TK ke startu Extraligy házené mužů (kon.) | Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.)
konec
Tisková konference ke startu Extraligy házené mužů

Úterý 31.08.2021, 12:30Tiskové konference
     
    Házenkář sezóny

    1) Matěj Klíma (HC Dukla Praha)
    2) Martin GAlia (NMC Górnik Zabrze)
    3) Stanislav Kašpárek (Mol-Pick Szeged) (14:16:06)
     
    Talent sezóny

    1) Jonáš Patzel (HC Dukla Praha)
     
    Trenér sezóny

    1) Michal Tonar (HC Robe Zubří)
    2) Michal Brůna (HCB Karvinná)
    3) Petr Štochl (Talent tým plzeňského kraje)
     
    Osobnost Extraligy mužů

    1) Tomáš Petržala (HC Dukla Praha)
    2) Miroslav Jurka (HC Robe Zubří)
    3) Tomáš Sklenák (Pepino SKP Frýdek-Místek)
     
    Hráč Extraligy házené mužů

    1) Matěj Klíma (HC Dukla Praha)
    2) Dominik Solák (HCB Karviná)
    3) Vojtěch Patzel (HCB Karviná)
     
    p. Balhárek (zástupce Zubří)

    Loňská sezóna se mi hodnotí dobře, myslím si totiž, že pro náš klub byla úspěšná. Dokráčeli jsme do čtvrtfinále European cupu, došli jsme do čtvrtfinále play-off extraligy, kde jsme poměrně slušně vzdorovali velkému favoritu Karviné.

    Příprava už probíhala částečně během loňského ročníku, protože jsme zapracovávali mladé kluky. To se nám podařilo a během loňské sezóny získali takové ostruhy, že pak byli vyrovnanými hráči i těm velkým osobnostem v rámci extraligy.

    Tým před novou sezónou převzal nový trenér, kterým je Peter Dávid, což je mezinárodně ostřílený trenér, který má zkušenosti s Ligou mistrů i Bundesligou. Přichází jedno jméno, které je pro nás velmi důležité, a to je Ondřej Mika, což je zuberský patriot a velká osobnost. Na straně odchodu to je talentovaný Souček, Šustáček, Hlinka, Válek, Novák a Vlk.

    Handball klub Zubří se od této sezóny pyšní novým logem, které by mělo mimo jiné vyjadřovat naše cíle, což jsou sebevědomí, agresivita a snaha jít za svým cílem. Celkově jsme vylepšili klubový vizuál a nadále bychom chtěli v této práci pokračovat. Cíle by měly být podobné jako loni – zapracování mladých hráčů tak, aby si našli svou roli v družstvu aby byli později plnohodnotnými členy reprezentačních družstev, což se nám dlouhodobě plní. Rádi bychom navázali na naše úspěšné tažení v European Cupu a taky samozřejmě bychom chtěli udělat díru do světa v rámci českého play-off.
     
    p. Štochl (zástupce Plzně)

    Trochu jsme upravili formát přípravy. Potkali jsme se vesměs pouze s týmy I. a II. Bundesligy. Má to jednoduchý cíl. V tom, abychom jsme se mohli zlepšovat a posouvat dále se potřebujeme pohybovat na hraně, nebo i za hranou toho co dokážeme. Soupeři nám ukázali, že ještě do Evropy k těm kvalitním týmům máme ještě pár dlouhých kroků. Věřím tomu, že to týmu prospělo.

    Odešel od nás Bogdanič, místo něj na pravou spojku přišel Korbel. Potřebovali jsme tam typově jiného hráče, který bude nebezpečný z větší vzdálenosti. Marek Korbel je velký profesionál a ty předpoklady, které do něj vkládáme se zatím potvrzují.
     
    p. Kostka (zástupce Nového Veselí)

    Naše příprava začala už v závěru minulé sezóny. Zápasy v play-out jsme totiž využili už jako přípravu na nadcházející ročník. Jsem rád, že se nám podařilo už v červnu na jeden týden všechny hráče, kteří jsou součástí kádru dostat na krátký tréninková kemp.

