodpovědně a po vítězství 4:0 je na půl kroku v další fázi soutěže. Muselo by přijít obrovské selhání.

    SESTAVA Z PRVNÍHO ZÁPASU
    Alessio – Jurkovskis, Boyle (C), Nattestad, Leahy – Patching (81. Zahibo), McEleney, Stanton, Duffy – Kelly (75. Han), McMillan (81. Midtskogen)
    Náhradníci: Cherrie – Adedokun, Zahibo, Midtskogen, O'Kane, Sloggett, Hanratty, Han
     
    NEWTOWN AFC
    7. místo (Cymru Premier – Wales – 2020/21), 32 zápasů, 42 bodů, skóre: 57:53


    Velšská Cymru Premier, formálně označovaná také jako Welsh Premier League, vyslala do boje o Evropskou konferenční ligu hned tři své zástupce. Kromě Newtownu zkouší štěstí také Bala Town (první zápas prohrál 0:1) a The New Saints (1:1). Prvně jmenovaný klub má obrovskou tradici, neboť na ostrovech vznikl už před 146 lety. Současná velšská soutěž začala fungovat mnohem později – až v roce 1992 – a AFC ji nikdy neopustilo. To se za tu dobu povedlo jen dvěma celkům. Přitom je zajímavé, že Newtown ani jednou domácí ligu nevyhrál, jeho nejzajímavějším úspěchem z poslední doby je tak pouze druhé místo ve FAW Welsh Cupu ze sezony 2014/15.

    Velšská liga ještě měsíc bude čekat na nový ročník a podle toho také vypadal úvodní zápas Newtownu. Jako outsider si nedokázal vypracovat mnoho útočných příležitostí, v obou poločasech inkasoval po dvou brankách a prohrál vysoko 0:4. Zvrat před vlastními fanoušky je tak téměř vyloučený. Podle uznávaného serveru Transfermarkt má momentálně Newtown na soupisce 23 mužů. Všichni vlastní anglické nebo velšské občanství, byť dvacetiletý hrotový útočník Lifumpa Mwandwe pochází ze Zambie.

    SESTAVA Z PRVNÍHO ZÁPASU
    D. Jones – C. Williams (C). Mills-Evans, Roberts, Evans – Davies (89. A. Jones), Rowland (68. McAllister), Fletcher – Rushton (89. Downs), M. Williams, Breese (89. Hesden)
    Náhradníci: Steventon – Downs, McAllister, Hesden, A. Jones, Speake
     
    Evropská konferenční liga

    K tradiční Lize mistrů a Evropské lize se od tohoto ročníku přidává nová soutěž, Evropská konferenční liga. V pomyslné hierarchii zaujme až třetí místo. Myšlenka na její vznik přišla už v roce 2015, ale právě sezona 2021/22 bude její premiérou. Oficiální název UEFA odsouhlasila předloni. Jakmile se odehrají předkola, která jsou stejně jako u starších soutěží rozdělena na mistrovskou a nemistrovskou část, vypuknou základní skupiny, které mají celkem 32 účastníků.
     
    Příjemný podvečer u evropského fotbalu. Sotva vyvrcholilo letošní EURO a už se na starém kontinentu rozbíhají přípravy významných klubových soutěží. Dnes můžeme být svědky prvního předkola Evropské konferenční ligy. V odvetném utkání na sebe narazí domácí Newtown AFC a hosté z klubu Dundalk FC.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.

    Patrik Czepiec

    Branky: 52. Duffy

    Karty:   48. Mills-Evans (NTN), 89. Mcallister (NTN) – 36. Roberts (DAK), 58. Jurkovskis (DAK), 85. Patching (DAK)


    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:7. Rohy: 4:5. Fauly: 13:8.
    Newtown AFC: Jones – Williams C.(C), Mills-Evans, Roberts, Arsan – Fletcher, Rowland (61. Rushton), Hughes (86. Mcallister) – Davies (73. Evans), Williams A., Mwandwe (73 Breese).
    Náhradníci: Steventon, Rose – Mcallister, Sutton, Rushton, Breese, Evans, Downs, Speake, Hesden, Jones.

    Dundalk FC: Alessio – Jurkovskis, Boyle (C), Nattestad, Leahy (57. Adedokun) – P. McEleney (77. Jeongwoo), Patching, Stanton, Duffy (57. Zahibo) – McMillan (69. Midtskogen), Kelly (69. Ryan).
    Náhradníci: Cherrie, Brady – Midtskogen, Zahibo, Adedokun, Ryan, Hanratty, Jeongwoo.

    Rozhodčí: Chivulete (ROU) – Ghinguleac (ROU), Constantinescu (ROU)
    08.07.2021
    Dundalk - Newtown 4:0

    Branky: 33. Duffy (Kelly), 39. McMillan (Leahy), 62. Patching, 90+4. Han (Leahy)

    Karty:   63. C. Williams (NTN)

    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 6:9.
    bahis siteleri