Nominační tisková konference fotbalové repre U21 (kon.) | Nominační tisková konference fotbalové repre (kon.)
konec
Nominační tisková konference fotbalové reprezentace

Úterý 24.08.2021, 13:30Tiskové konference
     
    Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne! (13:55:00)
     
    Trenér Jaroslav Šilhavý navíc naznačil, že po kvalifikačním dvojutkání s Běloruskem a v Belgii může dojít ke změnám, kdy by někteří vytížení hráči odjeli domů a na utkání s Ukrajinou by byli povoláni náhradníci.
     
    Do nominace promlouvají zejména zranění některých důležitých hráčů, což ale otevírá dveře pro další zajímavá jména. V reprezentaci je znovu brankář Filip Nguyen, největším překvapením je jméno Milana Havla z Plzně, zato se vrací obránce Ondřej Kúdela.
     
    V týmu je tedy aktuálně 20 jmen, ke kterým se další tři přidají po zápasech evropských pohárů a následujícím ligovém víkendu.
     
    Tisková konference je u konce!
     
    Jaroslav Šilhavý: Michala Sáčka sledujeme, je mezi náhradníky. Je možné, že se do týmu dostane. Jedná se o schopného fotbalistu, který může hrát i na beku nebo křídle. Aktuálně je jeho post na středu hřiště, kde je velký přetlak, proto má zatím smůlu.
     
    Jaroslav Šilhavý: (Honza Bořil) byl jeden z hráčů, kteří dostali po mistrovství Evropy volno. Nastoupil v lize proti Ostravě, kdy na něm výpadek nebyl poznat, tak uvidíme. Slavia má před sebou Legii a Karvinou, takže věřím, že se mu nic nestane.
     
    Jaroslav Šilhavý: Každý zápas je důležitý, ale po EURO chceme navázat na předešlé výkony. Bude to strašně důležité, protože tam jsme získali zkušenosti se silnými týmy. Nechci podceňovat Bělorusko, ale v Belgii musíme navázat na výkony z EURO a být konkurenceschopní.
     
    Jaroslav Šilhavý: Plánujeme, jak se k zápasům postavíme. Důležité jsou dva kvalifikační zápasy, pak se uvidí. Ukrajina je velice silný tým, který nechceme podcenit. Jsme domluveni, že pošetříme některé hráče a vyzkoušíme jiné. Určitě je možné, že během srazu někoho nominujeme někoho, zatímco někdo odjede domů.
     
    Jaroslav Šilhavý: Incident ve Walesu jsme probírali hned po zápase. Patrik si uvědomil, že udělal kravinu. Aktuálně je to za námi, nabízí se Adam Hložek a uvidíme, jak na tom bude zdravotně Tomáš Pekhart. Máme v týmu i Matěje Vydru, který čeká na šanci, i když jsou to samozřejmě typologicky trošku jiní hráči.
     
    Libor Sionko: Když Patrik Schick dostal červenou kartu, zkoušeli jsme přes právníky kontaktovat UEFA, kam jsme poslali svůj pohled na věc. My jsme se snažili trest zmírnit, ideálně i zrušit, ale bohužel dostal trest nad dva zápasy.
     
    Libor Sionko: My samozřejmě zjišťujeme, kdo je očkovaný a kdo není. UEFA však tuto možnost neuznává, ale vnímáme to směrem k nám. Když se budeme vracet z Belgie, bude stačit očkování, ale my stejně budeme absolvovat PCR testy.
     
    Jaroslav Šilhavý: Jakub Jankto chtěl odejít do jiného týmu a získat novou motivaci. Španělsko ho oslovilo, mluví plynule španělsky a těšil se. Do Getafe se těšil, prohráli gólem v nastavení, takže mě trošku mrzelo, že v prvním zápase neodehrál alespoň remízový zápas. Kuba má motivaci ukázat, že je dobrý hráč a promítne se to i do reprezentace.
     
    Jaroslav Šilhavý: Program je nabitý. Aktuální program není jednoduchý pro kluby, hráči ani trenéry. Mám pocit, že podobnou situaci řeší i jiné země, ale česká liga se hraje nejdéle a nebylo tolik prostoru na odpočinek.
     
    Libor Sionko: Stačí, že to trenér rozděluje v kanceláři. (úsměv)
     
    Jaroslav Šilhavý: Vzhledem k absencím Jakub Pešek dostane více prostoru. Pro Spartu je důležitý, hraje a dává góly. On je charakterový kluk, nebylo co řešit. My ale neděláme mezi Spartu a Slavií rozdíl, tady jsme reprezentace.
     
    Jaroslav Šilhavý: Aktuální situace je komplikovaná pro všechny. Ať už je to Slavia, Sparta nebo Plzeň, kteří dodávají nejvíce hráčů. Chápu, že je hodně zápasů a naše liga se dohrává nejdéle.

    Věřím, že pro kluby to není jednoduché, ale i z toho důvodů aktuální nominaci vypadá, jak vypadá. Uvidíme po přípravném zápase s Ukrajinou, ve kterém třeba dostanou šanci další hráči a někoho povoláme. Rozumím jejich pohledu, ale my samozřejmě chceme co nejlepší hráče.
     
    Jaroslav Šilhavý: Co se týče Milana Havla, dlouhodobě podával dobré výkony. I kvůli absenci Pavla Kadeřábka jsme se rozhodli pro něj.
     
    Jaroslav Šilhavý: Ondra Kolář je kvalitní brankář. Kluci, které jsme měli, moc nechytali. Ondra je v permanenci a připravený.

    Daniel Ryl

    Nominace českého týmu:
    Brankáři:
    Tomáš Vaclík (Olympiacos)
    Ondřej Kolář (Slavia)
    Filip Nguyen (Slovácko)

    Obránci:
    Vladimír Coufal (West Ham)
    Jan Bořil (Slavia)
    Milan Havel (Plzeň)
    Ondřej Kúdela (Slavia)
    Tomáš Kalas (Bristol City)
    Aleš Matějů (Brescia)
    David Zima (Slavia)
    Jakub Brabec (Plzeň)

    Záložníci:
    Antonín Barák (Hellas Verona)
    Tomáš Holeš (Slavia)
    Jakub Jankto (Getafe)
    Alex Král (Spartak Moskva)
    Jakub Pešek (Sparta)
    Michal Sadílek (Twente)
    Tomáš Souček (West Ham)

    Útočníci:
    Adam Hložek (Sparta)
    Matěj Vydra (Burnley)

    Náhradníci: Tomáš Koubek, Aleš Mandous - Václav Jemelka, Tomáš Hájek, Jan Lecjaks, Stefan Simič, Patrizio Stronati, Tomáš Wiesner - Pavel Bucha, Ondřej Lingr, David Pavelka, Michal Sáček, Jaromír Zmrhal - Martin Doležal, Tomáš Chorý, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart, Jan Kuchta, Stanislav Tecl
    Kvalifikace na MS 2022:
    Estonsko - Česko 2:6
    Česko - Belgie 1:1
    Wales - Česko 1:0

    Zbývající zápasy:

    2. září - 20:45 - Česko vs. Bělorusko (Ostrava)
    5. září - 20:45 - Belgie vs. Česko (Brusel)
    8. září - 20:45 - Česko vs. Ukrajina (Plzeň)
    8. října - 20:45 - Česko vs. Wales (Praha)
    11. října - 20:45 - Bělorusko vs. Česko (Kazaň)
    16. listopadu - 20:45 - Česko vs. Estonsko (Praha)