    Co se týká ambicí a cílů, po minulé sezóně se jednoznačně chceme pobít o play-off. Pravděpodobně sice znovu budeme nejmladším mužstvem v lize, ale určitě už budeme konsolidovanější a zkušenější.

    Co se táče kádru, skončil brankář Studený, skončil nejlepší střelec Kocich, což je citelná ztráta, ale na druhé straně je to pro nás velká výzva. Náš tým hodně stál na jeho výkonech. Nyní je mou úlohou a úlohou realizačního týmu rozložit kvalitu na vícero pozicí, abychom nebyli závislí jen na výkonech jednoho nebo dvou hráčů.

    Chceme se prezentovat běhavou házenou a menší zkušenost kompenzovat kondiční připravenosti. Jsme mladý tým. Jsem spokojený.
     
    p. Srba (zástupce Lovosic)

    U nás panuje spokojenost s loňskou sezónou. Došlo u nás k minimu změn, ale jsou tu změny citelné. Na postu trenéra musel ukončit činnost Jan Landa. Nahrazuje ho Martin Hrib. Skončil Jonson, angažovali jsme Bogdaniče z Plzně. Ten se trochu zotavuje ze zranění. Místo Strazdinse se do sestavy vrací Malý, který měl na podzim zranění, sezónu téměř neodehrál. Kádr je celkem stabilizovaný.

    Co se týče přípravy, byla u nás naprosto standardní. Vše co jsme si naplánovali proběhlo, neměli jsme žádný problém ani při konfrontaci se zahraničními týmy.

    Co se týče ambic, určitě bychom nechtěli ustupovat z toho, kam jsme se minulou sezónu posunuli. Samozřejmě to ale bude těžké a vyrovnané.
     
    p. Veřmiřovský (zástupce Kopřivnice)

    Přípravu jsme začali jako každý rok v půlce července. Jsem s ní spokojený, i když jsme mohli odehrát více přípravných zápasů, ale bylo to komplikované. Měli jsme domluvené i zahraniční zápasy, ale kvůli covidu jsme je nemohli odehrát.

    Máme čtyři odchody, které jsme nahradili čtyřmi příchody. Máme to postaveno na týmu domácích hráčů. To co nám chybí se snažíme nahradit kvalitní posilou. Museli jsme ve finále řešit brankáře.

    Cílem v sezóně je dostat se do play-off. Samozřejmě bychom chtěli jako každý rok zkusit přejít bránu semifinále. Jako cíl si to ale můžeme dát až v momentě, kdy budeme plně profesionální tým.
     
    p. Michalisko (zástupce Karviné)

    Přípravu jsme začali hned 1. července. Celou jsme odmakali, i s přípravnými zápasy. Ty byly spíše s polskými družstvy. Poslední přípravný zápas jsme odehráli s Vídní.

    Co se týká příchodů a odchodů, odešli nám kluci Miroslav Nedoma, Honza Plaček, Jakub Flajsar a Yuri Gromyko. Máme radost z příchodů, myslím si, že jsme dobře posílili. Je tam Patrik Fulnek z Kopřivnice, Jan Sobol a Denis Harabiš.

    Co se týká cílů, chceme v této sezóně bojovat o ty nejvyšší příčky.
     
    p. Babák (zástupce Jičína)

    Příprava tradičně začala prvním blokem v květnu, ostrá kondiční pak v polovině července. Problémy s covidem jsme sice měli, ale letošní program se nám podařilo naplnit. Měli jsme možnost hrát jak s Polskými, tak se Slovenskými týmy. Následně pak dvě přátelská utkání s Němci. Výsledky v přípravě byly výsledkově solidní. Nechci to ale přeceňovat.

    Co se týče kádrů, ten doznal změn. Zdeněk Kubík, Pavel Pýcha a Jiří Drbohlav z důvodu druhé operace zad v průběhu sezóny. V kolonce příchodů máme 0, ale jako hlavní pozitivní věc vidím, že se nám podařilo domluvit se s Ondrou Šulcem, který bude pokračovat a svou hráčskou kariéru si prodlouží o rok. Přicházet k nám bude ale Aleš Dolejší z Nového Veselí.

    Cílem bude se postupnými kroky dostat do play-off, nicméně soutěž je velmi vyrovnaná. mimo dvou nebo tří týmů, které odskočí na špici to bude boj o každý bod. Věřím v pěknou házenou, ve zkvalitnění soutěže a že se bude hrát před diváky.
     
    p. Šobr (zástupce Hranic)

    Ve zkratce. U hranic je to o tom, že odešli klíčoví hráči – Rumian, Mucha, Kozlovský. Přišlo spoustu nových mladých hráčů, pět nebo šest. Z Karviné, ze Zubří.. Kádr se musí zkonsolidovat a zjednodušeně řečeno přežít sezónu. Zkusíme hrát o play-off.
     
    p. Valo (zástupce Frýdku-Místku)

    Začali jsme přípravu 12. července. Převážně jsme trénovali v domácích podmínkách. Podařilo se nám ale i vycestovat na Slovensko, kde jsme absolvovali nějaké přípravné zápasy. Jeden velký turnaj potom v Brně. Příprava probíhala standardně. Až na pár drobných zranění jsme spokojeni a pevně věřím, že i připraveni na novou sezónu.

    Co se týče příchodů, posílili jsme se o Honzu Muchu. Jinak se nám podařilo kádr stabilizovat.

    Co se týká cílů, jak už bylo řečeno, bude to těžký boj o play-off, kde bychom taky chtěli být. Ale taky chceme hrát hezkou hezkou házenou pro diváky a fanoušky nejen v Frýdku-Místku, ale v celé republice.
     
    p. Tonar (zástupce Dukly Praha)

    Přípravu jsme začali o týden dřív. Už z pohledu toho, že jsme družstvo přebíral jako nový trenér, takže jsme chtěli mít o nějaký den navíc k seznamování. Doufám, že to během přípravy začalo fungovat. S očekáváním čekáme na první kolo. Příprava proběhla bez problémů, dokonce ač se nám to trochu komplikuje s covidem, mohli jsme zavítat do Slovinska na závěrečnou herní přípravu s předními slovinskými týmy, což nás hodně prověřilo a ukázalo nedostatky.

    Tým doznal velkých změn, odešly tři úderné spojky. Patzel, Klíma a Griščuk. Přišli tam noví kluci – Hlinka ze Zubří nebo mladí kluci z dorostu. Uvidíme až během sezóny, jak se nám tuto palebnou sílu podaří nahradit.

    Chci poděkovat celému týmu, že jsme přípravu dokázali zvládnout bez jakýchkoliv problémů. Máme i nového kondičního trenéra.
     
    p. Musil (zástupce Brna – Maloměřic)

    Přípravu jsme začali v půlce července. I tato příprava už byla znatelně ovlivněna pandemickou situací. Bylo pro nás těžké domlouvat a organizovat přípravná utkání. Jakákoliv konfrontace se zahraničními týmy se samozřejmě stávala mnohdy až nemožnou, takže nám třeba nevyšly plánované utkání s týmy ze Slovenska, nebo Rakouska. V posledních srpnových týdnech jsme alespoň mohli odehrát tři turnaje. To byla naše hlavní část přípravy. I přes tuhle situaci jsme poslední dva týdny procházeli komplikacemi, protože se nám v týmu prohnala viróza. Nástup do sezóny pro nás bude v tomhle tom ohledu těžší a budeme se muset velmi snažit, abychom do začátku sezóny naskočili tak, jak si přejeme. Bude to ostrá prověrka toho, jak jsme se skrz ty možnosti zvládli připravit.

    Co se týče změn v kádru, jsme velmi rádi, že se nám podařilo tým opět doplnit. Jsme třetím rokem v Extralize a poslední dva ročníky jsme skončili na posledním místě.. Tuto sezónu jsme tým doplnili O Viktora Hastíka, Michala Dostálika a Tomáše Musila, což jsou brněnští házenkáři, velmi zkušení hráči. věříme, že nám to tým co se týče zkušeností a herních zkušeností pomůže posunout výš.

    S tím souvisí i ambice. Pro nás je to významný rok tím, že náš klub v roce 2022 bude slavit sedmdesáté výročí. To považujeme za takový milník, který by měl vyústit ve zlepšený herní výkon. Ambiciózně jsme si tentokrát nedali za cíl udržení se v extralize, ale poprat se o play-off. Věřím, že posílené mužstvo už je natolik kvalitní, aby tu hru dokázalo přetavit v bodové zisky. Není to cíl nereálný. Budeme se snažit, abychom ho naplnili.
     
    p. Hladík (zástupce Brna – Králova Pole)

    My jsme začali přípravu 15. července, kdy přes nějaké komplikace jsme přivítali i polovinu posil. Tým jsme rozšířili o Martina Kocicha z Nového Veselí a Dušana Živanova, který se připojí v úvodu. Ten hrál pravidelně evropské poháry. V průběhu přípravy se k nám pak připojil Jan Zahradníček. Ze Zubří pak talentovaný juniorský reprezentant Tomáš Chmela.

    Co se týče přípravy, bohužel musím říct, že nás dost ovlivnil covid, ve smyslu spolupráce se slovenskými týmy. Jak přípravné zápasy, tak soustředění jsme nedokázali kvůli nemožnosti vycestování realizovat. Náhradní program se naštěstí podařilo zajistit. I díky mezinárodním vztahům jsme zajistili kvalitní náhradu, připravovali jsme se jak v Polsku, tak v Rakousku. Přípravou jsme prošli bez zdravotní újmy.

    Co se týče ambic, myslím si, že ty tady budou mít všichni podobné. Extraliga se každý rok vyrovnává, každý chce play-off. Nám se to loni nepodařilo. Použíme po tom, stejně, jako všech dvanáct týmů. Nyní o víkendu se nám hodně ukáže, jak se každý připravil a myslím, že to bude boj o každý míč. Divaci se mají na co těšit. Všichni si ale hlavně přejeme, abychom už konečně hráli před fanoušky, bez nějakých omezení, aby se soutěž nepřerušila a aby mohly hrát i naše mládežnické sporty.
     
    Ondřej Šimůnek (ředitel Extraligy házené mužů)

    Chtěl bych navázat na mé předřečníky a připojit se s poděkováním jak klubům, tak zástupcům exekutivy všeobecně za organizaci v loňském ročníku, který byl z hlediska historie jedním z nejnáročnějších. Sluší se poděkovat a popřát si, aby následující soutěžní ročník byl ještě lepším a kvalitnějším jak z pohledu marketingu, tak z pohledu sportovních výkonů, o které nám jde.

    Co se týče soutěže, formát soutěže zůstává pro ročník 2021/22 totožným. To znamená, že kluby odehrají 22 kol v základní části a poté bude následovat nadstavba, respektive play-out. Základní část bude probíhat od této soboty – 5. září, do prosince, kdy nastává standardní pauza po patnácti kolech. Poté bude opět Extraligy pokračovat 2. února po MS mužů v Bratislavě. Základní část skončí 22. kolem a poté bude následovat play-off. Kluby, které se do play-off neprobojují budou pokračovat o umístění – o 5. až 8. místo. A kluby na 9. až 12. místě budou pokračovat šestikolovým play-out. Systém tedy bude, jak jsem už říkal totožný, jako v ročníku loňském. Ačkoliv bychom si přáli, aby tato sezóna nebyla už ničím jiným, než sportovními výkony a organizací ovlivněna, tak otázka covidu a opatření je pořád aktuální. Všechna utkání budou probíhat za splnění bezinfekčnosti a splnění podmínek organizace utkání tak, jak nám předepisují orgány ochrany veřejného zdraví. Řídící orgán soutěže bude postupovat vždy podle těchto předepsaných pravidel.

    Jsme velice rádi ze zájmu klubů a z možnosti účastnit se evropských pohárových soutěží. V letošním ročníku budeme mít velice pěkný počet družstev v evropských pohárech. Půjde o celkem devět českých klubů, přičemž máme zástupce jak mezi mužskými, tak ženskými družstvy. A máme zástupce i jak v EHF Europian cup, tak v EHF Europian league, jejímž účastníkem bude Baník Most. Jsme skutečně rádi, že ty kluby evropské poháry hrají. Kvalifikační kola budou probíhat už nyní od září. Pak budou pokračovat pochopitelně i v říjnu a potenciálně i na jaře.
     
    Jan Schneider (Člen exekutivy a předseda asociace ligových klubů házené)

    I já bych chtěl poděkovat všem účastnickým klubům, které v minulé, ale částečně i té předminulé úplně pokažené sezóně se dokázali opět připravit a stojí zde teď před vámi. Budou tady prezentovat to, co se u nich v klubech změnilo. Stojí zde připraveni nastoupit k nové sezóně, která, jak všichni pevně věříme, bude už podobná těm, na které jsme byli v minulosti zvyklí.

    Chtěl bych využít tuto příležitost a poděkovat ČSH, že se po dlouhé době navázala velice úzká spolupráce s LA. To, co nebylo v předchozích obdobích běžné, tak teď funguje z našeho pohledu naprosto perfektně. Věříme, že už v tom nadcházejícím ročníku budou vidět první výsledky naší spolupráce. Ligová asociace, kromě toho, že má nové vedení, byla posílena o většinu ženských klubů MOL ligy. Náš zápřah teď bude mnohem větší. Zápřah svazu bude teď směřovat nejen do mužské části Extraligy mužů, ale rádi bychom se v nadcházející sezóně věnovali i zlepšení soutěží ženských.

    K nové sezóně Extraligy mužů: Pan prezident tady zmínil taky výbornou spolupráci s ČT. Je pravdou, že se nám k tomu klasickému počtu přenosů, které byly v minulosti, podařilo především v jarní části sezóny počet navýšit. Měli jsme osmnáct přímých přenosů, což historicky nebylo úplně zvykem. Sledovanost těch utkání nám ukazuje, že se úroveň házené výrazně zlepšuje. Parametrově se házená v Česku začíná přibližovat házené v Evropě, což je náš cíl i cíl ČSH. Cíl LA a cíl jednotlivých klubů. My bychom chtěli být k ligovým klubům nápomocni, takže jsme vstoupili do jednání s ČT. Pokoušíme se tvrdě vyjednávat a snažíme se zajistit, aby házená dostala na obrazovky ČT v pravidelných časech. To by byla skvělá zpráva z marketingového i fanouškovského hlediska. Ty jednání teď finišují, doufám, že se nám podaří dokončit úspěšně. Chceme posílit soutěž i finančně, abychom do její propagace mohli věnovat více finančních prostředků. Propagace soutěže by měla být hlavním nosným prvkem podzimní části.

    V tomto soutěžním ročníku se budeme intenzivně věnovat podobě soutěže, chceme výrazným způsobem zapracovat na vizualizaci soutěže, zaměřit se na prostředí, v jakém se soutěž odehrává. Už v tuto chvíli jsme zahájili inspekční cesty po jednotlivých sportovištích. Se zástupci klubů se snažíme hledat cesty k tomu, abychom i po té vizuální stránce posunuli Českou házenou do 21. století a maximálně ji přiblížili k té házené, kterou znáte ze špičkových evropských soutěží. Věřím, že se nám to podaří.
     
    Ondřej Zdráhala (Prezident ČSH)

    Chtěl bych poděkovat klubům a všem činovníkům za to, jak zvládli jednu a půl sezóny, které byly poznamenány covidem. Musím říct, že obstáli skvěle. Extraliga má každým rokem stoupající úroveň. Dále bych chtěl poděkovat české televizi, jelikož se nám v minulém ročníku podařilo společně odvysílat přes třicet přenosů, kdy čísla sledovanosti byla velice dobrá. V tomto ročníku chceme společně pracovat na tom, abychom čísla ještě zvedli a dostali házenou tam, kam si myslíme, že patří. Zároveň bych chtěl popřát všechno nejlepší a hodně úspěchů všem týmům do nového ročníku. Věřím, že tento ročník, který chceme opět pozvednout, jak při televizních přenosech, tak i při jednotlivých utkáních, bude úspěšný a ukáže stoupající tendenci české házené.

    Jiří Polášek